6 ročný syn nás stále hladká
Dlho som premýšľala či sem vlastne napíšem túto otázku,ale možno mi niekto niečo poradí.Máme doma 6 ročného syna,kojila som ho rok aj 8 mesiacov-odvtedy mu ostal jeden zlozvyk.Hladká ma,keď nie mňa ,tak manžela,a čím je väčší tým je nám to nepríjemnejšie-už začínam rozmýšľať či to nemôže mať nejaký sexuálny podtón....Jedna vec je,že hocikedy v noci k nám vlezie do postele,to by nám až tak nevadilo,nebude to trvať naveky,ale to hladkanie.On spinká,ani si to neuvedomuje a šmátra nám pod pyžamami až pokým neucíti teplú kožu...keď bol menší sme si hovorili,že je to pre neho asi nejaká isota ,niečo čo mu pripomína to kojenie,ale teraz keď je už veľký,nevieme čo s tým.Ja mu dám ruku na bok a vzápäti zase robí to istéMali ste niekto taký problém?Myslíte,že by nebol trapas sa o tom poradiť s detskou psychologičkou?
@miruska320 ja by som to ako problém nevnímala. ale každý môže mať na to subjektívny pohlad. možno vás len potrebuje cítiť. potrebuje vediet že rodičia sú pri nom
predpokladam ze ked si sa odhoslala napisat sem bude problem asi trosku vatsi ako sa zda len tak s citania.Obzvlast ked si sa k tomu odhodlala na vianoce.Verim ze je to mile a clovek sa citi tak dolezito ked dieta potrebuje co najblizs kontakt s rodicom.Aj ja som dojata ked sa mala prituli ale co je vela je asi vela.Nepomohlo by ho dat niekam na par noci?Napr k babke?Alebo to robi aj tam?Psychologicku kludne skuste.On to robi zrejme podvedome a ani za to nemoze.Za skusku nic nedas a mozno ze dr pomoze.
JA mám ten istý problém, malý bude mať v januári 2 roky, kojený bol do mája.. no a kedykoľkvek má príležitosť, keď zaspáva, alebo v noci zo spánku ma chytá za prsia.. tiež neviem či je to pozostatok po kojení alebo čo.. lenže mňa to bolí, on ma poštípe, ešte sa aj usmeje.. už dostal nespočetne krát po prstoch ale aj tak.. asi si to ani neuvedomuje, ale automaticky ako ho zoberiem na ruky alebo kolená tak sa "uzemní".. ja viem, ešte je malý, ale už to trvá dosť dlho a nie a nie ho to odnaučiť...
podľa mňa je to ok. môj syn má 5rokov a stále potrebuje kontakt /dotyky/ s nami. tiež sme boli kojený 19mes.ale podľa mňa, to vôbec nesúvisí s kojením.. 🙂 potrebuje sa dotýkať, či už mňa, alebo mm, najmä počas spánku, v noci sa tisne a rukami kontroluje, či sme tam 🙂 ja hovorím, že máme "dotykové dieťa" 😵 preberala som to s jeho pediatričkou a povedala, že je to normálne 🙂 niektoré deti si to priam pýtajú... 😵 tak nerobte z toho tragédiu, ale ak máte pochybnosti, poradte sa s lekárom 🙂 pekné sviatky želám 🙂 🙂 🙂
je to "v norme", doma mám skoro to isté 😉 ,ešte príde čas,keď budeš mať doma "veľkého chlapa" a to mojkanie ti bude aj chýbať 😉
No 6 rokov je uz dost na to, aby ti v noci sahal pod tricko, co predpokladam, ze robi... dcerka bola kojena 2,5 roka a take veci ju nenapadaju... Niekedy prijde v noci za nami, sa mi prilepi na chrbat, da mi pusu a o sekundu je inde, ale to smatranie je uz take ako pises - zlozvyk. Ono jedna vec je, ze je dieta naviazane na mamu, ina je uz take nezdrave priputavanie na rodicov, co mu v buducnosti moze robit problemy. Pochybujem, ze to ma nejaky sexualny podton. Je to nieco, co ho ukludnuje. Treba najst inu alternativu (a to bolo treba uz minimalne tri roky dozadu), no ale riesit to treba.
