6 ročný syn nás stále hladká
Dlho som premýšľala či sem vlastne napíšem túto otázku,ale možno mi niekto niečo poradí.Máme doma 6 ročného syna,kojila som ho rok aj 8 mesiacov-odvtedy mu ostal jeden zlozvyk.Hladká ma,keď nie mňa ,tak manžela,a čím je väčší tým je nám to nepríjemnejšie-už začínam rozmýšľať či to nemôže mať nejaký sexuálny podtón....Jedna vec je,že hocikedy v noci k nám vlezie do postele,to by nám až tak nevadilo,nebude to trvať naveky,ale to hladkanie.On spinká,ani si to neuvedomuje a šmátra nám pod pyžamami až pokým neucíti teplú kožu...keď bol menší sme si hovorili,že je to pre neho asi nejaká isota ,niečo čo mu pripomína to kojenie,ale teraz keď je už veľký,nevieme čo s tým.Ja mu dám ruku na bok a vzápäti zase robí to istéMali ste niekto taký problém?Myslíte,že by nebol trapas sa o tom poradiť s detskou psychologičkou?
@miruska320 tak vidíš že to chápe. 😉 skus si zapraviť pyžamo a nedovoliť mu aby ti ho vyhrnul. alebo mu zkáž spať vo vašej posteli. (my sme mu zakázali odkedy sa malá narodila a pekne pochopil) alebo skús (ako ja kedysi) lahnúť na bok a jeho si daj pred seba tiež na bok. a obímaj ty jeho. on bude na chrbte cítit tvoje teplo tela (samozrejme v pyžame) a ešte ho budeš aj obímať. môj syn to miloval 😵
mna po prsiach hladkal jeden z dvojčiat, potom prešiel na skušku hlbky pupka a opačnou stranou dlane, nechtíkmi ma hladkal proti srsti...druhy mi pchal prsty medzi moje prsty a točil palcom okolo mojich prstov...
niekedy viac, niekedy menej...
ked som videla, že je to už nad moje sily, poslala som k nim muža a dala do ruk plyšákov a hračky...
teraz je to už menej, ale už maju z toho velkú srandu a prišli nato, že zaujímavé je aj podpozušie a lakťová jamka 😀
rada...no neviem, ja sa snažím im to nedovoliť 😎
@milankovazuzana a jasné, že tu nikto nechce nikoho a hlavne nie dieťa deptať kvôli niečomu čo si ani samé poriadne neuvedomuje a robí to podvedome. Ale skôr chcú radu ako ich deti nejak presmerovať. Napríklad @pancake by sa iste zišlo ak by malá miesto nej ťahala napríklad uško nejakému plyšákovi 😅
Dotyk a objatie rodičov nenahradíte, ale iné "zlozvyky" sa možno dajú.
A tak @miruska320 možno aj tu hľadá radu ako "naučiť" syna aby mu stačilo napríklad len pritúlenie alebo chytenie za ruku.
@cervena_ciapocka Veď to som myslela aj ja, keď som písala, že význam majú iba tie diskusie, ktoré píšu maminky s podobným problémom a ktoré svoje dieťa neposielajú hneď k psychológovi...
@milankovazuzana niekedy stačí rada inej mami, inokedy poradí dobre aj psychológ. Treba asi začať tým dostupnejším ako sú diskusie 🙂
@pancake ☹
nemam skusenost s niecim podobnym.Chcem Ta len povzbudit aby si nasla dost sil a trpezlivosti v sebe ked ju budes odnaucat od tohto ritualu.Mala by si podla mna zacat cim skor a vydrzat ten srdcervuci plac tvojej dcerky. Ten napad s ciapkou,alebo satkou tiez mozes vyuzit.
@cervena_ciapocka koľko mám, toľko názorov, od toho je diskusia a miruška v dobrej viere ju založila, aby získala prehľad , možno preto, aby zistila, že doma pod perinkou má úžasného 6 ročného chlapčeka, ktorý ju má rád a ktorý ju potrebuje, a je úplne zlatučký, možno aby sa sama poučila, čo je pre jej dieťatko najlepšie.Ona sama sa učí a utvára si vlastný názor z priehrštia iných reakcií.
