icon

6 ročný syn nás stále hladká

miruska320
24. dec 2011

Dlho som premýšľala či sem vlastne napíšem túto otázku,ale možno mi niekto niečo poradí.Máme doma 6 ročného syna,kojila som ho rok aj 8 mesiacov-odvtedy mu ostal jeden zlozvyk.Hladká ma,keď nie mňa ,tak manžela,a čím je väčší tým je nám to nepríjemnejšie-už začínam rozmýšľať či to nemôže mať nejaký sexuálny podtón....Jedna vec je,že hocikedy v noci k nám vlezie do postele,to by nám až tak nevadilo,nebude to trvať naveky,ale to hladkanie.On spinká,ani si to neuvedomuje a šmátra nám pod pyžamami až pokým neucíti teplú kožu...keď bol menší sme si hovorili,že je to pre neho asi nejaká isota ,niečo čo mu pripomína to kojenie,ale teraz keď je už veľký,nevieme čo s tým.Ja mu dám ruku na bok a vzápäti zase robí to istéMali ste niekto taký problém?Myslíte,že by nebol trapas sa o tom poradiť s detskou psychologičkou?

abbey1
1. jan 2012

Vysvetlí mi už niekto, prečo musia detičky zaspávať samé a v nami určenú hodinu? Veď to nerobíme radi ani my dospelí, teda väčšina z nás! A ak k tomu mamička napíše, o vlastnom dieťati, že strašne plakalo, tak už nie je čo dodať. ☹ ☹ ☹

jarkam2
1. jan 2012

BABY, PREČÍTAJTE SI KNIŽKU NA http://www.mamadar.sk/fotky8875/Kazde-dieta-sa-...
Nemá to nič spoločné s psychickým týraním. Žiaľ, to my, matky, v návale lásky, nevedomky, našim detičkám robíme zle ... A potom to treba napraviť. Náprava nie je psychickým týraním, je v prospech dieťatka. Väčšina detičiek je v pohode a spánok sa im upraví veľmi skoro, u najproblematickejších to trvá 14 dní. To odkazujem všetkým, co mali negatívne reakcie na to, co "pancake" písala mne ... My vieme, o čom si píšeme, Vy len negatívne reagujete a podľa toho čo píšete, vôbec neviete, v čom táto metóda vlastne spočíva! 😉

halienka
1. jan 2012

@jarkam2 ja som ju čítala, a teda nemôžem povedať, že by ma presvedčila. Mám známu, ktorá takto učila svojho 5- mesačného chlapčeka zaspávať samého, vraj už to nočné budenie nemohla vydržať, nielenže ho musela kojiť, ale ešte mu aj dudel z úst vypadával a bolo mu ho treba podávať. Tak sa rozhodla ísť podľa knižky. zobrala dudel, malého zavrela samého do izby a odišla na terasu aby nepočula ten rev. Samozrejme nechala pri ňom muža a ten chodil za malým v tých intervaloch podľa knižky. A malý sa "naučil"... trvalo to síce mesiac (!!!) ale "naučil sa". Ja by som povedala, že rezignoval. Netrvalo to pár dní, ani týždeň či dva, ale mesiac! Tak neviem, asi to bolo strašne problematické 5-mesačné dieťa, ktoré ani za nič nechcelo pochopiť, kedy a ako má spať a hlavne nevyrušovať. 😖

jarkam2
1. jan 2012

@halienka no, už z toho, čo píšeš vidím, že tá známa robila jednu zásadnú chybu - dieťa ukladala ona, ale po intervaloch chodil manžel... A asi si ju tiež pozorne nečítala, lebo ukladať a po intervaloch a chodiť k dieťaťu má len jeden z rodičov, nie v jeden večer na striedačku ... 😒

lucikan
1. jan 2012

@marlenka1404 @jarkam2 @piacere @pancake zeny, jasne, to "psychicke tyranie" je prilis silne vyjadrenie, ako to po sebe citam a mohla som sa bez neho zaobist. Beriem spat. Urcite si nemyslim, ze vase umysly su zle.
Myslim si ale ze pri tejto metode deti platia vysoku dan za to pohodlie rodicov, ze polozia dieta do postielky a ono zaspi alebo ze netreba k nemu v noci vstavat.
@jarkam2 To o com je spominana knizka viem len z toho, ako je opisovana na koniku, z diskusii ako je tato. Ale fajn ze si dala link na nu, pozrem si to urcite. Ale som presvedcena, ze ma metoda neoslovi, prave z toho, ako vidim jej aplikaciu tu na koniku od mamiciek.
Ale jedna vec ma zaraza - toto predsa nie je jedina kniha o detoch a o pristupe k nim na trhu. Citali ste vy (teraz myslim vseobecne tie co tu knizku cituju furt ako mantru) aj ine veci? Aj vela inych kniziek je pisanych o spanku a su to metody, pri ktorych vyplakanie nie je prostriedkom k cielu. Preco si volit prave tuto, ked psychologovia rad za radom hovoria o skodlivosti toho nechat deti plakat.
A posledna vec, ale teda dost zasadna - sme dost off topic, necitala som celu diskusiu, takze neviem, ci sa to aj podnetom zakladatelky temy zvrtlo...a teda nechcem aby sa to tu zavrelo aj kvoli mojim prispevkom, takze sa porucam.

