icon

Je správanie opatrovateľky správne?

dievca1558
24. feb 2026

Dobry den, mam syna u opatrovatelky a bohuzial vcera som mu dala zle topanky ale suche narozdiel od tych co nosi a mal ich mokre. Stalo sa ze mu vznikli otlaky na nohach. Viem ze vela chodia aj dve hodiny denne po vonku. Poprosila som ju aby moc nechodil. Viem ze maju velke ihrisko pri baraku. A je normalne aby so mnou viedla takuto komunikaciu?
Napisala mi ze preco som si ho nenechala doma ked s tym mam problem a ze ci aj v skolke si predstavujem ze by vsetci odstali kvoli mojmu synovi v skolke a nesli by von. Na tom som jej napisala ze to som nepovedala ale ze by aspon dnes mohli ist len na ihrisko zeby na to prihliadala. A napisala mi ze rozpravat co ma a co nema robit mozem svojmu priatelovi. Pride mi to dost netaktne nakolko ma len mojho syna a este jedneho chlapceka a provnava sa so skolkou. Mne to pride ze nie je ludska...alebo neviem. Dakujem za nazory.

negymama
24. feb 2026

a vymenila by som ju aj ked ma formalne co sa tyka prechadzok pravdu, lebo navrh autorky aby sli na blizsie ihrisko velmi nedava zmysel. Lebo ak je doba pobytu rovnaka, tak dieta po ihrisku chodi rovnako intenzivne ako cesto na ihrisko po chodniku. Hlavne v zime si urcite nesadne na lavicku pre bolave nohy.

anonym_b64dc6
24. feb 2026

1. Opatrovatelka ma pravdu
2. Tvoje dieta tam nie je jedine, takze ano ak ma nejaky problem, ma zostat doma
3. Nevidime Vasu presnu konverzaciu, AK to naozaj pisala takto, tak ano, da sa to komunikovat aj miernejsie
4. Ak to komunikovala zle, mozes sa jej vykaslat na hlavu a najst si inu opatrovatelku kde budes spokojna so vsetkym, a ona zbytocne pride o klienta.

anonym_72193a
24. feb 2026

@dievca1558 podla mna si nasla sebe rovnu, kedze tvoj pisomny prejav ma rovnaku uroven ako opatrovatelka. A pises, ze za par dni konci, co teda vlastne riesis?

dievca1558
autor
24. feb 2026
@tykat

@anjelicek26 presne mi napadlo, kocik. A ak by dieta boleli nohy tak by sa viezol. Dnes je tu krasne pocasie, skoda neist na prechadzku.
Opatrovatelka ma na jednej strane pravdu ale na druhej strane ja by som nemala to srdce nutit chodit dieta s otlakmi na nohach ked si predstavim tu bolest.

@tykat kocik som jej navrhla,.dnes uz ale fakt nemozem jej ho doniest, ale zajtra ano, a este mi na to neodpovedala

simca06022011
24. feb 2026

Ja to poviem tak, to ako odpovedala a ako to podala cele bol netaktne, drze (v dnesnej dobe si asi treba zvykat). Ak je tam viac deti, nemozes cakat prisposobovanie sa v takomto niecom. Ak sa chodia prechadzat, lebo teraez pocasie, blato a tak nedovoluje detom sa len tak hrat na ihrisku, tak sa chodia prechadzat. Ak su tam deti dve tri, tak by som si ale takyto pristup vyprosila. Ty ju platis za sluzbu, indivindy starostlivost, tak ona sa moze aspon slusne spravat a komunikovat. Tak ako ked ide dieta do skoly po chorobe a nema cvicit= necvici, ak malo uraz nebeha.. ale v kolektive byt moze/musi.

bielasovicka
24. feb 2026

Keď tam končíš 1.3. tak načo to už riešiš? Véd to už je len pár dní.

