icon

Triezvy pohľad na nadané deti

moni73
7. feb 2015

Viem, ze je tu viacero tem o nadanych detoch od uz pomaly batoliaceho veku 😉 . hladam mamicky vacsich deti, mozno uz dospelych, ktorych deti boli nadane - intelektovo. chcem vediet ako dalej napredovali, prip. nenapredovali, ci je aj vo vyssom veku zrejme, ze su ine-sikovnejsie. nechcem, aby sa tato tema zvrhla na predbiehanie mamiciek, co vsetko ich deti dokazu. nadanie je pre mna len potencial, ktory dieta moze a nemusi vyuzit. nemyslim si, ze sa da nadanie merat skladanim 500ks puzle, basnickami, par slovami v anglictine, naucenou abecedou a pod. u mojej dcery bolo jedinou bernou mincou to, ze zacala v 2,5 roku citat. teraz bude mat 9, chodi do speci skoly, nudi sa a ja mam pocit, ze je uplne na urovni beznych deti. teda az na to, ze jej myslenie je nekonvencnejsie. ako to bolo alebo je u vas?
ps mamicky, ak dietatku do 5-6 rokov vyjde iq nad 130, neberte to velmi vazne 🙂 . dcere teda vyslo uplne ine cislo a je to celkom normalna baba....

kiki68
9. feb 2015

@renab no mne chyba na SK a CZ to,ze nie su povinne staze v poslednych dvoch rocnikoch,ze ludi potom vykopnu na urad prace. V AT mame prac. staze a vacsina ludi aj po stazi dostuduje a ostane alebo iba zmeni flek, lebo uz ma prax. Ale vies akonahle je to platene,tak uz ta firma za to nieco od Teba chce....vies uz to neni take bezstarostne uzivanie si skoly a krajiny. Ale je dobre,ze ma pracu popti skole istu. Lebo kopec mojich spoluziakov to tak nemalo, tlacili nas do tej myslienky,ze denne studium a ziadny flek popri tom celom...

renab
9. feb 2015

@kiki68 veď práve v tom je ten problém. že on bezstarostné užívanie školy a všetkého okolo toho nechce poznať. je workoholik od mala a mňa to desí. čo by som za to dala mať deti s inteligenciou v pásme priemeru...
kolegyne mi tu závidia, že sa nemusím s deťmi učiť, nemusím riešiť nespravené skúšky a pod., ale podľa môjho názoru má vysoká inteligencia viac nevýhod ako výhod.

kiki68
9. feb 2015

@renab neboj jeho to prejde, je to normalne 😉 ale to tak v 35tke, lebo uz nebude tak vladat 😉

moni73
autor
9. feb 2015

@jaruska8 mozem mat na teba jednu speci otazku? vedela by si mi povedat aky je podla teba v tychto triedach pomer fakt nadanych deti a deti ambicioznych rodicov 🙂 ? aj do ip. dakujem pekne

david93
9. feb 2015

rodičia veľmi nechcú dávať deti do týchto špeciálnych tried, v škôlke učiteľky povzbudzovali rodičov, ale väčšina krútila hlavou, že nie, oni si nechcú pridávať povinnosti... a všetky deti robia psychotesty a IQ testy, takže ak by na to naozaj nemali, tak ich tam neprijmú... v terajších prváckych triedach je na našej škole po 8 detí

moni73
autor
9. feb 2015

@katinka71
@katkalubkova aj ja sa plne stotoznujem s klasickou zs, prip. nejakou zameranou na jazyky.
no ale toto plati len v pripade, ze nie je nejaky pridruzeny problem... ono to vyzeralo asi tak, ze mamicky zo skolky, ked som povedala, ze mala nejde do sidliskovej zs ale do speci (nespominam nadanu) si mysleli, ze ide do osobitnej... 😒

moni73
autor
9. feb 2015

@kofa77 sranda 🙂 co ti poviem? kruhmi a vsetkym tociacim su vraj autisti fascinovani.... ale zas nemusime vsetkemu verit 😉 . vies, ak dieta cita v 2 a pol roku, tak v nom podla mna nieco je.... ak vie abecedu, znacky aut, cisla do neviemkolko znamena to urcite, ze ma dobru pamat. mozno nenormalne dobru! ak si vie ale dieta same tie pismenka spojit do slov... toto je podla mna tazke. ja viem urcite, ze dcera ma iny sposob myslenia. neviem, ci lepsi alebo horsi, skratka iny... 😎

