icon

Tradičná škola alebo výučba doma? Porovnajte možnosti

28. apr 2024

Je tu niekto kto môze porovnat tradicne vyucovanie v skole a vzdelavanie sa doma u deti?

kabinka11
30. apr 2024

@oskvarka tak ale nebavím sa o 7 roč. deťoch. Tu je reč o základnej škole. Učila som sa s dcérou matematiku až po 9 ročník a veru bolo učivo ktoré som zabudla,levo JA ho v živote nepotrebujem. Otázka je, či ho nebude ani ona potrebovať. Vieš toto sú také dohadovacky. Keď ja nepotrebujem chémiu, nebude ju potrebovať ani moja dcéra? Nedala som deti do spádovej školy, pretože sa mi nepáčil spôsob výučby, ale dala som ich inde. Neviem, mne to príde, že niektorým ženám sa nechce pracovať tak si vymysleli zábavu,ale sak každého vec. Staršia mi chodí tiež na technickú školu a trúfam si povedať, že sa tam dostala vďaka vedomostiam zo školy.

1_silvia
30. apr 2024

@mamamasama ty si teda trúfas a hneď 2x.
Mna nahodou skola naucila. A isto i dnešné deti vedia zo školy viac, pokiaľ sa im rodičia ešte doma povenuju. A nie len vedomosti, ale i skúsenosti, prácu v kolektíve, vystupovanie na verejnosti a kopec iného... I keď ide školstvo dole vodou, stále je veľmi potrebné pre deti, čo potom aj pracovať budí len domu🤔🤔🤔

aurora33
30. apr 2024

@kikappp kde som napísala, že dôvody nevýhod DV su: bla bla bla? Kde som použila také slova? Citala si čo píšem? Láskavo nepis veci, ktoré som nenapisala.

Myslela som to tak, že rodič je rodič a nie dieťa- rovesník. Jasne aj naši majú kruzky, kluby, stretnutia tábory, ale v škole je to iné, pretože je to ucelene. A ako trieda sa poznajú od mala. Spolu rastu, vyvíjajú sa ako skupina.

zltalienka
30. apr 2024

@oskvarka "otázka ale znie či je naozajt deti na základnej škole treba učiť všetko to čo si my už ako dospelý vysokoškolsky vzdelaný ľudia nepamätáme. Aký to má význam?"
Toto je dobrá otázka. Pri mnohých povolaniach prakticky nepotrebuješ ani násobilku vedieť. Ani vybrané slová. To je učivo 3. ročníka ZŠ. V dnešnej dobe máme kalkulačky (aj v mobile) vypočítajú si čo potrebujú, ypsilony opraví tiež program.
Len čo budú tie deti robiť, kým dosiahnu vek, aby mohli ísť pracovať? A kto (podľa akého kľúča) rozhodne, ktoré dieťa sa má ďalej vzdelávať, lebo možno z neho bude lekár a ktoré sa už nepotrebuje vzdelávať, lebo bude odkladať tovar v Lidli a nikdy nebude potrebovať pytagorovu vetu?

maciatkolulu
30. apr 2024

@aurora33 teraz rozmýšľam,to fakt domáce vzdelávanie =žiadne krúžky,žiadni kamaráti? No neverím,že si toto môže niekto myslieť. Skôr naopak ,viac krúžkov,viac času....viac kamarátov. 🤷

aurora33
30. apr 2024

@maciatkolulu Ale Ved toto som nikde nenapisala 😀😀😂😂 bozeee vy tu viete citat s porozumením? Ja som písala čisto len o škole, že je tam veľa čo robiť. Aspoň teda moje deti navštevujú takú školu, kde majú pomaly každý druhý deň nejaku akciu. Samozrejme po škole tiež kruzky, ale to už je aj náročnejšie na čas (dopraviť tam a spat) čiže ja osobne som veľmi rada, že majú školu akú majú, kde v rámci vyučovania majú neskutočne veľa aktivít, ktoré by som ja ako pracujúci rodič nestíhala.

zltalienka
30. apr 2024

@maciatkolulu tak krúžky sú aj tak až popoludní po klasickom vyučovaní.
Viac času, to určite áno. Ak je dieťa samostatné a chce sa učiť. Raz-dva prebehne povinnú jazdu (to čo musí, čo vyžaduje škola) a môže sa venovať svojej obľúbenej oblasti.
Ak sa mu nechce, nemá záujem (ako môj treťorodený, ktorý nevidí dôvod vôbec písať rukou, veď všetko vie napísať do pc, mobilu...) tak vtedy je to v DV ako?
Či všetky deti v DV sú prirodzene študijné typy?
Mám zatiaľ 3 školopovinné deti, z toho 2 sú "študijné typy" a ten tretí (aktuálne druhák na ZŠ nemá záujem o písanie rukou, nemá záujem o počítanie z hlavy, veď to sa dá v kalkulačke. Nevidí v tom dôvod toto sa učiť a precvičovať. A má pravdu. Potrebuje to vôbec v dnešnej dobe vedieť? On by radšej programoval....

