icon

6 ročný syn nás stále hladká

miruska320
24. dec 2011

Dlho som premýšľala či sem vlastne napíšem túto otázku,ale možno mi niekto niečo poradí.Máme doma 6 ročného syna,kojila som ho rok aj 8 mesiacov-odvtedy mu ostal jeden zlozvyk.Hladká ma,keď nie mňa ,tak manžela,a čím je väčší tým je nám to nepríjemnejšie-už začínam rozmýšľať či to nemôže mať nejaký sexuálny podtón....Jedna vec je,že hocikedy v noci k nám vlezie do postele,to by nám až tak nevadilo,nebude to trvať naveky,ale to hladkanie.On spinká,ani si to neuvedomuje a šmátra nám pod pyžamami až pokým neucíti teplú kožu...keď bol menší sme si hovorili,že je to pre neho asi nejaká isota ,niečo čo mu pripomína to kojenie,ale teraz keď je už veľký,nevieme čo s tým.Ja mu dám ruku na bok a vzápäti zase robí to istéMali ste niekto taký problém?Myslíte,že by nebol trapas sa o tom poradiť s detskou psychologičkou?

zuzana581
28. dec 2011

@vejula Ak sa ťa dieťa dotýka pri dojčený, tak je to samozrejme v poriadku aj v dvoch rokoch. To je zasa o niečom inom, ako to, že dieťa šmátra pod oblečením. Ale ja osobne mám napríklad isté vyhrady aj pri určitom dotýkaní sa pri kojení a hneď ich aj objasním. Určite mnohé nebudete súhlasiť, ale mne sa napríklad velmi nepáčilo, respektíve mi to trošku vadilo na jednom kúpalisku, keď pri nás sedela jedna mamina a jej cca 2 ročná dcérka k nej prišla strhla jej plavky, chytila si jednu bradavku do rúčky a druhú dala do pusy. Hrala sa s tým jedným prsníkom a z druhého pila. Matke to bolo úplne jedno, bola tam vlastne celá odhalená. Dieťa dopilo a ona sa pomaly v klude zahalila. Jednak bolo vidno, že spoločnosti, ktorú mali pri sebe to nebolo príjemné a už vôbec nehovorím o tom, že to bolo nepríjemné aj nám ako cudzím luďom. Jednak mi na tom vadilo to, že nebola zachovaná absolútne žiadna intimita tohoto spojenia a jednak to, že to dieťa sa hralo s tým druhým prsníkom, ktorý žmolilo v ručke. Pre mňa absolútne nevhodné. Ja som tiež kojila, všade, kde bolo moje dieťa hladné, ale vždy som sa diskrétne zahalila, aby som neobťažovala nikoho naokolo. A už vôbec nie, aby sa moje dieťa hralo s mojim druhým prsníkom. Mohlo sa dotýkať toho prsníka, z ktorého pilo, aj ma držať okolo pása, ale pokial pilo. Ak som bola oblečená a nekojila som, tak mi pod šaty nikdy nešli. Možno je o trošku o inej téme, ale vcelku je to stále o tej intimite, na ktorú sa už trošku zabúda. Nedávame deťom žiadne hranice. Vo vyššom veku potom hádžu nepremyslene svoje polonahé fotky na rôzne verejné siete a vôbec im to nepríde divné. Možno je to už extrém čo píšem, ale ja som v istých veciach staromodna a niektoré veci majú byť tabu od začiatku. Chodíme doma pred deťmi nahí, keď sa prezliekame, alebo kúpeme, ale keď sme oblečení, tak sme oblečení a časť pod šatami je intímna. A vôbec nehovorím pri malých deťoch o nejakom sexuálnom podtone, ale o určovaní hraníc od sameho počiatku. Deti potrebujú fyzický kontakt, ale prečo by sme sa mali vyzliekať a dotýkať sa holými telami, alebo im dovoliť, aby sa nás dotýkali pod oblečením, to teda naozaj neviem.

vejula
28. dec 2011

@zuzana581 tak osobne mne tiež vadi ked by sa mi maly hral s bradavkou na druhom cici (poviem to narovinu) viac menej preto lebo ma to proste boli je mi to velmi neprijemne, preto mu toto nedovolim.
A na verejnosti dojčim samozrejme diskretne, určite nedovolim aby maly robil hlupstim akonahle sa pusti cicik hned skryvam, zas niesom žiadna exibicionistka.

