icon

Ako riešiť fotenie detí v škôlke?

syska96
20. sep 2026

Ahojte. Sme prvé dni v škôlke a nakoľko nezverejňujeme ani my rodičia tváričku svojho dieťaťa verejne, podpísali sme nesúhlas so zdieľaním fotiek našej malej verejne na FB alebo stránku škôlky. Je jediná v triede, ale takmer vždy jej na fotkách dajú na tvár nejaký obrázok. Pani učiteľka spomenula, že deti si začínajú nacvičovať program k dôchodcom na deň úcty k starším, potom to bude mikuláš, deň matiek atď. Zaujíma ma, ako je to poistené vtedy keď je vystúpenie a všetci rodičia si točia svoje (aj cudzie) deti a potom si to zdieľajú na soc.siete, prípadne vystúpenie v dome dôchodcov - kde si to fotia oni a zdieľajú na svoje soc.siete. Samozrejme opýtam sa na to učiteľky v škôlke ako to majú, ale zaujíma ma aj názor a skúsenosti rodičov, ktorí to majú podobne ako my. Na jednej strane nechcem dcérku uberať o tieto zážitky, na druhej si uvedomujem riziko, ktoré nám za to nestojí. Ďakujem 🙂

anonym_afe7e7
20. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Nastastie nie je mojou ulohou ti vysvetlovat o bezpecnom spravani na internete. Mne je uuuplne jedno, co urobis so svojim dietatom.

@beata_k ale rozumiete že uchýli má na háku destke vystúpenie na Vianoce.
Keď už tak fotky v plavkách a podbne než dieťa v rifloch alebo v šatách.
A to skôr na kúpalisku a prípadne nahé deti tam to je problém nie fotka z výstupnia . Zarážajúce koľko rodičov s a fotku nahého dieťa prípadne koľko tak beha deti na kúpalisku.
Nevravím že netreba držať bezpečnosť na internete je to dôležité ale fakt obyčajná fotka dieťaťu neublížili .
A len taká nedá mi to aj tak najviac nebezpečenstva po všetkých stránkach na dieťa číha doma ( urazí najviac sa ich stane doma ) aj ako to slušne napísať uchylnosti stáva v rodine .nevravím aj na internete ale je to menšie percento

Kým som memal mobil resptive do 17 rokoch som mala na FB restive na sieťach takmer nulovú stopu nepočítam fotky zo školského videá v 9 ročníku na ZŠ .
A predstav si aj tak som zažila na vlastnej koži kybersikana ale aj vydieranie sexuálneho charakteru.no a čo mi to pomohlo to že som nemala na FB žiadnu fotku nič .

taktotedanie
21. sep 2026
@anonym_8b4739

@syska96 no tak sikanuj aj rodicov inych deti na besiedke, ked teda si myslis, ze je to normalne 🤣. A ked uz sa bavime o percentach, tak sanca, ze niekto zneuzije fotku tvojho dietata sa pohybuje pod 1%. Takze by si sa mala nad sebou zamysliet

@anonym_8b4739 moja kamoska to zazila a uz som tu viackrat zverejnovala ale ona sama zverejnovala fotly deti na soc sietach, dovolenky, ihrisko, atd atd az jej raz zaklopali na dvere policajti ci pozna toho a toho a ze nie nepozna, nakoniec vysvitlo, ze zadrzali chlapa pre podozrenie z pedofilie a ked mu prehladavali pocitac a telefony tak nasli vela fotiek, samozrejme presli vsetky a na jednej bola spolocna fotka z dovolenky, chalan v plavkach spodkoch a dievca mali tiez len plavkove gatky, podozrivy stiahol foto ale ostalo jej meno s fotkou, vysetrovatelia ju vyhladali a nasli, fotiek z jej rodiny mal viacero takmer vsetky co sa dali stiahnut
Psychicky sa zosypala, mobil vymenila za tlacitkovy pre seniorov bez pristupu na internet , pol roka nevychadzala z bytu lebo mala fobie a chodi na terapiu prosim pekne dodnes , au tomu uz takmer 4 roky od incidentu a ako matka si to podla mna este neodpustila

beata_k
21. sep 2026
@anonym_741db2

@beata_k a to kvoli tomu sa ti otvara nozik vo vrecku?? Podla tvojich reakcii som myslela ze si mala decko na dark webe. Zena, spamataj sa a uber paru.

