icon

Ako riešiť situáciu so školkou a pokakaným dieťaťom?

Včera o 10:25

Zaujima ma vas nazor na takuto situaciu. Syn 3,5 mal asi mesiac problem s kakanim, doma to zadrziaval a potom sa vzdy v skolke pokakal a nikomu nepovedal ze mu treba. Ja som doma na materskej a samozrejme vzdy mi zavolaju aby som si prisla prenho lebo ho treba okupat. Dnes sa mu to stalo pp dlhej dobe zase a uz som sa nasrala, lebo volali zas, ja doma dve deti. Tak som ich musela nalozit do auta a ist pre pokakane dieta. Opytala som sa slusne preco ho nemoze nikto okupat, lebo sprcha je vo vedlajsom pavilone,a upratovavacky maju inu robotu, a vlastne to nie je nikoho robota umyvat pokakabe dieta, lebo uz sa nema pokakavat. Som z toho dost rozrcarovana, ved prepana to sa stane takym malym detom. Pytam sa co by robili kebyze som v rpbote, tak odpoved bola, ze nie ste. Takze nenajde sa nikto v skolke kto by to pokakane dieta okupal lebo sa im to hnusi. Len na margo veci, robila som chvilu v skolke, este ako slobodna bezdetna, a bezne sa tam deti pokakali, aj ked sa mi to tiez protivivilo tak som ich osprchovala. Zazili ste nieco podobne?

prasiatko30
Včera o 12:22
@anonym_autor

@prasiatko30 hmmm ja to nechapem, ved to je taka hrozna robota preźiect dieta, trpsku ho umyt

@anonym_autor tak u nas mala jedna ucka v triede 25+ deti, takze to chapem, lebo by nebola nic ine robila len decka prezliekala. A u nas maju uz od 3r prakticky sa ucia - pritihanute za vlasy - ale ucka musi splnat urcite studijne plany. Takze tie prve mesiace, sme museli byt hocikedy pripraveni, ze nam brnknu zi skoly ze bola nehoda

anonym_cdd6e5
Včera o 12:25

Pisala si, ze to zacal robit az v skolke a ty si doma s 2 detmi … neurobi to naschval, lebo vie, ze prides … deti maju vyssiu intuiciu a aj viac rozumu ako sa im priznava … ono ked sa to stane 1 - 2 krat do mesiaca … nemyslim, ze by to nebolo riesitelne … ak je to castejsie … ma problem s vyprazdnovanim alebo zistil pokakam sa a idem domov …

anonym_6467d0
Včera o 12:25

@anonym_autor Takže ty si doma, dieťa má OPAKOVANE problém o ktorom vieš, a aj tak ho trepeš do škôlky. A ešte sa aj rozčuľuješ, že musíš ísť po posraté dieťa. Sa čudujem, že ho ešte nevylúčili, nakoľko nezvláda samostatne hygienické návyky a teda nie je zrelé na škôlku. Toto totiž nie je náhodná "nehoda".

anonym_b449bf
Včera o 12:32

nie je chyba v ucitelkach, je to skolka nie nemocnica so sanitarmi, nechala by som dieta doma kym sa psychicky nestabilizuje

anonym_2a2293
Včera o 12:33

Lenze tvoj syn nie je odplienkovany

anonym_204cba
Včera o 12:34

Tak ja som mega vdacna za nase ucitelky. Dieta nemali problem osprchovat a pomoc mu prezliect sa. Syn isiel do skolky plne odplienkovany a aj tak sa mu asi 3x za cele 4 roky skolky stalo, ze mu uslo. Proste bol zahlbeny do hry alebo zachod bol prave obsadeny a nestihol. Nikdy mi ucitelky nevolali do prace, ze mam prist pre neho. Vzdy som len nasla zabalene slipy v sacku v skrinke a povedali mi, ze mu uslo. A viem, ze nebol jediny, proste tak malym detom sa to obcas stane a ucitelky s tym musia ratat. Nikto z toho nikdy u nas nerobil vedu.

