icon

4,5-ročný chlapec rozpráva, že ho máme zabiť

leeshka
24. feb 2023

Prosim, povedzte mi aku dolezitost dat spravaniu 4.5rocneho chlapca ktory ked sa nahnevame alebo sa nejak rozrusi zacne rozpravat ako ho mame zabit a ze on sa chce zabit a ze sa zabije, zacne sa skrabat buchat, pichat si do oci
Najnovsie zacal rozpravat ze skoci z okna na chodnik
Dost ma tie reci desia a neviem odhadnut ci je za tym realne problem a mali by sme vyhladat psychologicku
Ani neviem ako vhodne reagovat
Nestava alebo nedialo sa to niekomu z vas?

annm81
24. feb 2023

@leeshka Toto by som nepodceňovala a riešila s odborníkom. Reálne 4ročné dieťa ešte celkom nerozumie tomu, čo je to smrť a nemyslím si, že chce naozaj zomrieť. Tie slová musel niekde počuť. Ibaže ak má také reči, že skočí z okna, nie je vylúčené, že raz to spraví - len z trucu, aby ste mu nabudúce dovolili zjesť dva kopčeky zmrzliny a vôbec mu nedôjde, že žiadne nabudúce byť nemusí.

evka_s
24. feb 2023

@leeshka náš Asperger to samé. Když se cítí zle tak se chce zabíjet, už vymyslel za 9 let nespočet způsobů....prostě se cítí tak zle psychicky, že by raději neexistoval. Normo děti v tomto věku nemají důvod takto uvažovat, určitě bych šla cestou klinického psychologa a diagnostiky.

adkalu
24. feb 2023

@leeshka chod sa poradiť, minimálne ti poradia ako máš reagovať v takých situáciách, v prípade, ze by bola nutná ďalšia diagnostika, psychologická ta už usmerni, neurológia... A neplas sa, na internete sa veľa vecí docítaš a nemusí to byť tvoj pripad

ysseba
24. feb 2023

@leeshka Fuuuha, tak toto keby mne dieťa povedalo, tak sa ho aj bojím nechať samé v izbe, že naozaj bude chcieť vyskúšať to "skočiť z okna na chodník" - akože toto je až desivo podrobný opis na 4,5 ročné dieťa. Ja mám dvoch chalanov a teda aj videli film Ratatouille zo 2x, ale takéto reči bežné veruže nie sú u detí... Určite to rieš s psychologičkou... Asi tam bude ten Asperger, keďže mnohé maminy takýchto detí majú skúsenosť ako ty ☹

leeshka
autor
24. feb 2023

@annm81 presne ako pises
On nerozumie uplne co je smrt, viem to podla jeho reakcii na situacie ktore sa nam stali nedavno - jeho dedko (moj otec) mal infarkt a ozivovali ho, ten den jak sa to stalo a utekali sme k nasim som mu s placom hovorila co sa stalo a on len mykol plecom ze ved s dedkom sa i tak nehraval
Alebo ked nedavno druhym babkovcom umrel psik tak tiez to nejak neprezival a az s odstupom casu to zacal vsetko analyzovat aj si zufat ze mu psik chyba a kde teraz je jak tam je a vypytuje sa ako sa rozklada a co v zemi ostane atd atd
A presne mi napadlo to ze z trucu by to skusil ale fakt chcem verit ze nie, ze tak daleko by to nezaslo
Kazdopadne pojdem sa poradit a odbornikom co robit s tymto celym
Mam nastudovane velke mnoztsvo knih a webinarov o vychove ale toto sa v nich veru nepisalo😔

deedol
24. feb 2023

@leeshka drzim palce, autorka, je super, ze to riesis.
daj potom pripadne vediet, co si zistila a ako sa to vyvija ❤️

leeshka
autor
25. feb 2023

@deedol dakujem za podporu, dam vediet ked najdem odbornika a poradim sa co a ako 🙏 a dufam ze to nebude nic vazne 🙏

jumama
25. feb 2023

@leeshka Este moze byt nadpriemerne inteligentne dieta. Ak uz v takom veku rozmysla, ako hovoris. Ludia nemaju radi skatulkovanie, ale je to tak, ze tieto deti naozaj inak rozmyslaju, a mozu tiez prezivat strasne osamotenie, preto aky ini sa citia byt. Napriklad ak jeho rovesici riesia auticka a on chce filozofovat a nema s kym, zrazu sa citi vycleneny z kolektivu... Toto je taka ceska autorka knih o nadanych detoch, pozri si to video:

