Do škôlky v septembri 2011
ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..
zienky co si myslite o tom, ze ked dieta rano place ked odidem tak ucitelka ho odnesie do spalne na lehatko a necha ho tam plakat?? mne osobne sa to nepaci ale zas nechcem prehanat aby si to ucitelka zle nevysvetlila... maly chodi do skolky dnes 4 den o 2 mesiace bude mat tri roky .... vdaka za názory
Moja sice neplace, ale pani ucitelka vravela, ze maju "kutik na plakanie" priamo v triede. Cize kym dieta place, je v kutiku, a potom ked sa uz chce ist hrat, staci prestat plakat 😅
no...u nas po vcerajsom katastrofalnom rane plnom zachvatov placu to poobede nebolo az take zle, ucitelka povedala, ze tak striedavo oblacno a dokonca mi vecer povedal, ze sa mu tam paci dievcatko s ktorym opravoval domcek 😀 tak konecne sa mu tam aj nieco- alebo skor niekto paci 🙂 ale dnes rano zase smutok a plac, tak uvidime co budeme mat zase poobede... ale dnes ho berem uz o dvanastej, lebo ideme prec, takze bude mat aj dlhy vikend, hadam to od pondelka nebude zase horsie... 🙂
@bubatinko podla mna je to strašne. Ja by som asi dala dieta do inej školky. Viem že je to prehnane ale určite by som to takto riešila. Aj ta plakacia miestnost.. Je predsa iné keď tam deti už chodia dlho a len občas maju slabu chvýlku a polačkaju, ako keď su tam prvý krát a je to pre nich nove prostredie. Moj drobec zvláda školku celkom dobre. Sice ráno ked sa lučime tak plače ale ja stále sa schovam a čakam pokial doplače..trvá to asi minutu. Ale učitelka sa s nim celu dobu rozpráva a snaži sa ho zabavit..aj ostatne detičky ktoré plačkaju.
@bubatinko
@zitaje no u nas praveze ak rano niektore deticky placu,vezme na ruky,pohladi,aj pusinku na licko dostanu,ta nasa,co je momentalne na rannej smene je fantasticka,neseparuje deti bokom len preto,ze placu,skor sa snazi odputat ich pozornost na nieco ine,zapoji ich do hry medzi deti,ktore su uz v triede,rano som pocula ako tomu mojmu vravi,aha uz je tu aj Samko,uz sa na teba pytal,aj auticko ti nachystal a to sme dnes mali poriadny strajk
som trochu sklamana z tej ucitelky lebo je to mlada baba typujem jej max 27rokov a ma taketo metody :( neviem celkovo mi pride ze si vsima len tie "dobre" deti .... codi tam aj starsi syn a s jeho ucitelkami minulý rok nebol problem vzdy vysli v ustrety, len tato mala vlani predskolakov a teraz je tu pri tychto najmensich...
dnes som s nou hodila rec /viac menej ju nutim k tomu so mnou komunikovat, lebo ona mi sama od seba nepovie nic len ze nic hrozne nebolo/ a vraj plakal rano dlhsie a potom si este asi 4x spomenul a plakal ...
idem ho bravat na obed domov kym si nezvykne a asi zacnem aj ja pocuvat za dverami rano co bude robit s nim aby som mala lepsi prehlad a vedela presne co a ako ....
Ahojte.no uz za chvilu idem pre dropca s obavou ako bolo dnes.Rano som musela zmyznut,len co sa mi otocil chrptom,lebo ma nechcel pustit.Vonku pod oknom som pocula plac,ale ucitelky su celkom faij,snazia sa ich rozveselit.Vcera dokonca aj spal,lebo mu povedali,ze ked sa rychlo vyspi pride mama.Len ty rana su prenho tazke a premna tiez.
