icon

Ako správne vychovávať štvoročné deti?

16. feb 2026

Dobrý deň, ako sa správajú vaše 4 ročne deti? Sú už v takomto veku slušne vychované ? Ja dokonca pracujem s deťmi (so staršími) ale to čo niekedy dokáže moja 4 ročná dcéra je niečo neskutočné. Na jednu stranu dokáže byť šikovná a samostatná, na druhú robí zle. Koľko krát niečo chce, nedovolím jej to, a napríklad ma buchne. Ja toto nie som ochotná tolerovať, čo z nej vyrastie. Koľko krát od rána boj, lebo nie je po jej, a je tak strašne tvrdohlavá. Ja také tvrdohlavé dieťa snáď ani nepoznám. Niečo sa jej zakáže, a začne hádzať veci po zemi od hnevu. Skáče po gauči, absolútne nerešpektuje zákaz. Potom samozrejme dostane zákaz na gauč, ešte väčší vreskot. Voľakedy deti mali rešpekt, dnes si dovoľujú strašne.

barka1
16. feb 2026

@anonym_autor všetko je o výchove a doslednosti. Deti sa rodia stále rovnake. Ano, su rozne povahy a temperamenty, preto s nimi treba pracovat a vychovávat ich rozne.

anonym_36704a
16. feb 2026

@anonym_autor preco jej nedas fyzicku hranicu? Nemyslim bitku. Ale ked skace po gauci, prid a zloz ju. Mozno jej skus vysvetlit, preco dostala zakaz. Ked ta buchne co urobis? Chyt jej ruku a nedovol jej visc ta udriet. Povedz jej ze sa nebijete, ak sa teda nebijete a pod. Ja som sa prestala s dcerou takto vybavovat. Nema niekde skakat, zlozim ju. Vylezie niekde kde nema byt, dam ju dole.

anonym_3fa539
16. feb 2026

Zakaz na gauc kvoli spravaniu? 🤦 Tam bude viacej veci ktore su uplne cele zle od zaciatku nastavene.... 4 rocne dieta uz nema co hadzat veci o zem. Respekt neziskas zakazmi a prikazmi, preto ho ani nemas

oceanahory
16. feb 2026

Ach zboznujem tieto komentare mamiciek s dokonale vychovanymi detmi 🥰 to je take mile, ked si mamicky univerzalne myslia, ze ked to plati na ich dieta, tak to na 100% bude platit aj na tie vsetky ostatne a ta druha zlyhala na plnej ciare, mna fascinuje vase sebavedomie a egoizmus 😅. Lebo vsak ziadnu z nas este NIKDY nenapadlo, dietatu fyzicky zakazat, aby nas udrelo a pod. vsetky sa nechame otlkat a iba povieme "bububu" a cakame na zazrak 🥴 a vlastne ani ziadne hranice sa nesnazime nastavovat, len sa rozculujeme, ze preco to dieta neposlucha 😅. Ach...

Autorka, chapem ta, kazde dieta je ine. Ja mam doma 3,5 rocneho temperamentneho flegmosa, ktoremu ked poviem, ze mu beriem oblubene hracky a naozaj tak spravim, tak mi povie, ze jemu je to jedno. Mozem mu zakazat kludne cokolvek, jemu je to JEDNO 🥲...minule mu mazel zhabal vsetky hracky, naozaj doslova vsetky hracky z izby a odniesol do pivnice. Troska si poplakal, potom prisiel za nami a povedal: Robte si co chcete, ja aj tak nebudem posluchat! 🤷 A ano...skusame vsetko, vysvetlujeme, ze to my sme za neho zodpovedni, v nasej rodine su take a hentake pravidla, respektujeme sa navzajom, nerobime si zle, citame si o tom...a aj tak mam obcas pocit, ze je to ako hrach o stenu hadzat. Sice u nas je to aj ADHD, co zohrava velku rolu, ale aj tak nam aj lekari povedali, ze jednoducho povaha je povaha a aj ta robi extremne vela 😁.

