icon

Je potrebné ospravedlnenie v škôlke od lekára?

kvietok1233
17. jún 2026

Ahojte. Dcéra je predskolacka. Zo súkromných dôvodov som ju nechala doma, môžem ospravedlniť 7 dní. Ale čo čert nechcel na 8 deň mala úraz museli sme ísť na chirurgiu, lekár ju nechal ešte 5 dní doma, že má mať kľud. Nastúpila do škôlky a myslela som, že 7 dní normálne ospravedlním ja a tie ďalšie mám papier od lekára. Ale riaditeľka tvrdí, že keď chýbala 13 dni v kuse, tak musím mať na 13 dni ospravedlnenku od lekara. Mne to príde nelogické a ani mi na tých 7 dní lekár papier nedá. Postupuje riaditeľka správne máte to tak aj vy? Raz nám vyšlo tak že bola nachladena, ostala doma u dr sme neboli tiež 7 dní a na 8 mala zubára a vtedy som doložila pečiatku na jeden deň od zubára a problém nebol, teraz to zrazu problém je. Ďakujem za vaše skúsenosti.

Strana
z2
anonym_7e62e5
17. jún 2026

@kvietok1233 ved chod za pediatrom, vysvetli co sa stalo a nech ti vystaví potvrdenie. Ja som tiež raz tak dostala zdzubanie🤷

anonym_0d3851
17. jún 2026

@kvietok1233 určite ti dá, netreba k tomu žiaden záznam, len papierik, že dieťa je zdravé, môže navštevovať kolektív.

ukulela
17. jún 2026

Riaditelka nepostupuje správne. Trvalá by som na svojom. Doktorka nemá prečo dávať ospravedlnenie zdravému dieťaťu a ja nebudem behať po doktorovi v pracovnom čase a zdržiavať ho vysvetľovaním, že máme premotivovanu riaditeľku.

anexa
17. jún 2026

@kvietok1233 podľa mňa by sa to malo posudzovať podľa dôvodu neprítomnosti. Prvých 7 dní si dieťa ospravedlnil rodič, ďalších 5 dní bolo riadne potvrdených lekárom po úraze. Nevidím dôvod, prečo by mal lekár spätne potvrdzovať aj dni, keď dieťa nebolo doma zo zdravotných dôvodov. Skúsila by som si vypýtať od riaditeľky odkaz na konkrétne pravidlo alebo smernicu, podľa ktorej to vyžaduje. Možno má škôlka nastavené interné pravidlá, ale tiež mi to nepríde celkom logické.

anonym_5b19b2
17. jún 2026

No lebo vedia, že je dovolenkové obdobie a rodičia namiesto pravdy si vymýšľajú somariny, všeliaké rodinné dôvody a nakoniec práve v tom najlepšom sa niečo stane a potrebujú dlhšie voľno (dovolenka pokračuje). Proste riaditelia vedia akí prešpekulovaní sú rodičia.
Bež za detskou lekárkou, povedz jej o tom a určite ti papier dá.

anonym_5b19b2
17. jún 2026
@ukulela

Riaditelka nepostupuje správne. Trvalá by som na svojom. Doktorka nemá prečo dávať ospravedlnenie zdravému dieťaťu a ja nebudem behať po doktorovi v pracovnom čase a zdržiavať ho vysvetľovaním, že máme premotivovanu riaditeľku.

@ukulela Stačí zavolať alebo v dnešnej dobe sa s lekárom dá spojiť aj online (email, messenger, whatsapp), vysvetliť situáciu, nech vystaví potvrdenie, že vtedy a vtedy sa zastavíš. Nikoho neoberieš o čas neboj.

kvietok1233
autor
17. jún 2026
@anonym_5b19b2

No lebo vedia, že je dovolenkové obdobie a rodičia namiesto pravdy si vymýšľajú somariny, všeliaké rodinné dôvody a nakoniec práve v tom najlepšom sa niečo stane a potrebujú dlhšie voľno (dovolenka pokračuje). Proste riaditelia vedia akí prešpekulovaní sú rodičia.
Bež za detskou lekárkou, povedz jej o tom a určite ti papier dá.

@anonym_5b19b2 neboli sme na dovolenke, ja som bola na operácii, bola som v nemocnici a keďže manžel bol tiež kvoly práci mimo SK v ten čas, dieťa bolo týždeň u starej mamy ktorá býva na druhom konci mesta, auto nemá čiže dieťa nemal kto nosiť do škôlky. Učiteľky boli o našej situácii informované, čiže vedeli že nie sme na dovolenke ale aj keby sme boli nechápem prečo nemôžem ospravedlniť ja 7 dní a na ďalšie dni má dieťa papier od lekára. Ja som len chcela vedieť aký postup je správny.

anonym_5b19b2
17. jún 2026
@kvietok1233

@anonym_5b19b2 neboli sme na dovolenke, ja som bola na operácii, bola som v nemocnici a keďže manžel bol tiež kvoly práci mimo SK v ten čas, dieťa bolo týždeň u starej mamy ktorá býva na druhom konci mesta, auto nemá čiže dieťa nemal kto nosiť do škôlky. Učiteľky boli o našej situácii informované, čiže vedeli že nie sme na dovolenke ale aj keby sme boli nechápem prečo nemôžem ospravedlniť ja 7 dní a na ďalšie dni má dieťa papier od lekára. Ja som len chcela vedieť aký postup je správny.

