icon

Čo všetko má vedieť 4 ročné dieťa?

kikafilipko
13. nov 2011

Ahojte, zaujímalo by ma, čo všetko vie Vaše dieťatko. Či mám začať malého učiť počítať, písať, kresliť a pod. A uvítala by som aj nejaké rady ako na to. Filipko sa nie a nie naučiť farby, v akom veku by už dieťa malo poznať základné farby?Ďááákujem

krasnulka
14. nov 2011

@tinki presne takto sme isli aj my na to s tými farbami slnieckova, travickova, nebickova 😀 teraz je to modra, zlta, zelena 🙂

zuzin78
14. nov 2011

@kikafilipko ahoj hlavne ho nenut do nicoho a niekrore mamicky ber jednym uchom dnu a druhym von. poznam ludi co si myslia , ze maju genialne dieta lebo vie precitas jedno slovo, napr z letaku tesco, vie ukazat na rucicke dva a uz ioe pocitat do 20. raz sa posadilo v 6 mesiacoch a uz sedi, ale ze uz inokedy nie to uz zamlcia. podarilo sa ich dietatku postait na nozicky v 10 mesiacoch a uz sam sedi, v roku urcite uz beha maraton, a hovori suvisle rozpravky, basnicky, a v 1,5 roku chodi uz na vysoku skolu. 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
ber tvojho Filipka takeho aky je. mam tiez 3 rocnu a vobec si nemyslim ze je nejaka ina , aj ked naozaj pozna abecedu, tu sa naucila tak, ze na prechadzke stojime pri kazdom aute a hovorime si pismenka a aj slova k tomu. ju to velmi zaujima tak som jej to stale hovorila a teraz to hovori ona, a ma k pismenkam priradene slova, 😉 ratat vie do 5tich. ovlada dva jazyky, nakolko ma bilingvalnu vychovu, a rozumie aj cestine.takze tri jazyky. ma perfektnu fotograficku pamat, hadam to raz vyuzije pri uceni v skole. podla mna je to normalne dieta.
farby by dietatko malo vediet aspon ukazat, moja vie pekne povedat modra, zlta je mimi, 😀 😀ale ukaze vsetky farby. 😉
napriklad my sme az teraz zacali s plastelinou, tu nechcela ani donedavna podrzat v ruke, a teraz s a s nou hra, kazde dieta potrebuje svoj cas .

tanika5
14. nov 2011

presne ako ti tu píšu ostatné mamičky, dieťa netreba nič drilovať a doničoho ho tlačiť, je to predsa dieťa, ktoré sa má hrať, na učenie je predsa škola. Dieťa má robiť to čo ho baví a nie to čo baví jeho rodiča, alebo chce mať rodič z neho silou mocou to najmúdrejšie dieťa. My zasa bojujeme teraz s problemom dotlačiť malého ku hrám ☹ On je zasa vysluvene na učenie sa nových vecí a začína mi to vadiť ☹ má sa predsa hrať a nie sa učiť, málo s čím sa dokáže zahrať, väčšinu dňa by strávil pred knižkami a stále by sa pýtal čo je čo. Rozprávať začal veľmi skoro, slovnu zásobu má obrosvkúúú a tu nastal náš problem, že sa začal zajakávať, zabúda dýchať pri rozprávaní, všetko chce vychŕliť naraz :( na návšteve logopédky sme dostali za povel neučiť ho nič nove, aby dobehol jazykom svoje vedomosti, no niekedy to však nejde ☹ no nebudem ho však ani nasilu tlačiť do hier, ktoré ho nebavia, čo zasa vyvolá u neho nervi a kriky, tak sa snažíme to trošku skombinovať, teraz sme sa vďaka jednej mamičke tu na Koníkovi dali na Montessori metódu a to u nás boduje. No ako som písala, všade používame len to čo by mal na svoj vek vedieť, ale aj tak neviem ako ale prišiel jedneho dna a vedel farby a tvary, za tie tvary nás aj logopedka trosku žďubala, že na to má on ozaj ešte čas, no ja som nakoniec prišla na to, že sa to naučil ked počul dedka ako kreslil tatinovi nejaké plány, počul to raz a zapamútal si ☹ kreslenie ho nebavilo nikdy, ked mal dva roky chytil ceruzku a nakreslil auto o týžden slniečko a postavičku a pritom my sme si s tatinom pri nom vždy len čmárali, no on len obkresloval obrázky v časopisoch a potom to už kreslil sám 😠 neporovnávať, každé dieťa je iné, ozaj záleží len od toho o čo má zaujem dieťa , my sa s mužom jedujeme, že sa chceme s ním blázniť ako s dvojročným, vymýšlať no on vždy odkloní pozornosť a skončí úplne niekde inde ☹

