6 ročný syn nás stále hladká
Dlho som premýšľala či sem vlastne napíšem túto otázku,ale možno mi niekto niečo poradí.Máme doma 6 ročného syna,kojila som ho rok aj 8 mesiacov-odvtedy mu ostal jeden zlozvyk.Hladká ma,keď nie mňa ,tak manžela,a čím je väčší tým je nám to nepríjemnejšie-už začínam rozmýšľať či to nemôže mať nejaký sexuálny podtón....Jedna vec je,že hocikedy v noci k nám vlezie do postele,to by nám až tak nevadilo,nebude to trvať naveky,ale to hladkanie.On spinká,ani si to neuvedomuje a šmátra nám pod pyžamami až pokým neucíti teplú kožu...keď bol menší sme si hovorili,že je to pre neho asi nejaká isota ,niečo čo mu pripomína to kojenie,ale teraz keď je už veľký,nevieme čo s tým.Ja mu dám ruku na bok a vzápäti zase robí to istéMali ste niekto taký problém?Myslíte,že by nebol trapas sa o tom poradiť s detskou psychologičkou?
co sa tyka trhania vlasov..urcite to nedovolit a zakazdym ked to urobi odlozit na par minut...prestat kojit...zajajkat proste dieta vidi a uvedomi si ze sa to nemoze robit..ked zacnes skojit vypni si vlasy dohora alebo si daj ciapku proste daj si nieco na hlavu uz si spravila chybu ze hned ako to zacala robit si jej to dovolila..teraz bdue prekvapena preco tak zrazu ale pochopi to po par dnoch kojenia...ved kojenie ma byt zazitok a nie teror 😉
aj ked moj starsi syn skrabal stipal velmi dlho a epomohlo ozaj nic..len jedine ..vystriehnut situaciu keby chcel zaskrabnut postipat a zabranit mu v tom....trvalo to mozno pol roka ale prinieslo to ovocie a uz skrabe fakt len minimalne..stale mu opakujeme ze to boli do nemoty a cim dalej to robi menej...vsetko sa neda zo dna na den..ako tu uz pisala jedna kocka..je to beh na dlhe trate...a vola sa to "vychova"
@vejinka ono to nie je problém,len som sa chcela poradiť so skúsenosťami mamičiek,a ešte k tomu,že mám radosť z toho,že malý nás potrebuje aj takýmto spôsobom,len niekedy je to už príšerné,každý máme slabšie chvíľky,možno aj vy,až sa zobudí na to 10-15 x za noc.....
niečo podobne som mala s dcerou ked zaspala bud vyliezla na mna alebo na hocikoho kto pri nej spal ked som ju zložila so mna dole strkala sa my medzi nohy neriešila som to nevedela som ako vyriešilo sa to ked sa my narodil syn moja dcera vtedy mala 11 rokov teraz si davam na take niečo pri synovy pozor aby nezačal aj on niečo podobne lebo to bolo s dcerou velmi tažke .Synovy nedovolim spat vedla mna niekedy je plač ale lepšie ako 11 rokov zas v klude nespat.Tu sa velmi tažko radi.Ale určite sa skuste obratit na odbornu pomoc .
Ahojte. Moj nazor na hladkanie je asi taký: je to úplne normálne. A to že potrebuje citit pokožku a nie pižamo je tiež normálne. Moj synček spí pri nas v posteli a stále sa ku mne túli. A tiež potrebuje citit pokožku.. ja spim vačšinou len v košielke tak že ma stale silno obime a hladká po ruke..pleciach a pekne zaspinka. Alebo si da nožky chodidlá na moje stehná a aj to ho ukludní. Proste potrebuje citit teplo tej pokožky. Ja sama mam rada ten dotyk pokožky a to aj u svojich deti. Nepríde mi na tom nič sexualne. Niektoré deti sa radi maznaju a mojkaju a zaleži to dost aj od ich rodičov či im to dovolia. Su to deti a to aj ked maju napr.10 rokov tak mi to pride normálne. Keď budu mat 20 tak vás určite nepridu hladkat stale. Ja by som nedovolila hladkat jedine po intimnych miestach Ale chrbát???Ved to je snad normálne..