Ahojte, aj náš Matej včera večer keď sme išli spinkať zahlásil "Ja nejdem do škôlky mne sa tam nepáči" a ráno nie a nie ho tam zaniesť a ani neviem ako sa mi cez bruško v 37.tt hodil okolo krku a nie a nie pustiť a plač. Učiteľka ho nasilu odo mňa trhala a rýchle som zatvorila dvere a za rohom počúvala, zachvíľu bolo ticho - vraj sa hral s plastelínou, potom bolo ok a plačkal znovu ako každý deň keď išli spinkať - to asi preto lebo v škôlke musí spinkať a doma nespinkával. Dnes donov nechcel ísť ale zase vyhlasuje, že ráno nepôjde do škôlky ani za svet. Srdce mi trhá ☹
Tak u nás zmena. Zmena k horšiemu. Tak ako som sa prvé tri dni tešila za ukážkový nástup do škôlky, kedy mi Dávidko dal pusinku, pozdravil sa a zakýval, dnes nastal zlom ☹ . Už doma začal plakať, že on do škôlky nejde. Potom ho to trošku prešlo, cestou mi vravel, že papať a ani spať nebude. Na obed som prišla pre neho a učiteľka mi povedala, že smoklil celý čas ☹ . Už teraz večer mi opäť vravel s plačom, že on do škôlky nejde. Trhá mi to srdce a trápim sa, keď ho vidím, aký je smutný a bez nálady len kvôli tomu, že ráno musí ísť do škôlky 😖 .
Neviem, či sa dá tomu nejako pomôcť, alebo si jednoducho musí zvyknúť...
@tunylyk zas ani u nas to nie je take striktne, mne sa zda, ze to ucitelky pouzivaju celkom rozumne, na niektore deti to proste zaberie, lebo ich nebavi byt v kutiku a radsej prestanu, aby sa mohli hrat 🙂 Ale istotne to nerobia napr. nasilu alebo take daco, aj sa ich snazia ukecat a zapojit. 🙂
tak dnes sme boli opat cely den rano trocha slziciek ale ked som pre nu prisla pobede akurat pocuvali detske pesnicky a tancovali ucitelka ju chvali pekne spinka vsetko zje hoci dnes olovrant nezjedla mali krupicovu kasu a tu ona nezje co sa cudovala aj pani ucitelka lebo vsetky deti okrem nej to zjedli moja mi o skolke velmi nepovie rozprava velmi malo tak sa pytam velmi milej pani ucitelky a ked sa dcerky spytam pojdes do skolky ona povie ano tam to znamena ano pojdem
@bubatinko no ja teda nie som pedagog, ale, odviesť dieťa do spálne, (čo je pre neho totál nneznáme prostredie) a nechať ho tam samé, kým neprestane plakať, to je otras 😖 veď ako sa ten drobček asi musí cítiť ☹ ako by to asi prišlo jej, keby nastúpila do novej práce a kým sa nenaučí niečo čo doposiaľ nerobila bude zavretá na samotke. no neviemči je to správne porovnanie ale som totál vytočená, určite by som to tak nenechala. veď to musí byť asi dáka psycho, keď nevie čo s plačúcim dieťatkom. normálne som vytočená. neviem či má zmysel s ňou o tom hovoriť, lebo si asi len na malého zasadne, ja by som ho s tej škôlky zobrala preč a informovala riaditeľku o tejto jej,,výchovnej metóde" prípadne počkala na prvé rodičko a riešila túto je metódu pred všetkými rodičmi. nech sa tam vyspovedá, v ktorom ročníku na škole sa sa učili týmto metódam.
ahojte maminky, chcem vas poprosit o pomoc a radu 😒
moj drobec nastupil teraz v pondelok do skolky, nastup sme zvladli/zvladame ako vacsina z vas, rano plac, nechce ma pustit odist z triedy, neskor sa vraj upokoji ....
