icon

Drahšia škôlka

12. jan 2023

Dobrý deň, chcela by som si spravit prehlad, o koľko sa vám zvýšili poplatky za štátnu skolku, ci je ten narast tak vysoký ako aj u nás v Bratislava III.
Školné z 38 na 57 (85 eur v lete)
Strava z 38,80 na 56 (z toho réžia 14eur).
Dakujem

drahomirrra
13. jan 2023

@mirkie To, ze je nieco statne, neznamena to, ze je to zadarmo. Ked je cca 70€ mesacne pre niekoho vela, tak zbohom rodina, ked bude dieta skolak. To, ze prispieva mesto nema nic spolocne s tym, ze vsade na svete sa za vzdelanie plati. To len my tu na Slovensku mame zo skolky odkladisko deti a najlepsie, keby bolo vsetko zdarma. Jasne…

akvi
13. jan 2023

Ja tiež nechápem, že sa cudujete za tie poplatky na stravu. Veď to sú aj tak stále smiešne sumy. My sme už pred 10 rokmi platili za obed necelé 3 eurá na 2.stupni, lebo naša jedáleň nebola školská a tým pádom ani dotovaná nijakým spôsobom. Ale mne to stálo zato, mali zdravé jedlo, veľa zeleniny, ovocia a varili to, čo deti aj reálne zjedli, všetci boli max spokojní. Ja vlastne nechápem, prečo sa vôbec dotuje jedlo, ešte škôlka a 1.stupen, ok, tomu rozumiem, že deti sú tam celý deň. Ale starší? Nie je predsa povinné sa stravovať v jedálni.

esma25
13. jan 2023

@traktor a mesacny poplatok za skolku mate kolko?

sonia1712
13. jan 2023

U nás (kosice, centrum mesta) zdražela štátna škôlka z 20 na 40 eur, plus 5 eur mesačne režijné náklady, plu zdražela strava z pôvodných 1,90 na 2,30 na deň, zrps šlo zo 60 na 80😑žiaľ aj škola pre školáka - družina z 11 na 15, strava rovnako ako v škôlke plus režijné náklady 5 eur na mesiac... Mame tri deti, jedna v škôlke jeden v škole a jedno doma ale od septembra snáď v skolke😐je to hrozný nárast, skokovy bez relevantných dat zo strany mesta 😐žiaľ, rodinný balíček jednou rukou dal a dvoma vzal

zuzanockamt
13. jan 2023

15€ školné, 38,25€ strava/mesiac

arasidka123
13. jan 2023

Neviem prečo sa všetci čudujú a horekuju nad tym, že sa zvýšili poplatky,hlavne stravu, keď všetko šlo hore...

rain294
13. jan 2023

nam zatial isla v skolke iba strava hore. z 38 na 54 🤦‍♀️ inak, ja chapem zdrazovanie, pocitala som s tym..ale toto skokove navysovanie o skoro 50percent je celkom facka.

malasandrika
13. jan 2023

BA V zvýšenie stravného na cca 70€ na mesiac. Školné netuším, dieťa je predškolák. Úprimne, čo ste po Matovičových balíčkoch čakali 🤷🏼‍♀️

mirkie
13. jan 2023

@drahomirrra ja mam aj školákov. Aj na krúžky chodia. Ja úplne rozumiem ze nic nie je zadarmo. Aj pribuznych na západe mam a viem si predstaviť platby za skol(k)y tam. Ale stále nemôžem súhlasiť ze toto je "normalne". Zdraženie o 100%. Aj preto som prekvapená ze škd je drahšie len o 4eura (11 na 15). A nie pre každého je skolka odkladisko deti. Sú aj rodicia ktorí musia do prace a teda nie je na vyber

domca2705
13. jan 2023

Okres Komárno, včera som platila sek za január 37,70 zvýšili o niečo, školné zo 7 na 10€ ale to ja už neplatím. Druhý syn má zvýšené taktiež obedy plus škd zvyšovali z 12€na 15€.

najjulinka
13. jan 2023

@andreakotesova no u nas je ta pomoc rodinam od tohto roka minusova. Ked spočitam plusy a všetky minusy, ktore vlada , či mesta od noveho roka zaviedli, tak je to dosť od veci.... :-/
Ono minister financii nevie počítať. Mla ato byť pomoc pre tých, ktorí by tu inflaciu pocitili, miesto toho je to pomoc pre bohatych. Bohatí su v pluse, tí v strede su asi a rovnakoa tí s menej peniazmi su v minuse (ludia na rodičovskom, opatrovatelskom, invalidní rodičia.... - tí všetci maju menej a po novom ešte menej, lebo DB sa ich netýka)

lienka.7
13. jan 2023

@drahomirrra uplny suhlas 👌 neviem co by robili keby mali platiť sukromnu, takych 600+

drahomirrra
13. jan 2023

@mirkie Ano, aj ja som musela do prace a platim 410€ Za skolku, lebo mam smolu a dieta matky, ktora sedi na riti s mladsim malo prednost pred mojim, ktore ma oboch rodicov pracujucich. A nenariekam. A vzdy budem nazoru, ze pre matku na RD skolka je odkladisko dietata.