svetlonos
24. feb 2026

@dievca1558
No nehnevaj sa, mne aj ty prides nezodpovedna. A pride Mi to skor akobyvtakychto incidentovbs tebou bolo viac a nema na taba uz nervy.
Aj my sme mali 2 deti u tej istej opatrovatelky. Tiez som urobila chybu abpovedala mi to. Nebola drza Ale povedala Mi to priamo. Nesla som sa z tohovpokakat, proste som to ja dovrzala. Chodila som o par minut neskor, ze nechc sa Tam netlacime piati. Ale deti potom plakali, lebo myskeli ze idu ich rodicia, ona musela otvorit adt. Ja sa Ale nezblaznim, ked Mi povie - ako si to oredstavujes, ved tu ostatni koli tomu placu, inak hobmusis nrchat doma a tiez je to OK. Povedala Mi to priamo bez telefonivanua a pisania. Deti uz su v skolke a my sme dodnes kamosky.
Ona aj ta tvoja Ma pravdu a diktovat jej co ma robit je ozaj nevhodne v tomto pripade. Ked vies, ze chodila von, kup 2 Pary topanok nepremokave. A nebud precitlivela, skor sa zamysli nad sebou. Zivot nie je ako vo vaticke a naozaj Ani v skolke sa prisposobovat nebudu.
Tebe Ale Vadim aj, ze uz hlada ine dieta, ked odidete. No jasne, ved je to jej prijem. Ty by si tiez na jej mieste hladala. A kludne Ma oprav Ale ten plat vzhladom na zodpovednost nie je AZ taky uzasny.
Ja ti to nepisem ako kritiku na teba, len vyskusaj tu sebareflexiu. A nik z nas nevie aky vztah Ste mali predtym.
Ja by som dieta s otlakmi nechala doma.

fairyy
24. feb 2026

naozaj pravdu ma opatrovatelka, ale drza je jak pubertiak... mala by skusit popracovat na prejave lebo take vety by ma.dostali do modu, ze toto uz by neboli spravy, ale telefonat s cistenim zaludka

anonym_90e738
24. feb 2026
@svetlonos

@dievca1558
No nehnevaj sa, mne aj ty prides nezodpovedna. A pride Mi to skor akobyvtakychto incidentovbs tebou bolo viac a nema na taba uz nervy.
Aj my sme mali 2 deti u tej istej opatrovatelky. Tiez som urobila chybu abpovedala mi to. Nebola drza Ale povedala Mi to priamo. Nesla som sa z tohovpokakat, proste som to ja dovrzala. Chodila som o par minut neskor, ze nechc sa Tam netlacime piati. Ale deti potom plakali, lebo myskeli ze idu ich rodicia, ona musela otvorit adt. Ja sa Ale nezblaznim, ked Mi povie - ako si to oredstavujes, ved tu ostatni koli tomu placu, inak hobmusis nrchat doma a tiez je to OK. Povedala Mi to priamo bez telefonivanua a pisania. Deti uz su v skolke a my sme dodnes kamosky.
Ona aj ta tvoja Ma pravdu a diktovat jej co ma robit je ozaj nevhodne v tomto pripade. Ked vies, ze chodila von, kup 2 Pary topanok nepremokave. A nebud precitlivela, skor sa zamysli nad sebou. Zivot nie je ako vo vaticke a naozaj Ani v skolke sa prisposobovat nebudu.
Tebe Ale Vadim aj, ze uz hlada ine dieta, ked odidete. No jasne, ved je to jej prijem. Ty by si tiez na jej mieste hladala. A kludne Ma oprav Ale ten plat vzhladom na zodpovednost nie je AZ taky uzasny.
Ja ti to nepisem ako kritiku na teba, len vyskusaj tu sebareflexiu. A nik z nas nevie aky vztah Ste mali predtym.

