icon

Do škôlky v septembri 2011

katmi
17. dec 2010

ahojte.. ktorí sa chystáte do škôlky budúci rok v septembri? Rada by som vedela Vaše postrehy,názory, ako je to s prihláškami do škôlok atď. Ďakujem..

klementina
4. okt 2011

@mam4
@bubinko83 ja sa pytam preto, ze som pocuvala rozhovor s nejakym pediatrom, ktory hovoril, ze pokial dieta nastupuju do kolektivu az do skolskeho, ze nechodi do skolky, tak tie deti byvaju o 60%viacej chore ako tie, ktore si presli skolkou.

bubinko83
4. okt 2011

@klementina rozumiem.Ja len nechapem ako su všetci o tom presvedčeny že dieta bude po nastupe do školky určite stale chore.My sme boli vela krat v kontakte s chorymi ludmi aj detmi aj ked sme nechodili ešte do školky a čuduj sa svete nikto neochorel. A take bežne sople mal aj ked nechodil do školky a pride mi to normalne.

mam4
4. okt 2011

@klementina aha, to neviem ale ma to nejaku logiku, kedze si dieta prejde chorobami v skolke tak potom v skole sa toho uz asi tak vela nenalepi 😵 mne pedi vravela o nastupe do kelktivu takze ci je to do skolky alebo skoly tak to je asi jedno, menej chore su vraj deti z "velkych" rodin, tie co su casto medzi inymi detmi/ludmi a najviac vraj tie cu stale doma a mamky ich drzia skoro v "izolacii" od civilizacie (prehnane povedane) 🙂

indiankaindi
4. okt 2011

@bubinko83 v kolektíve sa môže stretnúť s takou mutáciou chorôb, že sa s tým jeho organizmus sám nevyrovná. Každé dieťa môže mať v sebe inú baktériu, hoci nemá príznaky a keď sa to zmutuje, je z toho niečo totálne nové a intenzívne. Čiže preto sú deti v škôlke viac choré. Ak ideš so synom von, nemusí natrafiť na nikoho, kto v sebe niečo má, v škôlke je niečomu vystavený denne. A stačí, ak sa raz poriadne nevyspí a je vyčerpaný a už ho to chytí. 😒

bubinko83
4. okt 2011

@indiankaindi každy ma na to svoj nazor. Ale ja jednoducho niesom presvedčena o tom že dieta bude nastup do školky stale chore. Neviem prečo by som mala takto rozmyšlat.my sme o mesiac skor narodeny a každy mi tvdril že maly bude stale chory a čuduj sa svete mal asi 2x za 3 roky nejaku zvyšenu teplotu a inak nič. A to nehovorim o tom že som mu kopu liekov čo nam napredpisovali ani nedala.

indiankaindi
4. okt 2011

@bubinko83 naša je tiež narodena skôr a tiež ešte nebola chorá, ale verím tomu, že kolektív je na šírenie chorôb ako stvorený. Je to ale skôr o dieťati a jeho prirodzenej imunite. Ty to visíš aj na tom, že drobec ti doteraz nebol vôbec chorý, to znamená, že má dobrú imunitu, ale to nemá každé dieťa. Takže väčšinou tie deti ochorejú. A keď už sa nad tým rozčuluješ, že to mamičky omieľajú donemoty, pričom jeto blbosť, ono to až taká hlúposť nebude. Tie maminy si to nevymýšlajú, ale je normálne,bežné a prirodzené, že dieťa v kolektíve ochorie. Je to hlavne vždy a všade, v praxi. Takže nad tým sa nerozčuluj, ale buď rada, že tvoj malý je ok a tomuto bežnému javu a vyhol. 😉

sorciera24
4. okt 2011

@bubinko83 tak bud rada, ze tvoj syn "zatial" este nebol chory!....moj bol na tom podobne, nikdy ziadne ATB, ziadna choroba, asi 2krat ma 2dnovu nadchu, chodili sme kade tade, zili sme presne ako ty....ale bohuzial od septembra nastupil do skolky a proste uz bol 2krat chory.....ja si to nevymyslam, je to fakt.......moze sa to zmenit, nemusi, vsak ak ma dobru imunitu, bud rada, ale nie vsetky deti maju a prave chorobami si tu imunitu zlepsuju 😉

