icon

Ako zvládnuť problémové správanie nadaného dieťaťa?

ktt
18. sep 2026

Dobrý deň, zaujímam sa o skúsenosti rodičov nadaných detí s vysokým IQ. Aké máte skúsenosti so štátnou školkou? Ako sa vaše dieťa správa v škôlke? Naše dieťa má 4roky a už v druhej škôlke majú s ním problém. Nezapadá do kolektívu, je silný individualista a ešte sa nevie správne regulovať. Apelujú na nás aby sme ho vzali zo škôlky. Dieťa tam chodí rado, teší sa tam, len pekne láskavo sa vyjadruje o škôlke, pani učiteľovi aj pani učiteľke aj o iných deťoch. Myslíme si, že by mal chodiť medzi rovesníkov ako iné deti. Zaujíma ma či máte niekto podobnú skúsenosť a aké ste našli riešenie? Ďakujem

Strana
z2
anonym_b05e40
18. sep 2026

Čo ma s tým vysoké IQ? Možno ma ale evidentne aj nejakú poruchu 🤭

ktt
autor
18. sep 2026

Aby som doplnila, moje dieťa je naozaj prísne vychované. Máme pristne hranice a tie dodrzujeme. Neustupujeme mu, vo výchove sa snažím byť spravodlivá. Máme ešte mladšieho syna 2rocny. Dosť staršie dieťa v správaní odkukuje aj od mladšieho, u ktorého je "hádzanie o zem" a rev kôli "zle osupanemu banánu" bežný. Dieťa má rado škôlku, len nie všetko chce robiť čo sa od neho vyžaduje. Boli sme u štyroch psychológov a každý vylúčil PAS hoci testované dieťa ešte nebolo. Bolo nám povedané, že najskôr sa to cca v 7rokoch dá otestovať. Teraz je to ešte nejasné, kvôli nevyvinutej nervovej sústave. Dieťa sa vie krásne sústrediť, pracovať, venovať ale len primárne čo ho baví. Ťažšie sa donucuje k neoblubenej činnosti a no doma to zvládne. Vyhľadáva kamarátov aj dospelých, chce sa zhovárať, venovať druhým ľuďom. Miluje starať sa o bábätká. Rád sa hrá aj doma na rodinu. Je neskutočne empatický a často sa snaží nájsť riešenie na hocijakú situáciu. Je pohotový. Tak len na doplnenie.
Mňa ako rodiča to nesmierne vyčerpáva, stále len sťažnosti počúvať a pri tom keď spomínam našu situáciu so škôlkou známym, všetci sú šokovaní. Naše dieťa poznajú úplne inak ako je chovanie v škôlke.

oceanahory
18. sep 2026
@anonym_b05e40

Čo ma s tým vysoké IQ? Možno ma ale evidentne aj nejakú poruchu 🤭

@anonym_b05e40 Poruchu ma podla mna aj clovek, co po tomto vyjadreni uzna za vhodne pridat taketo "🤭" emoji 🥴...

anonym_664607
18. sep 2026
@oceanahory

@anonym_a3ab2d Ocividne naozaj nemas ziadne skusenosti a ani predstavu o tom, ake tazke je pracovat s takymto dietatom. Vobec sa mi nepaci ani tvoja veta "ak už teraz pristupujete k nemu ako malému Einsteinovi a ustupujete mu vo všetkom nezaradí sa nikdy do žiadneho kolektívu, preto má problém prijať pravidlá v škôlke a trieska keď neni po jeho." Toto su cisto tvoje konspiracie, kedze vobec nevieme o tom, ako autorka svoje dieta vychovava. Moj syn mi v troch rokoch na zakazy a pravidla povedal, ze jemu je to jedno, kludne nech mu cokolvek zakazem, on to zvladne a stoji mu to za to, aby si mohol robit co chce 🤷, uz v troch rokoch vedel tak manipulovat s ludmi pri slovnej zasobe 6 rocneho dietata (ako nam povedali odbornici a nie nechvalim sa tym 🤦, len pisem fakty...), ze sme z neho boli total na prasky a to, co platilo na vacsinu deti na neho VOBEC neplatilo a nezaberalo! Vsetko sme sa to ucili za pomoci odbornikov. Pises, ako keby sa tu autorka chvalila s dietatom, co ma vysoke IQ pricom vacsina rodicov s takymto dietatom, by kedykolvek menila lebo je to sakra narocne!

