Ako odučiť 3,5 ročné dieťa od cumlíka?
Už som zúfala, môj 3,5 ročný syn stále má dudu. V noci s ňou spí nedaj bože aby mu vypadla hneď spod vankúša vyberá druhú a cez deň s ňou stále chodí. Je mi trápne s ním aj niekam chodiť, lebo je veľký a stále ten cumlík nosí so sebou. Niekedy ho aj oklamem že cumeľ nemám tak spustí taký hrozný krik, plač, začne nerváčiť tak mu radšej dám nech je ticho. Poradte mi ak ste mali takýto problém. Teším sa na zajtrajšieho Mikuláša, dúfam, že ho prekabátim s tým, že ho Mikuláš vzal a na oplátku mu dal sladkosti. Držte mi palce
jednoznacne tiez suhlasim co napisala digysa. U nas zoadne obchody nefungovali tak to islo radikalne a plac nebol ani tie 2 dni... dudel na 3,5rocnom dietati nie ze je hamba, ale velmi skodi zdraviu - rec a hlavne dudel mu formuje podnebie a to mu uz tak zostane!!!!! Detsky zubari maju nahradu za dudel, u nas sa zubar zhrozil ked mal maly 2 roky a ze na noc dudel - inak mi "vynadal" a pestro opisal nasledky ze sme to hned riesili!
to s tym mikulasom je dobry napad. len potom mu ho uz za ziadnu cenu nedajte naspat. nam dudel zjedlo plysove prasa, co dostal na vianoce, ked mal 2 roky.
no ja som malému odstrihla špičky dudla a jemu sa to hnusilo také aj vložiť do úst. Mal pár pokusov si ho tam dať, al vždy si to rozmyslel. Prvý večer pri zaspávaní mrnčal, bol nepokojný, ale druhý deň bol v pohode...sem tam sa spýtal kde je dudka, ale inak v pohode. A on ho používal výhradne na spanie, teraz mi namiesto dudla žmolí ucho 😉
Ale ako už písali viaceré baby, nemôžeš sa nechať zlomiť aj keď bude plakať o život, jeho to prejde a zvykne si. Tak držím palce
Ja si nemozem pomoct, ked citam, vety ako "nemôžeš sa nechať zlomiť aj keď bude plakať o život, jeho to prejde a zvykne si." 😲 Boze, ved kto tomu dietatu ten cumel dal?! Mne sa to zda bezcitne.... Dlhy cas to bolo jeho ukludnovatko - vy by ste sa ako citili, keby vam niekto zobral vasu oblubenu vec? Ja sama mam problem zaspat bez mojho oblubeneho vankusa a co uz to drobatko, ktore ste si same na ten cumlik "naucili"? Ved sa tam na ten cumlik utvoril navyk, ktoreho je tazko sa zbavit, podobne, ako je tazke drzat dietu, nie?
Moja starsia dcera mala cumel do 6 - slovom SEST - rokov. Je tu, ziva a zdrava, aj zuby ma v poriadku. Cumlik mavala vzdy IBA na spanie, cez den ho v puse nikdy nemala. V noci ho vzdy hladala a dala naspat do pusy....oducit som ju chcela, ked mala 2 roky, lebo mi vsetci vraveli, ze uz je "velka", v kuse som pocuvala, aku chybu robim, ked jej ho nechavam, aka je velka, aka je to hanba, ako som ja na vine, ze cumel ma..... Ked sme teda skusili odvyknut od cumla, bolo to hrozne.....Bola nestastna, velmi plakala a ja sprosta som ju nechala plakat skoro do rana, hojdala som ju, tisila...lebo ved uz je velka a svet by sa zrutil, keby ten cumel este chvilu mala.......no nedalo sa. Ked mi s placom povedala, ze "maminka, ja teba a cumlik lubim najviac na svete" -skoro mi puklo srdce. Povedala som si, ze to oducanie necham na nu a nebudem pocuvat reci okolia, ze uz je velka.