bubinko83
4. okt 2011

@indiankaindi @sorciera24 ja sa nerozčulujem ,ale pride mi to take ako keby to bolo pravidlom.Ja viem že vačšina deti je v školke chorych ale načo sa stym budem zaoberat pokial je ešte zdravy. Ja nehovorim že moj syn nezostane v kolektive chory ja niesom vševed ,ale teraz to počuvam čoraz viac a nič ine sa o školkach neprebera.To je jedno nechajme to tak,viem že vačšina mamičiek by ma tu odcudzovala za to a presviedčala že to tak neni.A myslim si že každa mamička vie čo je pre jej dieta najlepšie takže tolko. 🙂

sorciera24
4. okt 2011

@bubinko83 no samozrejme, tak to neries, pokial ti je zdravy a mas vybavene...mna viac hneva ten pristup skolok, ze tam nehavaju rodicia vyslovene chore deti, potom sa ta chorobnost zvysuje..... 😖

bubinko83
4. okt 2011

@sorciera24 v tomto maš pravdu ,že nechapem to ani ja,lebo su naozaj detičky na ktore sa "nalepi" všetko a potom je to jeden kolotoč.Ale zase ked musia ti rodičia chodit do prace tak je to asi nutne pre nich ta školka,aj ke tym škodia aj vlastnemu dietatu.

sisanka
4. okt 2011

@katushka16
@tweetinkapp
@klementina ja to tiez nechcem riesit znova plienkou...ale dala som mu ju do skrinky na vystrahu..lebo ked videl ze ju davam do ruksaka tak hned zacal protestovat ze on plienky nenosim a nech ju neberiem...ale vzala som nech sam povie ucitelke ze ju nechce a trosku nech ho to postrasi...dnes bol bez nehody...tak som zvedava ako dlho mu to vydrzi...
a vecer ked ideme spinkat tak bedaka ze jemu sa nechce cikat,aj stojime nad zachodom a on ze nie,jemu sa nechce a potom je do rana pocikany 🙄

stankatt
4. okt 2011

ahojte, tak zajtra ideme uz do skolky, bola doma od piatka 😒 no som zvedava....

vivienkata
4. okt 2011

Tak to je teda sila. Niektoré matky sú naozaj na zamyslenie., Prečo dávajú do škôlky choré deti

tanitta
4. okt 2011

ahojte... pozeram ze riesite choroby.. my sme tiez skor narodeny a musim skonstatovat ze sa nastastie ako tak drzime kedze uz polovica triedy vypadla koli chorobam 😔 dufam ze nezakriknem 🤐 🤐
nase opetovne plakanie v skolke ma rozuzlenie.... su dve ucitelky a kedze jedna je oblubena u maleho viac tak automaticky pri tej druhej sa neciti ako s "vyvolenou"

darielka
5. okt 2011

je to naozaj plodna diskusia ohladom chorobnosti... moja dcera nebola do 2.rokov vobec chora, potom v priebehu minuleho 2x. Ked teraz nastupovala do skolky, niektore tie super mamy, mi hovorili, ako bude teraz casto chora, lebo doteraz nebola, tak sa na nu vsetko nachyta.
V septembri sme nastupili a nechybala ani jeden den. Az vcera prisla zo skolky so soplikom, tak ju nechavame doma, pretoze mame s ostatnymi rodicmi dohodu, ze taketo deti, nebudeme davat do skolky, aby nenakazili ine deti.
Takze skuste sa aj vy, na triednej schodzi na niecom takomto dohodnut a dat si to do triednej zapisnice.