tanja61
14. nov 2011

ahojte tak ja zijem v UK pripravka na skolu sa zacina od 4rokov kde sa deti ucia citat a pisat svoje meno a cislice do 10,kreslit tvar a postavu a samozrejme lepit a ostatne veci okolo toho...na domace ulohy nemame nic a ani nebudem tlacit pretoze v skole za 6hodin si myslim je toho dost ale zase kamaratkina mala ma inu skolu a oni musia vediet vsetko co som uz pisala a este navrch citat slovicka takze jej mama sa jej musi venovat aj doma aby to vedela...moj nazor je ze je to velmi skoro na take deti a to co maju v skole by malo stacit...tlacit na dieta nieje to najlepsie riesenie a spravne 4rocne deti sa maju hrat 😉

anjelicek26
14. nov 2011

@tanja61 - nemavate ziadne ulohy? My sme v reception mali citanie a aj kadejake cvicenia sme dostavali domov, na cvicenie rucicky 😕

tyli
14. nov 2011

@tanika5 máš múdreho chlapčeka 🙂 podporujte ho v tom, čo ho baví. teraz je veľa detí, ktoré nabaví hrať sa s hračkami. jednoducho podporujte ho v tom, čo ho baví. veď nemusí mať za každú cenu hračky. ak má rád knihy, to je super. je veľa krásnych kníh 🙂
ani náš syn sa tiež nevie veľmi hrať. bavia ho skôr hračky ako bubny, detské klávesy, gitara, jednoducho všetko, čo sa spája s hudbou. občas mu podsunieme aj nejakú tú hračku, no väčšinou sa s tým dlho nehrá. každé dieťa je iné 🙂
čo sa týka toho, čo by malo 4 ročné dieťa vedieť, tak u nás to ide pomalšie. farby vie podľa nálady, napočíta do 10 a v AJ do 5. písmená nepozná, ani kresliť moc neche. chodili sme k logopedičke, zaviedla nám pracovný zošit. každý mesiac chcela vidieť čo sme urobili. zadávala nám úlohy čo precvičovať ako napríklad skupiny čo je ovocie, zelenina, oblečenie a podobne. chce aby sme trénovali v zošite kreslenie čiar, vlnoviek, kresliť panáčikov.... čím viac som sa snažila so synom pracovať, tým horšie to išlo a reakcia logopedičky potom bola "nemôžem ťa pochváliť, dnes ti to nešlo" hmm. a trénujte potom doma s dieťaťom, ktoré si neverí. nič nejde na povel. nebudem syna nútiť. (máme nájdenú novú logopedičku - špec. pedagogičku s úplne iným prístupom a nemusíme pravideľne predvádzať splnené úkoly 😉 ) veď raz to všetko zvládneme 🙂 a ak nám to pôjde pomalšie, dáme rok odklad do školy.

