icon

Dať, či nedať 4 ročné dieťa do škôlky

mussli
6. jún 2012

Dcéra ide mať 4 roky, zamestnanie v nedohľadne...dali by ste dieťa do školky, keď je matka doma???

raffaella
8. jún 2012

@mussli moja dcerka sla do jasliciek ani nie 2-rocna a bolo to vyborne rozhodnutie. Ako pisala uz @anjelicek26 dieta sa do skolky nielen "odklada", ale predovsetkym sa rozvija, smeruje dopredu, uci sa veci co sa daju ucit len medzi inymi detmi a pod. Len na priklad - doma sme si pustali rozne (slovenske) piesne a riekanky, ja som jej casto spievala, mala sa nikdy nepridala. Po tyzdni v jasliach vedela prvu (anglicku) pesnicky, teraz po par mesiacoch ich vie niekolko, nehovoriac o odplienkovani v 2. rokoch behom 1 tyzdna, konecne sa rozpapkala, tesi sa. Prednedavnom bola chora a boli sme doma - kazdy den sa pytala, ci uz konecne pojde do skolky. Neuveritelne jej to dalo vela, ja si neviem predstavit ze by teraz bola so mnou doma - tolko jej dava spolocnost seberovnych deticiek.

lenocka84
8. jún 2012

@mussli ahoj, keby sommohla dam ho teraz ako 2rocneho aj. zacal trosku do jasli, ale len obcasne, stoji to majland. ale skolku by som hned brala. doma sa so mnou nudi, chybaju mu deti, jeho vekova kategoria na rozne sibalstva, aj vazne veci, naucit sa nieco nove. ja by som nevahala ani chvilu 😉 😉 😉

renab
8. jún 2012

súhlasím s @mobilo, že všetko záleží na tom, ako to cítiš ty a aké máš dieťa. 😉
môj najmladší išiel tiež len do predškolskej, hlavne kvôli socializácii. chodila som do práce od jeho dvoch rokov a zverila som ho mame. škôlka mu nechýbala, aj v predškolskej sa nudil. lepšie mu bolo doma, len ja som cítila, že potrebuje sa naučiť existovať s rovesníkmi - keby nebol tento dôvod, tak do MŠ ani nechodí. 🙂

ivkaivka
8. jún 2012

moja dcéra išla do škôlky ako 2 ročná, každý mi vravel, že robím chybu... no urobila som to najlepšie. Po mesiaci krásne nabehla na škôlkársky režim, krásne napreduje a voľné dni si fakt spolu užívame. Na rodičovskej to bolo o rutine, nervoch, rozmýšľaní čo opäť jej navariť... a keď prišli upršané či mrazivé dni bolo to na infarkt ... škôlku a pani učiteľky si neviem vynachváliť, malá vie kopec básničiek, pesničiek, samoobsluha je perfektne zvládnutá, je samostatná ... no na druhej strane sa chce mojkať, stískať... a každý večer zaspáva s otázkou, či ráno pôjdeme do škôlky, ráno vstáva s úsmevom ... a keď príde víkend, či nejaké prázdniny, no parádička ... užívame si celá rodina... vrele odporúčam.
Ak sa obávaš, vyskúšaj, daj dieťaťu mesiac - dva či sa prispôsobí... ono Ti samo najlepšie napovie, ako ďalej... ale niet nad detský kolektív a pravidlá, ktoré sú v ňom vytvárané.

jespera
8. jún 2012

uz malo byt daaavno v skolke...to co je za blbost v dnesnej dobe nechat dieta doma len kvoli tomu ze matka nema pracu..!! Deti ktore sedia doma su na uplne inej urovni ako tie ktore chodia do skolky...Rozum sa mi zastavuje nad takymto zmyslanim.....