syslica
5. okt 2011

@tanitta Dnes sa nám stala podobná príhoda: Ondríkovu milú pani učiteľku sme stretli na bicykli (dochádza takto), ale keď sme prišli do škôlky, bola s nimi iná, ktorú syslík veľmi nemusí, neviem prečo... tak sa rozplakal a musela som s ním čakať pred triedou, pokým učiteľka Silvinka neprišla 😉. Má už jasné preferencie, frajer 😝
A na okraj debaty o chorobnosti: v škôlke delia celú jednu triedu medzi ostatné, lebo je tam toľko chorých detí aj učiteliek 😒 a zas v prváckej triede staršieho syslíka bol dosiaľ vážnejšie chorý len jeho kamarát, ktorý chudák schytal rotavírus so zápalom stredného ucha 😢 .

andrejka1974
5. okt 2011

tak od pondelka sme v inej skolke zacali sme chodit do skolky pre deti slabozrake mame silne dioptrie prave ocko -8 lave -6 je tu len 8 deti funguju ako normalna skolka navyse cvicia ocka tak slzicky sme mali opat ale dnes sme uz boli bez slziciek skolka funguje od 7.00 az do 17.30 mala tam aj spinka je tam len jedna trieda kde je 8 deti a 2 az 3 ucitelky o rok ju dam opat naspat do skolky co mame pri dome tu ju vozim autom je to v Karlovej Vsi v Bratislave chodim pre nu okolo 15.15 a rano sme tam pred osmou je tam spokojna uvidime ako nam to pomoze

bizynka
5. okt 2011

ahojte, som tu nebola dost dlho, no ja uz som z maleho zufala... od zaciatku septembra bol v skolke tyzden, potom tyzden doma chory... potom bol v skolke tri dni a zase chory, teraz dva tyzdne a mal aj horucky :( boli sme u doktorky, berie imunoglukan, aj vitaminy v tabletkach a ine lieky na kasel a nostek...este stale je trosku soplavy, ale doktorka povedala, ze do skolky moze ist, ale ze neodporuca, aby tam spal... tak rozmyslam, ze ho tam zajtra zavediem aspon na to rano, ale uz od vcera mi place, ze on do skolky ist nechce, ze mu je tam zle, ze mu jeden chlapcek robi zle... ☹ (je pravda, ze mu robi zle, ale povedal, ze ucitelka mu povedala, ze to nemoze, tak mu dal pokoj) a este mi hovori, ze on tam nechce zase cakat a plakat, kym pridem... a ja som tak dufala, ze po mesiaci v skolke tam uz budeme chodit s radostou.... 😒

blau
5. okt 2011

@bizynka no presne ako my az na to ze prve 3tyzdne super sa tam tesil teraz plac a dnes som si ho odniesla s horuckou ☹ Bohuzial tak to je choroby k tomu patria, Oni musia byt teraz chory, aby mohli byt dalsich 50rokov zdravy. Ucitelka mi povedala, len nesmieme dat najavo, ze on tam nemusi chodit atd. Proste do skolky sa musi a on si zvykne, Drzim palce vsetkym detom aj mamickam a hlavne, nech sme vsetci zdravi. 🙂

mamavera
5. okt 2011

@bubinko83 som veľmi rada, že tu je niekto s takým názorom ako mám ja. Škôlka automaticky neznamená choré dieťa. Som mama aj učiteľka a po rokoch skúseností tu zodpovedne môžem napísať, že v prevažnej väčšine (samozrejme sú občas aj výnimky ) sú najčastejšie choré tie deti, ktoré nejedia čerstvú zeleninu, ovocie, sú príliš teplo obliekané, nie sú otužované. Možno si povite nič nové pod slnkom...ale hej, mňa už ani nebaví niečo tým rodičom vysvetľovať. Aj keď je ráno chladnejšie, nemyslím si, že potrebujú kožušinové bundy - dnes dve, vonku 25 stupňov, zimné čiapky a stretla som sa tento školský rok už aj s rukavicami. Neučím v Poprade, ale takmer na juhu SR. Deti, ktoré jedia všetku zeleninu aj kyslú kapustu porátam na prstoch jednej ruky, ale asi nanájdem dieťa, ktoré nepozná v troch rokoch sladkosti....teda áno. Moje. To nepíšem preto, aby som niekoho pobúrila,alebo aby som sa chválila, ale keď sa maminky aspoň nad tým zamyslia, budem rada. Moje deti išli do MŠ v necelých troch rokoch, mali za štyri roky dochádzky iba kiahne a syn nemal do 15 rokov ani jeden kaz na zuboch. Maminy sú príliš úzkostlivé, stačí, keď si to tu čítam... a deti to vycítia, majú pocit, že im maminy ubližujú a sú potom v neistote a strese. Aj dospelý v strese skôr ochorie. Ano dieťa si buduje imunitu, ale ide to aj bez liekov na podporu imunity, stačí sa zamyslieť nad tým, aký majú denný režim, stravu. Držím vám palce, aby boli choré čo najmenej.

