Deti sa nechcú v škôlke hrať s mojou dcérkou preto, lebo je cigánka
Ahojte ženy, idem sa vyzalovat, ako potešiť moju dcérku 5 ročnú, akurat sa rozprávame a povedala mi ze sa snou nikto nechce v škôlke hrať pretože je cigánka 😪Tak mi je jej ľúto no ako ju potešiť... Pýtam sa jej a co si robila potom celý deň, povedala mi ze som sedela a pozerala do okna. Ze keď sa ide hrat s deťmi povedia jej ze nechcú sa hrať s nou... Joj ženy neviete si ani predstaviť ako mi je clivo preto. Poraďte mi niečo prosím... Ďakujem
@lauriema ahoj, je mi luto co tvoja dcerka preziva a ja ako mama by som tiez bola nestastna. Moje deti chodili tiez do skoly s romskymi detmi a boli to deti neposlusne bez vychovy z osady, ale u nas nielen doma ale aj v skolke a skole ucia deti roznorodosti, ucia ich ze nikto za inu farbu pleti nemoze, ucia ich brat ako kamaratov, proste u nas je to riadne vo vzdelavacom programe uz v skolke a ma to velky osoh. Na tvojom mieste by som nesla za ucitelkami ked sa obavas ale za riaditelkou a slusne sa informovat ci vie aky rasizmus vo vasej triede je.
Este mozno by som poradila, neviem ci poznas vsetkych rodicov zo skolky, ale urobit na messengeri skupinu s nazvom triedy v skolke a pridat tam rodicov co poznas. Opisat situaciu, ako je dcerka smutna, ze ona je slusne vychovana a nevidis dovod preco by sa mali ku nej niektore deti spravat tak ako sa spravaju, opíš im to. Tak by som ich poprosila ci by si s detmi nemohli pohovorit ci je nejaky taky problem v skolke a ako ho vnímajú, ako reaguju, a prehovorit niektorym do duse. Ak je niekto konkretny kto jej robi najviac zle, obratit sa urcite na rodicov osobitne nie v skupinke .
Je mi to fakt luto, deti by mali byt stastne ❤
:( aj mňa tak diskriminovali neviem prečo nie som rómka 🙂 mala som dlhoročne depresie žiadne sebavedomie každý deň som v škole trpela vydýchla som si až po strednej škole ... V robote to isté nechápem prečo som mala vždy takých ľudí v okolí. Dostala som sa z toho ale trauma riadna ...rodičia to neriešili ..
Booooozeeeeeee....
Neviem ako to riesit...ale ja si teda pamatam ze so mnou v skolke aj skole bolo veeeela ciganov a bolo to priserne decka sa im smiali odstrkovali ich ja som mala kamosov a kamosky len ciganov...
Neviem nema tam ani jednu jedinu kamosku? Kamosa?
Urcite jej povedst nieco v zmysle ze ju nepoznaju preto ju neberu nech je sama sebou ze je lubena najkrajsia a najsikovnejsia a decka musia dospiet...
A teda s ucitelkami sa porozprsvst co su na dovolenke ci co..
Drzim palce aby sa to zlepsilo 🥰
Toto sa az zle cita 😥 musi to byt hrozne. deti sa nerodia rasistami, tieto nazory nemaju z vlastnej hlavy.
Na Slovensku rasizmus fici vo velkom. Ma dojalo ked si na sk dali ako profilovku ze black lives matter, hypokrati.
@lavender273 slovaci su v tomto ozaj mimo...
Ci farba pleti ci nabozenstvo ci krajina povodu ci orientacia...
@lauriema treba....mne sa posmievali v skole kvoli vlasom ...
Mam sialene kucerave a huste vlasy...fakt som ich preklinala celu skolsku dochadzku...
A teraz tie buchty co sa mi najviac posmievali ze jooooj ako ti zavidim vlasy ja ziadne po porode a detoch nemam..
Takze ono to pride....