@oceanahory aj môj mi povedal (síce vo vyššom veku, už bol na ZŠ), že jemu zákaz počítača nevadí, že on to vydrží 🙂 tiež na neho nefungovalo nič čo fungovalo na iné deti, len teda trpezlivo vysvetľovať a vysvetľovať ako funguje svet, už je dospelý ale doteraz napr. neznáša keď niekto hovorí pomaly, jeho to normálne rozčuľuje, v škole sa nudil, pozeral von oknom alebo driemal, lebo to pre neho bolo nudné až nezaujímavé

oceanahory
18. sep 2026
@ktt

Aby som doplnila, moje dieťa je naozaj prísne vychované. Máme pristne hranice a tie dodrzujeme. Neustupujeme mu, vo výchove sa snažím byť spravodlivá. Máme ešte mladšieho syna 2rocny. Dosť staršie dieťa v správaní odkukuje aj od mladšieho, u ktorého je "hádzanie o zem" a rev kôli "zle osupanemu banánu" bežný. Dieťa má rado škôlku, len nie všetko chce robiť čo sa od neho vyžaduje. Boli sme u štyroch psychológov a každý vylúčil PAS hoci testované dieťa ešte nebolo. Bolo nám povedané, že najskôr sa to cca v 7rokoch dá otestovať. Teraz je to ešte nejasné, kvôli nevyvinutej nervovej sústave. Dieťa sa vie krásne sústrediť, pracovať, venovať ale len primárne čo ho baví. Ťažšie sa donucuje k neoblubenej činnosti a no doma to zvládne. Vyhľadáva kamarátov aj dospelých, chce sa zhovárať, venovať druhým ľuďom. Miluje starať sa o bábätká. Rád sa hrá aj doma na rodinu. Je neskutočne empatický a často sa snaží nájsť riešenie na hocijakú situáciu. Je pohotový. Tak len na doplnenie.
Mňa ako rodiča to nesmierne vyčerpáva, stále len sťažnosti počúvať a pri tom keď spomínam našu situáciu so škôlkou známym, všetci sú šokovaní. Naše dieťa poznajú úplne inak ako je chovanie v škôlke.

@ktt Mozno teda naozaj este nie je pripraveny byt v kolektive, ak mas doma maldsieho syna, co tak skusit dohodnut so skolkou postupnu adaptaciu, ze by tam chodil iba na par hodin...mate nejake odporucania od odbornikov, ako s nim pracovat v domacom prostredi?

anonym_664607
18. sep 2026
@ktt

@ktt to znie ako funkčný Asperger - chce robiť len to, čo ho baví, mám to doma tak viem čo hovorím

oceanahory
18. sep 2026
@anonym_664607

@oceanahory aj môj mi povedal (síce vo vyššom veku, už bol na ZŠ), že jemu zákaz počítača nevadí, že on to vydrží 🙂 tiež na neho nefungovalo nič čo fungovalo na iné deti, len teda trpezlivo vysvetľovať a vysvetľovať ako funguje svet, už je dospelý ale doteraz napr. neznáša keď niekto hovorí pomaly, jeho to normálne rozčuľuje, v škole sa nudil, pozeral von oknom alebo driemal, lebo to pre neho bolo nudné až nezaujímavé

@anonym_664607 No presne, my sme synovi raz na tyzden zhabali vsetky hracky, manzela tak n*sral, ze muz zbalil celu izbu a zobral do pivnice.
Reakcia nasho syna bola, ze si par minut poplakal a nasledne prisiel za nami so slovami "Len vam chcem oznamit, ze mne je to jedno, aj tak si budem robit co chcem, hracky si kludne nechajte, ja ich nepotrebujem!" 🤯 A nazoaj to s nim ani nehlo...hracky sme mu vratili uz preto lebo sme nemali miesto v pivnici a tak ci tak to nemalo ziaden efekt 😅. A presne, jedine co na neho zabera je vysvetlovat mu, ze jednoducho zijeme v spolocnosti, kde treba respektovat pravidla a vnimat aj potreby a city inych, lebo vsak pre nas je toto uplne prirodzene, ale pre neho je to nieco, co ani vnimat netreba, nie to este dodrziavat, ved to je strata casu 🥴...

anonym_0604d0
18. sep 2026
@ktt

@anonym_e02276 nerád sa zapája do denného režimu triedy. Keď niečo sa mu nepáči chvíľku začne kričať alebo plakať alebo búchať rukou o zem, stôl..

