Ako riešiť problémy so stravou v škôlke?
Ahojte mamičky ako riešite to, že vaše dieťa nepapá v škôlke? Môj syn ide prvý krát do škôlky teraz v septembri a naozaj mám asi najväčšiu obavu z toho či tam bude papať. Pozerala som starší jedálny lístok škôlky a nič z toho môj syn nechce jesť ani doma. Nelúbi natretý chlebík ani rožtek a maslo celkovo nemá rád na pečive o nátierkach ani nehovorím, spapá vianočku ale iba s džemom. Polievky spapá len dve tri lyžičky inokedy vobec ale slížovú lúbi. Také že cestoviny s mäskom alebo ryžu a kurča to spapá inokedy len suché cestoviny alebo ryžu. Jogurty má rád a ovocie miluje. Jednoducho tá strava sa nám pokazila asi pred rokom keď mal 2 dovtedy papal pekne všetko. Jednoducho varím ale nič z toho. Určite niesom sama čo má takèto obavy ale mám strach čo tam fakt bude jesť a či nám ho nedajú len na pol dňa nakoniec kvôli strave - je zahlásený na celý deň. Ďakujem za každú radu
v skolke je vsetkym uplne fuk, ci dieta je, alebo nie, teraz je taka doba, ze ich do toho ani nejako nenutia, nechces, nejedz a hotovo, raz mi hovorila ucitelka, ze strasne vela sa vyhadzuje, oni ani nemozu dat detom suche pecivo, alebo suche cestoviny, takze bud zje, co mu nalozia, alebo nie
Netvrdím, že je to pravidlo, ale deti, ktoré doma slabšie papaju,v kolektíve sa zlepšia v jedení.Pred rokmi som to mala so synom podobne ako ty.Netvrdim, že vždy vylizal tanier, ale vždy niečo zjedol,nehladoval.
Uvidí že ostatné deti jedia, tak začne aj on.
Moje dieta pred nastupom do skolky nezjedlo ani zrnko ryze a realita ani nie po mesiaci? Doma zjedol ryzu do posledneho zrnka😃😃 som vravela muzovi, ze kebyze mi niekto povie pred nastupom do skolky ze moje dieta bude jest ryzu ho vysmejem a aha 🙂 kolektiv je kolektiv tam to ide uplne inak. Urcite prve dni ked zacal iny režim bol aj hladny, lebo v skolke zisti ze ked nezje vtedy ked ma, tak dostane az dalsie jedlo o par hodin. Skolka je v tomto fakt super, tam to ide vsetko s davom.
Moje dítě ve školce také nejedlo. Pouze sladká jídla a suché přílohy. Nepomohlo ani to, že vidělo jíst jiné děti. Prostě to do něj nedostali. Nic se nedalo dělat. Nechtělo jíst, tak nejedlo. Doma jsem potom dítěti dala najíst uvařené jídlo ode mě.
v skolke je vsetkym uplne fuk, ci dieta je, alebo nie, teraz je taka doba, ze ich do toho ani nejako nenutia, nechces, nejedz a hotovo, raz mi hovorila ucitelka, ze strasne vela sa vyhadzuje, oni ani nemozu dat detom suche pecivo, alebo suche cestoviny, takze bud zje, co mu nalozia, alebo nie
@anonym_7c01c8 Nevím, jak na Slovensku, ale v Česku můžou. Moje děti mnohdy dostávaly jen suché těstoviny a suchý chléb/rohlík (normální státní školka). Stačí se zkusit domluvit ve školce s ředitelem. Je to o lidech na koho narazí. 😊
@anonym_autor zacni to riesit az potom. Syn v skolke vsetko zjedol a doma by to iste jedlo nedal do ust.
@anonym_autor
Podla tvojich zdrobnelin na vsetko, do skolky sa nehodi nech papka doma.
@anonym_autor
Podla tvojich zdrobnelin na vsetko, do skolky sa nehodi nech papka doma.
@anonym_458de0 ty sa nehodíš do tejto diskusie, pravdepodobne dieťa ani nemáš
@anonym_autor zacni to riesit az potom. Syn v skolke vsetko zjedol a doma by to iste jedlo nedal do ust.
@zabka79 ďakujem za odpoveď
@anonym_autor Pocaj si na realitu. Nas doma chlieb do ust nedal, ziadna pomazanka nehrozila. V skolke dostal chlieb s pomazankou a jedol. Keby som ho nevidela na vlastne oci, tak snad ani neuverim.
@zuzanaete som zvedavá veru na realitu ale snáď to bude ako u vás 😀 aspoň dúfam
V škôlke sa bude správať úplne inak. Daj tomu šancu a uvidíš. Ak bude veľmi zle, isto Ti to učiteľky povedia. Osobne by som s ním tú stravu vôbec neriešila. On sa prispôsobí.
