icon

Ja a ani trojročná dcérka nezvládame návštevu škôlky

moni_naty
19. sep 2014

Ahojte maminy. Mam pocit ze zacinam zlyhavat ako rodic pri vodeni dcerky do skolky a neviem aky pristup mam zvolit aby som to ulahcila sebe ale hlavne sprijemnila a pomohla prekonat nasej dcerke. Prvy den v skolke bol OK. Odovzdali sme ju rano p. ucitelke. Iba nam povedala ahojte a hrala sa. Mne nebolo vsetko jedno ked sme odchadzali a ked sa ma manzel cosi spytal, bola som ako hlucha a slzy som mala na krajicku, radsej som rychlo vypochodovala zo skolky. Nechali sme ju tam spinkat, pretoze ta prva ranna reakcia bol v poriadku a informaciu o nejakom adaptacnom case sme od pani ucitelky nedostali, bol tam trosku zhon, vela deti naraz. Poobede ked som isla po nu, som pocula uz za dverami ako narieka"*Kde je moja maminkaaaa, kde je moja maminkaaaa,.."stale dokola. Ked som otvorila dvere, stale plakala. A ja samozrejme uz tiez. Tak sme ju tam na druhy den chceli nechat iba na 1/2dna bez spanku. Volali uz o 10:00 zo skolky, aby som prisla po nu, ze stale usedavo place. Tak som letela z Bratislavy po nu a ked som prisla stale plakala,....p. ucitelka vravela ze takto place uz od rana nezaaja sa do nicoho. Dohodli sme sa na dalsi den iba na 1/2 den. Dcerka ale este vecer chytila teploty a sopliky (stres + plac) a bolo po skolkovani. V pondelok cele opat znova, ...1. den sme boli iba 1/2 den , druhy den tiez len 1/2den - a streda, svrtok, piatok teploty a sopliky. Tento tyzden sme zacali utorkom lebo v pondelok ju zas dostipali komare a mala opuchnute oko. Preco to cele rozpisujem. Dcreka to cele zle znasa a ja snou. Zatial vzdy plakala, place ale aj doma, rano pred skolkou hned ked sa zobudi a dostane odpoved ze ide do skolky, podvecer ked uz citi ze ma ist spinkat a sa pyta : "A co ked sa vyspinkam, pojdem do skolky?" ak ked jej poviem ze ano, spusti plac ze tam ist nechce. Chce ist spat len so mnou, nie s tatitkom. Stale mam co robit aby som pri nej neplakala, niekedy sa mi teda nedari a je mi to tak velmi luto. Vcera sme mali taku malu debatu preco tam chodit nechce a preco place. Potvrdila mi to co som si myslela, ze sa boji uciteliek ze su prisne, ze tam nema kamaratov, ze jej je tam dlho a chce byt doma. Problem je v tom, ze je velmi citliva, cela po mne a na vsetko senzitivna, vsetko vnima. Kedze je v skolke strasne vela deti, rozdelili ich do tried podla datumu narodenia a tak je hned v druhej triede so starsimi detickami co sa uz poznaju a nevie si tam najst asi kamaratku. Vidim ju cez okno na dvore, vecne tam cupi a sleduje deti, svojho macika v ruke a usoplenu papierovu vreckovku v druhej. Ked to vidim cez to okno tak placem. Tak rada by som bola pri nej a drzala ju za rucku a nemozem. tych deti tam maju tento rok najviac 133 a nemozu sa venovat kazdemu jednemu zvlast. Neviem co mam robit. Zacala som snou chodit kazdy den na ihrisko, kde sa stretavaju maminy s detickami zo skolky, aby si na ne viac zvykla. Vidim na nej ze sa tej skolky velmi boji, a z tej triedy tu adaptaciu asi najmenej zvlada. Ma dost prisne pani ucitelky, take velmi vychovne, a podla mamiciek starsich deti asi najprisnejsie. Nikdy nebola neposlusna, nemusela som ju extra hresit a nerobila nikdy nijake hluposti, takze ked ucitelky hresia deti, boji sa aj ona. Prepacte, ze sa tak rozpisujem, ale ked si predstavim ze to takto bude cele 3 roky. beha mi mraz po chrbte. Potrebujem sa tu vyrozpravat a vediet ze aj vy to tak mate doma, ze nie sme same a ze ta skolka na nej nezanecha nieco negativne alebo nejaku traumu. nie som psycholog a neviem to posudit. Dakujem za kazdy jeden pripsevok.

