Ako riešiť situáciu so školkou a pokakaným dieťaťom?
Zaujima ma vas nazor na takuto situaciu. Syn 3,5 mal asi mesiac problem s kakanim, doma to zadrziaval a potom sa vzdy v skolke pokakal a nikomu nepovedal ze mu treba. Ja som doma na materskej a samozrejme vzdy mi zavolaju aby som si prisla prenho lebo ho treba okupat. Dnes sa mu to stalo pp dlhej dobe zase a uz som sa nasrala, lebo volali zas, ja doma dve deti. Tak som ich musela nalozit do auta a ist pre pokakane dieta. Opytala som sa slusne preco ho nemoze nikto okupat, lebo sprcha je vo vedlajsom pavilone,a upratovavacky maju inu robotu, a vlastne to nie je nikoho robota umyvat pokakabe dieta, lebo uz sa nema pokakavat. Som z toho dost rozrcarovana, ved prepana to sa stane takym malym detom. Pytam sa co by robili kebyze som v rpbote, tak odpoved bola, ze nie ste. Takze nenajde sa nikto v skolke kto by to pokakane dieta okupal lebo sa im to hnusi. Len na margo veci, robila som chvilu v skolke, este ako slobodna bezdetna, a bezne sa tam deti pokakali, aj ked sa mi to tiez protivivilo tak som ich osprchovala. Zazili ste nieco podobne?
Teraz je IN nechať deťom plienky čo najdlhšie, na čo sa obťažovať odúčaním a však tie jednorázové je pohodlné dať a sú aj celkom lacné tie privátne značky a presne tak to dopadne že ide do škôlky dieťa čo nie je riadne odplienkované alebo odplienkované mesiac pred nástupom a proste potom nastanú nejaké traumy že napríklad ho to bolí pri tlačení alebo štípe pri cikaní a zase v podstate je na plienkach lebo sa pocikáva alebo pokakáva. Keby rodičia neboli lenivý a odplienkovali deti skôr nebol by problém.
A píšem to preto lebo to súvisí, naozaj učiteľ nemôže niekoľko detí pokakaných alebo pocikaných obriadiť každý deň a venovať a strážiť popri tom aj ostatné deti a rovnako upratovačky majú svoju prácu. Iné keby fakt že dieťa napríklad rok chodí do škôlky a dostane proste hnačku a neudrží alebo má zápal mechúra a neudrží raz moč tak prezliecť a umyť ak je to výnimočné a iné ako pri tvojom synovi že teraz má také obdobie že sa to stáva často.
@anonym_5be4c5 keď je tu téma o odplienkovaní, tak sa píše, že nechať dieťa dozrieť. Takto niektoré idú do škôlok polodozreté.
@anonym_204cba Pozri, ak sa stane raz, výnimočne je to rozdiel. Ak má učiteľka šancu to dieťa osprchovať skrz logických možností, ale ak je to bežné, už sa to naozaj nedá a berie ti to čas na prácu s deťmi. Učiteľka nie je opatrovateľka, ale má na starosti aj učenie.
@blabla22 Nikomu sa nehnusi, preto tým deťom utierame zadky dennodenne.😀 Ale čas na pravidelné sprchovanie je rozdiel.. V mokrých by ho nik nenechal. Len to zdržuje a berie čas z aktivít. Neviem kde si ty, ale skus reálne mať 25 deti 3-4 ročných na starosti sama, bez pomoci.
Ale prezliekat vyzliekat cele pokakane dieťa je naozaj aj zdĺhavé a za ten čas nemáš šancu sledovať ma 100% zvyšok triedy či si neublíži.
Ako rodič by si určite nebola nadšená ak by sa niečo v triede stalo a argument učiteľky by bol, že to nevidela lebo sprchovala dieťa.
@anonym_6cc964 jasne veď reč bola o ojedinelej nehode. Predpokladám že pri takej veľkej skupine ako spomínaš sa nejaká nehoda proste stáva, aj keby sa to polovici deti stalo raz za rok tak to je hneď raz do mesiaca takáto situácia.
Ja som reagovala skôr na vyjadrenia, ako sa to niekomu hnusí,( ale zároveň sa veľa z nich zjavne nehnusi dať spodné prádlo aj s hovnom do skrinky) 😀 kde chodí moja dcéra sa toto takisto bežne nestáva (ani vlastne neviem či sa to tam už stalo odkedy nastúpila), ale páči sa mi ten ľudsky prístup tam, že ak nastane takáto vec, diskrétne sa to vyrieši a ide sa ďalej
@anonym_autor mne sa na tejto debate paci to, ze v iných didkusiach tu budú mudrovat a apelovať, keď niekto ponižuje ich deti, nebodaj sikanuje ci inak znevazuje ich dôstojnosť. Ale nechať pokakane dieta v skolke je ok. Inak raz by mi do sáčku zabalili aj hovno, sa ich opýtam, či sú normalne. Vlastne chvalabohu naša skolka je normálna, a dokonca aj ta slabo platená upratovačka keď treba pomôže. A deti ju za to milujú a my ako rodicia vždy nezabudneme doniesť kvietok ci inú drobnosť aj pre nu. Je to vždy iba o človeku. O nicom inom.