problem ale je, ze mi dnes rano ucitelka povedala, ze bije ine deti 😕 pritom som si stale myslela, ze matko je typ, co praveze jeho budu bit... vraj ho vcera pozorovali, tak ze to moze byt zo ziarlivosti, lebo ked si ucitelky zoberu ine dieta na ruky, tak hned pride, ze jeho si musia brat na ruky a to druhe dole... a tiez mi povedala, ze udrel autickom chlapca z velkej triedy pre cosi, ale ze teda riadne... zrejme co chce, musi hned dostat alebo neviem pre co ine by sa bil... on je jedinacik, jediny vnuk, takze z domu je zvyknuty, ze ma vsetko co chce, nik mu hracky neberie, ale zase ked sme chodili vonku za detmi, tak sa s hrackami podelil (ak nechcel, tak som mu dohovorila, alebo si ich vymenili)... tak neviem, co s tym, ale urcite nechcem aby bol bitkar... 😖 😒
tak maly dnes urobil riadny cirkus v školke že on nejde "donuta" do triedy . Doma rano v pohode ale stale mi hovoril že sa tam ideme len pozriet a pojdeme domkov. V školke mu hovorim že musi tam zachvilku zostat lebo maminka ma robotu,ale už ma vobec nepučuval iba reval jak blazon.Potom som otvrila dvere do triedy a to už ho učka nasilu tahala s krikom do triedy.Ale stretla som jednu mamičku čo odchadzala po mne a vraj hned ostalo ticho tak som kludna.
ahojte maminy tak nas drobec tiez nastupil do skolky tento tyzden a zatedy je vsetko v poriadku neplacka tam ale asi preto lebo jeho pani ucitelka je nasa suseda a tu ma velmi rad, a ked mu poviem rano ze ideme do skolky tak mi povie ,,Jaja,,?tak sa vola suseda.a on tam chodi zatedy na 2 a pol hodiny 🙂
Aj my celý týžden katastrofa. Dnes to bolo najhoršie. Doma plač, celu cestu plač, do triedy rev, a ked som sa vracala o 10 min. od druhého syna tak stále plač, že on ide domov maminke, on tu nechce byt.
Za cely týžden spapal 5 lyžíc polievky, spal 5 min. On presedi na lehatku celý odpočinok ak ked ho bije do spania nelahne lebo čaká kým otvoria bránu pre maminky. Ja už neviem, som na nervy nemôžem ho vziať naspäť lebo nastupujem do práce. Horšie je že má tak upchatý noštek z toho plaču, že čakám kedy dostane teploty k tomu všetkému dopomôže stres.
V noci tiež sa budi s plačom, tažko ho je znovu uspať. Viem že to všetko spôsobuje škôlka, len čo stým robiť aby už bolo dobre.
Ahojte, tak mi dnes už doma plač, ledva sme sa obliekli, ledva som ho dostala do auta a z auta išiel len pod zámienkou, že mi pomôže zaniesť pani učiteľke potvrdenie. Dokonca si nechal v aute cukríky, že príde nazad so mnou ☹ V šatni si pekne sadol na lavičku, sám sa začal vyzúvať aj sa obul, mikinku už nechcel sať dole a do triedy ani za svet, len podal pani učiteľke potvrdenie a dosť. Lenže p. učiteľka ho poprosila aby jej pomohol uložiť to potvrdenie tak išiel pekne a rýchle som zatvorila dvere a bolo počuť už len plač 😢 Za rohom s trhajúcim srdcom som počula, že po chvíľke prestal ale do kedy? 😢 Ráno vyhlásil, že tam "detičky výskajú" a keď som sa pýtala ako veď aj on výska tak znázornil "vééé" (akože veľmi plačú). To mu zrejme vadí ☹ Ach jaj čo s tým?Kedy to prestane?Ako im pomôcť????
