icon

Falošné kamarátky v škôlke

saxana000
7. nov 2022

Baby mna ide vykotit.moja dcera nekonfliktne dieta nepodrazi neznasa krivdu neublizi ani muche..druhy krat je v predskolskej lebo je septwmbrova.vymenila sa jej cela trieda. Vsetci kamosi nastupili do skoly.nas problem su tohtorocne 'kamaratky'jeden den sa hraju druhy den ju odhanaju ze nema za nimi chodit nech ide prec uz su s nou neni kamaratky..no velmi skoro to prislo ka som myslela ze to riesia pubertacky. ona to vobec nechape nerozumie tomu co urobila zle preco su na nu take.pred spanim to na nu dolahne aj teraz 40 minut placu maminka.preco su na mna zle.tri z nich maju ruzove papucky paw patrol mala ich velmi chcela tiez tak som kupila ked sa jej tak pacia. az dnes z nej vyslo ze ked bude mat rovnake papucky uz sa s nou urcite budu hrat.hocikedy ked mame rovnaku hracku z kinderka prinesie ju tej jednej ona tak zufalo chce patrit k nim.ked niektora z bandy vypadne je im dobra aj moja ked su v plnej zostave zase im je navyse.mam.to riesit?s kym?ucitelkou?rodicmi?ako?nutit ich nech sa s niu hraju?ako jej to vysvetlit?skusala som nech sa hra s inymi dievcatami s chlapcami alebo sama s ucitelkou.co ak to pojde dalej?mne je jej tak strasne luto...
Mozno pre niekoho banalita ale chcem to podchytit aby to nezaslo este dalej...

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
saxana000
autor
7. nov 2022

@bilberryday dakujem urcite sa porozpravam najprv s nou..len ozaj mi to pride strasne skoro taketo praktiky..

amelie2017
7. nov 2022

Tak na toto si pamatam aj ja a bolo to pred 30 rokmi. Jeden den sa so mnou hrali ako s najlepsou kamaratkou a na druhy ma vyhodili z kuchynky. Je to v tomto veku normalne.
Riesim nieco podobne s dcerou. Je nalepena na 2 dievcata. Jedna ma z nej verneho psika, druha sa k nej podla mna sprava na hrane sikany. Nikdy ju v ramci hry nenechaju byt Elza, Rapunzel,...take hluposti, ktore detsku dusu zabolia. Ucitelka o tom vie, snazi sa ich pri aktivitach rozdelit, aby sa dcera hrala aj s inymi detmi. Doma jej tiez hovorime, ze ak ju ony nenechaju, nech sa hra s inymi dievcatami. Ma to trosku uspech.

mamickalisticka
7. nov 2022

@saxana000 moja zlatá.. toto je príšerné 🥺 verím že sa to vyrieši

saxana000
autor
7. nov 2022

@amelie2017 ona je presne to teliatko co vzdy stoji jak Jano okopany.ako mala sa nechala sotit strcit kopnut aj pokusat bez odporu aj mladsimi detmi.nikdy to nikomu nevratila.A tie deti to proste podla mna z nej vycitia.je sama nema s kym doma superit ani komu rozkazovat mozno aj v tom je to.nema sa preco ani pred kym presadzovat.ja by som chcela aby bola pribojnejsia a nie taka citliva ale to je proste v nej..

sandyka90
7. nov 2022

Maminky....moja dcérka má len 2,5r...v škôlke sa zatiaľ adaptovať nevie...ale je mi smutno že takéto situácie musia naše detičky prežívať už aj v škôlke 🥺 Zatiaľ sa nás to netýka no asi je to realita medzi deťmi bohužiaľ 🥺 podľa mňa na ZŠ si vytvorí krajšie kamarátstva a určite ísť za učiteľkou, nech o tom vie a rieši v rámci možností 🍀🍀🍀

saxana000
autor
7. nov 2022

@sandyka90 len tieto potvory s nou uz pojdu na rok do skoly a ja sa bojim aby to nepokracovalo dalej pripadne neeskalovalo do niecoho horsieho..