@ktt s tym si mala zacat. Pretoze si uviedla ako "problem" v skolke vysoke IQ a hla, je tu problem so spravanim. Takze vysoke IQ sa tu vobec nespaja s jeho odchodom - bezne deti aj s vyssim IQ chodia no normalnych institucii. Vas problem je inde.
A je uplne jedno, ci jeho kricanie, plakanie, buchanie, suvisi s nejakou diagnozou alebo iba vychovou, nezrelostou, ci momentalnymi zvykmi. Ak dieta nejakym sposobom narusa chod vychovno vzdelavacieho procesu (o tom je skolka), vyrusuje ostatne deti a nespolupracuje, prirodzene, ze je navrhnute riesit to inak ako "chodenim do skolky".

anonym_9b8951
18. sep 2026

@ktt nemáte možnosť vyskúšať súkromnú škôlku? Možno škôlka s iným prístupom, s menším počtom detí by mu sadla. Samozrejme je to veľký nápor na rozpočet. Iba mi to napadlo ako riešenie.
Ja som veľmi podobný typ ako tvoj syn. Od malička trochu iná, individualista, vystačím si s pár ľuďmi, nesmierne empatická. Zároveň som mala vždy veľmi silné záchvaty hnevu a frustrácie. Intelekt som si nedala zmerať ale kvôli tomu, že mám od kedy si pamätám problémy s fungovaním v kolektíve som chodila roky ku psychológičke a hneď na prvom stretnutí mi povedala, že mám vysoký intelekt.
Byť vami ešte vyskúšam ďalších psychológov. Nech sa synovi pomôže a netrápi sa.

anonym_87887c
18. sep 2026

Ja stale vravim,ze priemer je najlepsi.V tych inych pripadoch len deti trpia.A od vsade ich vyhadzuju,teda dat do specialnej skolky,potom do skoly.

anonym_4218fb
18. sep 2026
@ktt

@ktt mozno by mu viac ako velmi prisne hranice pomohlo ak by ste ho ucili ako zvladat negativne emocie. Sam sa to nenauci, teda naucil sa to co robi v takej situacii mladsi surodenec a to nie je v poriadku,. Treba mu v tom pomoct. Buchat po stole nie je v poriadku, to mu treba vysvetlit, treba hladat cestu ako si moze "ulavit" ked situaciu nezvlada.

anonym_9b8951
18. sep 2026
@anonym_4218fb

@ktt mozno by mu viac ako velmi prisne hranice pomohlo ak by ste ho ucili ako zvladat negativne emocie. Sam sa to nenauci, teda naucil sa to co robi v takej situacii mladsi surodenec a to nie je v poriadku,. Treba mu v tom pomoct. Buchat po stole nie je v poriadku, to mu treba vysvetlit, treba hladat cestu ako si moze "ulavit" ked situaciu nezvlada.

@anonym_4218fb joj presne, super si to napísala. Úplne sa s tým zhodujem.
Ako som vyššie napísala, bola som veľmi podobné dieťa a nie, nepotrebovala som len prísnu výchovu a striktné hranice. Potrebovala som veľa lásky a útechy, že je so mnou všetko v poriadku. Velmi citlivé dieťa som bola a preto som si veľmi skoro uvedomovala že som iná a že nezapadám. Dávala som to za vinu sebe. Autorka, hlavne to nedávajte synovi za vinu. U mňa boli záchvaty hnevu len čistá frustrácia samej zo seba. Nedokázala som zvládnuť to, že som iná a že nezvládam spoločenské situácie ako iní. Rodičia sú úžasní ale vieš ako ma boleli slová: prečo nemôžeš byť ako ostatné deti? Pozri na susedovu aničku, ona je také zlaté dievča, vždy sa prihovorí a ty len stojíš a nič nepovieš! Nevravim že robite tieto chyby ale ak náhodou, tak prosím prestaňte.

