icon

Skúsenosti rodičov so štátnymi základnými školami

spachtosko5
9. sep 2026

Dobrý deň, robím si krátky prieskum medzi rodičmi a rada by som poznala vaše skúsenosti. 😊

Otázka č. 1:
Chodia vaše deti do štátnej ZŠ? Máte skúsenosť s tým, že škola od rodičov vyberá poplatok na hygienické potreby a zároveň kancelársky papier? Ak áno, napíšte prosím aj približne, koľko sa platí.

Otázka č. 2:
Ako je to u vás so začiatkom vyučovania, ak má dieťa v rozvrhu 1. hodinu náboženstvo, ale na náboženstvo nechodí?

Musí dieťa prísť do školy už pred 1. vyučovacou hodinou, teda v čase, keď prebieha náboženstvo, alebo prichádza až na začiatok nasledujúcej vyučovacej hodiny?

Budem rada za vaše skúsenosti z rôznych škôl. Nejde mi o konkrétnu školu, ale o porovnanie, ako to funguje inde. Ďakujem. 😊

anonym_570093
9. sep 2026

naši mali náboženstvo/etika, tí čo nehodili na náboženstvo mali v tom čase etiku delili sa na dve skupiny
skladali sme sa po 7 Eur mesačne a z toho učiteľka kupovala deťom čo potrebovali, vrátane zošitov, igelitu na lavicu, papierových utierok, WC papiera, kanc. papiera...

anonym_20ccbe
9. sep 2026

Otázka č. 1:
Chodia vaše deti do štátnej ZŠ? - áno. Hygienický poplatok 10 eur, papier 5 eur.

anonym_0d28de
9. sep 2026

1. nie ale v školke sme nosili vreckovky :D
2. nasi chodia až na druhu hodinu, ak prvu nemajú

anonym_d84477
9. sep 2026

1. nechodi do statnej ZS, hygienicky poplatok nie je (hygiena rovnako ako papier je kupovany zo ZRPS)
2. nie, do 5 rocnika (vratane) take deti ostavaju v rannej druzine do konca prvej vyucovacej hodiny (druzina nie je povinna, deti ktore ju nemaju zaplatenu alebo starsie chodia az na 2vyucovaciu hodinu).

silvinka511
9. sep 2026

Dieťa chodí do štátnej ZŠ (aj staršie chodilo na tú istú ŽŠ). Nikdy sme sa na hygienické potreby neskladali - ani u staršej ani u mladšej. Mladšia je štvrtáčka, staršia by bola ôsmačka (ak by nebola už na inej škole) takze môžeš brať obdobie ôsmych rokov.

vikusjk
9. sep 2026

@spachtosko5
1) nie, skola nevybera poplatok na hyg.potreby, ale nosime balenie toaletaku, servitiek, kuch. rolku a balik kanc. papiera. Zial, slovenske skolstvo...
2) decka maju rozdelenu hodinu nabozko/etika. cize do skoly ide, lebo ma etiku. Ak maju iba nabozenstvo a tvoje dieta nan nechodi, skus mrknut v sk. poriadku, ci je toto nejako riesene.

anonym_ecc7e9
9. sep 2026

1. nevybera skola poplatok na hygienu ani na papiere, hygienicke potreby sme odniesli
2. nabozenstvo maju poslednu hodinu, ti ktori ho nemaju idu na obed a domov, tak isto v iny den ked je etika

letfenixa
9. sep 2026

1. Štátna ZŠ, nevyberá sa poplatok na hygienické potreby, ale každé dieťa má mať svoje hygienické vrecko.
Kancelársky papier si niektorý učiteľ pýta, ale peniaze naň nie.
2. Ak žiak nemá prvú hodinu, prichádza až na druhú. Ak nie je iná možnosť, len táto, tak prioritne sa tak rozvrh nastavi v čo najvyššom ročníku.

anonym_906e4b
9. sep 2026

Hygienické vrecúška sa nosili už za totáča; toaleťák na záchodoch z (ne)pochopiteľných dôvodov nebol a ani nie je, lebo vieme, čoho sú niektoré deti schopné. Namiesto papierových roliek a vreckoviek sa nosili uteráčiky a látkové. Kopírky nejestvovali, takže papier nebolo treba. Dnes ho síce učiteliadostávajú, ale je to žalostne málo, preto si ho nakupujú aj zo svojho, aj z vášho...veď pre vaše deti.

anonym_6b6614
9. sep 2026

@spachtosko5 Asi vacsina deti chodi do statnej skoly. Ty mas dieta v sukromnej?