@anonym_autor ahoj, moje deti sice slabi jedaci neboli, ale vzdy sa nasiel niekto, kto nieco "nelubil" a ostatni opakovali. Takze sme uzavreli dohodu, ze musia ochutnat (aj ked len jednu, dve lyzice) a potom sa rozhodnu, ci to zjedia cele. A kedze ani ja som neriesila, ci jedia, ani pani ucitelky, nebol tlak, ak nezjedli, boli hladni🫣obcas som mala pocit po prichode domov, ze zjedia aj dvierka z chladnicky
@anonym_autor Píšeš, že miluje ovocie. Lenže ovocie má veľa cukru. Skús obmedziť to ovocie. Koľko ho denne zje?
@anonym_458de0 ty sa nehodíš do tejto diskusie, pravdepodobne dieťa ani nemáš
@anonym_autor normalne bude jest s ostatnymi, tak ako aj ostatne, nieco zje, nieco nezje, casom sa nauci jedavat viac a aj viac jedal. Tak ako sa to naucia ostatne deti. Niektore jedla nezje, niektore mu chutit budu. Vsak aj dospeli jedia rozne a aj kazdy ma svoje oblubene jedla a kazdy ma take, co by nikdy nezjedol. Je to uplne v poriadku, zbytocne stresujes. Hlad je aj tak najlepsi kuchar.
A naozaj je pomaly cas opustit zdrobneliny v slovniku, je to sice mile, ale uz budes mat skolkara, je na case. (ano, mam dieta, ak by islo o to)
@anonym_autor u nas bolo to iste
Zje co zje
Pokial v skolke nebude plakat od hladu, nebude malatny, nebude sa stazovat na bolest brucha neries..
@anonym_autor aby si nebola prekvapena. nasa tam zacala jedavat take veci co by som sa stavila ze v zivote do ust neda. ked vidi jest ine deti okolo a ze ine na vyber nema, zje to aj ona. a klasika, taku dobru polievocku ako maju v skolke mama nevie uvarit 😀 neboj sa, urcite nieco zje, hladny nebude
@anonym_autor normalne bude jest s ostatnymi, tak ako aj ostatne, nieco zje, nieco nezje, casom sa nauci jedavat viac a aj viac jedal. Tak ako sa to naucia ostatne deti. Niektore jedla nezje, niektore mu chutit budu. Vsak aj dospeli jedia rozne a aj kazdy ma svoje oblubene jedla a kazdy ma take, co by nikdy nezjedol. Je to uplne v poriadku, zbytocne stresujes. Hlad je aj tak najlepsi kuchar.
A naozaj je pomaly cas opustit zdrobneliny v slovniku, je to sice mile, ale uz budes mat skolkara, je na case. (ano, mam dieta, ak by islo o to)
@anonym_daefdc tak to som naozaj prekvapená že ak máš dieťa napíšeš, že sa do škôlky nehodí dalo sa to napísať iným vhodným spôsobom a neviem podľa čoho si to akože vydedukovala- či azda preto, že neje? Preto sa nehodí ? Neboj sa ja to budem mať ľahké odučiť sa zdrobneninky ale ty to budeš mať ťahšie sa naučiť správať adekvátne ako matka 🙂
@anonym_autor aby si nebola prekvapena. nasa tam zacala jedavat take veci co by som sa stavila ze v zivote do ust neda. ked vidi jest ine deti okolo a ze ine na vyber nema, zje to aj ona. a klasika, taku dobru polievocku ako maju v skolke mama nevie uvarit 😀 neboj sa, urcite nieco zje, hladny nebude
@anonym_291b7a ďakujem pekne za odpoveď, snáď si nájde niečo čo mu bude chutiť. Možno ma naozaj prekvapí a zje všetko 😀
@anonym_autor Moj za cele 4 roky v skolke nezacal normalne jest. Zjedol suche pecivo (v nasej skolke nebol problem dat mu ciste), niekedy kasu a z obeda vacsinou len par lyziciek prilohy. Ked bol sladky olovrant, tak to zjedol. Ziviny som mu doplnala doma a nejako sme to prezili.
