icon

Ako riešiť zatvorenú škôlku cez leto?

3. apr 2026

Dobrý večer prosím Vás ako to je keď škôlka bude zatvorená 6 týždňov v lete a rodičia nemôžu 6 týždňov byť doma ? Škôlka nemá náhradnú kde by sa deti spájali. Učiteľka mi povedala nech si nájdem na tu dobu inú a dám prihlášku na to obdobie. Lenže pochodila som všetky školky a nikde mi 2 deti nechcú len docastne zobrať, všade iba ak by som chcela na celý šk. rok a aj to od Septembra.
Dokonca aj súkromná sa mi teraz nevie vyjadriť že mám skúsiť zavolať až v júni. Neni škôlka povinná mi nájsť náhradnú ak ju zatvoria na 6 týždňov?
Popredu píšem že rady aby sme sa ako rodičia prestriedali a išli na OČR je nereálne. Ja môžem max týždeň a manzel max na týždeň sa priestriedať.

suzzi_
Včera o 07:25

@anonym_autor Nepoznám nikoho, kto by mal počas júla a augusta so zamestnávateľom dohodnutý iba jeden týždeň dovolenky. Štandardne sú to dva týždne. Dva týždne ty, dva manžel, to máte pokryté 4 týždne. Dva týždne prímestské tábory alebo študentku-opratrovatelku na dobu, kým ste v práci, prípadne vezmi na pár dní kamoškine deti k sebe keď budeš mať voľno a ona ti to potom oplatí. Tiež sme takto fungovali, plánovali vopred ako sa prestriedame a čo so zvyšnými týždňami. OČR sme z dôvodu prázdnin nikdy nečerpali. Horšie to bude na prvom stupni, keď majú deti 9 týždňov prázdnin. Na to sa pripravte a plánujte.

anonym_b38de7
Včera o 07:27
@anonym_280f4e

@anonym_b38de7 ženy chodili do dôchodku skôr a to ze niektoré pracovali do 70 je možné ale bola to skôr výnimka. Pravidlo bolo iné a toho sa držala väčšina.

@anonym_280f4e ale ved ti hovorim, ze my sme babku nemali, co tu pleties dochodkovy vek? Boli sme v rovnakej situacii ako autorka. Pocas skolky bola opatrovatelka, neskor tabory.

anonym_9bee2c
Včera o 07:28
@anonym_280f4e

@anonym_9bee2c neschopná si možno ty. Každá jedna matka dokáže svoje dieťa vychovať aj bez svojich rodičov len ide o to, že to má možno o niečo komplikovanejsie.

@anonym_280f4e Táto matka očividne neschopná je, keď si nevie poradiť. Ja som si poradila vždy a moji rodičia tiež.

anonym_9bee2c
Včera o 07:29
@stormie

@anonym_9bee2c
Ked su dnesne matky podla teba take neschopne, tak naozaj uprimne poprosim radu ako pokryt 9 tyzdnov praznin ked podla zakona mas narok len na 25 dni dovolenky - este doplnim ze tam mas este jesenne prazniny 1 den, vianocne prazniny skoro 3 tyzdne, jarne tyzden a na velku noc este 2 dni
Ja mam od zamestnavatela este dalsie dni navyse ale ani to my nestaci, ani keby sme sa s manzelom na dovolenke striedali a nemali spolu ani den volna to nepokryjeme

@stormie Keď sa chce, tak sa dá. Treba mať dobrú prácu, čo ja mám 🙂

anonym_d2bc4a
Včera o 07:30
@anonym_9bee2c

@anonym_280f4e Táto matka očividne neschopná je, keď si nevie poradiť. Ja som si poradila vždy a moji rodičia tiež.

@anonym_9bee2c viac trápnosti sa prejaviť už asi nedá, však.

anonym_9bee2c
Včera o 07:32
@anonym_d2bc4a

@anonym_9bee2c viac trápnosti sa prejaviť už asi nedá, však.

@anonym_d2bc4a Trápnosť tu prejavila ona. Chcela deti a teraz nevie, čo s nimi. Divné a trápne zároveň.

anonym_d2bc4a
Včera o 07:33
@anonym_9bee2c

@anonym_d2bc4a Trápnosť tu prejavila ona. Chcela deti a teraz nevie, čo s nimi. Divné a trápne zároveň.

