Čo robiť, keď škôlka nie je odporučená?
Ahojte čo máme robiť, dcéru skoro 3 roky neodporučilo CPP do špecialnej škôlky že máme ešte rok počkať do jej 4 rokov že sa jej máme venovať 24/7, lenže ona sa už doma strašné nudí hračky ju už nebavia a vidím že medzi deťmi sa dobre cíti čo máme robiť ? Máme znaky PAS
@anonym_autor áno, máme deti neverbálne, máme deti imobilné, plienkované, mali sme aj dieťa s pegom, aj také, ktoré treba kŕmiť. Dieťa s oneskoreným vývinom, či inou závažnejšou diagnózou sa väčšinou nevie hrať samo, treba ho to naučiť, venovať mu veľa času. Nestačí ho zasypať hračkami. Deti s PAS sa navzájom spolu nehrajú, venujem sa im už veľa rokov a mnohé z nich majú svoje rituály a nazvem to 'obľúbené' hry. Často sa hrajú samé, ak to vôbec môžem nazvať hrou. Asi ťa sklamem, ale nie som si istá, či máš jasnú predstavu o špeciálnej škôlke, keď ideš proti názorom poradne. Aj táto škôlka je vzdelávacou inštitúciou a je fajn, ak je dieťa čo najviac samostatné. To tvoje dokonca odmieta jesť a iba pije mlieko? ok, aby si nepovedala, že ťa chceme všetky len 'zrušiť'. Choď do škôlky a pýtaj sa priamo tam. Potrebuješ správu od psychológa, pedopsychiatra, možno neurológa a tiež správu z poradne, kde špeciálny pedagóg odporúča program, podľa ktorého má byť dieťa vzdelávané. Obávam sa, že so záverom, aký ste dostali teraz, ti ju ani špecka nevezme. A ešte jedna vec na koniec. Nespoliehajte sa na odporúčanie mať asistenta. To má každé dieťa u nás. Realita je však kdesi úplne inde. Peniaze na asistentov schvaľuje ministerstvo vždy nanovo na nasledujúci šk.rok. Pre príklad, my máme tento rok o pár asistentov a pomocných vychovávateľov menej. To znamená, že je o to náročnejšie všetky deti prebaliť, nakŕmiť, prezliecť na pobyt von, atď. Premysli si to. Nemyslím si, že jej niečo ujde, keď nastúpi o rok neskôr. Aj na škôlku musí dieťa dozrieť.
@anonym_autor skús nájsť iné CCP, ktoré vám škôlku odporučí. Alebo nájsť malú súkromnú škôlku, kde by ti ju zobrali. Môj najmladší syn tiež nerozprával, nebol odplienkovany, jesť tiež odmietal v škôlke, mal dokonca aj nejaké znaky PAS, napriek tomu mi ho zobrali na skúšku do normálnej škôlky. Ďakujem za ochotnu pani riaditeľku, ktorú som uprosila, nech to s ním skúsia. Malému sa v škôlke zapáčilo a začal naozaj napredovať vo všetkých oblastiach. Všetko odkukal od ostatných detí, dokonca sa odplienkoval po pár týždňoch v škôlke. Ja by som to nevzdávala.