smejo111
13. jan 2023

@slavkadi nechcem ta sklamat ale rezia 9 eur nie 4,50

drahomirrra
13. jan 2023

@lienka.7 Ani nehovor. Mne je blivno z tohto neustaleho fnukania. Ja platim taku palku, ze dovidenia. A nenariekam. Zial, v statnej skolke miesto nebolo.

moonikajan
13. jan 2023

Podľa mňa Vallo nemá nič s tým, že Matovič zobral samosprávam aby mal na svoje nápady. Odniekaľ to financovať musí. A aj energie išli strašne hore, je to pochopiteľné. Teraz musím dať aprílovú do súkromnej škôlky, tam to bude mesačne 470 +4,9 stravná jednotka. Modlím sa aby mi ju v septembri vzali do štátnej, lebo naozaj to je nič 40 eur školné + 2,5 za jedlo. Tam za rok nedám to čo za mesiac tej súkromnej.

drahomirrra
13. jan 2023

@moonikajan 👍👍👍

heleninamama
13. jan 2023

@najjulinka Lenže ľudia, ktorí pracujú by sa aj mali mať lepšie, lebo preto niečo spravili a platia do štátnej kasy nemalé peniaze. A z ich peňazí sa živia aj Tebou spomenuté skupiny, ktoré neprinášajú spoločnosti nič. Hádam nechceš, aby invalidi a ich opatrovatelia žili rovnako dobre ako ľudia ktorí pracujú. Veď sa im platia celé životy opatrovateľské príspevky, dôchodky a rôzne ďalšie príspevky - na cestovné, autá, úpravy bytov, príspevky na opatrovateľov... Navyše čerpajú zdravotnú starostlivosť oveľa viac ako zdraví ľudia. A deti rodičov, ktorí nemajú nárok na daňový bonus - čiže nepracujú, majú v škole tiež zvýhodnenú stravu.
Pridať treba na platoch, aby sa ľudom oplatilo pracovať, určite nie na sociálnych dávkach, tam treba uberať. Aj za cenu, že budú veľké sociálne rozdiely.

mirkie
13. jan 2023

@drahomirrra ja neviem, samozrejme nemám nejakú veľkú vzorku ale chvalabohu v Košiciach nepoznám dieťa ktoré ma 3 a viac rokov aby nebolo umiestnené v štátnej skolke ak majú rodicia o to záujem. A veľmi často aj mladsie.a tým pádom nemusia platiť take palky za súkromné skolky. Bratislava je asi o inom

slavomira236
13. jan 2023

@heleninamama vieš čo buď rada že si zdravá a že nemáš doma invalida...

andreakotesova
13. jan 2023
malasandrika
13. jan 2023

@drahomirrra keby Ti dieťa vzali do štátnej školky, už by z nej nebolo odkladisko? 😉

mirkie
13. jan 2023

@drahomirrra a tema matka na RD a staršie dieťa v skolke je veľmi zložitá. Rozumiem ako to myslíš. Ale skolka je hlavne pre dieta a proste sú deti ktoré v 3-4rokoch vyžadujú kolektív rovesníkov a vzdelávanie, spievanie, tancovanie. To mu proste mamička doma nedá tak ako učiteľ- cudzia autorita, odborník... ale chápem ta

drahomirrra
13. jan 2023

@malasandrika Nie, pretoze ja chodim do prace, niesom doma s mladsim. Pokial by som bola, v zivote nedam starsieho do skolky, ale bol by s nami doma.

lucy_ms
13. jan 2023

Školné ostalo, strava išla hore o 5€ - malá dedinská škôlka, jednotriedka

moonikajan
13. jan 2023

@drahomirrra problém je že mestské časti v Ba na to väčšinou kašľú. Ja som vďačná za Hrčku v Petržalke, ktorý tento problém naozaj začal riešiť a pootváral škôlky. Vďaka tomu môže môj starší syn chodiť už 2 rok do štátnej škôlky aj keď je nový zákon o predškolákoch.

kikushaa
13. jan 2023

@moonikajan detto, tiez som happy jak dva grepy ze som v petrzalke, inak by som calovala tak 500+ za sukromnu 😖🤦🏼‍♀️

drahomirrra
13. jan 2023

@moonikajan To ti verim, v Bratislave musia byt ceny sukromnych skolok sialene.

moonikajan
13. jan 2023

@kikushaa však ja tak od apríla do septembra budem ☹ Už som dala 150 rezervačný poplatok, lebo v Petržalke zrušili 3 súkromné škôlky a tam kde som ju chcela dať už nemajú miesto. Tak túto druhú chcem mať istú. Tak dúfam, že v septembri pôjde tam kde je brat.

andreakotesova
13. jan 2023

@drahomirrra a ved tam sa aj najviac zarába 🙃 čiže je to porovnateľné s cenami za súkromné jasle v iných mestách, kde sú sice lacnejšie, ale zarába sa tam menej.