@anonym_9bee2c písať o niekom,že je neschopný je teda dosť trápne. Nie každý to má tak super ako ty.

anonym_9bee2c
Včera o 07:35
@anonym_d2bc4a

@anonym_9bee2c písať o niekom,že je neschopný je teda dosť trápne. Nie každý to má tak super ako ty.

@anonym_d2bc4a Ako si zariadiš, tak máš. Je to veľmi náročné, ale dá sa, keď sa chce a musí. Vždy sa dá.

anonym_d2bc4a
Včera o 07:37
@anonym_9bee2c

@anonym_d2bc4a Ako si zariadiš, tak máš. Je to veľmi náročné, ale dá sa, keď sa chce a musí. Vždy sa dá.

@anonym_9bee2c presne tak, je to náročné. Preto nemusí byť človek neschopný. Tiež som si to dokázala pokryť, ale nebudem urážať inú,kvôli tomu,že jednoducho nemá možnosť. A ak by aj malá,je to sakra drahe

anonym_9bee2c
Včera o 07:40
@anonym_d2bc4a

@anonym_9bee2c presne tak, je to náročné. Preto nemusí byť človek neschopný. Tiež som si to dokázala pokryť, ale nebudem urážať inú,kvôli tomu,že jednoducho nemá možnosť. A ak by aj malá,je to sakra drahe

@anonym_d2bc4a Ak idem do materstva, viem, čo to obnáša, viem, ako funguje školský systém, zdravotná starostlivosť, atď.

vevesh
Včera o 07:53

@anonym_autor podala by som staznost a zaroven ziadost u zriadovatela skolky, aby sa otvorila niekde zberna trieda. Lebo toto nie je zalezitost jedneho roka a jednych rodicov. A ak by sa nic nevybavilo, tak vs-studentka alebo stara pani na dochodku ako platena opatrovatelka by to potom zaistila...

autor
Včera o 08:09
@suzzi_

@anonym_autor Nepoznám nikoho, kto by mal počas júla a augusta so zamestnávateľom dohodnutý iba jeden týždeň dovolenky. Štandardne sú to dva týždne. Dva týždne ty, dva manžel, to máte pokryté 4 týždne. Dva týždne prímestské tábory alebo študentku-opratrovatelku na dobu, kým ste v práci, prípadne vezmi na pár dní kamoškine deti k sebe keď budeš mať voľno a ona ti to potom oplatí. Tiež sme takto fungovali, plánovali vopred ako sa prestriedame a čo so zvyšnými týždňami. OČR sme z dôvodu prázdnin nikdy nečerpali. Horšie to bude na prvom stupni, keď majú deti 9 týždňov prázdnin. Na to sa pripravte a plánujte.

@suzzi_ ja som szčo a bohužiaľ firma pre ktorú som dodávateľ ma vie velice rýchlo nahradiť. Aj druhý dodávatelia moji "kolegovia" si berú týždeň a tak sa priestriedavame a ťaháme potom za druhého.

stormie
Včera o 08:28
@anonym_9bee2c

@stormie Keď sa chce, tak sa dá. Treba mať dobrú prácu, čo ja mám 🙂

@anonym_9bee2c a co je to dobra praca? Ja mam moznost full home office, tento rok 31 dni volna a kazdym rokom viac napriek, tomu nepokryjeme 9 tyzdnov praznin. Deti si mozem nechat doma ale budu akurat tak pred tv alebo sa hrat vo svojich izbach lebo ja im popri praci nemam ako spravit program (mimo domu uz vobec nie).

anonym_4f5a99
Včera o 08:33
@anonym_9bee2c

@anonym_autor A čo keby si skúsila robiť učiteľku? Veď je to parádna robota. A jedno aj druhé decko by si mala doma. Kde si mala rozum pri štúdiu? A je to fakt hrozné, že sa ti nejaká blbá učka nechce starať o decko 24/7. Čo si ony o sebe myslia. Otras. Chúďa mamička

