Dať, či nedať 4 ročné dieťa do škôlky
Dcéra ide mať 4 roky, zamestnanie v nedohľadne...dali by ste dieťa do školky, keď je matka doma???
😉 @jespera určite nebude. podľa mojich detí viem, že päťročné dieťa skôr pochopí, že ide do škôlky a že sa preň vrátiš. a väčšinou sa teší. ale 2,5 ročnému ťažšie vysvetlíš, že ho niekde nechávaš samé.
a čo sa týka toho venovania: nemala som problém sa venovať svojim trom deťom a aj si to vyžadovali, takže nebolo úniku. nikdy sa doma nenudili. keď som upratovala, upratovali so mnou, keď som varila, varili so mnou.... skrátka stále sme mali spoločné činnosti. nemala som problém dať trojročnému dieťaťu umývať riad (samozrejme nie všetok) a pod. a keď bolo urobené, tak prišla na rad zábava, výlety, čítanie ....
@mobilo aj mna tvoj🙂 nechce sa mi na to ani reagovat....myslim ze tato tema je ci dat 4 rocne dieta do skolky? tak sa tu bavme o podstate a nie o kritike nazorov ostatnych.....Jedna si mysli to - druha to....ja si myslim ze dieta od urciteho veku patri do skolky - ked ty alebo ostatne nie - neriesim.....A ked to tvoje dieta je take vynimocne - mozno mu nebude treba ist ani do skoly, co vies 😀
@renab presne moj syn je strašne citlivý starší a mi mu všetko vysvetľujeme a on si dá vela vysvetliť dá sa s ním super pracovať a vysvetlovaním ho vždy dostanem kam chcem. Minulý rok som nad školkou ani neuvažovala, lebo sme mali drobčeka a on to aj tak bral dosť žiarlivo a keby ho ešte dám do školky...ja aj dosť rozmýšľam nad tým aby nemal nejaký blok alebo pocit, že bol odložený a tak. Niekt, veci sa prejavia až v dospelosti. a keď som mu vtedy o školke rozprávala ni počuť. Teraz som ho pripravovala , že doobeda sa pojde hrať a na obed pre neho prídeme a strašne sa tešil...a nezobrali ho ale nieje to koniec sveta..
@jespera nehovorím, že je výnimočné a do školky som ho chcela dať možno keby si dáš námahu a prečítaš moje príspevky pochopíš....len som ti chcela napísať, že moje do školky nechodí a vie to čo vedia deti v školke je to o venovaní 😉 😉 😉 😉 a ja sa neprikláňam ani k jednému názoru ani k druhému už som písala....nemám radam keď sa niekde razí len jeden názor 😉 😉 😉 😉
@mussli zalezi od tvojho dietatka - ak je na skolku pripravene, co podla mna ako matka urcite vies, vidis ( teda ak si ty na neho, ju neni nejak choro naviazana a preto si budes nahovarat ze nie je )...
su deti pre ktore je podla mna uz v 2och rokoch skolka to najlepsie riesenie a deti ktore este v 4roch nemusia byt pripravene...
ine zeny ti ak tak, povedia svoj nazor vyplyvajuci z poznania ich deti... ja osobne by som sa tym neriadila - ak tvoje dieta nie je nejak precitlivele, tak ho do skolky daj... urcite mu to prospeje ( ak je teda u vas dobra skolka ) - socializacia je podla mna v momentalnom svete dolezitejsia ako nejake namemorovane poznatky - ja viem ze ty ako matka by si sa mozno pre neho rozdala... ale deticky potrebuju kontakt s inymi detmi bez tvojho dohladu, aby sa prebijali same, ucili sa zakladat si kamaratstva a riesit v nich rozne problemy....
nechces predsa v 40tke este nosit svojmu dietatku kakavko do postielky😀
@mobilo hm, v tej ziarlivosti by mu mozno kolektiv pomohol - co myslis?