@bianca veď to je práve to,že to robí vlastne hocikomu s kým spí,nikdy nehladká seba,ale druhých,a áno,včera som mala trošku viac času a odhodlala som sa s vami maminami poradiť 🙂
6 rokov je vela to uz podla mna treba riesit s odbornikom. Ja ako ucitelka som sa stretla s mnohymi pripadmi. Mali sme v skole chlapceka, prvacik, ktory si ma strasne oblubil. A zakazdym ked mal prilezitost tak ma bud chytil za zadok alebo prsia, pripadalo mu to normalne, ako prejav lasky. Neuvedomoval si ze je to hanba.. Niektori chlapci zasa obchytkavali dievcata. Im to prislo ako normalne ale dievcatkam to doslova vadilo. Taketo spravanie treba riesit na tych spravnych miestach nie na fore. My ti mozeme povedat skuseosti ale kazde dieta je ine. Ale je velmi pravdepodobne ze pokial to robi s vami a pride mu to okay a nie je mu to vycitane tak to urobi kludne aj s inymiludmi.. Kamaratmi v skole, ucitelmi.. Ries to urcite nenechaj to tak.
@madamebutterfly učiteľka v škôlke,ale povedala,že tam to nerobí nikomu.Vlastne písala som do fóra hlavne kvôli tomu-koľko mamičiek sa ozve,že to najmä kojené deti robia,poznám zo pár prípadov,ale tiež myslím,že riešiť to musíme na inom mieste. 😉
@miruska320 nemyslim si ze je to daka porucha. ved je este maly. nasa mladsia je tiez pritulan kazdemu, stiska bozkava ma kazdu chvilu , vešia sa po nas. dokonca ked pride do školky rano uteka učitelke do naručia a stiska ju, ..ziadne ine dieta to nerobi....zato starsia dcera je uplne opačna, od sameho malicka nas odtlača ked jej chcem dat pusu, neznesie to, hned si usta utiera , ani pri gratulacii...ani stisnut ..proste nic..myslim , ze je to proste v nom a vyrastie z toho. 😉
psychologičkou nič nepokazíš neboj. 😉 spytať sa môžeš. ja mám podobný problém, ale dcera je ešte malá. má iba rok. nezaspí inak len ked mi trhá vlasy a pchá si ich do ust. tým sa ukludní a zaspí. lenže moje vlasy....hrôza a nervy v kybli pri každom uspávaní. a to spáva ešte dva krát denne plus večer. a v noci sa budí 2-3krat tiež. vlasy mám zlepené, uslintané, vytrhané po bokoch...no hrôza. už som skúšala ju dať do postielky a odísť ale plakala až pokial som neprišla a nevzala ju na ruky zase začala šklbať. každy večer ked sa začne stmievať začínam byť z toho nervozna. niekedy ju uspávam aj hodinu- dve. 😢 😢
@pancake ano toto sme mali pri malom keď bol menší,neustále uspávanie,cez deň aj večer,v noci sa taktiež budil,ale teraz už zaspí sám ,len niekedy vymýšľa to väčšinou vtedy keď ma vidí pri malej,ale to chápem 😉 to jeho špekulovanie,teraz však riešime toto,a sa mi to vidí,že je to horšie a horšie-ešte keď mal 3-4 roky,to až v takej intenzite nebolo.
