Ja a ani trojročná dcérka nezvládame návštevu škôlky
Ahojte maminy. Mam pocit ze zacinam zlyhavat ako rodic pri vodeni dcerky do skolky a neviem aky pristup mam zvolit aby som to ulahcila sebe ale hlavne sprijemnila a pomohla prekonat nasej dcerke. Prvy den v skolke bol OK. Odovzdali sme ju rano p. ucitelke. Iba nam povedala ahojte a hrala sa. Mne nebolo vsetko jedno ked sme odchadzali a ked sa ma manzel cosi spytal, bola som ako hlucha a slzy som mala na krajicku, radsej som rychlo vypochodovala zo skolky. Nechali sme ju tam spinkat, pretoze ta prva ranna reakcia bol v poriadku a informaciu o nejakom adaptacnom case sme od pani ucitelky nedostali, bol tam trosku zhon, vela deti naraz. Poobede ked som isla po nu, som pocula uz za dverami ako narieka"*Kde je moja maminkaaaa, kde je moja maminkaaaa,.."stale dokola. Ked som otvorila dvere, stale plakala. A ja samozrejme uz tiez. Tak sme ju tam na druhy den chceli nechat iba na 1/2dna bez spanku. Volali uz o 10:00 zo skolky, aby som prisla po nu, ze stale usedavo place. Tak som letela z Bratislavy po nu a ked som prisla stale plakala,....p. ucitelka vravela ze takto place uz od rana nezaaja sa do nicoho. Dohodli sme sa na dalsi den iba na 1/2 den. Dcerka ale este vecer chytila teploty a sopliky (stres + plac) a bolo po skolkovani. V pondelok cele opat znova, ...1. den sme boli iba 1/2 den , druhy den tiez len 1/2den - a streda, svrtok, piatok teploty a sopliky. Tento tyzden sme zacali utorkom lebo v pondelok ju zas dostipali komare a mala opuchnute oko. Preco to cele rozpisujem. Dcreka to cele zle znasa a ja snou. Zatial vzdy plakala, place ale aj doma, rano pred skolkou hned ked sa zobudi a dostane odpoved ze ide do skolky, podvecer ked uz citi ze ma ist spinkat a sa pyta : "A co ked sa vyspinkam, pojdem do skolky?" ak ked jej poviem ze ano, spusti plac ze tam ist nechce. Chce ist spat len so mnou, nie s tatitkom. Stale mam co robit aby som pri nej neplakala, niekedy sa mi teda nedari a je mi to tak velmi luto. Vcera sme mali taku malu debatu preco tam chodit nechce a preco place. Potvrdila mi to co som si myslela, ze sa boji uciteliek ze su prisne, ze tam nema kamaratov, ze jej je tam dlho a chce byt doma. Problem je v tom, ze je velmi citliva, cela po mne a na vsetko senzitivna, vsetko vnima. Kedze je v skolke strasne vela deti, rozdelili ich do tried podla datumu narodenia a tak je hned v druhej triede so starsimi detickami co sa uz poznaju a nevie si tam najst asi kamaratku. Vidim ju cez okno na dvore, vecne tam cupi a sleduje deti, svojho macika v ruke a usoplenu papierovu vreckovku v druhej. Ked to vidim cez to okno tak placem. Tak rada by som bola pri nej a drzala ju za rucku a nemozem. tych deti tam maju tento rok najviac 133 a nemozu sa venovat kazdemu jednemu zvlast. Neviem co mam robit. Zacala som snou chodit kazdy den na ihrisko, kde sa stretavaju maminy s detickami zo skolky, aby si na ne viac zvykla. Vidim na nej ze sa tej skolky velmi boji, a z tej triedy tu adaptaciu asi najmenej zvlada. Ma dost prisne pani ucitelky, take velmi vychovne, a podla mamiciek starsich deti asi najprisnejsie. Nikdy nebola neposlusna, nemusela som ju extra hresit a nerobila nikdy nijake hluposti, takze ked ucitelky hresia deti, boji sa aj ona. Prepacte, ze sa tak rozpisujem, ale ked si predstavim ze to takto bude cele 3 roky. beha mi mraz po chrbte. Potrebujem sa tu vyrozpravat a vediet ze aj vy to tak mate doma, ze nie sme same a ze ta skolka na nej nezanecha nieco negativne alebo nejaku traumu. nie som psycholog a neviem to posudit. Dakujem za kazdy jeden pripsevok.
