Ako získať asistenta k dieťaťu do škôlky?
Ahojte, rada by som vás poprosila o radu a skúsenosti , ak máte dieťatko v materskej školke s asistentom, ktorý ho naviguje a sprevádza. ja som so svojím dieťatkom-porucha porozumenia a reči na adptačnom pobyte v MŠ, ale je prognóza , že bude potrebovať niekoho pri sebe.Prosím o info ako ste sa k tomu dopracovali, čo ste podnikli , ako to funguje a kto toho asistenta vyberá a platí. Zároven ma poteší , ak mi odpoviete, či zodpovedá vašim predstavám jeho práca, alebo hocičo k tejto diskusii.Dakujem 🙂
velmi pekne dakujem,
@danielik79 . Ja by som mala to záujem sama, lebo viem ako s ním pracovať, radím sa s našimi odborníkmi a ked niečo referuješ tretej osobe j to už iné. Aj ostatné deti si zvykli, tak by som to rada skúsila. Vzdelanie na to mám.
@daska58 hlavne treba ísť za triednou učitelkov a za riaditelkou a tý už určite vedia ako daléj .My sme s asistentkou boli oboznámený hned v prvý deň školského roka a tá asistentka je len pre tie dvojičky pre žiadne ine dieťa v triede takže ak by sa ti to podarilo vybaviť aj samú seba byto bolo super
@danielik79 ahojky, dakujem za info. Došla som do bodu nula. Kedže riaditelka nevie ako dalej a s takým sa nestretla.chcem ťa poprosiť, či by sa ti alo skontaktovať s tou maminkou a nemohla by som sa jej povypytovať ako na to. Ak by si si na to našla čas. ideálne by bolo, keby bola na MK. dakujem.Pa
P.S.:Ak sa ti do toho nechce , nebudem sa hnevať. 😉
@daska58 deti, čo majú v našej škole asistentov, majú doklad z pedagogicko-psychologickej poradne, že sa jedná o deti so špeciálnymi vzdelávacími potrebami. Asistentov platí škola zo svojho rozpoču. Má ho však vyšší na každé takéto dieťa. Asistent platený školou musí mať na to predpísané vzdelanie.
@daska58 tak som sa opýtala a maminka neni bohužial na MK ale povedala mi len tolko že ona to zahlásila pri zápise a mala posudky od dr a psychologa a informovala sa aj na socialnom a väčšina vybavovala aj škola takže treba sa opýtať aj na Upsvar.Dúfam že som aspoň trošku pomohla lebo aj mamina tých dvojičiek tiež nechcela viac o tom hovoriť ......vieš ako cudziemu čo nepoznám
@danielik79 neviem presne čo máte na mysli lebo asistenta učiteľa vybavuje škola a je priradený podľa toho na čo si ho škola žiadala (rómovia, zdravotne znevýhodnené deti, deti s poruchami učenia) treba zájsť za riaditeľom (ten o tom vie všetko, žiada na nich peniaze a v podstate určuje náplň práce) a informovať sa možno na škole asistent je a mohli by ho dať k vášmu dieťatku. myslím si, že je to čiste len dohoda medzi rodičom, učiteľom, riaditeľom a dieťaťom na čo bude asistent učiteľa použitý. u nás na škole sú traja a pomáhajú deťom s poruchami učenia.
ešte je osobný asistent a toho prideľuje asi UPSVaR (sociálka) ale to neviem presne ešte som sa s tým osobne nestretla. ten uľahčuje život hendikepovanému človeku aj doma.
danielik,dakujem ti , chápem to s postihnutím sa každý vyrovnáva ťažko.... bola som na UPS... hovorila, že asistenti sa určujú v máji na další šk.rok. (Naša riaditelka vie o tom prd, čo je teda smutné/ platí ich školstvo a šetria si ich pre deti,čo idú do školy. môže ich patiť aj staosta obce-ak chce...Múže to byť zamestnanec školy, alebo hocikto druhý, kto vychádza s dieťaťom dobre+ musí mať odborné vzdelanie. Ty požiadaš o príspevok a potom si ho nájdeš SAMA-asistnta a urobíš s ním zmluvu a vyplácaš mu tie peniaze, čo ti prídu z UPSVaR-u.Takto mi to vysvetlila. Do 6 rokov možeš si dobovolne bez pláce robiť asist.sama , lebo je to vlastne vrámci tej predlženej matrskej, a to dostávaš aj v rodič.príspevok.
@daska58 ale prečo až v máji ked ho potrebuje ti teraz asi si sa mala skôr informovať a je super že o tom niečo vieš
@danielik79 že ,aby vedeli pre tých asákov vyčleniť prostriedky.Ak by to nebolo do mája, tak potom už len čakať na starostu , či milostivo niečo dá.
