15-mesačné dieťa nerozpráva
Ahojte,
chcela som sa spýtať na skúsenosti iných mamičiek, ak boli v podobnej situácii ako my.
Moja dcéra má 15,5 mesiaca a cielene hovorí len „mama“, „tata“, „bac“, „daj“ (keď niečo chce alebo chce, aby sme ju zdvihli). Občas pri lúčení povie „papa“, niekedy povie „gaga“ na hus a „sss“ na hada, ale nie konzistentne. Ešte na palec na nohe povie „pa“ a občas na bábätko „bab“. Inak nič – žiadne slová ako „ham“, „mňam“, „auto“ a pod.Nepovie ani „áno/nie“ (ani gestom).
Čítala som, že by mala vedieť ca. 10 slov, a to aj iné než dvojslabičné, napríklad „auto“ a podobne. Inak celkom dobre rozumie pokynom, imituje varenie, utieranie, ponúka ostatným jedlo, obíma plyšové hračky. Triedit predmety podla farby tvaru nevie a občas ukazuje v knihe keď sa pýtam, kde je lopta, mačka a pod.
Ďalší problém je jedenie – nechce veľmi jesť kúsky, skôr kaše a jogurt (naozaj skúšam stále, už od 9. mesiaca). Väčšinou ochutná a buď vypľuje, alebo zje úplné minimum (napríklad 2 čučoriedky alebo 2 hryzy z banánu) a to je všetko. Je to pre mňa naozaj náročné.
Motirika je v poriadju chodi stabilne, drzi ceruzku a čmára...vie si čupnúť a vstať
Nie sme na Slovensku a doma síce hovoríme po slovensky, ale v jasliach, kam chodí, sa hovorí iným jazykom.
Má niektorá mamička podobnú skúsenosť? Ako ste na tom vy s rečou? Mám niečo riešiť?
Na 15 mesiacov je jej reč úplne v poriadku
ak nerozprava ano / nie
že to neodpozoruje treba naučit
čupni si na jej uroven , krátka otázka či niečo chce ukazat , kyvat hlavou a vraviet ano, ak sa nechyta tak zobrat jemne tvaričku do dlani a jej pokyvat hlavičkou aby pochopila toto je ano , potom ked to vie nie alebo naopak
rozpravat v jednoduchych vetach, vela čitat , ukazovat , pomenovat jednym slovom jednoduche obrazky ,
vybrat si napr 2 slova a tie niekolkokrat učit, ukazat napr auto - rozdelit to slovo hlaskovat , možno sa chyit len na to . lahšie veci a lahšie slova a potom pridavat
ona sa rozkeca
vela jemnu a hrubu motoriku cvičit, ono to pride , ak nebude posun v 2 rokoch driapat sa ku klinickému logopedovi, dieta pri oneskorenom vyvine reči môže chodit už od 2 r
nedat sa obabrat že ma čas a podone, môže ale nemusi , to nikto nevie ...
Tvoje dieťa je úplne normálne na svoj vek a dva jazyky.
Podľa mňa je to úplne ale úplne v poriadku na 15mes dieťa. Pises ze nerozpráva, ale ona rozpráva, sama si vymenovala niekoľko slov, ktoré používa. To ze ma vedieť 10slov v 15mesuaci h, to je len orientačné. Tak ako jedno dieťa sa naučí chodiť v 10mesuacich, druhé v 17tich a oba prípady sú v poriadku, tak aj vo vývoji reči je tam nejaké rozmedzie, tých 10slov možno bude vedieť už o mesiac, takže nestresuj. Skôr sledovať negatívne míľniky - to sú hranice, keď už niečo neovláda, je to problém (napr ak by ako 2rocna nerozprávala vôbec nič).
Inak dvojjazyčné deti môžu mať oneskorený vývoj reči o 6-12 mesiacov a je to v rámci normy. Ale tvoje dieťa nemá žiadne oneskorenie. Je veľmi šikovné podľa toho, čo si popísala.
@jana_88 v inej reči má kolko slov ? možno jej ta druha reč je lahšia ...
@sara07 v skolke hovorim nasim jazykom teda daj tam casto hovori tak sa my pytali co to znamena, v druhom jazyku nema ziadne slovo ale rozumie...to ucenie ano a nie robim uz dlhsie tvarou v tvar a vzdy s gestom ...mozno parkrat zakrutila hlavou ze nie ale bez slova...
@sara07 v skolke hovorim nasim jazykom teda daj tam casto hovori tak sa my pytali co to znamena, v druhom jazyku nema ziadne slovo ale rozumie...to ucenie ano a nie robim uz dlhsie tvarou v tvar a vzdy s gestom ...mozno parkrat zakrutila hlavou ze nie ale bez slova...