@pancake boze, ved to je hrozne, prepac, ale toto by som jej nedovolila, viem si predstavit, ake je to tazke, ale na tvojom mieste, by som to zatrhla teraz, kym je este mala, skus si dat vecer na hlavu ciapku, ci satku, ved budes takto o chvilku plesata 😠
@miruska320 syn je uz velky, treba mu vysvetlit, ze je na taketo cosi uz velky, a spytat sa ho, ci sa niekedy zamyslel nad tym, preco to robi. Mozno by uplne stacilo, ak by nespal pri Vas a same by to vymizlo. V opacnom pripade by som urcite vyhladala psychologicku, nech Ti poradi nejaku fintu, ako to nahradit niecim inym. Je dost velky, aby taketo veci chapal. Moj syn bol tiez kojeny do roka a pol, mesiac po odstaveni, mi obcas vyhrnul tricko, a "pocapkal" si ma, ale po mesiaci preslo aj to. 6 rokov je uz dost.
@kamilka22 to ja už po bokoch aj začínam plešatieť. ked malá zaspáva a trhá mi tie vlasy, tak počujem ako mi praskajú korienky ked mi ich vytŕha. niekedy mi až slzy tečú od bolesti. ale čo mam robiť, ked neviem ako to zmeniť? kupila som jej bábiku s vlasmi, nech to robí jej, ale ovoňala ju a zahodila. potom vreckovku jej pchám pravidelne do ruky a aj to hned zahodí a len po tých vlasoch mi ide 🙂 😢 😢 😢
@miruska320 Kočky, panebože, to nemyslíte vážne s tým psychológom???Veď to je úplne prirodzené chovanie, niekto sa potrebuje viac pritúliť k rodičom, tak hladká, je to jeho spôsob.Tým Vám dáva najavo, akí ste pre neho dôležití a že má vo Vás istotu, tak určite netreba svoje dieťatko vnímať ako iné, a už vôbec to neoznačovať ako niečo sexuálne!A už vôbec by mi to nebolo nepríjemné...Niektoré detičky nemajú takú potrebu, ale každé dieťatko je iné a mne to pripadá ako intímna komunikácia,aká môže byť iba medzi rodičmi a Vašim dieťatkom.
@milankovazuzana toto sa trošku mylite-ja svojho synčeka absolútne nevnímam ako iné,ja sa len snažím vyriešiť to podvedomé hladkanie,ktoré sa mi vlastne vidí,že sa stupňuje.A to si myslím,že mám spolu veľmi pekný vzťah,hocikedy viackrát za deň sa potulkame,ja len by som sa chcela vyhnuť tomu,aby v budúcnosti kvôli tomu neprežíval nejaké trápne chvíľky,napr,až pôjdu ako školáci do školy prírody-takto som to myslela 😉
@pancake ako je na tom tvoja dcerka s chapanim? Aby sme si rozumeli, pochopi, ze niekoho nieco boli? Moja dcerka uz v roku bola dost rozumna a vsetko rozumela /dievcence su v tomto velmi sikovne/, mozno by stacilo, keby si jej urobila to iste - samozrejme, ze Ti neradim, jej trhat vlasy, len ju trosku potiahnut, aby vedela, ze to boli. Aj za cenu, ze ju budes tyzden uspavat aj 3 hodiny, by si jej toto dovolit nemala. Alebo silno zjojkni, ked Ta potiahne a odloz ju vtedy do postielky. Skus to zopakovat zakazdym ked to urobi. Viem, ze to bude boj, ale snad sa Ti to podari. Vies, ja som mala dcerku, ktora tiez niekedy zaspavala aj vyse hodiny, a neviem, si ani len predstavit, ze by mi este pri tom aj vlasy trhala. Ja som ju nosila na rukach, stopla som to, ked som otehotnela a to mala uz rok a pol a nebola zrovna najlahsia. Ale div sa svete, zrazu jej stacilo, ze vedla nej lezim a nemusela som robit otroka.