"Oducanie" bol u nas postupny proces. Najprv sme sa doholi, ze uz je velka a pomaly cumlik necha tak.....po case sme sa dohodli, ze cumlik jej v noci odide a vrati sa vzdy iba vecer, aby mohla zaspinkat. Potom "zmizne". Prve noci knucala, ked sa prebrala a nevedela ho najst, ale nebolo to nic dramaticke. Casom - snad o 3/4 roka - sama povedala, ze ked bude mat 6 rokov, ze ho odlozi....a tak aj bolo. Podla mna bolo dolezite, ze sa rozhodla sama.
Takze ja by som radila postupne eliminovat cumlik cez den....dohodnut sa, ze dieta je na cumlik uz velke a ze sa bude pouzivat len v noci .....a potom postupne nechat rozhodnutie na samotne dieta, kedy cumel nebdue potrebovat uz ani v noci (s pomocou a motivaciou, samozrejme).
Ja som mala cumlik do 6 rokov a to cela zenska strana rodiny su ucitelky v MS a nikdy ma nasilu nenutili prestat s cumlikom 🙂 a zuby mam ukazkove 🙂 sama som sa rozhodla, ze uz chodim do skoly a bolo..su matky, ktore nutenim, placom atd vyzaduju od deti, co sa ma a co nema..u nas doma, ked som bola mala, mozem povedat, ze sa vsetko robilo cez vysvetlovanie, dobre slovo a samostatne sa viedli deti k poznaniu..to sa prejavi v buducnosti, kedy maju potom s detmi uzasny vztah..atd..to je uz ina tema 😵
ahoj kamaratka odstrihla synovi vrch (špičku/ s dudky jazyk mu behal furt do dierky az sa maly sam nahneval a zahodil ho lebo sa mu uz nedalo dudlat 🙂
Jednoducho zahodiť a nekúpiť nový. 😉
ahojte no ja som maleho odnaucila vtedy ked mi usna povedala ze sa mu robi predny skus aby som mu uz dudel nedavala a ked som prisla s malym domou proste som ho zobrala a akoze vyhodila z balkona kde ho spapal havko.a veru ze od vtedy uz dudel nemame no musim sa priznat ze ja som si sama na to musela zvyknut ze ho uz nema.a teraz to je normalne ze ten dudel nema iba druhy syn ale ten ma 1 a pol.
ja by som mu cumlík namáčala do niečoho nechutného, napr. troška octu..brrr alebo niečo také
Ja som nasej malej povedala, ze uz jej ziadne cumle nekupim, ze to ma posledne a viac ich nebude.....Tie predtym si prehryzla, tak tieto dostala upozornenim a dodnes nie je na nich ziaden hryzanec 😀 a ked ich pokazi, ma smolu.....urcite je dost velky na to, aby vysvetlenie, ze uz ziaden dudel nebude, pochopil, ked to vie aj nasa.....
ja som mojmu tiez ked mal 2,5roka odstrihla spicku,povedala som ze mu ju mravec odhryzol ,ked ho nechal hodeny na zemi,poreval si jedno spanie a bolo vybavene,sam ju zahodil,ze taku pokazenu nechce..samozrejme 3,5 rocny je uz dost velky na to aby ti oponoval ze mas kupit novy,takze to by asi nefungovalo,ja som za radikalne riesenie tiez-ved nebude dozivotne revat za cumlom ..je uz fakt velky na to a reve lebo vie ze povolis 😉 vobec si nemyslim ze mu sposobis nejaku "ujmu" 😉 🙂 ale v prvom rade nenechavaj si ziadne doma ,"pre istotu",ked sa rozhodnes,musis vsetky zlikvidovat 😉
1. pevne sa rozhodnut, ze dudlom je koniec! Cize vsetky vyhod.
