5 ročný chlapček je nízky a drobunký
mam chlapčeka ktory je od narodenia dost maličky a cely taky drobčurik.Ma 105cm a 16kg 🙂 V škole ma zatial odklad aj kvoli vzrastu lebo vraj by si kvoli tomu vytrpel. 🙄 Ake mate skusenosti s maličkymi detičkami v škole popripade v školke.Po pravde niekedy ma to dost otravuje tie blbe pripomienky že aky maly a to je predškolak 😠 S mužom sme nizky ,takže nema byt pokom velky.PO zdr. stranke je ok.
@babulka82 Ahoj, môj starší syn mal v roku 8 kg a v piatich rokoch 15 kg, bol riadny drobček 🙂, takisto sme stále počúvali aký je malý, veľa vyšetrení absolvoval a všetko bolo OK. Po tom piatom roku sa rozbehol čo sa rastu týka a teraz je veľký ako jeho rovesníci. Má menších spolužiakov ako je on a nepočula som, že by mali kvôli tomu nejaký problém. Z blbých pripomienok si nič nerob, radšej drobnejší a štíhly ako niektoré deti sa doslova gúľajú, niekedy sa nestíham diviť aké vykŕmené sú už také malé.
píšeš, ze aj ty aj manzel ste nízky tak je normálne, ze malý nebude lámat výskove rekordy.... pokial by sa pediatricke nepozdavala jeho výska tak by sa to uz riesilo podla mna.....
nelám si hlavu s okolím... ludia sa radi staraju do čoho ich nic nieje..... pokial malý pravidelne ma prírastok na výske aj vahe je to OK ....
@babulka82 nechat vysetrit rastovy hormon.. tam prva cesta.. Dr uváži, či je nutné ho podávať alebo nie... Moja dcera ma 4,5 r. a necelych 14 kg a 106 cm..U nas je problem vaha,ale je to zas dievca... Urcite to ries s odbornym lekarom a nie iba s pediatrickou. Ona ma urcite BMI tabulky, tak nech pozrie na vysku a vahu a minimalne pre svoj klud by vas mala poslat k endokrinologovi a az potom vyslovovat zaver, ze je to genetika..
@babulka82 ale pediatricka nemoze vynasat zavery bez predchadzajucich vysetreni.. Otec ma aku vysku a vahu? Co ak by mozno tvojmu synovi pomohol rastovy hormon a v dospelosti nebude trpiet menejcennostou ze ako muz je nizky... Az budete mat v rukach vysledky ze rastovy hormon je ok, tak sa mozes uspokojit nateraz s jeho vyskou..v puberte to moze dohnat.., ale cakat a tvrdit ze nema byt po kom.... no co ja viem?
My sme dostali od pediatricky takuto tabulku, je tam vek, vaha aj vyska
http://www.cdc.gov/growthcharts/data/set1clinic...
Nie vsetky deti su obrovske. My sme s manzelom vyssi, ale moj starsi bol vzdy drobnejsi. V roku vazil 8.6kg, v dvoch 9.5kg. Teraz ma 7 rokov a vazi 19 kg a meria 119cm. Dbam o to aby mal vzdy dostatocny prisun vapnika, tiez mu zistili intoleranciu laktozy, tak mu kupujeme bezlaktozove mlieko.
@babulka82 pokial je maly zdravi neries to, moj pampusik je tiez drobec, ma 4,5 roka, meria presne meter a vazi 14 kg, je najmensi v skolke medzi rovesnikmi, neriesim to. Moj mm bol tiez drobec a ked prisiel do puberty tak sa vytiahol a terz ma 182 cm. Moj maly tiez pojde do skoly s odkladom, je septembrovy, co je na vazkach vo veku, ale nastatie skoro cela ich trieda v skolke je s posunom. Pokial maly inak prospieva a je ok, netreba sa zamyslat vzrastom, vsetko sa to zmeni 🙂
@babulka82 moja mladsia dcera ma 8 rokov a s prehladom nosi v. 116. Do skoly isla, ked nosila v. 104, vynimocne 110. Myslela som, ze v skole bude ako trpaslik, lebo v skolke bola a este bola aj bojazliva, nepriebojna, hocikto si na nu trufol, bala som sa, ze ju budu sikanovat. No cuduj sa svete, v triede je ich viac takych drobnejsich a a nikto si na nu netrufa. Sla do uplne neznameho kolektivu, lebo sme sa stahovali... Inak dcera ja na spodnej hranici rastoveho normalu, dr. jej robila vysetrenia, mimo ine na stitnu zlazu, celiakiu, rastovy hormon a vsetko bolo OK.