vejula
1. jan 2012

@jarkam2 dieťa sa nenauči spať, nauči sa iba tomu že v čase kedy plače- kriči o pomoc mu ju maminka neposkytne, teda je donutene reagovať inak kedže vie že pomoc od mamičky čakať nemôže. PReto sa môže zdať že dieťa sa naučilo spať no nieje to tak. LEn žial už v takom veku zistuje že sa nemôže na nikoho spolahnuť že je marne kričať o pomoc.
Dieťa ma kratšie spankove intervaly, teda po kratšom čase u neho dochadza k tomu lahučkemu spanku počas ktoreho velmi rychlo precitne, taktiež ked zisti že jeho krik o pomoc nikoho nezaujima, po čase prestava plakať.
Ja osobne si myslim že z dlhodobeho hladiska to vôbec nieje dobre na vyvoj psychiky dieťaťa ako tvrdiš ty

halienka
1. jan 2012

@jarkam2 ja nevravím, že tam chodili na striedačku, chodil vždy len manžel, a dosť možné, že ho aj on ukladal, to ja presne neviem, išli vraj podľa knižky. Ten detail, kto ho ukladal neviem, napísala som že ona ho tam zavrela v tom zmysle, že to ona chcela, takto učiť malého a ona to celé organizovala a bola toho iniciátorka, čiže to bolo myslené skôr v prenesenom význame. Ale to je jedno, každopádne mi nepríde normálne nechávať mesiac po večeroch vyplakávať 5-mesačné dieťa, tuším dokonca v knižke sa písalo, že by sa táto metóda mala použiť až od 6 mesiacov, nepamätám si už presne, lebo som ju čítala minulý rok. Tiež som to pred rokom skúsila, iba jeden jediný večer pol hodinu, a po tej pol hodine som si povedala nikdy viac. Bola som zrelá na 2-týždňovú wellnes dovolenku aby som sa z toho spamätala a malá bola z nervami v koncoch, ukľudňovala som ju potom ešte hodinu, neviem si predstaviť ako by "spokojne" v takom stave mohla zaspať. To už len musí byť veľmi príjemný spánok, keď dieťa zaspí vysilené, ustráchané a vynervované. Že sa nikto nebojí, že toto na tom dieťati zanechá následky...Ja podľa tej vlastnej jednodňovej skúsenosti by som sa bála. To radšej budeme mať problémy so spánkom ako to, že by moje dieťa muselo v dospelosti napríklad doplácať na svoju nízku sebadôveru alebo by nedokázalo riešiť svoje problémy a hneď na začiatku by rezignovalo. Ako píše @abbey1 ani nám sa nechce vždy spať v rovnakú hodinu večer, záleží to aj od prežitého dňa, ak máme moc aktivity, tak sme večer skôr unavení, ak máme pokojný vegetný deň, tak sa nám večer tak skoro spať nechce. Deti sú tiež len ľudia 🙂 Chápem, že určitý režim a rituály pomáhajú, deti v nich majú istotu, ale zas toto mi už prekračuje určité hranice. Ale to je môj názor, akceptujem, že ty máš iný.

jarkam2
1. jan 2012

@vejula dieťa sa v prípade @pancike nemalo naučiť spať, ale samo zaspávať - a to je dosť veľký rozdiel. Spánkové intervaly dieťaťa sú podľa mojich informácií 40 minút, dosť som o tom prečítala, keďže moje dieťa od 6-týždňov cez deň nespávalo a trvalo to do konca 3 mesiaca. Jediné, čo mi zabralo je dodržiavanie metódy v knižke, ktorú so m odporučila. A mne ju odporučili zasa iné maminy, u ktorých to funguje tiež. Podľa mňa tu ide o to, či ste vôbec túto metódu Vy všetky, čo ste tak vehementne proti, vôbec skúšali. Lebo ak nie, nemáme sa o čom baviť ... 😒

