icon

Ako riešiť zatvorenú škôlku cez leto?

3. apr 2026

Dobrý večer prosím Vás ako to je keď škôlka bude zatvorená 6 týždňov v lete a rodičia nemôžu 6 týždňov byť doma ? Škôlka nemá náhradnú kde by sa deti spájali. Učiteľka mi povedala nech si nájdem na tu dobu inú a dám prihlášku na to obdobie. Lenže pochodila som všetky školky a nikde mi 2 deti nechcú len docastne zobrať, všade iba ak by som chcela na celý šk. rok a aj to od Septembra.
Dokonca aj súkromná sa mi teraz nevie vyjadriť že mám skúsiť zavolať až v júni. Neni škôlka povinná mi nájsť náhradnú ak ju zatvoria na 6 týždňov?
Popredu píšem že rady aby sme sa ako rodičia prestriedali a išli na OČR je nereálne. Ja môžem max týždeň a manzel max na týždeň sa priestriedať.

anonym_9bee2c
Včera o 10:22
@anonym_autor

@vevesh ďakujem skúsim tak. Ak nie, tak už od septembra dám deti do takej škôlky ktorá sa spája aj v lete 🙂

@anonym_autor A ty si tieto svoje okolnosti nevedela, keď si dávala dieťa do MŠ? Keď nemáš kefy sa starať o decko, tak si vyber súkromnú MŠ otvorenú aj do 18-tej a fungujúcu aj v lete.

autor
Včera o 10:28
@anonym_9bee2c

@anonym_autor A čo keby si skúsila robiť učiteľku? Veď je to parádna robota. A jedno aj druhé decko by si mala doma. Kde si mala rozum pri štúdiu? A je to fakt hrozné, že sa ti nejaká blbá učka nechce starať o decko 24/7. Čo si ony o sebe myslia. Otras. Chúďa mamička

@anonym_9bee2c nie ďakujem, nehovorím že je to parádna robota ale zrovna v tej našej sa naozaj nepretrhnú. S tým maličkým počtom detí a s tým počtom hodín čo odpracujú. Možno v iných škôlkach, väčších je to iné aj časovo. No u nás je to takto.

anonym_9bee2c
Včera o 10:30
@anonym_autor

@anonym_9bee2c nie ďakujem, nehovorím že je to parádna robota ale zrovna v tej našej sa naozaj nepretrhnú. S tým maličkým počtom detí a s tým počtom hodín čo odpracujú. Možno v iných škôlkach, väčších je to iné aj časovo. No u nás je to takto.

@anonym_autor Strašne im závidíš, ale hrozne ozaj 😂😂😂

autor
Včera o 10:31
@anonym_9bee2c

@anonym_280f4e Táto matka očividne neschopná je, keď si nevie poradiť. Ja som si poradila vždy a moji rodičia tiež.

@anonym_9bee2c prečo by som mala byt neschopná? Nie každý rodič má možnosti dať dieťa blízkym alebo si prispôsobovať zatvorenej škôlke voľno. A si predstav že niesom jediná, na rodičovskom bolo viac takých rodičov ktorý potrebujú pracovať a musia riešiť presne to, čo riešim ja. Moja otázka znela jasne. Ak si neschopná si ju prečítať tak nekomentuj.
To už čo je toto za dobu aby aj pri takejto téme zákerné ženy komentovali primitívne.

autor
Včera o 10:34
@anonym_9bee2c

@anonym_autor A ty si tieto svoje okolnosti nevedela, keď si dávala dieťa do MŠ? Keď nemáš kefy sa starať o decko, tak si vyber súkromnú MŠ otvorenú aj do 18-tej a fungujúcu aj v lete.

@anonym_9bee2c prosím ťa čítaj komentáre keď už komentuješ. Súkromná škôlka je plná na leto, mam sa skúsiť ozvať až v júni či sa im 2 miesta neuvolnia.
Nie nevedela som, lebo minulý rok prerábali škôlku tak bola zatvorená a v septembri začali fungovať v iných priestoroch dočastne. Učiteľky som sa pytala že či býva skolka zatvorená tak dlho v lete a povedala mi že nie to len kvôli rekonštrukcii. Až teraz na rodičovskom oznámili že bude zatvorená lebo si čerpajú dovolenku.

autor
Včera o 10:37
@letfenixa

@anonym_autor to vážne si myslíš, že učiteľka v škôlke pracuje denne 4,5 hodiny? Ty môj kvet!

