icon

Ruksak alebo batoh pre prváka: čo vybrať?

9. aug 2026

Dobrý večer, dnes som kúpila synčekovi takíto ruksak do prvého ročníka ale rozmýšľam či nekúpiť radšej aktovku .
Či sa mu tam zmestia toľko veci .

Ruksak alebo batoh pre prváka: čo vybrať?
zuzanaete
9. aug 2026

Toto je skor ruksak na vylety. Nie? Pozerala som, ze ma objem 15l. Nas mal beckmann skolsku tasku s objemom 22l. Ono aj zalezi, co vsetko bude nosit domov a co bude zostavat v skole. Desiatu treba nabalit, flasku, peracnik.

anonym_e11d97
10. aug 2026

Toto je ruksak na vylet alebo mimoskolsku aktivitu - kruzok. Pre prvaka aktovka alebo skolska taska je vhodna.

anonym_e628b1
10. aug 2026

Tie aktovky sú aspoň trošku prispôsobené chrbtu dieťaťa. Toto je absolútne nevhodné pre prváka.

anonym_1cc5cf
10. aug 2026

@anonym_autor zmestis, ale na chrbat nic moc. Kupili sme topgal a tu mal syn 4 rocniky.

eva_eva
10. aug 2026

@anonym_autor toto vôbec nie je vhodná taška pre prváka a ako tu už baby píšu, je to skôr taška na výlety, atď. Isto by som pozrela klasickú školskú tašku pre prváka

anonym_92c20f
10. aug 2026

Aktovku, to to nie je ruksak do školy pre prváka.

autor
10. aug 2026

Ďakujem pekné baby, tak musím kúpiť niečo iné 🫣

gabrielkamajeckka
10. aug 2026

a nevážia tie klasické školské tašky tak dvetisíctristo kilogramov? :D

anonym_cbb0a0
10. aug 2026

Na prvý stupeň toto určite nie.

tulipan43
13. aug 2026

Určite aktovku 🙂

saxana000
13. aug 2026

Na vylet alebo ked bude sportovy den branne cvicenie bude fajn.ale tasku by som zvolila inu.budes prekvapena kolko toho bude vlacit do skoly a naspat plus dosky voda desiata.tie tasky pekne rozkladaju vahu rovnomerne na chrbat popruhy su polstrovane taska impregnovana nikde nic netlaci nepremokne ked ju obleje nezaspini sa.kabela je v skole vacsinu dna na zemi potrebujes spevnene dno inak ti ju od spodu prederie.. nezaskodi nejaky reflexny prvok.uško na čip.. nasa mala topgal a teraz ide do 4 triedy a zase som vybrala topgal.az na par skrabancov je ta kabela prakticky neznicitelna.

nelinkabublinka
AMBASÁDORKA
22. aug 2026

Ruksačik je krásny, to musím uznať, ale do prvého ročníka by som ho synčekovi predsa len nechala skôr na krúžky a výlety. Takéto voľnočasové batohy totiž nemajú vystužený chrbát ani pevné dno, takže keď sa doň naložia učebnice a pracovné zošity, celý sa prehne, zvezie sa dole a všetka váha visí synčekovi na pleciach. A prvák toho reálne nosí dosť, učebnice, zošity, peračník, desiatu, fľašu.

Ozajstná školská taška je stavaná presne na toto. Má vystužený, anatomicky tvarovaný chrbát, ktorý drží tvar, polstrované široké popruhy, čo sa nezarezávajú do pliec, a hrudnú pracku, vďaka ktorej popruhy nepadajú z ramien. Ak je synček drobnejší, super je aj bedrový pás, ten prenesie časť váhy z pliec na panvu.

A veľká vec je aj vnútro. Napríklad školské tašky BAAGL majú organizér s priehradkami, kde sa najťažšie veci, teda učebnice a knihy, ukladajú do zadnej priehradky tesne k chrbtu. Znie to ako maličkosť, ale robí to obrovský rozdiel: ťažisko tašky je pri tele, taška synčeka neťahá dozadu a chrbátik nesie váhu rovno, nie v záklone. K tomu prvák presne vie, kam patrí zošit a kam desiata, sám si vie tašku zbaliť a nič sa mu nekrčí. V takomto ruksaku je jedna veľká diera, všetko padá na kopu na dno.

A nemusí to byť hneď klasická "krabicová" aktovka, ak sa mu páči skôr batohový štýl. Existujú školské tašky v štýle batohov, ktoré majú všetku tú ergonomiu v sebe. Pozrite napríklad rad Airy od Baagl, ten je robený priamo pre drobných prváčikov, váži len okolo 700 gramov a má aj bedrový popruh. Ak by ste predsa len chceli aktovku, pekné a ľahké sú BAAGL Zippy alebo BAAGL Ergo, obe majú rastúci systém, takže sa dajú nastavovať, ako bude rásť.

Pri výbere by som zohľadnila predovšetkým výšku synčeka, aby taška sedela tak ako má.

#baagl