skeptik
1. jan 2012

@lucikan @pancake
Je rozdiel zavriet dieta do izby a nechat ho vrieskat a rozdiel je nechat ho vrieskat a byt vedla neho a podavat mu dudel. Pochopitelne, ze malej sa to nepaci, ked bola zvyknuta na ine a rozculuje sa. To nie je ziadne psychicke trapenie, ked "reve tak, ze sa pokakala", za prve to ze babo kaka nesuvisi s placom a za druhe vsetky vieme, ze ked revu, tak tak odusevnene, ze aj "dychat prestavaju". Dieta v tomto veku sa este citi spojene s matkou a ocakava, ze matku ovlada. No a teraz zrazu pancake zacala davat najavo, ze mala nie je jej boh, tak pochopitelna reakcia je to, co opisala. Reagovala spravne, ze ked videla, ze je pokakana, tak ju prebalila, potom malo nasledovat opat polozenie do postielky.
Riesenie urcite nie je zabalit to a nechat si trhat vlasy (to nemala dovolit ani raz) alebo cokolvek podobne neprijatelne. Proste treba tam s malou byt, nedvihat ju ale na ruky a skor ju "uspavat" rozpravanim kym si nezvykne.

Podla mna apriori nie je dobre "dieta uspavat", dieta sa ma naucit spat samo a rodic mu ma ukazat, ze mu doveruje, ze to dokaze. Uz vobec nema dieta "zaspavat na prsniku" ale odgrgnut si a prelozit do vlastnej postielky. Najvacsiu sluzbu, co mozete svojim detom poskytnut je pomoct im sa co najskor osamostatnit, to je najlepsie pre sebavedomie, pomoct mu "urobit to sam". Nechapem, ked vidim ako matky davaju dokonca flasu s mliekom do postielky kojencovi alebo batolatu "aby zaspalo" - respektive este horsie to potom prechadza na dzusy u predskolakov a rovno k zubarovi odtial.

estterka
1. jan 2012

@skeptik jednou velmi dolezitou funkciou dojcenia,je uspavanie dietatka. je to to najprirodzenejsie,co moze byt. uz len taky dudel je normalnejsie,to skutocne 😕 dudel je nahrada dojcenia-pretoze prirodzene je naplnat potreby dietata dojcenim a nie dudlom a dojcenie nie je len strava,je to ovela viac.

skeptik
1. jan 2012

@estterka Uplna blbost, nehnevaj sa, dieta sa nema uspavat pri jedle. Uspavanie dietatka nie je funkciou dojcenia.
Kazde dieta sa nauci zaspat same ak mu to dovolis. Dudel nie je ziadna nahrada dojcenia, ale uspokojenie sacieho reflexu. Ja nehovorim, ze dietatu treba davat dudel, len v pripade, ze bolo zle naucene, tak vramci odvykania. Dolezite je, aby s nim nelezala pocas zaspavania v jednej posteli.

estterka
1. jan 2012

@skeptik lenze dieta,ktore sa uspava na prsniku neje,ale vyuziva funkciu dojcenia ktorou je nenutritivne satie. nenutritivne satie prsnika je velmi dolezite pre dieta v mnohych hladiskach. napriklad pre taky mozog,ktory sa vyvija . kazde jedno dieta potrebuje nenutritivne satie-nie je to vobec zle naucenie. existuju k tomu studie,ktore to potvrdzuju. je to prirodzene-prirodzene sa deti rodia a vedia co potrebuju,velka skoda,ze nam to nevedia povedat ☹