mircalla
19. sep 2014

@moni_naty Myslim, ze tu mas dost podnetov na zamyslenie......
Ja som na syna ani len prisna neni, ale zase rumagzat pred nim, ze chuda musi ist do skolky...no co asi urobi to dieta? place este viac.....uplne logicky...
Citliva som az privelmi, ale kedze viem, ze toto urobi situaciu este horsou, tak sa holt musim dako ovladnut

@sociera24 vystizne

sendy182
19. sep 2014

@moni_naty som si myslela.........že musí ísť do mš......ja som za rozhovor s učiteľkami.....a hlavne dcérku chváľ aká je šikovná.....múdra.....môžeš jej dať z domu farbičky.....omaľovanky....čo si vyberie,,,,,nech ti niečo pekné nakreslí........ja si myslím že ak si tam nájde nejakú kamarátku alebo budú robiť niečo zaujímané tak ju to .osloví....držím palce.......

meluela
19. sep 2014

@moni_naty este nie je zrela, tak ak mate aj inu moznost, tak to nesilte ... takto to moze chodit kludne aj rok-dva s kazdodennymi placmi. Samozrejme ze takyto dlhodoby stres je prepojeny aj s imunitou. Ked je zaroven stale chora, tak adaptacia ide vzdy odznovu. A pri tak velkej chorobnosti aj tak toho moc nenapracujes. O nic nepride a varit obed s mamou je minimalne rovnako prospesne vyvoju ako tancovat na infantilnu pesnicku s nervoznou ucitelkou.

5ka25
19. sep 2014

@moni_naty necitala som prispevky nadomnou,ale podla mna si prilis precitlivena a tvoja dcera robi len to co vidi. Odovzdavaj ju tam s usmevom a nie s placom(tvojim) ak to nedokazes tak posli ocinka.

evabb35
19. sep 2014

@moni_naty My sme si boli pozrieť škôlku, aktivity, dieťa sa tam hralo s deťmi, zapájalo sa do aktivít a aj tak adaptácia bola ťažká. Potom som mu vysvetlila, že to je normálne, že ráno plače - vysvetlila som mu ten pre dieťa nový pocit a povedala, že sa mu to cnie za domovom a že je to normálne, že to sa každému cnie za domovom, aj mne, aj tatinovi,lebo doma nám je všetkým spolu dobre, ale že my už ráno neplačeme za domovom, ale sa tešíme ako sa večer znovu stretneme a bude nám zase spolu dobre. A vtedy to odrazu prešlo. Akoby uťal a dieťa si začalo škôlku užívať, zaľúbilo sa do kamaráta a keď nastúpilo do školy, tak hoci bolo nadšené, tak po roku školskej dochádzky mi povedalo, že škoda, že už nechodí do škôlky, vraj v škôlke bolo všetko také krásne...Ja neviem, prečo sa v našej spoločnosti plač a smútok na verejnosti tak odsudzuje, veď to je normálne a aj to patrí k životu. Sama som plakávala za rodičmi v nemocnici a to som mala viac ako 10 rokov a nikto ma za to neodsudzoval, práve naopak stretla som sa s pochopením a až keď som sa stretla s pochopením zo strany personálu som prestala plakať.