@anonym_741db2 A to mi pises ako anonym aby nik nevedel kto si. Ale moje dieta ides zverejnovat na FB. Dobre tomu rozumiem?

minenkaa
21. sep 2026
@anonym_2d652b

@minenkaa Ty si retardovaná? Chcem si natáčať svoje dieťa!!!! A že vedľa neho stojí tvoje, tak čo ja s tým? Vyčleň toho svojho (ani neviem, ako ho nazvať, asi mamin cecok a snehová vločka) od ostatných a hotovo. Aby ste sa niektoré z tých svojich deciek nepo*srali🙈

@anonym_2d652b môže byt niekto takto chorý na hlavu,prečo mi nadavas?

stanislavicenka
21. sep 2026
@anonym_344fea

Si myslis, ze ucitelka povie rodicom, ze nefotte lebo je tu jedna strelena matka, ktora riesi fotky svojho dietata? to nechodite nikam na detske podujatia? koncerty? v dnesnej dobe vzdy, vzdy, musi byt v triede nejaka premotivovana mamicka.. chuda dieta.

@anonym_344fea tvoj nazor je taky dospely, ze si musela prispiet ako anonym. Tiez by som sa hanbila

minenkaa
21. sep 2026
@anonym_344fea

Si myslis, ze ucitelka povie rodicom, ze nefotte lebo je tu jedna strelena matka, ktora riesi fotky svojho dietata? to nechodite nikam na detske podujatia? koncerty? v dnesnej dobe vzdy, vzdy, musi byt v triede nejaka premotivovana mamicka.. chuda dieta.

@anonym_344fea v prvom rade v škôlke by malo byt zakázané natáčať a fotiť

oceanahory
21. sep 2026
@minenkaa

@anonym_344fea v prvom rade v škôlke by malo byt zakázané natáčať a fotiť

@minenkaa Preco prave v skolke? 🤔 Aky je rozdiel spravit zaznam v skolke ako napr. na detskych akciach, vystupeniach ZUS, koncertoch, festivaloch...robia sa zaznamy aj na kupaliskach napr. na den deti 🥴? Naozaj je skolka to najvacsie zlo? Alebo mame zhabat vsetky fotaky, kamery a mobilne telefony a upalit ich na hranici, aby boli vsetky deti dostatocne chranene? 🤦

mooonika1975
21. sep 2026

To , že si niekto neželá byt fotení, je úplne v poriadku . Ako tu píšu niektoré jednoduchšie, že či budeš chodiť za turistom, ktorý vss odfotí…. Bože to je kravina, veď to náhodne dieťa nebude nikto vedieť zaradiť, naopak v kolektíve deti, hneď bude vedieť kto je kto. Za mna by som tiež zakazala fotiť detské besiedky. Nech si ich užijú rodičia . Nie natáčať , všetkých.

minenkaa
21. sep 2026
@oceanahory

@minenkaa Preco prave v skolke? 🤔 Aky je rozdiel spravit zaznam v skolke ako napr. na detskych akciach, vystupeniach ZUS, koncertoch, festivaloch...robia sa zaznamy aj na kupaliskach napr. na den deti 🥴? Naozaj je skolka to najvacsie zlo? Alebo mame zhabat vsetky fotaky, kamery a mobilne telefony a upalit ich na hranici, aby boli vsetky deti dostatocne chranene? 🤦

@oceanahory tak je to téma o škôlke
Škôlka nie je verejne vystúpenie a ani mala rodinná oslava kde kazdeho poznáš
V školách sú mobily zakázané a v škôlke si môže prísť rodič a fotiť ,robiť video a ešte aj obťažovať telefonovaním

oceanahory
21. sep 2026
@minenkaa

V školách sú mobily zakázané a v škôlke si môže prísť rodič a fotiť ,robiť video a ešte aj obťažovať telefonovaním