halienka
1. jan 2012

@skeptik dieťa v 11 mesiacoch (ak sa bavíme o pancake, alebo v 3 mesiacoch ak sa bavíme o jarkam2, proste zhrniem, dieťa do 1 roku) podľa teba "očakáva, že matku ovláda"? Panebože, to aké už rozumové schopnosti ty prisudzuješ tak malým deťom? V takom veku deti ešte nevedia, čo je to ovládať niekoho, nevedia prefíkane a nasilu plakať, v takom veku je to obyčajný výkrik, žiadosť o pomoc, nič viac. Nevie sa upokojiť, má strach alebo čokoľvek iné, tak volá mamu, koho iného, nie ono má pocit, že je pre mamu boh (zas vykonštruovaná myšlienka 11-mesačného dieťaťa 😕 ), ale mama je pre dieťa v takom veku boh. mama je preň všetko, jedlo, spánok, hranie, uspávanka, istota, bezpečie, ochrana, pomoc...Dieťa nie že sa cíti spojené s matkou, ono prirodzene spojené s matkou ešte je, to len niekto si myslí, že by už hádam malo byť v pol roku samostatné 😠 Moja malá má dva roky a až teraz v posledných 3-4 mesiacoch vidím, že už sa snaží hrať plač a tak si niečo vynucovať, ale v takom pol roku určite nie. Tiež si nemyslím, že dieťa v pol roku chápe, že sa učí samostatnosti a že ho to nebodaj teší, že to dokázalo samé. Myslím, že do takého 1. roku potrebu urobiť niečo sám a byť na to pyšné ani nemajú. Toto som u svojej dcéry začala pozorovať tiež až zhruba po roku, že je rada ak sa jej nejaká činnosť podarila samej, ale to sa zatiaľ veru netýka zaspávania, skôr činností v bdelom stave, nie takých háklivých ako je zaspávanie a spanie. Ja práve som toho názoru - a to je práve tiež niečo, čo mi v tej knižke nesedelo - že dieťa do určitého veku potrebuje nejaký "ukľudňovač". V knižke radia práve kvôli tým fázam ľahkého spánku, kedy sa dieťa môže v noci zobudiť a vyžadovať "ukľudňovač" na ktorý je zvyknutý, mu proste vziať všetko z čoho by si mohlo ukľudňovač urobiť (nedať cumeľ, fľašu, cicík, nelíhať k nemu atď.) aby ste to nemuseli potom dieťaťu dávať zakaždým keď sa v noci zobudí. Ja myslím, že to je ale do určitého veku preň veľmi dôležitá potreba a napríklad teraz keď má malá 2 roky a cumeľ už má len na zaspatie vidím na nej, že je pripravená s rozumným vysvetlením sa ho vzdať. Všetko má svoj prirodzený čas, keby som jej ho chcela zobrať pred rokom, tak si myslím, že by to prežívala veľmi ťažko, lebo vtedy ho potrebovala omnoho viac ako teraz. Príde mi drastické zobrať tak malému dieťaťu, ktoré ešte nechápe, že ho chcete učiť samostatnosti, čokoľvek, čo ho môže upokojiť a dodať mu pocit istoty, a nechať ho nech v takom stave zaspáva. Ja samozrejme môžem korigovať, čo dieťaťu poskytnem ako ukľudnenie, vytrhávanie vlasov je samozrejme extrém, ja by som to asi hneď na začiatku zbrzdila a ponúkala by som inú možnosť upokojenia pred spánkom, ale určite by som nepoužila techniku vyplakania sa na odúčanie od čohokoľvek, minimálne nie do 1 roku dieťaťa. A veľmi by som to zvažovala aj neskôr hlavne podľa povahy dieťaťa , napr. precitlivelé dieťa môže mať potrebu pomoci pri upokojení ešte dlhšie ako iné deti. A to satie, presne ako píše @estterka , veď ak trochu pozorujete svoje deti, tak ste to museli vidieť, že aká je to silná potreba, ako ich to upokojuje, ja som musela zo zdr. dôvodov prestať kojiť po 6 týždńoch a malá stále hľadala, čo by sala, cumeľ odmietala ale stále vykrúcala hlavičku a hľadala a naprázdno cucala. A vôbec ju to neprechádzalo, stále som mala olízané tričko, až dokým v 7. mesiaci konečne nechytila ten cumeľ, to teda bola úľava aj pre ňu aj pre mňa. Už nebolo potrebné nosiť na rukách pri zaspávaní, odvtedy pekne zaspávala sama, akurát teda že s cumlíkom 😝 🙂 a vôbec mi to nevadí, práve sa chystáme cumlík rušiť, už viem, že to teraz pochopí 🙂

skeptik
2. jan 2012

@estterka Dieta, ktore sa uspava na prsniku si spaja zaspatie so sanim prsnika a pritomnostou matky. Vysledkom je to, ze si nedoveruje, ze dokaze zaspat bez pritomnosti matky a bez prsnika. Pokracuje to tym, ze po odstaveni matky davaju detom flase do postielky a vecer zostavaju s detmi az kym nezaspia. Skutocne poznam zeny, ktore ani na veceru nemozu ist kym dieta nezaspi, lebo len ony vedia "uspat" dieta alebo mozu odist z domu az ked dieta zaspi, co niekedy trva aj hodinu!!! A to nielen u kojencov ale aj batoliat.

Co sa tyka vplyvu "nenutritivneho satia prsnika ako "velmi dolezite" na taky mozog, co sa vyvija", tak o tom diskutovat nebudem, pretoze vidim, ze sme nazorovo uplne inde, nemam zaujem diskutovat o nicom, co nie je vedecky podlozene. A "studie, ktore to potvrdzuju" neexistuju, mozno nejake bulvarne clanky, ale nie vedecke studie. Taketo veci ma vobec nebavia.

Matka je matka a nie dudel.

skeptik
2. jan 2012

@halienka Nie podla mna, to je jednoducho vyvojova faza, ze dieta si neuvedomuje vlastnu individualitu, ale ma pocit spojenia s matkou - mysli si, ze ovlada vsetko, co matka robi - co sa ti na tom zda take nepochopitelne? Ved to nie je nic vedome, ale vyvojove stadium. To je vsetko instinktivne, to co ty opisujes ako spravanie u batoliat je nieco ine.
A samozrejme, ze sa tesi samostatnosti aj polrocne, ze nieco "dokazalo" - to si si nevsimla, ake su tie deti na seba hrde, ked sa im podari priplazit ku hracke a ake su frustrovane, ked vydaju namahu a nejde to?