@svetlonos teba musel niekto ráno dobre naštvať

svetlonos
24. feb 2026
@anonym_90e738

@svetlonos teba musel niekto ráno dobre naštvať

@anonym_90e738
Ahoj vobec nie, Ma mrzi ked to takto vyznelo 🙂 Pisania je Take, stale hovorim ze priamy Kontakt je lepsi lebo vidis mimiku toho druheho 🙂.
ja som to prave chcela napisat stylom, ze som tiez robila chyby a musela som su vstupit do svedomia. Len kolkokrat maminy su vo svojrj bublinr (ja casto tiez) ze vidis len to svoje.
A za takouto komunikaciou sa mnohokrat skryva viac. Keby som to tu rozpisala, bola by som za tu zlu. No pokial nie som spokojna a opatrovatelka je vzdy mrcha a nevie sa chovat - dieta by som Tam nedala. Teda AZ taky strasne to byt nemoze. Ci? My sme tu mali tiez ken jednu súcu, zual Ale keby je zla, mam smolu.

petamich
24. feb 2026

Nie nie je to v poriadku. Napisat to asertivne, ze sa pokusi prisposobit denny program tak, aby boli spokojne obe deti, ktore ma v starostlivosti je za mna v poriadku. Napisat ti, ze hovorit co ma a nema mozes svojmu priatelovi, tak to teda ani nahodou v poriadku nie je. A hlavne platis si opatrovatelku zrejme z nejakych dovodov, ak by si dieta chcela, mohla, vedela mat v skolke mas ho tam a ano ak si platim opatrovatelku, tak ocakavam, ze sa do istej miery bude prisposobovat potrebam a poziadavkam mna ako osoby, ktora si jej sluzby plati 🤷‍♀️.

dievca1558
autor
24. feb 2026
@svetlonos

@dievca1558

@svetlonos praveze nic podobne...chodi tam len druhy mesiac. A nikdy sme ju o nic neprosili a ani nenarusali jej program ani nic. Takze domnienky si nechajte...

anonym_111e0d
24. feb 2026

Divim sa, kolki obhajujete opatrovatelku. Nie, taketo spravanie absolutne nie je v poriadku. Ty si ju platis a ona ti nema co hovorit, ze si mas rozkazovat svojmu priatelovi. To aj vy si v praci takto otvorite hubu na sefa, ak vas o nieco poprosi? Neslo o nic zlozite. Ta opatrovatelka ma v starostlivosti dve deti, takze ak jedno ma nejaku aktualnu indispoziciu, moze sa mu prisposobit a riesit to inak, nie takymi blbymi recami. To nie je v skolke (btw, aj u nas v skolke, ak malo jedno dieta zranenie nohy, tak deti nesli na dlhu prechadzku, ale boli len v zahrade skolky), jej argument je uplne od veci. Toto jej spravanie je neospravedlnitelne, uz by som jej sluzby nikdy nevyuzila a dala jej zle referencie.

anonym_103ae8
24. feb 2026

Opatrovateľka ma síce pravdu ale mala to povedať inak a nie takto na drzovku

mogaa
24. feb 2026

@dievca1558 tak jej komunikácia nebola adekvátna, ale pravdou je že ak opatruje viac detí nemusí prispôsobiť režim tvojmu dieťaťu....predpokladám že nechodia len na ihrisko....a ak by aj boli lne na ihrisku, nemá ako zakázať tvojmu synovi aby nebehal , na ihrisku chodí až až....deti sa tam naháňajú a ak sa aj šmýkajú alebo sú na preliezačkách, raz sú tu a raz tam, čiže je v pohybe celý čas...ale ano mala ti to napísať taktnejšie....

anonym_7a7c7f
24. feb 2026

@dievca1558 drzá, arogantná. Už by som k nej nikdy nedala svoje dieťa. Potom čo robí s deťmi keď je takáto k tebe?

anonym_8921a4
24. feb 2026

@dievca1558 Karle ja ti nevím mne sa nepaci sposob akym s tebou komunikuje .Je to jej praca je za to platena a ked si niwco nezelas mala by to brat vazne.

