Plánujete dať dieťa mladšie ako rok do jaslí?
Ahojte
Uvažujem nad tým že by som svoje dieťa dala do jaslí asi keď bude mať približne 10 mesiacov. Mala by som možnosť vrátiť sa do práce na ďalší rok zrejme v čase keď bude mať dieťa tých 10 mesiacov, možno 11 . Neviem ako presne to vyjde.
Ste tu také mamičky ktoré ste tak fungovali? Ako ste to zvládli ? Bolo všetko ok? Ja som už pozerala nejaké jasle na internete a našla som len jedne kde berú od pol roka. Inak zvyšok berie len od roka. Som z KE .
Tie jasle by som potrebovala využiť možno 8 max 10 dni v mesiaci keďže by sa mi dalo pracovať zvyšok na HO.
Predstava, ze sa budes vediet popri home office starat o rocne dieta je absurdna... potrebujes normalne jasle alebo opatrovatelku na cely mesiac. Moji chodili k opatrovatelke, v jasliach bola len dcerka (lebo syn tam chodil aj do skolky), s toho som taka nadsena nebola. Keby som nemusela casovo obliezat dve miesta, kde ich vyberam-vozim, tiez by bola u opatrovatelky... deti nemali ziaden problem v tom veku, choroby ich tiez obchadzali... maju dobru imunitu. Od 12-14 mesiacov zacinali.
Prvy stravil par dni v jasliach (klasicke "statne"), potom velmi ochorel a tak som sa dohodla s mojou babkou. Ked prisiel druhy syn, potrebovala som tiez pokracovat v praci naplno a tak jasle boli jedinym riesenim, no ani nahodou som ho nechcela dat do klasickych. Podarilo sa mi najst mini jaslicky - bolo tam max 6 deti vo veku od cca jedneho roku do 3 rokov, starala sa o nich pani na dochodku, byvala ucitelka v skolke a jej dcera, tiez s praxou zo skolky. Jaslicky mali zriadene na prizemi ich rodinneho domu, mali dvorcek, varili im domacu stravu. Obe zeny mali neskutocny vztah k detom a tym padom aj synovi tam bolo dobre. Syn mal 11 mesiacov. Nasledne tam isiel aj najmensi. Ten uz ako 9 mesacny. Kedze sme sa poznali, nemali problem mi ho zobrat uz 9 mesacneho.
Typicky statne jasle s 15timi detmi ani nahodou. Ale taketo drobne, alebo opatrovatelku - isla by som do toho opat.
Neviem ako stare dieta je teraz, lebo nemas ani trochu predstavu ake bude, ked bude mat necely rok. Pri takom dietati na HO nic neurobis. Batola v takom veku je zvedave, zacina chodit (alebo uz chodi) a neobsedi. Neviem, ako chces pri takom dietati plnohodnotne pracovat. Je to nerealne. Jasle potrebujes na cely mesiac, nie na par dni, ked budes v office. Hned na zaciatku ber do uvahy, ze dieta bude viac chore ako zdrave minimalne prvy rok. Maj zabezpeceneho niekoho, kto s dietatom bude pocas chorob. Tvoji kolegovia nebudu nadseni ak budes 2 tyzdne z kazdeho mesiaca doma a oni budu robit tvoju pracu. Moja kolegyna si to tiez tak predstavovala ako hurvinek valku. 13 mesacne dieta do jasli a za 5 mesiacov nebol jeden jediny mesiac, aby bola v praci viac ako 2 tyzdne. Dieta bolo 3 dni v jasliach, ochorelo. Po tyzdni zase 5 dni v jasliach, ochorelo. V praci sme z nej boli vsetci na nervy. Po 5 mesiacoch to sefa prestalo bavit, vypoklonkoval ju naspat na rodicovsky a jej pracu robi baba, ktora v praci je realne cely mesiac. To len aby si nemala iluzie, ze ak das zrazu male dieta do kolektivu medzi 20 deti, bude zdrave a ty plnohodnotne pracovat.
