Štrajk učiteľov
Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy
@fra staci zaviest stipendia, aj teraz su, aj ked pochybujem ze najefektivnejsie... moze ho dostat hocikto. Dokonca aj ja som poberala najvyssiu sumu. Je to jedine realn riesenie, skola si moze aj zarobit... bufet aj jedalen moze mat skola, nemusi to riesit sukromnik. Odborne skoly tiez mozu zarabat a pod. Riesenia by urcite boli ale nik ich nechce vidiet, lebo stale si niekto lobuje a plni vrecka🙂
však prave preto si myslim že by mali byť školy sukromné, majiteľ sukromnej firmy neberie flakačov a magorov, ked vie že ich bude musieť platiť zo sukromneho rozpočtu, radšej vezme šikovnejších a tym aj priplatí ked vidí, že vdaka nim firma prosperuje (resp. sa hlási na školu viac detí)... teda, idealne by to tak malo byť, tato naša krajinka ma také špecifika (napríklad uslovie kto nekradne okrada vlastnu rodinu) takže vlastne ani neviem, či u vobec niekedy niečo može dobre fungovať ...
Ja súhlasím so štrajkom učiteľov a vyjadrujem im svoju podporu, hlavne aby si polepšili tí, ktorí sa snažia deti pripraviť do života a naozaj ich tá práca aj baví...
mna tiež udivujú niektoré krátkozraké vyjadrenia typu, že aj elektrikár a vodár chce zvýšiť plat... vy asi neviete dievčence, že práve takéto profesie zarábajú dnes majland? však taký kúrenár mi prišiel na Audine robit revizku plynu, takže to sú totálne kraviny, čo tu niektoré píšete...
učitelia majú svoje odbory, preto štrajkujú... ak pracujete u súkromníka, tak máte smolu, proste je to tak... ak ste chceli podla vás dostávat príjem za ničnerobenie(s čím ja teda nesúhlasím), tak ste nemali hned po strednej pracovat, ale ísť študovat! lebo napísat, že ja som už 5 rokov pracovala, kým učitelka študovala, je úplne úbohé... ved keby sa lepšie učila, tak mohla dalej študovat.. tá učitelka nepracovala, ale zatial jej museli finančne pomáhať rodičia a ona bola práve ochudobnená o možnosť pracovať, a musela počkať kým doštuduje, aby dostávala aj tak mizerný plat, porovnatelný s profesiami, kde ste študovať nemuseli.. tak potom komu je lepšie? tak nemusíme mať učitelov a môžu všetci robiť iné nekvalifikované profesie. hned po strednej škole.. a čo chcete, aby vaše deti učili kúrenári, autobusári či upratovačky??? či ako?
napadlo niekoho, že učiť deti je tiež povolanie? že na to každý nemá bunky ani povahu a hlavne trpezlivosť? viete si predstaviť rozprávať 45 minút v kuse? nie nie, psychicky je to dost náročná práca...
každý kto nie je spokojný, nech ide do štrajku a nekritizuje niekoho, kto sa rozhodol, že do toho pôjde, že obetuje časť svojej výplaty a ešte musí aj doplatiť zdravotné poistenie... to že rodičia nemajú kam dať deti by práve mohlo niektorým rodičom pomôcť pochopiť, aké je dôležité mat dobré školstvo a kvalitných učitelov., ved tam predsa chodia ich deti každý deň.. takí jazykári sa v školách pomaly ani neohrejú a hned idú robiť do iných odvetví!