Mimochodom k tomu, ze "dnesne deti" ... Nasa psychologicka nam sama vravela, ze jedno je iste a hovoria o tom aj jasne studie, vyrasta nam inteligentnejsia generiacia, male deti su velmi mudre a nadane resp. vedia ovela lepsie manipulovat a je to vo vacsom pomere, ako v minulosti. Zapricinuje to vsak opacny efekt, co sa socialnych zrucosti tyka, deti su vybusnejsie, nevedia zvladat svoje emocie a pod. 😏

janicka1985
16. feb 2026

Ja mám síce 3.ročného ale tiež je to zdá sa tvrdý oriešok v tomto.Neposlúcha, keď sa mu niečo nepáči , keď zakažem ,buchne ma, keď mu poviem toto sa nerobí nesmie sa tak ma ide udrieť znova,to mu už chytím ruku a opakujem,...Noo ale ešte si to veľmi nevzal k srdcu , keďže to stále zvykne robiť 🤦 a čakám že mu to raz dojde....a vonku keď ho v meste vyberiem z kočiara tak uteká behá,smeje sa zo mňa, že však co môžem behať za ním chytať ho ,jak odvadený vagón🤦nevie popri mne pekne ísť .Ale inak na ihrisku sa vie pekne pohrať na mieste to hej..V škôlke tiež ok

anonym_e0ebf1
16. feb 2026

Ja neviem moje deti odhadnúť. Sú úžasné, avšak jedno mám inteligentne trošku inde +ADHD a tým pádom na veľmi veľa ľudí pôsobí ako nevychovaný (keď sa nudí). Zatiaľ čo druhé dieťa všetci z okolia považujú za takmer dokonalé, slušné, pokojné dieťa ale keď chytí nervy, tak sa celá rodina bojíme 😂. Vedia poďakovať, poprosiť, pozdraviť ale aj ignorovať, chytiť nervy, hodiť niečo o zem atď. Koľké by mi tu povedali a poradili neviem aké hrozné veci ale vieš čo? Sú to ľudia, ktorí ešte nevedia poriadne ovládať svoje emócie (ale to ani niektorí dospelí, že), takže robím to najlepšie, čo viem a len dúfam, že budú z nich ľudia, ktorí budú šťastní a pokora bude pre nich viac, než ego.

vilma7
16. feb 2026

Ak to doteraz nerobila tak zrejme skúša tvoje hranice a svoje možnosti.
Milujem keď niekto píše že to je vychovou. Ja som za to, že aj povahou.
Takže čo najskôr nastaviť hranice.
Moje deti boli velmi kľudné, skôr tiché...syn skôr teraz keď má 9 skáče po gauči, keď bol malý tak sa bál ;)

autor
16. feb 2026
@vilma7

Ak to doteraz nerobila tak zrejme skúša tvoje hranice a svoje možnosti.
Milujem keď niekto píše že to je vychovou. Ja som za to, že aj povahou.
Takže čo najskôr nastaviť hranice.
Moje deti boli velmi kľudné, skôr tiché...syn skôr teraz keď má 9 skáče po gauči, keď bol malý tak sa bál ;)

