icon

Je potrebné ospravedlnenie v škôlke od lekára?

kvietok1233
17. jún 2026

Ahojte. Dcéra je predskolacka. Zo súkromných dôvodov som ju nechala doma, môžem ospravedlniť 7 dní. Ale čo čert nechcel na 8 deň mala úraz museli sme ísť na chirurgiu, lekár ju nechal ešte 5 dní doma, že má mať kľud. Nastúpila do škôlky a myslela som, že 7 dní normálne ospravedlním ja a tie ďalšie mám papier od lekára. Ale riaditeľka tvrdí, že keď chýbala 13 dni v kuse, tak musím mať na 13 dni ospravedlnenku od lekara. Mne to príde nelogické a ani mi na tých 7 dní lekár papier nedá. Postupuje riaditeľka správne máte to tak aj vy? Raz nám vyšlo tak že bola nachladena, ostala doma u dr sme neboli tiež 7 dní a na 8 mala zubára a vtedy som doložila pečiatku na jeden deň od zubára a problém nebol, teraz to zrazu problém je. Ďakujem za vaše skúsenosti.

Strana
z2
natalka13
18. jún 2026
@elanor

@natalka13 lenze tych 5/7 dni od rodica je iba v pripade choroby. Nie osobnych zalezitosti.
Na osobne veci treba dopredu davat ziadost a pockat na schavalenie od raditelky.
Takze teraz jej riadotelka robi problemy. Lebo nato ma pravo. A moze sa autorka aj poskladat.
Nemala vymyslat, ako vsetci, ktori si myslia, ze 5/7 dni si mozu robit co sa im zachce. Mala postupovat podla pravidiel.
Z osobnych dovodov je den, dva. Nie 7 dni.

@elanor v usmerneni MS sa pise se ak nepritomnost viac ako 7dni nadvazuje na nepritomnost zo zdr.dovodov. musi to rodic dokladovat. Logicky plati to asi aj naopak takze autorka by mala dokladovat svoj pobyt v nemocnici s vysvetlujucim listom preco dieta chybalo.

elanor
18. jún 2026
@natalka13

@elanor neviem ako v skolke, v skole aj osobne dovody mozu ospravedlnit.
A ak to riaditelka vedela nemala jej to povolit.

@natalka13 ale nie 5 dni v kuse. Tie su iba v pripade choroby. To iste plati pre skolky.
5 dni alebo viac, z osobnych/rodinnych jedine, ze dopredu informuje triednu ucitelku a po dohovore a osuhlaseni, moze. Pripadne ak je to dlhsie (dovolenky cez sk. rok) tak ofial. ziadost riaditelke a az po schvaleni ziadosti mozu. Inak nie.
A povedzme si uprimne, 99% rodicov toto ignoruje, klame a zavadza. Lebo oni si zapamatali ken, ze 5/7 dni mozu. Ale uz nie, za akych podmienok a okolnosti.

monikq
18. jún 2026

Trvaj na svojej verzii, ved je pravdiva a spravna.
Ak boli ucitelky informovane vopred, nie je co riesit.
Povedz im, ze sa obratis na zriadovatela a zdokladujes podla pravdy absenciu dietata.
A okrem toho, co tym chcu ucitelky dosiahnut? Daju jej nospravedlnene hodiny, ci co? 🤭
Alebo len chcu byt dolezite a "prijemne"?
Ved je to chore...

natalka13
18. jún 2026
@elanor

@natalka13 ale nie 5 dni v kuse. Tie su iba v pripade choroby. To iste plati pre skolky.
5 dni alebo viac, z osobnych/rodinnych jedine, ze dopredu informuje triednu ucitelku a po dohovore a osuhlaseni, moze. Pripadne ak je to dlhsie (dovolenky cez sk. rok) tak ofial. ziadost riaditelke a az po schvaleni ziadosti mozu. Inak nie.
A povedzme si uprimne, 99% rodicov toto ignoruje, klame a zavadza. Lebo oni si zapamatali ken, ze 5/7 dni mozu. Ale uz nie, za akych podmienok a okolnosti.

@elanor este raz
"v usmerneni MS sa pise se ak nepritomnost viac ako 7dni nadvazuje...."

Strana
z2