Tiez suhlasim s tym, robit to cez vikend, mas viac casu ho upokojit a prisposobit program dna tomu oducaniu. U nas sme dcerku oducili zo dna na den. Ona ale spavala s nami v posteli a tak som jej dala na vyber, bud bude spat s nami v posteli, ale bez cumla, alebo s cumlom, ale v detskej izbe. Vybrala si maminku a cumel viac nepotrebovala. U syna teraz cakam, kedy vyjdu posledne stolicky a potom idem strihat spicky, ved ja ho nejako donutim, aby uz cumlik nepotreboval, pripadne si chvilu poreve. Co uz...
ja som to s malym bratom vymyslela takto povedala som mu ze existuje dudlikova vila a ked si da vecer dudlik do okna vila mu ho vymeni za nejake prekvapenie...a bol pokoj :D
My sme to mali lahsie. Nas 26mesacny syn pred 2 tyzdnami za manzelom a povedal mu: "Tati dindi vyhodit" . Tak manzel ich isiel akoze vyhodit (nechali sme si ich pre pripad). Odvtedy sme mu nepovolili, hoci parkrat si na ne spomenie. Sam s tym prisiel, tak sme vydrzali. Najhorsie je to, ze mu idu posledne stolicky a niekedy si zo mna robi cumlik ked zaspava nakolko ho este kojim. Ale je velmi zlaty. Pochopil, ze on sam s tym prisiel a tatik vyhodil, takze neplace. Nam tie cumliky uz naozaj isli na nervy, stale musel mat 3 ks aj cez den aj v noci a nedajboze ze sme jeden niekde stratili medzi hrackami alebo pod postelou. Stale sme ich len hladali. Teraz mame o jednu starost menej. A uz o tom, ze kazdy druhy mesiac som mu kupovala nove ani nerozpravam. Alebo sme mali take obdobie, ze za tyzden rozkusal aj 4 ks kvoli zubkom. Takze, skus nanho ist najprv zlahka, ale ked sa neda musis pritvrdit. On je uz velky na to, aby pochopil ze napr. pani doktorka zakazala lebo bude mat bibino alebo ze ich zobral susedov havko , a tak...Musis skusit a ked aspon nieco troska zaberie, nepovol. Lebo ak uz raz povolis, bude vediet ze sa to da aj viackrat. A keby, tak nech si troska poplace....vtedy ho skus zabavit napr. rozpravkami, aby na to nemyslel. Drzim palce 🙂
moja malá sa odučila tak že už ju ani nedudlala ale skôr kúsala tak som ju jednoducho odstríhla a taká jej už nechutila a hodili sme ju do koša a je pokoj
Škoda, že si nevystihla Mikuláša. Nedávno mi to spomínala kamarátka, že cumlík ich malej zobral Mikuáš keď k nim prišiel na návštevu 🙂 Odvtedy si ho malá ani raz nevypýtala a bolo po probléme 🙂
zkuste využít ježiška. Nevím jaký máte zvyk no my jdeme ke stolu a někdo z nás dá pod stromek dárky a po večeři se jdeme podívat jestli už tam byl ježišek no ja bych to udělala tak, že bych s nim šla pod stromeček at ho tam nechá ježíškovi a on mu ho vymění za dárečky 🙂 a potom být jen trpělivá a vydržet. držím palce
Jednoducho ho poslat do obalky Mikulasovi/Santovi, napisat list, zalepit a hodit na 'Poste'. Ako vymenu je vhodne dostat spatne darcek za cumlik 😉 Teraz je vhodne obdobie, tak treba sa len vianocne naladit a hor 'sa do toho 😉 drzim palec 🙂
ahojte,na tuto temu som sa pozrela nahodne,pri hladaní niecoho ineho a urobila som dobre.Môj syn,bude mat vo februári 3roky a bez dudlíka ani na krok,čo mi už vadilo,pretože samozrejme,že bol najvyšší čas s tym skončit a inšpirovala som sa nápadmi z tejto témy.Povedala som mu 5.6,že bude chodit mikuláš a či ho vymení za obrovský balíček,najskôr rozmýšlal a povedal,ze nie,tak som mu povedala,ze mu mikuláš určite necha aj nejake autíčko,hned sa chytil,že mc queena,odlozila som dudle ,všetky,co som našla a rozhodla som sa,ze nedám mu ich ani keby neviem,co bolo a na moje prekvapenie,sa ma pred spaním spýtal,kde ma dudu,povedala,som,ze si ju odniesol mikuláš,otočil sa a zaspal,pár krat sa spytal počas dňa,ze kde ma dudu,ale ziadny plac.Nechyba mu.Týmto vám chcem podakovat za tipy,ktore som tu našla,sme uspešne bez dudla,díky 😵 😵 😵 .