maciatkolulu
30. apr 2024

@zltalienka fúha druhak a už je tak prepojený s písaním na Pc a tak...to je dosť smutné. Väčšina druhákov má byť prepojená k letu,knihám,hrackam. To je môj názor. A snáď špeciálne vzdelavanie vyberáme podľa dieťaťa. Každopádne nie je to vôbec o študijnom,alebo nestudijnom tipe a chcení písať rukov. Je za tým ovela viac.

aurora33

Dnes o 11:54
Tak teda za mňa rodič nemá šancu dať dietatu to všetko čo škola. Nejde len o vyuzovanie, ale o kamarátov, socializáciu, kruzky a všetky možné zážitky, výlety
@aurora33 tak napísala si to takto...opakujem sa,ale domáce vzdelávanie býva poväčšine komunitne aj s výletmi,aj so špecializáciou,aj s priateľmi .A ver tomu,že keď sa učia deti o dajme tomu bratislavskom hrade,alebo Márii Terézii tie deti sú priamo na hrade,vo Viedni,alebo niekde na lúke,naučia sa viac,teraz píšem ako matka "waldorfskych deti",kde sa toto aplikuje.
Nerozumiem,prečo si niektoré myslia,že sa jedná o putku domacu-matku a iubohe dieťa,čo celý deň sedí doma....

zltalienka
30. apr 2024

@maciatkolulu áno, už programuje. Nejaký problém? Cudzie jazyky sa môže dieťa učiť od narodenia a pracovať s pc až od akého veku? Keď môže jedno dieťa poznať všetky planéty slnečnej sústavy v 5 rokoch, prečo by druhé nemohlo poznať všetky súčiastky hardware-u počítača?
A o čom to je, to DV?
Myslela som si, že je o tom, aby dieťa dostalo to, čo bude pre jeho osobnosť najviac prospešné.

zltalienka
30. apr 2024

@maciatkolulu o Márii Terézii, či o Bratislavskom hrade si raz dva zistí z netu. Načo sa to má ešte učiť?
Až budeme mať možnosť, vezmeme ho aj na Bratislavský hrad, nech to vidí naživo. Zatiaľ spoznávame nám geograficky bližšie kraje.

aurora33
30. apr 2024

@maciatkolulu potom si to pochopila nesprávne, čo som vtedy napísala. Myslela som to v dobrom, že škola má čo ponúknuť. Zaujímavé je teda, že moje deti z obyčajnej skoly sa učia presne takto ako si to ty opísala. Nedavno boli na hrade, vo štvrtok idú do divadla, celú prírodovedu sa učia vonku, či je pekne, či nie. Navštevujú múzeá, hvezdárne, proste o čom sa učia, tam aj reálne su. Za čo som ja ako rodič nesmierne rada, pretože priznám sa, nie som taká super žena ako samamama či ako sa volá, ktorá stíha robiť letušku, lietať po svete a ešte aj doma učiť 😂😂😂😂 (neverim jej ani slovo ;).
A po škole idú na krúžky, kde sa stretávajú s ďalšími deťmi, ktoré majú podobne záujmy. Čiže ja som spokojná takto a opakujem, svojim prvým príspevkom som ani náhodou nechcela haniť DV, skôr som tým myslela seba, že ja ako rodič by som toto nedala.

maciatkolulu
30. apr 2024

@aurora33 tak sme sa nepochopili...každá mama chce pre svoje dieťa to naj. A aj predpokladám,že vie,čo je pre dieťa naj. Niekomu vyhovuje jedno a druhému iné.
@zltalienka kľudne dýchaj😃tak je fajn,že tvoje dieťa programu je,ale nechce písať a ešte lepšie,že školu nepotrebujú,lebo to dajú cez Google...💪🤦asi si to trochu nepochopila. Lebo dieťa sa môže učiť cudzie jazyky,ale základ má svoj materinský,asi rozumieš načo narážam,keď nie,nevadí😉

zltalienka
30. apr 2024

@maciatkolulu píše aj rukou. Musí. V klasickej škole to inak nejde. Predpokladám že vo vyšších ročníkoch bude odovzdávať práce v tlačenej podobe, prípadne donesie na usb kľúči, ako to už teraz majú jeho starší súrodenci.
Chcela som poukázať na to, že v dnešnej škole sa dbá na učenie toho, čo naše deti už nebudú potrebovať. Koľko krát do roka potrebuješ informácie o Márii Terézii? A koľko krát do dňa použiješ produkt vytvorený IT-čkármi?
Koľko krát si dnes písala rukou? Ako veľa? A koľko krát si na písanie použila klávesnicu?