@anonym_36704a to samozrejme robíme.. ale veď ja si potrebujem aj upratať v kuchyni po obede, nachystať večeru.. ja nemám čas 25x ju dávať dole z gauču.. všetko si vysvetľujeme, hranice nastavujeme, ale ona ich prekračuje aj tak ..
@anonym_3fa539 tak nebudem jej 20x opakovať, že nemá skákať na gauč, na pekné slovo nepočuje, v zásade naša výchova nie je o zákazoch a príkazoch, ale skákaním na gauč si môže ublížiť, keď na ňom nevie normalne sedieť, tak na ňom nebude vôbec. Vysvetľujeme si veci, používame logické dôsledky, ale niekde sa to nedá
@oceanahory no moja dcéra je náročná úplne od narodenia.. a to sme si tiež na nej všimli, že je veľmi múdra na svoj vek, a presne na druhu stranu sa dokáže správať veľmi neprimerane.. a tiež ma veľa energie, od 3r chodí na gymnastiku, vtedy je celkovo kľudnejšia.. je veľmi energická, ale nie vždy sa da ísť von na 2h aby sa unavila.. ale som rada, že to nemáme len my tak doma.. fakt sa snažíme, ale jej sú všetky výchovne metódy úplne ukradnuté 🤷🏻‍♀️
@janicka1985 u nás tiež v škôlke nie sú nejaké problémy u nej.. respektíve skôr donesie zlé správanie zo škôlky.. ktoré potom doma opakuje
@anonym_e0ebf1 vieš čo my tiež keď niekde sme, tak úplne iné dieťa, slušne vie potichu sedieť, kľudná, akonáhle sme doma v byte zavreté, tak totálna katastrofa, vkuse skúša ..
@vilma7 ale nemôžem povedať že je to teraz.. odmalička je náročná, práveže teraz je to oveľa lepšie, ale už by som čakala, že bude naozaj poslúchať, a rešpektovať, a že nebude stále skúšať tie hranice.. pritom vôbec to nie je o tom, že by sme tie hranice posúvali, tie sú stále nastavené pevne, len ona ma potrebu ich neustále prekračovať, čiže keď sme doma, tak 20x denne musím riešiť, že robí niečo, čo nemá, a dohliadať na to, aby tie hranice neprekračovala .. a to zaberá kopu času ..

anonym_373756
16. feb 2026

@anonym_autor Keď bude zase tvoje decko robiť zle - daj ju do kúta nech je otočená k stene a stojí tam dokým sa neuvedomí. A zakaždým takto. Keď by však ani to nepomohlo, tak aj varechou po riti.

anonym_36704a
16. feb 2026
@oceanahory

Ach zboznujem tieto komentare mamiciek s dokonale vychovanymi detmi 🥰 to je take mile, ked si mamicky univerzalne myslia, ze ked to plati na ich dieta, tak to na 100% bude platit aj na tie vsetky ostatne a ta druha zlyhala na plnej ciare, mna fascinuje vase sebavedomie a egoizmus 😅. Lebo vsak ziadnu z nas este NIKDY nenapadlo, dietatu fyzicky zakazat, aby nas udrelo a pod. vsetky sa nechame otlkat a iba povieme "bububu" a cakame na zazrak 🥴 a vlastne ani ziadne hranice sa nesnazime nastavovat, len sa rozculujeme, ze preco to dieta neposlucha 😅. Ach...

Autorka, chapem ta, kazde dieta je ine. Ja mam doma 3,5 rocneho temperamentneho flegmosa, ktoremu ked poviem, ze mu beriem oblubene hracky a naozaj tak spravim, tak mi povie, ze jemu je to jedno. Mozem mu zakazat kludne cokolvek, jemu je to JEDNO 🥲...minule mu mazel zhabal vsetky hracky, naozaj doslova vsetky hracky z izby a odniesol do pivnice. Troska si poplakal, potom prisiel za nami a povedal: Robte si co chcete, ja aj tak nebudem posluchat! 🤷 A ano...skusame vsetko, vysvetlujeme, ze to my sme za neho zodpovedni, v nasej rodine su take a hentake pravidla, respektujeme sa navzajom, nerobime si zle, citame si o tom...a aj tak mam obcas pocit, ze je to ako hrach o stenu hadzat. Sice u nas je to aj ADHD, co zohrava velku rolu, ale aj tak nam aj lekari povedali, ze jednoducho povaha je povaha a aj ta robi extremne vela 😁.