@moni_naty Ahoj,som rada za odpoved,a ako si sama pisala,chcela si len citat nazor nas ostatnych mamiciek. Tiez mam doma 3rocnu skolkarku,preto som to napisala len tak strucne,ze ja som proti tomu,aby si ju brala prec. Sice my sme mali stastie ne deticky rovnakeho veku v okoli,plus deti v rodine,ihriska,plavanie a pod....Rozhodnutie je na tebe,zelam ti,aby si sa rozhodla najlepsie pre tvoju dceru a seba,ale este moj nazor je,nerob unahlene rozhodnutia,deti su vsimave,a zapamatuju si to..Vies,teraz ju zoberies prec,ochranis ju,ale zivot jej prinesie este vela inych nastrah,kde ju uz ty nebudes moct ochranit a co bude potom? Prajem krasny,aj ked u nas chladny den. 😎
@matozazzo Nesuhlasim.Je x skolok,kde ma pani riaditelka 60-65 rokov,takze vsetko funguje podla pravidiel,ktore fungovali aj vtedy,ziadna modernizacia. Vravim z osobnej skusenosti.Nie vsetky skolky su moderneho typu,s novymi vyucovacimi metodami.V MS kde mas riaditelku,ktora ju zakladala,a ucitelky,ktore ucili mojho 35 rocneho muza,nebudu menit svoje zvyky,takze porovnavanie je na mieste.
@moni_naty moja mamina vzdy hovorila, ze my sme plakali ked sme isli do skolky a potom som plakala, ked ma brala zo skolky, ze sa este hram....ked ma zobrala skor, tak som si sadla na lavicku pred dom a cakala, kedy pridu ostatni z ulice domv, ze sa nudim.ked ma viezol ocino, ani som nemukla (nikdy nas nebil, nekrical 😀 mam vyborneho ocina) dieta velmi vyciti stav matky....skusila by som tiez, aby ju vozil ocino, alebo babka alebo niekto pred kym ma respekt, ale neboji sa ho (inak bude hučat uz doma) a uvidis, ci to je nou alebo tebou 😉
@moni_naty Ahoj ten isty problem som mala aj ja nakolko som vodila da skolky dvojcata chalanov,jeden bol skolkou nadseny a druhy usedavo plakal v posteli uz od pol6 rano, bolo mi ho neskutocne luto lebo som videla ze trpi,bol taky trochu samotarik,ale ten druhy zas bez neho do skolky ist nechcel,kazde rano som ho presviecala ako je dobre v skolke , ake zaujmave veci sa tam naucia, najde si novych kamosov-ale som ho nepresvedcila,pani ucitelku mali ako anjela,kazdeho skolkarika si prisla do satne vyzdvihnut od rodicov osobitne so slovam,krasne ranko slniecka ako ste sa vyspinkali a cestou do triedy ich oboznamila s tym co budu v dany den robit-no nepomohlo, sama nechapala preco je taky uplakany a ustrachany, tak mi dala navrh aby som do triedy chodila s nim kym sa nezapoji medzi deti a potom som potajomky z triedy vyklzla a napokon to pomohlo mne aj synovi aj ked to trvalo tyzdem, skus sa dohodnut s pani ucitelkou na takej alternative aby ti dcerka zbytocne netrpela psychycky,nedostala odpor k skolke a ty a nou- zaciatky su vsade tazke a u deti zvlast - drzim vam pace
@moni_naty ahoj, všetky ti radia jedno a to isté, nečítala som celú diskusiu, pretože je to zdĺhavé. Môj syn začal chodiť do škôlky keď mal tri roky, dovtedy bol doma s mojou mamou, mal sa ako v bavlnke, babka spravila čo chcel on, robilo sa to čo chcel on, nechcel rozprávať, pokiaľ nešiel do škôlky ani slovo...
neplač, to že ťa malá nevidí plakať neznamená že to nevycíti, že si plakala a si smutná
nie je možnosť dostať dieťa k iným učiteľkám?
ja by som dieťa nevybrala zo škôlky - pokiaľ ju nemáš kde dať.