@anonym_autor HO popri takom malom dietati?nerealne
Prvy stravil par dni v jasliach (klasicke "statne"), potom velmi ochorel a tak som sa dohodla s mojou babkou. Ked prisiel druhy syn, potrebovala som tiez pokracovat v praci naplno a tak jasle boli jedinym riesenim, no ani nahodou som ho nechcela dat do klasickych. Podarilo sa mi najst mini jaslicky - bolo tam max 6 deti vo veku od cca jedneho roku do 3 rokov, starala sa o nich pani na dochodku, byvala ucitelka v skolke a jej dcera, tiez s praxou zo skolky. Jaslicky mali zriadene na prizemi ich rodinneho domu, mali dvorcek, varili im domacu stravu. Obe zeny mali neskutocny vztah k detom a tym padom aj synovi tam bolo dobre. Syn mal 11 mesiacov. Nasledne tam isiel aj najmensi. Ten uz ako 9 mesacny. Kedze sme sa poznali, nemali problem mi ho zobrat uz 9 mesacneho.
Typicky statne jasle s 15timi detmi ani nahodou. Ale taketo drobne, alebo opatrovatelku - isla by som do toho opat.
@katarinaba moja ich ma piatich, velmi podobny setup...vari im, brava ich na vylety, maly tam chodi velmi rad. Byvala ucitelka v skolke byva v dome nad nou, ona ma prizemie ako jaslicky plus obrovsku zahradu... ked idu na vylety, ona ide s nimi.
@anonym_autor byt tebou skusim pozriet aj opatrovatelky, mozno by ti to lepsie padlo ako jasle
@anonym_autor
Ono to je trocha inak, v bohatej krajine ako Slovensko si moze dovolit povalovanie doma a stazovat sa na vsetko mozne a nemozne a chudobna krajina Svajciarsko ma presne 98 dni materskej takze nie je o com diskutovat.
Autorka a nedá sa ti vydržať do 12 mesiacov a tak dať dieťa do štátnych? Tie súkromne sú otrasne, hrozne sa správajú k tým deťom
@anonym_autor radšej opatrovateľku k sebe domov, alebo k nej do mini kolektívu
@anonym_autor v ba som nasla nieco ako hodinove jasle cca 4r dozadu cize platis iba za dni a hodin yked tam mas dieta inak nie... Vtrdy to vychadzalo okolo 5/6eur na hodinu v ba...
Najdi si opatrovatelku ktora vude mat iba tvoje dieta pripadne nejaku pani na dochodku kzora si rada zarobi nieco a nie jasle kde budes kazdy tyzden riesit nove a nove choroby dookola jasle budes musiet platit cely mesiac bez ohladu n ato ci tam diata bude alebo nie 🙈
ak mas HO tak to znamena ze nemusis v ten den vobec pracovat? alebo planujes cez den nerobit a dohnat to napr vecer ked bude doma muz? lebo s takym babom je bezny HO (t.j. sedim za PC a pracujem) sama doma nemyslitelny. aspon u normalneho zamestnavatela, neviem co robis
A tie ktoré nemôžu mať HO a chodia na 2-3 smeny,ako to riešite.?Lebo zatiaľ tu čítam,ako keby každá robila v kancelárii. A tie ostatné,čo sú upratovačky,predavacky....muži im tiež robia na smeny...Ako to riešia tie?
A tie ktoré nemôžu mať HO a chodia na 2-3 smeny,ako to riešite.?Lebo zatiaľ tu čítam,ako keby každá robila v kancelárii. A tie ostatné,čo sú upratovačky,predavacky....muži im tiež robia na smeny...Ako to riešia tie?
@anonym_664b0d tym sa robit do troch rokov neoplati... opatrovatelka aj jasle su drahe.. precestujes tiez dost. Znama chodi upratovat po veceroch kancelarie tie 2-3h denne, ked je muz doma z prace... jedine tak to malo pre nich zmysel...
Autorka a nedá sa ti vydržať do 12 mesiacov a tak dať dieťa do štátnych? Tie súkromne sú otrasne, hrozne sa správajú k tým deťom
@ninka99865 možno áno možno nie 🙂 to sa uvidí potom. Ale zaujímalo ma či tu máte niektoré skúsenosť za ste dali deti do jaslí aj skôr. Bolo by fajn keby sa to dalo potiahnuť do tých 12 mesiacov. Ak nie tak to budem riešiť but tou opatrovateľkou ako tu baby spomínajú alebo sa možno aj tie jasle podaria. Zatiaľ mi je skoro hovoriť ešte ale chcela som vedieť aké máte vy ostatné s tým skúsenosti
ak mas HO tak to znamena ze nemusis v ten den vobec pracovat? alebo planujes cez den nerobit a dohnat to napr vecer ked bude doma muz? lebo s takym babom je bezny HO (t.j. sedim za PC a pracujem) sama doma nemyslitelny. aspon u normalneho zamestnavatela, neviem co robis
@anonym_69748f pracovať musím ale mám nejakých 5 hodín kedy musím byť dostupná a zvyšok je flexibilný. To by som mohla aj večer napríklad. Je to normálna práca , administratíva / financie v korporáte. Výhodou je ten flexibilný čas že nemusím naraz odrobiť 8 hodín, iba tých 5 ( od deviatej ráno do druhej poobede) a zvyšok ako mi vyhovuje.