@letfenixa nemyslím ale viem vidím to na vlastnej oči. Možno v mestských škôlkach jr to iné ale u nás je to tak že o 15.27 už učiteľka oblečená stepuje za oknom a odchádza keď si beriem deti do šatne.

autor
Včera o 10:38
@anonym_9bee2c

@anonym_autor Strašne im závidíš, ale hrozne ozaj 😂😂😂

@anonym_9bee2c čo im ako mam závidieť ? 🤣🤣🤣 ty si asi ešte nejaké nevyspele decko mi tak pripadá

autor
Včera o 10:39
@anonym_autor

@anonym_9bee2c prosím ťa čítaj komentáre keď už komentuješ. Súkromná škôlka je plná na leto, mam sa skúsiť ozvať až v júni či sa im 2 miesta neuvolnia.
Nie nevedela som, lebo minulý rok prerábali škôlku tak bola zatvorená a v septembri začali fungovať v iných priestoroch dočastne. Učiteľky som sa pytala že či býva skolka zatvorená tak dlho v lete a povedala mi že nie to len kvôli rekonštrukcii. Až teraz na rodičovskom oznámili že bude zatvorená lebo si čerpajú dovolenku.

@anonym_bee9 a mam aspoň prácu ktorá sa mi robiť chce a nie ako vyhoretá učiteľka, ktorá nevydrží 4.5 hodiny v práci poriadne.

stormie
Včera o 10:41
@anonym_280f4e

@anonym_4f5a99 @stormie
@anonym_autor si predstav, ze nerobia denne 4,5hodinky 🤦😂 to kde je taka škôlka? Možno tak na polovičný úväzok a to si môžeš vybaviť aj ty a môžeš byť doma s deťmi.
Ľudia, uvedomte si, že ani štát, ani učiteľky sa vám o vaše deti starať nebudú. Tak ako nikoho netrápi, či vyžiješ z výplaty, či zaplatíš hypo, či máš čo jesť a pod. Predpokladám, že deti boli vaša slobodná voľba a tak sa musíte teraz o ne proste starať.
Ja som nie vždy robila v školstve, kde sa mimochodom mizerne zarába a práca je to ťažká, psychicky nesmierne. Ale má veľkú výhodu pre mňa ako matku, a to že mám vystarané cez všetky prázdniny. Ale je to na úkor peňazí a mojich nervov. No priority mam jasné. Keď moje deti odrastu, zo školstva odídem a začnem už konečne aj zarábať. Dovtedy využívam to jediné plus a to sú prázdniny, ktoré mam spolu s mojimi deťmi. A verte, že každá druhá učiteľka by dala v momente výpoveď keby padla jediná výhoda tohto zamestnania. Ale ved aj vy môžete ísť robiť do školstva a mate tiež vystarane 🤷 Takže nie, nikto sa vám o vaše deti nepostara a nikoho to netrápi. A učiteľky už vôbec nie.

@anonym_280f4e takze tvoja rada pre vserkych rodicov je zamestnat sa v skolstve? Uvedomujes si ze to je neraalne, uz len preto ze nie kazdy ma o taku pracu zaujem a predpoklady (nehovorim o vzdelani)? A ak by toto malo vyriesit problem s prazdninami tak tu mame prebytok ucitelov?

Za ery nasich rodicov boli tabory za prijatelne ceny, podnikove tabory pre deti, centra volneho casu kde deti travili prazdniny … ja som k babkam nechodila a naozaj si nepamatam ze rodicia nejako extra riesili kde budem, home office neexistovali a sama doma som tiez nebyvala. Asi sa zmenilo nieco ine, ale tu uz je na inu temu… v kazdom pripade vykryt to mnozstvo prazdnin dvom normalne pracujucom rodicom casovo nevychadza a ked nie su babky poruke, tak je to financne narocne vykryt. Ja mam 2 deti a ked si zratam tabory len na 4 tyzdne tak sa si mozem rovno zobrat sabatikal(u man praci mozne) alebo neplatene volno a ten cas s nimi radsej stravit ako im ho zaplatit a minut na to skoro celu vyplatu …

anonym_9bee2c
Včera o 10:42
@anonym_autor

@anonym_9bee2c čo im ako mam závidieť ? 🤣🤣🤣 ty si asi ešte nejaké nevyspele decko mi tak pripadá