Môj syn plakal v škôlke celý rok od 02.09.2013 do 31.07.2014 - každý jeden deň! Prvé 2-4 mesiace plakal 3-4 hodiny v kuse, ani RAZ mi učiteľky nevolali aby som si prišla preňho! Nikdy!!!! Pokiaľ si učiteľka nevie poradiť s dieťaťom nemá tam čo robiť! Keď som povedala že prídem preňho, zavolajte, aby vám neplakal, dostala som odpoveď - netreba prísť preňho, bude ok!
A teraz - syn má 4 roky, plakal 1 jedeň, odvtedy ani slzička, s očiteľkami je veľký kamarát, s deťmi tak isto. Proste on má super učiteľky, viac menej sa nemôže sťažovať na žiadnu pracovníku v škôlke, s riaditeľkou ho "stašili" že si príde preňho keď neprestane plakať - počas prázdnin ich mala ona a veľký kamaráti sú, keď stretneme riaditeľku škôlky v meste, tak sa objímajú a pritom syn nie je z tých čo sa rád objíma.
Čiže ti radím vydžať a ak to nezvládaš ty, tak dcéru vybrať zo škôlky a nech je so starými rodičmi a uvidíš na rok! Dovtedy dozreje do škôlky alebo potiahnete do 5 rokov byť doma a potom do predškoskej triedy!
@kuriatko84 Tak ja s tym oznamom vobec nesuhlasim 🙂. Nedala by som zo seba dieta trhat a ani by som ho nedala hned na cely den. Neznasam ked sa nieco riesi sokovou terapiou. Ze si zvykne? To nieje podla mna zvyk, ale rezignacia. Moj zacal chodit do sukromnej ked mal 20 mesiacov a s adaptaciou. O tyzden tam uz spal. Ked plakal brali ho ucitelky na ruky, hrali sa nim. Ja viem ze v statnej na to mozno nie je cas ani podmieky. Ale fakt s tym oznamom sa veru nestotoznujem. Kazde dieta je individualne. Nemusi to znasat rovnako.
A po dvoch tyzdnoch tam uz chodil s radostou, zakyva a ide sa hrat. Niekedy ked su na dvore, tak ani domov nechce ist.
@moni_naty Poziadala by som preradenie ku mensim detickam. Mensie placu praveze menej, lepsie znasaju skolku ako starsie. A budu sa jej tam mozno viacej venovat.
@matozazzo môj syn mal učiteľku, ktorá mala byť už dva roky na dôchodku, ale sa rozhodla nadsluhovať, bola netrpezlivá, na deti kričala, dokonca aj na nás rodičov... hrôza a riaditeľka tiež nemá ďaleko do dôchodku, ony už nemajú chuť nič meniť keď to fungovalo 40 rokov budú v tom pokračovať a aj keby ich vyhodili svoje už majú isté
@david93 môj syn má učiteľku ktorá má 60rokov a syn ju zbožňuje, druhá je oveľa mladšia, ale najprv len tú a teraz len tú staršiu.
Nemyslím si že to závisí od veku, proste tá učiteľka musí byť milá k deťom, vedieť to s deťmi, musí mať niečo v sebe, že decká idú k nej a podobne...
táto to s deťmi nevie a nemá už trpezlivosť, deti sa jej báli, ale podľa posledných info už išla chvalabohu na dôchodok
@katarinnak
david93
@matozazzo
No neviem ako ostatne deticky u tych prvacikov. V satni rano vidim ze plakavaju dost aj v tejto triede.
Aj v dcrerinej triede placu deti, hovorieva mi to kazdy den, kto plakal, vie ich mena. Takze nie je jedina co place. No a v tej mensej su zas o dost starsie pani ucitelky. myslim, ze najstarsie 🙂
Ja viem,ze skolka sa rada popisi tym co deticky nauci, ale podla mna sa deti v skolke maju predovsetkym hrat. ucit sa nadvazovat socialne vazby s inymi.
Mam kamartaku, ktora ma chlapca s vyssim IQ. V skolke sa stale nieco ucili, bola nanho aj patricne pysna v akom je predstihu pred svojimi rovesnikmi s ostat. skolok. Prisiel do ZS az primudry a nudi sa tam. Nebavi ho to. A radia jej aby ho dala do specialnej skoly. Teraz ma problem co s tym. Uz ked bol v poslednej triede MS, vedel ratat jolikove karty. Naco je to dobre?