Mimochodom k tomu, ze "dnesne deti" ... Nasa psychologicka nam sama vravela, ze jedno je iste a hovoria o tom aj jasne studie, vyrasta nam inteligentnejsia generiacia, male deti su velmi mudre a nadane resp. vedia ovela lepsie manipulovat a je to vo vacsom pomere, ako v minulosti. Zapricinuje to vsak opacny efekt, co sa socialnych zrucosti tyka, deti su vybusnejsie, nevedia zvladat svoje emocie a pod. 😏

@oceanahory ja sa napriklad nepasujem do role zeny s exkluzivne vychovanym dietatom. Ale ked ma kope, tak ju chytim a kopat ma nebude. Ked mi skace po gauci a mam v kuchyni vybuchnutu atomovku a bojim sa, ze sa odtial trepe, tak ju zlozim ak 200x, lebo uz mala take urazy, ze sme sa modlili aby nezavolal pediater socialku. Pre moju dceru je kopanie sranda, pre mna nie a robim co mi funguje. Ked skace po gauci, alebo robi nieco, co pokladam ja za nebezpecne, najdem si cas aby som ju dala dole aj ked jej neviem byt 100% casu za zadkom. V zasade je asi najlepsie robit to, co sa mi osvedcilo pri mojom dietati a vidim, ze to nan plati a co plati mne, nemusi tebe a naopak. Obzvlast, ak ma niekto dieta s diagnozami je to narocnejsie. Moje dieta sa plieska o zem asi tak 100x za den a reve a nemyslim si ze som zoa matka rovnako, ako ked niekomu, kto ziada radu a poskytne ju tak si nepoviem o sebe, ze som matka roka.

@anonym_autor
Asi je najlepsie odhadnut si svoje dieta, co na neho plati a byt co najviac konzistentny aj ked aj rodic ma debilne dni a nie vzdy sa to da. Ja mam tiez narocne dieta a viem, ze sa plieskat bude o zem v urcitych situaciach, ktore viem predpovedat, napr ze ju neprestimulujem, nenecham ju prist na pokraj hladu a unavy a pod. Aj ked sa vyskytne vela situacii za den, kedy z mojho pohladu reve len tak a hadze sa po zemi, ale 4 rocne dieta ma stale vyzretu nervovu sustavu a treba sa este par rokov psychicky obrnit. Su lepsie a horsie dni a takisto obdobia. To si uz zodpovedz ty, ci toto je prechodna faza, doniesla to zo skolky alebo to robi dlhodobo.
Volakedy deti mali respekt lebo po nich rodicia nahucali a dostali a potom stacil jeden skaredy pohlad na decko, ktore vedelo kolka bije a malo strach uz len preventivne.

janicka1985
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_36704a to samozrejme robíme.. ale veď ja si potrebujem aj upratať v kuchyni po obede, nachystať večeru.. ja nemám čas 25x ju dávať dole z gauču.. všetko si vysvetľujeme, hranice nastavujeme, ale ona ich prekračuje aj tak ..
@anonym_3fa539 tak nebudem jej 20x opakovať, že nemá skákať na gauč, na pekné slovo nepočuje, v zásade naša výchova nie je o zákazoch a príkazoch, ale skákaním na gauč si môže ublížiť, keď na ňom nevie normalne sedieť, tak na ňom nebude vôbec. Vysvetľujeme si veci, používame logické dôsledky, ale niekde sa to nedá
@oceanahory no moja dcéra je náročná úplne od narodenia.. a to sme si tiež na nej všimli, že je veľmi múdra na svoj vek, a presne na druhu stranu sa dokáže správať veľmi neprimerane.. a tiež ma veľa energie, od 3r chodí na gymnastiku, vtedy je celkovo kľudnejšia.. je veľmi energická, ale nie vždy sa da ísť von na 2h aby sa unavila.. ale som rada, že to nemáme len my tak doma.. fakt sa snažíme, ale jej sú všetky výchovne metódy úplne ukradnuté 🤷🏻‍♀️
@janicka1985 u nás tiež v škôlke nie sú nejaké problémy u nej.. respektíve skôr donesie zlé správanie zo škôlky.. ktoré potom doma opakuje
@anonym_e0ebf1 vieš čo my tiež keď niekde sme, tak úplne iné dieťa, slušne vie potichu sedieť, kľudná, akonáhle sme doma v byte zavreté, tak totálna katastrofa, vkuse skúša ..
@vilma7 ale nemôžem povedať že je to teraz.. odmalička je náročná, práveže teraz je to oveľa lepšie, ale už by som čakala, že bude naozaj poslúchať, a rešpektovať, a že nebude stále skúšať tie hranice.. pritom vôbec to nie je o tom, že by sme tie hranice posúvali, tie sú stále nastavené pevne, len ona ma potrebu ich neustále prekračovať, čiže keď sme doma, tak 20x denne musím riešiť, že robí niečo, čo nemá, a dohliadať na to, aby tie hranice neprekračovala .. a to zaberá kopu času ..