@jana_88 niekedy ked je viac jazykov tak reč nabieha pomalšie , ak s nou pracuješ uvidíš .. každe dieta ma ine tempo ...
@jana_88 Moja dcéra začala hovoriť "mama" keď mala 14 a pol mes., "oco" hovorila najprv len o, potom oc, oco hovorila od 18.mes. a samozrejme pár iných jednoduchých slov. Keď mala 1 rok a 10 mes., tak už tak mlela, že cudzí ľudia neverili, že nemá 3r. A to jej zostalo dodnes, má 11r. a je neskutočne ukecaná.😅
Podľa mňa u Tvojej dcérky nie je nič s rečou nezvyčajné.
@jana_88 podla mna len nevesaj hlavu, ak ma vyhonky slov ako pri slove palec “pa” alebo babo “bab” tak je to uplne v poriadku. Napocitaj si, kolko cca slov ti dieta pouziva. Dvojslabicne teraz este nemusi ovladat, to pride casom, o par mesiacov. Moze byt ze slovo “pa” oznacuje viacero vyznamov a ani si to nepostrehla, ja som si napriklad slova aj s vyznamom zacala pisat. Mne pomohlo okrem tej beznej strategie rozpravat sa zoci-voci, ked sme zacali chodit vela do potravin, ukazovala som dcere vsetko a opakovala, kazdy ujo, teta, druhy zeleniny, ovocia, von to iste, vtacik, strom, list, kamen a pod. Mala som pocit, ze niektore deti cca v roku a pol uz hovoria super, chytal ma z toho stres, ale dcera sa krasne rozbehla okolo roka a 3/4 a teraz ma nieco malo cez 2 roky a nejdu sa jej zatvorit usta. Len stale opakuj gesta a slova a verklikuj to, pri kazdom jedeni, mnam mnam to je dobrota a podobne. Aaa este mi napadlo, tiez nam pomohli knihy, spociatku nechcela citat, ale postupne som pokupila ediciu Kubko a aj ine knihy, take klasicke detske zvieratkovske, zvukove knihy a pod a uz to islo. Vyuzivala som vsetko vo svojom okoli kde by som jej pomohla osvojit si nove slova a vela som jej ukazovala prstom a ona potom tiez. A to iste v knihach, ukazala som jej nieco a bud som klepkala prstom po danej veci alebo kruzila, ked som jej k tomu spajala slovo.
Pride to, podla mna ste na dobrej ceste, chce to chill. 🙂
@jana_88 Moja dcéra začala hovoriť "mama" keď mala 14 a pol mes., "oco" hovorila najprv len o, potom oc, oco hovorila od 18.mes. a samozrejme pár iných jednoduchých slov. Keď mala 1 rok a 10 mes., tak už tak mlela, že cudzí ľudia neverili, že nemá 3r. A to jej zostalo dodnes, má 11r. a je neskutočne ukecaná.😅
Podľa mňa u Tvojej dcérky nie je nič s rečou nezvyčajné.
@caramellka no bodaj by to tak bolo, ja sa tak velmi snazim citam recitujem tancujeme spolu ... ked chodime po vonku komentujem co vidim (niekedy si okoloiduci musia mysliet ze som mimo 🙂)...ale ona nie a nie poriadne zacat... ale uz som vela v inych diskusiach citala ze niekedy sa ta rec spusti "zo dna na den"
Ona komunikuje, svojim sposobom, neboj sa, je to ok.. pri dvojjazycnom prostredi ,v akom vyrasta, je uplne normalne, ze dieta sa postupne rozbieha.. musi navmimat jednu aj druhu rec...ak ma ocny kontakt,ukaze v knizke co hovoris.. dobre bude.. 👍 a tabulky neries a hlavne neporovnavaj ! .. drzte sa, mas zdravu a sikovnu dcerku
@caramellka no bodaj by to tak bolo, ja sa tak velmi snazim citam recitujem tancujeme spolu ... ked chodime po vonku komentujem co vidim (niekedy si okoloiduci musia mysliet ze som mimo 🙂)...ale ona nie a nie poriadne zacat... ale uz som vela v inych diskusiach citala ze niekedy sa ta rec spusti "zo dna na den"
@jana_88 Presne tak, ono sa to rozbehne, nemaj obavy. Všetko čo robíš, robíš správne.
Moja dcéra inak tiež nejakú dobu nehovorila áno a nie, ale začala tým zvukom, keď máš zavreté ústa a musíš naznačiť "áno" a "nie" (alebo u zubára keď máš otvorené ústa a nedá sa Ti rozprávať 😉). Potom hovorila "amo" a nie nejaký čas stále len zvukom, neskôr už slovom.
