Nehody detí v škôlke: Skúsenosti a reakcie učiteliek
Ahojte baby,
chcela by som sa vás spýtať na vašu skúsenosť, lebo som z toho dnes celá smutná a nešťastná. Malý mal dnes v škôlke nehodu – pokakal sa. Stalo sa mu to aj minulý týždeň raz, ale inak doma celý týždeň ukážkovo chodí na záchod a pýta sa bez najmenšieho problému.
Dnes mi ho ale učiteľka odovzdala s tým, že ho tam nemám vodiť, kým sa nenaučí pýtať na WC. Prišlo mi to strašne necitlivé a prísne. Veď v škôlke je to pre neho stále nové prostredie, pri hre sa pozabudne alebo sa stiahne, a doma pritom funguje normálne.
Ako to bolo u vás? Stávali sa vašim deťom na začiatku v škôlke nehody? Ako reagovali učiteľky – boli tiež takéto nekompromisné, alebo mali viac pochopenia a trpezlivosti?
Ďakujem moc za každú reakciu a skúsenosť! ❤️
Pokiaľ nemá nehody dennodenne neriešila by som to ešte ,ísť sa riaditeľkou a vysvetliť jej to . Učiteľka nemá čo rozhodovať že nemáš nosiť dieťa . Môj sa pár krát počural a neriešili to . Iné by bolo keby to robí každý deň .
@kessica87 Moj NKS chlapec sa prvý rok aspoň 30 razy posral v školke. Ale aj trpel zápchami, bol to kríž, ale zvládli sme to a učiteľky v pohode to brali.
Malý bude mat 25.1 3 roky. Čiže dovtedy keď usúdia, že nie tak mi ho do škôlky nezoberú, ale mali málo detí tak ma svojim spôsobom prosili aby som ho tam dala. No jedna učiteľka je tam čo to berie v pohode a jedna je táto čo mi dnes volala, že si mám príst preňho lebo je pokakaný a, že pokiaľ ho nenaučím normálne sa pýtať na záchod tak nepatrí do škôlky a boli sme dorozprávané. Celkom mi je to ľúto lebo jemu sa tam páčilo 😔
Malý bude mat 25.1 3 roky. Čiže dovtedy keď usúdia, že nie tak mi ho do škôlky nezoberú, ale mali málo detí tak ma svojim spôsobom prosili aby som ho tam dala. No jedna učiteľka je tam čo to berie v pohode a jedna je táto čo mi dnes volala, že si mám príst preňho lebo je pokakaný a, že pokiaľ ho nenaučím normálne sa pýtať na záchod tak nepatrí do škôlky a boli sme dorozprávané. Celkom mi je to ľúto lebo jemu sa tam páčilo 😔
@kessica87 kašli nato . Pondelok normálne nech ide do škôlky ako keby sa nič nestalo .
@kessica87 Mojmu sa to stalo za celu skolku myslim len raz, ale zato az ako 5rocnemu. Ucitelky to brali v pohode, aj inym detom sa to stavalo.
Naša škôlka je v tomto veľmi prísna. Dieťa musí byť na 100% odpliekované. Ak má dieťa opakovane nehody rieši sa prerušenie na určitý čas. Vysvetlili nám to ale pekne, slušne už pri zápise. Inak je to úžasná škôlka, ochotné učiteľky, vždy je možnosť dohodnúť skoro na všetkom.
@kessica87 choď za riaditeľkou a vysvetli situáciu.Zda sa mi to prehnane.O takej veci sa diskutuje a rozhoduje s riaditeľkou a už vôbec nie pred dieťaťom!Učiteľka nemá právo ti hovoriť, že už nemusíte chodiť.
@kessica87 vďakabohu za naše učiteľky. Syn sa ani raz nepocikal, ani nepokakal. Ale jeho spolužiaci párkrát, nič sa nedialo, učiteľka prezliekla, dala do sáčku, pri odovzdaní dieťaťa dala aj špinavé prádlo. Ráno prišlo zase vysmiate. Narozdiel od triedy kde chodila dcéra, tam museli ísť na povel na wc, keď netrebalo, malo smolu, keď sa stala nehoda, deti plakali, lebo učiteľky im to dávali najavo, že ich to obťažuje a aj rodičia si vypočuli svoje. Preto som aj dcéru preložila do inej triedy, lebo sa bála pýtať na wc. Nie každé dieťa dokáže tlačiť na počkanie. Teraz nemá problém. Raz sa stalo, že pocikala posteľ, ale to na začiatku, lebo nebola zvyknutá, že môže ísť na wc keď potrebuje, nie len vtedy keď učiteľka dá príkaz.