tanika5
14. nov 2011

@tyli samozrejme je to moje dieťa a vždy ho budem podporovať v tom čo ho baví, viem ako som bola ja na tom ked som bola dieťa a nebola som podporovaná dostatočne v tom čo ma bavilo a teraz som mohla byť už niekde daleko za hranicami tohto štátu ☹ no ale zasa by som nemala to úžasné Slniečko čo tu spinká vedla mňa 😉 no len ako som písala, snažíme sa to trochu vyvážiť, teda hlavne manžel, vždy sa tešil, že si pri synovi splní svoje detské sny, že si kúpia rozne dráhy, autá, no teraz je sklamaný, že aj ked to kupil tak sa s tým hrá sám ☹ s tým ovocím a zeleninou si mi pipomenula maleho, ked sme boli u kamošky a jej malý mal pexeso ovocie a zeleninu a malý mu to pomiešal, tak som mu vravela, nech mi to donesie a potriedim to, no on prisiel s tým, že mi doniesol už len ovocie a povedal:,,Ja už som to potriedil, tu máš ovocie." 😖 a navyše začal všetko aj pomenúvať 😲 už si niekedy ozaj kladiem otázku:,,Dieťa kde sa to v tebe berie?" na našu logopedku nemôžem povedať nič zlé, ja som k nej chodila tiež ako dieťa, je super a o nejakých pracovných zošitoch by nikdy nehovorila 😀 práve nás brzí a dáva návrhy na hry, ktoré by mohli malého zaujať, no žiaľ zatiaľ zabrala len básnička o muške, pri ktorej mal kresliť len čarbanice, no nakoniec nakreslil musku 😖 a básničku sme využili aspon pri schovávačke 😀 ináč sa vždy hned ukázal ked bol schovaný, a teraz vydrží aj pol hodiny pod paplonom kým ho my ako mušky hladáme 😀 to je asi jediná hra, ktorá u nás ide 😀

tyli
14. nov 2011

@tanika5 ako je tá básnička o muške? nepoznám ju. močno aj ostatných potešíš ak ju sem pridáš 😵

tanika5
14. nov 2011

@tyli jednoduchá a krátka 😀 letela muška malá, letela halabala, bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz 🙂 resp. to je len verš 😉 na to bzzzzzzz ho vždy akože nájdeme a trošku pošteklíme 😉 a on už si to začal spievať všelijako, pridal si nejaké veršíky k tomu 🙂 už aj ked si kreslí sám v izbe tak počujeme len: ,,letela malá mušička, letela ako sovička.Stačí mi jedna pastelka a nakreslím jej krídielka. Červené, zelené, ružové, fialové,..." a začne vymenúvať všetky farby 😀 ked sa hrá všetko komentuje a všetky básničky čo sme si doteraz spievali si pretvoril podla seba 😀

kamilka22
14. nov 2011

este ma napadlo, ja som stale u dcerky sledovala jej kreslenie, mne to prisli, take cmaranice, nikdy som ju ale netlacila do nicoho ineho, obcas som si ja zacala s nou kreslit napr. duhu a ona to dokonalo skopirovala. Cize som zistila, ze to dokaze, len sa jej musi chciet.Odkedy chodi do skolky, a vidim tam jej prace na nastenke, tak som v soku, moja dcerka a este Alenka maju najkrajsie vykresy. Pride mi to, ze 4 rokom na kreslenie dozrela. Teraz miluje malovat s temperovymi farbami. Co sa ucenia tyka, moja dcerka basnickuje jedna radost, ale len vtedy, ked sa jej chce. Donedavna sme si aj s manzelom mysleli, ze sa v skolke nikdy ziadnu basnicku nenauci a minule pri ranajkach jednu sama od seba spustila. Ostali sme s muzom pozerat s otvorenymi ustami. Ona je inak velmi sikovna vo vystupovani je daleko pred svojimi rovesnikmi, vie mnozstvo riekaniek, pocita do 10 /viem, ze v skolke sa ucili do 5/ a pozna farby. Tie sa naucila na prechadzke vonku, boli tam odparkovane auta a kazde bolo inej farby... a znalost farieb bola na svete. Doma sme sa zhodli, ze nasa dcerka je velmi vnimava a bystra, ale ze z nej nebude "cvicena opica", ktora predvedie milion basniciek na povel. A nijako nam to nevadi.