čo sa tyka môjho prispevku nechcela som na nikoho naražať, a ani zakladatelku vôbec za nič neodsudzujem.
KEd je človek unavený vyčerpaný nevyspatý potom aj telo može podla mna negativne reagovať na dotyky. PRoste chce mať uplny pokoj.
Mne sa stane že ked maleho už fakt dlho uspavam, napr že vyše hodiny nemože zaspať, tiež mi začina vadiť fyzicky to čo mi nevadilo. že mi maly krčí ucho alebo trocha poťahuje vlasy alebo šmatra po tvari... Ale ked som v klude tak mi to nevadi.

aliza
28. dec 2011

@vejula ale ty si to tiez zle vykladas, nikto tu neodsudzoval fyzicky kontakt ako taky, ale bavime sa o 6 rocnom dietati, ktore 10-15x za noc smatra rodicom pod pyzamami a potrebuje ich chytat na holej kozi...mam 6 rocne dieta a neviem si predstavit, ze by to robila, nevidim totiz dovod. nemozes porovnavat 20 mesacne dieta so 6 rocnym, je to velky rozdiel. Ja osobne poznam vela kultur, prirodnych a poviem ti, velakrat sa mi zastavil rozum nad tym, ake maju praktiky co sa deti tyka a nic z toho by som doma nerobila. Ono je to pekne, ked to clovek vidi v dokumentarnom filme, ale fakt si neviem predstavit, kto by uprednostnil nosenie novorodenca v sede v satke na chrbte lebo tak to tie zeny nosia, dieta kvazi sedi, nozicky ma roztiahnute okolo pasu matky a su to fakt cerstvo narodene deti. mam kamaratky, ktorych deti postielky nepoznaju, spavaju v latkovych hojdackach celu noc, pokrkvane,... proste prirodne, ved postielky volakedysi neboli ani u nas a deti tiez spali zavesene v latke...videla som toho fakt dost a poviem ti jedno, nie vsetko, co vidime inde a zda sa nam lepsie, je naozaj to lepsie.
A nehadzala som ziadne ironicke poznamky, pisala si o prirodzenosti inych narodov, tak mna len napadlo to s tymi odhalenymi telami, kedze aj nahota je prirodzena a aj napriek tomu sa zakryvame.

vejula
28. dec 2011

@aliza ved preto som napisala že sa nejdem riadiť inou kulturou, len si myslim že je lepšie vyčitať rirodzeny vyvoj v kulture neriadenej normami ako v kulturach ktore normami riadene su. Nejdem teraz vravieť čo je lepšie čo je horšie, pretože sa to neda kedže každy žijeme v inych podmienkach.. Fakt som tym prikladom len chcela poukazať na ten fakt že naše normy proste menia pohlad na to čo je pre deti prirodzene. Napriek tomu to najlepšie môžme vidieť prave v tychto kulturach.
čo sa tyka nosenie deti v šatkach fakt neviem, ale poznam tiež mamičky ktore takto nosili detikčky od malička a chrbticu maju v poriadku.
Samozrejme že nechcem porovnavať... Chcela som tym len poukazať že si nemyslim že by to dieťa robilo niečo nenormalne. Môj brat do podstatne vyššieho veku nezaspal inak len tak že si musel strčiť svoje chodidla ku maminim noham.
Môže byť dieťatko si takto niečo vynahradza, možno niečo v minulosti, prečo sa teraz potrebuje takto podvedome uisťovať pritomnosťou rodičou, alebo niečo ine.