@anonym_9bee2c pozri, co si napisala je uplna hlupost, nikto nechce , aby ucitelka pracovala 24/7, trosku uvazuj kym pises ale skolka do max 16,30h je zial pre rodicov velmi casto nevyhovujuca a nieje to z pohodlnosti ale kvoli praci...a k tomu studiu, viem, ze by som nebola vhodna na tuto profesiu, nie ze by som skolu nezvladla, kedze vela zien si na materskej spravia pedagogicke minimum a maju ucnovku s dorobenou materitoua spravili si a ucia v skolke, castokrat bez vztahu k detom a je to potom velmi smutne ked clovek cita na nastenke oznami a tam su gramaticke chyby, trosku sebareflexie pani ucitelka...

anonym_9bee2c
Včera o 08:38
@anonym_4f5a99

@anonym_9bee2c pozri, co si napisala je uplna hlupost, nikto nechce , aby ucitelka pracovala 24/7, trosku uvazuj kym pises ale skolka do max 16,30h je zial pre rodicov velmi casto nevyhovujuca a nieje to z pohodlnosti ale kvoli praci...a k tomu studiu, viem, ze by som nebola vhodna na tuto profesiu, nie ze by som skolu nezvladla, kedze vela zien si na materskej spravia pedagogicke minimum a maju ucnovku s dorobenou materitoua spravili si a ucia v skolke, castokrat bez vztahu k detom a je to potom velmi smutne ked clovek cita na nastenke oznami a tam su gramaticke chyby, trosku sebareflexie pani ucitelka...

@anonym_4f5a99 prečítaj si to ešte raz po sebe pls

anonym_4f5a99
Včera o 08:43
@anonym_9bee2c

@anonym_4f5a99 prečítaj si to ešte raz po sebe pls

@anonym_9bee2c ano, precitala som si a su tam gramaticke chyby, v ppriadku... teraz si to ty skus precitat este raz a nesustred sa na chyby ale obsah...dakujem

autor
Včera o 08:45
@anonym_ae435d

No mate to hrozne,deti su male,same este nevydrzia.Len tu opatrovarelku treba,u nas sa sice skolky spoja aj z inych dedin a teda sa prestriedaju ale aj tak nechavam maleho doma cele prazdniny.My sa s muzom stale striedame,raz je jeden v praci,2hy je doma alebo sme spolu doma alebo opacne.
Drzim palce a je vela takych rodicov.

@anonym_ae435d to mate super, keď sa dá. U nás sa to bohužiaľ vôbec nedá takto a už vôbec aby sme mali dovolenku a boli všetci pokope spolu. Ďakujem. Dúfam že to nejako poriesim.

jaond19
Včera o 08:49

Skus spojit sily s inymi mamickami zo skolky. Mozno tam je nejaka na MD/RD ktora by si strazenim rada privyrobila... pripadne hladaj zo svojho susedstva nejaku studentku na brigadu.... daj si inzerat na fb pripadne do skolky na nastenku atd.... ak nemas k dispozicii rodinu, zadarmo to zial nebude.

anonym_280f4e
Včera o 09:19
@stormie

@anonym_9bee2c
Ked su dnesne matky podla teba take neschopne, tak naozaj uprimne poprosim radu ako pokryt 9 tyzdnov praznin ked podla zakona mas narok len na 25 dni dovolenky - este doplnim ze tam mas este jesenne prazniny 1 den, vianocne prazniny skoro 3 tyzdne, jarne tyzden a na velku noc este 2 dni
Ja mam od zamestnavatela este dalsie dni navyse ale ani to my nestaci, ani keby sme sa s manzelom na dovolenke striedali a nemali spolu ani den volna to nepokryjeme

@anonym_4f5a99 @stormie
@anonym_autor si predstav, ze nerobia denne 4,5hodinky 🤦😂 to kde je taka škôlka? Možno tak na polovičný úväzok a to si môžeš vybaviť aj ty a môžeš byť doma s deťmi.
Ľudia, uvedomte si, že ani štát, ani učiteľky sa vám o vaše deti starať nebudú. Tak ako nikoho netrápi, či vyžiješ z výplaty, či zaplatíš hypo, či máš čo jesť a pod. Predpokladám, že deti boli vaša slobodná voľba a tak sa musíte teraz o ne proste starať.
Ja som nie vždy robila v školstve, kde sa mimochodom mizerne zarába a práca je to ťažká, psychicky nesmierne. Ale má veľkú výhodu pre mňa ako matku, a to že mám vystarané cez všetky prázdniny. Ale je to na úkor peňazí a mojich nervov. No priority mam jasné. Keď moje deti odrastu, zo školstva odídem a začnem už konečne aj zarábať. Dovtedy využívam to jediné plus a to sú prázdniny, ktoré mam spolu s mojimi deťmi. A verte, že každá druhá učiteľka by dala v momente výpoveď keby padla jediná výhoda tohto zamestnania. Ale ved aj vy môžete ísť robiť do školstva a mate tiež vystarane 🤷 Takže nie, nikto sa vám o vaše deti nepostara a nikoho to netrápi. A učiteľky už vôbec nie.