Ja nevidim nic zle na "vyplakani sa" ked tam s nim zostane v izbe a milo sa mu prihovara az kym dieta nenadobudne sebaistotu, ze nic nehrozi a nauci sa same zaspat.
U nas nic taketo nebolo potrebne, pretoze ja som dieta nenechala pri prsniku zaspat, ale som ho posadila, nechala odgrgnut, polozila do postielky, zaspievala uspavanku a odisla z izby. Vobec neplakal, len si nieco rozpraval, a potom zaspal.

estterka
2. jan 2012

@skeptik ah jaj,hej,dieta sa narodi a presne co potrebuje je zacat drezurovat nech spi same,nedaj boze nech si nespaja spanok s matkou a jej pritomnostou-aj sa citas po sebe?

jaj a jak si uzivam uspavat a mozem ti zarucit,ze ja budem dojcit a uspavat do momentu,kedy uz ziadnu flasku nebude sama chciet,lebo uz bude na to tak velka 😉 necitam ziadne bulvarne casopisy,to si mozes by ista a na veceru nemam problem ist so svojou dcerou. dokonca aj na koncerte so mnou pred par mesiacmi bola-cely ho spokojne v satke prespala. nemam problem robit hocico s nou a kam pridem,ver mi,ze cestujeme vela,su ludia uzasnuti,ake dieta mam,skutocne pocuvam,ze nevideli take spokojne dieta,co nezaplace,je spokojne,prisposobove-a vidia,ze je to tym,ako k nej pristupujeme. lebo ma maximalnu istotu a doveru v nas. a to v nej budem budovat aj na dalej. a potom sa mamicky na ihrisku cuduju,ze pri vsetkom ich stazovani sa ja nemam co povedat 😉
vidavam to napriklad pravidelne v lietadle,kde vsetky deti doradu placu a nasa je spokojna,nema dovod plakat,nema dovod mat problem zaspat..a opat som nie raz od letusky pocula,ze dieta,ktore ani kutik usta nevykrutilo pocas eleho letu na palube nemali. vidim,ake vysledky maju praktiky,ktore odporucas ty a nemam dovod pochybovat 😎

estterka
2. jan 2012

a akoze tvrdit,ze ked dieta sa necha vyplakat a matka je pri nom je menej zle ako nechat vyplakat same-ako ked si predstavim seba kvoly niecomu plakat samu a potom plakat a mat vedla seba svojho muza dajme tomu,ktory ma bude drzat za ruku,ale nenaplni moju potrebu objat ma a citit jeho blizkost.. 😕 a este by ma to malo aj upokojit..by ma fakt zaujimalo,ktore zeny,co nechali vyplakat svoje male bezbranne dieta by nechali tak isto vyplakat aj svojho muza,svoju mamu,sestru...

skeptik
2. jan 2012

@estterka Nie drezurovat, aby spalo same! Dieta same zaspi od narodenia ak ho nebudes presviedcat o opaku, ze to nedokaze. Ja som svojho syna nemusela nikdy nechat vyplakat, lebo nikdy nemal dovod - od zaciatku mu bolo prirodzene spat vo svojej postielke, vedel, ze som nablizku a potreby mal uspokojene.

To, ze deti v lietadle placu je tym, ze maju tlak v usiach, pochopitelne, ze ked zuvas zuvacku (alebo kojis) tak ten tlak vyrovnavas, na tom nie je nic divne.

Ja rada chodim do spolocnosti aj bez deti a ked beriem dieta so sebou, tak to nie je preto, ze by som musela, ale preto, ze chcem. Mam nadalej zivot ako individuum, nielen ako matka. Venujem sa aktivitam, ktore s materstvom nesuvisia.
JCo sa vychovy tyka, a som sa od zaciatkou riadila hlavnou zasadou Marie Montessori a s vysledkami som velmi spokojna 🙂

estterka
2. jan 2012

@skeptik nie,nie,deti v lietadle placu,ked su uz strasne unavene a nevedia zaspat,o tom placi hovorim. pri vzlietani a pristavani nedojcim.,lebo nechce
ja tiez nerobim veci,lebo musim,ale lebo chcem.nase dieta je absolutne nasou sucastou. a este by som rada dodala,ze za 16 mesiacov nemame jednu jedinu neprespatu noc a to aj v horuckach bola a spala,aj zuby isli a spala..znova sa budem opakovat,ked pocuvam okolie,tak som spokojna uplne s tym,co a ako robime 🙂

