Ako zvládnuť dieťa v jasliach? Materské skúsenosti
Ahojte mamičky,
tie ktoré ste dieťa dávali do jaslí ako ste to zvládli? Rozmýšľam, že dám malého do jasiel a ja pôjdem do práce. Len sa bojím, že to budem ľutovať. Že prídem o tie najkrajšie chvíle s ním. Ako to bude zvládať dieťa. Ako je to s odplienkovaním...so stravou
Finančne by nám pomohlo keby ja pracujem (prosím neriešiť prácu z domu).
Je to len o zvyku?
@anonym_autor v západných krajinách sa už po pár mesiacoch musí ísť do práce ak nechceš sedieť doma zadarmo a všetci fungujú a žijú. To len u nás ženy sedia 3-6 rokov doma na materských a zaberajú pracovné miesta
Dieťa si zvykne, ak nebudeš hysterická. A budeš s ním aj tak každý deň. O aké chvíle akože prídeš?
Pri oboch som išla do práce po roku, na skrátený úväzok. Už majú 14 a 10 a nemám pocit žiadnej straty. Práca ma aj po rokoch napĺňa, nechodila som tam s nechuťou. Financie nám bolo treba, manžel by to neutiahol sám. Takýto kompromis - stabilita a pohoda v rodine, realizácia samej seba na skrátenom úväzku a s dieťaťom už od 13/14 mne osobne vyhovovala. Deti nebývali choré - 14ročná 3x v živote zápal stredného ucha a mladší ešte doteraz chorý nebol, takže nie vždy znamená kolektív aj vyššiu chorobnosť. Zo začiatku bolo treba zvyknúť si hlavne mne, deti si navykli veľmi rýchlo a boli spokojné. Chce to najmä vlastné nastavenie a presvedčenie, že to tak chceš, inak sa budeš trápiť a vyčítať si.
Pri oboch som išla do práce po roku, na skrátený úväzok. Už majú 14 a 10 a nemám pocit žiadnej straty. Práca ma aj po rokoch napĺňa, nechodila som tam s nechuťou. Financie nám bolo treba, manžel by to neutiahol sám. Takýto kompromis - stabilita a pohoda v rodine, realizácia samej seba na skrátenom úväzku a s dieťaťom už od 13/14 mne osobne vyhovovala. Deti nebývali choré - 14ročná 3x v živote zápal stredného ucha a mladší ešte doteraz chorý nebol, takže nie vždy znamená kolektív aj vyššiu chorobnosť. Zo začiatku bolo treba zvyknúť si hlavne mne, deti si navykli veľmi rýchlo a boli spokojné. Chce to najmä vlastné nastavenie a presvedčenie, že to tak chceš, inak sa budeš trápiť a vyčítať si.
@anjelicek26
@louise
Ja si v práci neviem dať skrátený úväzok a meniť ju nechcem. Tak preto aj rozmýšľam či sa vrátiť alebo nie. Dieťa by bolo do 16:00 v podstate v jasliach alebo s opatrovatelkou. Muž tiež chodí neskoro.
Ale asi ide teda len o mňa aby som sa tak nastavila. Pôvodne som neplánovala byť dlho doma ale nejak mi prirástlo dieťa k srdcu 😄.

My sme mali za sebou aj jasle pri jednej dcerke a opatrovatelku u vsetkych ostatnych, tu sa chodi po roku do prace v Nemecku... nie je na tom nic zleho, deti zvladaju adaptaciu ukazkovo, chorobnost sme nemali... nechodili naplno, ale 4 dni v tyzndni, nemala som plny uväzok a aj to nie cely den ten prvy rok, druhy rok uz ano ale stale 4 dni... neviem ake mas ty moznosti... Odplienkovali sme v 1,5 roku cez dovolenku vsetkych, okrem tohoto posledneho, ten je nejaky pomalsi 😅 Ale tak minuly mesiac mal dva roky... ziadne slzy ziadne place a prechod do skolky bol uplne bezproblemovy...