@lavender273 Ach vieš ťažko písať o rasizme, ten tu je, bol, a aj bude vždy, je len veľmi málo pravdepodobné že zmizne... Teda nepravdepodobné asi, ostáva nám len dúfať ze rozum ľudí pokroči a ze sa budu navzájom rešpektovať 🤟
@asia83 prepac, ja som ucitelka, sice nie v skolke, ale ulohou skoly/ skolky je vychovavat a vzdelavat. A vychovavat aj k tolerancii...ucitel dokaze vela.a toto su vazne veci.keby niekto dopadol ako dcerka autorky v mojej triede, brala by som to ako ucitelka ako obrovske profesionalne zlyhanie
@lauriema ahoj, je mi ľúto, čo prežívaš. Trápi sa dieťa, trápi sa aj mamka. Zajtra sa určite porozprávaj s učiteľkou. Uvidíš ako bude reagovať, či kľudne alebo bude nervóznejšia. Stoj si za svojím. Rovnocennosť. A povedz jej, že ona je tam na to, aby deti spájala, učila ich, ona je tá, ktorá sa im má venovať. Som veľmi rozčúlená!!! Ak by si po čase nevidela rozdiel, určite daj sťažnosť. Verím, že bude všetko v poriadku a zajtra na vás budem myslieť. 🙂
No tak toto nedopusť určite choď za triednou učiteľkou a porozpravaj sa pretože môže dôjsť aj inim veciam môžu sa jej vismievat , pluť naňu a ine zle veci potom vám ani nebude chcieť do školy chodiť a bude zle predca len toje male dievčatko ako sa môže cítiť keď je tam sama celi deň nikto sa snou ani nerozpráva ani nehra chudatko toto už neni normálne ake rozdiely robia či je tom rom alebo bieli toje jedno jeto normálni človek tak maju to rešpektovať.
Musíš sa za ňu postaviť. Nekupovať si spolužiakov darčekmi. Nauč ju byť hrdá na to aká je a kým je. Veď je to blbosť, farba kože, vlasov..... sla by som sa porozprávať s učiteľkami. Ja som zažila takúto šikanu voči rómskemu dievčatku len raz na dovolenke, ale padla mi sánka, že vedia byť deti až také kruté....
...to je zvlastne, lebo deti toto malokedy riesia. Moj jedenastrocny syn nevie odlisit Roma od neroma 🙂 Nevie kto je Rom a ani 8 rocna dcera to nevie. Niekedy povie ze cernoch, ale neriesi ci sa s takym hrat alebo nie. ked si sadnu tak sa hraju ked si spolu nesadnu tak sa nehraju, ja v tom predsudky nemam ziadne. Tento rok do synovej triedy nastupilo romske dievcatko. Syn mi stale tvrdil ze asi je cernoska ale nie uplna lebo nie je taka cierna ako cernosi alebo je z nejakej krajiny kde su tmavsi ludia. Ani ho nenapadlo ze Romka, pre neho Romka je to iste ako napr. Turkina skratka tieto deti nevie zadelit a je mu to uplne jedno. Ale je super, dievcatko zapado do kolektivu uplne perfektne, navyse je aj velmi sikovne. Moja dcera mala tiez taky problem ale trval len chvilu. ked nastupila do skoly v zahranici a nevedela ani pol slova v ich jazyku, stale chodila smutna ze sa s nou deti nechcu hrat, lebo im nerozumie a ani ona im nic nevie povedat. Trvalo to par dni kym si deti na nu zvykli a zacali spolu normalne fungovat aj napriek tomu ze si slovne nerozumeli este par mesiacov 🙂 Povedz ucitelke nech jej pomoze lepsie sa zaclenit do kolektivu. Deti rozhodne nemaju v sebe robit predsudky a vyclenovat niekoho koli farbe pleti a slovu Rom nerozumeju, pokial im to niektori mudri rodicia nevysvetlia aj so slovami s takym sa nehraj. Bez tohto vysvetlenia je pre nich Slovak, Madar, Rom, Korejec, Iranec,...rovnaka kategoria = clovek ako kazdy iny.
@lauriema Presne tak je to z domu. U nas v rodine nikdy ani jedno rasisticke slovo. Starka este vzdy povedala ze ja sa raz vydam za pekneho romskeho chlapceka suseda co chodil do skoly popod nase okna.
Teraz zijem 16 rokov v Kanade a tu je rasizmus na inej urovni (nie az tak silny ako v USA, ale je). Co je ale dolezite je osveta a vzdelavanie a zakony a media a skoly. Ak sa to clovek nenauci doma, je mu to do hlavy vtlkane vsade kde pride. A toto musi zacat aj na Slovensku. Je to neuveritelne ako je na Slovensku tolerovany rasizmus... vety ako napriklad: ciery ako cigan, smrdi ako cigan, chodi oblecena ako ciganka su uplne bezne a nikto sa nad tym nepozastavi a nikto proti tomu nic nepovie. Fakt je ze ked som zila na Slovensku, tak som si to ani neuvedomovala ale teraz po 16 rokoch zivota v Kanade, ked sem do fora niekto take nieco napise, tak mi to hned udrie do oci a uz som aj zacala ludi na to upozornovat ze to je rasizmus.