Ešte som chcela k tej hre. Píšeš, že máte množstvo hračiek a napriek tomu sa doma nudí. Predtým sa s nimi hrala? mala o hru záujem? Ak je u nej predpoklad PAS, je dosť možné, že to nie je nuda, ale fakt, že nerozumie funkčnej hre, že nevie, ako sa s tými hračkami hrať. Mám plnú triedu hračiek a napriek tomu na mnohé sadá prach. Každé z 'mojich' detí má obľúbené hračky, či predmety, s ktorými sa stereotypne hrá každý deň. Keď tú hračku odložím do skrine, nastane panika. Môžem mu ponúknuť ďalších 20, chce len tú svoju. Každý deň si beriem deti po jednom a učím ich hrať sa s niečím iným. Často je to 'boj'. Skús sa na to pozrieť z iného uhla pohľadu. Škôlka nie je len o tom, že sa tam dieťa pohrá s kamarátmi. Aj v špecke máme režim, vzdelávaciu aktivitu, pri ktorej sa musí dieťa istý čas sústrediť a spolupracovať. Ako ste na tom? posedí pri stolíku? bude lepiť? kresliť? hrať sa s plastelínou? čo manipulácia s predmetmi? ako s ňou komunikujete? máte náhradný komunikačný systém? skôr ako škôlku by som ti odporúčala CVI a terapie, kde by ste mali v prvom rade poriešiť spôsob, akým si dcérka vykomunikuje svoje potreby a zároveň sa bude pomaly učiť spolupracovať s niekým iným a plniť jeho požiadavky. Držím vám prsty 🍀
@anonym_autor ak sa doma nudí brala by som ju na iné miesta ihriská knižnice nejaké herničky pre matky s deťmi.
Skús len opatrovanie detí popýtať sa či by ju zobrali kde je Max 5-6 deti na pár hodín začať s hodinou atď pokračovať. Finančne nákladné ale vyskúšaš. Kedykoľvek ukončis ak nebude vyhovovať,nepotrebuješ žiadne papiere,vysvetlis situáciu. A uvidíš či zoberú..a či bude dieťaťu vyhovovať. Odpocinies si aj ty aj dieťa. Ak nebude to vyhovovať v Tom prípade by ani škôlka nevyhovovala.
@anonym_autor áno, máme deti neverbálne, máme deti imobilné, plienkované, mali sme aj dieťa s pegom, aj také, ktoré treba kŕmiť. Dieťa s oneskoreným vývinom, či inou závažnejšou diagnózou sa väčšinou nevie hrať samo, treba ho to naučiť, venovať mu veľa času. Nestačí ho zasypať hračkami. Deti s PAS sa navzájom spolu nehrajú, venujem sa im už veľa rokov a mnohé z nich majú svoje rituály a nazvem to 'obľúbené' hry. Často sa hrajú samé, ak to vôbec môžem nazvať hrou. Asi ťa sklamem, ale nie som si istá, či máš jasnú predstavu o špeciálnej škôlke, keď ideš proti názorom poradne. Aj táto škôlka je vzdelávacou inštitúciou a je fajn, ak je dieťa čo najviac samostatné. To tvoje dokonca odmieta jesť a iba pije mlieko? ok, aby si nepovedala, že ťa chceme všetky len 'zrušiť'. Choď do škôlky a pýtaj sa priamo tam. Potrebuješ správu od psychológa, pedopsychiatra, možno neurológa a tiež správu z poradne, kde špeciálny pedagóg odporúča program, podľa ktorého má byť dieťa vzdelávané. Obávam sa, že so záverom, aký ste dostali teraz, ti ju ani špecka nevezme. A ešte jedna vec na koniec. Nespoliehajte sa na odporúčanie mať asistenta. To má každé dieťa u nás. Realita je však kdesi úplne inde. Peniaze na asistentov schvaľuje ministerstvo vždy nanovo na nasledujúci šk.rok. Pre príklad, my máme tento rok o pár asistentov a pomocných vychovávateľov menej. To znamená, že je o to náročnejšie všetky deti prebaliť, nakŕmiť, prezliecť na pobyt von, atď. Premysli si to. Nemyslím si, že jej niečo ujde, keď nastúpi o rok neskôr. Aj na škôlku musí dieťa dozrieť.
@nikaeli ale asi ste nejaká prísna špecka lebo čo také deti čo ich nebaví nič čo si z toho napísala ? Moja dcéra nebude kresliť ani lepiť ani strihať proste ju to nezaujíma ona robí len to čo chce ona také detičky nemáte ?