Btw, davat za vinu matke, ze sa dietatu nevenuje a preto dieta zadrziava stolicu, je fakt na hlavu a moze to napisat len clovek, co si nieco take nikdy nezazil. Nastastie. Potom by inak zmyslal. Verte mi, ze dietatu sme sa maximalne venovali a aj tak sa nam to stalo. Ten problem je psychicky, staci, ze dietatu sa raz ide tazsie vykakat a potom nastane blok. A ziadna vlaknina v strave nepomoze, pretoze kym to vyslovene netecie, tak je dieta schopne zadrzat to.

anonym_88cefa
Včera o 12:34

Nie..nie je to normálne aby sa pomaly 4 ročne dieťa v škôlke posralo opakovane..tak isto nie je normálny ani tvoj hnev voči učiteľke lebo ona nemôže za to s akým moresmi si dala dieťa do škôlky napriek tomu, že máš doma dve deti.. či ho majú oni v škôlke naučiť aby nezdržiaval stolicu?
Ďalšia premotivovaná mater, ktorá si nevie rady s deckom a môžu za to vsetci len ona nie

autor
Včera o 12:41

Neviem ci som mala zatmenie mozgu ked som zakladalo toto vlakno, asi ano a urobila som to poslednykrat. Dietatu sa stala nehoda asi po 3 mesiacoch, pytala som sa ako to mate v skolke vy, ci vam dieta tiez posielaju pokakane to je cele, nechapem ake dokazete byt niektore tak protivne a pomaly tu robit zo mna krkavciu matku ktora kasle na svoje dieta a tyra ho lebo ho dava do skolky. Urcite ste tie najdokonajlejsie mamicky pod slnkom, ktore vsetko robia na 200% a nikdy sa nepomylia. Dalej nic nebudem pisat, dakujem za vsetky rozumne odpovede.

blabla22
Včera o 12:44

Necitala som všetko ale som nepríjemne prekvapená z názorov že je normálne, že sa učiteľkám v škôlke hnusí utriet dieťa po stolici. To je predsa normálna súčasť jej práce, aj keď ide dieťa na wc, v 3r mu este treba s utieranim občas pomôcť.. keď sa im to hnusí, mali si zvoliť iné povolanie?? Akoby lekár povedal že sa mu hnusí ľudské telo, tiež prichádza do kontaktu s rôznymi časťami a telesnými tekutinami..sestričky v nemocnici to iste a pomoc pri toalete malý deťom sa týka aj učiteliek v škôlke. Tam kde sme my, sa to berie ako úplne normálna vec, neviem si predstaviť že by sa zachovali k dieťaťu tak, že ho nechajú chodiť v mokrých nohaviciach a podobne ponižovanie..a už vôbec si neviem predstaviť že mi budú volať pre takýto dôvod, ktorý úplne normálne patrí k tomuto veku..

atika11
Včera o 12:55

Som učiteľka v mš,upratovačky nemajú v pracovnej náplni sprchovať pokakané deti a vlastne ani učiteľky a ani asistentka...takže tak.Dieťa si riadne odplienkujte,naučte ho hygienickým návykom a až potom ho dajte do mš.

atika11
Včera o 12:58
@blabla22

Necitala som všetko ale som nepríjemne prekvapená z názorov že je normálne, že sa učiteľkám v škôlke hnusí utriet dieťa po stolici. To je predsa normálna súčasť jej práce, aj keď ide dieťa na wc, v 3r mu este treba s utieranim občas pomôcť.. keď sa im to hnusí, mali si zvoliť iné povolanie?? Akoby lekár povedal že sa mu hnusí ľudské telo, tiež prichádza do kontaktu s rôznymi časťami a telesnými tekutinami..sestričky v nemocnici to iste a pomoc pri toalete malý deťom sa týka aj učiteliek v škôlke. Tam kde sme my, sa to berie ako úplne normálna vec, neviem si predstaviť že by sa zachovali k dieťaťu tak, že ho nechajú chodiť v mokrých nohaviciach a podobne ponižovanie..a už vôbec si neviem predstaviť že mi budú volať pre takýto dôvod, ktorý úplne normálne patrí k tomuto veku..