https://www.youtube.com/watch?v=dPoTLgBJHwI

To ci je dietatko iba senzitivne, nadane, alebo ma aj asperger crty, to by posudil naozaj psuycholog. V skupine o autizme ti poradia, ktore psychologicky sa venuju diagnostike. Viem, ze su asi aj dlhe cakacky ku nim... ale zase budes si na istom. Alebo ti povedia, ako postupovali, koho navstiili najskor. A to nie preto, ze by som si myslela, ze mas dieta zaskatulkovat, ale ked mas iste podozrenia, mozes sa poradit a napokon to ta odbornicka moze vvratit a tebe odlahne.

jana_eyre_2
25. feb 2023

Či to.pocul, videl alebo čokoľvek je úplne jedno.. samozrejme že v takomto prípade treba vyhľadať odborníka, veď okrem.reci o zabití si ubližuje. To nie je normálne.. my sme tu len anonymné mamy, nepozname teba ani dieťa, odborník s ním vybuduje nejaký vzťah, zistí aj podprahove obavy a rizika.. prosím odborníka urýchlene vyhľadajte.. držím palce..

tululu
25. feb 2023

@leeshka Inak to akosi opisovala jeho reakcie na smrt psika a ozivovanie. dedka,da sa povedat velmi chladne,to nemusi byt len preto,ze este nerozumie smrti,ale ze realne tie emocie tak prezia a to iste by ti povedal aj o 10 rokov.Poznam to,je to tiez jeden zo znakov aspergera.

leeshka
autor
25. feb 2023

@tululu citala som aj ze aspergeri nie su empaticki, nvm ci to je bezny znak ale napr toto nanho zas nesedi, lebo vo vacsine pripadov je ozaj velmi empaticky 🤷‍♀️ Kazdopadne urcite diagnostiku necham na odbornika a nebudem tvrdit ze je alebo nie je asperger ci dsco ine🙂

leeshka
autor
25. feb 2023

@jumama skupina je tu alebo kde by som nasla tu skupinu? Potrebovala by som najst kontakt na psychologa co sa venuje teda aj pripadnej diagnostike v bratislave 🙂

mircalla
25. feb 2023

@leeshka Rozhodne odbornik. Normalne to urcite nie je, mna taketo spravanie u deti desi, pretoze to velmi negativne ovlyvnuje aj ine deti. Dcera mala takeho spoluziaka v skolke, reci co inym detom rozpraval boli skutocne velmi znepokojive a morbidne az zvratene

gabrielka450
25. feb 2023

Normálne to nieje.
Vyhľadaj urgentne psychologa

leeshka
autor
25. feb 2023

@jumama on praveze odjakziva sa stranil deti, najhorsie to bolo v 1.5roku kedy sa stranil aj dospelych, stale za mnou schovany a plakaval ked sa mu niekto prihovoril a urekal ked sa niekto priblizil
On sa nikdy nehral aktivne s detmi na ihrisku napr, vzdy sam a so mnou, on ani sa nedokaze hrat tak ze by som ja nebola pri nom, potrebuje ma pri sebe, a ked k nemu aktivne pride dieta tak odchadza
Ked je niekde vela deti tak stoji opodial, nepojde k nim ci medzi ne
Aj toto bol jeden z dovodov ze nesiel v 3r do skolky, a ked siel v 4r tak som mala velku obavu ako to bude ale zvladol to kupodivu dost dobre ale trvalo mu kym sa zacal viac zapajat
Aj pani ucitelka co je nasa suseda mi vravela ze napr ked dlhsie bola chora a dosla spat do skolky tak deti sa k nej rozbehli ju privitat ale on stal opodial ale vravela ze bolo vidno ze sa tesi len nie je taky kontaktny alebo ako to nazvat (ma ju naozaj uprimne rad, vela aj rozprava ako ma pani ucitelku rad)
Ja neviem ake temy riesia ine deti v jeho veku sle my kde tu riesime vznik vesmiru a zivota, vela sa pyta kto boli prvi ludia, posledne mal teds temu jezisko a jeho rodina na to sa vypytoval
Smrt sme riesili uz v 3r to sa vypytoval ci vsetci umrieme a co bude po smrti a vtedy vela sa trapil ze raz umrieme a uz sa asi neuvidine a ze mu budem chybat a toto chyti kde tu aj teraz ze zacne len tak rozpravat ze co ak umriem skor ako on ze mu budem chybat a tak