@miruska320 ak to robí len tebe, nevidím žiadny problém. Neboj, do puberty ho to prejde.
Môj najmladší syn (8 rokov) to robí tiež. A nielen že ma hladká, ale aj neustále na mne sedí a bozkáva ma (niekedy mi to pripadá tiež úchylné, keďže pri starších som toto nezažila). Stále mi opakuje, ako ma ľúbi. A je mu úplne jedno, či je to doma v súkromí, alebo na návšteve, dokonca aj v škole. Nespráva sa tak k nikomu inému z rodiny ani k cudzím ľuďom, ani deťom. Dokonca dotyky druhých ľudí a detí sú mu maximálne nepríjemné. Keď sme na verejnosti a začne to prekračovať pre mňa únosnú úroveň, tak ho upozorním a on prestane. Zo začiatku som to tiež riešila, ale už sa tým nezaoberám. Jednoducho to potrebuje a donekonečna to potrebovať nebude. (Okrem toho s kojením to asi nebude mať žiadny súvis, keďže som kojila minimálne, nakoľko nedokázal štiepiť mliečny cukor, ktorý obsahuje aj materské mlieko)
ja spavam s obidvoma mojimi dievcatami v jednej izbe (so starsou v jednej posteli)... a nevadi mi to... milujem ju hladkat po vlaskoch a chrbte a pozerat sa na nu... ale ja som maximalne stekliva - a aj hladkanie po ruke mi vadi - nie to poo chrbate alebo prsiach... takze ked sa jej ziada maznanie - hladkam ja ju... a ak sa chce tulit tak, ze mi to vadi - vlozim mezdzi nas moj paplon.. a vobec jej to nevadi... hlavne ze ju hladkam... takto to mame zauzivane od jej dvoch rokov - od kedy nespava v postielke - do vtedy to bolo drzanie za rucicku...
ked dorastie mladsia do veku, ze uz nebude v postielke - dam pravdepodobne vyrobit postel pre troch 😀
@cervena_ciapocka miminko je podľa mňa 2mesačné bábo a nie pomaly ročné dieťa! A ver či nie, aj takto malé deti vedia rozonať ak matka zjojkne alebo zmení tón hlasu, že niečo sa stalo. Ak to bude takto každý brať že to je miminko a nevie a nerozlíši, tak sa ani nebudem čudovať, že deti robia to alebo ono.
citujem: "nikdy si s ním nechodila ... tak buď len rada." ...prečo by som mala byť rada? veď ako som si ho naučila tak mám
citujem: "My keď sedíme, tak to je to isté ako keby sám kdesi ležal." ... myslím si, že dieťaťu ide o blízkosť rodiča a nie o to nosenie. To si len rodičia myslia, že keď dieťa budu nadtriasať skôr zaspí.
citujem: "Nepredstavuj si, že tie deti vláčime hodiny po byte, trvá to pár minút" ...čítala som tu 20min či pol hodinu a to je teda dosť dlho 😕
Čiže celé je to len o tom ako si dieťa naučíte. Mne od 9mesiacov prespal celú noc, a to len preto, že som jeho revu neustúpila! Taktiež som ho rovnakým spôsobom odučila spať v našej posteli.
Nehovorím, že su všetky deti rovnaké! Ale keď sa chce veľa vecí sa dá. To je celé
@sashabb neviem, koľko máš detičiek, ja mám tri, z toho dve dospelé a jedno s dosť veľkým časovým odstupom. Ako píšem vyššie, najmladší syn má 8 rokov. Keby som mala len tie prvé dve deti, s istotou by som ti dala za pravdu, že je dieťa také, ako ho naučím. Tiež som si to myslela a tiež som si hovorila "ja by som toto nikdy nerobila". Ale ako sa hovorí: nikdy nehovor nikdy...... keď nevieš pochopiť, musíš pocítiť a zažiť. Po trinástich rokoch od narodenia prvej dcérky sa prihlásil na svet náš najmladší. A to, čo by som "nikdy" nerobila, sa stalo celodennou súčasťou. Dieťa spalo denne 20 minút aj to len na mojich rukách a v pohybe. Inak pernamentne vrieskalo. Nepomáhali dobré, osvedčené ani neviem aké rady, ani doktori, ani psychológovia, staré matky, kamošky...... skrátka nič. Stala som sa skrátka na 8 mesiacov indiánska babička. Mala som vynikajúcu postavu už skoro po pôrode (teraz sa môžem hanbiť) a svojho syna som neustále nosila a hojdala, ešte aj pri kojení (neskôr pri kŕmení). Neukľudnil ho skrátka nik. Každý to po pol hodine vzdal. Vyskúšali sme homeopatiu, alternatívnu medicínu.... nič. Lekári, ktorých sme oslovili a boli u nich na vyšetrení sa čudovali, ako to ešte dokážem zvládať. Prešlo to z jedného dňa na druhý, len je náš Matej stále "viac" prítulný ako jeho rovesníci.