@blabla22 utrieť dieťa,respektíve pomôcť mu utrieť sa po stolici a denne sprchovať pokakané deti sú dve odlišné veci.Dieťa má mať už pred vstupom do mš zvládnuté hygienické návyky.Je to inštitúcia s výchovno vzdelávacím procesom nie jasle.Netreba si to zamienať.

sisska96
Včera o 13:03
@anonym_autor

@anonym_bdabd4 ale ja nie som ucitelka. Keby som bola mimo mesta, tak co urobim ked sa pokaka?

@anonym_autor No ani ja som nepočula že by v školke nechali pokakané decko a umývali by ich. Ty si matka tak nauč ho na kakanie do WC.

sisska96
Včera o 13:04

V školke majú byť úplne odplienkované deti

anonym_9f7bc4
Včera o 13:07
@anonym_autor

Neviem ci som mala zatmenie mozgu ked som zakladalo toto vlakno, asi ano a urobila som to poslednykrat. Dietatu sa stala nehoda asi po 3 mesiacoch, pytala som sa ako to mate v skolke vy, ci vam dieta tiez posielaju pokakane to je cele, nechapem ake dokazete byt niektore tak protivne a pomaly tu robit zo mna krkavciu matku ktora kasle na svoje dieta a tyra ho lebo ho dava do skolky. Urcite ste tie najdokonajlejsie mamicky pod slnkom, ktore vsetko robia na 200% a nikdy sa nepomylia. Dalej nic nebudem pisat, dakujem za vsetky rozumne odpovede.

@anonym_autor robila so v malej dedinskej skolke, sprchy sme nemali. Ak sa dieta pokakalo (nebolo to vobec bezne), umyla som v umyvadle co sa dalo a prezliekla, no volala aj rodicovi, co je vo veci a ak sa da nech pride. Ine je, keď mu "ujde", nestihne dobehnut na wc. No pokial to pusti cele, moze v tom byt cokolvek - aj zacinajuca choroba a za dva dni to mame cela skolka.

anonym_6cc964
Včera o 13:07
@blabla22

@anonym_204cba Pozri, ak sa stane raz, výnimočne je to rozdiel. Ak má učiteľka šancu to dieťa osprchovať skrz logických možností, ale ak je to bežné, už sa to naozaj nedá a berie ti to čas na prácu s deťmi. Učiteľka nie je opatrovateľka, ale má na starosti aj učenie.

@blabla22 Nikomu sa nehnusi, preto tým deťom utierame zadky dennodenne.😀 Ale čas na pravidelné sprchovanie je rozdiel.. V mokrých by ho nik nenechal. Len to zdržuje a berie čas z aktivít. Neviem kde si ty, ale skus reálne mať 25 deti 3-4 ročných na starosti sama, bez pomoci.
Ale prezliekat vyzliekat cele pokakane dieťa je naozaj aj zdĺhavé a za ten čas nemáš šancu sledovať ma 100% zvyšok triedy či si neublíži.
Ako rodič by si určite nebola nadšená ak by sa niečo v triede stalo a argument učiteľky by bol, že to nevidela lebo sprchovala dieťa.

zuzana76
Včera o 13:42
@anonym_autor

@anonym_bdabd4 ale ja nie som ucitelka. Keby som bola mimo mesta, tak co urobim ked sa pokaka?