katka0905
19. sep 2014

@moni_naty ked si vo vypovednej lehote, tak budes dostavat pol roka podporu v nezamestnanosti, ci nie? Aj to je nejaky prijem. Takze ja by som ju ten rok nechala doma, na tvojom mieste. Alebo hoci u starych rodicov, nech ju rozmaznavaju 😉 Urcite jej ublizi rozmaznavanie menej, ako ked sa bude v skolke bat a odnesie si tu traumu do dalsich rokov zivota. Osobne si pamatam skolku, ako som to prezivala ja a doteraz ma to desi. Do vsetkych dalsich kolektivov som potom chodievala s nedoverou a stiahnutym zaludkom. Tiez som bola dobre dieta, a velmi ma stresovalo, ked na nas ucitelky kricali kvoli zopar detom, ktore robili zle. Mam trojrocnu dcerku a ani som ju do skolky tento rok neprihlasovala, podla mna este potrebuje cas, nech ziska vacsiu sebaistotu. Myslim, ze stvorocne deti su na tom uz ovela lepsie, a do skolky sa pytaju aj same, mam kamaratky, ktore dali deti do skolky az stvorrocne a ked som videla, ako lahko si zvykli, tak ja som sa rozhodla tiez pre take riesenie.

evabb35
19. sep 2014

@moni_naty Nie som zástanca toho, aby trojročné dieťa bolo hneď od prvého dňa v škôlke od rána do poobedia. Pre tak malé dieťa je to podľa mňa veľmi dlhý čas, potom príde domou unavené, takže hneď po príchode domou potrebuje ísť spať a nie je ani čas, aby sa pohralo s rodičmi, vyvravelo sa čo zažilo nové v škôlke. Radšej by som doniesla dieťa neskôr, keď tí najväčší plačkovia už budú mať ranný plač za sebou, aby nepodľahlo davovej psychóze, lebo začiatkom septembra to v niektorých škôlkach o 8 h rannej naozaj vyzerá ako v údolí plaču a učiteľky nevedia, ktoré dieťa skôr utíšiť, takže by som prišla do škôlky okolo tej 10 h, keď už bude v škôlke relatívny kľud a po obede hajde domou spať. Potom keď tí najväčší plačkovia sa adaptujú, tak by som vodila do škôlky na 8 h a po obede domou spať a na celý deň možno neskôr, keď si škôlku už bude užívať.Moje dieťa si zvykalo na škôlku a škôlkarsky kolektív si zvykal na moje dieťa pol roka. Pol roka trvalo, kým deti škôlke prijali moje dieťa ako súčasť kolektívu. Do pol roka do bolo len nové dieťa, ktoré len pozorovali a do tých škôlkárskych partičiek ho medzi seba nebrali. Po pol roku moje dieťa urobilo škôlkárske prijímačky na výbornú, dokonca sa zaľúbilo - boli najslávnejší párik v histórii škôlky a všetkých deťom v škôlke boli za vzor - boli veľmi zlatí. Aj keď tiež chorobnosť v škôlke bola vysoká, ale ako povedalo moje dieťa - v škôlke bolo všetko také krásne.

lenkove
19. sep 2014

Jaj, veľmi s tebou súcitím, my sme to mali doma veľmi podobné ☹ (aj som si s tebou poplakala, keď som to čítala).
Moja malá nastúpila tiež ako 3,4 ročná do škôlky. Prvý deň ok a potom to začalo.. Plač od večera, budenie sa v noci, hnevy, plače, kriky 😔 ráno ani nehovorím 😔V škôlke po mojom odchode iba občas zaplakala počas prvého týždňa, potom už vraj bola ok.. S dcérkou som bola na konzultácii u psychologičky, radila mi počkať tri mesiace, ktoré sú bežné pre adaptáciu.. Po dvoch mesiacoch to už bolo dobré, malá si našla kamošku, zvykla si, už vravela že je v škôlke dobre, spomínala kamarátov. Keď som aj vravela o inej škôlke, či babke, tak sa zlostila, že tam nebudú tí jej kamaráti a učiteľka. Ale nebolo mi všetko jedno, keď som videla aká občas je... plačlivá, agresívna, neurotická 😔 Bola som v novej, vysnívanej práci, v reginóne s vysokou nezamestnanosťou, fakt som nevedela ako inak postupovať. Našťastie to NIEKTO vyriešil za nás a po pol roku som úplne neplánovane nastúpila na MD 😵 Druhý rok v škôlke mala super učiteľky a sadli jej aj deti, do škôlky sa tešila, nemala žiaden problém. Teraz je predškoláčka a po nástupe do škôlky reagovala rovnako ako pred dvoma rokmi... 😔 😔 Majú nové učiteľky, jedna na zlé deti kričí a moja to zle znáša. Plus aj naj kamoška ostala v inej triede.. Našťastie som stále doma s mladšou, a tak chodieva len na pol dňa. Je spokojná a ja tiež 😅 😅