Neviem ako stare dieta je teraz, lebo nemas ani trochu predstavu ake bude, ked bude mat necely rok. Pri takom dietati na HO nic neurobis. Batola v takom veku je zvedave, zacina chodit (alebo uz chodi) a neobsedi. Neviem, ako chces pri takom dietati plnohodnotne pracovat. Je to nerealne. Jasle potrebujes na cely mesiac, nie na par dni, ked budes v office. Hned na zaciatku ber do uvahy, ze dieta bude viac chore ako zdrave minimalne prvy rok. Maj zabezpeceneho niekoho, kto s dietatom bude pocas chorob. Tvoji kolegovia nebudu nadseni ak budes 2 tyzdne z kazdeho mesiaca doma a oni budu robit tvoju pracu. Moja kolegyna si to tiez tak predstavovala ako hurvinek valku. 13 mesacne dieta do jasli a za 5 mesiacov nebol jeden jediny mesiac, aby bola v praci viac ako 2 tyzdne. Dieta bolo 3 dni v jasliach, ochorelo. Po tyzdni zase 5 dni v jasliach, ochorelo. V praci sme z nej boli vsetci na nervy. Po 5 mesiacoch to sefa prestalo bavit, vypoklonkoval ju naspat na rodicovsky a jej pracu robi baba, ktora v praci je realne cely mesiac. To len aby si nemala iluzie, ze ak das zrazu male dieta do kolektivu medzi 20 deti, bude zdrave a ty plnohodnotne pracovat.
@anonym_58f142 áno viem že nemám predstavu 🙂 takže sa aj tak zariadim podľa situácie ale zaujímalo ma či ste niektoré fungovali podobným spôsobom. Tak budem možno zvažovať aj tú opatrovateľku. Uvidíme ako to dopadne vlastne ale našla som aj také jasle kde sa platí iba za hodinu ale berú asi len od 1 roka. No uvidíme, naozaj ešte neviem ako presne to bude
Fakt nerozmyslaj nad "obcas" len na par hodin vtedy a potom zasa nie, deti potrebuju rezim, stabilitu, rutiny... ked prihlasis k opatrovatelke ci do jasliciek, tak nech je to pravidelne...aj cas vodenia, aj cas vyzdvihovania.
@anonym_664b0d normalne sa s muzom striedame od roka maleho.Ked som ja v robote,muz je doma.Mame 4dni volno aj cez tyzden,potom ma zase ten 2hy,4dni volna.A maly do jasiel nechodil,zacal az teraz v 3r riadne do skolky.
Fakt nerozmyslaj nad "obcas" len na par hodin vtedy a potom zasa nie, deti potrebuju rezim, stabilitu, rutiny... ked prihlasis k opatrovatelke ci do jasliciek, tak nech je to pravidelne...aj cas vodenia, aj cas vyzdvihovania.
@anjelicek26 kolosalna absurdita co pises. Vacsiu som tu v poslednej dobe asi ani necitala. Rocne dieta urcite nepotrebuje denny rezim v style kazdy den v rovnakom case tam a v rovnakom case tam. Preboha, nevychovavame vojakov. Ak si to matka vie zariadit, dieta moze byt v jasliach raz tyzdenne alebo dvakrat. Je to rovnake, ako ked chodi niekto s batolatom na rozne kruzky, tiez nechodia kazdy den. Cim menej bude dieta v kolektive, tym vyraznejsie matka eliminuje moznost nakazenia nejakou chorobou.
@anjelicek26 kolosalna absurdita co pises. Vacsiu som tu v poslednej dobe asi ani necitala. Rocne dieta urcite nepotrebuje denny rezim v style kazdy den v rovnakom case tam a v rovnakom case tam. Preboha, nevychovavame vojakov. Ak si to matka vie zariadit, dieta moze byt v jasliach raz tyzdenne alebo dvakrat. Je to rovnake, ako ked chodi niekto s batolatom na rozne kruzky, tiez nechodia kazdy den. Cim menej bude dieta v kolektive, tym vyraznejsie matka eliminuje moznost nakazenia nejakou chorobou.