Ahojte,
tak my dnes znovu s plačom 😒 . Ráno vstal a hneď začal plakať, že do škôlky nie ☹ . Celú hodinu, čo sme boli ešte doma, sme mu s manželom vysvetľovali, že my si pre neho prídeme, aby sa nebál. Potom som bola taká šťastná, keď mi povedal, že v škôlke bude aj papať. Nachystala som mu pyžamo, dohodli sme sa, že dnes bude aj spinkať. Tak ho s plačom odložil naspäť do skrine. Ja som mu povedala, že spinkať nemusí, len aby si poležkal, oddýchol a pani učiteľka im bude čitať rozprávku. Súhlasil a pyžamko si vybral a dal do vaku. Super!
Stále sme mu pritom vysvetľovali, že si pre neho prídeme, že bude len oddychovať, že v noci ostávajú v škôlke len hračky, lebo si zdalo, že sa bojí, že tam bude spať aj v noci. Cestou išiel pekne, rozprávali sme sa, pekne sa prezliekol, obul, zazvonil pani učiteľke. Učiteľka otvorila s tým, že dnes tam spať ešte nebude!!! Že nieje zadaptovaný. Tak začal plakať, ale teraz už ani sama neviem prečo plakal! Takže dnes opäť pôjdem pre neho na obed. Chudák, aj on musí byť zmetený z toho, keď ja som povedala ináč a učiteľka ináč 😠 . Keby som bola v práci, kto by prišiel pre neho?! Vraj v inej škôlke by sa s ním nehrali a nezobrali by mi ho s plačom!!! 😠
Som z toho všetkého znechutená aj ja, nie to ešte dieťa!
@iwuskaaa velmi zvlastne...u nas beru deticky s placom a este akym...a hned aj tri naraz....neviem, odkial to pani ucitelka ma 😅 ... a co sa tyka tej adaptacie, vy ste este nemali triednu schodzku, alebo nejake stretnutie, kde by ste si povedali, ako dlho bude trvat adaptacny proces? (u nas dva tyzdne doobeda a potom cely den -teda aj s obednajsim spankom, ale ak by nieco bolo, okamzite volaju...)
vcera som zazila jedno dievcatko, ktore rano straaasne plakalo, resp. lezalo na zemi, vrieskalo a kopalo okolo seba - hlavne svoju maminu ...a pani ucitelka sa mu prihovarala, vobec jej to nerobilo problem...mamicka ho nasilu supla do triedy a dalsia pani ucitelka si ho prevzala a bolo...len nasmu malemu to nerobilo dobre, lebo zacal vykrikovat, ze on ide domov, aj ked neplakal, silou mocou sa tlacil do dveri, ze ide so mnou prec... ale nakoniec som ho horko tazko prehovorila...aj s pomocou pani ucitelky, ktora ho vzala za rucicku a isli spolu pozerat, ci uz prisli "kajamati"...tie ranne nareky su urcite najhorsie...pre vsetkych-aj pre tych, co placu, aj pre tych, co to pocuju...teraz si nezelam nic ine, len aby to bolo uz za nami...
Syslíky mi robia radosť - obaja síce vyjednávajú, aby som ešte chvíľu zostala pri dverách triedy ( ten trojročný rovnako ako ten šesťročný), ale žiaden plač, aj spánok/oddych a jedlo v pohode. Staršiemu pomohlo, že ho pár pedagógov pozná a milo sa k nemu správajú a mladšiemu zas to, že vďaka staršiemu zas pozná všetky učiteľky v škôlke, má k nim vrúcny, dokonca "pusinkový" vzťah a ešte parádny program, ktorý pre nich v škôlke majú: včera odrážadlá, dnes jazdenie na poníkoch...a kamarátka Karolínka, ktorú predtým vôbec nepoznal, ale teraz ju zbožňuje 😀 Karolínka je od syslíka po hlavu vyššia, tuším aj staršia, no keď jej ráno povie Ahoj! Aj ja som tu! - placho sa beží skryť k učiteľke. 😉
Pre všetky trpiace maminy - vytrvajte, ranné náreky čoskoro pominú a potom bude už len lepšie a lepšie!