@anonym_autor nedala by som nepripravene dieta do skolky, ano, hnusilo by sa mi ho osprchovat, nemyslim si, ze toto je v ich naplni prace, dieta ma ist plne odplienkovane a schopne riadit svoje vylucovanie. Realne ja som dala syna do skoly, ked mal 4 roky, presne z dovodu, ze predtym este nebol pripraveny.

anonym_ec77a0
Včera o 13:57

Neni to v ich náplni práce 😆 nie, v ich naplni práce je piť kávičku a debatovať, potom tu máme také prípady že sa deti dopichaju striekačkou atď 😀 materská škola je miesto, kde si odložím dieťa kým ja pracujem, zároveň sa to dieťa socializuje a áno, aj tam sa učí novým veciam. U nás normálne pomáhajú odplienkovať. Ja som taká vďačná za našu škôlku, lebo viem v akých láskavých rukách je môj syn. A tak si to má zariadiť každá škôlka. Prijať menej detí a viac učiteliek a hlavne mladších, ktoré majú k tým deťom aj cit. Nie také, ktoré už nato nemajú nervy, a zhrozi ich jedno pokakane dieťa.

anonym_d2bcc6
Včera o 14:02
@anonym_autor

@anonym_d2bcc6 Nie necita sa mi to zle, a i ma to neboli, nemam problem si to precitat, len nechapem styl komunikacie, preco je hned utocny, ale ok sme rozni ludia 🤷‍♀️. A ak by si citala pozorne pisala som ze chapem ze ucitéka na to nema moznost ale niekto zo skolky (napr. Upratovacka) ale dalej mi tu pusali he to nie je jej kompetencia, ok beriem. A ani nehadzem na nu ziadnu vinu. Treba citat s pprozumenim

@anonym_autor Nie, Ty musis citat s porozumenim. Tam Nie je utok. Tam je vecnosť a to je rozdiel

januska12323
Včera o 14:03

Väčšinu času je v triede jedna učiteľka na všetky deti a nemôže zháňať upratovačku alebo niekoho iného kto by dieťa obriadil. Spraví čo stihne a je logické, že ti volá keď si doma môžeš hneď prísť. Možno to syn aj robí náročky lebo vie, že si doma so súrodencom a on chce byť tiež.

anonym_34b2a7
Včera o 14:04

Bud rada ,ze estr moze chodit do skolky. U nas v skolke take dieta vylucia, lebo podmienka je, aby bolo odplienovane. Kedze si doma na materskej, moze sa ti stat, ze ho budes musiet do septembra nechat doma

domiklik
Včera o 14:07

@anonym_autor Ak nie si ochotná chodiť po pokadené dieta, zaplať si súkromnú škôlku, ktora disponuje personálom pre takéto situácie

anonym_9760ce
Včera o 14:09

@anonym_autor ja som učiteľka v škôlke a teda pre mňa je samozrejmé sa v takýchto chvíľach o dieťa postarať - umyť, poutierať, prezliecť, mali sme už aj prípady že bolo treba ísť do sprchy, vtedy sú nám vždy nápomocné pani upratovačky ak práve nie sme v triede dve. Špinavé veci hodíme do igelitky - to už nech si maminky poriešia ale o dieťa sa vždy postaráme. Rodičov v takýchto prípadoch voláme iba ak je dieťaťu zle, má hnačku alebo vracia, nie len preto že nestihlo. Možno to je tým, že mamou som dlhšie ako učiteľkou, ale fakt by mi ani nenapadlo nechať dieťa pokakané. Ani som nikdy nepočula od kolegýň alebo upratovačiek že by s tým mali problém. A sme normálne štátna škôlka.

anonym_7649a2
Včera o 15:03
@anonym_9760ce

@anonym_autor ja som učiteľka v škôlke a teda pre mňa je samozrejmé sa v takýchto chvíľach o dieťa postarať - umyť, poutierať, prezliecť, mali sme už aj prípady že bolo treba ísť do sprchy, vtedy sú nám vždy nápomocné pani upratovačky ak práve nie sme v triede dve. Špinavé veci hodíme do igelitky - to už nech si maminky poriešia ale o dieťa sa vždy postaráme. Rodičov v takýchto prípadoch voláme iba ak je dieťaťu zle, má hnačku alebo vracia, nie len preto že nestihlo. Možno to je tým, že mamou som dlhšie ako učiteľkou, ale fakt by mi ani nenapadlo nechať dieťa pokakané. Ani som nikdy nepočula od kolegýň alebo upratovačiek že by s tým mali problém. A sme normálne štátna škôlka.