mircalla
25. feb 2023

@leeshka O smrti sa bavime aj my, dcere umreli obaja stari rodicia. Tiez sa pyta, ci zomrieme, to je normalne Ale hovorit, ze skoci z okna na chodnik, ze ho mate dat zabit ci ako sa sam zabije.....to uz normalne nie je

jana_eyre_2
25. feb 2023

Poznám dvoch diagnostikovaných asbergerov a obaja vedia prejaviť empatiu, nie v každom prípade ale vedia dosť casto.. nie je to vôbec jednoznačne, ziadni asbergeri nie sú uplne rovnaki.. majú proste iné prežívanie, iné správanie, je to strašne obšírne a zložité..

leeshka
autor
25. feb 2023

@jana_eyre_2 ano urcite, tam ta skala bude siroka, moja neter je asperger tak sa aj popytam svagrinej ake znaky ona vykazuje lebo vlastne ani nvm, nam sa javi ako bezne dieta 🙂

annm81
25. feb 2023

@leeshka Je normálne, že rieši vznik vesmíru a života. A je bežné, že kladie otázky o smrti, dokonca aj keď sa pýta, ako to bude keď umrie on sám. To, že je utiahnutejší tiež nemusí znamenať žiadnu diagnózu- jednoducho introverti potrebujú viac času na nadviazanie kontaktu a nepotrebujú príliš veľa kamarátov. Dnes je strašná móda vidieť za všetkým autizmus. Z toho, čo píšeš mi ako autista rozhodne nepríde, hoci vyhrážky samovraždou u tak malých detí nie sú normálne správanie. Najskôr len naozaj počul niekde podobné slová, kde možno vôbec nepochopil kontext. Mohla to byť uplne nevinná situácia, napr. s babkou na prechádzke stretli susedu, ktorá sa posťažovala na to, ako sa správa jej muž a ironicky podotkla niečo o tom, že asi kvôli nemu skočí z okna... Dospelí na to dávno zabudli, ale dieťa si to vie všelijako vyskladať. Odborníka treba skôr preto, nech ti poradí, ako vhodne reagovať a ako mu z hlavy dostať tie vyhrážky. Pochybujem, že príde s nejakou diagnózou.

jumama
25. feb 2023

@leeshka Ano, je tu skupina o autizme: https://www.modrykonik.sk/group/6383/ Alebo aj v diskusiach je jedna taka dlha diskusia, ked si das do vyhladavania, ale asi vacsina ludi sa presunula aj do tej skupiny.

Ako odlisenie aspergera a autismu sa casto uvadza rec - aspici zacnu rozpravat skoro a maju encyklopedicku slovnu zasobu. Autisti zacnu rozpravat neskoro, vacsinou az po 3. roku.

jumama
25. feb 2023

@leeshka A aozaj to nie je o skatulkovai, skor iba o tom, ze skusenejsie maminy, ktore maju take dietatko ti mozno aj clekom dobre dokazu vysvetlit rozne priznaky a upokojit ta, ze vas ich nema... Zaroven ja to vzy beriem tak, ze na vychovu deticiek s nejakym problemom je treba 100 inych technik a ono je mozne vyuzit ich aj na neurotypicke dieta. Prikad ako ked nevies ako reagovat a co si mysliet o jeho otazkach - nejaka mamina aspika si tym uz presla a povie ti, co im poradil psycholog, a ty tu radu dokazes zuzitkovat, bez nejakej nalepky pre tvoje dieta. Ja by som sa tiez vyhla nalepkovaniu... skor naozaj je to len o tom, ze ked mas "take doma" tak to lahsie dokazes aj u inych rozoznat, lebo nie su to len take napisane poucky, ale aj z praxe vies, co znamenaju. V sirsej rodine mame u synovcov poruchy ucenia, nadane deti aj autizmus, preto sa tak laicky zaujimam o tie temy uz dlho, uz su niektori dospelaci. Naozja neber to ako tlacenie a nalepkovaie, skor iba ako moznost okukat nejake techniky aj pre neurotypicke dieta.