abbey1
2. jan 2012

Ak chce dieťa spinkať samé, nech spí, ak chce spinkať s mamou, nech spí. Tu ide o to, že mnohé sa snažia deti od malinkata prevychovať podľa svojich predstáv a nerešpektujú individualitu dieťaťa a jeho potreby.Nie sme všetci tabuľkoví, jednému vyhovuje to, inému ono. Ale je mi smutno, keď sa dieťa musí i za cenu plaču a trápenia prispôsobovať potrebám a predstavám rodičov, a nehovorím len o spánku. Stále dookola sa tu na fóre rieši: "Moje dieťa robí , či nerobí to či ono!Je to normálne?" Prečo je tak ťažké akceptovať svoje dieťa, brať ho také aké je, neporovnávať ho s tým, aké by podľa niekoho , či niečoho, malo byť?
Prečo ak spoločné spanie , i zaspávanie na prsníku, hladkanie pri zaspávaní, nosenie,... vyhovuje matke i dieťaťu, malo byť považované za nesprávne, či až škodlivé?
Ja si svoje deti veľmi vážim a tak sa k nim aj chovám.A verím, že s rovnakou úctov sa budú i ony naďalej chovať ku mne.A keď raz budem stará a chorá, nebudú mať problém ma v noci prebaliť, či ku mne 100krát za noc vstať.

mahalo
2. jan 2012

kazde spravanie ma svoju pricinu..co sa tyka sexuality, 6rokov u chlapcov je presne ten vek, kedy sa zacina prebudzat. Pokial vam to je neprijemne a nepodari sa vam to zmenit, poradte sa so psycho. Urcite to nebrat tragicky.

ma.senka
2. jan 2012

@miruska320 presla som si tuto diskusiu a mam dojem, ze ti nikto neodpovedal, ze sa to tu pojalo ako tema na zaspavanie...

ja si myslim, ze sa nemusis obavat toho hladkania. podla mna tvoj maly chce sa uistit, ze nie je sam, ze ste pri nom. zvlast v noci su deti tulive a maznave. ja to tiez vidim na mojom certikovi - cez den vystraja ale pred zaspavanim a v noci ma vyhladava. pri zaspavani sa ku mne tuli, usmieva sa, brnka mi po nose od radosti, vala sa po mne ako psik. v noci sa posadi a ked zisti, ze som pri nom, tak pristvorkuje ku mne a zaspi spokojny nalepeny vedla mna. podla mna, si to uzivaj. neodmietaj ho, nedavaj mu ruku nabok ale ho za nu vezmi, polaskaj ho, dovol mu pritulit sa k tebe, pritisni si ho k sebe. mozno prave citi tvoje podvedome odmietanie a o to viac sa snazi ta hladkat, citit. 6 rocne dieta je male dieta. chodi do skolky alebo do skoly, je to v podstate cudzi svet kde musi byt vacsinu dna sam bez akychkolvek blizsich pocitov, bez mamy, bez otca. takze v spanku, v noci je o to pritulnejsi. moj nazor je - neodmietaj ho, dovol mu, aby sa k tebe pritulil a citil, ze ho lubis...

ma.senka
2. jan 2012

... beriem spat nazor, ze nikto miruske (zakladatelke temy) neodpovedal... 😉

piacere
2. jan 2012

@lucikan ja nie som zástanca tej knihy 🙂 My sme našu piškótu naučili zaspávať večer aj cez deň v postieľke (do roka totiž zaspal len v kočíku za jazdy cez prah... akože sorry, ale tiež mám len jedny nervy, aby som ročného chlapa drcala hodinu cez prah, kým zaspí...).. tak v roku muž povedal rázne dosť a dali sme ho do postieľky... Trvalo mu dva dni, kým sa naučil... ale s tým rozdielom, že sme nepraktizovali odchod z miestnosti a návrat po intervaloch... ostali sme pri ňom v izbe a tak je to doteraz... sám nezaspí, musí pri ňom niekto sedieť.... nevidím v tom problém... dieťa mám na to, aby som sa mu venovala...