anonym_44b3b5
18. sep 2026
@anonym_a3ab2d

@biba_18 čomu nerozumieš, nevie sa správať a učiteľkám už pretiekol pohár trpezlivosti, nemajú v triede len jeho ale 20 ďalších deti

@anonym_a3ab2d to ze im pretiekol pohar trpezlivosti je jedna vec, druha vec je ze zobrat dieta zo skolky nemozu len tak ziadat ucitelky lebo z neho maju pocuchane nervy. Ak ma problem ktory nevedia zvladnut tak ho z tej skolky musia vylucit. Ak ma raz matka rozhodnutie o prijati tak dostat ho prec zo skolky moze oficialne len rozhodnutie o vyluceni. A to si v dnesnej dobe inkluzie a integracie maloktora skolka dovoli. Skolka by mala navrhnut vysetrenie psychologom. Lebo s nadanim a vysokym IQ ide casto ruka v ruke aj nejaka PAS. A toto treba riesit. A hlavne by to mali riesit rodicia ked ich na to v skolke upozornili.

natalka13
18. sep 2026
@anonym_44b3b5

@anonym_a3ab2d to ze im pretiekol pohar trpezlivosti je jedna vec, druha vec je ze zobrat dieta zo skolky nemozu len tak ziadat ucitelky lebo z neho maju pocuchane nervy. Ak ma problem ktory nevedia zvladnut tak ho z tej skolky musia vylucit. Ak ma raz matka rozhodnutie o prijati tak dostat ho prec zo skolky moze oficialne len rozhodnutie o vyluceni. A to si v dnesnej dobe inkluzie a integracie maloktora skolka dovoli. Skolka by mala navrhnut vysetrenie psychologom. Lebo s nadanim a vysokym IQ ide casto ruka v ruke aj nejaka PAS. A toto treba riesit. A hlavne by to mali riesit rodicia ked ich na to v skolke upozornili.

@anonym_44b3b5 skolka im robi sluzbu vvtom, ze zmenia skolku todicia, dieta nebude mat v papieroch ze bolo vylucene.

anonym_44b3b5
18. sep 2026
@natalka13

@anonym_44b3b5 skolka im robi sluzbu vvtom, ze zmenia skolku todicia, dieta nebude mat v papieroch ze bolo vylucene.

@natalka13 to skor medvediu sluzbu, problem sa len odsunie. Treba to riesit cim skor.

sweaaa
18. sep 2026

Kamoška to vyriešila tak, že sa dohodla v škôlke na preložení k predškolákom. To dosť pomohlo a v škôlke potom zostal.

anonym_191d9e
18. sep 2026

Chcem sa opytat, ked ma zachvaty hnevu, aj si ublizi (nechtiac) alebo inym. Uvedomuje si nasledky, ak nieco robi zle, alebo este toho nie je schopny vzhladom na vek.

petronelag
18. sep 2026

To nie je, že sa nevie regulovať, to je porucha správania, keď tak reaguje na niektoré veci a chcel by robiť, len čo jeho zaujíma. Treba to riešiť s psychologom.

anonym_a11537
18. sep 2026
@ktt

@ktt inak, znie to fakt ako nejaká porucha, z autistického spektra. U inteligentných deti, teda s normou intelektom a aj vyššie je to ťažšie identifikovať. My sme tiež pochodili, ...v 2,5 roku sa vyjadril psychológ , že OK, a aj potom predškolská zrelosť OK, a dokonca v 6 rokoch bolo testovanie na ADOS teda priamo na autizmus a bol vylúčený, a následne v 9 rokoch znova testovanie a tentokrát už potvrdený autizmus. To sa všetko ešte vyvinie, ale na 99 percent to nebude len vysokým intelektom. Toto vyzerá na minimálne ADHD, alebo aj PAS, prípadne kombináciu. To sa všetko časom vykryštalizuje.

ktt
autor
18. sep 2026
@anonym_191d9e

Chcem sa opytat, ked ma zachvaty hnevu, aj si ublizi (nechtiac) alebo inym. Uvedomuje si nasledky, ak nieco robi zle, alebo este toho nie je schopny vzhladom na vek.

