icon

Ako pomôcť 4-ročnému dieťaťu sústrediť sa?

petravanc
10. mar 2026

Ahojte. Chcem poprosiť rady od ľudí čo majú skúsenosti s tym keď sa dieťa nevie sústrediť. Je to hlavne v kolektíve samozrejme že sa to prejavuje aj doma ale nie v takej miere ako hovoria učiteľky zo škôlky. Moj syn (4r.) miluje ľudí a deti, je strasne ukecany, od kedy sa naučil rozprávať rozprava veľa, strasne miluje škôlku. Tym že je jedináčik teší sa na deti. V poslednej dobe sa učiteľky na neho sťažujú že je to neúnosné, ze je non stop akoby v strese nevie sa sústrediť keď majú nieco robiť. Okrem toho robí uz 9 mesiacov ze po zobudení alebo ked sme neni pri nom že za šucha o vankúše..pediatricka povedala že je to normálne v tom veku. Akoby potreboval vypustiť ventil. Syn mal ťažší príchod na svet, dva krat omotana pupocna šnúra.
Ešte diagnózu nemáme potvrdenú od odborníka čakáme lebo práve ma v škôlke chodiť nejaká psychologicka. Len ma zaujíma či s týmto niekto bojuje a co mozeme zmeniť alebo urobiť aby sa to zlepšilo.
Ďakujem a pekný deň.

sara07
10. mar 2026

skusila by som odsledovat kedy sa to spušta, napr. ak je tažšia uloha, alebo má pocit že to urobil horšie ako iné deti
s kreslenim , riekankami je na tom ako ?
respetktivne čo sa teraz učia, doteraz bol v pohode alebo sa to len teraz stupnuje ?

janka_266
10. mar 2026

koľko času trávi pri tv a na mobile/tablete?

anonym_0cdc91
10. mar 2026

To šúchanie nesúvisí s nesústredenosťou. To je iný problém. Keď sa šúcha ako to nazývaš - vtedy vlastne onanuje.
Mne sa zdá že chceš po ňom veľa aby sa 4 r dieťa sústredilo. Veľa detí v tomto veku ešte pobehuje kade tade a odbehuje od svojich nedokončených úloh.

anonym_43533d
10. mar 2026

@petravanc detska masturbacia moze suvisiet s uzkostou. Aku mate atmosferu doma? Nie je prepodnetovany? Ma pokojny cas s rodicom na prechadzke, pri citani knihy, stavani lega? Kedy chodi spinkat vecer? Ma predtym digitalny detox _ vypnuta tv, mobil aspon 1_2h pred spanim?

anonym_00d8e6
10. mar 2026
@anonym_43533d

@petravanc detska masturbacia moze suvisiet s uzkostou. Aku mate atmosferu doma? Nie je prepodnetovany? Ma pokojny cas s rodicom na prechadzke, pri citani knihy, stavani lega? Kedy chodi spinkat vecer? Ma predtym digitalny detox _ vypnuta tv, mobil aspon 1_2h pred spanim?

@anonym_43533d detská masturbácia je absolútne prirodzený jav a nemusí mať žiadny problém ako svoj základ. Deti objavujú svoje telo a robia to čo im je príjemné

anonym_43533d
10. mar 2026
@anonym_00d8e6

@anonym_43533d detská masturbácia je absolútne prirodzený jav a nemusí mať žiadny problém ako svoj základ. Deti objavujú svoje telo a robia to čo im je príjemné

@anonym_00d8e6 nemusi, ale moze.