moja dcera je v skolke od 2.5 roka - minuly rok sa nam narodil chlapcek a lepsiu sestricku ani nemohol mat... malinka ma uz svoje na svoj vek velmi vyspele kamaratstva, vie ako ma komunikovat v kolektive, ako si tam najst miesto, lahko nadvaezuje kontakty.... toto je podla mna nieco co matka dietatu da velmi tazko ( pesnicky a tak sa dokaze samozrejme naucit kazde dieta... ale tiez je tam otazka ked mam druhe babatko do akej miery sa mozem venovat tomu prvemu... ja teda neviem - mala som malinku teraz parkrat doma ale toho casu mi vela neostavalo - zvladnut sa to samozrejme da... ale v urcitom veku je to podla mna na ukor jedneho alebo druheho 😔 )
@mobilo tak mila pisatelka, uz som tu pisala ze pokial sa dietatu rodic venuje cely den so vsetkym a dieta je fakt sikovne -- neriesim, ale velmi velmi casto sa stava ze rodicia su v praci, dieta je vychovavane babkou pripadne este starsou babkou, a vysledok je ze 4 rocne dieta pride do skolky a nevie samo jest, plienky, rec na urovni 2 rocneho atd...zial toto je casto realita a moje skusenosti. To je na margo mojho "zaostaleho komentu a dnesnej doby".
@dai ale nám veľmi pomáha tatino. už som písala, bez neho by to bolo ťažšie. My sa im venujeme obaja . A keď sa narodil mladší veľa sme boli tak,že jeden s jedným a jeden s druhým teraz sú už parťáci už to je úplne o inom. a keď sa dieťa odloží do školky može mať pocit, že teraz prišiel brat a mňa dali preč . Ja nechcem aby boli ukrátený o niečo ani jeden ani druhý 😉 😉 😉 😉 😉 my sme spolu stále, stále vonku proste majú toľlko aktivít , že sa nemajú kedy nudiť a ani mi nie..
@jespera veď áno ale nemožeš podľa toho súdiť všetky deti. ja som tiež písala,že pokiaľ má dieťa sedieť pred telkou jke pre neho určite lepšia školka...ja nič v zlom. Mne je vlastne jedno kto čo robí. Ja robím to, čo je pre moje deti správne- teda čo si myslím 😉 😉 😉 😉 😉 vieš náš prvý syn bol veľmi náročné dieťa jemu sme sa od narodenia museli venovať 24 hodín ja teraz s dvomi si až tak nepripadám, že mám toho viac 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@dai len tvoja dcéra som pochopila,že chodila do školky ešte predtým ako sa narodil však? to je iné. Ale náš syn bol zvyknutý na celodenné venovanie a na nás. a prišiel braček a keby ho dám vtedy do školky viem, žeby to nebolo dobre 😉 😉 😉 ja to vobec neľutujem, lebo sú vďaka tomu neskutočný parťáci je medzi nimi vekový rozdiel 2 roky takže v podstate rovesníci. a starší mi neskutočne pomáha s mladším tá žiarlivosť trvala asi mesiac kým pochopil, že to, že prišiel mladší bráško neznamená, že jeho máme menej radi ale že ešte viac...Lebo ho ľúbi mamina, tatino a už aj braček
@jespera ahoj, prečo by malo ísť každé dieťa automaticky do škôlky od troch rokov? (dokonca skôr...) nerozumiem tomu...ja osobne si myslím, že ak sa mama alebo ocino dostatočne venujú svojim deťom, tak nie je logické, aby dali dieťa do škôlky, pretože tam sa deťom síce venujú, ale naozaj nemajú čas na individuálny spôsob výuky t.j. neučia predsa každé dieťa zvlášť, podľa jeho potrieb...kvôli "vzdelávaniu" by som dieťa do škôlky určite nedávala...(ostatne aj naša dcérka vedela toho dosť a nadrámec vzhľadom na jej vek, keď bola so mnou doma) ...ak má dieťa okolo seba dostatok kamarátov v rovnakom veku, veru sa rodičia vôbec nemusia ponáhľať s umiestnením do MŠ...lebo vlastne hravo zvládne aj neskoršie začlenenie do kolektívu....ja som dala našu dcérku od troch rokov len kvôli tomu, že my sme sa presťahovali, keď mala skoro 2 roky a nemala v novom bydlisku kamarátov v jej veku...(len pár známych, ktorých stretávali s ocinom na pieskovisku, alebo vonku na preliezkach...keďže ja som bola v polohe ležmo - rizikové tehu) a sama sa rozhodla pre kolektív, keďže je to extrovert, rada sa predvádza a potrebovala vždy veľké publikum a veľa detí, ktoré by mohla režírovať😀...a toto sa najviac prejavilo, keď nastúpila do MŠ...bola tam od začiatku celý deň a neplakala ako iné deti ráno, keď sme ju viedli do triedy, ale vtedy, keď odchádzala... 😉 ...