Tak male deti by sa mali spolocne hrat a nie sediet na stolicke a uz od skoreho rana az kym nejdu papat desiatu a nie si ticho kreslit, iba aby bol poriadok
No a co sa tyka vychovnej metody krikom, tak na mna alebo na nase dieta by pani ucitelka zakricala iba raz.
To je teda fasa pristup.
@moni_naty materska skola je skola...cize ej to vychovno-vzdelavacia institucia, takze vedie deti k vzdelavaniu a vychove...to je halvny ciel!....ano, da sa ten ciel dosahovat aj hrou....a je to priam ziaduce.... ale naozaj si treba uvedmit, ze v MS sa maju deti aj neicomu naucit...(ak chces,a by sa dieta len hralo, envaj ho do institucie zvanej skola)...... ste len na azciatku...vacsina deti na zaciatku place...... uz som to pisala predtym...deti, kt. neboli zvyknute na pravidla, inych ludi, kolektiv si potrebuju na toto vsetko zvyknut a je ajsne, ze sa proti tomu buria...preto placu..... skor ci neskor si zvyknu.... a prepac, ucitelky si musia udrzat dispciplinu...teda ten poriadok.....neviem, ci ste si dakedky vyskusali ukocirovat 25 deti, z kt. polkaplace, 1/4 sa nahana, krici, robi zle a dalsia je uplne mimo..... a ak primerane zdvihne ucitelka hlas a potrebuje prekricat 25 deti.....a duplom na zac. sk. roka....
vy to vidite asi len z pohaldu amtky, ale za tym vsetkym, co deti robia aj za pristupom uciteliek, ci roznych metod sa tie deti vela vela ucia..... vsetko to, co do buducnosti potrebuju...
@sorciera24 presne tak! 100000likov. 🙂)
@sorciera24
ahojcek, ty si asi pani uciteka, alebo buduca pani uciteka? citim podla obsahu. A asi este mlada.
Ja som mala pani ucitelku na zakladnej skole a bola dokonca zastucom riaditela, ja ani moja mama s otcom si nepamatame, ze by niekedy na niekoho kricala, stacilo ze sa jej mala postava zjavila v triede a bolo ticho. Vsetky deti si pekne posadali a otvorili si zosity dokonca aj cez prestavku. Ja som sa jej nebala. Ani ziadne dieta. Nikdy nemala ziadny hysak, cele tie 3 roky rozpravala pokojnym hlasom a povedzme si matematika je strasiak pre vacsinu deti uz iba ako samotny predmet.a naucila nas matiku tak, ako ziadna ina ucitelka. Z tych zakladov sme cerpali az do vysokej skoly. Mali sme respekt, velky, ale zaroven sme ju aj mali velmi radi. Ku kazdemu si nasla svoj pristup. Nenahovorila toho vela. Raz sa mi stalo ze som si potajomky nalakovala malicek na pravej ruke. Neviem ako si to vsimla. V rade na obede mavla na mna rukou a povedala mi ticho aby nik nepocul:" Zajtra nech je to dole" a usmiala sa. Hanbila som sa alenehnevala som sa nanu.
Niektore hadzali po nas kluce alebo nam dlho palicou trieskali po stole a hucali tak, ze by z toho jeden ohluchol. 2 z nich aj vylucili zo skoly.
Je to o pristupe ucitela.
Moj manzel v ramci civilenj sluzby dostal "bandu nevyburenych pubertiacok na priemyslovke, aby ich naucil fyziku" Prve dni mu tam po kolenach lozili k stolu a volali ho na rande 🙂 O tyzden sa vsetky ucili fyziku a v triede bolo ticho. Chcem povedat, ze nebol ani ucitel, dokazal sa ale naladit na ich vlnu a nie si radikalne presadzovat svoje. Autoritu dosiahol aj inak ako iba krikom a natlakom. ke tam skoncil, fnukali, lebo dostali stareho dedka a vyvadzali odznova.
Ja si len zelam, ze ked ako matka zverim na vacsinu dna moje dieta do opatery, niekto mu svojim pristupom, negativne nezasiahne do celeho zivota. To je cele a to som aj napislala na zaciatok.