hlavne sa tu proti sebe neštvite a doprajte niekomu, aby vyjadril svoj názor 😉
@miskax2 veeeelmi odvážny príspevok, prax je prax a vzdelanie je vzdelanie, ja sama mám VŠ, som učiteľka a neohaniam sa diplomom ani sa netitulujem, dokonca si titul ani pred meno nikdy nepíšem.....takže nesúď všetkých učiteľov, možno ty si natrafila v živote len na tých arogantných povýšeneckých šplhúňov čo sa chcú po iných chrbtoch vyšplhať kdesi na vrchol...tu zďaleka nejde o platy o práci učiteľa nevieš nič, tak nechápem ako môžeš niekoho posudzovať...je neviem tiež o tvojej a mnohých povolaniach nič a som ticho nikoho neposudzujem ani neodsudzujem. Pozerám ale, že máš malé deti a ak im odovzdáš ten svoj prístup a postoj k učiteľom do budúcna ako mnohí rodičia tak ďakujem pekne, majú sa učitelia na čo "tešiť". Každé jedno povolanie má svoje klady a zápory a tak isto aj naše, no tých záporov je viac, pretože nás každí obkydáva a hlavne dnešní rodičia pred svojimi vlastnými deťmi.....
ani jeden učiteľ by neštrajkoval, neohlasoval sa a bol spokojný keby v našom povolaní neboli povyšované len práva dieťaťa ale aj jeho povinnosti a tiež by nebolo na škodu keby boli aj nejaké práva učteľa aby sa neriešilo len to že nech sa neporušia práva dieťaťa a bolo chránené ale aby aj učitelia mali svoje práva a mohli sa brániť pred šikanovaním žiakmi, nie učiteľovi sa može naložiť koĺko sa len dá aj rodičmi aj žiakmi.....aj mysme len ľudia a dnešné deti no hrôza vyčšina z nich nevie čo je to úcta k starším a doslova nás nie fyzicky /aj keď zopár prípadov že zasran dal učiteľovi zaucho tu na Slovensku bolo/ ale učiteľ je v dnešnej dobe týraný psychicky žiakmi a to doslovne a to ani nespomínam verbálne útoky..
kebybolo naše povolanie aspon trochu docenené...nemyslím platy ale keby aspon samitní rodičianeštvali svoje deti proti nám a pred nimi sa o nás nevyjadrovali vulgárne /bola som svedkom niekoľkokrát / leby nás konečne začali brať ako spojenca vo výchove a vzdelávaní ich detí a nie ako nepriateľa ani jeden jediný učiteľ by neštrajkoval mi môžeš veriť
@miskax2 prepáč, ale ako si predstavuješ, že malý prváčik sa bude doma SAMOvyučovať a učit čítat a písať? ty máš tolko času, že s ním budeš tráviť celé doobedie doma a učiť ho? či ako, nebudeme nikto pracovať a budeme si učiť doma deti a možno moja dcéra zostrojí aj nový prístroj, lebo to odpozerá z telky? či ako?? 😀
Trošku sa zamysli nad tým, čo píšeš. Bodaj by im nepridali? Niekto je nenažraný a niekto neprajný, že? Skús ty denno denne tráviť hodiny s toľkými deťmi, ktoré máš niečo naučiť..Zaslúžia si pridať! A asi nemáš v okolí žiadneho učiteľa, lebo by si vedela, že aj tí, čo vyučujú na ZŠ sa musia pripravovať. Páči sa mi, keď niekto píše o niečom, o čom nemá ani šajn.
ahojte dievčence nedá sa mi nepridať do tejto diskusie ..... Neviem či su tu nejaké učiteľky mňa len strašne v tom našom školstve hnevá jedna vec !!!! Deti, rodičia a ani kolegovia to nie sú......
Stalo sa Vám niekedy, že ste potrebovali ísť k lekárovi a chceli ste pre seba toho najlepšieho? Pýtali ste sa , hľadali študovaného odborníka, proste kapacitu , ktorá sa stále vzdeláva? Určite áno..... A teraz si dajte ruku na srdce , keď ste dávali dieťa do škôlky či školy - podľa čoho ste vyberali??? Podľa dostupnosti , blízkosti zariadenia či ......? no určite len slabé percento z Vás si zistilo , aké má Vaša učiteľka vzdelanie, či si robí kurzy, certifikáta, kvalifikačné skúšky.... Ja Vám poviem učím 10 rokov a za sebou mám niekoľko školení, skúšok, kurzov a jeden 4 ročný, aby som mohla učiť AJ teraz dúfam doštudujem .... Lebo už ma nebaví sedávať pondelky, stredy , piatky po poobediach a soboty celé v škole...☹ ( mám malé dieťa , chápte) a čo za to mám??? Okrem toho, že si platím cestovné a náklady so štúdiom spojené môžem za odmenu učiť 9 hodín angličtiny týždenne samozrejme bez príplatku....A čo budem mať keď doštudujem? Kredity , ktoré môžem zameniť za 6% k platu hmmmm dík to mi nik nedá ☹
Pri uchádzaní do zamestnania mi to je nič platné , že sa vzdelávam pretože nik nepotrebuje učiteľku s kurzami , a kvalifikačnými skúškami. A prečo? Veď je drahá a rodičom na tom aj tak nezáleží a nikdy sa nezaujímajú o školenia učiteľov..... A čo som tým chcela vlastne povedať? Učiť sa , učiť sa, učiť sa Vám nie vždy zabezpečí prácu a postavenie...
