icon

Dať dieťa v 2 rokoch do škôlky?

majkaa
28. dec 2011

Ahojte. Prosim poradte mi. Mame dvojrocneho synceka a v lete cakame druhe babo. Najprv sme uvazovali ho dat do skolky az v septembri, ale teraz ked sme zistili ze cakame druhe a v lete bojime sa ze na zaciatku jula sa nam narodi babo a tym sa bude citim odstrceny a potom ho v septembry supneme do skolky tak to este posilnime. Maly je novembrovy, cize na buduci rok v novembry bude mat 3.
Na jednej strane strasne miluje deti, az tak ze by ich obymal stale a tym ich aj zhadzuje a verim tomu ze sa niektore deti boja. A strasne ma rad spolocnost a neni problem ho dat ku nejakej znamej na cely den ani si na nas nespomenie. A na druhej strane pyta sa nam na zachodik, ale ked sme niekde v spolocnosti ho davame radsej sami, lebo sa pozabudne a cvrkne si a to sa bojim ze by mu tam supli pleny a nasa snaza by bola navnic. A dalsie vec je, ze strasne sa rad tulka aj k nam a ta najdolezitejsia. Zatial co sme mali deti u nas alebo sme niekde boli tak on bral stale hracky od nich. Proste sa s niecim hrali on prisiel a rychlo im to vytrhol z ruk a ked si zobrali dalsiu tak znova priskocil a zobral ci ju. Nevieme uz ako mu to mame vysvetli aby to nerobil. Skusali sme aj podobrotky aj pozlotky. Nastastie nestrka, nebyje. Tak ako dat ci nedat ho do skolky?

tinika
28. dec 2011

@majkaa mas presne take stare dieta ako ja a tiez je patrik :D a nam sa narodilo druhe teraz v oktobri takze som este o skolke neuvazovala aj ked sa ma na to vela ludi pytalo, ale v tvojom pripade by som to asi urobila, ved v lete uz bude aj ovela starsi ako ten moj teraz. Hoci si to musis zvazit, tiez tie choroby ako pisu baby boli dovod prečo by som ho teraz este nedavala, a tiez to ze si ho chcem este vychutnat :d lebo velmi rychlo fastie :D

katka1981
28. dec 2011

@damiankad, je to tazke skola a dieta, nechcela by som, ale ty to zvladas tak je dobre, snad sa ti podari vyriesit tento problem co najlepsie pra vas vsetkych, drzim palce

mojkamirka
28. dec 2011

avojte, no tak sa pridám do debaty aj ja, syn mal teraz v novembri tri roky, v septembri nastupil do skôlky, v máji sa nám narodila dcérka. Syn je poslednu dobu viac doma ako v skôlke, lebo sa nevieme uz dva mesiace zbaviť kaslu, ale snad to raz ustane, začiatky boli tažké, robil desný cirkus prvé dva týždne ako chodil do skôlky ale potom sa to zlomilo a začal chodit bez problemov. Len v skôlke za vsetko place ( ale to aj doma, dáko si musí vydupat svoje 😀 ), ale celkovo si zvykol celkom dobre, moc sa este nezapaja do hier, ale ucitelka hovorila že to časom príde. No doma na nom vidím, že hovorí prípadne ukazuje veci, ktoré som ho ja nenaučila takze sa ich musel naucit v skolke. A co sa týka chorob, dcerka mala iba raz upchatý nos, inak nič.

damiankad
28. dec 2011

@katka1981 tento rok som to doteraz zvladala...bola mamina moja na pn tak sa dalo..uvidime dokedy bude,...a ja som taký optimista ja sa spolieham že to nejak vyriešim 🙂

evabb35
28. dec 2011

@majkaa Môj názor : Nedať ešte do škôlky ani spoločenské dieťa.

Nástup do škôlky je veľká zmena pre dieťa aj pre celú rodinu. Obdobie nástupu do škôlky je obdobie dosť stresujúce. Aj deti, ktoré pred nástupom do škôlky sa javili ako samostatné, spoločenské, tak po nástupe do škôlky si doslova vyžadujú výlučne maminu spoločnosť. Takže je to potom aj pre rodičov dosť náročné obdobie. Samozrejme aj chorobnosť v rodine sa nástupom do škôlke zvýši - s tým treba dopredu počítať.

Nástup do škôlky by som odložila na také obdobie, kedy v rodine bude čo najmenej zmien a stresu s tým spojeného. Keď je u dieťatka tých zmien a stresu priveľa, tak sa to odzrkadlí na väčšom výskyte rôznych problémov, ktoré by inak nevznikli.