@medinila vieš koľko krát som si dala zaväzok, že to už musí skončiť??? pár krát som ju aj dala do postielky nech zaspí sama a to bola už unavená...ale tak strašne plakala že to sa nedalo ju nevzať na ruky. syna som tiež nosila na rukach prvy rok a uspávala ho prechádzaním sa po byte. ale ked mal rok, tak som ho hodila do postielky, pomrnčal 10minut a zaspal. cely tyzden tak mrnčal a nakoniec zaspal. odvtedy mámpokoj. ale dcera,,,,to je iná káva. vyslovene reve dokedy ju nevezmem na ruky. aj som skúšala tú metodu :3minuty a prísť a pohladkať. 4minuty ....atd...proste nič. dnes nechcela spať o osmej. tak ako pravidelne uspávam. tak som ju nechala nech sa hrá. nebudem sa predsa s nou prechádzat a uspávať ju ked jej sa spať ešte nechce. išla som na wcko, potom sa osprchovať a počula som ako plače mužovi. on ju nosil na rukách a prechádza sa s nou. robil presne to čo ja, len nemá dlhé vlasy....a hučala a hučala až kym na nezbadala medzi dverami. zobrala som ju na ruky, hlboko vzdychla od šťastia a začala šklbať. po 20minútkach krásne zaspala
@medinila len ked ja to mám tak, že syn má 3roky chodí pekne spať sám o pol osmej a ju uspávam až ked on si lahne, lebo ona potrebuje úplné ticho. to znamená, že aj ked je muž doma, tak musí ísť na wcko aby ju nerozrušoval. a syn spí v spálni. a ja sa prechádzam z kuchyne do obyvačky od okna k oknu dokoliečka.
inak čitala som dobry članok. že tiež niečo podobné sa stalo jednej mamičke, a dala svojej sestre dceru na 5dní aby ju to odnaučila. lebo nemala to srdce to počuvať ten plač pri odnaučani..lenže ja nikoho takého nemám 😖
aby sme sa dobre pochopili. ono ju 5 dni chodila k ním ta sestra uspávať a ona išla preč z bytu. 😉
@milankovazuzana 🙂
jááj, ťažko radiť ... každé dieťa je iné aj každý rodič ... náš malý má 5 mesiacov a pri spaní často potrebuje držať za rúčku a zaspávať na rukách. Ale ktovie čím nás časom ešte prekvapí 😅
A pre túto mamičku isto nie je ľahké "odstrkovať" svoje dieťa, keď vlastne nič zlé nerobí ... ale kde sú vlastne hranice? A existujú vôbec?
Ja som ešte aj ako tehotná ležala u rodičov večer v posteli keď som bola u nich a všetci sme pozerali telku alebo sa rozprávali, hladkali mi bruško a najlepšie bolo keď ma mama škrabkala 😅 😀 ... no pre niekoho by to už bolo moc 😕
@cervena_ciapocka ale ona nechce nič. ani plyšaky ani vlasy bárbiny, ani vreckovku žmoliť...uplne nič ☹ a to permanentne niečo skúšam
@cervena_ciapocka ja doteraz mám zlozvyk točím si vlasy. mna to ukludnuje natolko, až mi niekedy mráz po chrbte chodí. 😵 a do 18tich rokov som chodila za mamou, lahla si vedla nej na brucho, nadvihla tričko a ,,mama škrabkaj ma po chrbte,, 😝 😝
@cervena_ciapocka no presne, o tom to je.Každý je iný, každý má ináč nastavené hranice.Páči sa mi tá intomita vo vzťahu rodič-dieťa a keď sa za ňu nik nehanbí-presne ako Ty.Ja len som proti riešeniam typu, bež ku psychológovi-v takejto veci, potom, keď bude treba riešiť závažnejší problém-za kým bude treba ísť?Ja niesom proti odborným radám a vyšetreniam, práve naopak, ale veľa vecí sa mama naučí riešiť sama, možno podľa rád iných.To ju utvára ako osobnosť-aj dieťa.Ale riešiť banality u psychológa bez pokusu vyriešiť si to sama mi primomína trend v Amerike, no je to môj názor.Komunikácia medzi rodičom a dieťatkom je podľa mňa alfou omegou ich vzťahu...