Toto všetko píšem len pre to, že nie všetky deti sú rovnaké, nie na všetky platia rovnaké pravidlá a na niektoré naozaj neplatí nič. Naozaj som to nechápala a dokonca si dovolím tvrdiť, že som odsudzovala matky, ktoré to so svojimi deťmi nezvládali tak jednoducho ako ja. Až ma život donútil pochopiť.....
@sashabb "My keď sedíme, tak to je to isté ako keby sám kdesi ležal" = len toľko som tým chcela povedať, že on vtedy začne plakať.
A nie je to o neučení dieťaťa. Možno tebe to tak pripadá. Aj tu poznám mamimy, ktoré majú viac detí a jedno spí samostatne a druhé tak ako to moje a "vychovávala" ich rovnako. Ale o tomto nie je tá debata aby sme sa tu presviedčali o tom kto má pravdu. Ty si nežila naše životy, ani my tvoj. Skôr tu potrebujeme konkrétne rady. Vyskúšali sme už všeličo, ale len povedať, že "neustúpiť plaču" a pod. to je veľmi jednoduché, len škoda že väčšinou nie účinné.
@cervena_ciapocka z môjho prežitia ti môžem povedať, že žiadna rada neexistuje. mne sa zdalo, že čím viac som sa snažila o odučenie, tým to bolo horšie. nakoniec som túto situáciu akosi vnútorne prijala a povedala si, že to nebude do nekonečna a nejako to zvládnem a ono to prešlo.
@sashabb ty máš jedno dieťa? Aby si nebola v šoku, keď sa ti narodí druhé, tretie...milujem tieto matky, ktoré si po prvom dieťati myslia, že pojedli všetku múdrosť a už vedia čo platí na všetky deti sveta 😖 Čo sa metódy nechať dieťa revať aj hodinu týka, už pár psychológov sa vyjadrilo, aké je to nebezpečné a ako to láme vôľu a sebavedomie deťaťa, čo mu v budúcom živote môže dosť skomplikovať život. Ale hlavná vec, že budeš mať super poslušné dieťa, poslušnosť, nízke sebavedomie a neschopnosť presadiť si svoj názor mu v dospelosti určite veľmi pomôže 😖 "Naučenie" nie je všetko. Dieťa treba vychovávať, nie drezúrovať aby poslúchalo a plnilo všetky naše predstavy o tom ako to má byť.
Ja mám tiež len jedno dieťa, ale v živote by som si nedovolila tvrdiť, že to čo zabralo na moje, musí zabrať na všetky. Môžem dať radu, že toto pomohlo nám, ale nie sa tu tváriť, že všetky tie čo to nemajú "naučené" tak ako ja, tak sú asi nejaké čudné a nechajú zo sebou robiť hocičo. Mne sa páčia také matky, ktoré vedia od narodenia odhadnúť povahu dieťaťa a správne sa k tomu postaviť. To čo môže tvrdohlavému dieťaťu pomôcť, môže precitlivenému uškodiť. A naopak.
Nečítala som všetky príspevky, málokedy reagujem, skôr čítam, ale teraz mi to nedá. To, že syn potrebuje cítiť pokožku matky je "problém"? Ľudia, kam sme sa to dostali? Mám protiotázku - vy spíte s manželom tak, že sa navzájom dotýkate, cítite pokožku jeden druhého, ale ste od seba vo vzdialenosti 1 meter aby ste sa náhodou nedotýkali? Aký zlozvyk? Aký psychológ? Hovorí vám niečo kontakt s dieťaťom koža na kožu? Veď to dieťa POTREBUJE cítiť vašu blízkosť, teplo a jedinečnú vôňu vašej pokožky. Pyžamo je cítiť po aviváži, nestačí mu objatie cez oblečenie, potrebuje objatie skin to skin a je to úplne PRIRODZENÉ a ZDRAVÉ! A sexuálny podtón 😕 to je snáď zlý žart..
