icon

Ako sa vyrovnať so stravou v škôlke?

16. okt 2025

Moje dieta nastupilo do skolky od septembra, a ja som sa nezmierila so stravou co im tam davaju.
Nejedlo doma ziadne kupovane sladkosti, ziadne pagace, plnene buchty z obchodu, lizatka, ovocne jogurty NIC. Dokonca ani sladeny caj nepilo.
A ked pozeram jedalny listok sa mi chce plakat. 😭
Nechcem ten hnus davat svojmu dietatu 😭
Preco takto v skolke funguju?

simsalabim
19. okt 2025
@anonym_fc9937

@simsalabim U nás na ZŠ tiež máme po rozkliknutí recepty. Už dosť dlho.

@anonym_fc9937 poprosila som kamidky, takto to u nich vyzera po rozkliknuti jedla. Maju na vyber 5 jedal.

jana_eyre_2
19. okt 2025

Vau, ja som napríklad vôbec nevedela, že je vidno recept po rozkliknuti, to je super.. takže v našej ZŠ je recept a vyzerá, že šúľance co mali v piatok polotovar nebol.. syn vravel, že boli dobré..

gabu_lienka
19. okt 2025

Aj my máme v edupage recepty na všetky jedlá. U nás v škôlke majú na pitie čistú vodu a nesladený čaj. Tak ako je to aj písané v normách. Postrehla som, že v niektorých škôlkach na začiatku roka pýtali od rodičov kilo cukru do čaju 🤷‍♀️
Pridávam link, kde nájdete súbor so všetkými receptami a postupmi. Sú dané z ministerstva školstva, zloženie aj presný postup. Je to porozdelované do suborov - polievky, hlavné jedlá, nátierky, múčniky atď.
https://www.minedu.sk/materialno-spotrebne-norm...

janka_mh
19. okt 2025
@simsalabim

@anonym_autor od kedy uvadzaju na edupage vyrobny postup jedla? Ved odfot jedalnicek na cely tyzden.

@simsalabim keď rozklikneš jedlo tak je tam postup. 😉

slavomira236
19. okt 2025

Pozeram akurat jedalny pre mojich skolakov tiez maju mrazene pirohy...no kuouju to mrazene lebo nalepit pre celu zs by im trvalo teda. Moji sa uz na nich tesia a ja sa nerucam . Doma ked im robim lepim doma nekupujem mrazene

stanislavicenka
19. okt 2025

@anonym_autor ja s tebou suhlasim. Ja som nepochopila pitie ochutenych mliek na desiatu. Od toho sa snad uz upustilo..inak sa v skolke pila cista voda, caj neochuteny. Moje deti su vacsie, ale stale piju len cistu vodu. Ja "ziram", ked vidim 5 rocne deti pit dzusiky, kolu, atd. Maju nadvahu a okolie len povie, ze to vybehaju. Nevybehaju. Ked clovek vidi, ze to rodicia "nevybehali", deti uz vwlmi tazko. Toto je o uvedomeni. A ako vidis, clovek by si myslel, ze v dnesnej dobe informacii, bude velke povedomie, ale nie je

stanislavicenka
19. okt 2025
@zuzubb007

Chúďa dieťa, toto aby jedna matka robila, dieťa má jesť všetko, a varia normálne v škôlke su na to normy a schvaľovanie, s jedných guličiek neumrie, veď keď sa ti nepaci môže zvyšok dňa jesť tvoje dieťa klíčky, to naozaj nedopraješ dieťaťu šťastné detstvo strašne ľutujem to dieťa čo nemôže lízatko, keksíky a podobne, reálne ma zaujíma jedálniček tvojho dieťaťa za celý deň?