anjelicek26
7. nov 2022

Ale ved ta situacia je bohuzial pochopitelna... tie deti su spolu treti rok a ona je tam len od septembra a chce zapadnut do zohraneho kolektivu... co je tazke - a pri urcitych povahach deti prakticky nemozne... Je citliva, nepriebojna, mozno este kopu veci, ktore ty nevidis... vies co syn mal takehoto kamarata, teda oni boi 4 partia a tento piaty cele roky v skolke za nimi behal, jeho mama bola zufala, ze ho vyclenuju, nikto sa s nim nehra, syn nestastny, matka nestastna...xy krat som dohodla stretko z nasim synom, nech sa pohraju mimo skolky... a vies co, nefungovalo to ani tak :( Prakticky mi to syn vysvetlil najlepsie - on furt zaluje, vzdy sa musime hrat podla neho a vsestkym nam chce rozkazovat. Nebavi nas to sa s nim hrat. Tie deti ho sikanovat v pravom slova zmysle nechceli. Svojim spravanim v kolektive si ten chlapec poziciu - s tebou nie - vtedy vypracoval uplne sam. Aj ked chapem, aka blba je ta situacia, ked sa to tyka vlastneho dietata. Este je ale len zaciatok novembra, chodi tam len dva mesiace. Ta situacia sa moze este zmenit...staci si najst jednu kamosku a svet bude krajsi...

saxana000
autor
7. nov 2022

@anjelicek26 blbo som to napisala nevymenili sa uplne vsetky ostalo 6 deti vratane mojej. dve dievcata s nou boli aj minuly rok dve presli z inej triedy.a ja som myslela ze prave tie dve ktore s nou boli cely minuly rok budu s nou za dobre.neboli extra kamosky tie lepsie isli do skoly ale aspon boli na seba zvyknute..
A za malu dam rulu do ohna ze pripad toho chlapca zalobaba a otrava ona nie je..toto ide cisto len z tych deti..

ankare
7. nov 2022

@saxana000 strašné 😢😢😢

sandyka90
7. nov 2022

@saxana000 rozumiem 🥺a chápem.. ja osobne mám podobné spomienky na škôlku a ani prvý rok na ZŠ som nezvládala dobre, bola som utiahnuta.. ale potom sa to zmenilo a mam na ZŠ krásne spomienky a kamarátstva... niekde bola aj vo mne určite chyba, nie len v ostatných..ale každá sme iná povaha a inak takéto veci znasame...

anjelicek26
7. nov 2022

@saxana000 momentalne jej nemas ako pomoct. Presunom do inej skolky prijde o ucitelky, rutiny... Ak to budes nejako vyrazne riesit, tie deti sa s nou "lebo ona chce" a po dohovore maminy, ucitelky a teba aj tak hrat nebudu, ked nesedi chemia :( Este prilejes olej do ohna, lebo hrat sa s niekym s prinutenia (?) nie je cesta. Nasa dcera nemala v skolke za tie roky jedinu kamosku...ani jednu... nebola pozvana na jedine detske narodeniny, nikto sa k nam nechodil hravat. Ma tazku povahu...az teraz v skole konecne zacinaju veci fungovat, ona musela na tieto socialne väzby dozriet... a vela spravil covid, co skolka nebola, ze nemala tolko casu na to vsetko...

saxana000
autor
7. nov 2022

@anjelicek26 chapem ze nutit ich nemozem a ze by to asi eskalovalo a narobilo viac skody..ja jej to len potrebujem vysvetlit nech ju to tak netrapi a neboli.nech mi neplace pred spanim co zas bude dalsi a dalsi den.

mooonika1975
7. nov 2022

Najprv poviem, že toto robia všetky deti. Nerobia to vôbec zámerne, fakt, ja som si to nevšimla, vyraďujú sa postupne, jedna druhú, druhá prvú a tak dookola. Ja to neznášam, zakročím vždy. Pritom ja som v mladosti bola práve tá, čo stále zastávala sa tých šikanizovaných. Zrejme mi to ostalo. Ale len chcem povedať, že nehľadaj za tým nejaké premyslené nehranie sa práve s tvojou dcérkou. Proste to robia tie deti neúmyslne. Dieťa v tomto obdobi je tak zahľadené do seba, že ide len po tom, čo jemu vyhovuje. Ja, ja , ja.
Ale priznám sa, že šla by som za učiteľkou a poprosila na to dohliadnúť, aby sa v nej nevytvoril pocit, že musi si ziskavať darčekmi kamaratky.
Baby sú prišerne v tomto, fakt.