tyli
14. nov 2011

@tanika5 je milá a tá druhá je teda priam super. je skvelá na motiváciu kresliť si a na poznávanie farieb. zaraďujme ju aj u nás 🙂 u nás máme zase takúto: "ticho, ticho mucha spí. kto zobudí, ten ju zje". používam to najme vtedy, keď je hlučnejší. veľmi sa mu to páči a šepkáme to spoločne 🙂 syn dlho nevedel narábať s hlasom a šepkať. takto sme sa to naučili.

mamavera
14. nov 2011

čo sa týka farieb, dobre ti radí tinka, najskôr roztriediť - na kôpky napr. kocky, podľa farieb, začať s dvomi, tromi farbami a pomenovávať tak ako ti písala, zase začínať s dvomi, tromi, nie všetky naraz. Aj to ti tu už niekto radil, aby si do bežnej reči vsúvala aj farby . ale pozor! Farby, ktoré sú typické - napr. červená jahoda, zelená tráva, žlté slniečko - nie napr. jablko - to môže mať rôzne farby. A zase začať s jednou, dvomi, keď budeš všetko okolo seba pomenovávať farbami, bude sa mu to pliesť a asi to aj pôjde obidvom na nervy. Je dôležité, aby mal tvoj drobček dostatok podnetov okolo seba, aby si sa s ním veľa rozprávala, odpovedala mu na každú otázku, zoznámila ho s encyklopédiami, kde môžete nájsť odpoveď na každú otázku a zrejme tam nájde aj okruh vecí, ktorý ho zaujíma a dieťa sa ľahšie učí cez niečo, čo ho zaujíma, či už sú to autá, zvieratá...Hlavne sa nestresuj, deti sa vyvíjajú skokmi a z vlastnej skúsenosti ti môžem potvrdiť, že mamičky preháňajú 😉 Dovoľ drobcovi všetko s tebou robiť, stále sa rozprávajte, ani si neuvedomíš, čo všetko sa naučí napr. pri varení - potraviny sú sladké, kyslé,slané...niektoré sa sypú, iné lejú - vyskúšajte prelievaním objem nádob v kuchyni, porovnávajte na kuchynskej váhe, počítajte jablká, zemiaky....Keby sa ti niečo nezdalo, obráť sa na učiteľky v škôlke, asi do nej chodí len od septembra, ale to je už dosť dlhá doba na to, aby dieťa poznali, prípadne na psychológa.

mamavera
14. nov 2011

čo sa týka farieb, dobre ti radí tinka, najskôr roztriediť - na kôpky napr. kocky, podľa farieb, začať s dvomi, tromi farbami a pomenovávať tak ako ti písala, zase začínať s dvomi, tromi, nie všetky naraz. Aj to ti tu už niekto radil, aby si do bežnej reči vsúvala aj farby . ale pozor! Farby, ktoré sú typické - napr. červená jahoda, zelená tráva, žlté slniečko - nie napr. jablko - to môže mať rôzne farby. A zase začať s jednou, dvomi, keď budeš všetko okolo seba pomenovávať farbami, bude sa mu to pliesť a asi to aj pôjde obidvom na nervy. Je dôležité, aby mal tvoj drobček dostatok podnetov okolo seba, aby si sa s ním veľa rozprávala,čítala mu rozprávky, odpovedala mu na každú otázku, zoznámila ho s encyklopédiami, kde môžete nájsť odpoveď na každú otázku a zrejme tam nájde aj okruh vecí, ktorý ho zaujíma a dieťa sa ľahšie učí cez niečo, čo ho zaujíma, či už sú to autá, zvieratá...Hlavne sa nestresuj, deti sa vyvíjajú skokmi a z vlastnej skúsenosti ti môžem potvrdiť, že mamičky preháňajú 😉 a to dosť, čo sa týka schopností ich detí. Dovoľ drobcovi všetko s tebou robiť, stále sa rozprávajte, ani si neuvedomíš, čo všetko sa naučí napr. pri varení - potraviny sú sladké, kyslé,slané...niektoré sa sypú, iné lejú - vyskúšajte prelievaním objem nádob v kuchyni, porovnávajte na kuchynskej váhe,do múky nasypanej na linke sa dá super kresliť, počítajte jablká, zemiaky....Keby sa ti niečo nezdalo, obráť sa na učiteľky v škôlke, asi do nej chodí len od septembra, ale to je už dosť dlhá doba na to, aby dieťa poznali, prípadne na psychológa.

