icon

V škole je v pohode, doma sa zosype. Ako pomôcť dcére?

14. sep 2026

Od začiatku školy si všímam, že dcéra príde domov úplne v pohode a stačí maličkosť a spustí sa plač, hnev, nervy. V škole vraj bez problémov, učiteľka nič nebadá...

Môže to byť tým, že sa tam celý deň drží a až doma to zo seba pustí? Mňa už len trápi, či jej viem doma nejako pomôcť, alebo jej mám jednoducho dať priestor, nech to zo seba dostane...
Nechcem hneď riešiť nejakého psychológa :-/

anonym_8ae526
14. sep 2026

Vek?

doriiis
14. sep 2026

Vek? A čo robí hneď po škole keď dôjde domov?

anonym_6642b2
14. sep 2026

Má 8 rokov. Keď príde zo školy, väčšinou sa naje a potom si chce chvíľu pozerať telku alebo sa hrá. Problém začne skôr potom, keď príde na úlohy, prezliekanie, upratanie vecí... vtedy ju vie rozhodiť aj úplná maličkosť.

dixitka
14. sep 2026

@anonym_autor nechcem strašiť, ale takto sa u dievčat môže prejavovať napríklad aj vysokofunkčný autizmus. Vedia dobre maskovať, pôsobia bezproblémovo, ale je to pre ne veľmi vyčerpávajúce a doma sa to celé zosype… Keby to bolo len tesne po nástupe do školy, tak by som to brala ako súčasť adaptácie, že sa len potrebuje vyventilovať a časom sa to zlepší. Ale ak to trvá dlhšie, tak minimálne ten psychológ by podľa mňa bol namieste.

anonym_e7e33b
14. sep 2026
@anonym_6642b2

Má 8 rokov. Keď príde zo školy, väčšinou sa naje a potom si chce chvíľu pozerať telku alebo sa hrá. Problém začne skôr potom, keď príde na úlohy, prezliekanie, upratanie vecí... vtedy ju vie rozhodiť aj úplná maličkosť.

@anonym_6642b2 pretože ju odtiahneš od toho, čo má rada, ona si ten čas sama nevybrala predsa...
Moje deti vedia, že skor ako si nespravia ulohy, ziaden tablet ani telka, ani hračky.. najskor povinnosti potom moze mať čaa pre seba .. moja dcera ma tiež 8

anonym_b0b17a
14. sep 2026

evidentne je pretazena zo skoly. ja mam aspergerku a takto reaguje, v skole sa pretvaruje a doma sa zlozi

anonym_d03ac6
14. sep 2026

@anonym_autor odporúčam riešiť testy, môže ísť o aspergerku. Dievčatá ti vedia super maskovať.

danieli
14. sep 2026

Pre mna novinka, ze za tym moze byt asperger, ake su este dalsie prejavy u dievcat?

nicemary
14. sep 2026

tiež to poznám u aspergerky, ale môže byť aj unavená zo školy, najmä ak je perfekcionistka alebo má k tomu nábeh

nicemary
14. sep 2026
@danieli

Pre mna novinka, ze za tym moze byt asperger, ake su este dalsie prejavy u dievcat?

@danieli nie je to vždy rovnaké, ale môžu byť výborné v učení, mať veľmi málo alebo žiadnu kamarátku, skôr také tichšie povahy alebo aj opačne, celé roky sa snažia zvládnuť školu a kolektív a nevidno to na nich až tak a zrazu sa zrútia, depka, úzkosti, OCD, odmietanie školy .... a potom sa to vlastne zistí.... ale u každej to môže byť aj trocha inak

anonym_c00c49
14. sep 2026
@danieli

@anonym_autor nemá PAS? Tam sú takéto stavy bežné, dieťa sa v škole/škôlke prestimuluje, vnútorne úplne vyčerpá, ale drží to, no doma to naňho doľahne naplno.
@danieli maskovanie hlavne na verejnosti že je všetko ok a "vydržanie" v spoločenských situáciách ktoré si to od nich vyžadujú aj cez svoje limity.

anonym_ddec8b
Včera o 04:44

Zatrhnut tu telku. To je taky abstak - mne toto robili decka ked som jeden rok zacala chodit v jednom case do fitka po obede. Reku dobry cas, decka sa najedia, mm doma a ja vypadnem ani si to nevsimnu. Problem bol v tom, ze chlap ich nechaval na tv a doslo to tak daleko, ze vypnutie tv bol uplny horor. Nakoniec som prestala chodit do fitka a trvalo mi tyzden kym sa decka skludnili, ze tv proste cez tyzden neexistuje. A ten prechod na ine aktivity bol omnoho bezproblemovejsi. A nemaju ziadneho aspergera, len nevedeli spracovat, ze tv je len 30min

mandzula
Včera o 04:50

Toto robila moja dcera PAS - pre dievcata je to typicke, su tzv. chameleonky. V skole sikovne, poslusne, snazive, doma, kde maju pocit istoty a vedia, ze mozu, sa zosypu.