NIkoho sa nezaszavam a ani proti nikomu nejdem.
@moni_naty prvu chybu si spravila ty...cele prazdniny aj skor si jej mala hovorit,ako sa maju deti v skolke dobre..ako sa tam hraju..kolko hraciek tam maju..ked napises,ze teraz zacnete chodit medzi deti..doteraz ste boli kde???s malym chodim von doslova od narodenia..medzi deti sa dostane a ani nevie,ze som tam..stale som mu vravela,ako mu tam bude dobre..ako bude prebiehat skolka..ze ked sa vyspinka..pridem pre neho..stale som mu to vravela..ked sme prisli prvy den do skolky..nebolo mi vsetko jedno..vela deti tam plakalo..a videla som,ze maly na mna pozrel..tak som hned na neho vybalila usmev,ze nech sa ide hrajkat,ze ho lubkam..tak sa usmial a isiel..teda dieta v prvom rade potrebuje silnu emocnu podporu hlavne od rodicov..nie ze maminka preto,ze pocuje svoje dieta plakat,tak place aj ona..to je pre to dieta teda maximalne povzbudive. 🙄 .u nas v skolke je to super v tom,ze maminka moze sa hrat s dietatkom tam..takze dietatko sa moze pekne adaptovat..no ja neviem ako..ale skor by som sa o postupe poradila s ucitelkami..
@sorciera24 oooo tu suhlasim stebou 😉
Moja mala od prveho dna v kolke na celi den od 8 do piatej,prvy tyzden plakala ale pani ucitelky mi povedali ze nech sa rychlo rozlucim a nech idem rychlo ze oni uz si poradia.V skokke ju utisili a celi den neplakala len potom ked som pre nu sla ked ma zbadala bolo fnuk fnuk.Teraz ma 5 r.a do skolky sa tesi stale 🙂 i ak ja som obcas navstivila skvolku aj snou este ked do nej nechodila aby videla ako to tam chodi a tak 🙂
@moni_naty som, ale nie v MS, a mlada?...nuz, uz ani nie....8r. praxe....ale tak.....robim s pubertakmi, cize nieco uplne ine a pritom zaroven rovnake..... lebo ej fakt rozdiel naucit pravidla 3r. deti (kt. mnohe este ani nemaju) a 16r. ....kt. uz sa s nimi povacsina stretla...... a aj tak 30pubertakov musim niekedy prekricat;)....nie som si ista teraz o akom kriku hovorime..... lebo pri tolkych detoch kazdy ucitel obcas zdvihne hlas....to ti zarucujem, ine je, ked je to cholerik, kt. agresivne inak nevie (aj taki su....bohuzial)...v skolke som takych osobne nezazila....
suhalsim s tebou, zej e to o pristupe ucitela k detom......(preto aj viem, ze rodicia tento prisup vidia velmi subjektivne...halvne, ekd s detmi v skole/skolke nie su)...len, co pocuju.....je to velmi neobjektivne.... dobry ucitel si dokaze ziskat deti roznymi prisutpom, neilen hulakanim (ak si toto mala na mysli).....ja som skor reagovala na tu prisnost....dobry ucitel musi byt prisny, ale vie byt zaroven laskavy, ale musi si vediet udrzat disciplinu!...inak sa udrziava disciplina v MS, inak v ZS, inak na strednej....na kazdu vek. kateg. plati nieco ine....ale jedno je rpe vsetkych rovnake...dodrziavanie pravidiel!....to sa musia naucit vsetci....! (aj my dospeli tak fungujeme)
kazdy rodic chce pre svoje dieta to najlepsie (je to logicke)...ale treba si uvedomit, co je do buducnosti naozaj dobre pre dieta...... z praxe poviem, ze uplne najhorsie je byt dietatu stale za zadkom a ako "spravny" rodic vsetko vybavit v jeho "prospech".....potom tie deti pridu na SS a v 16-17r. nie su schopne nieco samostatne urobit, nerespekt pravid. a na vsetko volaju rodicov a vyfnukavaju....preboha, ved uz su to dospeli ludia.....a bohuzial, je ich coraz viac...potom su tie deti neschopne pokracovat v dalsom zivote, je pre ne tazke vobec fungovat v spol., kedy za nimi zrazu nik nestoji....a koniec koncov..uprimne....generacia dnesnych 25tnikov....je furt pri maminej sukni, elbo je to pohodlne, mama vsetko urobi 😀 uz som sa rozpisala aj mimo....ale suvisi to s tymi pravidlami a zvykom na akukolvek skolu, lebo v zivote sa stretnu s roznym pristupom roznych ludi a budu tomu musiet celit 🙂 len tolko postrehy z praxe.....