@zuzubb007 prepac, gulicky, ci ranne cerelaie su naozaj velke zlo v jedalnicku kohokolvek. Myslim si, se dnes okrem marketingu, je to vsade viditelne.
A to je len jedna z veci🙂

zuzubb007
19. okt 2025
@stanislavicenka

@zuzubb007 prepac, gulicky, ci ranne cerelaie su naozaj velke zlo v jedalnicku kohokolvek. Myslim si, se dnes okrem marketingu, je to vsade viditelne.
A to je len jedna z veci🙂

@stanislavicenka ešte nikdo z takého jedla neumrel, a premotivovane mamičky, typu bio, eko, veľmi nemusim

babel87
19. okt 2025

@anonym_autor možno by si mala ísť robit kuchárku do školky ty, riešenie je jednoduché, daj v práci výpoveď, dieťa si nechaj doma na domácom vzdelávaní a môžete si piecť buchty záviny doma...čo čakáš, že kvôli tebe zmenia rokmi nastavené pravidlá, môžeš sa ozvať ale podľa mňa budeš za "divný"

stanislavicenka
19. okt 2025
@zuzubb007

@stanislavicenka ešte nikdo z takého jedla neumrel, a premotivovane mamičky, typu bio, eko, veľmi nemusim

@zuzubb007 tu hovorime o kvalite zivota a navykoch. Pozri si toto forum.pre mamicky, k9lke sa.snazia schudnut, kolke trapia zdrvaotne problemy typu civilizacnych chorob. Je to ako stavba domu. Ked mas dobre zaklady, lepsie potom vsetko pevnejsie stoji. Daj si tam metaforu, aku chces. Ale pravda je taka, ze dnes mame lepsie povedomie ako pred 50timinrokmi, odkial tirto normy mame. Uz presli malou zmenou

elizabet173
19. okt 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 či umrel alebo neumrel, ťažko povedať, sme na popredných miestach v rebríčkoch civiližačných chorúb spúsobených nesprávnym stravovaním, to nie je ťažké si dohľadať. Že sme národ s veľkým percentom obéznych ľudí a u detí je to až alarmujúce, o tom ani netreba hľadať informácie, stačí sa rozhliadnuť okolo seba

zuzubb007
19. okt 2025
@elizabet173

@zuzubb007 či umrel alebo neumrel, ťažko povedať, sme na popredných miestach v rebríčkoch civiližačných chorúb spúsobených nesprávnym stravovaním, to nie je ťažké si dohľadať. Že sme národ s veľkým percentom obéznych ľudí a u detí je to až alarmujúce, o tom ani netreba hľadať informácie, stačí sa rozhliadnuť okolo seba

@elizabet173 každý si ma dávať dieťaťu stravu akú uzná za vhodnu, v skole a škôlke varia úplne normálne, chodili mi deti a nič mi neprišlo na tej strave zle, chleba z nátierkou normálna vec, obed polievka a dukátové buchtičky raz za mesiac mi prídu tiež normálne, čaje robia všetko nesladené, tak neviem čo mamičky chcú, ovocie dostanú deti, nedostávajú predsa 200 gramove čokolády, a tiez ten jeden krabickovy džús nic nespraví, deti takých rodičov čo nič nejedia majú kopu alergií a neviem čoho poznám takéto typy, a obezita nieje z toho, že dieťa zje jednu horalku denne ale z niečoho iného nemyslíš, z množstva celkového jedla

stanislavicenka
19. okt 2025
@zuzubb007

@elizabet173 každý si ma dávať dieťaťu stravu akú uzná za vhodnu, v skole a škôlke varia úplne normálne, chodili mi deti a nič mi neprišlo na tej strave zle, chleba z nátierkou normálna vec, obed polievka a dukátové buchtičky raz za mesiac mi prídu tiež normálne, čaje robia všetko nesladené, tak neviem čo mamičky chcú, ovocie dostanú deti, nedostávajú predsa 200 gramove čokolády, a tiez ten jeden krabickovy džús nic nespraví, deti takých rodičov čo nič nejedia majú kopu alergií a neviem čoho poznám takéto typy, a obezita nieje z toho, že dieťa zje jednu horalku denne ale z niečoho iného nemyslíš, z množstva celkového jedla