@minenkaa Takze deti nemaju mat ziadne pamatne zaznamy zo skolky, ziadne vystupenia, ci besiedky? Ani triedne fotky, ci fotky s kamaratmi? Vsade je to akceptovatelne, iba v skolke nie? 🥴

anonym_901315
21. sep 2026
@anonym_207543

Všetci sú zvedaví už len na fotky tvojho decka 😄chuda dieťa

@anonym_344fea
@anonym_8b4739
@cyberk
@anonym_8fec95
@anonym_207543 choré a trafené ste vy. Všetko natáčať a capať na internet! Dieťa má právo na súkromie prečo by malo byt vystavované na poličke ako plyšová opička?

minenkaa
21. sep 2026
@oceanahory

@minenkaa Takze deti nemaju mat ziadne pamatne zaznamy zo skolky, ziadne vystupenia, ci besiedky? Ani triedne fotky, ci fotky s kamaratmi? Vsade je to akceptovatelne, iba v skolke nie? 🥴

@oceanahory ale veď fotky oficiálne sa robia a rodič ak pozná rodičov a rodiny kamarátov svojho dieťaťa tak prečo nie, ale po dohovore s rodičom
Prosim ta tímu decku to je jedno ake ma fotky

anonym_df522f
21. sep 2026
@oceanahory

@oceanahory pretože si takto pekne krásne dokáže predátor vystopovat dieťa v škôlke a neskôr pred školou. Preto je to iné ako na verejnom vystúpení. Boli sme v blízkosti takéhoto predátora a to ako sa pozeral na moje dieťa bolo naozaj strašidelné. Za každú cenu ho chcel pohladkať. To sme boli s tým človekom 10 minút a mala som dieťa celý čas na rukách. A predstav si, že takýto človek začne o dieťati zahŕňať všetko čo nájde. Pre mňa nie je problém samotné fotenie a fotky. Pre mňa je problém ak sú zverejnené na sociálnych sieťach, na webe. Súkromné škôlky už púšťajú od zverejňovania fotiek, lebo veľa rodičov nesúhlasí so zverejňovaním...pevne verím, že nás bude stále viac.

bosorkabb
21. sep 2026
@minenkaa

@minenkaa no robí sa to aj na ZŠ. Nieje to len v MŠ. Hneď prvý deň školy sa natacalo,fotilo.
V ZŠ majú zakázané mobili deti nie rodičia. Ale aj deti majú mobil lebo dochádzajú napríklad.
To len aby sa nemyslelo že toto je problém len v MŠ.

lippanek
21. sep 2026

Je skvelé, že sa snažíš chrániť dieťa a nevycapovať ho na internet, ako mamičky tu na MK. Potiaľto je to super. Ale netreba zachádzať do extrému. A myslím si, že u teba je to už extrém, fotka dieťaťa s triedou nie je nič, čo by si mala takto hystericky odmietať. Aj tak dieťa nikdy neochrániš na sto percent, to nie je možné.

anonym_ac072e
21. sep 2026
@taktotedanie

@anonym_8b4739 moja kamoska to zazila a uz som tu viackrat zverejnovala ale ona sama zverejnovala fotly deti na soc sietach, dovolenky, ihrisko, atd atd az jej raz zaklopali na dvere policajti ci pozna toho a toho a ze nie nepozna, nakoniec vysvitlo, ze zadrzali chlapa pre podozrenie z pedofilie a ked mu prehladavali pocitac a telefony tak nasli vela fotiek, samozrejme presli vsetky a na jednej bola spolocna fotka z dovolenky, chalan v plavkach spodkoch a dievca mali tiez len plavkove gatky, podozrivy stiahol foto ale ostalo jej meno s fotkou, vysetrovatelia ju vyhladali a nasli, fotiek z jej rodiny mal viacero takmer vsetky co sa dali stiahnut
Psychicky sa zosypala, mobil vymenila za tlacitkovy pre seniorov bez pristupu na internet , pol roka nevychadzala z bytu lebo mala fobie a chodi na terapiu prosim pekne dodnes , au tomu uz takmer 4 roky od incidentu a ako matka si to podla mna este neodpustila