sisaha
8. jún 2012

@mussli samozrejme, ze dieta patri do skolky. Nauci sa veci, ktore by ti ani mozno nenapadli, ze by sa malo naucit. Takisto ide o vytvaranie socialnych väzieb, komunikaciu s rovesnikmi. A co mozes robit ty? Chodit napr. na jazykovy kurz (tych nie je nikdy malo) a zdokonalit sa, robota sa potom hned lahsie hlada.. 😉

majka826
8. jún 2012

@jespera prečo mam pocit že na mussli utočíš !!! to nebol jej rozmar ako pisala nebolo pre jej dcerku miesto ...a ak maš takto reagovať tak radšej v inej teme.... 😖

renab
8. jún 2012

@jespera ako to myslíš s tou úrovňou? nechápem.... to si naozaj myslíš, že dieťa, ktoré je doma je zaostalé?
môj syn bol doma skoro do šiestich rokov a nebanujem. toľko poznatkov, koľko mal on, nemalo ani jedno dieťa v predškolskej triede. tam má učiteľka na starosti 20 detí, matka má doma na starosti jedno alebo dve. plne sme sa mu venovali, vysvetľovali, ukazovali, chodili do prírody, robili pokusy, kreslili, maľovali, vyrývali, strihali, lepili.... môžeš robiť všetko doma s dieťaťom, čo robia v škôlke. jediné, v čom ti trošku dávam za pravdu je tá socializácia. ale verím tomu, že na tú by bol čas aj prvý polrok prvého ročníka.

lili_mia
8. jún 2012

@jespera lenže v škôlkach je taký trend, že najprv prijímajú 5ročné deti, potom deti pracujúcich rodičov a nakoniec ak zvýši miesto, tak deti rodičov, kde jeden je doma

januschka10
8. jún 2012

Samozrejme, ja som doma a maly chodi do skolky. Aj ked tu mame skolku len doobeda. Ale urcite je to pre neho dobre. Doma by sa nudil a musi byt s detmi.

betina1984
8. jún 2012

Ja som momentalne na materskej a dcera chodi do skolky. Nenechala by som ju doma, tri deti by som sama nezvladla, zblast ked este trochu ziarli a robi mi naproti. A jej je tam dobre, doma by sa nudila, robila zle, ja sa jej nemozem tolko venovat. Ale uvazujem, ze ju budem od buduceho septembra brat na obed zo skolky, to uz budu drobci vacsi. Uvidim, podla toho, ci sa jej tam bude chciet este spinkat.

betina1984
8. jún 2012

@jespera to je hlupost. Moja sesternica ma 19 rokov, v skolke nebola ani pol dna, celu zakladnu a strednu skolu mala same jednotky a to nemyslim len na vysvedcku, ucila sa velmi dobre a nejaka bifla z nej nebola, teraz robi prijimacky na pravo. Myslim, ze rodic, ktory si necha dieta doma a ma cas sa mu venovat, je podla mna na rovnakej, ak nie aj na lepsej urovni, ako skolkar. Tam je predsa len vela deti a ucitelky by sa museli rozkrajat.

ivett1
8. jún 2012

@mussli... tak na tej profilovej fotke fakt vyzeráš ako Michaela Čobejová🙂

mussli
autor
8. jún 2012

@jespera predpokladám, že tvoje dieťa je už dávno v škôlke 😒 ...ja som si ju chcela vychovávať sama a MD si užiť naplno, ved nám tak rýchlo rastú...ešte sa tam nachodí až- až a nič jej neujde... 🙂

mussli
autor
8. jún 2012

@lili_mia vidím,že vieš ako to chodí.. 😅 ...ale som aj rada,že bola dcérka doteraz doma, ja som si ju užila naplno, nič mi neušlo, ona dozrela a teraz je pripravená odísť od maminky.. 😀 ..viem, že je ten správny čas a ona sa vééélmi teší na detičky... 🙂 🙂

renab
8. jún 2012

@mussli tak to má byť 🙂 , spokojná mama = spokojné dieťa 😉

mussli
autor
8. jún 2012

@betina1984 tak pri tvojom prípade je to určite to najlepšie, ved by si sa zdivela ... 😀 😒

mussli
autor
8. jún 2012

@ivett1 hahááá 😀 žeby?? ...to preto mi je taká sympatická ked je v telke... 😀 😀

amouramour
8. jún 2012

@lili_mia nechcem byt zla, ale myslim, ze tento postup je aj spravny, nie?🙂bolo by blbe ak by pracujuca matka nedostala miesto v skolke ale dostala ho zena co sedi doma...