david93
19. sep 2014

moni_naty, ako ťa len chápem, si empatická a vysoko vnímavá, a väčšina ľudí sa na takýchto ľudí (poznám na vlastnej koži) pozerá ako na mimozemšťanov, že čo furt riešiš 🙂 dokážeme vnímať cudzie emócie, strachy a prežívať ich veľmi intenzívne ako naše vlastné
ja mám 42 a dodnes si spomínam na škôlku ako na najhoršie obdobie svojho života a naše deti to podedili po nás, ale my sme to prežili, prežijú aj oni, prispôsobia sa... inak aj psychológovia hovoria, že škôlka je v 3 rokoch pre deti možná, v 4 r. vhodná a v 5 nevyhnutná, držím palce!

svatava74
19. sep 2014

Je mi vas kočenky luto...ale uvedom si , ze ako mamina prenasas na malu svoje pocity - lutost, smutok a plac je vysledok....mala je malicka, adaptacia by mala byt po kratkych etapach, ved na adaptaciu mas podla zakona 3 mesiace v statnej skolke....
Ziadaj riaditelku o cas a dlsiu adaptaciu....
Minuly rok som na valtnom synovi videla, ked mal ako 3 rocny ist do skolky - horor....a ja biopsychopmatka skoro 40-rocna...ani nevravim....ale mohla som si ho nechat pri sebe v praci, cize super...teraz ako 4 rocny s mensim placom rano po 4 dnoc maňana.....Hovor malej, ze ju lubis, z epo nu prides kazdy den, ze p.ucitelky su fajn a chcu ich vela naucit, ze ty musis ist do parce, aby ste mhli byt cele leto pri mori v taliansku- to u nas plati najviac, lebo piesok nas lieci....cize musim ju obkecavat....a hlavne chod s nou do tredy a pytaj sa deti ko sa volajua skus malu nasmerovat na nejake dieta- kamarati robia divy.....
verim ze to date......uz ked ste sa na to dali, skus vydrzat....a na imunitu imunoglukan- nam sa osvedcil zatial...
drzte sa zlaticka nase....viem co prezivate.... 🙂 🙂 bude dobre

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
david93
19. sep 2014

@fidka79 tak sa teš, že máš také odolné dieťa a ďakuj Bohu, nie je potrebné sa posmievať druhým, ktorí sú nastavení inak, keď to nevieš precítiť nikdy to nemôžeš pochopiť čo taký človek prežíva

el6
19. sep 2014

@moni_naty nasa skusenost...zacala ako 3 rocna, prvy rok chodila asi 3 mes. aj to len doobeda.. dalsi rok asi 3 mesiace na cely den, a 3 rok tiez...sme asi podobne ako vy, ja precitlivela, mala tiez...v skolke prisne pani ucitelky, tresty, malo kamaratov...potom som prisla na to, ze sa vlastne kamaratov asi bala mat, a radsej s nikym nic, len aby nahodou nebolo zle...ucitelky sa vyhrazali ze zavolaju policajtov, ked deti vystrajali - ale tak mali tam 2 fakt tazke pripady, mala to nevedela uniest, lebo doma tresty nepouzivame velmi...ked isla do skolky vzdy pred triedou strasne plakala....tento rok sme zmenili skolku, od prveho dna uplne bez problemov, este mi frfle ze som prisla skoro, ze sa chce hrat....ani po skolke ziadne nervy jak predtym, spokojna...pani ucitelky v novej skolke totiz zvolili pozitivnu motivaciu - gombiky za dobre spravanie...takze odporucam mozno este rok pockat, dozreje aj citovo a ak sa da aj zmenit skolku...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
david93
19. sep 2014