evkatk
10. mar 2026

Dieťa intenzívne učíme sústreďovať sa odmalička. Najprv ukazujeme obrázky z leporel a iné a snažíme sa čo najdlhšie ich tým zabaviť. Ide o minúty, ale každá minúta navyše trénuje sústredenosť. Neskôr sa im čítajú leporela, používajú interaktívne hračky, ktoré dieťa dlhšie zabavia, vykladanie Puzle, ktoré sú aj pre deti od jedného roka - drevené, vyrezávanie s úchytkami, zapájanie do hier primeraných veku,... Pozornosť sa musí v mozgu vytrénovať. 4 - ročné by sa napr. s interaktívnou hračkou malo zahrať nepretržite aj 30 - 35 minút. Toľko by sa malo sústrediť aj na aktivity v kolektíve. Postupne sa sústredenosť musí vycvičiť až do 45 min v predškolskom veku 5 - 6 rokov, aby zvládalo školu. Tam sa s ním nikto trápiť nebude. Začne zaostávať. Učiteľka v škole musí naučiť predpísané učivo všetky deti ( min. 25) naraz za 45 minút. Aktivity učiteliek MŠ sú v každej vekovej kategórii zamerané na sústredenosť potrebnú v danom veku. Žiaľ tie aktivity narúšajú deti, ktorých rodičia zanedbali túto oblasť výchovy a deti sú zvyknuté robiť si čo chcú a kedy chcú. Odmietajú robiť to, čo ostatní, odbiehajú, začnú sa hrať s prístupnými hračkami,.. Ak dieťa si na to z domu zvykne, máloktoré sa odučí. Z toho sa nevyrastá. Ide o zanedbanú výchovu výsledkom ktorej je rozmaznanosť a neposlušnosť, ktorú mnohí skrývajú pod pojem nesústredenosť. Ide o úmyselné odmietanie toho, čo sa robí, lebo je presvedčené, že tak ako doma, nemusí nič robiť, čo od neho iní požadujú. Podobne sa správajú aj autistické deti.

maryetta
10. mar 2026

Hmmm ide iba o tu sustredenist? Prave u chlapcov je to casta roztrzitost. Moj v skolke bojuje ked maju robit pracovne listy. Trpi doslova. Ale ucitelka povedala ze ako vacsina chlapcov. Jasne ze radswj by behal. Hral sa.... a aj ked pracoval tak proste odbabral len aby bolo 🤣
Presiel rok uz je to ovela lepsie. Snad o rok bude tam kde ma byt. 💪🏻

avakona
10. mar 2026
@evkatk

Dieťa intenzívne učíme sústreďovať sa odmalička. Najprv ukazujeme obrázky z leporel a iné a snažíme sa čo najdlhšie ich tým zabaviť. Ide o minúty, ale každá minúta navyše trénuje sústredenosť. Neskôr sa im čítajú leporela, používajú interaktívne hračky, ktoré dieťa dlhšie zabavia, vykladanie Puzle, ktoré sú aj pre deti od jedného roka - drevené, vyrezávanie s úchytkami, zapájanie do hier primeraných veku,... Pozornosť sa musí v mozgu vytrénovať. 4 - ročné by sa napr. s interaktívnou hračkou malo zahrať nepretržite aj 30 - 35 minút. Toľko by sa malo sústrediť aj na aktivity v kolektíve. Postupne sa sústredenosť musí vycvičiť až do 45 min v predškolskom veku 5 - 6 rokov, aby zvládalo školu. Tam sa s ním nikto trápiť nebude. Začne zaostávať. Učiteľka v škole musí naučiť predpísané učivo všetky deti ( min. 25) naraz za 45 minút. Aktivity učiteliek MŠ sú v každej vekovej kategórii zamerané na sústredenosť potrebnú v danom veku. Žiaľ tie aktivity narúšajú deti, ktorých rodičia zanedbali túto oblasť výchovy a deti sú zvyknuté robiť si čo chcú a kedy chcú. Odmietajú robiť to, čo ostatní, odbiehajú, začnú sa hrať s prístupnými hračkami,.. Ak dieťa si na to z domu zvykne, máloktoré sa odučí. Z toho sa nevyrastá. Ide o zanedbanú výchovu výsledkom ktorej je rozmaznanosť a neposlušnosť, ktorú mnohí skrývajú pod pojem nesústredenosť. Ide o úmyselné odmietanie toho, čo sa robí, lebo je presvedčené, že tak ako doma, nemusí nič robiť, čo od neho iní požadujú. Podobne sa správajú aj autistické deti.