oskvarka
30. apr 2024

@zltalienka
Tak ja som za nasobilku aj za vybrané slova..rozhodne som za to aby deti tušili o ich existencii a použití...memorovanie by som už nechala na individuálnu potrebu a verím tomu že deti ktoré sú matematický a technicky zaujaté že ich veci zaujímajú tak jednoducho tu nasobilku časom vedieť budú a nik ich to nemusí v ôsmich rokoch nútiť sa memorovat naspamäť...

oskvarka
30. apr 2024

@kabinka11 mám všetky deti na domácom a pracovala som dokonca aj pomedzi tehotenstva a to medzi deťmi mám 2 roky.

zltalienka
30. apr 2024

@oskvarka ale veď násobilka a vybrané slová sú o memorovaní....

oskvarka
30. apr 2024

@1_silvia ale veď tie deti nie sú len doma chodia na kurzy krúžky a rôzne aktivity...ktoré si ale sami môžu vybrať a ak sa tam necítia dobre lebo ich tam niekto šikanuje alebo z akéhokoľvek iného dôvodu tak ich môžu hocikedy opustiť

oskvarka
30. apr 2024

@zltalienka tak ja osobne by som ho teda moc s tým písaním a počítaním netrápila mám doma podobného ale každý má svoje hranice aj ja a teda sa písať nejaké nutné minimumusi...a počítanie z hlavy a na kalkulačke tak no...kalkulačku nemám stále po ruke ...moje deti ale sú matematicke typy ale ak tvoj chce programovať tak asi tiež atak môj vedel rátať z hlavy už keď mal 4 a vtedy som mu ešte mobil teda nedovolila takže nepoznal ani kalkulačku...

zltalienka
30. apr 2024

@oskvarka pozrela som si Tvoj profil. Máš môj obdiv. Tiež mám deti s 2-ročným odstupom, ale okrem detí a bežnej rodinnej réžie som už nedávala nič navyše. Mala si/máš kľudné deti?
Môžeš napísať viac o DV? Mala si aj také dieťa, čo nemalo záujem, nevidelo význam v učení sa vecí, ktoré si vie raz-dva zistiť? Ťažko mi je motivovať dieťa, ktoré už aj samé vidí, že sa to dá aj inak.

oskvarka
30. apr 2024

@zltalienka
Zaujímavé fakt ak je tak zručný na tých Pc ja by som ho asi v jeho talente podporila prečo nie..práve že súper mať taký talent...aj keď ja som Monk na pobyt vonku takže si to dávam za úlohu na každý deň...a pohyb...lebo to sedení za Pc je náročné ..sama mám prácu za Pc...a je to hrozne...
@aurora33 wow to máte šťastie na anoazaj dobrú školu predpokladám že asi aj súkromnú nejakú...klobúk dole pred takým prístupom

aurora33
30. apr 2024

@oskvarka nie je súkromná, ale ako nastúpila nová pani riaditeľka, tak sa škola neskutočne zmenila. Naozaj, klobuk dole čo robí ona, aj pani učiteľky.

aurora33
30. apr 2024

@maciatkolulu suhlasim, ale som rada že sme sa už pochopili. Máš pravdu, každá mama chce pre svoje dieťa to najlepšie 🙂 pekný večer prajem

oskvarka
30. apr 2024

@zltalienka tak za mňa dieťa ktoré nevidí význam sa učiť niečo čo si vie...a nie len teoreticky ale naozaj aj prakticky že ti ukáže že vie si to nájsť tak ako neviem si predstaviť takú vec nejakú že by som ho nútila memorovat. Povedz príklad čo také by to mohol byť ..veci ktoré si viac krát chces vyhľadať lebo tá zaujímajú sa prirodzene aj naučíš...memorovanie ale teda má svoje miesto v nejakých prípadoch tiež alebo teda nie memorovanie vyslovene ale naucenie sa niečoho bez hlavnej motivácie vec používat vo svojom živote a to pri deťoch je hlavne pri hre moje deti milujú diskové hry a tam nejaké nasobilku a štatistiku proste nachytas časom a je to teda len hra prilac e deti behajú turistickom orientačné behy tam treba ak teda nechceš mať trestné minúty poznať asi 50 rastlín a že naozaj aj na živo keď ich vidíš...plus všetky európske hlavné mestá a slovenské mestá a turistické a topograficke značky...moje deti vedia všetky lebo proste ich to baví a nechcú mať trestné minúty... Tak im to stálo za to sa to naučiť...plus potom teda sú tu zručnosti ako písanie a to už fakt v dnešnom životnom štýle má málo miesta ale ja ho stále vidím tak preto aj deťom tie príležitosti vytváram...máme pisaciu doskovu hru 😂😅vlastná výroba majú ju radi...ale tak aj nejaké precvičovanie zošity sú zábavnejšie ako iné ...comenia script má pekne... To ich celkom baví

zltalienka
30. apr 2024

@oskvarka tiež sa na to s manželom pozeráme rovnako. Keď ma chlapec talent a chuť pracovať s technikou (nie je to len programovanie) tak prečo by sme ho v tom nemali podporovať. Popravde veľa len vidí a opakuje po ockovi, čo je myslím úplne normálne, že sa inšpiroval.
Vonku samozrejme chodí (všetci chodíme), miluje bicykel.
Číta si rád. Akurát to písanie je....ale napíše čo treba.