mamavera
14. nov 2011

@mamavera Sorry chcela som opraviť preklepy, odoslala som to druhý krát. Aj ja sa vyvíjam skokovo, ale teraz smerom späť 😀

nelinka0401
14. nov 2011

nečítala som všetky príspevky ale baby majú pravdu.netreba to siliť a hlavne porovnávať.každé dieťa má svoje tempo a zaujíma sa o niečo iné.nútiť by si ho nemala aby si k tomu nespravil odpor.moja tiež chodí do škôlky a zdá sa mi,že ked bola doma vedela toho viac ako teraz 😒 je tam viac detí,nový kolektív.ako 3 ročná vedela pekne kresliť tvár..nakreslila kruh do neho oči,ústa,z toho hned dlhe nohy 😉 a teraz ju to už nebaví.rátať vie do desať a potom to pletie.farby vedela okolo 2.5 roku,ale tiež si dosť plietla.ale čo ju neprestalo baviť tak to je skladanie puzzle.to ju tak zaujme...má okolo tej 50 tky,či kolko je tam dielikov a na prvý krát to zložila.odvtedy len puzzle kupujeme.každé dieťa je iné.neboj sa..on do toho príde 😉 😉

kikafilipko
autor
14. nov 2011

@mamavera s tým olejom a vecami, ktoré sa sypú alebo lejú, to je skvelý nápad, určite to vyskúšame, prečo ma to nenapadlo 🙂 Malý strašne rád umýva riady, takže v kuchyni je ako doma 🙂

mamavera
14. nov 2011

@kikafilipko to isté môžete robiť pri upratovaní - niečo je sklenené, niečo drevené, niečo kovové - skúšať magnetom, niečo sa rozlialo - utrieť, papierová utierka je viac nasiakavá ako látková, kov je studený, hladký, tvrdý, koberec mäkký...je milión vecí, ktoré ťa obklopujú a ktoré tvoje drobča ešte len objavuje. Skúšajte, aké zvuky vydáva ryža nasypaná do malej plastovej fľaše, aké fazuľa, naťahujte po byte opasky, stuhy (môžu to byť cesty), porovnávajte ich dĺžku, šírku, niektoré budú rovné, iné kľukaté, môžete ich potom kresliť, najskôr do tej múky, potom na papier hrubším pastelom. Chce to veľa času a trpezlivosti, dieťaťko nikdy nesmie pocítiť, že si z neho sklamaná, keď ho budeš často chváliť a povzbudzovať, bude ho to motivovať k ďalším objavom. Nehreš ho za to, že objaví, že uhlopriečka obrazovky vášho televízora sa rovná obsahu jednej zubnej pasty....veľa mu spievaj, rozprávaj riekanky a stále mu dávaj najavo, ako ho ľúbiš

tanja61
14. nov 2011

@anjelicek26 no nemame ziadne tiez som rozmyslala preco ked kamoska oni maju 😒 budem sa pytat ucitelky mozno ina skola tak ine pravidla 😲

tanja61
14. nov 2011

@anjelicek26 ale jednoznacne som ok s tymto lebo 4rocne deti maju dost 6hodin v skole a nie to este doma 🙂

tigri
15. nov 2011

podla mna kazde dieta sa vyvija velmi individualne, do kreslenia by som netlacila ani ho nasilu naucila citat a pocitat alebo napr. farby a tvary by uz podla mna 4 rocne dieta malo vediet...ja napr. doma kvoli 2,5 rocnej dcerke casto hram taku hru, ze poviem farbu a ona beha po byte a hlada ju....4rocna dcerka sa vzdy rada prida a hlavne pomoze, ked mladsia nevie a maju z toho velku zabavu 🙂