@evkatk chvalaboh, ze každý rodič v pôrodnici dostane manuál s tym, ako ma svoje dieta "intenzívne trenovat" aby sa s ním nikto v budúcnosti nemusel trápiť vsak. Najlepšie všetko zvaliť na rodiča, ze zanedbal, mal to robit a neurobil vsak.

anonym_207e80
10. mar 2026
@evkatk

@evkatk toto AI vyhodili?Bezemočne,"učebnicove",bez kúska empatie a bez ohľadu na individuálny pristup

anonym_1ac9aa
10. mar 2026
@anonym_207e80

@evkatk toto AI vyhodili?Bezemočne,"učebnicove",bez kúska empatie a bez ohľadu na individuálny pristup

@anonym_207e80 kdeže, to evkatk ma takýto prejav, a to ju ešte nepoznáte, lebo toto je slabý odvar. Vždy je to matka/rodicia, ktorí dokazili dieťa. Ale su to iba teórie, konkrétnu radu, čo robiť, ak sa dieťa nespráva podľa “návodu” som od nej jakziv necitala.

anonym_1ac9aa
10. mar 2026
@anonym_207e80

@anonym_207e80 možno mas predsudky, no AI je naopak veľmi empatická, nápomocná a nikdy nikoho neobviňuje. Tu je generovaná odpoved:

Ahoj, možno ťa trochu upokojím – veľa detí okolo 4 rokov má problém so sústredením, hlavne v kolektíve, kde je veľa podnetov. To, že je syn veľmi spoločenský, ukecaný a teší sa do škôlky, je vlastne pozitívne. Doma je to často miernejšie, lebo prostredie je pokojnejšie.

To „šúchanie o vankúš“ po zobudení robí dosť detí ako spôsob, ako sa upokojiť alebo uvoľniť energiu. Ak je to hlavne keď je sám alebo po zobudení, väčšinou to býva v tomto veku normálne a deti z toho vyrastú.

Skúsiť môžete veľa pohybu cez deň, kratšie aktivity namiesto dlhých, jasnú dennú rutinu a jednoduché pokyny po jednom. Veľa energie u detí sa tak vie lepšie regulovať.

Je super, že do škôlky príde psychologička – určite vám bude vedieť povedať viac. V tomto veku sa často ešte nedáva žiadna diagnóza, lebo veľa detí je prirodzene veľmi aktívnych.

Držím palce, nech sa to čoskoro vyjasní. 🙂

petravanc
autor
10. mar 2026
@sara07

skusila by som odsledovat kedy sa to spušta, napr. ak je tažšia uloha, alebo má pocit že to urobil horšie ako iné deti
s kreslenim , riekankami je na tom ako ?
respetktivne čo sa teraz učia, doteraz bol v pohode alebo sa to len teraz stupnuje ?

@sara07
Vraj sa to stupňuje on je prváčik ale kedze nastúpil v januári tak ho dali aj ostatných januárových do prvej triedy znova čiže presne rok chodí do skolky. Spúšťačom je kolektív a vela podnetov. Stále do všetkého rozpráva a v podstate vyrušuje a tym sa nesustredi. Doma nema toľko podnetov a je to v pohode. Je poblazneny a nezastaví sa ale nepríde mi to doma take ako opisuje učiteľka samozrejme jej to verím.. a chcem s tým nieco robiť ak môžem

petravanc
autor
10. mar 2026
@janka_266

koľko času trávi pri tv a na mobile/tablete?