Takze ja by som za ucitelkou urcite isla. To je otrasny postoj ze oni to nejdu riesit, ze to nechaju na rodicoch. Mali by si pekne spravit tyzden (alebo aj mesiac) s tematikou rasizmu a pekne tie deticky vzdelavat... primerane veku.
Len vysvetlovat dcere, ze byt romka je skvele, ze ma na co byt hrda, ze romovia maju uzasnu kulturu, vrodenu lasku k hudbe a zvieratam, nadherne ludove piesne, vysivky a uzasne jedla.... ale to urcite robis.
@andreatytler v ktorej provincii zijes?
@matapo presne, ak toto riešia deti v škôlke, tak jedine ak to majú od rodičov
Môj syn sa narodil a vyrastá v multikultúrne krajine a ako škôlkar bol úplne “farboslepý”, v tomto veku decká absolútne nerozlišujú farby pokožky (vôbec im to nedobíja) ani nedokážu podľa iných znakov rozoznávať rasy
Aj teraz ma kamarátov rôznych rás a rôzneho pôvodu, keby som ich osobne nevidela, tak syn doteraz nevnima rozdiely, napríklad ma kamaráta Mohameda a vôbec netuší, že je Moslim, že jeho iný kamoš je polovičný Číňan, jeho naj kamoš polovičný Indián a tak by som mohla vymenovávať rad za radom decká s ktorými sa kamaráti...Teraz začal “randiť” so spolužiačkou a prirovnal ju k jednej herečke- beloška, blond vlasy akurát dodal ze ma čierne vlasy a tmavšiu pokožku, nakoniec vysvitlo že až takú tmavú ako jeho kamoš Kingston, ktorého osobne poznám a viem, že je to mulat 😅, synovi vo veku 12 rokov to stále nič nehovorí a ani to nepoužíva pri opise ľudí (pričom ja si to napríklad vsimnem ako prvé ) a už vonkoncom si nevyberá kamarátov podľa toho k akej rase patria (to samozrejme ani ja, moja naj kamoška je Indka, na Slovensko by som sa neodvážila ju pozvať)
@lauriema
Žiaľ Slováci sú rasisti a učia to deti už od mala.
Osobne by som išla za učiteľkou a porozprávala sa, či je naozaj odstrkovaná koli tomu, že je Rómka a ak áno trvala by som na tom, aby učiteľka s detmi pracovala a okamžite stopla akékoľvek prejavy rasizmu, chúďatá deti, tie žiaľ za to nemôžu, čo im od mala rodičia vštepujú
@miadi Ontario. A ty?
@asia83 ale učiteľky predsa tiež deti vychovávajú - ovplyvniť všetko nedokážu, ale sú s ními väčšiu časť dňa, tak prosím nevrav že majú dať hlavu do piesku.. byť učiteľom je poslanie a má tiež dopad na výchovu detí.. o to aký je kolektív v triede sa musí zapríčiniť aj učiteľ, je to hlava kolektívu.. nie, ak má učiteľ autoritu a normálny náhľad na život, deti vo svojej triede vie viesť tak že od neho preberajú aj názory.. mám tri deti v inštitúciách, každý má iného učiteľa a vždy vidno na kolektíve ako ich vedie..
@lauriema určite by som si pohovorila s učiteľkou, ak.by to nemala záujem.riesit tak aj s riaditeľkou.. toto sa stavať nesmie - nie len že kvôli farbe pleti, ale kvôli čomukoľvek.. ja mám dcéru čo má tiež tmavu pleť, kamarátku má tmavú spanielku, trocha som sa bála či to niekto nebude riešiť (podľa toho čo vždy citam na nete som sa trošku obávala) - ale zatiaľ taký problém nebol.. vždy sme mali šťastie na dobre pani učiteľky, ktoré problémy riešili a nie hádzali rukou.. žijeme ale pri BA, možno tu sa to berie troska inak ako v iných kútoch Slovenska..
@lauriema taketo veci urcite ries hned! Najlepse je zvolit retoriku, ze oslovujes ucitelku s prosbou o pomoc.. Ludia sme rozny, tak aby to nebrala osobne, ze ona zlyhava a nestavala sa do opozicie (mame taku vo skolke).. Ale nenechaj sa odbit! Ono v konecnom dosledku je pre to dieta jedno, preco je odstrkovane.. A ak ucitelka citlivo nezasiahne, podla mna sa to nezmeni..
och chuda male.. je mi z toho smutno.. A aj dcerke sa pokus to citlivo vysvetlit.. Drzim palce

@kubkovamama Véd to ze v škole sa stým ešte stretne, musím jej to nejak jemne vysvetliť ze na svete existuje viacero rás...