halienka
2. jan 2012

@estterka jojo, veľa vecí, ktoré robíme našim deťom by sme dospelému nikdy neurobili 😖 ale strašne sme premúdrelí, myslíme si, že plač, ktorý je jediným spôsobom komunikácie dieťaťa a vyjadrnením, že niečo nie je v poriadku, je obyčajným vydieraním a manipuláciou, z bezbranných bábetiek dokážeme robiť prefíkaných manipulátorov 😖
@skeptik no polročné dieťa je rado že našlo hračku, nič viac nič menej, neuvedomuje si, že ju našlo samo a má byť na to hrdé, neuvedomuje si to, že to dokázalo samé a že je to niečo prečo je samostatnejšie. To uvedomenie si pocitu, že som niečo dokázalo samé a akási hrdosť alebo ako by som to nazvala, podľa mňa určite prichádza neskôr. Ale nevadí, to je proste môj názor. Možno aj preto, že si tú metódu vyplakania nikdy nemusela použiť, že si ju nikdy neskúšala, možno preto to pre teba nie je také neprijateľné. Nie je div, že väčšina žien, ktoré sa to rozhodnú použiť, to urobia väčšinou v stave, keď sú napríklad z nevyspatia alebo z nejakého ťažkého uspávania s nervami v koncoch, kedy sa materinský cit trochu utlmuje a veľakrát použijú na to svojich mužov, lebo aj keď je materinský cit trochu utlmený, stále nie dosť na to aby dokázali taký žalostný plač svojho dieťaťa počúvať pol hodinu vedľa jeho postieľky, vidieť ako naťahuje za ňou rúčky... 😖 Vieš, moja mama to brala presne tak, chcela mať poslušné a vychované deti, takže to bola priorita, nie to aby sme boli správne pripravení do života, v 8. mesiacoch (inak v období dnes známeho separačnou úzkosťou) nám zobrala cumle (som z dvojičiek, preto to množné číslo) postavila nás pred kachle a pred našimi očami ich tam hodila, aby sme videli, že cumle už nie sú a nechceli ich. No v tom veku sme to samozrejme nechápali a revali za cumľami. Brat je povaha flegmatická a za týždeň sa zmieril. Ja som revávala ani neviem dokedy, viem že mama vravela, že ešte aj v Beluši, kde sme bývali od mojich 2 do 5 rokov sa susedia na chodbe pri mame pristavovali: Zase vám to dievčatko tak veľmi večer plakalo...Zo spánkom som mala problémy do ôsmej triedy, dokonca mama musela so mnou raz navštíviť psychologičku. Ale mama bola hrdá, že ako skoro už nemáme cumle, možná súvislosť ju zrejme ani nenapadla. Samozrejme, že nepoužívala nejaké prepracované metódy na uspávanie, to vtedy také neexistovalo, ale to len na ukážku, ako môže taký násilný spôsob v čomkoľvek, na čo dieťa ešte nie pripravené a dozreté, ovplyvniť ďalšie fungovanie dieťaťa. A toto ja proste svojej dcére urobiť nemienim. Netvrdím, že u každého dieťaťa to narobí škody, ale u niektorých môže. A preto by som ja bola veľmi opatrná v takýchto veciach, ešte viac práve u detí, ktoré od narodenia javia problémy zo zaspávaním a spánkom, kľudne to môže byť spôsobené silnou senzitivitou dieťaťa, väčšou potrebou pocitu istoty a bezpečia - čo pre nich znamená samozrejme prítomnosť matky a trebars nejakého toho "ukľudňovača". Ak takémuto dieťaťu toto vezmeš, môže sa stať, že pocit neistoty v ňom zotrvá do dospelosti. Ak si matka dokáže odhadnúť správny čas, kedy je takéto dieťa už na zaspávanie osamote pripravené, bez cumľa a kadečoho iného - poväčšine je to podľa mňa vo veku keď už to dieťa čo to chápe a vtedy to skúsia, tak práve vtedy to môže povzbudiť sebavedomie dieťaťa, lebo si dokáže uvedomiť, že to zvládlo samé. Ale v pol roku si toto neuvedomí, akurát má z toho či už menšiu alebo väčšiu traumu. Toť môj názor.

anna1980
2. jan 2012

@ma.senka uplne suhlasím s tvojim vyjadrením pre @miruska320 .... a rovnako s
@abbey1 ...každe dieťa je individuálne aj k dvojčatám treba mať iný prístup... naš drobec zaspáva tiež na prsníku alebo v kočíku sám...v postielke mi nezaspí sam ani s mojou prítomnosťou, bud sa vnej postaví a hrá sa alebo plače... má 8 mes. a mám pocit že veľmi dobre všetkému rozumie... ked lezie ku kvetináču stačí mu rázne povedať (nie kričať) Tibinko to nesmieš, ukázať mu hlavou nie a odíde....nemôžem všetko niekde schovať (samozrejme veci na kt. by sa zranil su preč) ...tým chcem len povedať že deti sú mudre ,rozumeju nam,len my sa musíme naučiť rozumieť im čo je niekedy lahké inokedy veľmi ťažke. treba si nájsť k nim správnu cestu. Náš drobec nechce zaspávať sám,nechce mi jesť príkrmi lebo ho stále kojim, pri obliekaní jačí ako keby sme ho rezali tak mu musím spievať....proste na niektoré jeho "maniere" sme prišli a porozumeli sme si a niektore sa učíme ... každe dieťa je iné,len sa ho musíme naučiť pochopiť. ale nie ich zase veľmi rozmaznávať :o)