Niekedy mi rozum zostáva stáť a nechápem, načo niektoré z vás mali deti... Deti nie sú na to, aby sme ich podrobili drezúre ako psíka, aby sme ich vycvičili kedy majú sedieť a kedy skákať. Deti nemáme na to, aby sme ich nechali vyplakať kvôli tomu, aby sme my mali POKOJ. Ak sme chceli pokoj, mali sme zostať sami.
Túlenie, objatia a maznanie sú prejavy LÁSKY. A ľudia potrebujú pociťovať lásku, každým dňom, a deti sú na to zvlášť citlivé. Ak vám prekáža dotyk vlastného dieťaťa tak už potom fakt neviem, aj s mužom sa milujete v skafandri? 😀
Ahojte. Podla môjho názoru, ktorý dúfam nikoho neurazí sú toto všetko zlé zlozviky, ktoré treba čo najskôr odnaučiť. Šmátrať matke pod košelou 6 ročným chlapcom nie je v poriadku. Dotýkať sa rukou ruky, alebo hladkať sa po ramene, obímať sa a rôzne druhy mojkania, to je v poriadku, ale aby 6 ročný chlapec hladkal matke prsia, tak to v poriadku nie je. Tak som to pochopila ja a prepáčte, ale nechápem, ako to môžete niektoré maminy obhajovať a tvrdiť, že to je normálne a len potrebuje cítiť blízkosť. Ak som to zle pochopila, tak sa ospravedlňujem, ale ak nie, tak to treba rýchlo zatrhnúť. Musia byť hranice, či už pre dievča, alebo chlapca. Určité partie na tele majú byť tabu. Dieťa to musí vedieť od začiatku. Aj keď v tom teraz nie je nič sexuálne, ak bude vyrastať v tom, že je normálne dotýkať sa určitých partii rodiča, tak vyrastie do veku, kedy bude zmetený, že prečo sa niekoho dotýkať môže a iného nie. Samozrejme niektoré zlozvyky prejdú sami, ale niektoré nie a kto vie, kde je hranica, kedy to začne s psychikou dieťaťa robiť niečo čo nechceme??
Čo sa týka toho trhania vlasov, tak to je niečo podobné. Teraz má dieťa rok a trhá vlasy mame a keď bude mať dva, tak ich bude trhať aj deťom v pieskovisku. Určite to treba zatrhnúť čo najskôr. Taktiež dávať mlieko z prsníka 3 ročnému chlapcovi, len za to, aby sa necítil odmietnutý, kvôli sestre... Prepáč, ale tiež si myslím, že si tvoje deti s tebou robia čo chcú a na tvoje dobro je, aby si začala byť trošku prísnejšia a hlavne nepolavovala. Nechcem, aby môj komentár pôsobil, že niekoho súdim, alebo poučujem, ale myslím si, že nemôžeme deťom dovoliť všetko, len preto, že su malé a milé. Časom sa to obráti proti nám a prenaučať niečo väčšie dieťa je horšie ako odnaučiť niečo malé dieťa. Treba vychovávať a usmerňovať od narodenia a nie začať s tým, až si myslíme, že už je na to dosť staré.