PS: a viete čo???? Zajtra si pôjdem dať orámovať všetky certifikáty a dám si ich do.........................................................
................. (triedy na stenu, nech aj rodičia vidia, že mi na kvalite vyučovania záleží , a že sa vzdelávaam , i keď často krát na úkor rodiny a mojich peňazí)
ja myslim, ze by sa plat mal odzrkadlovat podla vzdelania. Hovori sa tu, ze iny makaju 8 hodin za pasom a zarobia menej a pritom sa narobia. Ale nemaju VŠ. Ten kto vystudoval VŠ, mal by aj viac zarabat ako ten, co ju nestudoval. Skola neni zadarmo a rodicia deti na VŠ to nemaju lahke. Ked neratam zbohatlikov, co nevedia co s peniazmi. A podotykam, ze ja nemam VŠ, ani moji surodenci, ani rodicia, sme robotnici a makame za pasom alebo na stavbach. Napriek tomu mam tento nazor.
@fra
Máš obrovskú pravdu! Moje dieťa na súkromnej bilinguálnej škole študuje, naozaj študuje! Je to neporovnateľné so školou, ktorú pred tým navštevoval. A to navštevoval triedu pre nadané deti vo veľmi milej škole. Toto je ale úplne niečo iné, prístup všetkých zamestnancov školy, tu je iné zmýšľanie. Tu nikoho neobťažuješ, nikto sa neponáhľa, moje dieťa je integrované ako nadané a naozaj sa to dodržiava na všetkých predmetoch, nie je to len založené v spise dieťaťa, pravidelne je prítomný školský psychológ, logopéd, špeciálny pedagóg........
Ja naozaj prajem všetkým pracujúcim ľuďom adekvátne ohodnotenie, je ťažká a nespravodlivá doba! Moja sestra je učiteľka na druhom stupni, nemá to ľahké, plat má smiešny, ale aj ona už vidí, že na súkromnej škole sa inak "maká"! Tam si ani jeden učiteľ nedovolí odísť o 15,00 hod. domov, je to naozaj o podnikaní, často až do večera. A rovnako robia atestácie, školia sa, sú často preč od rodiny.........
Nikoho neponižujem, nikoho nevyzdvihujem, len mám tú možnosť porovnať, keďže mám skúsenosť s oboma typmi škôl.
nehnevajte sa ale poznam niekolko 10tok novopecenych uciteliek z VS v mojom veku a je mi jasne ze nielenze pracu nenajdu ale dokonca ze ucitelky ani nikdy nebudu ( a to kvoli nasim detom aj dufam). A o totomne tu ide. Slovensku netreba rocne niekolko tisicok novych ucitelov z vysokej skoly, ktori to robit nebudu, nechcu ale peniaze na ich studium davame my co pracujeme ( mylne si myslite ze su to rodicia- ti zaplatiadietatu ubytko, strvaju, krcmicku a skripta ale studium ma vyssiu cenu a do nej sa prave rataaj plat ucitelov). Cize spoplatnit studium a uz sa tam nikto skryvat nebude, len kvolitomu ze v 18tich nechce pracovat alrbo rodicia fantaziuju o titulovanom dietati. Sprisnit prijimacky. a mame po probleme, menej studentov, potrebuje menej pedagogov. platene skolne rozsiri miznost zvysut platy na ziadanych skolach. Skutocne vyrszne by som bola za zvysenie platov na zakladnych a strednych skolach, na prvom stupni je podla mna najdolezitejsie sa detom maximalne venovat a vzbudiz v nich zaujem aby sa sami ucili.