@pancake verím ti 😔 ... ľahko sa radí mamám čo nič také nezažili ... náš malý tiež nikdy sám nezaspí (len na prechádzke či v aute) ... od únavy bude plakať, metať sa, ale nedokáže zaspať, jedine na rukách a niekedy nevie ani sám spinkať, tak ho musíme držať celého a prechádzať sa. Ja cez deň nie som schopná nič urobiť, často sa ani najesť, lebo si vyžaduje neustálu pozornosť a strašne mi chýba ten čas, kedy iným mamám deti spia v postieľke a majú aspoň hodinku na niečo v domácnosti. Lebo keď bdie sa mu venujem na 100% a nedá sa robiť nič iné, no a keď spí, najprv ho uspávam, potom ho len držím v náručí alebo prinajlepšom sedím pri ňom a držím ho za rúčky, a hladkám po hlavičke ak je príliš nepokojný, inak by nespal vôbec. Aj teraz som tu len preto lebo je s ním manžel.
No ale už odbočujem od témy 😅 pardón
@pancake fúúú, a to som si myslela, aké to mám ťažké, ale vidím, že to môže byť aj horšie...nezávidím veru a úplne ťa chápem, človek potrebuje to dieťa uspať, no na druhej strane to trápenie okolo toho ☹ tak sa ešte spýtam, cumlík máte? Ja som malú uspávala na rukách chodením po kuchyni do 7 mesiacov, lebo dovtedy nechcela cumeľ. Niekedy to trvalo 5 min. inokedy aj pol hodinu, no zaberák. Tiež pri tom kadečo vymýšľaľa, tiež skúšala hrať sa mi z vlasmi, našťastie netrhala, alebo mi pichať do oka, nosa atď. nakoniec skončila pri tom, že sa hrala a to doteraz hrá so svojimi vlasmi. Potom v tom 7. mesiaci konečne cumeľ chytila a hneď začalo to uspávanie byť ľahšie, už som po čase nemusela chodiť, stačilo sedieť a tak ju pohúpavať. Potom som skúsila si s ňou ľahnúť a tak zaspávala so mnou, teraz už si k nej iba sadnem a za chvíľku spí.
@milankovazuzana som rada, že si to tak pekne vysvetlila, svoj názor 🙂 lebo zväčša sa v diskusiách stretávam s tým, že 90% si to vysvetlí inak ako je príspevok myslený. Často si to neprečítajú poriadne a hneď kritizujú, alebo mudrujú a už je potom len krôčik k hádkam a urážkam a to len preto, lebo nie sme ochotný rešpektovať názory iných a tie svoje napísať bez toho aby to malo útočný podtón.
@pancake aj môj muž si ich točí a mňa to strašne vytáča 😀
@halienka síce otázka nepatrila mne 😅 ale my máme cumlík len na spanie, no je to len taký doplnok na upokojenie 🙂
@halienka cumel nechcela prvy mesiac. ale babky do mna hučali aby som jej ho dávala a dávala. tak som to robila a nakoniec sa chytila. čo som aj rada lebo na prsníku uspávať tiež nie je žiadna sranda...
a ja nerobím absolútne nič cely den. som uplne k.o ked príde muž z práce. čo je aj patrične na mne vidiet. 😖
dnes som jej potrebovala spravit 3deci polievky vajíčkovej a ona tak hučala, že mi to trvalo raz tolko dlhšie, lebo som ju držala na rukach a jednou rukou iba varila. inak mi nedovolila. ked som sama doma s nou tak sa ani nesprchujem ani nejem. sprchujem sa az ked pride muž z prace a obedujem iba ked spí. lebo hned začne revať. musím sa jej venovať na 100% ina je zle. a vyplakať nepomáha. ona sa aj v noci budí skoro každú hodinu a zase ,,sa prechádzam,, a raz som bola taká v koncoch že o jednej ráno si zmyslela, že ju mám zase uspávať, že som si povedala, že ,,ani bohovi,, a revala hodinu. na počudovanie sa syn nezobudil ale ona nezabrala. po hodine som ju musela zobrať na ruky a dalšiiu hodinu mi trvalo, kym sa ukludnila a zaspala.