ma.senka
2. jan 2012

@anna1980 ako keby si hovorila o mojom synovi ked mal 8 mes. 😀
niekedy mam pocit, ze sa tu vsetky bojime prilisneho rozmaznavania tak urcujeme tvrde hranice... a robime stres detom aj sebe... a zabudame, ze k vychove patri aj dat pocitit lasku na poziadanie ... 🙂

ivankaalenka
2. jan 2012

Moja to robi normalne, ani ma nenapadlo, ze je to zle, potrebuje ma citit, pritom este si hovori, ze "meko", lebo pila mliecko do 3 rokov skoro a pamata si to. Ukludnuje ju to a mne to vobec nevadi. Ved o rok dva s tym podla mna prestane aj sama. Ja ju nechavam a dokonca raz mi to aj pomohlo, ked bola prilis rozrusena, tak som ju ukludnila tak a bolo dobre. A komu sa nepaci, nech sa nepozera, nejdem ju stresovat len za to, ze co povedia ludia. A sexualne to rozhodne nie je, to co je za napad??? Ak mi je to neprijemne, tak jej to poviem, ona to uz chape a je to v poriadku. Ale je to dieta a je to istota. A robi to aj tatinovi, aj ked skonstatuje, ze on "meko" nema 😀

vejula
2. jan 2012

@jarkam2 no samozrejme ked sme proti takymto praktikam tak to nebudeme skušať. Ja sa riadim svojim materskym inštinktom a teda žiadne knihy nepotrebujem. Verim že v našom genetickom kode je to zapisane najlepšie a myslim že takmer všetky mamičky citia že toto nieje normalne a trha im srdce ked počuju dieťa vrieskať. K tomuto hlasu mojho srdca nemožem ostať hlucha to nie, Nikto ma nepresvedči že toto nieje spravne a že tym pressviedčam moje dieťa že bezomna nedokaže zaspať.

OD narodenia hneed ako započul moj hlas moj spev a citil moju vônu stichol, pričom ked sme boli nutene od seba tak plakal už v nemocnici po sekcii ked som musela byť na jiske. Ten maly tvor potreboval mna moj hasl moj tlkot srdca moj prsnik aby bol kludny aby sa citil isto, kedže dovtedy som tvorila cely jeho svet.

Nitko ma nepresvedči že netreba počuvať hlas srdca plač svojho dieťaťa, byť slepy k jeho potrebam. Neučim ho nesamostatnosti isto nie, on mi ukazal ako počuvať svoje inštinkty. Nie určite ma žiadna kniha nepresvedči o tom že priroda to nezaridila tak ako je najlepšie a že je potrebne ho učiť nutenemu odlučeniu od matky pri zaspavani či hocikedy inokedy

danula.ch
2. jan 2012

@vejula to si stastna, ze tvojmu malemu stacilo na ukludnenie pocut tvoj hlas a tlkot tvojho srdca. teraz fakt bez ironie, ale nie vsetci maju to stastie 😉
nam ine ako ta kniha o zaspavani nepomohlo. maly nezaspal inak, ako bud na prsniku, neskor sme museli striedat prsnik s hojdanim na rukach. take jedno uspavanie trvalo coraz dlhsie, niekedy aj 3 hodiny, co som ho po pol hodine dojcila a natriasala. casto krat sa po tom maratone zobudil do pol hodiny a mohli sme to opakovat. maly bol coraz tahsi, svaly som mala jak Rambo 😀 . o psychike ani nehovorim, nevladala som fyzicky, ani psychicky´. nic ine nezaberalo, vyzadoval len dojcenie a hojdanie. a takto celu noc.
skusali sme ostat pri nom, lahnut si k nemu, nechat ho spat s nami v posteli, vsetko mozne, vsetko bolo marne. uz do narodenia bol taky, ze reval, az kym nezaspal na prsniku. skor som ho oddelit nemohla, to len pre tych, co by mi chceli pisat o tom, ze som si ho tak naucila ja. mala som ine plany, ale dopadlo to inak. povedala som si, ze radsej ho takeho malickeho nebudem trapit, ze to vyriesime neskor, ked bude starsi. odkladali sme to tak dlho, ako sa dalo, ale uz sme nevideli ine vychodisko
ked mal 10 mesiacov, povedali sme si dost. nebolo to az take drasticke, ako niektori pisu. napriek tomu dufam, ze pri druhom sa nam podari zaspavanie tak, ze nie na prsniku, ale v polospanku ho ulozit do postielky a zaspavat bude samo. no take plany som mala aj pri prvom, tak som zvedava, ake sidlo bude to druhe a ci nam zase neurobi skrt cez rozpocet 😉