majlo1234
24. feb 2026

Myslim, ze chyba je na oboch stranach. Ja si opazrovatelku predstavujem ako milu tetu, co ma rada deti, a nie harpiu, co bude nutit krivajuce dieta prejst dva kilometre. Mozno aj ty trochu prehanas, otlaky treba prelepit, topanky vyhodit. Tiez ma moje decko otlaky z topanok, ale vavsinou sa stazuje az vecer v sprche, nie cez den. Deti su odolne

stanislavicenka
24. feb 2026
@katkazatka

Nevie sa slusne spravat. Si jej klientka, predpokladam, ze za jej sluzby platis. Oponovat aj argumentovat ti moze. Ale na urovni dospelej inteligentnej zeny. Tato komunikacia je ako z osady (IQ80) a je drza.

@katkazatka tiez zasnem, ako tu niektore pisu, ze ma opatrovatelka pravdu.

sense
24. feb 2026
@stanislavicenka

@katkazatka tiez zasnem, ako tu niektore pisu, ze ma opatrovatelka pravdu.

@stanislavicenka no mne sa zas nezdá, že ak autorka povedala ráno opatrovateľke pani Nováková, Janko má nové topánky, mohli by ste prosím vás dnes ísť len na ihrisko a nie na dvojhodinovu prechádzku, žeby jej opatrovateľka povedala , že čo si to dovoľuje a tak nech sa rozpráva doma s partnerom. Takže pravda zrejme nebude úplne tak ako ty vykresľuje autorka. Tým sa ale nezastavam opatrovateľky, kedze som tam nebola.

anonym_ef1623
24. feb 2026

@dievca1558
1. opatrovateľka je drzá a nevie komunikovať, otázne je, ako si s ňou komunikovala doteraz ty, či sa len neprispôsobila tvojmu štýlu komunikácie
2. Neviem, čo riešiš, keď od 1.3 odchadzate.
3. V živote by som dieťaťu nedala na nohy topánky, ktoré viem, že mu nesedia a spôsobia mu otlaky.
Tvojou úlohou ako rodiča je dieťa primerane obliekať a obúvať, aby sa cítilo pohodlne, nič ho netlačilo, nebola mu zima… Dať dieťaťu obuv, ktorú dopredu vieš, že mu spôsobí bolesť je maximálne nezodpovedné.

dievca1558
autor
24. feb 2026
@anjelicek26

Mohla si jej navrhnut, ze donesies kocik/nosic, aby von ist mohli, ale maly proste s otlakmi chodit nemoze. Ak to vobec nejde, musis ho nechat doma, to mas rovnake, ako keby bol chory... moja opatrovatelka ma 5 deticiek, tiez sa nemozu riadit jednym , ale prihliada na to a snazi sa najst riesenie vhodne pre vsetkych... .ale take, ze "ja ti za to platim, tak rob co chcem ja" proste nefunguje...rovnako ona mohla zvolit uplne iny ton... napriek tomu - aj oni maju svoj rezim, svoje to a hento a je to tak dobre... v skolke neskor to bude podobne, to ti tym chcela povedat...

@anjelicek26 navrhla som ale neodpoveda o com to teda svedci...nie v hladani toho ako sa to da aby dieta bolo spokojne a vsetci ale je to skor z jej strany absolutna neochota

dievca1558
autor
24. feb 2026
@sense

@stanislavicenka no mne sa zas nezdá, že ak autorka povedala ráno opatrovateľke pani Nováková, Janko má nové topánky, mohli by ste prosím vás dnes ísť len na ihrisko a nie na dvojhodinovu prechádzku, žeby jej opatrovateľka povedala , že čo si to dovoľuje a tak nech sa rozpráva doma s partnerom. Takže pravda zrejme nebude úplne tak ako ty vykresľuje autorka. Tým sa ale nezastavam opatrovateľky, kedze som tam nebola.