saxana000
autor
7. nov 2022

@mooonika1975 dakujem ja som si to az dnes cele spojila aj s tymi darcekmi aj s tymi papuckami ze o co vlastne islo.doteraz som tomu nevenovala pozornost len take pomimo s kym sa hrala a s kym drzala ale dnes to na nu tak dolahlo ze.ma to az vystrasilo..zajtra.poprosim ucitelku aby hodila ockom po nich a ak bude treba nech zasiahne.

anjelicek26
7. nov 2022

@saxana000 neviem, ci prave rozoberat to dokola celej situacii pomaha. Chapem, ze ona si to potrebuje v hlavicke ulozit, ale bavit sa pred spanim furt o niecom, co ju trapi jej moc na nalade neprida. Musis skolku vratit do pozitivnej roviny - co ste sa dnes ucili, co ste kreslili, co ste modelovali, co ste ranajkovali, co ste mali na obed? Spievali ste s ucitelkou nejake pekne pesnicky? Zaspievame si ju pred spanim? Neviem aspon ja vacsinou volim taktiku pri veciach, ktore nemozem zmenit - ze sa v tom pitvem co najmenej... necham dieta, aby mi porozpravalo problem,, to je jasne... ked to dokazeme zmenit, zmenime, ked nie, koncentrujeme sa na veci, ktore este funguju a su dobre... aspon u mojich deti toto velmi pomaha... prakticky pri vsetkych pre nich tazkych temach... ako priklad - syn ja dve hlavy nizsi od vsetkych, od malicka - ale vela sportuje, ma vsade svaly, na telesnej moze poriadne zamachrovat vdaka tomu a najlepsie znamky v triede... sustredili sme sa na tie dobre veci a nie na to, co nezmenim. Jemu to vybudovalo fakt slusne sebavedomie. Muz je za to velmi rad, on sa v tom veku tou vyskou strasne trapil...ale to je ina tema prepac, som sklzla zas inam 😅

saxana000
autor
7. nov 2022

@anjelicek26 ale to sa stalo dnes prvy krat.dala som ju spat normalne a za 5 minut strasny plac proste sa jej to v hlave asi prehralo cely den nanovo a dolahlo. a potom to na mna cele vysypala uz som sa potom jasne ze pytala ked som pochopila o co ide.kedy to zacalo ktore su to a co jej robia a hovoria.zajtra to rozpitvavat uz nebudem.a s dcerou sa pochopitelne rozpravam co bolo v skolke.. chcela som len poradit ci niekoho konfrontovat alebo su to bezne zabomysie vojny malych dievcat.

anjelicek26
7. nov 2022

@saxana000 ano toto je este v rovine normalnych dievcenskych dotahovaciek a skupinkovania. Ja som tak rada, ze nemam styri dcery, ale aj dvoch synov 😂

simona20201309
7. nov 2022

@saxana000 ja som sa s niečím takým ešte nestretla. Je mi veľmi ľúto tvojej dcérky. Nečítala som všetko, tak neviem ci to tu odznelo, ale asi jej treba zvýšiť sebavedomie. Naucit ju prijať veci tak ako sú a ísť ďalej. Asi by som sa snažila vysvetliť jej, ze také kamarátky jej za to nestoja a nech sa hrá s niekym iným. Nech sa nesnaží za každú cenu byť v ich partii a možno samé.budu za ňou doliezat, keď zistia, že už svojím trapnym správaním nie sú zaujímavé.

Mala som v triede dievcatko, ktoré síce neodhanali, ale robili s ňou co chceli. Kde ju postavili, tam stala. Naozaj, mali ju za živú bábiku.
Dnes je to úspešná študentka a úspešná športovkyňa, ktorá chodí po celej Európe a je predsedníčkou triedy. Takže neboj sa, dcérka má dobrú školu života. Určite sa s niečím podobným stretne, ale už bude vedieť reagovať, vysporiadať sa s tým.

ada12345
7. nov 2022

U nas v skolke taketo veci dost riesia. Ucitelky a aj skolkarska psychologicka, ak nastane takyto problem, tak pracuju s kolektivom, pomahaju detom nadviazat kontakty. Samozrejme niekedy to nejde aj kvoli povahe danych deti, ale urcite to treba brat vazne a riesit to. Normalne to napis/povedz pani ucitelke. Dohodnite si termin osobneho stretnutia. A ak nebude ochota, tak to ries s riaditelkou. Urcite to nenechaj tak. Ked sa chce, vie sa s kolektivom pekne psychologicky pracovat a nic neeskaluje, prave naopak.

jumama
8. nov 2022

Mila maminka, neries cudzie dievcatka. Ries svoje dievcatko. Pomoz jej byt viac sebavedomou. pracujte na tom, aby samu seba vnimala ako cennu bytost, aby poznala svoje slabe a silne stranky a aby nenechala so sebou zametat.