moni73
autor
9. feb 2015

@renab ja si ta pamatam z temy o nadanych detoch, ked som vahala na aku skolu dat malu... teda aspon myslim, ze si to bola ty, kto ma tam dohnal skoro k slzam 😉 . ja som si tam spytovala svedomie, ze nie som dost "podnetny" rodic a ty si mi odpovedala nieco v zmysle "davas svojej dcere lasku? pocuvas ju?" dakujem este raz

moni73
autor
9. feb 2015

@david93 ja som prave mala pocit, ze v tejto triede nebudeme musiet nic robit 🙂 a zatial sa to uplne naplna, maju sice nejake du, dcera spravi mozno 10% z nich, ma za to poznamky, ale nijak speci sa to neriesi, kedze testy pise dobre 😉

renab
9. feb 2015

@moni73 ty máš teda pamäť 🙂
áno, všetko je to len o tom. vysoké IQ ani škola z dieťaťa človeka neurobia.....

katkalubkova
9. feb 2015

@moni73 no, teraz ma osobitna skola nazov specialna.....

renab
9. feb 2015

@moni73 väčšina rodičov výšku IQ svojich detí preceňuje, už od mala ich vláči po kadejakých krúžkoch, jazykoch, robí deťom animátorov len z toho dôvodu, aby sa mohli chváliť schopnosťami svojich detí. nechápu, že malé dieťa potrebuje len rodiča (hlavne matku), ktorý by ho miloval také aké je, ktorý by ho vypočul a keď si bude žiadať pomoc, pomohol.
Skutočnosť je taká, že väčšina detí zo škôl pre nadané deti a pod. skončí VŠ presne tak, ako deti s priemerným IQ a len malá hŕstka z nich je výnimočná, čo však neznamená šťastná.

moni73
autor
9. feb 2015

@renab mne takato tema velmi chybala. mala je uz 3tiacka a ja som sa stala alergickou na dokonalych rodicov a co mi je velmi luto, stala som sa alergicka aj na dokonale deti dokonalych rodicov ☹

renab
9. feb 2015

@moni73 toto ja už som prestala riešiť. ak mi niekto potrebuje dokázať, aké má geniálne dieťa, tak jednoducho len zmením tému. pre mňa je výška IQ nepodstatná, podstatný je človek. ako matka chcem, aby moje deti boli šťastné. a šťastnými ich nespraví červený diplom z vysokej ani xy titulov. musia sa zaradiť do spoločnosti, nájsť si v nej svoje miesto. byť dobrým človekom je to, čo je podstatné a najťažšie v živote a prajem si, aby to moje deti (a vlastne všetky deti) zvládli. hneď by bola táto Zem rajom. IQ k tomu nepomôže. Ešte sa máme všetci veľa učiť.
nechaj dokonalých rodičov a dokonalé deti, nech si idú svojim smerom, keď si myslia, že je to správne. je zbytočné "hádzať perly sviniam". rob tak, ako ti káže srdce a miluj svoju dcérku takú, aká je. verím, že bude šťastná a ty s ňou.

moni73
autor
9. feb 2015

@renab ja s tebou uuuuuplne suhlasim, len sa neviem vymanit z toho spolocenstva... kazde rano, ked dceru dovediem, kazde poobedie, ked pre nu pridem... stale som v tom ☹ mam chut kricat, ze ma ich dokonale deti nezaujimaju, ze ma nezaujima kto mal v com kolko %, a ze su nespravodlivo ohodnotene..... neviem to, a tak trpim, pocuvam a prikyvujem 😠 . mozno ma niekto na zaklade tohto vsetkeho spozna a mam po probleme 😀

katinka71
9. feb 2015

@moni73 moj syn mi vykrical nie raz , ze som pokazila detstvo ze mohol chodit s detmi zo sidlisla na normalnu ZS a nie detmi snobov, ,ze nemal kamaratov v triede ,odzkadlilo sa to hlavne v pubertalnom veku,flakal sa ,neucil sa no nastastie ho to preslo do maturity je z neho samostatny chlapec ziadel hotel mama full servis,byva sam v nasom byte v ktorom vyrastal od detsva,mladsi syn chodi do dedinskej skolky aj bude chodit z detmi okolia do dedinskej skoly