@svenka Nechcem, aby sa tvoja prosba o radu v tej záľahe dojmov zo škôlky úplne stratila, preto napíšem svoj názor a hádam sa niekto pridá: Skús sa dohodnúť s učiteľkami, aby sa Maťkovi pokúsili vysvetliť, že treba utešiť aj iné deti a že hračky sú pre všetkých. Hlavne nech ho nehrešia, že je zlý ... no myslím, že máte skúsené učiteľky, už len to, že si ho všímali a zrejmé príčiny konfliktov vypozorovali, hovorí v ich prospech. Doma mu dohovor tiež, ale slová sú málo, skús ho vziať do najbližšieho MC, detského kútika a pod. a nechať ho tam voľne sa hrať s deťmi, bez toho, že by si sa mu venovala každú sekundu... treba zakročiť až pri nesprávnom správaní a vysvetľovať a vysvetľovať... názorne 😉 Mám za sebou 6-ročnú skúsenosť s MC a v tom vidím ich obrovské pozitívum: že deti, aj jedináčikovia a inak s minimom kontaktov okrem rodiny sa tu naučia existovať vo väčšom detskom kolektíve. Ideálne je ich pripravovať ešte pred nástupom do MŠ ale nikdy nie je neskoro - držím palce, nech sa vám darí!
@svenka ahoj, my sme nastupovali minuly rok a asi po tyzdni mi ucitelka povedala, ze mala "bila deti a detom sa to nepacilo." (Hovorila to pred malou, tak asi preto ten dovetok.) Tiez je jedinacik a jedine vnuca, ale nemyslim si, ze preto sa zacala bit- skor som to povazovala za prejav neistoty v cudzom prostredi.
Kazde dieta je ine, ale v nasom pripade sa to podarilo vyriesit hned za jeden vecer. Povedala som jej, ze som smutna, ze sa tak spravala a ze nedostane svoju oblubenu sunku. Viem, teraz sa mnohe chytili za hlavu, ze ako som sa spravala, ze je to uplatnenie trestu z pozicie moci - ale nelutujem, od toho dna deti nebila, aj ucitelka mi to potvrdila. 🙂
@syslica
@macocha
dievcata, dakujem za vas nazor 😵 prave som volala do skolky, tak vraj sa nebil (dufam, ze mu to vydrzi) ale zato sa pocural 😒 pritom doma sa pekne pytal, aj doteraz v skolke chodil na zachod, ale vzdy s ucitelkou... tak zrejme ked si ho nikto nevsima, a on prave potrebuje, tak to pusti do gati... 😖 ach jaj... uz nech mame toto obdobie za sebou, lebo je to teda dost narocne... 😕 😝
@svenka Možno je aj toto forma protestu, keď si ho nevšímajú... lebo keď treba prezliekať, tak si ho už všímajú garantovane 😝 a možno bol len doteraz z domu naučený, že sa ho vždy pýtate a sám signály svojho tela ešte tak dobre nepozná ... potrénujte samostatné chodenie na wc, lebo "veľkí chlapi už sprievod nepotrebujú".
Inak... mne sa včera pocikali obaja... doma.... od smiechu ... pretože mali s tatkom práve vankúšovú vojnu 😎 .

@januska191 som rada ze nie som sama kto svoje dieta rozmaznaval 😀 on strasne lipne na mne..ale toto leto bol dokonca uz aj 2 tyzdne naprazdninach a neplakal za mnou,dokonca nechcel ist odtial domov 🙂 tak od pondelka zaciname znova...aj ked ma to vcera hnevalo ze ochorel,lebo som chcela az si zvykne a neostava doma lebo zacne vymyslat...najskor som ho tam chcela dat ale ked mal vecer teplotu tak nie...preliecime sa a zacneme znova...snad to uz bude lepsie... 🙄