Nehraju sa, nevadi, najdi si sama nejaku hru, mozno sa niekto prida. Chod si kreslir a nakresli pekny obrazok...

Nechci silou mocou, aby diecata ktore su na teba zle, boli tvoje kamaratky. Takto sa dobry kamarat nesprava a si to ty, kto si moze a ma vybrat, s kym je kamarat. Povedz jm, ze sa k tebe spravaju nepekne...

Proste aj uz odmalicka ju vychovavaj, bude to horsie, aj v skole sa s tym stretne... a musi sa vediet v takych situaciach zachovat.

katkine_terapie
8. nov 2022

@saxana000 je mi malinkej velmi luto, co musi prežívať. Bohuzial, deje sa to aj u takych makych deti a dialo sa to aj pred viac ako 40 rokmi ked som chodila do skolky/skoly ja. Porozpravat sa s rodicmi velmi nepomoze, lebo oni naozaj nevedia donutit ich dieta s niekym sa v skolke hrat, navyse nevidia, aka je dynamika v triede a medzi konkretnymi detmi. Porozoravaj sa s ucitelkou, ci by si to mohla trosku viac vsimat. Ja vsak odporucam pracovat s dietatom u detskej psychologicky, pretoze taketo submisivne spravanie a "kupovanie si" ludi, velka tuzba im vo vsetkom vyhoviet atd. moze byt problem do buducnosti napr. v skole, zamestnani, ci dokonca pri vybere partnera, ked si bude vytvarat zavisle vztahy, nebude vediet vyhodnotit toxickeho partnera a podobne. Ja viem, ze toto je este daleko, ale cim skor zacnes budovat jej sebavedomie a tvorenie si zdravych hranic, tym menej problemov bude mat dcerka neskôr.

saxana000
autor
8. nov 2022

@jumama ano touto cestou sa uberal nas rozhovor.hraj sa s inym dievcatkom alebo s chlapcami stavaj lego alebo si kresli..problemom nie su tie dievcata a nechcem aby ich niekto nutil aby sa s nou hrali nasilu.ale chcela som poradit ako jej vysvetlit situaciu ktora nastala pretoze ona to svojim vnimanim zatial nedokaze pochopit preco ked nic nespravila zrazu sa jej niekto otoci chrbtom ten pocit krivdy a nespravodlivosti na nu dolahol a chybu hlada v sebe a svojim detskym zmyslanim chcela vyriesit situaciu ze ak ja urobim nieco pekne pre nich budu ony dobre na mna...proste neviem ako vysvetlit 6 rocnemu dietatu falos a zakernost ludskej povahy.naozaj som necakala ze toto pride tak skoro brala som to ako bezne detske dotahovanie.s ucitelkou som sa rozpravala rano sama bola prekapena lebo ze sa jej nasa mala vidi ako uplny flegmos ale priznala ze dievcata maju zvlastnu povahu 2 su dominantne a stiahnu tie submisivnejsie na svoju stranu ak veduca zaveli dnes sa so Zuzkou nehrame tak to tak je cely den.slubila ze na partiu hodi ockom a s detmi urobi kolektivny rozhovor na temu kamaratstva..viac zatial riesit nejdem a ani to moc rozpitvavat doma nechcem lebo toho bude mat asi len zbytocne plnu hlavu.chcela som to podchytit kym su v skolke a pod dozorom uciteliek lebo v skole uz by to mohlo nabrat uplne iny smer..

luccija
8. nov 2022

@saxana000 zial dievcata su na taketo spravanie macherky.Videla som to denne v skolke a z duse to neznasam.Chlapci su v tomto uplne ini.Urcite sa zdover ucitelke nech dohliadne.Dievcata si zavidia kazdu sponku a robia si skupinky.Povedz jej nech ide za niekym inym, ucitelkou, chlapcami, inym dievcatom...ale chapem chce patrit k nim do partie my sme nieco podobne riesili v 3 triede na ZS.