to nie je o tom, že sa nevie deliť o pozornosť, alebo že chce fňukať a volať mamičku, ale o tom, že je emočne nezrelé a ešte potrebuje čas, aj mláďatká zvierat sú niektoré samostatné od narodenia a niektoré musí človek dokrmovať z fľašky, aby prežili a tí silnejší ich neušlapali pri boji o jedlo

jana_eyre
19. sep 2014

@moni_naty ahoj, necitala som prispevky.. len pridam moj postreh - ja som ako mala do skolky nechodila preto, lebo som bola na mamu velmi naviazana.. mama bola v domacnosti a tak som tam musela ist az okolo 5tich rokov.. som doteraz clovek, ktory nema rad davy, som uzavretejsia a nemam rada zmeny.. tazko som vtedy niesla tu zmenu.. zvykla som si prakticky az v druhej triede zakladnej skoly..
/ucitelky boli hrozne, len na mna vrieskali aby som nerevala.. ziadna nepochopila, ze urevane decko neprestane kym sa na neho nezacne milo.. vlastne to pochopila jedina ucitelka a ta bola na zakladnej v druzine.. ta ma pri mojom zachvate objala a milo mi rozpravala.. tak si zarucila, ze pri nej som uz nikdy neplakala/

uplne si viem predstavit co prezivas, pretoze toto iste podla mna caka mna, ked pojde moj syn do skolky, pretoze ma podobnu povahu ako ja - najlepsie sa citi iba s velmi znamimi ludmi.. teraz ma do toho kazdy tlaci /pritom ma len 2,5/ a ja kazdemu vysvetlujem, ze on pojde do skolky troska neskor.. skusim buduci september, ale to najprv uvidim ako sa bude o rok spravat a podla toho sa rozhodnem.. ja to ma m teraz troska jednoduchsie - ja som doma este s mladsou dcerkou a potom planujem este s jednym..

ak mozem poradit, skolku na chvilu odloz.. ak si mozes dovolit byt doma este aspon pol roka, skus s malou chodit viac medzi deti /to mojmu synovi celkom pomaha, my mame v okoli strasne vela rovesnikov/ popripade ak by si nasla sukromnu skolku, skus ju dat tam iba na par dni v tyzdni.. hlavne by mala mat ta skolka dobre a citlive ucitelky.. nechapem, ako mozu byt v dnesnej dobe, ked uz pomaly kazdy cital nieco o detskej psychike ucitelky v skolke prisne..

kazde dieta je ine.. niektore si zvykne uz v 2ch rokoch a ine sa v skolke citi dobre az okolo 4roch.. vsetci mame rozdielne povahy a deti v skolke su este stale male a hoci musia akceptovat urcite pravidla, niektore veci je lepsie prisposobit im a ist na nich pomalsie..

david93
19. sep 2014

presne tak, škôlka nemá byť vojenský výcvikový tábor, ale miesto, kde sa deti UČIA sociálnym kontaktom