Dcéra mala od narodenia tiež svoj rituál. Hladkala mi vlasy. Našla vlasy schmatla a kým bola miminko tak držala a neskor ich začala akoby hladkať. Od úplného začiatku som zjajkla keď ma potiahla. Silno som zhýkla zakaždým, keď to bolo trošku bolestivé. Nerobila to často a zhruba od troch mesiacov to nerobila vôbec. Neskor, niekedy pred jedným rokom mi to už ale aj tak začalo byť trochu nepríjemné, lebo pri každej príležitosti si potrebovala zobrať prameň mojich vlasov a žmolila ich. Nahnutá hlava do boku, neschopnosť nič robiť. Prestala som kojiť v 9 mesiacoch a v tej dobe, keďže začala byť krmená um, sme jej dali hlavu barbíny do ruky a nepolavili sme. Zopla som vlasy, dala šatku a musela sa vyrovnať s tým, že má teraz bábiku. Pochopila to dosť rýchlo a všetci boli spokojný. Občas to robila aj potom, keď mi chytila vlasy a pohladkala ich, alebo niekomu z rodiny. Najviac sa jej páčila moja sesternica, ktorá nosila zapletený vrkoč. Nebolo to už ale v takej intenzite, lebo už mala svoju hlavu barbíny a mala ju rada. Tiež bola uspávaná na rukách a tiež bola plačlivé dieťa a ja ako matka som to tolerovala, ale neobťažovalo to nikoho iného. Nutnosť hladkať a nekonečne dlho žmoliť vlasy ale obťažovala aj mňa, aj iných, tak to bolo pre mňa neakceptovatelné. Taktiež je to pri synovi, ktorý bol a je inak bezproblémový. Hladká mi ruku a prsty, zaspí iba ak ležím pri ňom, ale nijako ma to neobťažuje a nepovažujem to za zlozvyk. Čo mi ale vadí, je že pri odchode kohokolvek spustí neuveritelný plač. Niekto si povie, že to je normálne, ale mne to vadí a trvá to asi mesiac. Nechcem to nechať tak a čakať čo z toho bude. Takže to začínam zatrhávať. Nie drasticky, ale prísne.
Prepáčte za ten dlhý príspevok, ale žiadalo sa mi to všetko napísať.
@miruska320 ja v tom nevidim vobec nic zle. Jeho to casom prejde a jednoducho vas potrebuje citit. Nelamala by som si s tym hlavu. Je premna zvlastne, preco vam to vadi 🙂
@halienka
citujem: "Ja mám tiež len jedno dieťa, ale v živote by som si nedovolila tvrdiť, že to čo zabralo na moje, musí zabrať na všetky. " ... toto ja nikde netvrdím. Presne som čakala takéto ohlasy, keďže málokto si prečíta VŠETKO 🤐
toto som taktiež napísala ku koncu môjho príspevku "Nehovorím, že su všetky deti rovnaké! "
Takže treba najprv poriadne čítať až potom písať 😉
@ellit nemusí vám to byť zvláštne,už som pár krát písala,že som sa len chcela poradiť so skúsenosťami iných mamičiek.Občas mi to vadí,ale vtedy keď sa na to zobudím 10-15 x v noci...aj keď som písala túto diskusiu,bolo to po jednej takej noci 😉
@argyro opakujem ako niekoľkokrát v tejto diskusii,že som sa chcela poradiť ako to majú iné maminy doma,zvlášť tie čo dlhšie kojili,pretože viem že tu je trošku iná tá blízkosť-neurazte sa prosím na mňa nikdo 🤐
Máme so synom veľmi dobrý vzťah aj mojkania máme dosť počas celého dňa...to je všetko čo som hľadal v tejto diskusii. ☹
@miruska320 ja mam 6 rocne dieta ktore spi so mnou v manzelsje posteli a musi byt prituleny ku mne stacia len nozicky mozem sa snazit kolko chcem, aby bez toho zaspal nie je sanca ja si myslim , ze je to v pohode este stale je to len dieta 🙂 kojeni bol 2,5 roka
Pri vsetkej ucte, aby matke vadili dotyky sestrocneho dietatka, tak to je snad zly sen! Niekto potrebuje viac fyzickych kontaktov, niekto menej. To neznamena, ze je nieco v neporiadku. Sestrocny chlapcek moze tymto dasvat najavo svoju neistotu, kedze ma mladsieho surodenca! Asi ma potrebu sa uistovat, ze ste stale jeho, a ze ho stale lubite aj ked ma sestricku. Pokial tuzi po blizkosti treba mu ju dopriat a nie ho za to peskovat. Fakt sa nestacim divit a teraz si neodpustim, furt sa tu najde dost, ktore tvrdia, ze matky kojace su tie naj co sa davania lasky tyka, ale ako tu citam, tak mam skor opacny dojem! Az mi je tak nejak slabo. Ine je ked mi dieta sklbe vlasy bolestivo a ine je ked nezne hladka. Oj, skoda reci....