@janka_266 mobil ani tablet neovláda som proti tomu. Jedine tv. A to v týždni možno dva krat po hodine..a víkend je to viac záleží od toho kolko času sme doma

petravanc
autor
10. mar 2026
@anonym_0cdc91

To šúchanie nesúvisí s nesústredenosťou. To je iný problém. Keď sa šúcha ako to nazývaš - vtedy vlastne onanuje.
Mne sa zdá že chceš po ňom veľa aby sa 4 r dieťa sústredilo. Veľa detí v tomto veku ešte pobehuje kade tade a odbehuje od svojich nedokončených úloh.

@anonym_0cdc91 ja nechcem to mi učiteľky hovoria a som z toho nešťastná minule som plakala po ceste do práce.

petravanc
autor
10. mar 2026
@anonym_43533d

@anonym_43533d mame dosť zhon. Muž dlho v praci a potom rychlo vecer stihnúť aj sa porozprávať večera vaňa ked stihame nejaká hra , teraz ked je uz krajšie sme na dvore. Chodíme domov o piatej zo skolky a prace a snažíme sa postihat co sa da. Je pravda ze ked mal dva roky nas jeho biologicky otec vyhodil zo dňa na den našiel si inú a ja som pol roka bola na nic aj ked som sa snažila fungovať bolo to náročné obdobie. Teraz nam je uz dobre ale mohlo to v ňom nieco zanechať.

petravanc
autor
10. mar 2026
@anonym_43533d

@anonym_43533d chodila spat medzi 20:00-20:30, no ten digitálny detox pred spaním niekedy nema ked potrebujem nieco spraviť tak mu zapnem na chvíľku TV.

petravanc
autor
10. mar 2026
@maryetta

Hmmm ide iba o tu sustredenist? Prave u chlapcov je to casta roztrzitost. Moj v skolke bojuje ked maju robit pracovne listy. Trpi doslova. Ale ucitelka povedala ze ako vacsina chlapcov. Jasne ze radswj by behal. Hral sa.... a aj ked pracoval tak proste odbabral len aby bolo 🤣
Presiel rok uz je to ovela lepsie. Snad o rok bude tam kde ma byt. 💪🏻

@maryetta take niečo mame aj my presne ako opisujete a toto učiteľka vraj nedáva. Ta jedna , ta druha je celkom v pohode a nesťažuje sa

andreatytler
11. mar 2026

@petravanc
Daj synovi viac prilezitosti sa stretavat s detmi aj mimo skolky. Volaj k vam domov deti na hranie a neskor aj na prespavacky. Tym padom mu uz deti v skolke nebudu take vzrusujuce.

Zial slovenske skolky idu na to ucenie velmi zle. Malo by to byt individualne a iniciovane detmi. Nie silene a hromadne. Tu kde zijem idu deti do skoly ked maju 4 roky, ale to ucenie je hrou. Ucia sa pisat, ale 90% casu tak ako im to vyhovuje. Niektore dieta sa rado hra s legom, tak stavia pismena z lega. Niektore sa rado hra s plastelinou, tak robi pismena z plasteliny. Skus sukromnu skolku ak ti to vyjde financne.

Ako je na tom syn so spracovanim emocii a senzorickych vnemov?
Zda sa ze aktivne okolie a podnety ho nabudia a chce ich viac a viac. Sprava sa tak aj ked idete niekam na navstevu, alebo pride navsteva k vam? Skus si pozriet ci by vam pomohla ergoterapia (ci ako sa to povie po slovensky). Po anglicky Ocupational Therapy. Su to terapeuti co ucia deti aby si oni same vedeli zregulovat svoje spravanie.
Napriklad nas 6 rocny syn je prilis aktivny a nevie sa zastavit a vyhladava senzoricke vnemy. Takze cim viac dostane, tym viac chce. Aby dokazal sediet pri citani, dam mu na nohy takeho tazkeho plysoveho hada. Ten ho akoby objima a zaroven uzemnuje a ukludnuje. Ten terapeut by mohol nacut tvojho syna a aj teba taktiky na to lepsie sustredenie.