@danielik79 načo, mne nedá peniaze.lebo ja mám ten rodičák... Ja budem dobrovolne zadarmo, ak ma nechajú. Ak budem vidieť, že nič s ním nerobia, tak si ho nechám doma.Za tieto dni som videla tolko pg.chýb, až zaplakať. Si prestav Od 8 do pol10 telefonovala z mobilu a sedela na stolíku, a to si dovolila za mojej prítomnosti!!! tak to je drzosť
@daska58 obdivujem ťa máš odvahu .Inak my v škole takú učitelku nemáme ale zas v škôlke si dovolí aj v prítomnosti rodiča v mojich očiach je to lemra lenivá viem si predstaviť ked telefonuje pre to aby niečo tie deti mali ale nie zas s frajerom a členmi rodiny to potom za čo je platená 😠
@danielik79 tak to bolo, bohužial. Ja som sa neprejavila, ale vadí mi , že ani ost. deti nič nerobia. len sa nudia a potom vystrájajú . A p. uč. vymýšla tresty... ☹ kam to speje. ja pracujem aspon s mojim synom s did. pomockami- našťastie v tomto som dobrá... a pridávajú sa aj ost. dti.. tak ich mám vyhodiť? ale robotu za iných robiť nebudem. Fakt je to škoda
@daska58 no neviem ako u vás ale u nás tá asistentka je len pre tie dojičky a deti otravujú len cez prestavku aj to lebo sú zvedavé čo tým dvojičkám je ale počitača a ostatného sa nechytajú a ani sú neni na asistentku naviazané.Učitelka môjho drobca riadne zamestnáva že nemá čas vymýšlať a ulohy mi nosí z každého predmetu takže aj v tých pracovných zošitoch je vidno že s nimi robí
danielik tak to má byť , bohužial je toiné. nchala som si to ozležať v hlave. Budm sa dnes informovať, ako to je s jej vzdelaním-myslím tú novú , A potom sa rozhodnem ale na 70percent som rozhodnutá nechať si ho doma. Nemá takom prípade čo stratiť.
@danielik79 aj my mame takyto problem ako daska a danielik... prave idem za nasou riaditelkou do ZS s MS tak uvidim co vybavim a napisem Vam
@leeaa8 ja našťastie taký problém nemám ale môjho syna spolužiačky treba sa spýtať riaditelky a potom na Upsvar tý dávajú totiž asistentov pre školu aj to musia tam schváliť...je to dosť smutné že niekedy nepridelia ☹ lebo to prostriedky školy nedovolujú a obec to financovať moc nechce
Ahojte chcem sa opýtať kto prideľuje asistentou do škôlky?Kam treba ísť čo všetko treba vybaviť.Na čo sa máme pripraviť ďakujeme za pomoc a info Soňa 🙂 🙂 🙂
@daska58 ahoj, prosim ta, nevieš mi poradiť, poberám do júna 2015 predĺžený rodičovský na malého. V skolke mi povedali, že by k nemu potrebovali asistenta. Nevieš, ze či ak mu nájdu asistenta, tak prídem o rodičovský? A nevieš, kto asistenta platí? Dakujem pekne
@daska58 ahoj, vieš mi poradiť? Asi si zabudla na mna ;) dakujem ti moc
@daska58 Ahoj, mohla by som poprosiť o radu? Som na predĺženej RD so synom - zo zdravotných dôvodov, teraz má 4. Chcela by som, aby neskôr nastúpil do škôlky. Možno na budúci rok, keď bude mať 5. Ale chcela by som mu robiť asistenta. V akom predstihu sa tieto veci vybavujú, prípadne ak vieš, čo všetko mi treba vybaviť? Lebo zápisy do MŠ sa robia už vo februári, tak neviem, či už to mám teraz riešiť, aby som niečo nezameškala. Ďakujem.
@daska58 Dnes som bola za riaditeľom. Bol úplne ochotný vo všetkom, poslal nás hneď do škôlky, aby sme sa dohodli a popozerali to tam. Nastúpime už v marci na adaptačný pobyt, tak 2-3x do týždňa, aby si zvykol, pohral sa s deťmi a potom od septembra už každý deň. Tak hádam to nejako zvládneme. Teraz mám asi ja väčší strach, ako to ja sama zvládnem v škôlke 😀 po toľkých rokoch. Ešte raz vďaka za info.

@daska58 ahoj neviem či ti s tým trošku pomôžem ale môj syn majú v tiede pomocnú asistentku k jedným dvojičkám ktoré majú poruchu sluchu a reči ich mama si to vyžiadala už pri zápise ...rozprávala sa s vedením školy a tý ju im pridelili.