@miruska320 nie je dovod, aby Ti to prekazalo naozaj a nediv sa poniektorym reakciam. Ak by Ta neustale omacaval za prsia, to by Ti mohlo prekazat, ale po chrbte? 😲 Skratka ziarli. Sa necuduj. Nerobis niekde chybu co sa prerozdelovania lasky a pozornosti tyka? Mas dievcatko, mozno nevedomky jej venujes viac pozornosti a chlapceka si zneistila. Je to totiz male dieta aj ked ma 6 rokov, ono nechape tak ako si predstavujes, ze ho lubis nadalej. Len vidi starostlivost o mladsieho surodenca a nevie si to logicky prebrat v hlavicke, ze nic sa nedeje. Ono sa deje, boji sa. O tvoju pozornost ci lasku.
@miruska320 Miruska, ak ti to nie je príjemné, tak mu povedz, že si nepraješ aby to robil a vysvetli mu aj prečo - lebo ti to je nepríjemné. Aby sa aj on naučil, že je uplne normálne protestovať a vyjadriť svoju nevôľu ak nám niekoho náklonnosť prejavená takýmto spôsobom nerobí dobre. Prepáč, prehliadla som tento dôležitý detail, že ti to vyslovene prekáža. V tom prípade to naozaj netreba siliť. Dotyky a objatia majú byť príjemné obom, v tomto súhlasím s tebou, že tu nejaké sebaobetovanie sa, lebo to dieťa potrebuje, nie je na mieste. ALE - skúsila by som nájsť iný spôsob prejavu náklonnosti, ktorý by vyhovoval nám obom a ktorý by nahradil toto nepríjemné hladkanie. Čiže nie len zakázať hladkanie, ale ponúknuť náhradu, ktorá by ho uspokojila. Možno bude pre teba ok ak by ťa držal za ruku? Alebo niečo iné, na to prídete vy dvaja spolu.
Verím, že máte krásny vzťah, o tom si nedovolím pochybovať, ale chlapec očividne potrebuje aj tento kúsok istoty, lásky, tak mu ho skús dopriať tak, aby ste boli obaja v pohode 🙂
@jabadaba prepáč,ale som trošku smutná s tvojej odpovede,si prvá ktorá mi to tak necitlivo napísala,asi si nečítala pozorne.Je dosť možné,že žiarli,ono pri menšom súrodencovi ten starší sa tak môže cítiť vždy,mi rodičia sme sa o tom s ním viackrát rozprávali,ale pamätám si ako to bolo v detsve,tiež som mala menšieho súrodenca,preto som nechcela aby zažíval niečo podobné ako ja,ale teraz keď mám ja dve deti chápem,že sa to nie vždy dá.Malá je mladšia a žiarli tiež keď vidí,že sa mojkám so synom-to je asi normálne rivalita medzi súrodencami,tak mi nepíš,že je to asi zlý sen,že mi vadia jeho dotyky-ešte raz píšem vadí mi to vtedy keď sa na to v noci zobudím 10-15 x a mimo toho ešte na nočné kojenie malej 😢
@miruska320 aha, no tak som to zle pochopila. V tom prípade to možno nie je až tak nenormálne, ale každopádne je to asi nevhodne. Už len preto, že ti to vadí, budí ťa to a je ti to v noci nepríjemné. Ano, bábetká možno potrebujú kontakt kožu na kožu, ako tu už bolo písané, ale to sú tak možno do troch až 4 mesiacov. Neskôr už nie, takže stále si stojím za svojím, že 6 ročné dieťa by už malo mať hranice, ako sa môže rodiča a ostatných dotýkať. Mojkajte sa naďalej tak ako to robíte, ale v noci ho do svojej postele nepusti a ak áno, tak nech si zoberie svoju perinu a ty maj svoju. Prípadne si zaprav pyžamo tak, aby sa pod neho nedostal. Nepovol ani trošíčku a určite si od toho syn odvykne, ale musíš byť dôsledná, inak to robiť neprestane. Držím palce.