kopaskova
25. feb 2023

@leeshka Radím určite smer psychologička. A čím skôr, tým lepšie. Opísať do telefónu alebo pri osobnom stretnutí všetky tieto prejavy. Reči o smrti ale aj samotné búchanie a ubližovanie si je najčastejším prejavom sebaposkodzovania u malých detí. U starších to potom prechádza do rezania... Radím vám to ako detská psychologička, ktorá toto rieši, žiaľ v poslednej dobe veľmi často.

leeshka
autor
25. feb 2023

@jumama on zacal rozpravat asi skor, akoze ked ho porovnam s inymi detmi kamaratov, v 1.5roku sme uz dokazali spolu sa dorozumiet, rozrpaval vela slov aj ked po svojom samozrejme
A mladsi syn je na tom este lepsie, teraz ma 1.5roka a rozprava o dost viac slov a rozumie totalne vsetkemu a teda vsetkych to udivuje ze kolko rozumie
Ja nie som z tych matiek co za vsetkym vidia nadanie a ze by zrovna nase dieta nejak vynikalo takze ja to beriem ako to je a ze kazde dieta je sikovnejsie v niecom inom 🤷‍♀️

breznica
25. feb 2023

@tululu tiež mi to sedí na aspergera,mala som frajera s AS a tiež bol takýto "chladný ",oni ale takéto veci nevedia spracovať ako my "normálni "

leeshka
autor
25. feb 2023

@jumama neboj ja to tak neberiem, akceptujem ze je aky je a neni vylucene ze by za tym moze byt aj diagnoza…ak tam je tak bude pre nas aj prenho lepsie ak to zistime cim skor aby sme presne vedeli ho vychovavat spravne 🙏

tululu
25. feb 2023

@leeshka No to jasne,na to treba odbornika.O aspergeroch sa tvrdi,ze namaju emocie,to je mytus.Oni maju emocie,len ich inak spracuvaju ako my.Mozu vybuchnut pri banalite a naopak inu krizovu situaciu zvladat s chladnokrvne.Akoby sa v nich nevedeli orientovat,ale samozrenme vedia prejavit lasku a podobne,teda ako ktori,je to spektrum.

leeshka
autor
25. feb 2023

@tululu no vsak uvidime ako pochodime
Akoze on lasku vyjadruje veeela a casto a napriec rodinou🙂 on ak mi kazdu hodinu nepovie ze ma ma rad ze ma lubi a “hadaj koho mam najradsej” tak ani raz 🙂 ale celkovo on je dlhodobo na mna fixovany, vecer ho musim len ja uspavat, kde tu place ked niekam idem hoc len na hodinu a do 3.5roka odmietal ist k babke na prespacku lebo ze mu budem chybat a aj ked uz chodi tak vzdy vecer za mnou place 🤷‍♀️

euka210
25. feb 2023

@leeshka vela veci, co pises moze sediet aj na nadpriemerne inteligentne dieta so slabsou socializaciou...alebo moze byt aj asperger...treba odbornika, nech vysetri...lebo z mojich 3 jeden je spolocensky typ a 2 introverti...skolka 1 kamarat, bojazlivost, ale starsim matika tak ide, ze chodia na sutaze, vseeetko ich zaujima, tiez sme smrt riesili ked zomrel svokor, starsi mali 6 a 4r...presne take detailne otazky, ktore si my dospely ani nedavame.

simca06022011
25. feb 2023

no ak ma hlboke zmyslanie o kadecom, tak stacilo ze sa bezne napr. v skolke, alebo niekde niekto vyjadril "no tak teraz ma zabi", alebo "skoro som sa tam zabila" a pod veci a proste sa mu to zafixovalo, vysvetlil si to po svojom a zacal prehanat... a pouziva to vsade a casto... Mozno psychologa by som riesila, hlavne kvoli tomu ze si "ublizuje".. nevime, moja mala urcite viac, ale mala take obdobie, ze ja ta zabijem, no zabi ma... a tak, medzi sebou sa tak v skole bavili.

leeshka
autor
25. feb 2023

@euka210 no co sa tyka matiky, akoze cisla, to mu ide velmi dobre, uz narata do sto a vie aj pricitat odcitat kde tu jednoduchsie priklady, vizualne pozna cisla od 4r, cisla ho dlhodobo zaujimaju🙂