renab
9. feb 2015

@moni73 tak im skús povedať: a viete že mňa to vôbec netrápi? moja dcéra je tu spokojná.
a ak sú oni nespokojní s hodnotením, nech sa neobracajú na teba, ale na učiteľku, príp. riaditeľa školy.
ja už som sa naučila hovoriť ľuďom buď to čo si myslím, alebo to, čo chcú počuť. a ver mi, už ma nik bezduchými rečami neotravuje. teda malo to dve fázy. najskôr som hovorila to, čo si myslím, takže keď mi povedala mamička dcérinej spolužiačky že mala lepšiu známku ako moja dcéra, tak som jej povedala, že ma známky jej dcéry nezaujímajú a keď ju to trápi, tak je to jej problém. Potom prišla na mňa s inou taktikou a začala vychvaľovať moju dcéru a hovoriť, že jej dcéra zďaleka na ňu nemá, tak som jej povedala, že keď je o tom presvedčená, že to asi bude pravda. ale dlho mi to trvalo, kým som sa k tomu odhodlala. možno aj tri roky... 🙂

moni73
autor
9. feb 2015

@katinka71 ja viem... ☹ ale asi si mu chcela to najlepsie, ja takisto. nemyslim, ze to speci vyucko bol zly vyber.skor asi tie skoky nesplnaju to, cim sa prezentuju 😒 . moje dieta znamky vonkoncom nezaujimaju (netvrdim, ze to je to najlepsie), ale myslim, ze v jej triede uz take dieta nie je... jednoznacne to obmedzuje vyber kamarata ako spominas.... teraz robila po 100 rokoch nejaku du a tesila sa z nej, ze ako to pekne spravila... a mne pripadla uloha dopredu ju pripravit na sklamanie, ze najkrajsie to mat asi nebude (rodicia uz o tom davnejsie rozpravali...), zaroven ju ubezpecujem, ze som na nu pysna, ze to robi sama a ze v buducnosti akoby nasla.... ale musim toto riesit???

katinka71
9. feb 2015

@moni73 no ja este stale riesim skoly ,vzdelanie,staze ,vymenne pobytymonentalne ma ukonceny semester,syn je nestastny ze jedna skuska mu nevysla na najlepsiu znamku ,vsak mu hovorim ze je to jedno ake znamky hlavne nech ma urobene skusky a on nato ze veru ak bude mat ukoncene inzinierske studium ide sa uchadzat o doktorantske studium no vyrazil mi dych v pozitivnom zmysle 🙂

teskoma
9. feb 2015

Ahojte, aj môj maly je iny 🙂 . Viem to od jeho cca roku ze reakcie,fungovanie a pod. je odlisne od jeho vrstovnikov a cim je starsi,tym sa dostavuje väcsie problemy. Momentalne je tretiak, nezaujimaju ho " bezne" veci ako futbalisti, hokejisti, roboti a pod....riesime napr. potopenie Titanicu, sleduje vyvoj pocasia, predpoveda ho 😀 ,sleduje programy typu najväcsie letecke katastrofy a pod. Motoricky zaostava za kamosmi, nevie tak rychlo bezat, je akoby nemotornejsi,absolutne neriesi ze je rozgajdany, v lete odisiel prezleceny do skoly napoly v pyzame - kratasi si dal, vrch bol pyzamo a on to vôbec nezistil 😀 ,pricom mal vsetko nachystane na jednej kope. Dava nam zabrat svojimi ritualmi - 3 rovnake otazky pred spanim,ked povieme ze o 5 min.odchadzame a neodideme, cista katastrofa.Ucit som sa s nim nemusela hadam nikdy,od 5 tich rokov plynule cita a trubka ani to ucke v 1 tr,nepovedal,tak slabikoval,kym som jej to ja nepovedala. Velmi tazko si hlada kamosov a objimat a dotykat sa druhych sa doslova musel ucit a aj tak to nie je take spontanne ako u mladsieho.AS urcite nemame,chodime ku psychologicke kôli afektivnym reakciam a znakom OKP a snazime sa mu rozumiet 😀 😀 😀 .Mladsi ide podobnym smerom ,bude prvak,cita,pocita,nasobi,ale grafomotorika cisty des 😀 .Kym starsi riesi vsetko aj co netreba,pre tohto je svet gombicka a tak vidim v priamom prenose,ze kazdy je inym spôsobom " iny" .Obaja su v beznej ZS a ani som o inom neuvazovala,mladsi bude mat individualny ucebny plan,starsieho caka 8 roc.gymnazium.A verte,momentalne mi ich nadanie,inakost pride skôr ako pritaz nie dar.Ale tak hadam raz to bude inak 😀 .Peny vecer