@anonym_autor Závidíš im to voľno a vraj 4,5 hodinový pracovný čas 😂 Keď toľko denne a ročne pracuješ, tak máš na to, aby si deckám zaplatila opatrovateľku, nemusíš tu vyplakávať.

autor
Včera o 10:48
@anonym_9bee2c

@anonym_autor Závidíš im to voľno a vraj 4,5 hodinový pracovný čas 😂 Keď toľko denne a ročne pracuješ, tak máš na to, aby si deckám zaplatila opatrovateľku, nemusíš tu vyplakávať.

@anonym_9bee2c a ako vyplakavam? Asi si neporozumela mojej otázke. Nikde nepíšem že nemám na súkromnú škôlku, píšem že aj tá je na leto plná. A tiež deti nebudem hocikomu z inzerátu len na verím v Boha zverovať. Tak som sa pytala či škôlka keď bude zatvorená není povinná zabezpečiť zbernu škôlku. To je vše. Ten plat im nezávidím veru, ale tak čo by chceli za tých 4.5 hodín že?

anonym_9bee2c
Včera o 10:51
@anonym_autor

@anonym_9bee2c a ako vyplakavam? Asi si neporozumela mojej otázke. Nikde nepíšem že nemám na súkromnú škôlku, píšem že aj tá je na leto plná. A tiež deti nebudem hocikomu z inzerátu len na verím v Boha zverovať. Tak som sa pytala či škôlka keď bude zatvorená není povinná zabezpečiť zbernu škôlku. To je vše. Ten plat im nezávidím veru, ale tak čo by chceli za tých 4.5 hodín že?

@anonym_autor A to v akom zapadákove si, keď tam máš jednu súkromnú škôlku široko - ďaleko? Učiteľky v MŠ pracujú viac, no zatrpknuté matky o tom nevedia.

autor
Včera o 10:54
@anonym_9bee2c

@anonym_autor A to v akom zapadákove si, keď tam máš jednu súkromnú škôlku široko - ďaleko? Učiteľky v MŠ pracujú viac, no zatrpknuté matky o tom nevedia.

@anonym_9bee2c bývam na dedine. V meste je jedna súkromná škôlka a najbližšie mesto nemá žiadnu súkromnú škôlku iba 3 mestské ( plné) a vedľajšie mesto má jednu súkromnú škôlku aj tú plnú.

autor
Včera o 10:57
@anonym_9bee2c

@anonym_9bee2c nirsom zatrpknutá matka. Učiteľka keď deti spia si robí na PC. Áno, viem to, keď som prišla riešiť za učiteľku prestup. A pri takom malom počte detí určite nemá roboty toľko že by chodila aj mimo školky do práce, aj to viem. Lebo sme susedky 🙂

anonym_280f4e
Včera o 10:58
@anonym_autor

@anonym_280f4e no u nás taka je si predstav. Jeden ucitel robí doobeda 4.5h a druhy poobede 4.5h.
Ani mňa nemuseli trápiť keď ma prosikali aby som 2rocneho dala do skolky lebo im chýbali deti a hrozilo im zavretie školky. 🤷‍♀️ a zas povedzme si narovinu kvôli prázdninam nebudem robiť predsa v školstve. Otázka bola iná.

@anonym_autor a ty si im videla pracovnú zmluvu? 4,5hod. úväzok nie je. Trepeš ale hádať sa s tebou nebudem.

anonym_9bee2c
Včera o 10:59
@anonym_autor

@anonym_9bee2c nirsom zatrpknutá matka. Učiteľka keď deti spia si robí na PC. Áno, viem to, keď som prišla riešiť za učiteľku prestup. A pri takom malom počte detí určite nemá roboty toľko že by chodila aj mimo školky do práce, aj to viem. Lebo sme susedky 🙂

@anonym_autor A to prečo si riešila ty prestup za učiteľku? 😂😂😂 Toto nárečie mi len dotvorilo obraz o dotyčnej matke 😂😂😂😂

autor
Včera o 11:03
@anonym_280f4e

@anonym_autor a ty si im videla pracovnú zmluvu? 4,5hod. úväzok nie je. Trepeš ale hádať sa s tebou nebudem.