klimova28
19. sep 2014

moni_naty, aj my riešime podobný problém, dcéra je odmalička na mňa naviazaná, precitlivelá, málo odvážná, poslušná, ale rozumná a šikovná, ale bojí sa p. učiteľky a ja viem, že sa pri nej bude trápiť. Minulý rok sme zvládli škôlku na doobedie, mala 3 roky a veľmi dobrú učiteľku, teraz je už v inej triede....Nemyslím si, že je to o rozmaznanosti. Sú deti, ktoré sa s určitými vecami netrápia, prenesú sa cez to a je to v pohode... Alebo naopak.
Ja zvažujem inú škôlku alebo ju nechať ste rok doma a venovať sa jej po tejto stránke - teraz mám prácu len na pár hodín v týždni.
Starši syn si pritom zvykol na škôlku od prvého dňa od 3 rokov na celý deň, nikdy neplakal, hral sa...
Moja suseda je lekárka, má 5 detí, všetky išli až do predškoly a teraz sú veľmi šikovné, učia sa na jednotky,majú záľuby, kamarátov, super decká... Všetko v živote predsa nezávisí od škôlky.....

katrinka8
19. sep 2014

Ahoj, my sme na tom boli podobne, tuto v tejto téme som to popisovala a aj to, čo u nás zabralo https://www.modrykonik.sk/forum/dieta-v-skolke/zvykne-si-moje-stvorrocne-dieta-v-skolke/

anega79
19. sep 2014

My sme zacali skolku ked dcera mala 2 a pol roka. Mali adaptacny proces asi mesiac, tyzden po 1 hod a takto postupne. Dcerka chodila len do pol 2, v skolke sa jej pacilo nikdy nebol problem. V lete zacala chodit do letnej skolky, plakala tam strasne kazdy den, plakala ze je tam zla ucitelka a cele dva tyzdne tam nechcela ist. V lete sme jej hovorili ze pojde do skolky, tak bol hned plac a stale reci ze tam bude zla ucitelka.
Prvy den v skolke plac, museli ju odtiahnut, ale vraj po chvilke sa ukludnila. Teraz tam uz ide v klude, ma tam kamosku, hovori ze ucitelky su dobre, bohuzial sa budeme stahovat a tak uvidime, lebo je tiez dost hanbliva a naviazana na tu kamosku.
Ja jej hovorim vzdy o detickach, tak mozno by si to mohla skusit, a hovorit to dievcatko je mile, by si sa s nou mohla ist pohrat

zuzkat1
19. sep 2014

@moni_naty nemam cas to cele citat tak mozno budem daco opakovat. Tak po prve...jasne ze je ti to luto ale mala to nesmie vidiet ani citit.. skolka je super vec,zahra sa,pospi si a uz si tam pre nu.. takto to musis prezentovat... Chuda mamina musi ist do prace a ty sa mozes hrat a spat..jaj ako by som s tebou menila..atd...do skolky nemusi ale moze chodit-je to vysada velkych a sikovnych deti... Ak ste ju zacali davat na cely den a potrebujes aby tam cely den bola,tak uz to neskracuj,bude si mysliet ze placom dosiahne ze hned dobehnes..a cele plakanie sa predlzi...
Moja je v skolke 3ti rok a rano furt fnuka pritom skolku miluje...netreba to brat tak dramaticky

mickao
19. sep 2014

My sme teraz maleho, ktory ma 2 roky aj 3 mesiace tiez daly do skolky. Prvy tyzden bol super, ponahlal sa do skolky. No uz v piatok poobede, ked som isla pre neho, bol uplakyny. V pondelok uz nechcel ist a rano v skolke sa rozplakal. Potom sme uz druhy tyzden chodili do skolky so strasnym revom. Prosil ma. "maminka pod so mnou." A k tomu ten zufaly plac. Vo stvrtok som ho uz nedala. Zavolala som riaditelke, ze ho este nechame rok doma. Za tie necele 2 tyzdne sa moje dieta velmi zmenilo. Je nadobro umaminkovany, vsade ma vola s nim, nechce byt sam, stale sa chce mojkat. Bola chyba, ze sme ho tam dali. Deti ma sice velmi rad, ale v skolke bol tiez vacsinou sam. Tiez bola chyba to, ze je este malicky, potrebuje mamu a nie cudzi kolektiv.