mamavera
5. okt 2011

Ešte ma napadlo, že som kedysi mala v triede deti, ktoré žili určitý čas vo Francúzsku, nenosili NIKDY pančušky, v najtuhších zimách len ponožky a oteplené nohavice. Mala som v triede dve, počas celej dochádzky neboli nikdy choré, neviem ako kašlali, lebo som to nikdy nepočula a nemávali ani soplíky.

sorciera24
5. okt 2011

@mamavera hmmm...tak potom neviem kde sa stala chyba....lebo moje dieta zje vsetko....papa pravidelne, od ovocia, zeleniny, masko....cokoladu tiez este nevidel....zimnu bundu by som mu isto nedala.....mal jesennu bundicku a jesennu ciapku napr. dnes rano, lebo bola hrozna hmla, poobede jasne, ze nie......neviem, ale vychadza mi z tvojich slov, ze som blba....a pritom splnam vsetko, co si napisala a moje dieta zacalo byt chore az anstupom do kolektivu..... 😉 neviem, kde robim chybu?????.....ja to vidim stale v tych chorych detoch, ktore rodicia davaju do skolok......

mamavera
5. okt 2011

@sorciera24 nie, nie si blba, to by som si nikdy nedovolila napísať, chápem, že si z toho nervozna a nahnevana na rodicov, ktorí nosia chore deti do skolky. Ale nebud ticho! v skôke maju pravo chore diieta odmietnut. Lenze, ktoré dieta je chore? Ked mu len tecie soplik? Ja si myslím, že aj aj to. Rodicia si myslia, že nie ☹ Kedysi sme dieta so soplikom nezobrali, paradoxne, malokedy ho rodicia do skolky doniesli so soplikom. Dnes si rodic zozenie aj potvrdenie od lekara, že dieta je zdrave...bude sa schovavat za alergiu a pod. Na druhej strane je tazke ostavat doma, veľa rodicov si to nemoze z prace dovolit. Takže začarovaný kruh. A deticky od dvoch do troch rokov sú tie najzranitelnejšie. Napriek tomu si stojím za tým, čo som napísala o 19.11.

sorciera24
6. okt 2011

@mamavera ved prave presne toto mi potvrdili v skolke, ze soplik priesvitny zoberu, lebo deti vela placu a furt soplia aze vela rodicov si zozenie potvrdenie od alrgologa apod. presne ako pises, len potom moja snaha o zdravy zivotny styl, jedlo, otuzovanie, vychadza nazmar.....lebo sa nevieme dostat z toho zacarovaneho kruhu 😠