renesance80
Včera o 09:36
@anonym_280f4e

@anonym_b38de7 40 rokov dozadu sem co prosím ta pleties? 🤦 Ved vtedy chodili ľudia do dôchodku od 52 rokov, čiže babky boli doma keď ich vnúčatá nastupovali do školy a mohli ich v prípade nutnosti strážiť. My sme strávili u babky celé prázdniny, pretože išla do dôchodku ako 54 ročná. Moja mama ma dnes 62 a dôchodok v nedohľadne, čiže moje deti nestrazi takmer vôbec. A kým pôjde do dôchodku už sa postrážia aj samé a aj tak už chudera nebude vládať...

@anonym_280f4e veru moje babky dokonca boli zenami v domacnosti a nikdy nepravovali, tak ze sme mli kde byt

autor
Včera o 09:57
@anonym_280f4e

@anonym_4f5a99 @stormie
@anonym_autor si predstav, ze nerobia denne 4,5hodinky 🤦😂 to kde je taka škôlka? Možno tak na polovičný úväzok a to si môžeš vybaviť aj ty a môžeš byť doma s deťmi.
Ľudia, uvedomte si, že ani štát, ani učiteľky sa vám o vaše deti starať nebudú. Tak ako nikoho netrápi, či vyžiješ z výplaty, či zaplatíš hypo, či máš čo jesť a pod. Predpokladám, že deti boli vaša slobodná voľba a tak sa musíte teraz o ne proste starať.
Ja som nie vždy robila v školstve, kde sa mimochodom mizerne zarába a práca je to ťažká, psychicky nesmierne. Ale má veľkú výhodu pre mňa ako matku, a to že mám vystarané cez všetky prázdniny. Ale je to na úkor peňazí a mojich nervov. No priority mam jasné. Keď moje deti odrastu, zo školstva odídem a začnem už konečne aj zarábať. Dovtedy využívam to jediné plus a to sú prázdniny, ktoré mam spolu s mojimi deťmi. A verte, že každá druhá učiteľka by dala v momente výpoveď keby padla jediná výhoda tohto zamestnania. Ale ved aj vy môžete ísť robiť do školstva a mate tiež vystarane 🤷 Takže nie, nikto sa vám o vaše deti nepostara a nikoho to netrápi. A učiteľky už vôbec nie.

@anonym_280f4e no u nás taka je si predstav. Jeden ucitel robí doobeda 4.5h a druhy poobede 4.5h.
Ani mňa nemuseli trápiť keď ma prosikali aby som 2rocneho dala do skolky lebo im chýbali deti a hrozilo im zavretie školky. 🤷‍♀️ a zas povedzme si narovinu kvôli prázdninam nebudem robiť predsa v školstve. Otázka bola iná.

autor
Včera o 09:59
@jaond19

Skus spojit sily s inymi mamickami zo skolky. Mozno tam je nejaka na MD/RD ktora by si strazenim rada privyrobila... pripadne hladaj zo svojho susedstva nejaku studentku na brigadu.... daj si inzerat na fb pripadne do skolky na nastenku atd.... ak nemas k dispozicii rodinu, zadarmo to zial nebude.

@jaond19 zadarmo to ani nechcem, ide mi len o to že ak nenájdem riešenie v škôlke ani v tej súkromnej, tak budem musieť hľadať tak ako píšeš ty. 🙂

suzzi_
Včera o 10:00
@anonym_autor

@suzzi_ ja som szčo a bohužiaľ firma pre ktorú som dodávateľ ma vie velice rýchlo nahradiť. Aj druhý dodávatelia moji "kolegovia" si berú týždeň a tak sa priestriedavame a ťaháme potom za druhého.