milankovazuzana
28. dec 2011

Dievčatá, ja neverím, kam sa táto téma posunula...Z príspevkov čítam, že tu už vôbec nejde o Váš názor na otázku mirušky, ale dostali ste sa mimo chodník...Veď názory môžme mať rôzne, ale prečo tie ironické poznámky a osočovanie?Prešli ste až k iným kultúram a zvykom, riešeniu nahoty v rodine, ale pardon za výraz-dokelu, veď o to vôbec nejde! Všetko sa riadne nafúklo, a kde ostali dobré rady pre maminku mirušku?Myslím, že niektoré maminky už ani nevedia, na čo sa pýtala.Chudák ten chlapček, keby čo len tušil, čo z jeho hladkania maminky a tatinka vzíde, no neviem, asi by dostal riadny šok...

miruska320
autor
28. dec 2011

@milankovazuzana tak to mu ver,žeby ostal riadne šokovaný,preistotu už ani tatinovi neposúvam ďalšie názory 🤐

miruska320
autor
28. dec 2011

@bodka70 to máš pravdu,že je to zlozvyk-už dve noci spinká u naších som zvedavá čo mi zajtra zvestujú

vejula
28. dec 2011

@miruska320 ja ťa chcem len povzbudiť, že si z toho isto nemusiš robiť velku hlavu. Určite je to normalne. Akosom pisala moj braško zas dlhe dlhe roky musel spať tak že mal nohy strčene pri maminych 😀 😀 a to ešte dlho na zakladnej škole 🙂 ona to neriešila. Kedže s tatkom spolu nepsavali v jednej posteli ani doteraz nespavaju v noci takže asi tak.
Ale berem to tak že moj braško ako uplne male miminko mal velke problemy s nožkami. mal ich celkom vykrutene dovnutra a lekari nakazali mamine s nimi cvičiť tak že mu ich nasilu vytačala do vonku. On uplne vrieskal pretože mu maminka vlastne bližila... Tak mu to potom vynahradzala takto. A ani sa jej nečudujem muselo to byť pre nu prišerne ked musela takto bližiť svojmu dieťatku

@milankovazuzana nechcela som pliesť jedno cez druhe, len som chcela spochybniť hodnotenie toho čo je pre dieťa prirodzene a čo nie podla toho čo sa tu v našej spoločnosti robi, kedže je to vo velkej miere sformovane normami. Tak isto ako sa nam može zdať že je pre dieťa prirodzene dojčiť dieťa do 1 roka. JE to blud a pekne to vidno na kulturach kde nie su normy kedy sa odstavuje a nechava sa to na dieťati. Tak priemerne to je v 4 roku života. KLEnže u nas sa hovori už po druhom roku že je to niečo nenormalne a dieťa len "zavislači" Ale to je len norma ktoru sme si stanovili, tak ako vo väčšine vecí.

vanessm
28. dec 2011

@miruska320 Asi by som sa zamyslela aj nad príčinou. 6 ročné dieťa by malo spať celú noc a nie aby sa budilo 15 x za noc a uisťovalo sa dotykmi. Aj keď má tvoj syn takýto zlozvyk, chápem, že by ťa hladkal pred spaním, ale prečo sa neustále budí a potrebuje ťa cítiť? Neviem, ale nerobí to napr. častejšie, ak má zlý deň ( napr. ak je viac hrešený)? Či nežiarli na sestričku, či má rovnako tvojej pozornosti ako dcérka. Či nemá náhodou pocit, že ju máš radšej ako jeho. Napr. naša 4 ročná spí sama celú noc v postieľke, kde ju večer uspávam, ale ak má náhodou zlý deň, že je vykoľajená, buď sa prihodilo niečo v škôlke alebo ja keď ju náhodou viaac vyhreším, tak už viem, že sa to odzrkadlí aj na nočnom spánku, ktorý je nepokojný.

yvetulka
28. dec 2011

@miruska320 mna hladka po ruke casto, ked zaspava a ja som z toho uplne namakko alebo ma len tak chyti za ruku a v momente spinka, mozno hlada istotu a bezpecie takto.