sara07
11. mar 2026
@petravanc

@sara07
Vraj sa to stupňuje on je prváčik ale kedze nastúpil v januári tak ho dali aj ostatných januárových do prvej triedy znova čiže presne rok chodí do skolky. Spúšťačom je kolektív a vela podnetov. Stále do všetkého rozpráva a v podstate vyrušuje a tym sa nesustredi. Doma nema toľko podnetov a je to v pohode. Je poblazneny a nezastaví sa ale nepríde mi to doma take ako opisuje učiteľka samozrejme jej to verím.. a chcem s tým nieco robiť ak môžem

@petravanc a teraz chodi s novými detmi , čiže taká pomiešaná alebo sú čisto ako boli predtým
ak učitelky sa novým potrebuju viac alebo inak venovat čo je pochopitelné , tak tieto idu bokom a nudia sa alebo chcu robit iné nové veci
zaujímala by som sa pri akých činnostiach vyrušuje, čo konkrétne robi ? či ich už robili atd ...
vela zaleží od učiteliek ako si zadelia skupiny, ako si to rozvrstvia ..
možno potrebuje menej deti v triede
prípadne ho zober k psychologičke nech to zhodnoti či problém je u neho alebo niekde uprostred alebo u učiteliek
darmo doma ty mu dohovoriš ked on si ani nepamätá čo bolo ráno v škôlke, môžeš mu robit kazania kolko chceš ... môžete sa porozpravat o tom čo ano nie v škôlke, prečo atd ...
a čo konkrétne od teba ako očakavajú ? povedali ti čo máš robit ? alebo aku predstavu majú ? spýtaj sa ich presne , nenechaj sa drbat ...

sara07
11. mar 2026
@andreatytler

@petravanc
Daj synovi viac prilezitosti sa stretavat s detmi aj mimo skolky. Volaj k vam domov deti na hranie a neskor aj na prespavacky. Tym padom mu uz deti v skolke nebudu take vzrusujuce.

Zial slovenske skolky idu na to ucenie velmi zle. Malo by to byt individualne a iniciovane detmi. Nie silene a hromadne. Tu kde zijem idu deti do skoly ked maju 4 roky, ale to ucenie je hrou. Ucia sa pisat, ale 90% casu tak ako im to vyhovuje. Niektore dieta sa rado hra s legom, tak stavia pismena z lega. Niektore sa rado hra s plastelinou, tak robi pismena z plasteliny. Skus sukromnu skolku ak ti to vyjde financne.

Ako je na tom syn so spracovanim emocii a senzorickych vnemov?
Zda sa ze aktivne okolie a podnety ho nabudia a chce ich viac a viac. Sprava sa tak aj ked idete niekam na navstevu, alebo pride navsteva k vam? Skus si pozriet ci by vam pomohla ergoterapia (ci ako sa to povie po slovensky). Po anglicky Ocupational Therapy. Su to terapeuti co ucia deti aby si oni same vedeli zregulovat svoje spravanie.
Napriklad nas 6 rocny syn je prilis aktivny a nevie sa zastavit a vyhladava senzoricke vnemy. Takze cim viac dostane, tym viac chce. Aby dokazal sediet pri citani, dam mu na nohy takeho tazkeho plysoveho hada. Ten ho akoby objima a zaroven uzemnuje a ukludnuje. Ten terapeut by mohol nacut tvojho syna a aj teba taktiky na to lepsie sustredenie.

