icon

Ako získať asistenta k dieťaťu do škôlky?

daska58
10. sep 2011

Ahojte, rada by som vás poprosila o radu a skúsenosti , ak máte dieťatko v materskej školke s asistentom, ktorý ho naviguje a sprevádza. ja som so svojím dieťatkom-porucha porozumenia a reči na adptačnom pobyte v MŠ, ale je prognóza , že bude potrebovať niekoho pri sebe.Prosím o info ako ste sa k tomu dopracovali, čo ste podnikli , ako to funguje a kto toho asistenta vyberá a platí. Zároven ma poteší , ak mi odpoviete, či zodpovedá vašim predstavám jeho práca, alebo hocičo k tejto diskusii.Dakujem 🙂

Strana
z2
daska58
autor
15. jan 2015

@zuzk super vec , som rada , že sa ti to podarilo . Ak ti možem poradiť , velmi sa neangažuj, nechaj ich pracovať s ním ... aby si ťa čo najviac oblúbili. Možno im bude troška vadiť , lebo si pozorovateľ a možeš všeličo povynášať zo školky. aj ked to nemáš v povahe , ale niekedy si ludia myslia všelijaké sprostosti.
Prajem veľa úspechov a výrazný pokrok vpred 🙂

zuzk
15. jan 2015

@daska58 Vďaka, práve nad tým som uvažovala, ako tam ja budem fungovať, aby som "nezavadzala". Hádam si nejak s učiteľkami sadneme. 🙂

daska58
autor
16. jan 2015

@zuzk bolo by dobre , keby si sa ich spýtala , ako si to predstavujú , čo máš presne robiť a pod... skús riešiť len svojho syna,akoby si bola dalšie dieťa :D

zuzk
16. jan 2015

@daska58 Chcem ešte pred tým ako nastúpime, skočiť do škôlky a presne na takýchto veciach sa dohodnúť. Aby som nezasahovala tam, kde nemám. Chodíme aj na logo a rehabilitáciu každý týždeň a tam som tiež skôr ako asistent, tak hádam to nejak pôjde. Tiež im do hodiny nezasahujem, som len skôr nápomocná, aby malý spolupracoval. A hlavne na logo som aj ja za druhé dieťa, lebo musím sa aj ja hrať s nimi. 🙂 Malý si to vyžaduje a keď vezmem manžela, tak aj ten sa musí opakovať.

daska58
autor
17. jan 2015

@zuzk 😀

leeaa8
5. máj 2015

@zuzk ahojte kocky, ako je to prosim s tym osobnym asistentom, viete mi na to poraditt nejaky zakon??dakujem viem o vyhlaske 306/2008. dakujem Lenka

zuzk
19. máj 2015

@daska58 V škôlke sa malému páči. Nakoniec chodíme každý deň na 3 hodiny, lebo ráno sa sám pýta do škôlky. Aj v sobotu 🙂 A vlastne sa tam aj mne páči. Mám nových kamošov, síce o 30 rokov mladších 😀 , ale má to svoje výhody. Nie sú takí komplikovaní ako dospelí.

daska58
autor
20. máj 2015

@zuzk tak vidíš, sama budeš vidieť detský svet inak aj prácu učiteľa . a tie sú pod tvojim dozorom, nebudú sa "flákať" 😲 🙂

mm77
20. máj 2015

Prosim ta, ako je s tym asistentom v skolke? Ja mam tu info, ze rodic si ho musi zaplatit sam.. Ze z eurofondov sa preplacaju asistenti len na zakladnych skolach. Mesto zatial nie je ochotne nam ho zaplatit. Mam dceru s diabetom 1. typu. Citam tu, ze treba ist na UPSVAR - na akom oddeleni je treba ziadat? dakujem.
@daska58

daska58
autor
22. máj 2015

@mm77 ahjky. Tak vobec o yomto nemam info.... my ho zatial nepotrebujeme

kadri
22. máj 2015

@mm77 riesim toto akurat kvoli 3r dievcatku s viacnasobnym postihnutim, postupovali sme s tou rodinou podla prirucky

http://www.inkluze.cz/_upload/manual-k-integrac...

dali sme ziadost do ms s navrhom na spec. vzdelavanie, skola bude ziadat financie na asistenta, postup je v tej prirucke

http://www.lvsbarca.sk/attachments/049_navrh_na...
http://www.statpedu.sk/files/output/cd/Navrh_na...

mm77
22. máj 2015

@kadri Dakujem!! Drzim palce aby vam to vyslo!

maca_p
22. máj 2015

@daska58 nasej skolke bola pridelena pani asistentka s dlhorocnym pedagogickym vzdelanim z uradu prace. avsak iba na pol roka. ak chces, viac info zistim neskor od riaditelky MŠ

mm77
23. máj 2015

@maca_p ahoj, co mam info, taketo asistentky sa nemozu prioritne venovat jednemu dietatu, ale co je hlavne, nemozu narabat so zdravotnym materalom - podavat lieky atd. A to je to hlavne, co dieta s diabetom potrebuje - podavat inzulin. Ale ak budes taka dobra a spytas sa riaditelky, aky je jej nazor na to, ci moze tato asistentka narabat so zdrav. materialom, budem povdacna 🙂

maca_p
23. máj 2015

@mm77 co som zacyhtila, tak personal v skolke vobec nepodava lieky. ohladom tohto bude dobre, ak si to zistis na ministerstve skolstva alebo u zriadovatela skolky.
ano, tento asistent nie je prioritne zaradeny k jednemu dietatu, ale je to dost velka pomoc v triede, kde je potrebna zvysena starostlivost o niektore z deti.

leeaa8
10. jún 2015

ahojte maminy, kde možem prosim poziadat o asistenta k dietatu do MŠ, kedze podlaLekarky, mame nárok na
asistenta ucitela v MŠ..dakujem

mm77
11. jún 2015

ziadost o asistenta podava riaditel MS zriadovatelovi MS. Asistentov pre MS ministerstvo nepreplaca, hradi ho zriadovatel, ak je ochotny, alebo si ho plati rodic.

ajuska3012
25. nov 2015

@mm77 prosim ta a kolko taky asistent stoji?moj maly ho bude potrebovat pravdepodobne,ma ADHD,do skolky ide v septembri tak by som rada vedela na aku sumu mam byt pripravena

dara245
7. sep 2016

Dobrý deň aj ja mam 5 ročne dievčatko ma galukom a ties teras jej vybavujem osobnú asistentku v škole mi dali prihlášku len sa bojím ci ju schválila prosím co mam robit ak jej tu osobnú asistentku neschvália alebo mi povedia ze je škôlka preplnená asi stim už nic nespravím 😭

ofinka
2. nov 2016

zdravim, chcem sa spytat, tie, co mali pridelene osobneho asistenta k detom, kto to bol? vybavuje ho skola, alebo ho prideluje urad? ci su to pedag. pracovnici, alebo kto to je? ze ci skola prijme takeho na plny uvazok, alebo ako. pytam sa preto, ze k dcere by som potrebovala tiez asistenta a ci by som tym asistentom mohla byt ja sama, ci ma MS musi zamestnat, alebo by to niekto preplacal, ci ako to vlastne funguje. dakujem za kazdu odpoved.

Strana
z2