@zuzubb007 moje deti nic take nejedia a nemaju ziadne alergie. Hovoris tonuplne opacne. Ty sa netrapis sv9jim vyzorom? Ziadna nadvaha? Tirz si davas jrabickovy dzus? Jes polotovary? Fsktom je, ze sme na vrchole rebricka v kardiovaskularnych ochoreniach. Ked budu deti mat nezdrave navyky, budeme tuto tabulku viest dalsie roky. Stale nerozumies? Ani ostatne? Je dobre dbat o vedome stravovanie. Nech sa zobudia kompetentni

anonym_cd9a00
19. okt 2025

Ja som to pri dcere tiež prezivala, ale neboj sa, má 7,5 roka, doteraz pije len čistu, jedáva čisté jogurty a jedno z najobľúbenejších jedal je bulgur so zeleninou. Ale celkom sa nám podarila, detom nejak neobmedzujeme prístup k technike, ona si aj dva týždne nesadne k počítaču, radšej si kreslí, vyraba, alebo sa pripravuje na kruzky..

zuzubb007
19. okt 2025
@stanislavicenka

@zuzubb007 moje deti nic take nejedia a nemaju ziadne alergie. Hovoris tonuplne opacne. Ty sa netrapis sv9jim vyzorom? Ziadna nadvaha? Tirz si davas jrabickovy dzus? Jes polotovary? Fsktom je, ze sme na vrchole rebricka v kardiovaskularnych ochoreniach. Ked budu deti mat nezdrave navyky, budeme tuto tabulku viest dalsie roky. Stale nerozumies? Ani ostatne? Je dobre dbat o vedome stravovanie. Nech sa zobudia kompetentni

@stanislavicenka no tak jem klasickú stravu, milujem rezne, seged, milujem čokoládu a koláče, čo sa týka tohto extrémne veľa sladkého zjem a milujem kolu, mám super postavu takže tak, a tak isto fungujú aj moje deti a majú tehličky na bruchu lebo športujú ale zjedia tak isto plno sladkosti túto závislosť majú po mne a rezne by jedli vážne každý deň keby to mal kto furt variť 😜, ale aby si to zase neprevratila na to, že jedia len somariny, jedia veľa rýb, ovocia, zeleniny, proste všetko čo k životu patrí, žiadne obmedzovanie

zuzana76
19. okt 2025
@stanislavicenka

@stanislavicenka co je zle na jablkovej stave?

autor
19. okt 2025
@madielilly

@anonym_autor nestekaj laskavo po mne. Slusne som sa spytala. Tak co vyskakujes. Len som chcela vediet co si predstavujes pod pojmom zdrava strava. Na jednej strane vravis ze svojmu decku do papule nedas polotovar a na druhej strane sa stavim, ze do vsetkych omacok a polievok pchas glutaman sodny v podobe vitany, bujonu a inych konenenych sraciek hoci aj ked si kupis korenie v podobe " korenie na kura". Nepchas polotovary. Ale jedlo solis, co je v podstane konzervant. Ma aj svoje oznacenie E. Takze "ecka" pouzivas. Ze nepouzivas rafinovany cukor??? A co tak pridavas do domacich kolacikov, do paradajkovej polievky, do svieckovej? Nebodaj struhas voskove sviecky do toho. Kazde jedno korenie je konzervant. Aj zasrany ocot...... Aj v tej "zdravej sunke" je viac soli akoby malo byt,lebo tam nie su ine konzervanty a stabilizatory ako sol a sol je najhorsi konzervant nakolko zadrziava vodu a nici oblicky.Alebo si snad myslis,ze tu sunku co kupujes je naozaj cista???A na druhej strane, ty si myslis, ze tie tvoje biele jogurty kupovane v obchode su zdrave??? Ani zdaleka. Pouziva sa na ne mlieko ktore je sice pasterizovane, ale musi byt aj osetrene inak by tak dlho nevydrzalo. Takze zasa len chemia. A cerstve ovocie do jogurtu? Co si maruska co ide nazbierat jahody v zime do zahrady,alemo maliny? Snad nemas nejaku hektarovu zahradu s jahodami aby si ich mohla ako domace zamrazovat. Si myslis, ze to mrazene ovocie je tiez bez chemikalii? Alebo kupujes napriklad "cerste bio jahody" v oktobry ktore maju nalepku bio ale chut jak piliny. Ale podla teba su zdrave, lebo maju nalepku bio?? Papier znesie vsetko..... Varis na domacej masti? nie je to zdrave. Varis na oleji? Tiez to nie je zdrave. Pouzivas olivovy olej na varenie? Tak snad rozlisujes ten co sa pouziva na studenu a teplu kuchynu. Lebo inak je karcinogenny. Ak sa vyhybas uplne tukom, zarabas dietatu na crevne problemy. A maso? Kategoria sama o sebe. Nekupujes maso vo velkych obchodoch, lebo strasiak steroidneho mäsa napichaneho antibiotikami. A tak radsej kupujes mäso z malochovu, z dvorov. Ale uvedom si, ze prave to mäso je viac napichane antibiotikami a vakcinami ako velkochov. Lebo gazda , ktory chce predat do mäsiarstva 5 krav si nemoze dovolit z financneho hladisla aby mu uhynuli na nejaku chorobu ako velkochov kde je 500 zvierat a ked z toho uhynie 10%.Tak nevyskakuj, ze svoje decko stravujes zdravo, za to ze mu nedavas polotovary, sladkosti. Obycajny chlieb je tak napchaty chemikaliami ze by si sa cudovala.co myslis,preco by inak ta psenica co je v tej muke tak dlho vydrzala od zatvy az do spravovania keby nebola nejak osetrena... To nie je v tom. Denne do neho pchas chemiu. Len ty do neho ju pchas v malych mnozstvach po cely den ako ked do neho napchaju za par hodin v skolke. A ten tvoj caj... Varis ho z cerstvo natrhanych byliniek co najdes pri zbere, alebo kupovany?? Lebo ak si myslis, ze ked mu spravis kupovany caj sice bez cukru a medu tak je zdravy? A co takto mysliet na to ze z coho je to vrecusko vyrobene,z akeho kovu je to vrecusko zasvorkovane a pri horucej vode sa z kovu uvolnuju radikaly.... Na druhej strane, vsetky skolske zariadenia podliehaju prisnym zdravotnym normam ktore musia dodrziavat, musia dodrziavat prisne vahy co sa tyka soli, cukru a korenin.Vsetko je sledovane, vsetko musi byt schvalene. Takze zlozenie tvojich guliek co mali udajne na jedno jedlo to viem najst za chvilku na nete hocikde a nie je to relevantny dokaz... Nabuduce skus nevyskakovat na toho co na teba neutoci ale slusne sa pyta....