inak vsetci mame moznost vybrat si pracu, ked chce niekto odist inde tak to uplne schvalujem, zaklad je aby bol clovek spokojny🙂
Ucitelka na ZS v malej dedine ma plat 980e. aj ked tvrdi, ze 500 a zvysok ma "nadcas", ked ma kruzok. vsetky prazdniny ma zaplatene, aj letne 2 mesiace jej ide plny plat. moj otec robi cely zivot, tazko robi a dostane minimalnu mzdu. kde je spravodlivost? a ucitelia idu strajkovat. stat je zadlzeny az po usi, z coho im ma dat vyssi plat? cim si ucitel zasluzi vyssi plat? ked sa pozriem na moralku skolstva a ucitelo dnes, tak mi je zle. ucitelka celu hodinu facebookuju cez mobil, dalsi ucitel si tu 15 minut "schrupne" na katedre, riaditelka nema ziadne kompetencie, lebo vsetko je v rukach starostu, obce a pod. ked si porovnam ucitela teraz a pred 20-25 rokmi, ked ja som chodila na ZS, tak to sa neda porovnat. vtedy bol pan ucitel, pani ucetelka - to bol niekto a teraz. to je odpad vysokoskolskej spolocnosti. samozrejme to neberiem globalne, lebo urcite aj v dnesnej dobe su kvalitny ucitelia. ale bohuzial tu u nas som sa s takym nestretla.
@simca06022011 a toto by skoncilo tak, ze studovat by mohli iba bohati, aj ked blbi, ale mali by na to. a mozno sikovny, ktoreho by ho to aj bavilo, by si to nemohol dovolit. tak by sme mali ucitelov uz len samych magorov zbohatlickych.
@elisskah preco si myslite, ze ten co ma VS je nieco viac, ako so SS? nesuhlasim. podla mna si plat treba zasluzit. aj z VS moze prist niemand, co nevie nic. mame tu ucitela, ktory ponizuje deti, uraza ich. preco si zaspluzi plat? ja by som mu dala take zrazky zo mzdy za spravanie, ze by mu nezostalo ani na slanu vodu. samozrejme, to je extrem. ale kazdemu podla zasluh. ak pekar by mal dostat viac, lebo bez neho by ani ten ucitel nemal co jest. samozrejme ze VS by si mal vediet zarobit viac, ale nie tym stylom, ze dajme mu viac, lebo ma VS. musi si to zasluzit. a v dnesnom statnom skolstve si to nezasluzia.
Teraz ma všetky pani učiteľky čo tu diskutujú budú mať v zuboch ale nedá mi to nenapísať. Bola som včera zhodou okolnosti v KE a videla som ten mulatšág, presne ako keď sú učitelia ( nie všetci ) s deťmi na výletoch, lyžiarskych atď.
popíjanie a dobrá nálada ( príklad pre žiakov) práve preto nepúšťam svoje dieťa na žiadne školy v prírode a výlety s "kvalifikovaným pedagogickým dohľadom ". 😲
@stanislavao Rozprávaš nereálne veci. Krúžok je cca.5 Eúr na hodinu v hrubom. Nadčasy má, ak zastupuje alebo je vo svojom voľnom čase s deťmi. Podľa toho, čo tu píše, je tá učiteľka s takmer tisícovým platom v škole 18 hodín denne a aj cez víkendy. A ak sa týmto deťom takto venuje a trávi s nimi toľko času, nemáš jej čo závidieť. Ale skôr si myslím, že si to trošku prehnala. A druhá vec je, že môže dostať len toľko, koľko je normatív na žiaka mínus výdavky na budovu a ostatní personál. Tak asi toľko. Jedine, že si chcela, napísať, že sa jedná o obrovskú školu, kde je veeeeľa žiakov a chudera tam pracuje sama.