anonym_42d580
Včera o 05:09

Diagnostika v cpp a nastaviť v škole opatrenia. Podľa výsledkov diag.riesit ďalej. Kľudne môže byť na spektre, nie je to žiadna tragédia. Iba keby ostala bez podpory. Hlavne v puberte sa to vie zosypat.

anonym_375845
Včera o 06:00

Aj na mam PAS dceru.
Neviem ci toto zrovna co opisujes by mohlo byt PAS. Hlavne ak pises teda, ze je v pohode, kym nepride k povinnostiam. To je taka klasika u deti, a este ked ma 8rokov. Vsimala by som si aj ine veci, moja napriklad celkovo bola plna hnevu ako dieta, na kazdej fotke od skolky zamracena, vyhladavala skor dospelych na debatu (a vedela sa podebatovat naozaj na urovni), alebo potom mladsie deti, ktorym mohla “rozkazovat”. S rovesnikmi sa absolutne nevedela ani hrat ani rozpravat. Zaujem o zvlastne temy alebo serialy, ktore 99% inych deti (ani dospelych) nepozera a ani nechape, moja bola dokonca “drza”, hocikomu hocico splechla do tvare, nerozoznala, co je vhodne a co uz nie…
Vsimaj si ju a ked tak sa objednajte na diagnostiku.. zase vzdy lepsie ist a vediet ako s nou pracovat ako by sa mala v puberte zrutit…
Ale mozno by pomohla uprava rezimu, najskor sa doma po skole prezliect, splnit povinnosti, a az potom veget.

anonym_50609b
Včera o 06:37
@anonym_375845

Aj na mam PAS dceru.
Neviem ci toto zrovna co opisujes by mohlo byt PAS. Hlavne ak pises teda, ze je v pohode, kym nepride k povinnostiam. To je taka klasika u deti, a este ked ma 8rokov. Vsimala by som si aj ine veci, moja napriklad celkovo bola plna hnevu ako dieta, na kazdej fotke od skolky zamracena, vyhladavala skor dospelych na debatu (a vedela sa podebatovat naozaj na urovni), alebo potom mladsie deti, ktorym mohla “rozkazovat”. S rovesnikmi sa absolutne nevedela ani hrat ani rozpravat. Zaujem o zvlastne temy alebo serialy, ktore 99% inych deti (ani dospelych) nepozera a ani nechape, moja bola dokonca “drza”, hocikomu hocico splechla do tvare, nerozoznala, co je vhodne a co uz nie…
Vsimaj si ju a ked tak sa objednajte na diagnostiku.. zase vzdy lepsie ist a vediet ako s nou pracovat ako by sa mala v puberte zrutit…
Ale mozno by pomohla uprava rezimu, najskor sa doma po skole prezliect, splnit povinnosti, a az potom veget.

@anonym_375845 PAS, áno, toto je typické.

anonym_8e44e2
Včera o 07:49

@anonym_autor V pohode ries psychologa. Urcite mate aj skolskeho - moze to byt cokolvek - od uzkosti, sikany, puberty .. moja dcera mala uzkosti z triednej a psycholog jej pomhol (triednu este stale ma a dalsie 2 roky bude mat, ale uz vie pomenovat toxicke spravanie, ktora ma voci nej, ci inym detom)

euka210
Včera o 08:38

@anonym_autor mozno je to na nu vela. Ale pre dieta by to malo byt v pohode...oddych doma a potom ulohy.
Skus telku vynechat, nech sa len pohra a oddych, tv az po ulohach a povinnostiach.
Jeden moj mal v skolke take prvy rok...v skolke slusny, tichy, poslusny a ked prisiel domov, tak robil zle mensiemu...zadrzana energia zrazu sla von.

anonym_f38388
Včera o 13:43
@danieli

@danieli u dievčat je toto typické. V škole slusna vzorná bez problémov doma sa zrúti. Na FB je niekoľko stránok ktore sa zaoberajú autizmom a u dievčat sa prejavuje úplne inak ako u chlapcov. Aj diagnostika býva neskoro dievčatá vedia dobre maskovať. U starších žien niekedy pride dianostika po deťoch ktoré majú pas alebo po vyhoreni lebo dokážu roky ťahať maskovať a potom sa zrutia.

lenka_vi1
Včera o 13:55

U nás to tak bolo celý druhý ročník, ale poteším ta, prešlo to same. Veľmi pomohlo keď išiel na hodinu na prechádzku do prírody,strašne ma rád prírodu tam ho to upokojilo a až potom si písal úlohy.

anonym_993ff0
Včera o 18:51

@anonym_autor nerozumiem, prečo hneď hľadať "výhovorky" v nejakej diagnóze...?🤷🏼‍♀️
Musíš iba zmeniť postupnosť - príde domov, nejaký snack, potom SPOLU úlohy a za odmenu TV.
Daj tomu týždeň a uvidíš zmenu 😉