@anonym_58f142 nepis anonymne, ked mas potrebu pisat "kolosalna absurdita" bez akychkolvek skusenosti.. mam piate dieta v takomto kolektive, tak to viem velmi dobre posudit. Presne viem, co odporucaju opatrovatelky a preco to takto odporucaju. Chodit s batolatom na kruzky je podla teba porovnatelne? Ako? Ved to dieta tam ma mamu! Jemu je jedno, ci idu dva krat na kruzok , tri krat do zoo, 5x na nakup alebo alebo alebo, proste mama na dohlad... to je uplne o niecom inom. Moj je tam kazdy den a chory este nebol, nic neelimunujem, ma proste taku imunitu (kamosi chori boli a nie raz...)... to nie je o tom, kolko krat tam dieta ide, ale ci stretne ine chore dieta alebo nie a aku tu imunitu ma... takto ale vie, aku ma rutinu, ze berie ruksak, topanky, kde ma u opatrovatelky hacik na bundu, kedy ranajkuju, kedy idu von, kde je pieskovisko, vie kde tam spinka, keby je tam raz v tyzdni, tak ma chaos v hlave a nie, ked to berie, ako nieco bezneho...
@anonym_58f142 nepis anonymne, ked mas potrebu pisat "kolosalna absurdita" bez akychkolvek skusenosti.. mam piate dieta v takomto kolektive, tak to viem velmi dobre posudit. Presne viem, co odporucaju opatrovatelky a preco to takto odporucaju. Chodit s batolatom na kruzky je podla teba porovnatelne? Ako? Ved to dieta tam ma mamu! Jemu je jedno, ci idu dva krat na kruzok , tri krat do zoo, 5x na nakup alebo alebo alebo, proste mama na dohlad... to je uplne o niecom inom. Moj je tam kazdy den a chory este nebol, nic neelimunujem, ma proste taku imunitu (kamosi chori boli a nie raz...)... to nie je o tom, kolko krat tam dieta ide, ale ci stretne ine chore dieta alebo nie a aku tu imunitu ma... takto ale vie, aku ma rutinu, ze berie ruksak, topanky, kde ma u opatrovatelky hacik na bundu, kedy ranajkuju, kedy idu von, kde je pieskovisko, vie kde tam spinka, keby je tam raz v tyzdni, tak ma chaos v hlave a nie, ked to berie, ako nieco bezneho...
@anjelicek26 mam odchovane 3 deti, skusenosti mam na rozdavanie. Mozno v Nemecku je rezim pri batolatach nutny a vyzadovany, na Slovensku sa nenajde pediater ani pedopsycholog, ktory by odporucil taku kravinu. Rec nie je o skolakoch, ale o batolati. Tvoje deti su zazracne a chore neboli a nie su, slovenske deti su velmi casto chore po nastupe do kolektivu. Pracujem v zdravotnictve a s detmi, mozem o tom pisat romany na pokracovanie. Autorka nech sa drzi zdraveho rozumu a prip.sa poradi s pediatrom. Som si viac ako ista, ze ten jej odporuci v takom veku eliminovat kolektiv- aj po zdravotnej, aj po emocnej stranke je pre dieta v tak utlom veku priorita matka a nie rezim jasiel.
@anonym_664b0d tym sa robit do troch rokov neoplati... opatrovatelka aj jasle su drahe.. precestujes tiez dost. Znama chodi upratovat po veceroch kancelarie tie 2-3h denne, ked je muz doma z prace... jedine tak to malo pre nich zmysel...
@anjelicek26 áno opatrovateľky aj jasle sú drahé ,ale keď zoberieme ,že žena- manuálne pracujúca , ktorá ostane doma ,dostane 500 eur + detské prídavky .
Keby išla na plný úväzok do práce ,tak dostane plat dajme tomu 1000 eur a 500 e čo dostane od štátu môže dať na jasle. Lebo nie každá má našetrené ,aby v pohode ostala doma a dieťaťom.