marionmarion
19. sep 2014

tvoja dcerka nie je pripravena na skolku. Jednoznacne by som ju tam prestala nosit, zabezpecila jej opatrovanie na doma, ci uz babku, alebo opatrovatelku ktorej bude doverovat a skolku som odlozila rok...pre dieta je to trauma a aj ked si zvykne rada tam chodit nebude, bude pocitovat uzkost a bude casto chora. Obom vam pomoze ak rok este ostane doma...

meluela
20. sep 2014

@mickao urobili ste dobre, doma mu bude lepsie ...
Je ale zaujimave ze pokym bude mat 2r11m, tak vsetci budu prikyvovat ze jasne dieta este nebolo pripravene, akonahle bude mat 3r, tak ti zacnu ludia hovorit ze treba vydrzat, to len tak skusa na rodicov, ono si zvykne, potrebuje kolektiv, vsak nechces byt az do maturity s nim doma a ine veci ktore dookola vsetci omielaju. Carovny prutik sibne pri sfuknuti 3 sviecok a dieta ma byt zrazu povinne zrele.

rubinka
20. sep 2014

@fidka79 - tak s tymto nazorom rozhodne nesuhlasim, moja dcerka sla do skolky 4 rocna a zuadna katastrofa sa nekonala, je v triede 3-4 roky a plakali tam hlavne mladsie deticky, dcerku som nedala ako cerstvu 3 rocnu lebo nebola pripravena, bala sa cudzich aj deti, teraz je celkom ina z deti sa tesi a hned si hlada kamaratky, ten tvoj pristup mi pride dost necitlivy aj to vyjadrovanie o detoch, snad ma male dieta pravo plakat za mamou ked sa zrazu ocitne medzi kopou cudzich ludi bez rodicov, nema to nic s rozmaznanim.

david93
20. sep 2014

ešte posledný, moji rodičia sú povojnová generácia a vtedy škôlky neboli, oni aj všetci ich rovesníci sú vyrovnaní, odvážni, cieľavedomí, vychovaní a nikdy nemali problém sa zaradiť do života
preto si myslím, že jasle a škôlka a zvlášť od 2 rokov nie je pre deti vhodná, za chvíľu budeme robiť po vzore Angličanov aj internátne školy od 7 rokov, aby sme sa nemuseli deťmi zaoberať doma vôbec, ale rovno ich šupneme niekam na výchovu? Angličania aj Francúzi, ktorí vyrastajú namiesto svojich rodičov s opatrovateľkami, majú v dospelosti problém najmä s empatiou a citmi, sú chladní, rezervovaní a veľmi tvrdí

siska53
20. sep 2014

@eeffka sice tvdo napisane,ale suhlasim. Ja som sice z tych,ktore si poplacu,ale az ked idem zo skolky prec,jednosucho to tak citim..ale to uz tiez prestane..to viem. Lenze ja si odplacem i navrat z dovolenky,i to,ked som sla za "au-pair" i navrat odtial...
Pred nim nikdy. Vidim na nom,aj ucitelky to potvrdili,ze sa to zlepsuje. Ale je to aj o povahe..my s muzom sme uzavretejsie povahy,co sa tazsie zaclenuju do kolektivu a maly je tiez taky.
No jednoducho tam ist uz musi,som mu povedala,ze to je jeho praca. A ze on ma pravo tam chodit,uz ho uznali za hodneho,ale jeho sestru este nie.
A uz sa mi aj pochvalil,ze kreslili rodinu..sice im tam este aj vracia,ale to sa casom zmeni,je tam len 4dni.

A asi by ho nemala do skolky odvadzat ona,ale niekto iny..teda nie asi,ale urcite.

siska53
20. sep 2014

@moni_naty este mi napadlo,nemoze ju tam odviest dakto iny?? Vy si date doma pusu a pojde napr..s tatinom.
Lebo to,ze places aj ty,je to najhorsie,co moze byt. Treba vylucir,ci ta takto vydiera alebo naozaj nie je po psychickej stranke na skolku pripravena.