icon

Sú moderné desiatové boxy pre deti nutnosťou?

Včera o 21:26

Prečo sú také populárne desiatove boxy kde majú deti tak veľa jedál, jedno "hlavné" a potom veľa snackov?
V rokoch 2005 - 2014 keď som chodila na ZŠ, toto vôbec nebolo a každý mal rožok / chlieb s niečím natretý, so šunkou, ovocie, občas buchtu (staršie ročníky si už sami chodili kupovať)... Ale ten prvý stupeň..no neviem, budúci rok budem mať prvaka ale teda keď už teraz vidím tie desiatove boxy a tzv. zdieľanie sladkostí...možno som mimo a je to správne, možno sa aj v tomto doba posunula a sú na to nejaké vedecké štúdie, že takéto desiaty deťom treba... Alebo nie?
Nie je to veľmi únavné každý deň vymýšľať kombinácie?

Strana
z3
nykkushka
Autor odpoveď zmazal
nykkushka
Dnes o 15:23

Ja som čakala 6 rokov na ten moment boxikov do školy 🤣 milujem pekne naservirovane jedlo, zaberie to max 10min a má tam všetko, čo ma rad (nerozbrblane, nepomačkane a pod) 🤤

svetlonos
Dnes o 18:55
@ivankamirka

@svetlonos áno, voda sa pila z vodovodu . Mliečne desiate boli super a potom obed, nechápem.

@ivankamirka
A ja som tie mliečne desiate neznášala z duše, fuj. Dnes nevypijem ani len teplé kakao, tobôž mlieko, hruza des. Trauma odjadkiv az po školu 😂 Ale myslím, že neboli potom povinné.
To si nebola hladná ani cez veľkú prestávku?

zuzana76
Dnes o 19:04
@zuzanaam

@anonym_874bba ja som vtedy chodila a bežne sme si nosili napr. šípkový čaj.

@zuzanaam asi jedna z mala, tiez som nic na pitie nenosila, ani som v skole nepila, az na obed, moji spoluziaci tiez nic nenosili a bud sme nepili, alebo sa napili priamo z umyvadla

anonym_265b6f
Dnes o 19:14
@anonym_874bba

@simsalabim no skoda ze to u nas nikomu nenapadlo tie rumove flase, u nas vsetci nosili od octu a to som rocnik 1972 a len na vylety. V triede sa pilo z kohutika alebo mal niekto modnu vychytavku skladaci pohar. Ale tiez to mozno nebolo dostupne vsade, takto to vyzeralo

@anonym_7c7029 ved to...deti vyjedaju cely den. Preto tolko detskej obezity.
@simona20201309 tak to si mala flasu ako 1 z mala. Bol skladaci poharik, ktory sme mali vo vrecusku v skole. Pilo sa vacsinou z baterie z ruky. Plastove flase v 80. de facto neexistovali. Na branne boli octove flase.
@anonym_874bba milovala som, keď sa ten pohárik z plastu plný vody poskladal.😁

anonym_874bba
Dnes o 20:31
@anonym_265b6f

@anonym_7c7029 ved to...deti vyjedaju cely den. Preto tolko detskej obezity.
@simona20201309 tak to si mala flasu ako 1 z mala. Bol skladaci poharik, ktory sme mali vo vrecusku v skole. Pilo sa vacsinou z baterie z ruky. Plastove flase v 80. de facto neexistovali. Na branne boli octove flase.
@anonym_874bba milovala som, keď sa ten pohárik z plastu plný vody poskladal.😁

@anonym_265b6f jasne, ze plastove flase neboli bezne, neviem co si ona pamata, ale hlavne, ze napisala, ze flase nemali len socky😏🙄

vevesh
Dnes o 20:35

@anonym_autor moje dieta chodilo v 2014 do skolky a malo uz box. A aj vela dalsich deti. Strava ma byt rozlicna a rozmanita - takze dieta malo z kazdeho kuska cosi a ano, zjedlo to (kedze som balila to, co viem, ze mi zje). Sladkosti, marmelady, nutely boli zakazane, takze v tom boxe bolo zdrave jedlo...

vevesh
Dnes o 20:54
@osky

Je to hlavne a len marketingovy tah.
Aj tie zbytocne flase.
Za mna je vyborna volba voskovany obrusok-zdrava varianta,krasne do neho zabalis pecivo ci chlieb,po pouziti ho obmyjes vlhkou handrickou namocenou v mierne teplej vode.
Ekologicke aj prakticke.
Ovocie ani horalku nemusi mat predsa v boxe a teda flasa na vodu je u mna totalna zbytocnost...
Staci 3-5 dcl sklenna na zavit...ked uz ju musi so sebou tahat
Ale na Slovensku je pitna voda dostupna vsade....

@osky kupila som detom sklenne flase (aj podla mna je to zdravsia varianta). Jedna sa rozbila uz na druhy den, druha za 6 dni a dalsia o 2 tyzdne. A to som im sklenne kupila ako starsim, takze sa netreba divit, preco vacsina deti ma ine flase- moje nosia nerezove alebo si kupia nieco na pitie v skolskom bufete...🤷‍♀️🤷‍♀️

sisaka
Dnes o 21:29

To, čo vy nazyvate desiatove boxy, nie sú žiadne desiatove boxy, ale “lunch boxes” - obedové boxy. Slúžia na zabalenie malého snacku a obedu!, keďže v zahraničí často deti nemajú v školách jedálne a vyučovanie aj na prvom stupni je minimálne do 15.
Keď vidím fotky, čo do toho všetko napcháte a pritom má dieťa ešte aj normálny obed, tak by som fakt chcela vidieť dieťa, čo to všetko poje.

K 80. rokom - ZŠ som začínala v 1981 a 100% nikto nemal žiadne fľaše, ani sklené a už vôbec nie plastové, napili sme sa z vodovodu.
Tie skladacie poháriky si tiež pamätám 😅

Strana
z3