@anonym_280f4e pracovna zmluva znesie. Aj upratovačka ktorá pracuje vo škôlke ako upratovačka, upratuje po celej obci, od školky až po vytrhavanie buriny pri kostole. A to mam priamu informaciu - lebo ked chodila malá iba do školky tak som sa uchadzať chcela o pracu upratovačky, na cas než by isiel do skolky aj malý. Vedúca kuchyne je tiež písaná ako riaditeľka pritom je tam iné dievča. Tu táto obec není s kostolným poriadkom absolútne.

autor
Včera o 11:03
@anonym_9bee2c

@anonym_autor A to prečo si riešila ty prestup za učiteľku? 😂😂😂 Toto nárečie mi len dotvorilo obraz o dotyčnej matke 😂😂😂😂

@anonym_9bee2c q s kým som ho mala riešiť keď u nás je učiteľka- riaditeľka?

anonym_280f4e
Včera o 13:18
@anonym_autor

@anonym_280f4e pracovna zmluva znesie. Aj upratovačka ktorá pracuje vo škôlke ako upratovačka, upratuje po celej obci, od školky až po vytrhavanie buriny pri kostole. A to mam priamu informaciu - lebo ked chodila malá iba do školky tak som sa uchadzať chcela o pracu upratovačky, na cas než by isiel do skolky aj malý. Vedúca kuchyne je tiež písaná ako riaditeľka pritom je tam iné dievča. Tu táto obec není s kostolným poriadkom absolútne.

@anonym_autor ale toto nie je inde bežné, možno vo voľákej Hornej Dolnej Malikovej. 99% zamestnancov má normálne zmluvy aj pracovný čas. Bola som zamestnaná viackrát pod školstvom v MŠ aj v ZŠ ale to co píšeš, som nikde nezažila.

autor
Včera o 13:32
@anonym_280f4e

@anonym_autor ale toto nie je inde bežné, možno vo voľákej Hornej Dolnej Malikovej. 99% zamestnancov má normálne zmluvy aj pracovný čas. Bola som zamestnaná viackrát pod školstvom v MŠ aj v ZŠ ale to co píšeš, som nikde nezažila.

@anonym_280f4e neviem naozaj aké majú zmluvy ale viem ako to tam je, že aj školská upratovačka chodí upratovať aj hasičskú zbrojnicu, urad ako keby bola zamestnaná pod obcou ale pritom je pod škôlku. A za to píšem že celkovo túto tato obec není s kostolnym poriadkom. Vo viacerých smeroch, nie len čo sa školky týka. Tak za to som sa tu chcela informovať či škôlka nemá povinnosť nájsť náhradnú. Lebo tu si robí každý čo chce.

autor
Včera o 13:33
@anonym_280f4e

@anonym_280f4e možno u nás by si to akurát zažila 😀

olivia1425
Včera o 13:41

@anonym_autor k nam.chodia stari rodicia na tyzden sa vystriedaju podotykam su 400 km a vzdy si dohodneme datumy kto kedy pride beru si dovolenku v praci. Takto vyriesim 3 tyzdne. 2 tyzdne si berieme dovolenku my rodicia. A tento rok pojde prvykrat aj do denneho tabora

lienka.7
Včera o 13:55

@anonym_autor nech sa paci, ist na FB a nájsť si na leto opatrovanie. Keď teda "nikto" nemôže pomôcť

anonym_96bd71
Včera o 14:00

tak tvoja sucasna dilema je scasti dosledkom rozhodnuti byvat na dedine a pracovat ako szco

autor
Včera o 14:23
@anonym_96bd71

tak tvoja sucasna dilema je scasti dosledkom rozhodnuti byvat na dedine a pracovat ako szco