@anonym_901315 To, ze si niekto odfoti svoje dieta na vystupeni neznamena, ze ho rovno cape na internet. Ved treba aj rozlisovat, ze su aj ludia, co si uchovavaju videa len pre seba a svoju rodinu. A tiez nie som za to, aby to niekto hadzal na net. Ale zas si nenecham ani kecat, ci mozem babke natocit vnuka ako vystupuje (natacam tak, aby tam bol prevazne zaber na moje dieta a ak aj natocim vsetky, tak to na net nehadzem).
@taktotedanie Tak ale ten pedofil by si jej dieta asi nenasiel tak, ze kdesi zazrel video z besiedky. Ona hadzala na siete svoje fotky z dovolenky ,vyletov, predpokladam kvalitne a zblizka. Ved aj tu na koniku su take, co denne musia postnut svoje dieta pekne zblizka. To, ktore tu casto vidim si myslim, ze je v nejednom pocitaci na Slovensku a svete. Ja som sa nasla s detmi na fotkach z nejednej dedinskej akcie. Tak bud budem sediet doma alebo ratam s tym, ze niekde v dave nas ktosi odfoti.

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@oceanahory Si pokrytec roka. Sama si tvar zakryvas, ale cudzie deti vesas na internet.

minenkaa
21. sep 2026
@bosorkabb

@minenkaa no robí sa to aj na ZŠ. Nieje to len v MŠ. Hneď prvý deň školy sa natacalo,fotilo.
V ZŠ majú zakázané mobili deti nie rodičia. Ale aj deti majú mobil lebo dochádzajú napríklad.
To len aby sa nemyslelo že toto je problém len v MŠ.

@bosorkabb ale ja viem len tu je téma škôlka

oceanahory
21. sep 2026

@beata_k Uplne vytrhnute z kontextu, na konci prispevku je dovod preco mam emoji na tvari, to si tam uz samozrejme nedavala, nech sa paci, tak to pridavam ja sem 😅...
Ja nepridavam nikoho cudzie deti NIKAM, mna cudzie deti NEZAUJIMAJU, tak ako 99% tych rodicov, co si to video a fotku na besiedke o SVOJOM dietati spravia a tvoje sa tam niekde v pozadi nahodne objavi 🥴. Velka vacsina rodicov si tieto videa a fotky iba uchovava, ja to robim rovnako, ale aby ma niekto sudil preto, ze si ten zanam spravim mi pride totalne sialene! 🤯
Pokrytec si tu jedine ty lebo dieta si na internete pred predatormi chranis, ale na kupaliska a verejne miesta ho nosis a tam ti nevadi, ze je vystavene verejnosti a potencionalnym predatorom...ako som pisala vyssie, pri tvojej fylozofii, by ste naozaj mali uplne obmedzit kontakt so svetom, nechodit do spolocnosti a necakat, ze sa cele okolie bude prisposobovat tebe a tvojej rodine a moze sa ti "nozik vo vrecku otvarat" kolko len chce. Ja osobne mam vacsi strach z matiek, ktore sa takto vyjadruju iba preto lebo s nimi nesuhlasia, ako z potencionalneho predatora, ktory zahliadne tvar mojho dietata na rozmazanom videu zo skolky 🥴. Takze iba dufam, ze ti z tej nenavisti raz neprepne. 🤞

Mimochodom ak si si dala taku namahu preluskat moj profil skoro rok dozadu, aby si si tu nieco dokazovala, tak ak mas chut cca. 2-3 roky dozadu tam najdes aj moju fotku s tvarou, skus ju prosim upravit a zavesit na socialne sieta, aby sa stala vyralnou na socialnych sietiach 🤗!