@jana_88
ahoj, mame tiez 2jazycne deti. Prvy - koronove dieta. Tiez som veka citsla, spievala, hrali sme sa. Tozrizoraval sa poriadne v 22 mesiacoch, o 4 mediace uz bolo vidno velky pokrok. Ale dovtedy tiez blabotal aj nejake slova. Mama vedel uz asi v 7 mesiacoch. Nikdy som cielene nekrutila havou kolinano nie. To sa naucil automaticky odpozorovanim. Rozumel velmi skoro obom jazykom. Druhy syn uz isiel rychlejsie, velmi sa uci od neho. Mala ma rok a povie mama, papa, beger 😁, nein, du du du, a k tomu ine jej blabotačky. To uz ale dlhsie vie hiborit. Deti sa najlepsie ucia od deti.
Tiez som mala pri prvom obavy, napriklad on dlho nevedel povedat au. Az niekedy dobre po druhom roku. A tiez som maka obavy, ze malo rozprava. Keby som vedeka aky bude ikecany, uzivala by som si vtedy to ticho 😁.
Dnes je to zak, ze xy krat behom sekundy zabudnem co som chcela. Lebo maminkaaaa.....
Dalsi sa prida a je vymslovane 😏! Muz vzdy tvrdil, ze sa musim lepsie sustredit - az dokedy si to sam nezazil 😂.
Sleduj to, konzultuj s dr. pre istotu. Ale predppkladam, ze bude vsetko ok 🙂.
@jana_88
ahoj, mame tiez 2jazycne deti. Prvy - koronove dieta. Tiez som veka citsla, spievala, hrali sme sa. Tozrizoraval sa poriadne v 22 mesiacoch, o 4 mediace uz bolo vidno velky pokrok. Ale dovtedy tiez blabotal aj nejake slova. Mama vedel uz asi v 7 mesiacoch. Nikdy som cielene nekrutila havou kolinano nie. To sa naucil automaticky odpozorovanim. Rozumel velmi skoro obom jazykom. Druhy syn uz isiel rychlejsie, velmi sa uci od neho. Mala ma rok a povie mama, papa, beger 😁, nein, du du du, a k tomu ine jej blabotačky. To uz ale dlhsie vie hiborit. Deti sa najlepsie ucia od deti.
Tiez som mala pri prvom obavy, napriklad on dlho nevedel povedat au. Az niekedy dobre po druhom roku. A tiez som maka obavy, ze malo rozprava. Keby som vedeka aky bude ikecany, uzivala by som si vtedy to ticho 😁.
Dnes je to zak, ze xy krat behom sekundy zabudnem co som chcela. Lebo maminkaaaa.....
Dalsi sa prida a je vymslovane 😏! Muz vzdy tvrdil, ze sa musim lepsie sustredit - az dokedy si to sam nezazil 😂.
Sleduj to, konzultuj s dr. pre istotu. Ale predppkladam, ze bude vsetko ok 🙂.
@svetlonos dakujem za Vasu reakciu, pytala som sa aj doktorky...no a odbila ma s tym ze ako 18 mesacna ma vediet minimalne 3 slova a ze to uz vie (mama, tata ,daj...), aj ked toto (podla toho co som citala) vedia 12 mesacne deti (niektore)...viem clovek nema porovnavat, ale ked sa to tyka vasho dietata tak predsa len sa clovek zamysla, ze co...no a teda uzivat si toto obdobie ja moc neviem, snazim sa sice, ale tym ze velmi dieta pozorujem (co si plne uvedomujem) a pokrok prichadza velmi velmi pomaly som z toho dost neista ked vidim ine deti...tak asi mi nezostava nic ine len snazit sa dalej a cakat 🤣
@svetlonos dakujem za Vasu reakciu, pytala som sa aj doktorky...no a odbila ma s tym ze ako 18 mesacna ma vediet minimalne 3 slova a ze to uz vie (mama, tata ,daj...), aj ked toto (podla toho co som citala) vedia 12 mesacne deti (niektore)...viem clovek nema porovnavat, ale ked sa to tyka vasho dietata tak predsa len sa clovek zamysla, ze co...no a teda uzivat si toto obdobie ja moc neviem, snazim sa sice, ale tym ze velmi dieta pozorujem (co si plne uvedomujem) a pokrok prichadza velmi velmi pomaly som z toho dost neista ked vidim ine deti...tak asi mi nezostava nic ine len snazit sa dalej a cakat 🤣
@jana_88 bude to ok, bilingvalne deti to maju stazene. Ak ta to upokoji, moja ma 20 mesiacov a povie iba mama, havo a mnam(tot jej priority🤣)
Pri bilingualite je to bezne a ok.
Bilingvalne deti zacinaju celkovo rozpravat neskor. Na 15m su jej recove schopnosti uplne ok

Moj 2,5 rocny nerozpraval - mozno menej ako tvoja. Dnes ma 4 a mele od rano do vecera.