co sa tyka inych veci, starsia je velmi vyspela a nepomozem si, vsetko sa na nu prirodzene lepi a prejavuje o to aj zaujem...napr. uz asi polroka sa jej vecer musi citat z detskej encyklopedie o zvieratach, takze vie take veci, co mnohi dospeli nie...normalne som rada, ze tam nie su aj latinske nazvy, lebo aj tie by podla mna uz ovladala 😀 a teraz prejavila zaujem dozvediet sa viac o ludskom tele, tak jej pustam dokument Bol raz jeden zivot a pod stromcek dostane dalsiu encyklopediu o ludskom tele....mam ju teraz nasilu brzdit? ratat vie po angllicky do 20, lebo ked idu v skolke do jedalne, ucitelka tak rata schody....po slovensky napocita min. do 40, ani neviem, kedy sa to naucila....ale napr. o citanie vobec nejavi zaujem, aj ked pismenka uz pozna, aj som jej raz naznacila princip spajania, ale nechcela to vediet, tak neriesim.....tiez sa obavam, co bude v skole, ale to vyriesime potom, teraz keby nemala dost podnetov, tak sa citi "nevyuzita" a je potom ako cert

silvusa22
18. nov 2011

kikafilipko ahoj, som tu síce prvý krát 🙂 , práve som sa zaregistrovala a pri čítaní si niektorých príspevkov ma hneď zaujal aj tvoj príspevok. Myslím si, že s týmto má problém viac mamín. Mám pomaly 5,5ročného syna a s niektorými problémami, ktoré opisuješ, som sa stretla aj ja. Neprečítala som si síce všetky odpovede, ale ak vás bavia dopravné značky, poradím alebo odporučím knihu - Bezpečne na ceste - Ulica. Je to v češtine, tvrdá väzba, 5strán. Môj syn na tom "frčal" veľmi dlho a pomohla mi naučiť ho tie najdôležitejšie pravidlá vonku, na ceste...ako sa správať, čo ktorá značka znamená, kadiaľ sa chodí peši a kde je miesto pre autá...Neskôr bola výborná aj kniha od Petra Stoličného Rozprávky o dopravných značkách I a II, ale to až okolo 5roku . Čo sa týka nejakého "učenia" - skôr som sa s ním o všetkom rozprávala, názorne ukazovala, veľa sme si čítali, chodili medzi deti do materského centra /Bublinka/... Keď mal malý okolo 4 rokov, kúpila som mu knihu pre škôlkárov a tá rozbehla naše"učenie", ktoré som však poňala veľmi hravo. On si na toto naše každodenné hranie sa tak zvykol, že si to teraz vyžaduje - rád rieši rôzne úlohy, kreslí obrázky, učí sa nové veci. Dokonca v materskom centre Bublinka je aj kurz pre predškolákov, "Hráme sa na školu" , ktorý navštevujeme a je to super, malý sa tam veľmi teší, baví ho to...Pracuje sa v malinkých skupinkách, hravo a veselo.Treba skúsiť. 🙂 Filipka by som nechala, nech vám sám ukáže, o čo má záujem, čo chce robiť. Ak ho chcete niečím zaujať, tak hravo, nenásilne. Z vlastnej skúsenosti už viem, že najhoršie je sledovať deti naokolo, čo ktoré vie, aké je tamto šikovné...a porovnávať. Nerobte to, uľaví sa vám. Držím palce 🙂

katarina1510
8. mar 2013

Dobrý den chcem sa opýtať či dieťa čo má 4.roky ba už malo vedieť hovoriť r,ľ,č.Dakujem

karolinocka
8. mar 2013

@katarina1510 Reagujem na tvoju otázku, lebo práve včera sa môj malý naučil "r" - 4 roky bude mať až v júni. Taká som šťastná 😀 , že to vie, lebo ja sama trošku ráčkujem (zásluhu na tom má babka - stále mu vysvetľovala, kde má dávať jazýček, keď to chce povedať - cvičil tdnka, tdnie, tdpaslík a pod. slová. Doteraz "r" nahrádzal písmenom "ľ" - to vie už niekoľko mesiacov. No a "č" vedel možno už v 2 rokoch. Písmená s mäkčeňom vedel odmalička - skôr máme opačný problém - mäkčene dáva aj tam, kde netreba - "Tata doniesol piču (pizzu - pozn. prekladateľa)" 😀

