Ako prekonať strach dieťaťa z WC v škôlke?
Ahojte. Malého som cez leto odplienkovala. Zvykol si chodiť na riadne (velké wc) vždy povie, že ide čurať alebo kakať. Teraz nastúpil do škôlky (aj tak o niečo skorej, je novembrový) a od prvého dňa problém. Prvý deň sa tam pokakal, učitelka teda povedala, že nech je na druhý deň zasa len do obeda a že uvidíme čo bude zajtra. No, lenže nič sa nezmenilo. Malému sa teraz stala nehoda každý deň. Nepokakal sa, no každý deň sa pocikal. Každý deň mi pani učitelka hovorila, že jej syn povedal, že sa bojí WCka. Absolutne nechce ísť na wc a vyciká sa jedine keď sa hrajú vonku a aj to do gatí. Dnes už mi bolo “pohrozené” druhou pani učitelkou, že takto to dalej nepôjde. Že s tým mám okamžite niečo robiť. Dostávala som také pohlady, ako keby som najhoršia matka na svete :( . Ešte naschvál hovorila predomnou druhým matkám : “Ale váš malý bol dnes bez problémov..” Cítim sa hrozne. Myslela som si, že max tie 2 dni po sebe sa to stať môže, no keď je to každý deň a nemám ani zo strany pedagógov pochopenie je to hrozné… každý deň im vysvetlujem, že doma na WCko chodí, že to stále cvičíme a aj sa hráme napr. s plyšákami na škôlku, že jeho oblúbený plyšák chce isť na WC. A malý ho tam bez problémov dá. Snažím sa ho aj pýtať čoho sa bojí, no nechce mi odpovedať. Povie len, že sa bojí a na wc nepôjde. Prvý deň ako sme prišli zo škôlky sa mi 2x vycikal do gatí, inak chodí/chodil na wc normálne. Nemáte nejaké tipy?
Kde tam maju tie zachody? Prist s nim rano a ist tam na ich wc s malym a umyt ruky by ti nedovolili?
Nech to vidis aj ty aku ma reakciu
Kde tam maju tie zachody? Prist s nim rano a ist tam na ich wc s malym a umyt ruky by ti nedovolili?
Nech to vidis aj ty aku ma reakciu
@kitycat Hneď oproti triede. Zajtra sa spýtam, ďakujem.
@anonym_autor z verejnych WC ma hrozu kazdy 🙂 🙂 🙂
Toto mi presne napadlo že či by dovolili aby ste išli s ním ráno, prípadne zobrať aj toho plyšáka čo doma chodí akože na wc a nech idú spolu cikať s plysakom
No takto.
V prvom rade by som sa neponosovala na ucitelky, maju tam plnu triedu malych deti, ktore kazde urcitym sposobom prezivaju adaptaciu aj prve dni a naozaj nemaju priestor tam specialne umyvat a cistit a riesit jedno dieta, ktore sa kazdy den pokaka a pocika,... to v prvom rade. Jednoducho si to uvedom a prijmy to ako fakt, bez hocjakeho vyhovarania sa na "Ale ..."
Normalne by som ich poprosila ci tam nejaky cas nemozes pobudnut, pred alebo po, a zoznamit syna s wckami. Lebo inak to fungovat nebude, a zbytocne sa budes tvarit ze "zle zle neochotne ucitelky" - ak raz syn nie je (z akehokolvek dovodu) pripraveny akceptovat rezim ci vybavenie skolky.
Ak mu wcko doma neprekaza (u nas boli sceny aj doma pri uceni na wc), tak by to nemal byt take problem, ak to raz chlapcovi odkomunikujes uz s nejakou odmenou alebo sa tam raz vycura a vybavene... neriesitelne to urcite nie je, neboj sa. Drzte sa.
Toto mi presne napadlo že či by dovolili aby ste išli s ním ráno, prípadne zobrať aj toho plyšáka čo doma chodí akože na wc a nech idú spolu cikať s plysakom
@mirkakonik5 Toho plyšáka si bral včera a presne som mu to aj doma vysvetlovala- že môže ísť s plyšákom cikať. Že aj on bude chcieť v škôlke cikať a môžu ísť spolu. No nič :/ . Ale myslím si, že aj keby chcel, určite mu nedovolili tahať plyšáka na wcko. Zajtra sa spýtam učitelky a keď by to šlo, určite skúsim ísť na to wcko s ním 🙂
v lete kedy v lete? týždeň dva??? ak je to krátka doba je jasné že sa ešte bojí a je naučený len na domáce WC má doma regulátko alebo chodí na veľké wc.. nie je tam tma na wc dosiahne si zapáliť svetlo napr... nehučí tam nejaké vetranie ktorého by sa mohol báť napríklad... fakt s ním skúsiť ísť pozrieť to wc ale je rozhodujúce ako dlho bol naučený na WC
No takto.
V prvom rade by som sa neponosovala na ucitelky, maju tam plnu triedu malych deti, ktore kazde urcitym sposobom prezivaju adaptaciu aj prve dni a naozaj nemaju priestor tam specialne umyvat a cistit a riesit jedno dieta, ktore sa kazdy den pokaka a pocika,... to v prvom rade. Jednoducho si to uvedom a prijmy to ako fakt, bez hocjakeho vyhovarania sa na "Ale ..."
Normalne by som ich poprosila ci tam nejaky cas nemozes pobudnut, pred alebo po, a zoznamit syna s wckami. Lebo inak to fungovat nebude, a zbytocne sa budes tvarit ze "zle zle neochotne ucitelky" - ak raz syn nie je (z akehokolvek dovodu) pripraveny akceptovat rezim ci vybavenie skolky.