@milankovazuzana
@miruska320
no ked sa mi narodila dcera, tak syn nežiarlil absolutne. ani doteraz nežiarli. ale jeho som nekojila a teraz mladšiu dceru kojím a on chce tiež. tak si ,,pocucká,, a život ide dalej. pekne mi povie: mama aj ja chcem mliečko z cicíčka... a čo mam spraviť? nedať? to by sa cítil ako menej cenny. tak si vždy zadudká a hotovo. niekedy mi aj povie že mama, Ella mi tam už nič nenechala. 😀 😀
ale poviem vám, cítim sa divne vždy pri ňom. 😝 😝
Ešte mi nedá nezareagovať na poznámku, že syn je veľký a treba mu to vysvetliť.A čo vlastne chcete tomu chlapčekovi vysvetlovať??? Veď miruska320 píše, že to robí v spánku a nevie o tom? Čo mu chcete povedať??? Veď on o ničom nevie a keď sa do neho akože výchovne pustíte, tak v ň om vyvoláte komlex a pochybnosti o ňom samom!!!Kočky, táto diskusia-prepáčte mi za názor ide zlým smerom.Význam majú iba odpovede maminiek, ktoré niečo podobné zažili-a ako čítam, zvládli to a nepovažujú to za nič hrozné a neprirodzené.
@milankovazuzana zakladateľka však píše, že potrebuje cítiť teplo ich kože. Je iné ak sa k vám dieťa pritúli, alebo spíte v objatí, ale ak sa vám "hrabe" pod pyžamu alebo oblečenie, tak to už nemusí byť vždy príjemné, zvlášť ak ide o staršie dieťa (skoro školák), to už človek vníma inak.
Možno má @miruska320 aj obavu z toho, že to začne robiť aj počas dňa, prípadne aj inde ako doma a to by už nebolo jednoduché okoliu vysvetľovať.
Myslím, že by sa mali poradiť s odborníkom a nejak citlivo a pomaly to dieťa "odnaučiť" a vysvetliť mu to.
@kamilka22 no neviem či by to pochopila, lebo ona je v takom polospánku. ja ju nosím na rukách a pri tom sa musím prechádzať po celom byte stále dookola. ☹ mali sme obdobie, že ked som kojila ma velmi hryzla. až som mala krvavé bradavky. nepomáhalo zakričať ,,au,, ani ju štipnut, proste nič... (a kojiť som proste chcela za každu cenu) a až po dvoch mesiacoch prestala. normálne zázrak sa stal. ale doteraz sa stane (dnes dva krát)že príde ku mne a zakusne mi do stehna, alebo do brucha (ked ležim s nou na zemi). ale do prsníka nie. a to bolo tak, že ked nebola hladná a ja som jej ho ponukla, ona sa mi do neho zakusla a zatočila s hlavou na opačnú stranu 😢 😢
@cervena_ciapocka ked doteraz to nerobí ked nespí, tak už to robiť nebude. to sa nemusí báť
MOj syn mal zlozvyk štípať ma na lakti, kym nezaspal. Odvtedy som alergicka, ked ma nieko chyti za laket. Kamoskin maly jej trhal vlasy. Az mala plesinu. Deti maju skratka svoje zvyky pri zaspavani a spani. Skus psychologicku,mozno by stacil rozhovor, je dost velky. Ale deti sa zvykov vzdavaju tazko.
. Ja som to syna odnaucila v 3 rokoch, on ma totiz aj hocikedy mimovolne chytil za laket a mna islo rozhodit od zlosti. Museli sme to stopnut. A kojeny bol 17m. To stipanie mal ako nahradu...
@cervena_ciapocka presne ste to vystihli,len táto téma je dosť hákliva,preto som váhala aj s jej uverejnením avy ste to vystihli úpne ako som to myslela 🙂
mojej kámoške syn zaspával tak,že jej žmolil ucho v posteli pri zaspávaní. tiež na to nerada spomína. asi do troch rokov to robil 😔
@pancake lenže ono sa mu to práveže občas stne aj keď ešte nespí-ale keď ho na to upozorníme ,tak sa prestane

ja si myslim,ze to je ok,aj moja dcera to robi,sice bola kojena do 3rokov,ale stale potrebuje niekoho skrabkat a hladkat po ruke 🙂 uz mam uplne hladke ruky 😀 ked zaspava,alebo potrebuje sa ukludnit,nehovoriac o tom,ze bez pohladkania didky nezaspi vobec 🙂