@sense
@sense prekrucate, syn mal jedny topanky mokre a tie suche co normalne nosil tak mu vcera sposobili otlaky asi z dlhej chodze a pripustam asi neboli vhodne. Podstata problemu je inde...vznikol niekde problem. Alebo sa ludom nikdy nic nedeje deti nie su ludia ci co? Keby som vestica vyvestim si ci mu tie topanky nieco nesposobia. Ale uz sa stalo a s bolakmi som ju len poprosila aby nechodil na dlhu turu a nesposobili sa mu vaznejsie problémy v suvislosti so zlym naslapovanim. Ja si myslim ze pri dvoch detoch to nie je nemozne sa trochu prisposobit nepredvidanej potrebe dietata. Obmedzit nie vsak uplne pobyt vonku. Ona na mna totiz vystartovala ako keby som jej povedala ze nema ist vobec von a ze jej to este kazem. Ale ozaj bola len informvkana ze ma otlaky a ze by nemal chodit na dlhe prechadzky. A on ma problem a on mal ostat doma. A vec je vyriešená. No uz je to ako je. Veci sa zenu do extremu. Keby isli na planovany vylet niekam tak to pochopim. Ale to nechodia

zuzana76
24. feb 2026

mala na to prihliadnut, komunikacia hrozna

sense
24. feb 2026
@dievca1558

@sense
@sense prekrucate, syn mal jedny topanky mokre a tie suche co normalne nosil tak mu vcera sposobili otlaky asi z dlhej chodze a pripustam asi neboli vhodne. Podstata problemu je inde...vznikol niekde problem. Alebo sa ludom nikdy nic nedeje deti nie su ludia ci co? Keby som vestica vyvestim si ci mu tie topanky nieco nesposobia. Ale uz sa stalo a s bolakmi som ju len poprosila aby nechodil na dlhu turu a nesposobili sa mu vaznejsie problémy v suvislosti so zlym naslapovanim. Ja si myslim ze pri dvoch detoch to nie je nemozne sa trochu prisposobit nepredvidanej potrebe dietata. Obmedzit nie vsak uplne pobyt vonku. Ona na mna totiz vystartovala ako keby som jej povedala ze nema ist vobec von a ze jej to este kazem. Ale ozaj bola len informvkana ze ma otlaky a ze by nemal chodit na dlhe prechadzky. A on ma problem a on mal ostat doma. A vec je vyriešená. No uz je to ako je. Veci sa zenu do extremu. Keby isli na planovany vylet niekam tak to pochopim. Ale to nechodia

@dievca1558 napísala som , my sme tam neboli, nevieme akým spôsobom prebehla komunikácia. Ale nechce sa mi veriť, že ak niekoho slušne požiadam, tak mi odvrkne takým spôsobom, ako si napísala ty. A ako sa vraví, c'est len ton, qui fait la musique.Ty chcela zrejme počuť ,že opatrovateľka je zlá. Robila som sama opatrovateľku, aj som mala opatrovateľku pre dieťa. Ale nepotrebovala som pritakavanie cudzích žien, keď som sa z jednou rozlúčila, okamžite , ak boli porušené dohodnuté podmienky. Nevraviac o Tom že v tvojom prípade ako si písala tam chodí len do konca marca. A tie otlaky nemusel počas chôdze ani cítiť, mohol ho bolieť až potom. Ty píšeš,že nie si veštica, a ona mala byť veštica a vedieť čo mu tie topánky spôsobia?