Ťažko nájsť pre nástup do škôlky také vhodné obdobie, aby aj tá zvýšená chorobnosť v rodine nespôsobila veľké problémy, ale obdobie príchodu novorodenca do rodiny určite tým vhodným obdobím nebude.

evabb35
28. dec 2011

@majkaa Moja skúsenosť - chorobnosť v škôlke sa nezávisí od veľkosti kolektívu. Stačí jedno jediné choré dieťa a jeden zaneprázdnený, nezodpovedný rodič a nakazí aj ostatné.

dorrottka
28. dec 2011

velkost kolektívu - ved práve, čím viac detí, tým vyssia pravdepodobnosť, že sa tých chorých deti, resp. nezodpovedných alebo zemstnaných rodicov chorlavých detí najde viac. Bohužial, v praxi je to o tom, že rodic nemoze byt stále doma na očerke s dieťaťom, lebo hned má problém v zamestnaní - preto dávajú deti do školky aj choré - to je proste realita.

zuzana581
28. dec 2011

@majkaa Ja by som určite nedala. Až ten budúci rok v septembri.

sorciera24
28. dec 2011

@majkaa moj maly je od septembra v skolke...cize nastupoval, ked mal 2 roky a mesiac anemozem si to vynachvalit...nelutujem....on je velmi narocnblaznitnudil sa doma...isli sme sa obaja zblaznit...teraz sme obaja spokojni...ja v praci, on v skolke...proste on je typ, ze potreboval kolektiv....videla som to na nom a vidim, ako mu skollka robi dobre a avela sa tam naucil....vobec neplakal, prisposobil sa hned, proste super a to este v podstate nerozprava.......ale vidim pokroky....takze ja som jednoznacne za skolku....jasne, ze zavisi od dietata ako ej pripravene....proste moje bolo 😉 ...co sa tyka chorobnosti, priprav sa.....nastupom do kolektivu je viac chorob, dovtedy nebol vobec chcory, teraz uz bol 3krat 😒 a bohuzial je to o tom, ze neiktori rodicia su aki su a davaju chore deti do skolky a neurobis s tym nic, lebo si pozhanaju papiere od doktorov, ze maju alergie, chornicke sople a pod. ale ja viem rozoznat hlienovy kasel od alergickeho...ale bohuzial.....peniaze vladnu svetom 😠 ...ale je to jedno, ked nie teraz, tak to bude zazivat o rok......inak sme z MT, tak ak xces info, IP 😉

janinah
28. dec 2011

tiež mám syna novembrového /30.nov./ a do školky nastupil 1.nov. teda skoro 3ročný...na tvojom mieste syna dám do školky čo najneskôr a to kvôli imunite,aby bol čo najmenej chorý /chorobnosť na začiatku "škôlkovania" sa zvyšuje/ a čo najmenej chorobu príp.prenášal na babetko....

len.petra
28. dec 2011

@majkaa a čo tak dať ho do škôlky od budúceho januára?
1. Bude už dostatočne psychicky a sociálne vyzretý
2. Nebude mať pocit, že je hneď po narodení bábätka odstrčený
3. Druhé bábo už bude mať pol roka a lepšie sa vysporiada s chorobami ako novorodeňa
4. Nebudeš musieť s novorodeniatkom behať pre malého do škôlky

... ak máte tú možnosť, dala by som ho od januára 2013.

lienockaa
28. dec 2011

@nibiru-imunoglukan sa nam neosvedcil, bral ho skoro 4 mesiace, uz pred nastupom do skolky zacal..ani echinacea..teraz skusam colostrum..haluz, lebo bol kojeny dva roky a ja mu teraz davam nejake kravske kolostrum..

evabb35
29. dec 2011

Moja skúsenosť je taká, že chorobnosť v škôlkach je tak vysoká, že dieťa je v konečnom dôsledku viac doma ako v škôlke....a choré spoločenské dieťa ostáva žiť v izolácii, pretože s chorým dieťaťom nemôžeš už ísť nikde, ani na detské ihrisko, ani na výlet, ani do divadla a kontakty s rovesníkmi sa musia z dôvodu ochorenia ešte viac obmedziť...navyše to obmedzuje celú rodinu...celá rodina sa musí prispôsobiť liečebnému režimu dieťaťa.

Môžeš stravu doplniť o výživové doplnky ako tu spomínala lienockaa, ale chorobnosť dieťaťa nástupom do škôlky tým neovplyvníš...možno ochorenia budú mať miernejší priebeh...neviem...moja skúsenosť je taká, že napriek výživovým doplnkom sme dôsledkom nezodpovednému prístupu niektorých rodičov v škôlke museli skôr či neskôr pridať aj domácu liečbu.

majkaa
autor
29. dec 2011

@tinika no to je neuveritelne, ked som kukla tvoj profil, tak naozaj mas tak stareho Patka ako my a vies co ma este viac zarazilo, ze pravdepodobne budeme mat druheho chlapceka a uz mu hovorime Risko 😀. No vies ja uvazujem ci ho dat teraz od januara alebo az od septembra.
@sorciera24 ahoj no to si ma povzbudila. Strasne vaham, ale co clovek vaha ale zistila som ze teraz o januara bude aj problem niekde nast skolku alebo jasle. Napr vcera sme boli v Tulipe a tam sa tak hral s detmi ze az. Sameho ho to nebyvi. Nepatri medzi uplne aktivne deti, ale urcite nie medzi sedacie a mamickovske. Prosim ta kde tvojho maleho zobrali alebo co si myslis kde by nam ho mohli zobrat aj teraz od januara, lebo na nete nic neviem najst.
@len.petra to neni zly napad, ale vies aky je zly stav v skolkach. Ked nenastupia od septembra tak ich nezoberu vobec. Ved keby som sa moznoze rozhodla aj teraz dat od januara maleho do skolky tak mi ho moznoze nikde nezoberu, lebo bude vsade plno a to sa bojim, ze by sa stalo aj na buduci rok. Ale inac dobry napad.