Ak mu wcko doma neprekaza (u nas boli sceny aj doma pri uceni na wc), tak by to nemal byt take problem, ak to raz chlapcovi odkomunikujes uz s nejakou odmenou alebo sa tam raz vycura a vybavene... neriesitelne to urcite nie je, neboj sa. Drzte sa.
@anonym_9ea01b Dakujem za rady. Zle som sa asi vyjadrila, ja z toho ucitelky ABSOLUTNE neobvinujem. Len vidim, ze jedna má celkom dost pochopenie a snazi sa o tom so mnou aj komunikovat, no druha sa mi “vyhrozila” takym zvlastnym stylom. A ja sama chapem, ze nie je cas sa individualne venovat v takychto veciach vsetkym detom a ani o to neziadam. Len mozno trosku pochopenie, lebo on s tymto problem vôbec nemal. Doma sa to s nim snazim riesit, ako som uz pisala- hrat a vsetko mozne.
v lete kedy v lete? týždeň dva??? ak je to krátka doba je jasné že sa ešte bojí a je naučený len na domáce WC má doma regulátko alebo chodí na veľké wc.. nie je tam tma na wc dosiahne si zapáliť svetlo napr... nehučí tam nejaké vetranie ktorého by sa mohol báť napríklad... fakt s ním skúsiť ísť pozrieť to wc ale je rozhodujúce ako dlho bol naučený na WC
@anonym_b08926 Od začiatku leta cca.
@anonym_autor
Moja dcéra tiez nechcela chodit na WC v skolke, lebo tie wcka boli otvorene, bez dverí. Vedľa seba niekoľko a deti sa tam striedali zaradom. Učiteľky stale hovorili, ze sa nevycika, zadržiava. Ale vyšli jej v ústrety, ked sa vsetky deti vycikali, išli do triedy a ona sa mohla sama nerušene vycikat. Proste mala blok z takého WC, doteraz nedokáže ist na niektoré WC a ani sa jej nečudujem. Toto nam pomohlo, ze rešpektovali jej potreby, lebo proste nemoze celý den zadržiavať alebo sa pocikavat.
@anonym_autor ja som mala v škôlke tento istý problém, neviem ale prečo. Doma som normálne chodila na veľké wc a v škôlke som sa tých malých wc bála 😃. Tak mama poprosila učiteľku, či by mohla ísť so mnou. Tam mi to asi nejako vysvetlila a potom už problém nebol.
Určite s ním na to wc choď, aj viackrát, ak bude treba. Ja som práve pred chvíľou čítala tento článok, a presne aj toto spomínali ako normálny stav na začiatku adaptácie. Dám ti sem aj úryvok, ak nemáš prístup k celému článku.
https://dennikn.sk/3614874/plakal-si-to-je-najh...
“ Koľko zvyčajne trvá adaptačný proces?
Adaptácia v materskej škole trvá minimálne pol roka. Závisí od osobnosti dieťaťa a jeho pripravenosti, ako celý proces zvládne. Aj keď sa zdá, že je po jednom mesiaci dieťa už zadaptované, v skutočnosti môžeme očakávať, že ďalšie mesiace prejde ešte rôznymi inými fázami adaptácie.
Ktorá fáza je prvá a čím sa adaptácia završuje?
Keď dieťa prichádza do materskej školy, v prvej fáze je pozorovateľom. Málo sa zapája do aktivít, má minimum interakcií s inými deťmi. V tejto fáze je úplne prirodzené, ak ešte v škôlke nechce jesť, je málo, odmieta ísť na toaletu alebo nechce spať. Jednoducho sa v prvých dňoch najskôr musí „oťukať“.
Potom sa dieťatko postupne osmeľuje. Zrazu je ochotné komunikovať s učiteľkou a s inými deťmi, začína skúšať nové hračky a ochutnávať jedlo. Keď zistí, že je všetko v prostredí bezpečné, prechádza do tretej fázy. V nej začína nadväzovať kontakty. Vytvára vzťahy, najprv s jednou učiteľkou a potom aj s ostatnými učiteľmi a s deťmi.
Po niekoľkých mesiacoch prichádza ďalšia fáza a dieťa zatúži mať v kolektíve svoju pozíciu. Každý kolektív má svoju dynamiku. Niekto je v ňom zabávač, iný ten, ktorý sa o všetkých stará, niekto je vodca. Dieťa hľadá, čím môže byť zaujímavé pre ostatné deti. Ak dieťa, ktoré bolo dovtedy tiché a utiahnuté, zrazu začne vyvádzať a vyčnievať, môže to byť preto, lebo nevie vyniknúť v tom pozitívnom, čo v ňom je, a začne sa na seba snažiť strhávať pozornosť nežiaducim správaním. Preto je dobré, ak učiteľ a rodič komunikujú a spolupracujú, aby mohli dieťaťu v tejto fáze pomôcť a podporiť ho v hľadaní toho, v čom je dobré.”
Taka hlupost ma napadla, inde nema problem chodit na wc? Ja by som cez vikend navstivila vsetky detske kutiky alebo obchodne centra vo vasom meste, kde maju zachody (niekde su aj detske) a ucila ho, ze aj inde su zachody a nechala ho vycikat sa.
@anonym_autor Nech to pustí doma.

Ešte chcem doplniť, že do škôlky chodí rád. Vôbec neplače a je usmiaty. Keď ho budím a poviem, že ideme do škôlky velmi sa teší. A ani domov sa mu moc chodiť nechcem. Tak tomu nerozumiem.