@asimama
citala si urcite cely prispevok? mam dojem ze nie, alebo ak ano tak vela casu si asi nemala
Nemyslim si ze tento portal je o sudeni a posudzovani druhych, mal by dotycnemu ktoremu odpisujes asi pomoct a to si pravedpodobne asi aj chcela.
ja som nenapisla ze som s nou zacala chodit medzi deticky od sept 2014 🙂, ked zacala so skolkou. Myslis si ze niektora maminka by toto svojmu dietatku spravila? 🙂 Teraz sme zacali chodit na ihrisko medzi jej spoluziakov aby si na nich skor navykla, kedze ju tam z kapacitnych dovodov umiestnili a este aj zopar mladsich deticiek, co som tiez pisala. nemozem to nazvat chybou.🙂
Sama pises aku mate super skolku, my taku nemame a ani taky pristup v nej. A tak asi nerietite to co ostatny rodicia a ked by sa vam nakopilo tolko faktorov anko nam. Inak by si sa chovala.
ale dakujem za tovj nazor
@moni_naty to ze ine deti placu ma byt ospravedlnenie ze tvoja tiez place? dieta treba motivovat aby neplakalo a chodilo rado do skolky. A ak sa ma v skolke len hrat to si s nou mala radsej chodit niekde do materskeho centra kde by sa nemusela nic ucit ale len hrat a nikto by na nu nekrical a nic od nej nechcel...
bud chces aby do tje skolky chodila a tak sa k tomu treba aj postavit alebo ju nechaj doma a mozte sa cele dni hrat
ahoj, dietatko treba na skolku pripravit, najskor, este predtym nez ju vobec zacne tak ju tam treba vziat na 1 hodinu aspon raz za mesiac nech sa popozera ze ako to tam chodi, doma sa rozpravat o tom co tam vsetko bude robit, ake su tam hracky, ake pecnicky sa nauci, ze tam bude kreslit, strihat, stretne nove deticky, a vsetko to pozitivne co dietatku skolka da, ale asi uz je na ntoto neskoro, tak so skuste robit tak, ze dietatko vezme do skolky ocino, a ty ju len vyberies, a cestou domou s abudete rozpravat o tom co tam vsetko robila- hlavne to co sa jejj tam pacilo, co nove sa naucila, jednoducho ukazat dietatu ze skolka je super, a ze sa jej tam paci, tiez sa dohodni s ucitelkou ci tam mozes ostat aspon rano kym s ahraju a budes sa tam s nou hrat, poukazujed jej ake su tam super hracky, povyberaj nieco co nemate doma, a vysvetli jeje z e v skolke maju ine hracky a ze jej super ze tam je, pretoze doma by sa s tym hrat nemohla. u na sje opacny problem, 2 rocny syn je momentalne chory a nemoze ist do skolky, takze rano bol velky plac- chcem ist do skolky, a ty si tiez opakuj, ze skolka je super pre tvoje dieta, a venuj pozornost tomu dobremu, nie tomu ez su tam prisnejsie ucitelky - to s ati mozno len zda, no v zivote sa nikto s nikim maznat nebude, deti v skolke nikto nebije, nikto po nich nevrieska, len musia robit to co treba, a je jedno ci su 3 rocne alebo 6 rocne, to uz nie su babetka, tak hlavu hore azameriavajte s ana to dobre co je v skolke, ono to casom pojde 🙂
@cicimon aj rodic ma vzdelavaciu povinnost istym sposobom..ja som nemohla chodit ani do predskolakov,tak si moja mama pekne zohnala osnovy skolky. Aviedla ma podla toho..
Aj ja doma s detmi robim aj vzdela acie aktivity..jasne,ze nie dlho,ale snazim sa kazdy den daco.resp.cielene aktivity okrem citania. Tanec,zaspievam daco a tak...