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@beata_k Uplne vytrhnute z kontextu, na konci prispevku je dovod preco mam emoji na tvari, to si tam uz samozrejme nedavala, nech sa paci, tak to pridavam ja sem 😅...
Ja nepridavam nikoho cudzie deti NIKAM, mna cudzie deti NEZAUJIMAJU, tak ako 99% tych rodicov, co si to video a fotku na besiedke o SVOJOM dietati spravia a tvoje sa tam niekde v pozadi nahodne objavi 🥴. Velka vacsina rodicov si tieto videa a fotky iba uchovava, ja to robim rovnako, ale aby ma niekto sudil preto, ze si ten zanam spravim mi pride totalne sialene! 🤯
Pokrytec si tu jedine ty lebo dieta si na internete pred predatormi chranis, ale na kupaliska a verejne miesta ho nosis a tam ti nevadi, ze je vystavene verejnosti a potencionalnym predatorom...ako som pisala vyssie, pri tvojej fylozofii, by ste naozaj mali uplne obmedzit kontakt so svetom, nechodit do spolocnosti a necakat, ze sa cele okolie bude prisposobovat tebe a tvojej rodine a moze sa ti "nozik vo vrecku otvarat" kolko len chce. Ja osobne mam vacsi strach z matiek, ktore sa takto vyjadruju iba preto lebo s nimi nesuhlasia, ako z potencionalneho predatora, ktory zahliadne tvar mojho dietata na rozmazanom videu zo skolky 🥴. Takze iba dufam, ze ti z tej nenavisti raz neprepne. 🤞

Mimochodom ak si si dala taku namahu preluskat moj profil skoro rok dozadu, aby si si tu nieco dokazovala, tak ak mas chut cca. 2-3 roky dozadu tam najdes aj moju fotku s tvarou, skus ju prosim upravit a zavesit na socialne sieta, aby sa stala vyralnou na socialnych sietiach 🤗!

@oceanahory Citala. To nie je dovod zakryvat si tvar. Ako sama pises. NIKOHO NEZAUJIMAS!
Pleties hrusky a jablka. A komicky sa uz chytas slamky. Si pokrytec. To je cele.
Noz vo vrecku je bezna fraza. Ako pisem. Uz sa chytas slamky.

natalka13
21. sep 2026

normalne das na vystupenie dietatu kuklu.

anonym_a9c08b
21. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Citala. To nie je dovod zakryvat si tvar. Ako sama pises. NIKOHO NEZAUJIMAS!
Pleties hrusky a jablka. A komicky sa uz chytas slamky. Si pokrytec. To je cele.

@beata_k takže tvoje dieťa chodí z domu iba s pytlom na hlave? ČI prezraď, ako ho chrániš?

anonym_643247
21. sep 2026

@syska96 nezverejnovat fotky atd je plne tvoje rozhodnutie a mas na neho pravo, neviem si predstavit ale ako inak by to skolka zabezpecila ako vylucenim tvojho dietata zo spolocneho vystupenia
mne by sa napr nepacilo, ze si nemozem ja alebo manzel natocit svoje dieta (nestihame kvoli pracovnym povinnostiam chodit na aktivity obaja) a tym padom by bol niekto z nas ukrateny pripadne babka co zije daleko, videa si zdielame v sukromnej skupine (tiez nezverejnujem svoje dieta kde kade ale v skolskym zariadeniach neriesim.
tiez by sa mi nepacilo, keby ja dostanem triednu foto (spolocnu) kde je tvoje dieta prekryte smaijlikom a ty dostanes korektnu foto s normalnymi tvarickami vsetkych deti, tam by som trvala na tom, aby ich odfotili aj bez tvojho dietata
zreba aby si to dcerke vysvetlila, nacvicovat moze ale vystupovat nebude a na nejake dni by som ju ani nedavala radsej napr Mikulas a pod, spravte si sukromneho a balicek ju pocka v skrinke, v tomto pripade by som nesla ani na toho mestkeho/dedinskeho tiez tam zvyknu fotit a natacat

anonym_643247
21. sep 2026
@oceanahory

@oceanahory neries ju ona je velmi problematicka, konfliktna a psycho

oceanahory
21. sep 2026
@beata_k

@beata_k Preco to nie je dovod, lebo si mi to TY napisala alebo si to TY myslis? A zase sme iba pritom, ze ty si tu nastavujes nejake "svoje pravidla" a vsetko ostatne ide mimo teba a je hodne odsudenia 😏.
Navazas sa tu do ludi, ktori tu vystupuju anonymne a pritom sama tu vystupujes rovnako anonymne..ak nie tak, predpokladam, ze matka chraniaca si svoje dieta pred nastrahami socialnych sieti snad nebude zverejnovat, kto v skutocnosti je na diskusnom fore, ako je MK...tak kto je tu pokrytec? Ja sa na rozdiel od teba na nic nehram.