@nikaeli ale asi ste nejaká prísna špecka lebo čo také deti čo ich nebaví nič čo si z toho napísala ? Moja dcéra nebude kresliť ani lepiť ani strihať proste ju to nezaujíma ona robí len to čo chce ona také detičky nemáte ?
@anonym_autor neboj sa, špeciálne škôlky majú aj mentálne postihnuté deti, ktoré sú na Tom oveľa horšie, moja sestra má také dieťa, vôbec nerozpráva, nevie sa najesť, plienkovany, má množstvo diagnóz, napríklad DMO, atď. a normálne chodil do špeciálnej škôlky a veľmi tam bol spokojný a boli tam aj ťažšie stavy
@anonym_autor neboj sa, špeciálne škôlky majú aj mentálne postihnuté deti, ktoré sú na Tom oveľa horšie, moja sestra má také dieťa, vôbec nerozpráva, nevie sa najesť, plienkovany, má množstvo diagnóz, napríklad DMO, atď. a normálne chodil do špeciálnej škôlky a veľmi tam bol spokojný a boli tam aj ťažšie stavy
@janickacrazy ďakujem , veľmi si ma ukludnila lebo to čo napísala pani hore som sa tak zľakla že mi ju ani do špec, škôlky nezoberú
@anonym_autor pozri, to, že si chce robiť len to čo chce ešte neznamená, že dieťa nechám 4 hodiny robiť si čo chce. Sama vidíš, ako to u vás vyzerá. Vieš si predstaviť takto celú triedu? nech si každý robí čo chce? ja nehovorím, že má sedieť hodinu za stolom a pracovať. Sú to kratučké, možno 5-minútové riadené aktivity, pri ktorých sa dieťa učí hrou. Učíme sa aj na zemi, na koberci. Učíme sa aj pohybom. Možno práve preto si dostala odporúčanie nechať si ju ešte doma. V špeciálnej škôlke sú všetky deti s diagnózou a každý rodič očakáva, že sa mu budem venovať. Ak sú deti, ktoré sa veľmi ťažko adaptujú a ani po určitom čase nespolupracujú, zvykne sa ich pobyt v škôlke skrátiť. A rodičom samozrejme. Všetko je to ale po dohode a konzultácii s poradňou. Napísala som ti, aby si tam šla a pýtala sa priamo v škôlke. Napísala som ti aj aký je oficiálny postup, tak sa na mňa nehnevaj. Ja som tie pravidlá nevymyslela. Choď sa informovať čo najskôr, ešte máš čas poriešiť potrebné vyšetrenia.
@anonym_autor ty si písala aj na FB v skupine. Maminy ti tam už odpísali. Je to iba odporúčanie
Pracujem v špeciálnej škôlke už roky a budem úprimná, tak ťažký stav ako opisuješ, sme ešte nemali. Tie odporúčania z poradne majú svoj význam. Z čoho si usúdila, že sa doma nudí?
@anonym_2270f4 to sa nudí skôr ona, a nie dieťa.
dať prihlasku do normalnej skolkz, do septembra sa este mozno odplienkuje a v skolke sa rozrozprava
dať prihlasku do normalnej skolkz, do septembra sa este mozno odplienkuje a v skolke sa rozrozprava
@pink_lady 🤦♀️🤦♀️ citanie s porozumenim nic??
@anonym_autor nič jednoduchšie ako hladať školku vhodnú pre tvoju dcérku...určite jej tým veľmi pomožeš, naopak dávať ju do normálnej školky, ktoru lekar ani neodporúča je podľa mna sebecké..a predpokladám že sa nenudí doma dieťa ale ty 🙂
@pink_lady nerozrozpráva, pokiaľ nezačne jesť aj niečo iné ako mlieko. Reč súvisí aj so svalmi hovoridiel a jazyka. Bolo by fajn skúsiť zavádzať aspoň kaše a zároveň skúšať oromotorické cvičenia, plaziť jazyk, fúkať. Čo myslíš, robili by jej v škôlke Nutrilon? obávam sa, že nie. A nie som si istá, či by ho robili v špecke. Máme deti s vlastnou stravou na základe odporúčania z gastro skrz intolerancie. Rodičia ju ráno prinesú do kuchyne, kuchárky pred podávaním ohrejú. Máme deti, ktorým stravu v kuchyni mixujú, ale je to školská strava.