usacek79
28. dec 2011

@miruska320 tak mozem ti povedat, ze ja som moju mamu mala potrebu hladkat veeeelmi dlho - na holej kozi... snad do 10rokov a aj potom sme sa casto len tak mojkali a samozrejme v tom nebol ziadny sexualny podton!
a kedze som sa bala a aj sa bojim tmy, je pre mna dodnes (mam 32 rokov..) velmi dolezite mat pri sebe cloveka, ktoreho sa v idealnom pripade dotykam - zvacsa staci nohou pod perinou 😉
nie som ziadny uchylak, proste len milujem ludske teplo a najme vedomie, ze nie som sama.. takze si myslim, ze vo veku 6 rokov je este tvoj syn plne opravneny tuzit po dotykoch svojich milovanych rodicov, no samozrejme lepsie ako tu, ti poradi nejaky detsky psycholog, tu maju niektore damy tendencie ukazovat prstom, posudzovat, prezehnavat sa a pritom doma "jedia z kvetinaca" 😀

jarkam2
28. dec 2011

@pancake http://www.mamadar.sk/fotky8875/Kazde-dieta-sa-...

Pozri si tento link - knižku. Moja malá má 7 mesiacov a doteraz zaspávala len na prsníku. Idem podľa tejto knižky už tretiu noc a fakt to funguje. Prvý večer plakala 25 minút (chodila som k nej podľa knižky), druhý 5 minút a dnes
večer, keď som ju uložila do posieľky, tak sa rozplakala. Ale kým som zhasla svetlo a vyšla z izby, už bolo ticho.
A spinká. 🙂

pancake
28. dec 2011

@jarkam2 jarka ja podla tej knihy približne idem. ukladá ju muž už treti den. tiež ako ty. prvy plakala 30minut, včera 15minut a dnes by zaspala tiez po piatich minutach ale syn ju zobudil tak sa rozplakala a nedala sa utíšiť. ale potom zaspala. tak to trvalo cele asi 20minut. ale to ako som písala kôli synovi. začal plakať z ničoho nič že má plny nos a ona sa prebrala a plakala tiež. tak sme mali taky maly cirkus 😲 😲 😲 😲

jarkam2
28. dec 2011

@pancake super, tak držím palce. Veľmi som bola prekvapená, ako to pekne funguje. Zajtra už musím popracovať aj na dennom zaspávaní, potom ma ešte čaká nočné, a nakoniec ešte nočné kŕmenie... 😉

pancake
28. dec 2011

@jarkam2 veru denne mala doteraz tak, že zaspala v aute. tak som zvedaváa ako to bude doma. a krmenie??? kojím a v noci mi nevadí že vyhrniem tričko.ona sa napije v polospánku a spí dalej. 😉 😉

marlenka1404
29. dec 2011

@pancake tak super, si to chytila pevne do ruk. Myslím že to už bude len lepšie a lepšie. 🙂

miruska320
autor
29. dec 2011

@vanessm ale on sa nebudí,on to robí podvedome ,v takom ľahšom spánku,nespáva s nami stále,ale keď sa v noci zobudí,príde niektorú noc k nám a vtedy to začne-a neviem,nemyslím si,že má dôvod žiarliť,ale on to možno vidí ináč,už sme sa bavili o tomto,niekedy povie,že mu to a to vadí,ale snažím s mu to vysvetliť...Napr.že keď je sestrička chorá a plače a pýta sa na ruky,musím ju popestovať,aby neplakala v kuse,a nemôžem sa vtedy mu naplno vemovať-ale toto som už písala v jednom príspevku-sú obdobia v každej rodine keď súrodenec na súrodenca zažiarli-ja som tiež len mama a niekde môžem občas pochybiť,ale snažím sa vždy.Ale budem si všímať či to nesúvisí aj s tým aký deň práve mal. 😉

pancake
29. dec 2011

hlásim štvrté zaspávanie: cez den mi nespala akosi sa nevedela uložiť a teraz večer odpadla hned pri kojo. tak žiadne plače neboli. 😉