anonym_92083f
21. sep 2026

Ja ta chapem, autorka. Po spravnosti by mali byt rodicia upozorneni na zakaz vytvarania si vlastnych fotografii a videi. Aj kebyze s natacanim nesuhlasis len ty sama. Je to rvoje pravo a tento hejt, ktory sa na teba kvoli tomu zniesol, vobec nechapem. Vyclenovanie dietata z kolektivu kvoli tomu alebo to, ze take dieta jednoducho na podujatia nepustia, lebo je to pre nich jednoduchsie, nie je v sulade s GDPR, takto sa to riesit nema. Najlepsie riesenie by bolo, aby skolka sama robila foto / video deti, ktore suhlas dali a tieto fotografie potom posielali rodicom, ktore s tym suhlasili, aby sa zabranilo nepovolenemu foteniu ci kamerovaniu. Skolka moze urobit taketo opatrenie, ale ak ho niektory rodic aj porusi, bol by to problem medzi tebou a tym konkretnym rodicom a musela by si to riesit s nim, sama.

Tiez tu padla otazka, ci by si aj turistov ziadala, aby svoje fotky vymazali, ak je na nich tvoje dieta. Ja som toto zazila dobrych 25 rokov dozadu, ked sa este o GDPR ani nechyrovalo. Muz ziadal vymazat ineho cloveka fotografie, na ktorych bol zachyteny, ktore si iny urobil na turistike. Druhy sice nespokojny, ale vymazal, hoci v takom pripade nemusel. Namiesto odsudzovania by sme mali tolerovat to, ze niekomu fotografovanie a este aj zverejnovanie moze vadit. Len ta vymozitelnost je bohuzial na dlhe lakte.

beata_k
21. sep 2026
@oceanahory

@beata_k Preco to nie je dovod, lebo si mi to TY napisala alebo si to TY myslis? A zase sme iba pritom, ze ty si tu nastavujes nejake "svoje pravidla" a vsetko ostatne ide mimo teba a je hodne odsudenia 😏.
Navazas sa tu do ludi, ktori tu vystupuju anonymne a pritom sama tu vystupujes rovnako anonymne..ak nie tak, predpokladam, ze matka chraniaca si svoje dieta pred nastrahami socialnych sieti snad nebude zverejnovat, kto v skutocnosti je na diskusnom fore, ako je MK...tak kto je tu pokrytec? Ja sa na rozdiel od teba na nic nehram.

@oceanahory Svoje dieta fotis, ale sama fotku nezverejnis. Max v okliaroch cez pol tvare. Toto neobkecas nicim. Pre mna si pokryte jak bic. Maj sa krasne

beata_k
21. sep 2026
@anonym_a9c08b

@beata_k takže tvoje dieťa chodí z domu iba s pytlom na hlave? ČI prezraď, ako ho chrániš?

@anonym_a9c08b Logika LVL99. Cestou do skoly mi nikto dieta nefoti.

anonym_a9c08b
21. sep 2026
@beata_k

@anonym_a9c08b Logika LVL99. Cestou do skoly mi nikto dieta nefoti.

@beata_k Ako vieš? Hocijaký uchylák z okna, s objektívom? A inde? Na kupku, na výlete, v meste, na školskom dvore? Má ten pytel na hlave?

oceanahory
21. sep 2026
@beata_k

@oceanahory Svoje dieta fotis, ale sama fotku nezverejnis. Max v okliaroch cez pol tvare. Toto neobkecas nicim. Pre mna si pokryte jak bic. Maj sa krasne

@beata_k Nie nie, zle si si pozrela moj profil, najdes tam aj fotku o mne, ak mas tak vela casu, tak skus este lustrovat moj profil dlhsie, naozaj ho tam najdes aj bez okuliarov 😉. Naozaj si neuvedomujes, ake su toto extremy...tvoje vyjadrovanie, preluskavanie mojho profilu roky dozadu a analyzovanie fotiek, ci ich uprava, len aby si si dokazovala svoju (ne)pravdu a potom mi pises, ako ta "nezaujimam". Ludia by sa mali hlavne bat jedincov, ako si ty!