@anonym_9760ce súhlasím u nás v štátnej škôlke kde chodi dcérka je to tiež tak. Neviem kde sme už v akej dobe že sa nepostarajú o pokakané dieťa raz za čas. To ho snáď nenechajú v špinavom prádle kým nepríde rodič, hlavne z hygienickeho hladiska. Ja ako človek by som sa ani pozerať na to nedokázala. Dobre, nemajú to v možno v kompetencii ale je to skolka, s tym sa musí rátať. Je to len dieťa. Preboha stane sa to aj dospelému ze sa pos.ere. Nerátam, keď sa to stáva pravidelne, to už treba riešiť a dať ho do škôlky až keď to má zvládnuté ale 2-3x za celú škôlku? Chorý svet.
Mojej malej sa to stalo 1x že nedobehla včas na záchod a pokakala sa a ani mi nevolali. Umyla ju p. upratovačka, dali jej čisté veci a špinavé zabalili do sačku. Nič v šatni nesmrdelo ako tu jedna mudra pani už spomínala.
Kolegovi zo škôlky kvôli malej volali keď sa pokakala ale to mala hnačku.

anonym_f7172b
Včera o 15:59
@anonym_ec77a0

Neni to v ich náplni práce 😆 nie, v ich naplni práce je piť kávičku a debatovať, potom tu máme také prípady že sa deti dopichaju striekačkou atď 😀 materská škola je miesto, kde si odložím dieťa kým ja pracujem, zároveň sa to dieťa socializuje a áno, aj tam sa učí novým veciam. U nás normálne pomáhajú odplienkovať. Ja som taká vďačná za našu škôlku, lebo viem v akých láskavých rukách je môj syn. A tak si to má zariadiť každá škôlka. Prijať menej detí a viac učiteliek a hlavne mladších, ktoré majú k tým deťom aj cit. Nie také, ktoré už nato nemajú nervy, a zhrozi ich jedno pokakane dieťa.

@anonym_ec77a0 prijať menej detí a viac učiteliek a mladších 🤣🤣🤣🤣🤣 Škoda, že neriadiš štát, tu by sa nám hneď lepšie žilo. Len, či by si vedela, kde by išli tie ostatné deti, keď do škôlky zoberú menej, aby im mohli zadky vytierať a učiť ich od plienky.

anonym_ec77a0
Včera o 16:33
@anonym_f7172b

@anonym_ec77a0 prijať menej detí a viac učiteliek a mladších 🤣🤣🤣🤣🤣 Škoda, že neriadiš štát, tu by sa nám hneď lepšie žilo. Len, či by si vedela, kde by išli tie ostatné deti, keď do škôlky zoberú menej, aby im mohli zadky vytierať a učiť ich od plienky.

@anonym_f7172b keď to ide v jednej, ide to vo viacerých. Na každom sídlisku máš aspoň dve škôlky a v každej obci je tiež škôlka, v centre mesta sú tiež. Možno stačí iba prijímať deti spadovo a dovidenia. No ešte že to tu riadia takí že je vo všetkom akurát tak chaos však.