jolinka
8. mar 2013

sykavky, teda aj makke C by mali naskocit do 4teho roku, plus minus... 😉

R okolo piateho roku, napr. moja dcera R vedela ako 5.5 rocna, dalsia dcera tiez na 5 rokov skoro tabulkovo 😅 makke L nam naskocilo ako posledna hlaska, aj teraz dcera obcas nemakci a to ma uz 8,5 roka, musim ju upozornovat...

ak malemu do polroka nenaskoci spravne makke C, tak skuste logopeda, alebo aj hned .

jolinka
8. mar 2013

@katarina1510 tiez mam 4 rocneho syna, teda presne 4 a 2 mesiace, sykavky mu naskocili tesne pred 4tym rokom, uz sme mysleli ze sa nedockame, dovtedy hovoril stylom "ja tom Mitko" ...{ja som Misko}, R este ani nechyruje, takisto mu robi problem tvrde aj makke L...casto to jednoducho v slove vynechava..

katarina1510
8. mar 2013

Dakujem🙂

puzz123
Odpoveď bola odstránená
jarus1
29. mar 2013

aj moja malá má 4 rôčky a jej reč je už aspoň pol roka pekná a čistá 😵
minule ma dokonca zaskočila keď povedala: " rrrrrr " je aj v slove hrrrrať sa 🙂 😀
ale viem, že je veľa detí, ktoré ešte čisto rozprávať nevedia. Aj jej najlepšia kamarátka zo škôlky nevie a občas po nej opakuje jej šušlavú reč 😝

cake212
6. jún 2016

Ahojte, tak ja zijem v zahranici a mam dve deti. Jedna ma 3,5 roka a chodi do skolky. Ked mala 2 roky rozpravala basnicky. Momentalne hovori plynule 3 jazykmi, lebo manzel je zahranicny a skolka je tiez dvojjazycna a ja s malou anglicky aj slovensky. Pocitat vie do 40 vo vsetkych jazykoch, ovlada abecedu, v skolke maju uz zaklady matematiky, pisania, citania, takze doma riesime ulohy ako pocitanie, obtahovanie tvarov, pismen a cislic, citanie, vsetko hravou formou. Ked pojde do skoly v 6 rokoch tak bude musiet vediet aj zaklady citania pisania, matematiky a dva jazyky. Druha je zase pomalsia, co ma mrzi. Ma 2 roky a hovori malo, opakuje vsetky slova, ale sama od seba len zaklady ako ,,daj mi,, ,,kde si,, moja hracka,, atd. Chodi do inej skolky, lebo je malicka, a tam sa s nou hraju. Takze kazde dieta je ine. Prve je sikovnejse, rado sa uci a v dvoch rokoch sa ma pytali, ci ma tri roky. A tento druhy drobec nejako sa mu nechce. Ale nenutime. Uvidime, ako sa vyvinie. Zatial vyzera, ze je zrucnejsia na hudbu a stavebne veci, lebo aj to v skolke maju a ide jej to. Aj ked aku hudbu asi vedia dvojrocne deticky 🙂 A ja si osobne myslim, ze ked dieta bavi ucit sa, tak to treba vyuzit. Cez vikend ked su doma, ta starsia sama odo mna pyta knizku s aktivitami a za hodinu prejdeme cely zosit od labyrintov, spajanie spravnych obrazkov, hladanie rozdielov atd. Ked ju to uz nebavi, hra sa lego, alebo plastelinu. V skolke nam povedali ze medzi 3-4 rokmi sa formuju svaly na prstekoch a tie treba posilovat. Zo zaciatku deti vydrzia drzat ceruzku 5 minut a potom ich bolia svaly tak ju hodia o zem. A po pol roku vidim, ze ju drzi a kresli aj hodinu dve a trpezlivost sa zlepsuje.

andy2300
3. okt 2019

Tfxhdv