tamulik
10. feb 2015

:@teskoma ahoj, moj je tiez podobne cudny 😀. Je mu uplne jedno co ma oblecene, ked nedozriem nanho tak bude chodit do akoly stale v rovnakom, alebo v pyzame. Tiez sme rozmyslali o osemrocnom gymnaziu, ale mlady chce ist na konzervatorium , tak asi upustime od toho. Tiez je nemotorny, behat nevie, aj ked sa snazi, ale stale si nieco pri tom narobi. minuleho roku si vyvrtol clenok iba pri sadani do lavice. Ja vravim ze asi s nim musi niekto chodit do skoly aby si aj krk nezlomil 😢 .

Mladsi nastupuje teraz v septembri do prveho rocnika, tiez je troska cudny ale zasa inym sposobom. On sa zasa prejavuje ako asperg aj ked ho nema. Chodime kazde tri mesiace k psychologicke, kedze je po zapale mozgu a dost tazkych komplikaciach okolo toho ci sa nahodou nezastavi vyvoj mozgu, ale nastastie zatial nie, skor v niektorych veciach napreduje pred ostatnymi vrstovnikmi.

A tiez mi to pride na pritaz, nie vzdy je vyhra mat nadane dieta .Alebo mi uz im nestacime aby sme ich pochopili.

moni73
autor
27. feb 2015

Nase novinky: kedze mi bolo povedane, ze mala sa v skole neciti dobre (ktore dieta sa citi, ze? 😝 ), tak jej treba dopriat socialne volno. isla som do skoly s navrhom, ze vo stvrtok (vybrala som si den podla rozvrhu) by som ju nechavala doma a zo skoly som odchadzala s tym, ze nech ma volno az do konca roka a ma dojst len na 3/4 rocne a koncorocne testy 😒 . to by bolo celkom pekne, keby sa ucit chcela, aspon troska a keby som si ja nemusela hladat robotu.... kde najdem flek, kde nemusim byt kazdy den v praci a neviem dopredu, ktory ano a ktory nie?! a tak sme zatial doma. planujem, ze po prazdninach ju dam v stredu do skoly, dalsi tyzden v stredu a v piatok a budem pomaly pridavat, pokial to pojde (som zvedava, co na to v skole, lebo oni pocitaju, ze ju do konca sk. roka neuvidia). zaroven som rozbehla nejaku pomoc, v cenade velmi ochotni, andreas sa ani po 2 tyzdnoch neozval. este skusim p. sedibovu... mate nejaky napad?

renab
27. feb 2015

@moni73 tak takýto prístup ma trošku šokoval a ja by som s ním určite nesúhlasila. domáce vzdelávanie má určité pravidlá, či?

moni73
autor
27. feb 2015

@renab no ved mna tiez sokovalo. vobec neviem ako je to osetrene legislativne. predsa nie je mozne, ze skola bude brat prispevok na ziaka, na malu vraj 2,5 prispevku (0,5 za nadanie a 1,0 za dg navyse) a ja ju mam ucit doma?! a nerobit?

guiseppinka
27. feb 2015

@moni73 v skolskom zakone je, ze pri domacom vzdelavani musi rodic! zabezpecit niekoho, kto to dieta bude ucit a je na to kompetentny, cize ma vystudovanu VS so zameranim na 1. stupen...
je to divne, ze ti povedali, ze jej mas spravit socialne volno... asi by som zmenila skolu, lebo inak neviem ako by som to riesila...

david93
27. feb 2015

@katinka71 s deťmi snobov??? my teda sme úplne normálni ľudia 🙂 naši rodičia sú z "robotníckej triedy", žijeme v paneláku a robíme normálnu prácu ako väčšina ľudí v tomto štáte

zuzkaanicka
27. feb 2015

@moni73 dali Ti ten navrh pisomne? ... lebo toto naozaj nenajde podporu v ziadnom zakone, ani u psychologa ... toto je naozaj velmi divny pristup ... musim docitat temu, lebo neviem presne, co sa stalo, ale ja by som hladala inu skolu.