@anonym_autor papá tvoja dcérke aj niečo iné?
@pink_lady 🤦♀️🤦♀️ citanie s porozumenim nic??
@anonym_99fc6b čítam s porozumenim ako matka dietata s PAS. Ja som sama odmietla dat dieta do specialnej skolky, siel do normalnej a to aky neuveritelny pokrok tam urobil...Inak odplienkoval sa sam zo dna na den. Ked isiel do skolky povedal tak baba tata ...proste malicko. Bavime sa o dietati s autizmom. A ano aj jest tam zacal normalne. Aj sa rozzrozpraval. Zdrave deti dokazu taketo dieta velmi potiahnut dopredu. Takze preto moje odporucenie normalna skolka, aspon na skusku.😉
@pink_lady nerozrozpráva, pokiaľ nezačne jesť aj niečo iné ako mlieko. Reč súvisí aj so svalmi hovoridiel a jazyka. Bolo by fajn skúsiť zavádzať aspoň kaše a zároveň skúšať oromotorické cvičenia, plaziť jazyk, fúkať. Čo myslíš, robili by jej v škôlke Nutrilon? obávam sa, že nie. A nie som si istá, či by ho robili v špecke. Máme deti s vlastnou stravou na základe odporúčania z gastro skrz intolerancie. Rodičia ju ráno prinesú do kuchyne, kuchárky pred podávaním ohrejú. Máme deti, ktorým stravu v kuchyni mixujú, ale je to školská strava.
@anonym_autor papá tvoja dcérke aj niečo iné?
@nikaeli moj autista sa v skolke rozjedol, rozrozpraval.....Medzi zdravymi detmi.
Bolo to sice 13rokov vzad ale vtedy deti aspon v tej skolke kde bol moj tak tie co sli na obed domov mohli mat plienku...Mozno aj teraz by sa dala taka skolka najst.
A inak, mladsi tiez len mlieko chcel pit, stacilo spravit testy na alergie, vylucili sa alergeny, zacal jest aj rozpravat (ten autista nie je)
v školke nemusi obedovat, ak prides pre neho pred obedom (ani moj mladsi neje v skolke), zbalim mu len desiatu ...
v školke nemusi obedovat, ak prides pre neho pred obedom (ani moj mladsi neje v skolke), zbalim mu len desiatu ...
@pink_lady presne tak, aj mnohé zdravé deti v škôlke zo začiatku jesť odmietajú, môj prostredný tiež nechcel jesť tam obedy, tak chodil len na pol dňa a nikomu to nevadilo
@pink_lady presne tak, aj mnohé zdravé deti v škôlke zo začiatku jesť odmietajú, môj prostredný tiež nechcel jesť tam obedy, tak chodil len na pol dňa a nikomu to nevadilo
@janickacrazy to aj na rodičovskom hovorila učiteľka že aj deti čo majú stravu v škôlke nechcu jesť...ocenili by suche špagety ráno na obed aj olovrant 😂

@anonym_autor no z toho, čo píšeš, je dosť možné, že sa PAS potvrdí. Na tvojom mieste by som čím skôr hľadala termín u pedopsychiatra, je ich málo a často sa veľmi dlho čaká. A budeš potrebovať potvrdiť diagnózu, keď budeš mať výsledky z diagnostiky.
@thereisabear už sme boli u psychiatra ešte ju neuzavreli len že znaky PAS nám zatiaľ povedala aj napísala