syn vyhodil dudky do kontajnera keď mal 2 roky aj niečo. urobil to dobrovoľne keď počul že jeho mladšia sesternica urobila to isté. 3 dňový plač nás neminul. No ale cesty späť už nebolo. Dudky vzali smetiari. teraz s hrdosťou hovorí mladšej sestričke že jeho dudky sú na smetisku (takže aj ona by ich už mala zahodiť).
nam v noci cumle zobrala "cumlikova vila" a odniesla ich babatkam v porodnici 😉 natka mala asi 20m a ani si viac nespomenula
treba ich zrusit cim skor, aby ste nedopadli ako moja sesternica - ma 8 a stale si "potajomky" dudle 😝 😅
ja som zrovna pred dvoma dnami "odobrala/ dudu mojmu dvoj rocnemu. mal ju iba na spanok, mal iba jednu, no zacal sa v noci casto budit a ked ju nemohol najst tak strasnyy rev, neni duda ,konec sveta.. vzdy sme museli k nemu vstat a hladat dudu.. lenze teraz sa nam narodilo druhe babenko a uz to bolo treba stopnut. lebo uz zacal dokonca umyselne v noci vyhazdovat dudel z postele a potom ho chcel spat. takze teraz sa duda proste stratila, neni, a hotovo. a celkom si na to dobre zvykol. ked povie ze chce dudu, poviem bohuzial, nemam, stratila sa. a on to zobere a zaspi normalne, este skor ako s dudlom. takze vela stastia, budes to mat urcite tazsie.
ahoj,ja som dudlovala do 6ich rokov,a schovávala ich aby my ich mamka nehodila do koša či pece (u babky) a pod....milovala som ich,aj keď som ich len mala v rukách a makčala do dnes si pamätám ten blažený pocit 🙂 😵 je ťažké poradiť,ja som staršiemu nebránila dudlovať,ten to odpľul ako 8mesačný,a druhý krpec uvidíme...ja by som nebránila
🙂 aj ja do 4 r haááááááááááááá a čo , a môj synček má 3, 5 a zaspinká len s dudulinou . vôbec mi to nevadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii 🙂 krasne má zubky , pekne rozprava a krasne R od 3 r . nebojte nebude dudulovat do 18 😀
raz som tu citala ze jedna maminka rozrezala dudel napoly..a dala malej..potom jej mala povedala ze duda fuj...a uz dudku nechcela...