savanna
8. nov 2022

Toto sa mi dialo ako dietatu, mala som okolo 4-5 rokov. Mala som dve "kamosky", ktore sa so mnou jeden den hrali, dalsi den nehrali, boli ku mne neprijemne, vzdy mi hovorili, ze aj ked sa so mnou bavia, je to len naoko, ze nie sme ozajstne kamosky, atd. Ano, my ludia sme uz odmalicka k sebe hnusni, je to fakt 😀.
A pokracuje to aj v dospelosti, ja niekedy hovorim, ze od cias skolky sa ani v dospelosti nic nemeni, aj v pracovnych kolektivoch existuje ohovaranie, skupinkovanie, "hranie naoko", cize bavenie sa s kolegynami, ktore v skutocnosti nemusime, atd, atd. Samozrejme, nemusi to byt pravidlom, ja som teraz v super pracovnom zenskom kolektive, to bolo len na ilustraciu, ze teda ludska povaha je, aka je, musime to brat ako fakt.
V kazdom pripade, ja som doma pred mamou nikdy nemohla nic povedat, nemala som k nej doveru, takze som si to od tych "kamosiek" odtrpela sama v tichosti. Trvalo to mozno aj dobry rok, kym som si uplne sama v tej detskej hlave uvedomila, ze ja sa s nimi bavit nemusim. V poslednom rocniku skolky som si sama nasla nove kamosky a bolo mi omnoho lepsie. Chcem tym povedat, ze podcenujes detsky rozum, ked hovoris, ze dcera este niektore veci nevie pochopit, atd.
V 6 rokoch uz je z nej velka vnimava slecna, ktorej mozes pokojne vysvetlit, ze svet je taky, nie vsetci su ku nam vzdy dobri a laskavi, mozes jej povedat, aby sa pred dievcatami branila, jednoducho dat jej najavo, ze nemusi byt obetou situacie, moze ich slusne poslat kade lahsie.
A takisto ju postupne ved k tomu, aby si hladala nove kamaratky, urcite to nepojde zo dna na den, ale moze sa povedzme prihovorit nejakej spoluziacke, pozicat jej hracku, nie je to lahke, ale vsetko sa da. Ja som toho prikladom, ze som to sama zvladla, tvoja dcera ma velku vyhodu, ze ma v tebe oporu. Podla mna ju to posilni a nauci sa dolezitu lekciu aj do buducna.

biela_sova
8. nov 2022

@saxana000 Ahoj, je to tvrda psychologicka sikana (socialna exkluzia). Robili to aj mne. Ano, ovplyvnilo ma to na cely zivot. Dnes z pozicie specialiatu bojujem proti sikane, nasiliu, obchodu s ludmi. A dievky z 1.B by si ma nezelali stretnut zoci voci 😉 Srandujem. Neda sa vam zmenit skolku? Alebo aspon ist po malu a utrusit dobrotivu poznamku, ze Ta ako mamicku malej DOST mrzi? Takto to urobila moja mamina. Dala im na vedomie, ze o ich spravani vie. A prestali. Nemusia to nutne mysliet zle, len skusaju, kam mozu socialne zajst a dcerke na ich kamaratstve zalezi, tak je lahka obet ich experimentu.

Este PS: syna ucim od cca 3 rokov, ze nemusi mu az tak zalezat na nazore/kamaratstve s niekym, komu zjavne na nom nezalezi. Niekedy je cas posunut sa dalej.
Ps2: poznajuc "rasu zensku", ked si ich prestsne vsimat same za nou dolezu.

O sikane som viac pisala tu napr:
https://www.instagram.com/p/CYZYDJGtw-k/?hl=sk
a
https://www.instagram.com/p/CYtaWkss3xo/?hl=sk

lylyjana
8. nov 2022

@saxana000 mozno by som skusila vysvetlit, ze ani ty si nerozumies s kazdym a mas kolegov, s ktorymi sa kamosis a s ktorymi nie...Ze ta to mrzi, ze su k nej take, ale zial, nie kazdy je nas najlepsi kamarat. Mozno najst nejaky priklad v rozpravke? Neviem, napr ze Popoluska sa snazila zapacit svojim zakernym sestram a volali ju len ked to im vyhovovalo 🙉