nijak, môj nejedol 2 roky, ako tak začal minulý rok, aj to sme sa dohodli, že bude "ochutnávať", podľa toho ako ochutnáva doma, tak to znamená, že oblizne lyžičku :D p. učiteľky si už zvykli, keď zjedol prvé mäso, tak mi to s nadšením oznámili, že konečne, ale taký sladký obed keď je, tak chodí aj na dupľu :D a veľa vecí tam zje, a keď poviem, že spravíme si aj doma také, tak nie, to len v škôlke :D dav ho časom stiahne a začne jesť, keď nie, tak mu dajte sýte raňajky doma a poobede chodiť s už hotovým rožkom alebo niečím podobným, ale to tiež nie je dobré, lebo aj na to si môj zvykol a hneď bol v kabelke, tak som prestala nosiť jedlo a pomaly začal jesť, niečo, niekedy :D
@anonym_daefdc tak to som naozaj prekvapená že ak máš dieťa napíšeš, že sa do škôlky nehodí dalo sa to napísať iným vhodným spôsobom a neviem podľa čoho si to akože vydedukovala- či azda preto, že neje? Preto sa nehodí ? Neboj sa ja to budem mať ľahké odučiť sa zdrobneninky ale ty to budeš mať ťahšie sa naučiť správať adekvátne ako matka 🙂
@anonym_autor ja som ti to nenapisala, takze places na nespravnom hrobe
@anonym_autor syn bol tiež takýto v jedení. Na začiatku v škôlke veľmi nejedol ale zrejme pochopil že musí aspoň ochutnať, inak bude hladný 😬 aj doma som mu vysvetľovala, že nech najprv ochutna a možno mu zachuti a keď nebude chcieť, nemusi zjesť všetko. Po 2 rokoch v škôlke tam zje skoro všetko. Alebo napeiklad polievka mu nechuti, ale hlavne jedlo zje. A doma jedáva doteraz stále svoje 2-3 jedla dookola. Napeiklad zemiakovú kasu doma v živote ani neochutnal a v škôlke zje vždy keď majú 🤣 a kopec iných jedál mame takto 😊
@anonym_daefdc Na zdrobnelinach pouzitych vhodne s laskou primerane veku stavu situacii nie je nic zle. Pouzivaju aj dospelí smerom k dospelym. Myslim, ze smerom k cca 3rocnemu dietatu je to uplne v pohode. Ved nehovori 15rocnom pubertakovi predsa. Je to stale male dietatko.
Tak ja tu dam z ineho sudka. Nie, ak dieta bol nejedak, tak sa nenaucilo jest v skolke. Do ust to nedali ani za nic a mohli vychovavatelky aj hlavou ozembusok tancovat....tak boli hladni a najedli sa doma. Tie deti od hladu nepomru, vsak to je len par hodin... a ked sa stazovali ucitelky, ze deti nezjdeia, tak som im povedala vzdy, ze ked nevedia varit, tak deti nezjedia (niekedy bola na obed ovsena kasa na slano, karfiolovy mliecny privarok s rozvarenou ryzou- tiez typ kasa, ci vegetarianske tofu kari s praclikom🫣).🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Moja nechcela jesť v škôlke, neskôr sa jej prispôsobili a dávali jej len suchý chlieb alebo rožok, omáčky jej nikdy nedávali, len čistú cestovinu alebo ryžu, či zemiaky a bez mäsa. Keď mali rybu, to zjedla ale bez omáčky, proste postupom času prišli na to, že lepšie jej dať tak, ako porciu vyhodiť, dokonca s polievkami to robili tak, že jej dávali len vývar - takže len ochutenú vodu, bez zeleniny, bez všetkého a to zjedla. Nežiadala som ich o to, proste ja som spomenula, že ona len suché zje a ich iniciatíva bola, že sa dieťaťu prispôsobili. Len čo čert nechcel, pridružili sa iné "problémy" a nakoniec dcére bolo diagnostikované PAS.
Čo som tým chcela povedať je to, že nikdy nevieš ako bude reagovať tvoje dieťa a škôlka. Možno budeš prekvapená, že bude jesť úplne všetko, možno škôlka vyhovie a dá len tak, ako to dieťa má rado alebo to nebudú vôbec riešiť. Len viem, že moja nemohla na celý deň zo začiatku práve preto, že odmietala jesť a že oni si nezoberú na zodpovednosť, že dieťa je hladné celý deň. Možno aj preto jej vyhoveli, dávali tak, ako to má rada, aby v škôlke mohla byť celý deň.
Vôbec sa tým nestresuj, ja som zažila deti o ktorých mi ich tety a rodičia tiež dopredu hovorili, že nič nejedia a potom sami pozerali, že chodia aj na dupľu 😁 Jedenie v kolektíve, väčšia únava z aktivít a aj menší priestor vymýšľať robia svoje. Ale nájdu sa aj absolútne odmietavé deti, no je ich málinko - potom pekne popros, či by to šlo aj be omáčky a nátierky. To už záleží na ľuďoch v kuchyni (niekedy nesmú robiť ústupky).
Pockaj do zaciatku skolky a poton sa ,ariaf.nasa prvy tyzden v skolke ani nepila nie to este nieco zjest. Ucitelka ma vzala bokom a ozaj s vaznou tvarou mi hovori ze proste ak sa mala nechyti vylucia ju alebo bude chodit na obed domov.nemoze tam byt 8 hodin bez kvapky vody a bez jedla.dohodli sme sa este na jednom tyzdni...nastastie ucitelky boli laskave a trpezlive a mala sa chytila.. najprv jeden zemiak jedna lyzicka ryze jedna lyzicka polievky postupne viac a viac postupne jedla vsetky obedy a napoje.aj ked chleby uspesne bpjkotovala az do nastupu do skoly.teraz ma 10 a musime ju hamovat inak by zjedla aj nas..

@anonym_autor Pocaj si na realitu. Nas doma chlieb do ust nedal, ziadna pomazanka nehrozila. V skolke dostal chlieb s pomazankou a jedol. Keby som ho nevidela na vlastne oci, tak snad ani neuverim.