@andreatytler u nás ergoterapeut nie je
snažia sa to špecialne pedagogičky ale nie je to ono , su nejaké súkromne centra ale to máš od 25€ za 45 min čo je pre väčšinu rodin už dost,
ano tu sa ide hromadne a teraz ... a na povel ...

anonym_7bd609
11. mar 2026

Ja pustam mojmu synovi meditaciu.Dychove cvicenia.Ma to 8 minut ale uz aj on pochopil ze ho to uvolni a upokoji pocas dna tak,ze si to zacal sam pytat.Treba dieta naucit dat sa do kludu,robit to s nim,ale mysel sa mu upokoji a potom je cely pokojnejsi,pokojnejsie reaguje,koncentrovanejsi.Takze aj takto to ide.Dcere sa nechce ale mladsi syn napriek tomu ze ma nehorazny prebytok energie sa na to dal nahovorit a dnes uz pri tom aj zaspi 😁

andreatytler
12. mar 2026
@sara07

@andreatytler u nás ergoterapeut nie je
snažia sa to špecialne pedagogičky ale nie je to ono , su nejaké súkromne centra ale to máš od 25€ za 45 min čo je pre väčšinu rodin už dost,
ano tu sa ide hromadne a teraz ... a na povel ...

@sara07 Je to skoda ze s tou drezurou zacinaju uz v skolkach. Snad sa to uz coskoro zmeni.
Ja by som urcite zaplatila $25 za sedenie u sukromneho terapeuta. Ved to by potreboval mozno 6-10 sedeni. Cize investovat $250 jednorazovo do zdravia dietata nemoze byt vela. Tu kde zijem ma tie sedenia u ergoterapeuta stoja $165 za 45 min.

sara07
12. mar 2026
@andreatytler

@sara07 Je to skoda ze s tou drezurou zacinaju uz v skolkach. Snad sa to uz coskoro zmeni.
Ja by som urcite zaplatila $25 za sedenie u sukromneho terapeuta. Ved to by potreboval mozno 6-10 sedeni. Cize investovat $250 jednorazovo do zdravia dietata nemoze byt vela. Tu kde zijem ma tie sedenia u ergoterapeuta stoja $165 za 45 min.

@andreatytler myslim že sa nič dost dlho nezmení
už su aj mladé učitelky , pripadne celé škôlky kde su max 40 ročné ale aj tak sú tam stále zauživané stereotypy ešte z čias komančov v rámci čo si môžu dovolit
zmenilo sa len to že nemôžu bit , prelepovat usta, atd ... ostatne sa drží
ako napr máme velky oploteny dvor ale nie detičky sa musia hrat na jednom pieskovisku ... učitelky v hlučiku ,, načo by sa rozmiestnili po dvore do každej časti a deti nech sa nahanaju a hraju ...
tie prachy ..mim, mzda je tu 915€ v hrubom čo je 661 v čistom, najčajstešie ponukany plat je v 1200 hrubom ...
nie je problém zaplatit aj malého boha ked máš z čoho ....

andreatytler
13. mar 2026
@sara07

@andreatytler myslim že sa nič dost dlho nezmení
už su aj mladé učitelky , pripadne celé škôlky kde su max 40 ročné ale aj tak sú tam stále zauživané stereotypy ešte z čias komančov v rámci čo si môžu dovolit
zmenilo sa len to že nemôžu bit , prelepovat usta, atd ... ostatne sa drží
ako napr máme velky oploteny dvor ale nie detičky sa musia hrat na jednom pieskovisku ... učitelky v hlučiku ,, načo by sa rozmiestnili po dvore do každej časti a deti nech sa nahanaju a hraju ...
tie prachy ..mim, mzda je tu 915€ v hrubom čo je 661 v čistom, najčajstešie ponukany plat je v 1200 hrubom ...
nie je problém zaplatit aj malého boha ked máš z čoho ....

@sara07 Viem, citam tu prilis casto prispevky ohladom problemov v skolke. Ale tiez citam vela o sukromnych skolkach kde je to uz ine. Zase chapem ze to nie je pristupne kazdemu. Neviem v com to je ze preco je to skolstvo take skostnatene a neschopne zmeny.
Tu kde zijem je priemerny plat 3600 mesacne. Ja mam tolko. Tych 25 za sedenie skutocne nie je vela.