Tu ide aj o tu socializaciu..mizno jej mama nie je pripravena,no to zistia jedine tak,ze ju nebude odprevadzat ona. Aked aj potom bude mala rumazgat,tak ist k psychologovi. To je moj navrh riesenia.
@sorciera24 velka pravda 🙂
Dakujem vsetkym maminkam za odpovede. Nechcem byt neslusna, ale uz nebudem odpisovat na vase prispevky. Zacina sa to uberat inym smerom a to je mozno priestor v inych temach.
Este raz dakujem 🙂
@moni_naty niektore deti znasaju takuto"odluku" od rodicov tazsie, ine menej..ale kazde si asi poplace..treba vydrzat a hlavne sa riadit radami uciteliek.Niekedy pomoze aj zmenit skolku..Treba ju motivovat,a hlavne 100x opakovat,ze sa tam ide iba hrat s inyni detickami,ze aj oni sa na nu tesia ,ze sa uciteliek nemusi bat atd..a..a ze pridete po nu vzdy,kazdy den..mozno nejaku odmenu zo zaciaktu,kdebude "dobra"a hlavne -neplac pred nou,lebo sa je vsugeruje do hlavky,ze ked mama place ,skolka je ozaj cosi zle...
kamaratov si najde skor, neskor..aky je inac typ?
a je pravda,ze deti asi este nechapu tu zmenu, doma boli 3 roky s mamou , viac menej posluchali/neposluchali iba ju, otca a zrazu -ucitelka-velka autorita..niektore su tym zaskocene..treba sa mozno na to pozriet aj z teto stranky...
@moni_naty ahoj.. moj 3 rocny mi tiez robil sceny.. prvy tyzden kazde rano usedavo plakal.. ale zas ma vlemi mile pani ucitelky, a je ich v triede 21. ale ja hned od zaciatku / aj ked osm si doma poplakala / tak som urobila raznu vec.. rnao ryhcle oblecenie, zaviezla do skolky hned na 7 rano a sup poobede az okolo pol 4 som sla prenho, ziadne do pol dn a apodobne postupne zvykanie.... maly rano plakal, naobed tiez. a co ???
takto to bolo cely tyzden, ale poobede zo skolky ked ma videl a hned som sa pytala co robili ako sa hrali, vsetko mi s nadsenim rozpraval..
treba deti predovsetkym podporovat, hovorit, im aky su uz vellke, pytat sa na aktivity v skolke, rozpravat ake tam maju hracky ake deticky su tam.. cele poobedie cely tyzden sme kecali len o skolke a ako sa tam maly mal. a rabno za splac,e ze sa boji ist do skolky...... , ale vo mne oporu nenasiel.. jednoducho som ho tam supla otocila sa chrbtom a sla domov... akykolvek naznak mojej lutosti by ho ujistil v tom, ze on je to chudatko a plakal by omnoho lepsie......
teraz je doma druhy tyzden, lebo je chory / asi prechod do kolektivu / ale kazdy den spomenie ksolku a ze tam uz chce ist......
mylsim, ze po 3 tyzdnoch sa takto vzdavat je prilis skoro.. vela deti ma problem s nastupom do skolky aj 3 mesiace, a potom sa to ukludni...
tvoja mala nemoze byt s tebou do dospelosti. raz sa musi socializovat / a mylsim, ze tam je ten problem / ze ma problem so socializovanim sa... preto by som ju skusila este navnadit.. pustit spievakovo, ze tam sudeticky tiez v skolke a zazivaju kamratstva, a ucia sa nove veci / ak je tak vyspela ako hovoris, mala by to chapat /
a co sa tyka prisnych uciteliek.. mozno su prisnejsie, ale ruku na srdce.. nebola by si aj ty pri rolkych detoch ? ja urcite ano. a dietatu nikdy nezaskodi trochu discipliny

A este hlavne, neporovnavajte stare socialisticke skolky s dnesnymi!!! To, co zle posobilo na vas teraz uz nie je, je to minulost. Preco to porovnavate? Dnes su uplne ine skolky, ine pomocky, hracky, nove metody vyuky, nove pani ucitelky... Zaklad je vsade hra, nie ucenie, ako to bolo kedysi...