ALE naopak synčeka by som určite nechala doma, ak by som mala tú možnosť a nevrátila sa do práce... je to iná osobnosť...veľmi inteligentný, ale v tom veku t.j. ako trojročný nemal potrebnú "zrelosť" pre socializáciu do kolektívu...resp. nevyžadoval si kolektív, deti mu nechýbali...dokázal sa zahrať a "učiť" aj sám (napr. pozeral obrázky a sám o nich rozprával...nielen detské knihy, ale aj encyklopédie a pod.) ...takže, môj názor je, že hlavne treba brať do úvahy potreby dieťaťa, či ono prejavuje záujem ísť do škôlky a podľa toho sa rozhodovať - teda, ak ste doma a nie z dôvodu, že ak ho nedám do škôlky bude "menej inteligentné" ako ostatné deti, ktoré už tam chodia...
@mobilo dva roky rozdiel medzi deťmi je podľa môjho názoru úplne super. zo začiatku síce nič moc, ale časom sa ich záujmy začnú vyrovnávať a potom sa už netreba toľko venovať, lebo sa predlžuje čas, ktorý strávia spoločnými hrami. naproti tomu deťom s veľkým vekovým rozdielom alebo jedináčikom sa musíš venovať stále. či majú rok alebo osem rokov - stále ťa potrebujú ako partnera pre svoje hry, takže v konečnom prípade je to náročnejšie. viem to aj zo svojej skúsenosti. medzi staršími dvomi je rozdiel rok a 10 mesiacov a tretieho máme s odstupom 10 rokov od stredného. takže pri prvých dvoch som nebola tak v kurze, ako som teraz pri treťom.
ja, napríklad som do škôlky nechodila a až do výšky som bola "bifľoška" 😀 ...lebo ma to bavilo a rada som sa učila...myslím, že moji rodičia (aj keď chodili do práce) a moja babka, ktorá s nami bývala, sa nám - mne a mojim dvom bratom, venovali nadrámec...do klasickej škôlky sme nechodili...až na toho pol roka na predškolskú prípravu, ktorá bola priamo v škole, kde som potom v septembri nastúpila (ale, aj tak sme boli viac doma ako tam.. 😉 )
takze v konecnom dosledku sme sa zhodli - je to naozaj o individualnom pristupe rodicov a o kazdom dietati.
saru som dala do skolky, ked mala dva roky. kubko mal vtedy 3 mesiace. naozaj jej to len prospelo. naucila sa rozpravat, je samostatnejsia, ma rada spolocnost, neboji sa povedat si svoj nazor, ovlada kopec pesniciek...
@mobilo ja suhlasim s tvojimi názormi, aj ked dva roky dozadu🙂 kedze príspevok je z roku 2012. zazivala som to iste, dat do skolky, nedat do skolky. nakoniec som to skusila, a nas maly isiel do skolky ako 3rocny. bola to katastrofa, plac, trasenie, strach, lutost....vsetko sa v nom bilo. potom som sa rozpravala s kamarátkou - psychologickou, ktora mi povedala jedno prislovie, ktore psychológovia pouzivaju: 3rocne dieta nepatri do skolky, 4rocne to moze skusit a 5rocne to uz potrebuje. Je to pravda a dolezite je hlavne to, ze kazde dieta je ine a to treba pochopit. kazde potrebuje nieco ine. to, ze niekoho dieta chce socialny kontakt v 2rokoch, neznamena, ze aj 3rocne to vyzaduje. tak ako sme my dospeli rozdielni, tak su aj deti a ked je moznost nechat si dieta doma, tak preco nie? bola vypracovana studia, kde deti, ktore ostali doma s mamou, boli omnoho inteligentnejsie a nadanejsie, ako deti, ktore boli v jasliach alebo v skolke prilis skoro. je to tym, ze dieta ma pozornost od jedneho cloveka - vacsinou matky a tato sa mu venuje, rozprava, hra, sleduje co potrebuje. v skolke bohuzial je jedna pani ucitelka, ktora sa nema sancu venovat kazdemu dietatu. a tak je vsetko v nasom systeme nastavene ako sablona. ideme kreslit, ideme plavat, ideme na prechadzku, ideme proste robit to, co chce pani ucitelka. co tam po tom, ze dieta nechce prave kreslit, alebo nechce plavat. musi a hotovo. to dieta flustruje a deprimuje. takze ja schvalujem rozhodnutie kazdej jednej matke, ktora sa rozhodne, ze dieta da do skolky ovela neskor. poznam aj mamicky, ktorých deti nesli ani do predskolskej triedy, ku nim domov chodili ucitelky anglictiny a francuzstiny a pod., a z tych deti su teraz rozumni a nadani ludia. a socialny kontakt? ten je vsade naokolo. v obchode, na ulici, v restauracii, na ihrisku....dieta nemusi byt vyslovene preexponovane "socializáciou", niekedy staci mierne a pozvolne vytvarat socialne kontakty. dieta sa nauci zit, prezivat a fungovat v kolektive aj bez skolky. len k tomu treba aj zdravy prinos s postoj rodica. 😉 no a nas caka opatovny nastup do skolky teraz v sept, kedy bude mat maly necele 4roky. uvidíme, ako sme postupili....