Ale ste hnusne, este ju obvinite zo zanedbavania…zas sa netvarme, detom sa nehody v skolke proste stavaju
@anonym_067dc7 presne tak. A napr. neustále revajuce deti v skolke, to je už ok?
@anonym_autor u nás v triede je jeden chlapec , ktorý sa sem tam pocika ( je aj veľký, možno je pomalší a má nejaké diagnózy neviem) ale ani toho nikto nesprchuje, učiteľky ho vezmú do šatne kde sa prezlečie ak má do čoho...u vás je podľa mňa problém ten že sa to nestalo raz ani dva krát ( podľa toho čo píšeš) ale môj názor je taký že učiteľka by nemala dobiehať od detí a umývať ti dieťa, tobôž nie keď si na materskej doma...jednak za to naozaj nieje platená a jednak to logistický nemá ako urobiť. A áno, ak by si bola v práci alebo niekde mimo mesta , zavolajú ťa rovnako , tak ako sa to bezne robí, učiteľka nemá čo riešiť že ty si v práci alebo na nákupoch alebo doma s ďalšími deťmi, ale mne osobne by bolo trápne niečo také vôbec chcieť po učiteľke ešte keď som doma ( chápem že to nieje med lízať naložiť obidve deti so auta ale zas sa netvarme že musíš šliapať dva kilometre s deťmi na rukách a nepredpokladám že máš škôlku hodinu od domu aby ťa to tak pohorsovalo že ti učiteľka nebude obsluhovať hygienu dieťaťa) ak ti robí problém dochádzanie, prerus dochádzku a v kľude dorieste kakanie doma a skúsis znova , ale učiteľka nieje povinná a teda podľa tvojich odpovedí neviem síce ako akomunikujes ale ja by som osobne nebola už ani ochotná , špeciálne keď sa to synovi stáva častejšie...môj názor no...
Skor to vyzera, ze syn pochopil postup, ze ked sa tam dokadi, pride mama a ide domov. Take jednoduche. Dohodni sa s ucitelkami, ze ho umyjes tam, ziadne domov sa konat nebude a mozno to zaberie. Pokojne ich oklam, ze ti to radila psychoska, to maju rady.
@anonym_autor sorry, ale to, že upratovačka neosprchuje 💩 dieťa nieje o tom, že nespraví nič navyše, ale o tom, že nieje zato dieťa zodpovedná (čo sama píšeš a tým si protirečíš) , keby sa jej dieťa vyšmyklo a spadlo, rozbilo hlavu, zlomilo ruku má veľký problém ona , aj škôlka. Ona je tam na ulratovanie, nie umývanie detí. Už vidím, ako by si neriešila, že ti dieťa umyvala upratovačka a ono jej spadlo a rozbilo si hlavu, zlomilo ruku. Hneď by si riešila, prečo ho mala upratovačka, ktorá nemá za deti zodpovednosť. Ty, ako upratovačka by si išla blokovať tovar v obchode lebo je veľa ludi a len 1 predavaćka? Alebo by si išla ako generalna riaditelka firmy umyvat osrate zachody lebo zamestnanci maju hnacku a je len 1 upratovačka?
Ani učitelka, ani upratovačka nemaju umyvat tvoje dieta. Niektore to spravia vynimocne, ale tvojmu sa to stava pravidelne. Si doma s 2 detmi, on je v školke a zacal sa 💩. Prečo asi? Vie, že si doma s jeho surodencami a jeho dáš preč. Vezmi ho zo školky preć, venuj sa mu, odstran blok a bude všetko OK. Dieta nieje hlupe. Vie,.že si doma a jeho odlozis preč.

@blabla22 utrieť dieťa,respektíve pomôcť mu utrieť sa po stolici a denne sprchovať pokakané deti sú dve odlišné veci.Dieťa má mať už pred vstupom do mš zvládnuté hygienické návyky.Je to inštitúcia s výchovno vzdelávacím procesom nie jasle.Netreba si to zamienať.
@atika11 jedna sa o občasnú nehodu nie denno-denne riešenie podobnych situácii. Ja som navyše reagovala skôr na to, že sa to učiteľkám hnusí (potom sa im to asi hnusí aj keď sa to stane raz do mesiaca-dvoch jednému dieťaťu v skupine, čo je možno reálna frekvencia pri odplienkovanych deťoch...) a že dieťa nechajú pokakané kým príde rodič. Mne to príde také neľudské, nepomoct dieťaťu, ktoré toto nevie vyriešiť same a nechať ho tak. Ak sa mi to hnusi, robím inú prácu.. Neviem. Ja mám v škôlke našťastie úplne inú skúsenosť.
A opakujem, pri denno-denných nehodách je to už potom asi iná téma, ale 3-4 ročným deťom sa raz do roka môže stat, keď je skupinka 20 deti tak proste občas sa to vyskytne ..