lili_mia
8. jún 2012

@amouramour tak nenapísala som presne, že tá žena doma má ešte dve deti 🙂 mňa tak vylúčili zo škôlky, mama doma s mladšou sestrou a tehotná, takže mám byť doma a dobre si pamätám, že som sa nudila .. moji rodičia nie sú na aktivity, v zmysle chodenie po výletoch, síce telku nezapínali, ale furt to bolo, tam máš izbu, tam sa hraj .. teraz si to vynahrádzam, chodím po výletoch, už aj sama, kedže teraz som singl a mama je v šoku a furt, zober ma so sebou .. no ani ma nehne, ked chce, nech si ide

ani po vonku veľmi nie, ja som chcela byť na ihrisku, nechápala som režim mladšej sestry a všetko sa riešilo krikom a buchnátom, aby som si konečne pohla .. mala som 4roky a nechala ma samú s kočiarom na ulici, kým ona nakúpila .. v dnešnej dobe nemysliteľné

amouramour
8. jún 2012

@lili_mia no ja to verim, ale itak som zastanca, pomoct tym ktori maju pracu, chcu pracovat🙂ved tie maminy robia aj na davky mamin co ostavaju doma...mna by to veru dost nahnevalo ak by moja dcerka nedostala miesto kvoli dietatu co ma mamu doma, ono beztak tych miest je strasne malo a bez vsimneho sa to casto nezaobide🙂

mobilo
8. jún 2012

@renab presne ako píšeš 😉 😉 😉

lili_mia
8. jún 2012

@amouramour som zvedavá, na ktorej strane budem ja o 3roky 🙂

jespera
8. jún 2012

@mussli ahoj, moja ma teraz 2,5roka - od septembra nastupuje. Ked si myslis ze to vies najlepsie - tak nechaj dieta doma, ale to co dietatu da kolektiv - to mu ty tazko das sama doma....ale to je na tebe. A rozmyslala si nad tym ako sa bude adaptovat potom - ked bude starsie a zrazu ho supnes do velkeho kolektivu? nebude to pre dieta tazsie?

jespera
8. jún 2012

@lili_mia ano mas pravdu, lenze teraz sa nebavime o volnych kapacitach v skolkach - ale o rozdhodnuti ci vobec dieta dat do skolky alebo nie🙂

mobilo
8. jún 2012

@jespera a nad čím sa ti rozum zastavuje? moj syn do školky nechodí 😉 😉 😉 v roku a pol vedel komplet rozprávať dokonca aj farby, je strašne bystrý, vnímavý, vie básničky, pesničky, už ako dvojročný vedel množstvo. Lebo pri každom zaspávaní sme sa rozprávali hovorili básničky, hovorili, že čo sme prežili. V dvoch rokoch bol komplet bez plienok, je strašne samostatný, ukecaný rozpráva celý deň a keď spí koľko krát aj zo sna. Vie si poradiť so všetkým, lebo nám pomáha s varením, nakupovaním, hrá sa s maldším bratom, poobede s kámošmi 😉 😉 😉 😉 😉 nieje doležitá školka ale kolektív 😉 😉 😉 😉
a jasne ak má dieťa pol dňa sedieť pred telkou a rodičia sa mu nevenuje jasne vtedy je na mieste dať ho do školky určite mu tam je lepšie...ale taký názor , že deti , čo nechodia do školky sú zaostalé mi príde smiešne a určite to píše človek, ktorý ešte nevyzrel....veď čo to má spoločné s dnešnou dobou??? 😅 😅 😅 😅 😅 ja neviem tak porodme dieťa a dajme ho hneď do jaslí aby bolo navyknuté a neplakalo za nami a nebolo zaostalé 😀 😀 😀 😀 😀 😀 fakt ma pobavil tento príspevok 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

mobilo
8. jún 2012

@jespera raz som čítala, že pre niekt. deti je aj lepšie dať ich do školky neskor lebo tie staršie deti už neplaču a neplače ani ono...fakt je to od dieťaťa 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

mobilo
8. jún 2012

@lili_mia no ja keď som deti nemala chcela som po roku aby som bola doma len 4 roky ale deti ma strašne obohatili....a uvidíme na rok ako všetko zvládneme a určite to bude niečo nové a určite aj dobré....

mobilo
8. jún 2012

a keď je pre dieťa ta školka taká obohacujúca a doležitá prečo neberú všetky deti???? sú aj maminy, ktoré chcú dať dieťa do školky a nezoberú ho...to nemá právo byť obohatené a nezaostalé????

jespera
8. jún 2012

@renab ked sa dietatu rodic venuje cely den - tak ako hovoris ty - klobuk dole, lenze zial malokedy je to tak....

mobilo
8. jún 2012

@amouramour to vážne tak funguje , že všimné????