@jabadaba a ešt som sa chcela uistiť,že u 6 ročného dieťaťa je to normálny prejav,nič iné,aby sme si niekedy až to hladkanie bude pretrvavať nepovedali,že sme to práve v tomto veku mohli začať riešiť.Vždy su tu rôzne mamičky s rôznym vzdelaním,možno aj nejaka psychologička,tak som sa chcela takto poradiť ešte predtým akoby sme zašli osobne.Ale v skutočnosti som vedela,že tam nebude treba ísť-táto diskusia ma upevnila v mojom názore-to je celé
@jabadaba prepáč, ale prečo by jej namalo vadiť, keď ju dieťa obchytkáva za holé telo. Iné je ak sa dieťa v noci pritúli k mame a obíme ju okolo pása, alebo krku, ale jej syn vyslovene šmátra pod pyžamo, ako písala a to už podla mňa nie je prípustné. V tomto veku už musia byť určite hranice a hladkanie nahého tela pod šatami, je podla mňa už za tými hranicami. Neviem, či som divná za to, že mi to príde divné, ale je to tak.
@miruska320 nemyslim, ze som sa vyjadrila necitlivo. Ale prepac, po tvojom uvodnom prispevku mi to ako zly sen prislo - citat ako matke prekazaju dotyky jej dietata. Ak sa v noci potrebuje neustale dotykat tak to o niecom svedci, ale nie o niecom sexualnom, to som sa podivila, ze Ta to vobec napadlo 😖 . No ak mam byt uprimna, mne by to divne neprislo a nemala by som potrebu sa uistovat ci to tak maju aj v inych rodinach. Rozumiem, ze Ta to budi, potialto je to ok, a ano, neprerusovany spanok je nad zlato. Tak poriestne spanie, aby Ta obtlapkavat nemohol. Co ho chces polospiaceho odnaucat? Ja si to teda neviem predstavit. Cez den sa s nim mozes o tom porozpravat, ale co v noci? Tak mu to podaj tak, ze nech Ta nebudi, jemne citlivo mu vysvetli, ze maminka potrebuje spat a on Ta budi. Ale ze Ti prekazaju priamo dotyky, tak to by som vlastnemu dietatku nepovedala. Uz je na tebe aku formu zvolis, len aby to nebolo nieco na srtyl slona v porcelane a dosiahnes este vacsiu neistotu u syna.

ahojte neprecitala som vsetko...ale podla mna robite z komara somara...moj syn ma tri a pol roka a vzdy ked zaspava ma drzi za ruku...predtym skrabal stipal a div sa svete po troch rokoch to preslo aj bez psychologa ako mi tu niektore kocky radili...naco stresovat dieta ked nemuste?? trpezlivost ruze prinasa..teraz vyzaduje ruku ked kojim druheho a vedla mna lezi starsi a nemozem mu dat ruku tak mu dam nohu..najprv mi vyzlecie ponozku a potom je spokojny a drzi a zaspi...co je na tom nepochopitelne..alebo nebodaj uchylne?? proste potrebujem citit ze ste pri nom..ked tvrdo zaspi ruku odtiahnem ..to iste mladsi obaja lezia pri nas..jeden z jednej strany pri muzovi ale na svojej posteli..a druhy pri mne tiez na svojej posteli...mame take letisko zo styroch posteli velkych...a mladsi ked ja tvrdo spim tak sa doplazi ku mne..uisti sa ci som to ja..chyti za vlasy potiahne..ja sa zobudim on sa posadi..kukne a vtedy ho berem na kojenie ..na cicke zaspi a prelozim do o par centimentov do jeho postele...ked sa obcas prebere len kukne jednym okom a natrci ruku...podam mu svoju a spi..inokedy hlavou v spanku putuje po posteli az sa dostane k mojmu vankusu..je to par centimetrov a az ked sa pritlaci o moju hlavu vtedy zaspi.....takze podla vas to mam riesit? ved je to take mile a rozkosne ze nas tie deti tak lubia...co vam vlastne prekaza? laska? to ze dieta hladka rodicov je prejav lasky..to ze to robi v spanku je este vacsi prejav lasky...preco im to zakazovat? to im rovno mozeme zakazat dychat! tolko moj nazor na danu "problematiku"