feist
27. feb 2015

@moni73 ahoj, zaujal ma ten 'triezvy pohlad' v nazve temy, ten vela krat rodicom nadanych deti chyba 🙂 neprecitala som teraz vsetko,dobehnem. Len som sa chcela podelit s info z mojej strany, neviem ale ci velmi pomozu, skor taky uceleny obraz z pohladu 'byvaleho nadaneho dietata' 🙂 od malicka som bola sikovna a vsetko okolo toho,nasi to nejak extra neriesili, mali sme doma vela kniziek,vela som citala, ale urcite so mnou nezaobchadzali nijak specialne. Do prvej triedy som sla normalnej, len v 5.rokoch, co som si vydupala, nasi boli najskor proti. V druhej triede uz bolo zle, dostavala som poznamky ze prilis rychlo citam (??), tak ma odtial po povinnych iq testoch (kde som sa bola ochotna rozpravat iba s plysovym psom a doteraz mi je zahadou ze namiesto toho aby ma poslali do skoly pre hedikepovanych mi namerali vysoke iq) zobrali do 'skoly pre mimoriadne nadane deti'. Tam sa mi na jednej strane pacilo,co sa tyka ucenia to bolo naozaj super,samostatne projekty,knihy. Nasim, a casom ani mne, sa ale nepacilo ako tam davali doraz na to aki sme vsetci strasne specialni a osobnosti a mame pravo na vsetko co chceme. Skoncilo to tak, ze ked niekto citil napatia a behal po triede a vrcal tak sa to bralo ako uspesne vyjadrenie seba sameho atd. Nepoznala som znamky,hodnotenia ucitelov, vsetko spocivalo v sebahodnoteni. Ked som ich nedavno citala, pri vsetkych predmetoch okrem matematiky je ze ma hrozne nudia, pri matematike ze ma nudi o trochu menej ako tie ostatne veci 🙂 na 8rocne gymnazium som isla ako jedina, ostatni zostali tam, myslim ze sa aj vela rodicom pacilo mat dieta v takej specialnej skole, ale zas nechcem nikoho odsudzovat. Tie 3roky na zakladke som bola, ked sa na to teraz pozriem, hrozne decko. Unudene, robila som zle spoluziakom, klamala, vymyslala. To gymnazium pre 'normalne deti' bolo to najlepsie co nasi spravili, od zaciatku som sa musela prisposobit dalsim 30 v triede, musela som byt slusna, robit si ulohy, spravat sa normalne. Taky vnutorny problem s autoritami mam doteraz, ale musela som sa naucit to ovladat. Skoncila som gymnazium, vysku, vdaka nasim, ktori mi nedovolili moc vymyslat som bola cely cas motivovana. Viem ze je to v zivote jedno🙂 ale skoncila som strednu aj vysku so vsetkymi oceneniami a najlepsimi znamkami. Teraz druhy rok robim, v robote nemam problemy, aj ked najradsej by som robila na niecom sama pretoze ma znervoznuje ked ma nieco zdrzuje a ludia nechapu tak rychlo ako by som chcela. V osobnom zivote som ale v podstate normalna 🙂 aj ked mi muz casto povie ty moj maly asperger. Nikdy som nebola na ziadnej diagnostike, ale myslim ze s mojou nulovou empatiou, socialnymi kompetenciami, neznasanlivostou dotyku, kontaktu, mnozstva ludi,vecnym pocitaní vsetkeho v hlave a tisic dalsimi cudnymi vecami by ma pravdepodobne niekam do spektra zaradili 🙂
Neviem ci som pomohla, v kazdom pripade mam 25 a citim sa celkom normalne🙂 keby nieco, kludne napis postu.

moni73
autor
27. feb 2015

@guiseppinka
@zuzkaanicka
ved asi budem nutena zmenit skolu ☹ len je to fakt na figu, ze budem musiet platit sukromnu (teda v zaujme pre dceru najlepsieho riesenia). je mozne, ze je v ba viac uciteliek, ktore by si ju v pohode zobrali do triedy a venovali by sa jej tak ako potrebuje, ale kde su? na papieri mam schvaleny individualny studijny plan, ktory spociva len v existencii tohto papiera. ustne bolo "dohodnute", ze vlastne spociva v tom, ze nebude chodit do skoly.

guiseppinka
27. feb 2015

@moni73 este sa skus obratit na riaditela, ak to nebolo riesene s nim. ked to navrhol on, tak chod na skolsku inspekciu alebo na ministerstvo skolstva... nech si spravia oni poriadky so skolou