jarkam2
29. dec 2011

@pancake moja cez deň zaspala vonku na terase hneď dvakrát, obliekla som ju, vyložila na terasu a kým som sa obliekla aj ja (asi 3 minúty), malá spinkala ... A večer? Ani neviem, že zaspávala. To je úľava po 7 mesiacoch 😵 Ešte to nočné kŕmenie chcem zrušiť, lebo aj pracujem (20,00 - 24.00), tak aby som sa aj ja vyspala ... Super 🙂 🙂 🙂

pancake
30. dec 2011

@jarkam2 budem hlásiť večer ako sme dnes dopadli 😉

tajga
31. dec 2011

ja si myslým , že tvoj malý je dotykový typ človeka, myslím , že to časom prestane samé, alebo mu vhodne vysvetli , že si rada ked ťa hladká ale že ťa to budí a budeš ráno nevyspatá že nech ťa chytí radšej za ruku že tak to bude lepšie, každé dieťa ma nejaký rituál a len ťažko sa ho vzdáva, segrin maly segru držal pod krkom a tak zaspávali 😀 😀 😀

pancake
31. dec 2011

@jarkam2
@marlenka1404
hlásim štvrté zaspávanie: masaker ako prvú noc. cez obednajší spanok plakala tak strašne az sa pokakala, tak som ju musela zobrať a prebalit. tak plakala, že ani dychať nemohla. potom som ju pritúlila na ruky a stíchla a hned zaspala. teraz večer zase plač 15minut a potom si lahla v postielke a zaspala.od vyčerpania.

ešte by mi niekto mohol poradit čo robit ked sa mi zobudí v noci, ako ju uspat? nechcem aby v noci plakala na cely panelák lebo by zobudila syna. a v noci sa mi budí 3-4krát 😔

jarkam2
1. jan 2012

@pancake mne aj štvrté zaspávanie prebehlo bez problémov. Cez deň v postieľke tiež nechce zaspať sama, tak kočíkujeme a niekedy ju len dám na terasu a kým sa oblečiem, že ideme kočíkovať, tak spí ....

Oni tam v tej knižke píšu, že deti sa budia v noci na "naučený hlad", tak treba nakojiť okolo 23.00 - 24.00 hod. - to mi malá aj tak zaspí na prsníku, a dnes sa zobudila až o 6.00 hod. Ale podľa mňa by mala fungovať tá istá metóda ako na večerné spanie. A denné zaspávanie je tam tiež popísané, že ak nezaspí už neviem po koľkých 7 minútovkách, tak ju treba udržať v bdelom stave až do poobedného spánku a potom by už mala zaspať ... Ale neskúšala som ... 😉

lucikan
1. jan 2012

@pancake akoze viem ze tu toto bolo uz tisic krat (myslim dohadovanie sa zien, ktore nechavaju deti vyplakat a tie co to nerobia), ale mne normalne je nevolno z toho co pises - "plakala, tak az sa pokakala a a ani dychat nemohla".
Ako mozes nieco taketo robit zivej bytosti, svojmu dietatu? Ty nemas ziaden instinkt, ktory by ti nasepol, preboha tak toto je naozaj uz moc a hranici to s psychickym tyranim???
A nechces aby plakala v noci, LEBO by zobudila syna...a co takto nechciet aby plakala na cely panelak, preto, ze ked tak place je v brutalnom strese a ty predsa ako matka nechces, aby tvoje dieta nieco take prezivalo!
Je mi jasne ze to tu je vykrik do tmy, dalej si robte tieto svoje veci, ale nemohla som sa neozvat...