neviem dokedy bude moj dudkat,,,takze ja neradim...len obcas citam komentare
my sme urobili tak.. Išli sme na kontrolu k doktorke. Eliška už bola pár krát v nemocnici, tak vie ako to tam vyzerá. Ráno som sa jej opýtala, či zoberieme pani doktorke cumlíky, že ona ich dá detičkám čo sú v nemocnici a plačú lebo ich bolí bruško (dajme tomu). eliška krásne súhlasila..zobrali sme cumlíky (mali sme asi 5 doma ale vzali sme 3 psst.. pre istotu 😀 ) Eliška si ich sama zobrala a dala pani doktorke aj s vysvetlením ,lebo mala vypleštené oči že načo jej to dáva... ked pochopila tak ich vzala. Prišli sme domkov a Eliška vždy keď som videla že chce pýtať cumlík tak sa zasekla..pouvažovala že komu sme ich dali a už nepýtala... potom asi týždeň mala také stavy že plačkala za nimi..ale už som jej pekne povedala kde sme dali cumlíky a vydržali sme... Som na ňu nesmierne hrdá ako krásne ľudsky sa zachovala... A to mala cca 2 a pol roka... ale nie u všetkých detičiek je to rovnaké.. tak či tak treba veľa trpezlivosti... 😉
Moje deti ...dcerka skoro 6 a syn skoro 3 ,,tak Vam to poviem ,,,v skolke cumel nemaju lebo nemozu ,,,u nas vecer ked idu o 8 spat ,,,si vezmu cumel do pusi lebo musia ...pridem o 10 min ked uz spia a cumel je mimo pusi ...mne to pride take jak ked maju hracku s ktorou zaspavaju a ked zaspia tak ju pustia ..neviem cim to je ale u nas je to tak ...ale zas dcerka uz som si všimla v poslednej dobe , ze cumel ma pri sebe ked zaspava , ale do pusi si ho uz da len ojedinele ...a syn ked pride zo skolky si ho aj opyta ,,ale ked je v pohode ho neprebuje vobec ,,,si myslim , ze aj jeho to casom prejde ,mam taky pocit ako keby sa tým ukludňovali ..moj nazor 😉
Moja dcerka dudala len na spinkanie a mala 2,5 roka ked sa odučila. Bola pri babke na 2 týždne a mamka akože "zabudla" cumlík. S babkou sme sa dohodli, že to skúsime. Prvé noci aj zakňučala, zaspávala dlhšie (z 3 sekund to bolo 15 sekund), občas si v postieľke spievala až zaspala a na cumlík si už ani nespomenula. O 2 mesiace bude mať 3 a teraz ked ju provokujem, že "chceš dudku?" máme z toho srandu.
Otázka znie, či ten cumel potrebuje... pretože ak áno, nebrať nasilu... my sme bez cumla cca 3 týždeň, ale už to bolo o tom, že ho mal zo zotrvačnosti a nie kvôli potrebe, tak som vzala a zahodila a nebol žiadny rev ani krik, len sa večer spýtal, či náhodou nemáme dudku... potom to treba už len ustáť... ale kým bol cumel preňho dôležitý, nebrala som mu ho... a to som skúšala všeličo - dudlíkovú vílu, výmenu za auto, za brumíka, nič... proste dudka bola top potrebná... a zrazu bola len ako hračka, kde-tu si spomenul, pred spaním viac-menej zo zvyku...keď mu vypadla z pusy, spal ďalej, keď sa zobudil, nehľadal ju... pohodička... tak sme s dudkou skončili... kľudne počkaj, nasilu nemá nič význam... 😉

Deti, ktorú majú dudel si naň vytvoria ako keby závislosť, takže určite by som nebrala nasilu, lebo to môže narušiť dôveru k mame a celkovo vzťah. Mal by ju zahodiť sám, len ho nejako motivovať. Napr. keď chce nejakú hračku v obchode tak by som mu povedala a dohodla sa spredavačkou (stačí našepkať pred platením) že tu sa dnes nakupujú hračky za dudky ( ale toľko dudiek, koľko ich má - a posmeliť ho , že je veľký, šikkovný chlapček, že to určite zvládne už aj be z dudiek. Asi by som mu nevravela, že je to hanba, lebo nie je a potom má dieťa len pocit, že robí niečo zlé, za čo sa musí hanbiť. Skúr by som mu povedala, že mu môže duda pokriviť zúbky. Na moju malú to v tom obchode nezabralo, ale keď mala 2 roky aj 3 mesiace tak sme boli len tak na prechádzke pred domom a som jej navrhla, že také veľké dievčatko už nepotrebuje dudku a či ju nehodí do kanála malým potkačekom, že tí sa potešia a taaak ich tam ešte aj nohou zatlačila až som pozerala, ale zaspávanie boli ťažšie aj 3 dni a potom si už ani nespomenula. Držím palce