icon

Ako požiadať o uvoľnenie predškoláka na dovolenku?

szpj
23. aug 2026

Ahojte , mám syna predškoláka v septembri plánujeme dovolenku , písala som žiadosť pani riaditeľke o uvoľnenie z vyučovania . Odpísala mi že od septembra sú nejaké nové zmeny ohľadom ospravedlnenia .. (čítala som, a vzťahujú sa len v prípade choroby . O dovolenke nie je spomenuté nič . ) a budem potrebovať potvrdenie od lekárky .. lenže lekárka nie je povinná mi pečiatku dať nakoľko syn chorý nebude. Máte niekto skúsenosť ?

Strana
z8
anonym_d20d39
28. aug 2026
@orisker

Práve na tomto diskusnom fóre som si prečítal dosť a dosť tém a príspevkov, v ktorých sa mnohé mamičky sťažujú a obviňujú z nespravodlivosti vládu, systém, aj všetkých naokolo za to, že sa pre ich deti nenašlo miesto v škôlke alebo, že treba ďaleko dochádzať do školy. A dušujú sa ako je dôležité mať nejaké pravidlá pri zaradení detí do škôlky.

A prečítal som si aj príspevky, v ktorých mamičky tiež obviňujú z diskriminácie systém, vládu, riaditeľku škôlky všetkých naokolo, keď treba požiadať/schváliť nejakú výnimku, lebo sa niekto snaží nastoliť nejaký poriadok a určiť nejaké pravidlá, ktoré by mali platiť, ak má tento systém fungovať.

@orisker A nenapadlo Ti, ze je normalne mat rozne nazory? Ci podla teba, vsetky zeny maju mat rovnaky nazor? Su matky, ktore dieta v pol roku uz davaju do jasiel. A su matky, ktore si dieta chcu co najdlhsie uzit doma. Su matky, ktore maju mladsie dieta doma, nema este 3 roky. Tak starsie si chcu nechat doma niekedy a ist na vylety aj s nim. Novy zakon od 1.9 v skolke, kde bude prisnejsi rezim dovoli dieta predskolaka nechat doma iba 2 tyzdne za pol roka. Je to velmi malo. Su to este velmi male deticky.
Co ti tym chcem napisat, je uplne normalne, ze jedna matka chce co najskor ist do prace (napr. musi, nemaju peniaze), a druhej sa nepaci, ze otras nove pravidla. Obe robia pre deti co povazuju za spravne. Iba ty si nepochopil, ze byt zena neznamena byt slepica a mat na vsetko rovnaky nazor.

akvi
28. aug 2026
@orisker

Práve na tomto diskusnom fóre som si prečítal dosť a dosť tém a príspevkov, v ktorých sa mnohé mamičky sťažujú a obviňujú z nespravodlivosti vládu, systém, aj všetkých naokolo za to, že sa pre ich deti nenašlo miesto v škôlke alebo, že treba ďaleko dochádzať do školy. A dušujú sa ako je dôležité mať nejaké pravidlá pri zaradení detí do škôlky.

A prečítal som si aj príspevky, v ktorých mamičky tiež obviňujú z diskriminácie systém, vládu, riaditeľku škôlky všetkých naokolo, keď treba požiadať/schváliť nejakú výnimku, lebo sa niekto snaží nastoliť nejaký poriadok a určiť nejaké pravidlá, ktoré by mali platiť, ak má tento systém fungovať.

@orisker nepochopil si na tom najdôležitejšiu vec. Niekto vytvoril hlúpy zákon kvôli neprispôsobivej minorite a trpí ňou väčšinová spoločnosť, ktorá nemá problém dodržiavať normálne pravidlá a normálne zákony. Takže áno, je správne sa proti tomu ohradiť. Kým nebola predškolská dochádzka povinná, nik neriešil žiadne vymeškane hodiny a predstav si, generácie detí veselo chodili na dovolenku počas roka, rodičia si deti nechávali doma vždy, keď im to vyhovovalo a nie, nič strašné sa nedialo, nik neutrpel žiadnu ujmu. Kvôli neprispôsobivej menšine, ktorej je btw. tá dochádzka u prdele aj teraz, tu trpí väčšina. To nie je a nebude v poriadku nikdy. Ale to niektorým jedincom nedôjde. A je preto na mieste sa ozývať a je na mieste to komunikovať aj škôlkam a ich vedeniu. Ja byť rodič predskolska alebo vo vedení škôlky, tak to vedome sabotujem, pretože hlúpe zákony si nič iné ani nezaslúžia.

anonym_ad35df
28. aug 2026
@orisker

@orisker tieto pravidlá aj tak nefungujú. Ani v škole, kde ešte v škôlke. Štát nemá páku ako donútiť deti chodiť do školy. 60 eur brali aj doteraz a nakúpia im za to pomôcky, potraviny. A buď to rozpredaju, alebo vymenia za alkohol.
Ak chce mať štát pravidlá, nech ma, ale musí vytvoriť aj funkčný systém vymáhania pravidiel. A to, čo sa týka školskej dochádzky, neexistuje. Sociálna kuratela nefunguje. Ich nezaujíma, že dieťa nechodí 2 roky do školy. A nezaujímajú ich ani oveľa závažnejšie veci.
Namiesto povinnej predškolskej dochádzky mali doriešiť kontrolu, pomoc a podporu tým, ktori školskú dochádzku ignorujú, či je povinná, či je nepovinné.

Strana
z8