@anonym_191d9e občas áno, občas nie. Už sa stalo pár krát, že udrel. Ale uvedomuje si to. Aj sa o tom rozprávame aj sa sám od seba ospravedlní. Sebe neublíži. Nepoškodzuje sa.

ktt
autor
18. sep 2026
@petronelag

To nie je, že sa nevie regulovať, to je porucha správania, keď tak reaguje na niektoré veci a chcel by robiť, len čo jeho zaujíma. Treba to riešiť s psychologom.

@petronelag ale len v škôlke, doma s tým problém nemáme ani vonku so deťmi od susedov. Vie sa hrať s inými, vie prijať ich pravidlá, striedať sa...

anonym_3fc119
18. sep 2026
@oceanahory

Nam odporucili teda iba zmenu skolky. Chodil do sukromnej montessori skolky a on si tam robil s ucitelmi aj detmi co chcel...tento vzdelavaci system mu vobec nevyhovoval, naschval sa pokakaval a pocikaval 😏 Nemal voci nim ziadny respekt, zacal im ublizovat aj fyzicky. Vlastne aj kvoli tomuto sme zacali riesit odbornikov a testy, kde prisli na vysoke IQ (autizmus a asperger vylucili, ale vyzera to na kombo s ADHD, ale teda v predskoskom veku sa este pretestuje, kedze aktualne to moze byt kombo nezrela nervova sustava a vysoke IQ).
My sme teda zmenili skolku a vsetko sa zmenilo, uz nie je agresivny ani k detom a ucitelkam a velmi zapadol do kolektivu, do skolky sa tesi a ma aj vela kamaratov. Nam inak velmi pomaha aj TSMT pohybova terapia, pomaha mu to ukludnovat tu pretazenu nervovu sustavu, nam to pomaha hlavne s tymito vybuchmi a agresiou.

@oceanahory presne, my sme tiez museli zmenit skolku lebo ucitelka ho zacala sikanovat. Znicila ho psychicky. V novej skolke mal dve mladucke uzasne ucitelky, dal sa psychicky dokopy vdaka nim a boli perfektna trieda, deti aj rodicia tie ucitelky milovali.
Tiez sme boli u psychologicky a vyslo mu nadpriemer IQ. A podla mna ma dost vela znakov ADHD, je narocny na pozornost.

ullala
18. sep 2026

Tak ja neviem, ci bude problem v nadani. Mam dve nadane deti a v skole su slusne...

Docitala som si dodatok. Beriem spat. Dajte ho teda otestovat na autizmus, vklude aj co najskor. Casto sa diagnostikuju aj mladsie deti.

akvi
18. sep 2026
@ktt

@petronelag ale len v škôlke, doma s tým problém nemáme ani vonku so deťmi od susedov. Vie sa hrať s inými, vie prijať ich pravidlá, striedať sa...

@ktt moj skolku toleroval preto, lebo ho hned dali do triedy, kde boli aj o dva roky starsie deti, takze sa nenudil. Dostal sa tam nahodou, lebo nastupoval v polke roka a v malej triede uz bolo privela deti. Lenze neviem, ci u vas je este mozna akakolvek dohoda, kedze uz si ho zaskatulkovali. Vsimli si ucitelky, ze kedy tak prehnane reaguje? Lebo u takychto deti je vacsinou nieco spustac a staci ho identifikovat a kopa problemov zmizne. Lenze to by museli tie ucitelky aj chciet. Skor fakt hladat sukromnu skolku, kde maju individualny pristup, menej deti. Moj sice nemal problem so spravanim, ale skor to bolo o tom, ze v skolke to dako vydrzal a akonahle sme vysli z budovy, tak sa bol schopny zosypat a vybijal si frustraciu doma. Ale moj je aj AS, tam sa k tomu pridavalo aj senzoricke pretazenie a pod.. Ked uz dokazal lepsie pomenovat veci, tak popisoval svoju frustraciu z toho, ze ho nenormalne otravuje robit nieco, co mu nedava zmysel alebo co uz davno vie, islo mu na nervy pomale tempo a vobec to, ze mal "davat pozor", ako ucitelka vysvetluje nieco, co je predsa kazdemu davno jasne - takto to on vnimal a nedokazal pochopit, ze ostatne deti to maju inak.. Tiez mal problem s hlukom, mnozstvom deti a celkovo s interakciami s nimi, pretoze on nedokaze "citat" tie situacie - bol v nich casto strateny..a to ho riadne vycerpavalo. Ak tvoj aj nie je AS, ale moze to mat velmi podobne, jeho mozog je pretazeny, pretoze on vnima aj to, co ine deti nie. A je to tam na neho proste prilis..