@katka.m pravdu nemas ty to je proste aj o tom kto kolko dostane navyse a ver ze taky ludia tam su.... a ked vy nedstanete priplatky to neznamena ze niekto nedostane za vas... 😉 ja tomu prijmu verim ze taky moze mat uplne v pohode... vy mate zverejneny na skole kluc odmenovania a vidite pasky kolegov, vsetkych?
@aha1 A ako dospelí ľudia si to celkom nemôžu dovoliť. Ak ti správne rozumiem, tak každý pracovník, čo si vo svojom voľne vypije, následne pije aj v práci? Pritiahnuté za vlasy. A ja len toľko, obdivujem učiteľov, čo si vezmú na zodpovednosť cudzie deti počas výletov a lyžiarskych kurzov. Ja by som to neurobila, lebo je to zodpovednosť jak sviňa. A pre pár drobných, čo za to dostanú.
@stanislavao A ešte. Jeden krúžok má limit 60 hodín za rok a musí mať minimálne 10 žiakov. Počítaj.
@katka.m haha, velmi vtipne. ja som napisala realny stav z obce s 2000 obyvatelmi, a tieto info su pravdive. preberalo sa to na rodicovskej rade a info o plate je priamo od starostu. cize realita je uplne ina, ako ucitelia sa snazia prezentovat. a urcite tam neni 10 hodin denne. oduci si 5 hodin, ma nejaky kruzok a ide domov.
@katka.m a vyprosim si urazky typu, ze klamem. su to uplne realne veci, ktore sa tu deju. mozno na jednej skole maju ucitelia menej, ale su aj taketo, kde maju podla mna nadpriemerne zarobky a vobec si ich nezasluzia. a uz vobec nemaju potom ti ucitelia preco strajkovat. a uz to nahnevalo aj starostu a preto zverejnil jej posledny plat,l co realne dostala za svoje akoze tazku pracu. kedy sa normalny clovek dostane k takemu platu? kolko ludi ma minimalnu mzdu? ti by mali strajkovat a nie ucitelia a lekari a pod.
@maznacik007 Je presný kľúč, koľko príde na školu peňazí. A dotyčná píše o malej škole. Píše o nadčasoch a krúžkoch, nie o odmenách. Odmeny sa limitované tým, čo sa zvýši z reálnych príjmov po zaplatení výdavkov. Čím menšia škola, tým menej zvyšných peňazí. Matematika nepustí. 😉
@katka.m ale dajte pokoj, ja nic nebudem pocitat. ja som napisala realitu, co sa tu prejednavala na poslednej rodicovskej rade.
@stanislavao Ja som ti nepovedal, že klameš. Ja som ti napísala, že sa mi vôbec nechce veriť, že je to tak. Každá položka vo výplate je jasne definovaná. Ak jej výplatu starosta zverejnil, tak predpokladám, že ju aj podpisuje.
@katka.m pracovala som ako ucitelka a viem aky som mala plat a ake boli priplatky atd... to ze vy dostavate len cisty tarifny plat je zalezitost medzi vami a vasim riaditelom, no a cudovala by ste sa aka vie byt matematika niekedy velka carodejka..
ved su aj statistiky ze rocne je v hrubom na priplatkoch vyplacanych na ucitela 700 eur a ak ste vy tie vase nedostali tak potom ich dostal niekto iny..
a k tej velkosti skoly ja som teda ucila na viacerych a najlepsi plat som mala na malej dedinskej skole... to sa s mestom a s prestiznym GM nedalo ani porovnat....
@katka.m ked napisete "pravdu nemas" to znamena ze klamem. a neklamem. ved starosta vie, kolko zarobia ucitelia, samozrejme. ved on sa nestazoval, len uviedol pravdive info, aby boli rodicia v obraze a aby si urobili realny obraz o platoch. lebo teraz ucitelov kazdy lutuje, lebo v telke sa len stazuju, kolko oni malicko zarobia a vsetci aby ich lutovali.

@miskax2 takze planujes svoje deti ucit sama? To aby som sa ti podakovala, lebo ak budu po tebe... 😀