@madielilly este raz a naposledy lebo skoda na teba drat prsty ked nechapes o co mi ide.
Koment vyssie som pisala ze chcem dietatu dat zdravsiu stravu v tomto nezdravom svete. To znamena, ze nebudem mu davat spracovane polotovary, ked si to viem doma urobit zdravsie! Hoc to bude len o 10% zdravsie. To iste plati aj pre skolky, preco to davaju detom ked to vedia urobit aj bez tych pridanych ecok a konzervatov a este urcite aj lacnejsie?
Nezijem v bubline, niekde na panenskych ostrovoch kde je nedotknuta neporusena priroda, viem ze vsade okolo nas je sajrajt, ale napriek tomu sa snazim davat dietatu, to co je zdravsie.
A na rozdiel od teba nepouzivam ziadne koreniny s glutamanom a plne eckami. Ale to ty by si musela vediet, ze vobec nieco take existuje kedze evidentne si to do papule davas ty! Odporucam koreniny zbohom sol a davidkovo korenie. Kolace nepeciem.

princezna_bosorka
19. okt 2025

@anonym_autor ked varia z 3 eur na den pre dieta, tak toho vela nevymyslia. Btw - ty si fakt myslis, ze si urobila sluzbu dietatu, ked mu nedas kupovanu stravu? Pravdepodobne sa umlati z cokoladou a pribinakmi, good luck a vela zabavy.

princezna_bosorka
19. okt 2025
@anonym_autor

@madielilly este raz a naposledy lebo skoda na teba drat prsty ked nechapes o co mi ide.
Koment vyssie som pisala ze chcem dietatu dat zdravsiu stravu v tomto nezdravom svete. To znamena, ze nebudem mu davat spracovane polotovary, ked si to viem doma urobit zdravsie! Hoc to bude len o 10% zdravsie. To iste plati aj pre skolky, preco to davaju detom ked to vedia urobit aj bez tych pridanych ecok a konzervatov a este urcite aj lacnejsie?
Nezijem v bubline, niekde na panenskych ostrovoch kde je nedotknuta neporusena priroda, viem ze vsade okolo nas je sajrajt, ale napriek tomu sa snazim davat dietatu, to co je zdravsie.
A na rozdiel od teba nepouzivam ziadne koreniny s glutamanom a plne eckami. Ale to ty by si musela vediet, ze vobec nieco take existuje kedze evidentne si to do papule davas ty! Odporucam koreniny zbohom sol a davidkovo korenie. Kolace nepeciem.