anonym_ef1623
24. feb 2026

@dievca1558 hneď píšeš v prvom príspevku, že si mu dala zlé topánky. Dobre vieš, že neboli ok. Ale ako píšeš, podstatná je vaša komunikácia. Neverim, že osoba, s ktorou sa slušne bavíš na teba z ničoho nič vyblafne, že čo môže/nemože robiť môžeš hovoriť tak akurát svojmu priateľovi. Buď ide o jeho alebo vašu spoločnú známu, tým pádom si dovoľuje ona aj ty viac, alebo ide fakt o nejakú arogantnú osobu. Keďže nikto z nás tam nebol, tak tu objektívneho rozhodcu robiť nemôžeme a keby sme aj mohli nechápem tu potrebu sa sem prísť utvrdzovať, že je niekto taký či onaký.
Opatrovateľku aj tak meníš, tak je úplne ireleventné, či je drzá a či zohľadňuje preferencie rodičov

sisaka
24. feb 2026
@sense

@dievca1558 napísala som , my sme tam neboli, nevieme akým spôsobom prebehla komunikácia. Ale nechce sa mi veriť, že ak niekoho slušne požiadam, tak mi odvrkne takým spôsobom, ako si napísala ty. A ako sa vraví, c'est len ton, qui fait la musique.Ty chcela zrejme počuť ,že opatrovateľka je zlá. Robila som sama opatrovateľku, aj som mala opatrovateľku pre dieťa. Ale nepotrebovala som pritakavanie cudzích žien, keď som sa z jednou rozlúčila, okamžite , ak boli porušené dohodnuté podmienky. Nevraviac o Tom že v tvojom prípade ako si písala tam chodí len do konca marca. A tie otlaky nemusel počas chôdze ani cítiť, mohol ho bolieť až potom. Ty píšeš,že nie si veštica, a ona mala byť veštica a vedieť čo mu tie topánky spôsobia?

@sense 👍 chcela som niečo dodať, ale si to dobre zhrnula

anonym_142dd7
24. feb 2026
@dievca1558

@anonym_d221d0 je to presne tak napisane. Ze moj syn ma otlaky a ze ho to boli. Nemal by vela chodit. A ze by mohla dnez vyuzit to ich ihrisko nepisala som ze by nemal ist von vobec. Ona nana vybehla s tym ze ci si to preddtavujemze aj v skolke nebudu kvoli nemu deti chodit von. Ale to som nenapisala...a trosku by mohla brat ohlad moze a ma paky ako to spravit aby pomohla dietatu a nie prihladat 100percent iba tomu bez diskomfortu. Ja neviem asi som ja vadna
..ale hrozne sa mi nepaci ako so mnou komunikuje.

@dievca1558 suhlasim, presne tak, neznášam toto porovnávanie, … keby bol v škôlke, keby bol v škole, keby chodil do práce, keby to tak chcel robiť každý… Nie je v škôlke, je s opatrovateľkou, ona sa mu môže prispôsobiť a prihliadnut na jeho zdravotne problémy. Preboha, kde sme.. v polepsovni či v armáde?

anonym_74ee47
24. feb 2026

@dievca1558 nie nieje to v poriadku ako sa správa a som šokovaná že niektoré píšu že áno. Ale ok, každý máme inde hranice nastavené ehm. Niekomu asi nevadí že sa k nim ako k platiacemu klientovi správajú ako k handre.
Ja osobne by som tam dieťa už nedala. Lebo ktovie ako sa správa k tym deťom keď vie byť takáto nepríjemná. Všetko sa dá povedať slušnejšie a primerane, ale toto čo ti povedala mi normálne zdvihlo obočie a tlak. Napísala by som jej že takto nech sa správa k svojej kamoske nie ku mne a napísala by som jej zlu recenziu.

anonym_142dd7
24. feb 2026
@dievca1558

@sense

@dievca1558 normálne neverím, ako ta tu ženy idú spochybňovať, na základe čoho? Aj keby si to videla inak, keď nemám informáciu z druhej strany, tak buď neodpisujem, pýtam sa na detaily, alebo len vyjadrím spoluúčasť v bode, v ktorom s tebou súhlasím.
A že sa berie za normálne, ak jedna dospela osoba nechce prihliadnut na obmedzenia dieťaťa - to fakt?