@anonym_autor Tak život je otázka priorít. Vaše deti majú iba týždeň prázdnin s vami ak ste s nimi náhodou obaja? Ak sa naozaj nedá, riešenia sú, tak ako vo iných rodinách - tábory, opatrovateľka. Zariadiť sa musí rodina. Neviem ako si myslela OČR, ale ak ti vie tá firma tolerovať nečakané OČR, tak snáď aj 2 týždne voľna v lete.

nominativ
Včera o 10:08
@anonym_autor

@anonym_4f5a99 súhlasím s tebou, u nás je máličko detí a učitelia sa striedajú jeden je doobeda celý týždeň a druhy poobede. Robia par hodín denne. 4,5 hodinky denne. Ešte z toho času deti koľko spia. Tak nechápem prečo potrebujú až toľko voľna než človek ktorý robí denne 8-12 hodín a fyzicky sa aj narobí.

@anonym_autor tak zmeň prácu na luxusné učiteľstvo a budeš mať voľno.

A okrem toho, učiteľský pracovný čas sa neráta len na čas, kedy sú s deťmi. Ja neviem, prečo dospelí ľudia nevedia základné veci.

letfenixa
Včera o 10:13
@stormie

@anonym_9bee2c

@stormie jesenné sú 2 dni.

anonym_d2bc4a
Včera o 10:14
@anonym_9bee2c

@anonym_d2bc4a Ak idem do materstva, viem, čo to obnáša, viem, ako funguje školský systém, zdravotná starostlivosť, atď.

@anonym_9bee2c fakt? Všetky vieme,čo prináša ten ideál. Niekedy sa vyskytne aj zadrhel

autor
Včera o 10:16
@nominativ

@anonym_autor tak zmeň prácu na luxusné učiteľstvo a budeš mať voľno.

A okrem toho, učiteľský pracovný čas sa neráta len na čas, kedy sú s deťmi. Ja neviem, prečo dospelí ľudia nevedia základné veci.

@nominativ a na aký? Keď prídem pre deti o 15.27 a učiteľka ktorá pracuje poobede už je oblečená a odíde v sekunde keď prídem domov ? Ešte nemám ani deti oblečené a už opúšťa škôlku?

letfenixa
Včera o 10:17
@anonym_autor

@anonym_280f4e no u nás taka je si predstav. Jeden ucitel robí doobeda 4.5h a druhy poobede 4.5h.
Ani mňa nemuseli trápiť keď ma prosikali aby som 2rocneho dala do skolky lebo im chýbali deti a hrozilo im zavretie školky. 🤷‍♀️ a zas povedzme si narovinu kvôli prázdninam nebudem robiť predsa v školstve. Otázka bola iná.

@anonym_autor to vážne si myslíš, že učiteľka v škôlke pracuje denne 4,5 hodiny? Ty môj kvet!

autor
Včera o 10:18
@suzzi_

@anonym_autor Tak život je otázka priorít. Vaše deti majú iba týždeň prázdnin s vami ak ste s nimi náhodou obaja? Ak sa naozaj nedá, riešenia sú, tak ako vo iných rodinách - tábory, opatrovateľka. Zariadiť sa musí rodina. Neviem ako si myslela OČR, ale ak ti vie tá firma tolerovať nečakané OČR, tak snáď aj 2 týždne voľna v lete.

@suzzi_ nevie lebo som szčo a hneď by si našli náhradu za mňa, čo tiež mi nestojí za to aj keby mam dať 500 eur za súkromnú škôlku na mesiac. Len problém je že aj v tej škôlke je plno na to leto. 🙂

autor
Včera o 10:21
@vevesh

@anonym_autor podala by som staznost a zaroven ziadost u zriadovatela skolky, aby sa otvorila niekde zberna trieda. Lebo toto nie je zalezitost jedneho roka a jednych rodicov. A ak by sa nic nevybavilo, tak vs-studentka alebo stara pani na dochodku ako platena opatrovatelka by to potom zaistila...

@vevesh ďakujem skúsim tak. Ak nie, tak už od septembra dám deti do takej škôlky ktorá sa spája aj v lete 🙂