@anonym_autor ved hovorim... chuda dieta. ved mu dopraj normalne jedlo. nie je podvyzivene?

autor
19. okt 2025
@princezna_bosorka

@anonym_autor ved hovorim... chuda dieta. ved mu dopraj normalne jedlo. nie je podvyzivene?

@princezna_bosorka ked dieta nezije na polotovaroch a dochucovadlach a nie je nimi travene, urcite je podvyzivene. Moj ty boh.

stanislavicenka
19. okt 2025
@zuzubb007

@stanislavicenka no tak jem klasickú stravu, milujem rezne, seged, milujem čokoládu a koláče, čo sa týka tohto extrémne veľa sladkého zjem a milujem kolu, mám super postavu takže tak, a tak isto fungujú aj moje deti a majú tehličky na bruchu lebo športujú ale zjedia tak isto plno sladkosti túto závislosť majú po mne a rezne by jedli vážne každý deň keby to mal kto furt variť 😜, ale aby si to zase neprevratila na to, že jedia len somariny, jedia veľa rýb, ovocia, zeleniny, proste všetko čo k životu patrí, žiadne obmedzovanie

@zuzubb007 zle navyky. Takze vies o tom. Tak tu nesir bludy, ze o tom nevies. Vies to, lebo je toho cely informovany svet🙂

stanislavicenka
19. okt 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 mas pravdu, obezita ma viac fsktorov a zasadnym je zlozenie stravy a navyky ranneho detstva.

elizabet173
19. okt 2025
@zuzubb007

ak si prebehneš pár jedálnych lístkov v rôznych materských školách, zistíš, že to tak nie je všade. Dukátové buchtičky sú síce raz mesačne, ale okrem nich je ešte počas toho mesiaca sladký obed každý týždeň. To by ale nebol až taký problém, ako vidíš, v škôlkach sú deťom podávané polotovary, nie všade je čaj nesladený, bývajú na chlebe nátierky škvarková, z tresčích pečienok a pod. Že je niekde podávaný ako olovrant Croissant, alebo deti dostanú tyčinky Kinder, to už ani nekomentujem. Opakujem, že chápem, že treba čarovať z mála financií, aj to, že polovica zeleniny, ide do koša, lebo ju deti nejedia, o strukovinách ani nepíšem, ale ak to ide čo i len trochu zlepšiť, prečo nie?

anonym_22e436
19. okt 2025
@princezna_bosorka

@princezna_bosorka čo považuješ za normálne jedlo? Lebo ja Croissant napríklad nie.

simsalabim
19. okt 2025
@janka_mh

@janka_mh no nie, ona to tam nema. Rozklikne jedlo a zobrazi sa to, co som sem dala odfotene od nej: ziaden obsah na zobrazenie. Vsera sme to pozerali spolu - nic tam nie je. Mozno preto, ze je to stredna skola.

simsalabim
19. okt 2025
@janka_mh

anonym_fc9937
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor A už aj konečne zverejníštrn jedálniček tvojho dieťaťa? Napr. z dnešného dňa?

bashkaxyz
19. okt 2025

Daj to dieťa radšej na adopciu

anonym_4ee6cf
19. okt 2025
@simsalabim

@anonym_4ee6cf u nas urcite nie a vcera som pozerala edupage kamosky a tiez nie... ale ma dceru na SS. Moje deti su uz mimo edupage. Mozno v skolke tie recepty su...

@simsalabim aj v skole su 🙂 treba tuknut na nazov jedla

simsalabim
19. okt 2025
@anonym_4ee6cf

@simsalabim aj v skole su 🙂 treba tuknut na nazov jedla

@anonym_4ee6cf ja uz neviem, kolky krat to napisat. Ked sa klikne na jedlo, zobrazi sa to, co som zakruzkovala.