zltalienka
30. apr 2024

@oskvarka "..a nie len teoreticky ale naozaj aj prakticky že ti ukáže že vie si to nájsť tak ako neviem si predstaviť takú vec nejakú že by som ho nútila memorovat." A ako potom toto riešiš, keď Tvoje deti chodia na preskúšanie a vo vyšších ročníkoch je už toho viac na "naučenie sa"? Chcú sa to učiť ? Zaujíma ich to?
Môj je zatiaľ druháčik, ešte toho na memorovanie, či "učenie sa" veľa nemali.

oskvarka
30. apr 2024

@zltalienka tak ja mám deti naozaj také čo ich učiť sa bavi alebo teda no oni to podľa mňa neberú ako učenie sa jednoducho sú zvedavé a nasávajú všetko okolo seba pre nich je to hra a život samotný ale prirodzene ich zaujímajú technické veci... Matematika... Bývame na dedine v dome ale blízko pri meste...deti vedia staršie aj samé sa dopraviť na krúžky to je super nemusím to moc riešiť...starí vie zobrať aj 6 ročnú..... Či sú kľudný neviem posúdiť podľa mňa nie ale najstarší je veľmi zodpovedný a rozumný a aj 6 ročná sestra takže to je určite veľká pomoc .. 8 ročný je asi najnáročnejší (a hlavne veľký introvert ako jediny) ale aj tak je skvelí ...najmladší je kreatívny že treba na neho dosť dávať pozor takže sa zabrať ale tak to už je aj skupina 4 deti takže tá dynamika je akčnejšia...oveľa viac vzájomných interakcií ...takže ticho u nás nieje 😂😅.
Ale ja som z D V veľmi spokojná naozaj vidím význam toho sebariadenia ale ja mám aj veľmi zle skúsenosti z vlastného školského života .. pri tom ale nebolo najhoršie to čo som si tam zažila ale ako na to reagovali moji rodičia ktorý sa žiaľ postavili za to že má budú mať radi len ak sa budem dobre učiť a žiaľ to čo očakávali žiaľ nebolo v mojich silách...takže ja som priam alergická na to keď niekto nejake diata tlačí do akýchkoľvek školských výkonov... Pretože je kopec dôležitejších veci ale medziľudské vzťahy pekne vzájomne správanie sa priateľstvo vzájomný rešpekt a kritické myslenie sú pre mňa dôležitejšie hodnoty ...

emjee
30. apr 2024

@tiika a nie je to uzasne, ze - citujem ta 'Výsledok je, že v niektorých oblastiach majú vynikajúce výsledky, nadpriemerne vedomosti, v iných o dosť horšie až mizive."? Vacsina nasich skol vyraba priemernych ludi, pretoze stale sa tlaci na to, aby ziaci boli dobri vo vsetkom. Ale to je nerealne. Ako sa hovori, ked chces byt priemerny, pracuj na svojich slabinach, ked chces byt vynimocny, pracuj na svojich silnych strankach. Domskolaci su v tomto popredu pred tradicnou slovenskou skolou.

emjee
30. apr 2024
oskvarka
30. apr 2024

@emjee presne toto sa aj mne nepáči že keď ti niečo nejde a nemáš to rád tak je prizvukovane že na Tom treba zabrať ...smutné ako na talent potom už nezostane čas .

zltalienka
30. apr 2024

@oskvarka ďakujem za zdieľanie. Chápem cca čo si prežívala v súvislosti so školou. Moja naj kamoška na ZŠ a SŠ mala doma to isté. Musela mať 1 zo všetkého, aj keď na gymnáziu to už bolo dosť náročné.
Mňa nikto do učenia či výsledkov netlačil, nemám vyslovene zlú skúsenosť.
Aj ja mám 4 deti, 3 chlapcov a dievčatko najmladšie. Teraz je to už fajn, ale keď najstarší nastupoval do školy, tak boli ešte dosť divokí.
Od detí vyžadujeme podľa ich schopností. Išli do bežnej školy, nakoľko my ako rodičia potrebujeme riadne pracovať. Štát dáva vzdelanie "zadarmo", tak prečo to nevyužiť. Priemerné vzdelanie majú tým pádom isté a v tom, čo ich baví a sú dobrí, v tom ich podporujeme.