anonym_46a617
18. sep 2026

@ktt Určite by som dala vyšetriť aj podrobnejšie pretože nadané dieťa môže mať kľudne aj ADHD,alebo ADD vylúčiť sa úplne nedá. Keďže my sme to mali v rodine. Skludnil sa už počas druhého stupňa ZŠ a úspešne aj spromoval. A v dospelosti skôr opak a ke skôr introvert.

anonym_7a9f06
20. sep 2026
@ktt

@ktt 4 psychológovia povedali, že PAS sa dá testovať v 7 rokoch? učím v škôlke pre deti s autizmom, mám aj dvoch aspergerov v pozorovaní. Majú 4 roky. Diagnóza je otvorená, deti chodia aj do centra včasnej intervencie na terapie.

V škôlke je viac detí, systém, pravidlá. Je to úplne iné ako doma, či u susedov na dvore, kde viete v prípade konfliktu hneď zasiahnuť. V škôlke nemôže učiteľka vidieť všetko. V čom bol problém v tej predchádzajúcej škôlke? prečo ste ho preložili?

ktt
autor
20. sep 2026
@anonym_7a9f06

@ktt 4 psychológovia povedali, že PAS sa dá testovať v 7 rokoch? učím v škôlke pre deti s autizmom, mám aj dvoch aspergerov v pozorovaní. Majú 4 roky. Diagnóza je otvorená, deti chodia aj do centra včasnej intervencie na terapie.

V škôlke je viac detí, systém, pravidlá. Je to úplne iné ako doma, či u susedov na dvore, kde viete v prípade konfliktu hneď zasiahnuť. V škôlke nemôže učiteľka vidieť všetko. V čom bol problém v tej predchádzajúcej škôlke? prečo ste ho preložili?

@anonym_7a9f06 nie štyria na základe práce s dieťaťom a pozorovania povedali, že si nemyslia, že ide o pas. Ale dieťa nebolo konkrétne testované na pas. Keď som chcela objednať na testovanie pas v súkromnom centre, bolo mi povedané, že sa diagnostika robí až od 6-7rokov. Tak a ďalej som to neriešila, povedala som si, že dieťa dozrie a ak budú problémy pretrvávať, budeme testovať v tom veku.

petronelag
21. sep 2026
@ktt

@anonym_7a9f06 nie štyria na základe práce s dieťaťom a pozorovania povedali, že si nemyslia, že ide o pas. Ale dieťa nebolo konkrétne testované na pas. Keď som chcela objednať na testovanie pas v súkromnom centre, bolo mi povedané, že sa diagnostika robí až od 6-7rokov. Tak a ďalej som to neriešila, povedala som si, že dieťa dozrie a ak budú problémy pretrvávať, budeme testovať v tom veku.

@ktt Ale to si môžete overiť, že diagnostika na PAS sa nerobí až v 6-7 rokoch, robia ju aj 3-ročným, 4-ročným deťom, keď som ešte chodila so synom do škôlky, tiež niektoré deti mali podobný problém a išli s nimi na diagnostiku v troch rokoch.

anonym_7a9f06
21. sep 2026
@ktt

@ktt v ktorom centre to povedali? možno by ste mohli zájsť do CVI. Neviem ako v KE, ale v PO je centrum na Vodárenskej, ktoré sa špecializuje na deti s PAS a chodia tam aj 3-roční drobci. Teda ak máte záujem zistiť ako na tom ste. Čím skôr, tým lepšie pre dieťa. Nasmerujú vás na terapie, ktoré mu pomôžu zvládať záťažové situácie. Ja osobne by som nečakala do prvého ročníka. Vtedy je už neskoro riešiť diagnózy, opatrenia, začlenenie do školy ako takej. Je fajn byť už pripravený a sústrediť sa na prípravu do školy.

anonym_f2b33a
21. sep 2026

Ja som bola, ked malo dietko 2 roky 8 mesiacov. To nebudu PAS odbornici, ked taketo nieco utali.

Strana
z2