@tara ahoj tak ja už som si to vyskusala na vlastnej koži. Syn starší išiel až do predskolky. Zo začiatku mal problemy, ale nie so skolkou ale s tým že tam boli už partie a tí do neho sacali a pod. Ale potom sa to zlepsilo a dokonca už chodí do škôlky rád. Mladšieho sme dali v 3 a to stale bojujeme. Strašne ľutujem , že som tam urobila. Keby som vtedy vedela , zr budem mat tak skoro tretie babo nedám ho. Zacal biť brata, všetko hádže. Každé rano problemy. Fakt škôlka zabíja jedinecnost. Ak je dieťa osobnost a nebaví ho vkuse robiť čo ostatní strašne v škôlke trpí. Na staršom vidím , že je v nom čo sme mu mi dali. Na mladšímladšom už vidím že robí a.rozpráva veci čo ma zo škôlky.
Nepovedala by som ze skolka zabija jedinecnost ako sa pise nado mnou. Skor trosku ustupi sustredenie len na seba, v prospech koletivu, schopnosti vediet sa zaradit a presadit. Niekotre deti to zvladnu lepsie, ine sa boria viac.
V 4r je vek tak akurat na skolku podla psychologov, moje jedno slo v 3,5 a druhe v 4,5 podla osobnostnych predpokladov, ked boli z mojho pohladu zrele. Ani jedno neplakalo ani nemalo iny problem.
Moja mala isla do skolky ked mala 2 roky a neriesila som pripravenost. Proste nebolo na vyber. Je v poriadku, bez psychickych problemov je velmi samostatna. Dnesna doba obcas vychovava egocentrickych podivinov ktorym sa musi vsetko prisposobovat a ktory sa tazko sami prisposobuju. Dieta ma byt v kolektive a cim neskorej sa do neho bude zaclenocat, o to horsie sa mu tobude darit. Kludne ma tetaz roznoste na kopytach, ale nedalo mi to. Za nasich cias sme chodili do jasiel od pol roka a tu sme. Normalny. Neviem, ale cim dalej tym viac mam pocit zvratenosti z tejto stranky. A to som registrovana uz par rokov, takze vidim ten posun. Je mi z toho smutno.
@mobilo skolka nemoze zabit jedinecnost. ak je dieta osobnost, je to v nom a to ziaden system neutlmi.
nauci sa sice prisposobit aj okoliu a normam (co nie je na skodu), ale jeho osobnost si cestu prerazi.
navyse este aj veci zo skolky sa daju ukocirovat, len treba o tom s dietatom vela hovorit. pytat sa na zazitky, hranie s kamaratmi, vypocut, ked sa stazuje, ucit ako sa s tym naucit vychadzat, najst rovnovahu medzi chcem a musim.
navyse nase mladsie je skutocne vyrazna osobnost samo o sebe a nemozem povedat, zeby skolka z toho odkrojila co len kusok. 🙂 naucilo sa prisposobit rezimu tam, nema s tym problem, ale stale je to ta ista osobnost, ktora ide svojhlavo zivotom za svojim a podla seba.
je to presne ten typ, ktory ked sa rozhodne, tak jeho vola sa rovna rychlotvrdnucemu cementu. sa "tesim" na pubertu.
Kočky táto téma už nie je aktuálna pre mňa...dcérka už ide na jeseň do školy... 😝
V skolke sa paci hlavne stadovitym ludom ktori potrebuju mat okolo svorku.
Vsetci normalni ludia ktorych poznam skolku neznasali.

@mussli ja mám úchylku ja stále v niekom niekoho vidím 😅 😅 😅 😅 😅 😅 už aj mm sa smeje na mne