@babulka82 Pichanie rastoveho hormónu je podľa mňa krajne riesenie problému s rastom, ale reálneho problému a nie len rozmary rodičov, ktorí su presvedčení, že ich dieťa musí spĺňať tabuľky a len s primeranou výškou bude šťastné a úspešne.Skúste popozerat zopár článkov od odborníkov, či je to taká výhra. Ak ani vy s manželom nemáte výšku modelov addieta nejaví po zdravotnej stránke žiadne problémy, pohovor si s vašou dr a nesil to.V škole môže mať jedno dieťa problém kvôli okulirom, druhé pre vzrast, prvý,...ale to sa rieši inak.
Ja si myslím ze je to v pohode. Nerozumiem tomu odkladu. Su velke deti aj malé. Vždy bude nejaký rozdiel. Aj podla tabulky co sem niekto dal je v norme. Alebo mi niečo ušlo?
moja mala ma 5,5 roka,tiez predskolacka,....schvalne som ju sla teraz odvazit,ma 17 kg,107 cm.....este pred vianocami vazila cca 13 kg.....a vazne si neviem predtsavit ,ako zozenieme tasku do skoly.....je tiez taky stuplik,ale ma peknu pevnu postavu a je aj zdrava,prospieva,takze nemusia byt deti vsetky rovnake....ma kamosku v skolke a ju by som tipovala na dobrych 8 rokov teda,je dost velka aj a tiez ma len 5-6 rokov
@babulka82 moj syn bude mat o 2 mesiace 6 rokov, ma 107cm a 17kg. Do skoly nastupi od septembra normalne, je dostatocne vyspely a v kolektive nema problem, aj ked je nizsi. Tiez bol vzdy bud na spodnej hranici normy, alebo este pod normou, boli sme na kontrole na endokrinologii, ale tam mu ani nebrali krv, len ho pozreli a lekarka povedala, ze keby mal problemy s rastovym hormonom, tak nevyrastie ani tolko, co vyrastol.
@babulka82 ano, napisala si nase vysky, z toho zratala kolko by mal mat syn, nakreslila krivku, povedala ze nie je od nej az tak mimo, potom nam dala na dalsie 2 roky hodnoty, kolko ma narast, ak tolko nenarastie, tak mame prist opat na kontrolu, ale nemuseli sme, lebo rastol tak ako mal. Robila to vsetko s ohladom na vysku rodicov a tym padom aj ked nam na internete vyslo ze ma malo, tak z nasich vysok to bolo este ok.
ahoj, vobec sa tym netrap, pokial je zdravucky, tak to neries..moja dcerka ma osem, cca 118cm a ledva 19 kil..ale je zdrava a to je pre mna podstatne...je druhacka a najdrobnejsia v triede...ja som bola tiez, no a co? 🙂 .. S mm niesme vysoki, takze sa tym uz netrapim..ale viem, ako sa citis, tiez som mala take obdobie, ze preco je taka malinka, drobunka .. ale aj na endokrinologii mi dr. povedala, ze maju radsej taketo chuducke deticky, ako obezne...Ta nasa je ako duracelka.. stae je v pohybe... 🙂 .. Tak sa netrap a tes sa, ze syncek je zdrave sikovne dieta 😉
@babulka82

@babulka82 ked ste drobni a on nema problemy endokrinologickeho charakteru,tak to neries. moja neter ma 7rokov,nosi velkost 110 a aj to jej su niektore veci velke,vazi 18-20kg a chodi do skoly,je sikovna,len nizsia od spoluziakov,tak sedi v prvej lavici a je po probleme.aj susedka ma 3,5rocneho chlapca a nosi velkost 98,co nosi aj nasa 20mesacna a aj je chuducky a sama doktorka jej povedala,ked sa na tos tazovala,ze co chce,nechs a pozrie na seba. je tiez drobna,chuda...