halienka
1. jan 2012

@lucikan prikláňam sa 😉 ja by som toto tiež nemohla ☹ čo keď to dieťa prežíva hrozný strach, úzkosť, lebo nevie čo sa deje, my si nevieme ani predstaviť aké myšlienky a pocity lomcujú tou malou hlavičkou, prečo by to malo byť vždy len taktické vydieranie plačom aby dosiahlo svoje? Ak to je práve veľmi citlivé a vnímavé dieťa, ktoré potrebuje viac citu a pozornosti ako iné, tak mu môže človek takýmto "učením" dobre ubližovať. ☹ Určite by som hľadala miernejší spôsob ako to vyriešiť...Ale tak, je to každého vec samozrejme.

cervena_ciapocka
1. jan 2012

@jarkam2 s tou poslednou vetou o zaspávaní čo si písala je to asi pravda. Mne malý (5 mesiacov) sám naznačí, že chce spinkať. Zoberiem ho na ruky a niekedy do minúty, inokedy do 5 spinká. To že ho musím mať na rukách, je už na ďalšiu tému. A ozaj aj nezaspí hneď tak sa mi ho nepodarí uspať ani keby som ako chcela.

marlenka1404
1. jan 2012

@lucikan zase nepreháňaj. Psychicke týranie???? A čo ak jej ( @pancake ) malinka mala len problémy, že ju bolelo bruško, tak si poplakala a vykakala sa. Prečo tu hned zaťahuješ psychické tyranie. Podla mna to nafukuješ.

vejula
1. jan 2012

@lucikan
@halienka suhlasim. Nechcela som už sice prispievať. Ale ja osobne nechapem toto spravanie. Myslim že keby sa matka dokazala vcitiť do dieťaťa nič taketo by nedokazala spraviť. To dieťa nechape že mamička ešte pride. To čo je teraz vnima ako všetko, pretože ešte nerozumie času a že ten plynie.. PRoste ta beznadej a strach zo samoty, že človek ktoremu verí ho opustil a nechava ho vzplakať. Hrôza. Nevravim že nechať si ťahať vlasy ale tu to ide z extremu do extremu. Najprv mammička beha po celom byte necha si vlasy kmasať škrabať a potom zrazu utne a zas ju necha vyplakavať aj pol hodinu v posteli. A čo tak zlata stredna cesta, vlasy pod čiapku a vytrvalo napr pri prsniku babatko uspim s tym že ručku malej zložim vždy ked by chcela zaškrabnuť.

piacere
1. jan 2012

nuž... tiež by som asi nepoužívala tak silné slová ako psychické týranie... 😔

na druhej strane, ja osobne by som tiež nedokázala nechať malého dlho plakať... Môj názor je: dieťa buď prestane plakať od únavy a zaspí alebo neprestane a trvá na svojom... v obidvoch prípadoch má dieťa podľa mňa strach, že ostalo navždy samé... a pre toto by som nedokázala nechať ho plakať. Moja piškóta má rok a pol a keď som s ním sama doma a odbehnem len do kuchyne a on zistí, že nie som pri ňom v izbe, letí za mnou s plačom ako keby ho drali...

jarkam2
1. jan 2012

@lucikan vieš vôbec o čom tá knižka "Každé dieťa sa môže naučiť spať" je? To nie je týranie detí. Práve naopak, my sme si ich zle naučili, riadili sme sa intuíciou, a oni chúďatká z toho dnes majú problémy so spánkom, ktoré môžu viesť až k poruchám spánku. Dieťatko nemá plakať do nemoty, a určite ani "pancake" ju nenechala plakať len tak... Ak máš jedno dieťa, ako aj ja, tak sa nám ťažko chápe, keď jedno dieťatko budí druhé ...
Tá knižka slúži na to, aby sme našim detičkám skvalitnili spánok, nie ich týrali ... osobne som veľmi rada, že mi ju odporučila jedna mamina z modrého koníka. A moja malá konečne v pohode spinká. Niekedy to trvá aj 14 dní, kým sa to detičky naučia, najmä ak má to dieťatko už 1,5 roka. Tak sme celé rady, že sa nám to podarí a naše detičky zaspia samé.
PS: a pokakať sa mohla aj vrámci svojho trávenia, nemuselo to mať nič spoločné so samostatným zaspávaním ... 😉