@kessica87 nuž je malý a nie je pripravený na škôlku....veď 4- 5mesiacov urobí veľa....učiteľka pri nástupe nevie zhodnotiť či dieťa je alebo nie je pripravené.....iné je pocikať sa v škôlke a iné pokakať sa keď ho musí ísť umyť a poprezliekať, vtedy necháva ostatné deti samé......časť dňa je učiteľka sama, takže chápem aj ju, musela dieťa zobrať do kúpelky a tam ho vyzliecť a umyť - ostatné deti boli bez dozoru......pri pocikaní je to chvíla kedy sa dieťa aj samo prezlečie, ale iné je pokakanie.....a z jej pohľadu sa to stalo opakovane...
Toto je dieťatko ešte nepripravené do skolky.
Ak môžeš zostaň s ním ešte doma a trénujte.
Problém je asi v tom, že ak ucitelka musí čistiť a umývať tvoje dieťa, nemá kto byt s ostatnými deťmi a to je problém
Toto je dieťatko ešte nepripravené do skolky.
Ak môžeš zostaň s ním ešte doma a trénujte.
Problém je asi v tom, že ak ucitelka musí čistiť a umývať tvoje dieťa, nemá kto byt s ostatnými deťmi a to je problém
@anonym_d21d49 dieťa je 2 týždne v školke a 2 krat sa pokakal ozaj je to také strašné ? Trošku preháňas si myslím . Ako sa dá prosím natrénovať kakanie ? Keďže pocurat sa nepočural .
@anonym_d21d49 dieťa je 2 týždne v školke a 2 krat sa pokakal ozaj je to také strašné ? Trošku preháňas si myslím . Ako sa dá prosím natrénovať kakanie ? Keďže pocurat sa nepočural .
@parvinka0001 tak ako sa dá natrénovať cikanie. Veľa deti medzitým rozlišuje hoci dospeli to tak rozdielne nevnímajú
U nás muselo byť tiež dieťa 100% odplienkované. A ja to aj chápem, nechcela by som utierať a umývať hovná po cudzích deťoch. Aj po tom vlastnom to nie je príjemná súčasť materstva. Nie je to ich práca.. ak by to robilo každé dieťa ako by to tam vyzeralo?
Učiteľka, resp. 2, má 20 detí, tretina detí plače a do toho má riešiť deti, ktoré nie sú poriadne odplienkované...
@kessica87 joj, ved je este malicky. To je normalne, on vies co, mozno je taka situacia, z emu treba, aj by sa pytal, ale co ak maju akurat nejaku aktivitu, ucitelky riesia nieco ine, tak to chudatko vyriesi takto, ze sa pokaka. Ja mam osobne takuto skusenost sama, dodnes si to pamatam, islo ale o pocikanie, ja som nejak nevedela sa dostat k ucitelke, daco tam riesili a nevydrzala som a potom mi este na cestu domov obliekli tie mokre mencestraky. Dost dlho som mencester nechcela ani vidiet. A mohla som mat tak 5 rokov aj nieco, lebo som vhpdila len do predskolskej a siel vtedy po mna bratranec o 10 rokov starsi, tak on neriesil, ucitelky ma odovzdali jemu a taka mokra som sla domov. Strasne. Mohli aspon mame zavolat, starka bola doma, ze by mi bratranec zobral dake teplaky z domu. Alebo ma mali nechat v pyzame. Kokos.
Podla mna to nie je jeho chyba a taketo nieco to bude. Mozno sa len hanbil ist povedat. Nasi kym nemusia surne, a to myslim vsetky 4 deti, tak v skolke ani nechodili kakat, ziadne sukromie tam a odmalicka, ako sme ich odplienkovavali, tak chceli byt pri tom same. Ved maly sa este len uci orientovat v cudzom prostredi, komunikovat,...
A mozno idu hromadne a vtedy sa mu just neda a neskor sa stane nehoda. U nas mame zlate ucitelky, chodia aj hromadne, aj sa pytaju, neobtazuje ich to.
