Dať dieťa v 2 rokoch do škôlky?
Ahojte. Prosim poradte mi. Mame dvojrocneho synceka a v lete cakame druhe babo. Najprv sme uvazovali ho dat do skolky az v septembri, ale teraz ked sme zistili ze cakame druhe a v lete bojime sa ze na zaciatku jula sa nam narodi babo a tym sa bude citim odstrceny a potom ho v septembry supneme do skolky tak to este posilnime. Maly je novembrovy, cize na buduci rok v novembry bude mat 3.
Na jednej strane strasne miluje deti, az tak ze by ich obymal stale a tym ich aj zhadzuje a verim tomu ze sa niektore deti boja. A strasne ma rad spolocnost a neni problem ho dat ku nejakej znamej na cely den ani si na nas nespomenie. A na druhej strane pyta sa nam na zachodik, ale ked sme niekde v spolocnosti ho davame radsej sami, lebo sa pozabudne a cvrkne si a to sa bojim ze by mu tam supli pleny a nasa snaza by bola navnic. A dalsie vec je, ze strasne sa rad tulka aj k nam a ta najdolezitejsia. Zatial co sme mali deti u nas alebo sme niekde boli tak on bral stale hracky od nich. Proste sa s niecim hrali on prisiel a rychlo im to vytrhol z ruk a ked si zobrali dalsiu tak znova priskocil a zobral ci ju. Nevieme uz ako mu to mame vysvetli aby to nerobil. Skusali sme aj podobrotky aj pozlotky. Nastastie nestrka, nebyje. Tak ako dat ci nedat ho do skolky?
@alena2795 Ja som dala dcéru do škôlky, keď mala dva roky aj 9 mesiacov. A bolo to úplne super. Bolo tam takýchto detí viac a neviem si to vynachváliť. Staršie deti ju potiahli dopredu, všetko, čo nevedela, sa naučila rýchlejšie a bolo to super. Myslím si, že aj v klasickej škôlke prihliadajú na potreby malých detí, záleží však od učiteľky. A ja som tiež mala pocit, že to pre ňu ešte nebude, že to nezvládne, že je to pre ňu absolútne nevhodné, ale skúsila som a osvedčilo sa. Som maximálne spokojná a malá bola tiež. Jasné, že prvé dni plakala, ale iba prvé 3. Potom sa z nej stala asistentka riaditeľky 😀 Takže ja odporúčam. Ale píšeš, že bude mať 2 roky, síce neviem kedy, ale môže byť, že to je ešte skoro. Skôr keď bude mať 2,5, už je to reálne.
ja mam skusenost ze do skolky mi ho nevzali lebo nemal tri a mal stale plienku.....ale chodi do sukromnej skolky/jasle su tam deti rozneho veku...a vobec nebol problem aj ked zacal ako 15mesacny no nepochytali sme ziadne choroby a rychlo zapadol do kolektivu....najprv sice chodil len na par dni na pol dna...ale aspon cosi...mne to vyhovovalo lebo nablizku nemame ziadne babky....ja by som dala znovu keby sa mam este raz takto rozhodnut....ved skus na par dni na pol dna resp. cely den a uvidis ako sa mu tam bude pacit....
no maly ma este len 18mes ale rozmyslam nad tym ze by som ho az v 2rokoch dala 🙂 no ja som chcela do jasli lenze dostavam len rodicovsky a chodim do skoly ak by som ho dala do jasli zobrali by mi rodicovsky a namiesto toho by jemu platili jasle 🙂
Mne zobrali syna v 22mes. Do sukr.MS. Uvazovala som aj o jasliach, ale boli drahe, navyse syn sa mi uz sam najedol a bol uplne bez plienky. Vzali mi ho na skusku do MS a dopadlo to super. Prvy den trochu poplakal a potom uz vobec. Bol tam sice najmladsi, starsie deri ho ale ohromne potiahli dopredu, co by sa v jasliach nestalo. Pristup skvely, individualny, v triede bolo len 10 deti. S odstupm casu to hodnotim ako vyborny krok
Moja mala 2 roky a 4 mesiace, zvladla to super, plac nebol ani raz. Momentalne ma 5 rokov a skolku ma tak velmi rada... 🙂)) A sice plac bol, ale to nechcela ist zo skolky prec:D
@alena2795 rodičovský ti zostane, keď bude tvoje dieťa doma, v jasliach, v skôlke , u babky, opatrovateľky...
Existuje niaky príspevok o ktorý požiadaš a budeš dostávať namiesto rodičovského príspevku ak by si ho dala so jaslí, každý mesiac zdokladuješ koľko si zaplatila za jasle a jasle ti preplatia to je suma cca 230 eur. Rodičovský máš menej. Takže buď poberáš rodičovský alebo príspevok na jasle /neviem ako presne sa to volá/.
no mne aj v jaslach povedali ze prispevok mozem mat len jeden bud rodicovsky alebo mi buduplatit skolku 🙂 no jasle lebo jasle stoja 250e a rodicovsky mam 220 🙂 takze si mam vybrat bud jasle alebo rodicovsky 🙂

@alena2795 tuto otazku si najlepsie zodpovies sama. Pretoze kazde dieta je ine. Niektore zvladne kolektiv a odlucenie v 2 rokoch, ine aj v styroch s tazkostami. Musis si ho poznat trosku. Dalsia vec, co je dolezita, obehni si tie skolky a jasle, sama uvidis, ako to tam funguje a ci si tam svoje dieta vies predstavit. Vseobecne je dieta pripravene na kolektiv v tych cca 3 rokoch. Ja som uvazovala, ci a kam dam moje v 21 mesiacoch. Bola som v sukromnej skolke, ktora mi ale aj tak dost pripominala klasicku skolku a vobec som si ich tam predstavit nevedela, klasicka skolka mi prisla este nevhodna. Potom som bola v sukromnych jaslickach, ktore mi prisli super, 20 deti a tri ucitelky, pekne prostredie, nie prilis velke, aby sa tam necitili strateni a podobne stare deti. Potom som zasla k sukromnej opatrovatelke, ktora to s detmi vie, je im ako babka a ma cca 5-8 deti u seba doma v rodinnom dome. A hned som vedela, ze rodinne prostredie je pre ne to najvhodnejsie, kde by este nemuseli byt zmateni a dala ich k opatrovatelke. Maju to tam radi a maju radi aj svojich kamaratov, co tam chodia. Su spokojni.