@pancake no ja len preto sa pýtam, že proste deti keď nemajú ten cumeľ, tak si dokážu nájsť aj najčudesnejšie veci na upokojenie, jednoducho potrebujú "niečo" a tak hľadajú. Jasné, že aj pri cumli častokrát, ale ja som mala pocit, že bez toho cumľa to bolo také nástojčivejšie, tak preto som sa pýtala. Napadla ma ešte taká rada, možno ma niekto pošle niekam, ale napríklad aj teraz nám zaberá, keď sa malá akosi nevie prepnúť z režimu "hra" na režim "kľud" tak máme pár pesničiek v PC takých detských ako Mandarinka Darinka a tak a tie jej pustíme s tým, že buď mne alebo mužovi sedí na kolenách. Poväčšine pozrie 1-2 pesničky a už na nej vidíme že sa ukľudnila, preložíme na jej vankúš a spí. No neviem, myslím, že vo veku tvojej malej ešte hudbu takto nevnímala, ale vtedy na ňu zaberali reklamy v telke. Možno by aj také dačo pomohlo. Moja tiež bola a doteraz je náročná, tie reklamy som vtedy využívala aj keď bdela, aby som si odbehla aspoń niečo urobiť za 5 minút, lebo takisto ihneď revala, keď som čo len päty od nej vytiahla, no pri tých reklamách si nevšimla, že som odišla.
@pancake Moj maly my tiez chyta vlasy. Bol kojeny 2 roky, nemal cumel a vlasy my zacal chytat od malinka. Nastastie ich netaha, iba sa nimi ukludnuje, trochu si ich pomrvy v rukach, ked zaspava a je to. Niekedy ich tahal velmi, ale dal si povedat. Deti tu v UK mavaju mavaju svoje handrove hracky a mne je uplne proti srsti, ked ich vsade vlacia zo sebou az su uplne spinave, to som povedala, ze malemu nikdy nedovolim, takze ma moje vlasy a ked ich drzi citi istotu. Neviem ci je to vyhra, ale ci je starsi, tak si ich menej vyzaduje. Na tvojom mieste by som riesila to uspavanie na rukach, nas maly bol vacsie dieta, takze som si presla presilenymi zapastiami a ramenami a neviem si predstavit ho uspavat na rukach ked uz mal skoro rok.
Vlasy beriem ako puto medzi nami, lebo ked ho uspava mm, tak jeho nikdy za valsy nechyta.
@halienka ked sú reklamy to je ako v tranze. odstrčí ma aby videla prebere sa. preto už aj telku vypínam. a pesničky??? spievankovo 1 aj dva, alebo čokolvek..radio.... ked počuje pesničku, tak hned do drepu a tancuje.trasie zadkom ako vo videoklipe.a to vôbec nepuštam radio ani nepzerám videoklipy. neviem kde to videla.asi syna zo škôlky alebo kde 😕
@mihouk aj handrovú babiku som jej dala ušiť. ale zahodila ju. kráásnu.
tildu
http://static.sashe.sk/photos/c/1/0/2/3/c-10235...
@pancake Jej ta je pekna. Mne krpec raz netahal valsy, ked som mu dala do postele leva, ale rychlo sa vratil zase ku mne. Mne to zatial neprekaza, ved uvidim ako sa zmeni ked sa narodi mala, ale pri nej uz vlasy nechcem obetovavat. Myslim si ze je to v tom, ze som ho uspavala na cicke, takze s malou mam ine plany, tak uvidim ci nedopadneme podobne, ale odhodlanie mam. 😉
@miruska320 myslím, že v prípade tvojho syna ide iba o rituál pri zaspávaní. Aj keď u deti sa niekedy prejavujú "incestné" sklony (teda incestné z pohľadu dospelých, deti to vnímajú inak), netreba chytať paniku a hneď utekať k psychológovi.
Skúste pre spaním vymyslieť niečo iné - iný rituál, lebo čím bude starší, tým ťažšie ho bude to odnaučiť. Ja mám podobný problém s najmladšou dcérkou. Tiež odkedy sa odstavila od dojčenia (sama), tak mi dáva ruku pod tričko, akonáhle ju niečo rozruší, alebo keď zaspáva. Najstaršia dcérka ma zas pri zaspávaní stále štípala na ruke, ale pri nej ako prišlo, tak odišlo. Pri tejto malej to bude asi ťažké odúčanie.....

@adri2211 a to doteraz spávala 3krát denne. teraz už je to iba 2. ale krk ma strašne bolí pri tom chodení s nou, lebo ona mi ich tak ťahá, že vždy musím aj hlavu nakloniť na lavú stranu k ramenu. pozn.:ona zaspí iba v jednej polohe na rukách a to na lavom pleci.