Neviem ako je to teraz u nas v skolke ale keď išla dcera ako 2,5 ročná do škôlky tak mi povedali ze musi byt na 100% odplienkovana a musí sa vedieť pytat na wc..u nas vtedy bola 1 učiteľka a 1 výpomoc na 25 deti asi, v triede boli deti iba do 3 rokov.. nesmeli mat ani plienky na spanie... Myslim že dcere sa pár krat nehoda stala ale učiteľka mi slušne povedala ze veci mam v skrinke a ze sa stalo to a to... Ale nejak často tie nehody neboli..chapem aj vašu pani učiteľku ak je na tie deti sama tak naozaj nema cas riešiť takéto nehody...dcere som sa vtedy snazila vysvetliť ze aj ked sa hraje alebo robi cokolvek ine nech to nechá a ide hned na wc.my sme ale mali veľmi zlate pani učiteľky..
Ešte dodám ze v začiatkoch chodenia do skolky, prvé týždne mi to príde normálne..dieta ma veľa podnetov, všetko je pre neho nove.cize sa moze zabudnúť... ak by to bolo opakovane tak by som to riešila...v tomto konkrétnom prípade by som sa spýtala slušne učiteľky ze ostatnim detom sa nehody nestali? Dieťa by som ale do skolky doviedla...ucitelka ti nema co prikazovať že dieťa do skolky nepatri o tom moze rozhodnúť riaditelka..
@kessica87 Tak ak chodí od 1.9 tak za 9 dní je fakt dosť 2 krát mať nehodu... Vôbec mi neprídu učiteľky prísne. Kedy si ho odplienkovala? Lebo teraz je in na to kašlať proste-nech má plienky však netreba ich prať-jednorázové sa ľahko kúpia a odplienkovať rýchlo pár týždňov pred nástupom do škôlky a potom to odplienkovanie nie je ešte dokonalé. Skús byť s ním doma do konca roka bez plienok úplne a trénujte to postupne tak že nech sa pýta sám aj pri hre a tak a potom skús od januára znova, fakt učiteľky nemôžu každý deň riešiť niekoľko detí čo majú nehodu keby tak často mali všetky ako tvoj...
Naša škôlka je v tomto veľmi prísna. Dieťa musí byť na 100% odpliekované. Ak má dieťa opakovane nehody rieši sa prerušenie na určitý čas. Vysvetlili nám to ale pekne, slušne už pri zápise. Inak je to úžasná škôlka, ochotné učiteľky, vždy je možnosť dohodnúť skoro na všetkom.
@anonym_082422 pozri. Moja uz rok sa krásne pytala kakat. Vazne mala 1,5 roka a isla sama alebo povedala ze chce. Pritom cikala stale do plienky este uprostred leta mala na nocny spanok plienku. Za tieto 2tyzdne v skolke sa raz pokakala. Sama som neverila keby nevidim 🤣 nuz v zapale hry sa v cudzom priestore rozptylila.
Priznám sa, že týmto témam nerozumiem. Nerozumiem tomu, aké ste prekvapené, či dokonca nahnevané, keď vám dá učiteľka takúto informáciu. Je maličký, áno. Stáva sa to, áno. Ale bavíme sa o škôlke, kde sú prijímané deti od troch rokov, podľa kapacity škôlky aj menšie, ak sú na škôlku pripravené a dostatočne sebaobslužné. Čo toto dieťa nie je. Polovica detí ešte stále zúfalo plače. Niektoré utekajú, niektoré už zo zúfalstva bijú. Ani po dvoch týždňoch to nevyzerá dobre. A do toho sa niekto pokaká. Viete koľko je s tým roboty? Obriadiť pokakané dieťa pri ďalších v triede nie je žiadna sranda, tak si to prosím uvedomte. Potrebujeme vašu spoluprácu, nie neustále ponosy 😟 a vyjadrenia typu učiteľka nemá čo rozhodovať. My nie sme vaše slúžky. Staráme sa o vaše deti. Ale gro výchovy je stále na vás. Nik ti ho zo škôlky nevylúčil. V pondelok normálne pokračujete. Iba si bola informovaná o ďalšom možnom postupe. Musíte na tom so synom popracovať.

Koľko má rokov? Môj nastúpil ako trojročný, nehodu nemal. To pozabudnutie skôr pochopím, pokiaľ ide o cikanie, čo sa týka kakania naozaj neviem.