@anonym_autor no tak som sa dozvedela od učiteľky že bol dnes veľmi neposlušný vonku na prechádzke sa hodil na zem a nechcel vstať a kričal 🤦 uff,no to bude dúfam len adaptacne obdobie ( chodí do škôlky ešte len mesiac) Ale musím povedať, že takýto začal byť odkedy tam chodí.

minilla
16. feb 2026

Preco ma dcera respektovat to, co chces ty, ked ako pises, castokrat nerespektujes to, co chce ona ("Koľko krát niečo chce, nedovolím jej to... ") Moze mat narocnejsiu povahu, ale ak nema vyslovene diagnozy, zacat musis od seba. Ona ta len zrkadli. Skus jej viac nasluchat a snazit sa najst vo vztahu s nou kompromis. Z tvojho prispevku ide pocit, akoby si bola len ty "velitelkou" vo vztahu a bude sa robit to, co poviem, co sa ma. Ale aj dieta moze mat svoj uhol pohladu, svoj nazor, svoj vkus. Detsky, ale svoj. Vztah je o 2 ludoch. Cim viac budes na nu tlacit, tym viac bude rebelovat. Ake boje od rana? Co konkretne?

majlo1234
16. feb 2026
@barka1

@anonym_autor všetko je o výchove a doslednosti. Deti sa rodia stále rovnake. Ano, su rozne povahy a temperamenty, preto s nimi treba pracovat a vychovávat ich rozne.

@barka1 vela zalezi od temperamentu ci bude dana vychova fungovat. Moj syn ma v tomto veku teda nebije, tu mame nastavene hranice dobre. Inde nam to zas pokrivkava, vacsinou tam, kde som benwvolentnejsia.

anonym_f5e5ea
17. feb 2026

Normálne varechou po riti a kľačať do kúta

anonym_7f6fb6
17. feb 2026

@anonym_autor povedala by som, že voľakedy sa deti viac báli, lebo častejšie vyfasovali a možno aj to, že ak rodičia niečo povedali, platilo to
Nemyslim, že by si robila niečo nesprávne. Avšak:
“ Koľko krát niečo chce, nedovolím jej to, a napríklad ma buchne”. Nebuchne ta len preto, že jej niečo zakazes. Ona chce napríklad skákať, hýbať sa, vybiť si energiu, zabaviť sa - ty sa snaz pochopiť, o čo jej skutočne ide a nájsť akceptovateľné riešenie, nie len niečo zákazat.
“ Ja toto nie som ochotná tolerovať, čo z nej vyrastie.” Nemusíš, chyt ju, povedz niečo ako - Nedovolila som ti skákať a hneváš sa, no nebijeme sa.
“ Koľko krát od rána boj, lebo nie je po jej, a je tak strašne tvrdohlavá. Ja také tvrdohlavé dieťa snáď ani nepoznám. ” Môže byt po jej neskôr, v iný deň, v niečom inom… ? V iných veciach by som ju pocuvala, chcela vedieť, prečo je to pre ňu dôležité.
“Niečo sa jej zakáže, a začne hádzať veci po zemi od hnevu. Vresti.” Pretože zákazom jej potreba nezmizla. Ona je frustrovana, zbavuje sa hnevu, ma 4 roky.