sorciera24
29. dec 2011

@majkaa no, skor ako 3rocneho ti ho vezmu len sukromne skolky, moj chodi na Zvolensku na Sever, ale som velmi spokojna........a treba sa ist popytat priamo do skolky.....inak aj my mame Riska 😉

majkaa
autor
29. dec 2011

@sorciera24 to vazne, to je sila a my sme si to meno vyberali aj kvoli tomu, ze teraz sa moc nedava, ale je krasne 😵 . No prihlasku sme si dali na tu Zvolensku do tej sukromne od septembra a na Hurbanku. Tym ze sme z Kosut II tak by nam skor vyhovovala ta Hurbanka ale budem stastna aj za tu Zvolensku. A tvoj chodi to tej sukromnej alebo tej vedla. Na ale v septembry nebude mat este 3 roky ale 2 aj 9mesiacov tak hadam nebudu robit problem. No a prave o tom hovorim, ze ja tu pisem, ze ci ho dat alebo nedat a ono je to skor o tom, ci ho niekde zoberu.

sorciera24
29. dec 2011

@majkaa do tej sukromnej na Zvolensku, ta vedla je Druzstevna aje mestska....sukromne beru uz od 2 rokov...preto tam...

tinika
29. dec 2011

@majkaa tak to je parada >

tinika
29. dec 2011

@majkaa takze chcete zase chalanaD

len.petra
29. dec 2011

@majkaa keď podáš teraz (február-marec) prihlášku s tým, že by nastúpil v januári, tak ak by bolo voľné miesto, tak Ti ho vezmú

majkaa
autor
30. dec 2011

@sorciera24 ano tam sme dali prihlasku uz v septembry, ze chceme s nastupom od septembra, ale teraz zvazujem ci uz aj teraz od januara by nesiel. A kolko je tam deticiek v jednej triede?
@tinika nam to je jedno ci chlapcek alebo dievcatko hlavne aby bolo zdrave.
@len.petra my sme si dali prihlasku uz v septembry 2011 ale povedali nam, ze keby sme chceli od januara, ze budu uprednostnovat deticky ktore chcu od septembra aby mali vyplneny cely rok.

sorciera24
30. dec 2011

@majkaa na zaciatku ich bolo 15 a teraz postupne este nejake 3 vzali, myslim, ze ich je teraz 18.....tych malych myslim....

majkaa
autor
30. dec 2011

@sorciera24 tak nas by bol asi s tvojim v triede, lebo teraz v january bude mat 2 roky aj 2 mesiace. Len neviem kedy sa tam mozme ist opytat, lebo urcite teraz su zatvoreni a kedy ju prosim ta otvaraju? a niekolko dni predtym tam niekto nebude? Alebo nemas kontakt na niekoho?

sorciera24
30. dec 2011

@majkaa len neviem, ci ti ho vezmu, lebo aj tie deti, co nastupovali v novembri, mali prihlasku uz od marca....ale chod sa spytat...priamo pani riaditelky....skolka je do 8.1. zavreta, takze az od 9.1. tam niekoho najdes....ale priamo chod za riaditelkou.......

majkaa
autor
30. dec 2011

@sorciera24 no ved to ci by ho aj zobrali, pojdeme sa spytat.

tinika
30. dec 2011

@majkaa pozeram tvoj pas, uz vies ze to bude chalan? hehe ci len tak podvedome? no jasne, zdravie je najdolezitejsie, ved ja by som svojich chalanov nevymenila za nic

zuzanaadam
2. jan 2012

ja mam syna 4 roky a od 1,5 chodí do sukromnej skolky a som rada lebo le podstatne sikovejší výrečnejší ako jeho kamarati z okolia podla mna mu to velmi prospelo. no nie su jasle ako jasle.

alena2795
12. okt 2014

ahojte chcela by som sa opytat je dobre dat 2rocne dieta do skolky? 🙂 chodim do skoly este a neviem ci by mu to pomohlo 🙂 niekto hovori ze to na jeho psychiku by bolo vela kedze bude mat este len 2roky 🙂

mamulienka30
12. okt 2014

@alena2795 - do troch rokov patri dieta do jasli, alebo teda od 2,5 roka do nie preplnenej skolky. V triede s 25 detmi sa taky drobec uplne strati a nebude sa dat prihliadat na jeho potreby.

alena2795
12. okt 2014

takze je lepsie dat ho do tych jasli 🙂