@olivia1425 otec mi pred pol rokom. Z manželovej strany rodičov detí vôbec nepoznajú a ani by sme k alkoholikovi deti strážiť nedali.
@anonym_96bd71 a co to ma spoločne ze som szco ? Donedávna som pracovala na zmluvu ako zástupkyňa firmy a nepociťujem že by som teraz mala sa horšie ako ked som pracovala na zmluvu. Tiež by mi predchadzajuci šef volno nedal na tak dlho a niesom zasa typ človeka že by som išla na OČR ked viem že v praci ma potrebujú a ja potrebujem zasa pracu. To že bývam na dedine tiež si myslím že nemá byť aká dilema, v dnešnej dobe ma každý aspoň jedno auto na dedine. Moja otázka bola či zo strany školky není nejaká povinnosť nájsť zastupujucu škôlku. Nie či je moja dilema tým kde bývam alebo či som szčo.

autor
Včera o 14:24
@olivia1425

@anonym_autor k nam.chodia stari rodicia na tyzden sa vystriedaju podotykam su 400 km a vzdy si dohodneme datumy kto kedy pride beru si dovolenku v praci. Takto vyriesim 3 tyzdne. 2 tyzdne si berieme dovolenku my rodicia. A tento rok pojde prvykrat aj do denneho tabora

@olivia1425 denný tábor som pozerala ale neviem či čerstvo 3r. dieťa zoberú. Skúsim sa informovať

anonym_96bd71
Včera o 14:31
@anonym_autor

@olivia1425 otec mi pred pol rokom. Z manželovej strany rodičov detí vôbec nepoznajú a ani by sme k alkoholikovi deti strážiť nedali.
@anonym_96bd71 a co to ma spoločne ze som szco ? Donedávna som pracovala na zmluvu ako zástupkyňa firmy a nepociťujem že by som teraz mala sa horšie ako ked som pracovala na zmluvu. Tiež by mi predchadzajuci šef volno nedal na tak dlho a niesom zasa typ človeka že by som išla na OČR ked viem že v praci ma potrebujú a ja potrebujem zasa pracu. To že bývam na dedine tiež si myslím že nemá byť aká dilema, v dnešnej dobe ma každý aspoň jedno auto na dedine. Moja otázka bola či zo strany školky není nejaká povinnosť nájsť zastupujucu škôlku. Nie či je moja dilema tým kde bývam alebo či som szčo.

@anonym_autor keby si pracovala na zmluvu nie szco tak by si v lete zrejme dostala viac ako tyzden volna. Takisto byvanim v meste by si myslim malo lepsi dosah na moznosti opatrovania. Na dedine si aj od pripadnej opatrovatelky dalej

anonym_280f4e
Včera o 14:39
@anonym_autor

@anonym_280f4e neviem naozaj aké majú zmluvy ale viem ako to tam je, že aj školská upratovačka chodí upratovať aj hasičskú zbrojnicu, urad ako keby bola zamestnaná pod obcou ale pritom je pod škôlku. A za to píšem že celkovo túto tato obec není s kostolnym poriadkom. Vo viacerých smeroch, nie len čo sa školky týka. Tak za to som sa tu chcela informovať či škôlka nemá povinnosť nájsť náhradnú. Lebo tu si robí každý čo chce.

@anonym_autor ale škôlka ma zriaďovateľa obec, čiže upratovačka možno po úprave alebo dodatku k zmluve môže chodiť upratovať aj obecný úrad, aj hasičsku zbrojnicu aj kultúrny dom a co ja viem co patrí pod obec všetko. Je to logické, načo by zamestnávali 5 upratovaciek na čiastočne uvazky, keď to zvládne jedna a dajú jej rovno plný úväzok. Podľa mňa to je v poriadku.

zuzana76
Včera o 14:48
@anonym_autor

@anonym_autor tak mate bordel v obci, ale nepis, ze ucitelky pracuju 4,5 hodiny pausalne, jednoducho vo vasej obci to tak funguje a treba napisat starostovi obce, to je take hrozne zacat to riesit tam, kde sa to vyriesit da namiesto vyplakavania? Starosta obce je zriadovatel statnych skolok v obci, cize on ma pravo do toho zasiahnut. Povinnost zo strany skolky najst volnu skolku nie je, toto riesi mesto/obec. Ale vo vasej obci zda sa nic nefunguje, tak potom smola.

anonym_c29c29
Včera o 15:05

Moje dieťa napriklad dodnes neostane len tak s cudzou osobou, starí rodičia žijú stovky km daleko, druhí starí rodičia su obaja uz mrtvi. Takže ja som musela dat výpoveď v práci. Jednoducho som nemala kam dieťa dať.