lilian183
Včera o 17:09

@anonym_autor ja pracujem v škôlke. Deti, ktoré sa pokakajú len dobre utrieme a prezlecieme. Deti majú v skrinkách náhradné oblečenie. Ja pracujem ako asistentka. V triede kde sú menšie deti 2-4 ročne v triede je od 6 do 10 hod. jedna učiteľka sama na15 detí. Nie je možné aby jedno dieťa šla sprchovať a ďalšie nechala samé. Ďalšia učiteľka príde o 10. Ja mám na starosti autistu, ak nie je v škôlke venujem sa dieťaťu čo má problém so správaním alebo idem pomôcť do triedy kde sú menšie deti. Učiteľky čo začínali o 6 o 13 idú domov a ďalšia učiteľka je sama. Ja odchádzam 13:30.

anonym_0ae194
Včera o 17:17

@anonym_autor hovienko s okakanými vecami som dostala v sáčku do ruky , čož chápem, nebudú to prať a riešiť
Mal 3.5 roka,keď sa mu to stalo ,ale len 1x
V kúpeľni mali sprchu, takže ho osprchovali a dali do čistého ,náhradného oblečenia zo skrinky
Povedali mi to pri príchode po neho ,riadne poobede
Nikto mi nevolal

Som fakt rada za našu škôlku a pani učiteľky

ava11
Včera o 17:17

Nečítala som všetky odpovede, píšem ako učiteľka MŠ.
1. Stane sa to. Aj stabilne odplienkovaným deťom. Pomaly polovica detí v MŠ nekaká, je im to prirodzenejšie robiť doma. Preto občas zadržiavajú. A preto to občas nestihnú, keď to zrazu príde.
2. U nás to rieši upratovačka spolu so mnou, podľa situácie. Máme sprchy v budove, prípadne ak to nie je až na sprchu, dieťa šupnem po pazuchu a strčím riťku do umývadla a umyjem. P.upratovačka potom umyje umývadlo. Niektoré deti považujú kakanie a utieranie/umývanie po kakaní za pomerne intímne a nechcú to dovoliť vykonať hocikomu. Toto rešepktujem a umyjem ich ja, keďže ku mne majú väčšiu dôveru.
3. Pokakané veci riešim tak, že tuhú časť hovienka vyklopím do záchoda a spodné prádlo zaviažem do sáčku. Neprepieram v umývadle. To naozaj nie je moja práca, ja sa starám o deti, nie o špinavé prádlo.
4. Rodičovi správou oznámim, že ho čaká v skrinke balíček, aby vedel o situácii a nenechal to tam do ďalšieho dňa. Volám len v prípade, že dieťa má očividnú hnačku a treba ho odseparovať od ostatných detí.
5. V prípade, ak sa pokakávanie často opakuje, rodičovi je odporučené nechať dieťa nejaký čas doma a popracovať na opätovnom upevnení hygienických návykov. Väčšinou treba poriešiť psychiku, dieťa trošku upokojiť a potom skúsime znova, hlavne pri maličkých nových.

beronsche
Včera o 17:23
@anonym_autor

@sissy27 dieta je odplienkovane, bohuzial toto zacal robit az v skolne a skusali sme vselico mozne. Nie je pravds ze ma to nestve, natrspila som sa s tym vela

@anonym_autor možno dieťa ťažko znáša fakt, že ono je v škôlke a ty s mladšími doma. Má len 3,5r. Toto zadržiavanie môže byť pokojne spôsobené jeho stresom a nezrelostou.
Osobne by som sa zamerala na toto a nie na to, že ti zavolali a dieťa odmietli umyť.
A vkadtne upratovačka nema čo deti umývať. Je to nepedagogicky zamestnanec, čiže ona pri deťoch vôbec nemá byť.

anonym_c04e57
Včera o 17:30

Ja ich celkom chápem. Tiež by som neumyla. Týždeň do zadu som strazila krsňa. 4 ročne dievčatko. Isla na wc kakať a mala som šťastie ze akurát prišla k nám aj moja mama a utrela jej zadok lebo ja by som to asi nedala. Povracala by som sa. A to mam uz dve deti školopovinné a tretie na ceste. A teda synovi sa toto nikdy nestalo ale dcére raz a tiež som si pre dieťa musela hneď prísť.