zdenocka
6. okt 2011

Ahojte,
juj riesiete choroby? My sme do 3 rokoch boli chori len raz. No tiez od kedy do skolky, tak ma sopliky, sice priesvitne, ale su, a kasle. Raz suchy kasel, potom mu to prejde do vlhkeho ☹ . Doma som ho nenechala, lebo vsetko zacina vzdy ku koncu tyzdna, cez vikend si oddychne, ziadny stres, ranne vstavanie a hned do tej zimy, prve 3 dni v skolke dobre, a potom zase tie iste priznaky. Ja som syncekovi nasadila nieco na podporu imunity, ale len z dovodu, ze sa nam v septembri narodil druhy syncek a tak by som bola nerada, keby sa nakazil, i ked je plne dojceny, a take deticky by mali byt do 3 mesiav chranene.
Ono je to tazko s tymi soplikmi a kaslanim, lebo co v skolke sledujem, vsetky deti z triedy su na tom tak ako my, sopliky a z casu na cas zakaslu. Cize keby sme si tie deticky mali nechat doma, tak do skolky nechodi ziadne 😒 .
Mna skor trapi, ze som sa vcera dozvedela zle referencie na pani ucitelku. Zevraj sa viac ako 8 mamin na nu stazovalo, ze bije deticky po dupe a ze po nich neskutocne krici. Mne sa to zo zaciatku nezdalo, ved v dnesnej dobe dat na dupu??? Myslite, ze to moze byt pravda, ze tie deticky neklamu a hovoria pravdu? A ako to zistit a vidiet na vlastne oci? Lebo to tvrdenie proti tvrdeniu 😒 .

tweetinkapp
6. okt 2011

my bývame chorí tak zbežne, pár krát za rok. zvyčajne je to len nejaká nádcha. od nástupu do škôlky sme sa nemohli dostať z nádchy 😖 Vypadli sme asi hneď po troch dňoch. Keďže som zatiaľ doma, tak som nechala aj malého. Vrátil sa do škôlky a pár dní zase na to mal soplíky. Ten druhý krát to však bolo spôsobené, tým že sa v noci začal pocikávať a hlavne sa na to nezobudil...tak sa kludne stalo, že spal pocikaný dosť dlho a potom už bol studený jak ľad. Vtedy som ho už však doma nenechala. Preliečil sa cez víkend a šiel zase do škôlky.
Ako tu už ktosi písal, že ak by sme mali nechávať doma dieťa pre každý soplík, tak do tej škôlky ani nemusia chodiť 😖 .
Keď sme sa konečne zbavili soplíkov, tak hneď ráno som v škôlke stretla v šatni strašne kašľajúce dievčatko. Najprv ma to vydesilo, že konečne sme sa z toho dostali, aby sme zase nemuseli ostať doma. Ale ja osobne verím rodičom detí v našej triede. Aj na rodičku sme sa bavili, že keď je dieťa choré v škôlke, tak bez ohľadu na to, že môže nakaziť ostatné deti, je to najhoršie práve pre to dieťa, ktoré sa tam musí trápiť celý deň, vykonávať všetky aktivity s deťmi. A neverím, že by nejaký rodič nechal dieťa "trápiť sa" v škôlke.

sorciera24
6. okt 2011

@tweetinkapp tak to by si sa cudovala, ved ja beriem, ok nadcha...ale uz som videla davat ucitelke (nie v nasej triede) aj ATB pre dieta...a sama mam potvrdene, ze rodicia kalmali ucitelke, ze dieta je zdrave, ze to aj dr. potvrdila....riaditelka sa nastvala zavoalla danej doktorke a cuduj sa svete, dr. jej povedala, ze ved dietatko ej chore a berie silne ATB...tak co?...takyto rodicia ma se.... 😠 slaba nadcha ej ejdna vec,a le choroba s ATB druha.....a vidis, ze taki rodicvia su a je im ejdno, ze nechaju dieta sa aj pomaly s horuckami sa trapit 😖

ellit
6. okt 2011

@sorciera24 u nas je zakazane podavat dietatu lieky pocas pobytu v skolke. Samozrejme tam nepatria diabetici alebo napriklad astmaticke deticky a podobne, co beru lieky stale. Ale ake, ze pride rodic a poda ucitelke lieky tak to nesmie.

ellit
6. okt 2011

@zdenocka ked to tvrdi viacero deti, ja by som verila. Deti si to nevymyslia, pokial maju pani ucitelku radi.

sorciera24
6. okt 2011

@ellit ved aj u nas....ale ako dokazu podaktori manipulovat a vyhrazat sa..... 😖