Ak nema dieta nabozenstvo, tak ma etiku. A tie hodiny maju vzdy naraz. Ak maju v rozvrhu, ze sa ide az na druhu hodinu, idu na druhu. Ano, v skole su rozne poplatky, o toaletak a tak nas vzdy ziadaju, aby sme priniesli.
Ak ide o telesnu, aj tam je to rozne, aku ju maju ako prvu alebo poslednu hodinu a dieta necvici, tsk su ucitelia, ktori dieta uvolnia, ale su aj taki, ktori nie. Teraz pisem o starsich ziakoch - siestaci a vyssie.

anonym_ef00af
9. sep 2026

skola neziadala poplatok za hygienu, ale ziadala doniest hygienicke potreby + kancelarsky papier, my sme to nikdy nedoniesli
ak bola 1. hodina taka, na ktoru dieta nechodilo, tak sa chodilo na 2., ale az na druhom stupni

letfenixa
9. sep 2026
@anonym_6b6614

@spachtosko5 Asi vacsina deti chodi do statnej skoly. Ty mas dieta v sukromnej?

Ak nema dieta nabozenstvo, tak ma etiku. A tie hodiny maju vzdy naraz. Ak maju v rozvrhu, ze sa ide az na druhu hodinu, idu na druhu. Ano, v skole su rozne poplatky, o toaletak a tak nas vzdy ziadaju, aby sme priniesli.
Ak ide o telesnu, aj tam je to rozne, aku ju maju ako prvu alebo poslednu hodinu a dieta necvici, tsk su ucitelia, ktori dieta uvolnia, ale su aj taki, ktori nie. Teraz pisem o starsich ziakoch - siestaci a vyssie.

@anonym_6b6614 nemusí byť v každej triede baráž etika/náboženstvo, závisí to od personálneho zabezpečenia školy.

anonym_6b6614
9. sep 2026
@letfenixa

@anonym_6b6614 nemusí byť v každej triede baráž etika/náboženstvo, závisí to od personálneho zabezpečenia školy.

@letfenixa Ale ved ja som pisala, ako je to u nas. Nie na inych skolach.

sebulinko1
9. sep 2026

1. Nie
2. Ak nemajú svoj predmet, ostávajú doma

ludkka0407
9. sep 2026

@spachtosko5
1.otazka - na hygienicke potreby nevybera, kancelarsky papier mozme/nemusime doniest, ak sa rozhodneme, ze ano, tak cca 6e
2.otazka - prichadzaju na druhu hodinu.

tilly
9. sep 2026

Moje deti chodili do štátnej ZŠ, ale nikdy sme nenosím papier ani hygienické potreby, ani sme sa na ne neskladali. Zabezpečuje to škola

anonym_7377d7
10. sep 2026

fiha, vidim ze zapad a vychod funguju uplne rozdielne...ano, skladame sa na vsetko, pomaly aj vzduch spoplatnia

slavomira236
15. sep 2026

My sme dalu 20 eur triedny fond a este deti kupovalu 2 krabice kalesnikov tekute mudli kszdy 4ks toaletaku. Kazdw nalobdoniest 30 ks kancelarskeho papiera a vsetko na vytvarnu podlozku na lavicu. Vsetky zositu kolko napisu a vsetkeho musime doniest do skoky druhy den..a este nosime do druziny hygienicke vyjresy kancelarske papiere...deti chodia na etiku . Etiku ma syn od 6steho nultu hodinu. Dcerka ma etiku poslednu hodinu. Ked zvysok triedy ma nabozenstvo ona ma volnu hodinu ale musi byt s nimi v triede