Ahoj, my v jaslickach berieme dietatko od 10mes /nie sme z KE/ , nasa riaditelka odporuca zacat s jaslickami postupne, napr poldennym pobytom alebo 3x do tyzdna. Dolezite je pre nas, aby dietatko bolo naucene na varene jedla- samozrejme moze este jest zmixovane- ale stalo sa nam, ze prislo dieta,ktore bolo iba na detskych vyzivach- , respektujeme spanom 2x do dna, uspavame baby aj v kociku, ak nie je naucene na postielku. My si deti delime podla veku, taketo najmensie do 1.5roka su po 5v skupinkach. Vymyslame aktivity ako napr s loptickou, hudobne nastroje, blikajuce hracky, hrame divadlo,napodobnujeme zvuky,atd. Len som tym chcela povedat, ze neboj sa jasliciek, len si spravne vyber. Pozri si VUC- tam su jaslicky zaregistrovane podla zakona o socialnych sluzbach, ak tam nie su uvedene v zozname,to znamena, ze nesplnaju podmienky na prevadzku jasli. Drzim palce.
Podla mňa sa to s HO dá, ale nie že by to bolo úplne ľahké
neviem si home office predstavit pri rocnom dieta. akoze sem tam, ok, vydrzite ale ako pravidlene nastaveniem tazko. mam kludne dieta ale v roku to nehrozi, teda ak mas v plane aj na tom home office aj pracovat. moja ma teraz 4r a uz by som povedala, ze da sa. ale aj tak by som takto pravidelne nechcela a takto mi to uplne staci len obcas. Uprimne, mne stacil minuly rok, ked zacala chodit to skolky a na home office som bola len ked bola chora. bolo to peklo a doteraz ma striasa, ked si na to spomeniem. v zasade som vsetko dorabala po veceroch a nociach, ked s nou mohol byt muz. plus treba tomu dietatu aj niekedy varit, a pod. Co ho posadis na 5h pred telku lebo inak neviem? ak chces/potrebujes do prace, ratala by som s jaslami/opatrovatelkou na ten cas.
neviem si home office predstavit pri rocnom dieta. akoze sem tam, ok, vydrzite ale ako pravidlene nastaveniem tazko. mam kludne dieta ale v roku to nehrozi, teda ak mas v plane aj na tom home office aj pracovat. moja ma teraz 4r a uz by som povedala, ze da sa. ale aj tak by som takto pravidelne nechcela a takto mi to uplne staci len obcas. Uprimne, mne stacil minuly rok, ked zacala chodit to skolky a na home office som bola len ked bola chora. bolo to peklo a doteraz ma striasa, ked si na to spomeniem. v zasade som vsetko dorabala po veceroch a nociach, ked s nou mohol byt muz. plus treba tomu dietatu aj niekedy varit, a pod. Co ho posadis na 5h pred telku lebo inak neviem? ak chces/potrebujes do prace, ratala by som s jaslami/opatrovatelkou na ten cas.
@anonym_44ac4b jasné 🙂 asi bude lepšie buď opatrovateľka alebo jasle. Nemám skúsenosti preto som sa pýtala tu a teda neviem si predstaviť ako by to vyzeralo byť na HO s tak malým dieťaťom. Väčšina ste sa zhodli že sa to na HO nebude dať a aj tomu verím. Lepšie tých pár hodín mať kľud aby sa stihlo aj urobiť čo treba do tej práce. No uvidím sama potom neskôr 🙂
@anonym_664b0d normalne sa s muzom striedame od roka maleho.Ked som ja v robote,muz je doma.Mame 4dni volno aj cez tyzden,potom ma zase ten 2hy,4dni volna.A maly do jasiel nechodil,zacal az teraz v 3r riadne do skolky.
@anonym_9347e8 no my pracujeme každý deň 8cky tak nikto z nás nemá len tak voľno. Ale viem že ľudia tak fungujú že pracujú na rozdielnych zmenách a vedia byť s dieťaťom doma počas voľných dní. To je super. Takto sa to dá a dieťa má rodičov pri sebe.
@anonym_44ac4b ja som pracovala (s tým, že som niečo urobila, mám výsledky z tej doby-napísala projekt) s 2 deťmi bez muža (v case od pol roka mladšieho, aj potom keď mal ešte 2 roky, staršia je o 4 roky staršia - to bol covid a iné možnosti neboli). Aj sme sa najedli a Ano, veľa z toho, keď spali. Nespomínam na to extra rada a tiež by som hľadala iné možnosti, ale že by sa nedalo, to sa tiež nedá povedať

To sa ti asi viac oplatí nájsť nejakú opatrovateľku. Tuším, že jasle musíš zaplatiť na celý mesiac aj keď je dieťa doma. Možno každé jasle to majú inak.