@kvietok1233 V každej škôlke asi ináč. U nás sme mohli kombinovať. Veď choď za riaditeľkou a opýtaj sa aký je problém.

natalka13
17. jún 2026

Lekar nema co potvrdzovat chorobu zdravemu dietatu. Navyse riskuje kontrolu, skolka ho moze nahlasit.
A ak da lekar papier dieta dovolenkuje/co nieje tvoj pripad/ , aj tak to dieta vykeca v skolke.
Riaditelka nech ti ukaze zakon, ked nechape rozdiel vo vynechanych dnoch.

kvietok1233
autor
17. jún 2026

Budem sa s riaditeľkou ešte rozprávať. Tiež nechápem prečo mám mať papier od lekára, keď dieťa u lekára nebolo za tých prvých 7 dní. Logika žiadna. Ďakujem za vaše skúsenosti.

anonym_0e454f
17. jún 2026

@kvietok1233 normalne daj papier od seba a od lekara a neries. Co viac moze riaditelka? Postavit sa aj na hlavu?
Ved to aj keby ty v praci mas jeden den zubara a daldi den koznu a zamestnavatel by chcel aby kozna ospravedlnila aj den predtym.

zuzana2910
17. jún 2026

Dieťa máš ospravedlnené tak ako má byť. Vôbec by som sa tým nezaoberala ako rodič. Už vôbec by som trápne nepýtala ospravedlnenie od lekára spätne.

matkahelka
17. jún 2026

Ocividne ma riaditelka ambiciu byt papezskejsia ako papez.z akeho dovodu ti ma dat pediater ospravedlnenie na prvych 7 dni? nema ziaden zaznam o chorobe dietata, ani dieta nevidel.v karte su tieto info dohladatelne a lekar by si akurat vyrobil problem.

marianarem
17. jún 2026

@kvietok1233 Pravdu mas ty. My sme toto.tiez riesili, tie zakony su formulovane dost nejasne. Nase ucitelky zavolali na ministerstvo, mozes to urobit tak, ako.si chcela.

janinah
17. jún 2026
@anonym_7e62e5

@kvietok1233 ved chod za pediatrom, vysvetli co sa stalo a nech ti vystaví potvrdenie. Ja som tiež raz tak dostala zdzubanie🤷

@anonym_7e62e5 sranduješ? Prečo by mal lekar spätne davat papier pre zdravé dieťa? A bavíme sa o až školke...
Autorka.urob po svojom.komunikuj s riaditelkou pisomne.doruc oba papiere a viac sa nestaraj.

anonym_a2be8b
17. jún 2026

Mňa by len zaujímalo čo sa stane ak dieťa nebude mať ospravedlenie za vymeškané dni v predškolskej triede. Teda má do nejaký dopad? Ja síce detí nemám ale priateľovo dieťa chodí do predškolskej ako sa jej zachce, lebo ak nechce ist do škôlky tak jej matka ju nechá doma. Ďakujem za odpoveď 🙂

arasidka123
17. jún 2026

@kvietok1233 keby bola jeden deň medzitým v škôlke, stačilo by tvoje, ale keďže sa to predĺžilo, musí dať lekár

kvietok1233
autor
17. jún 2026
@arasidka123

@kvietok1233 keby bola jeden deň medzitým v škôlke, stačilo by tvoje, ale keďže sa to predĺžilo, musí dať lekár

@arasidka123 ale prečo? Dieťa malo reálne zdravotné problémy až na 8 mi deň. To majú rodičia aj lekári kvoly škôlke falšovať ospravedlnenky?

anonym_fd7ff3
Autor odpoveď zmazal
anonym_fd7ff3
17. jún 2026
@anonym_a2be8b

Mňa by len zaujímalo čo sa stane ak dieťa nebude mať ospravedlenie za vymeškané dni v predškolskej triede. Teda má do nejaký dopad? Ja síce detí nemám ale priateľovo dieťa chodí do predškolskej ako sa jej zachce, lebo ak nechce ist do škôlky tak jej matka ju nechá doma. Ďakujem za odpoveď 🙂

@anonym_a2be8b Uz som nasla na internete, pride matka pridavok na dieta, ak chyba dieta viac ako povoluju pravidla. Skolka to musi nahlasit uradom a tie stopnu pridavky na dieta.

arasidka123
17. jún 2026
@kvietok1233

@arasidka123 ale prečo? Dieťa malo reálne zdravotné problémy až na 8 mi deň. To majú rodičia aj lekári kvoly škôlke falšovať ospravedlnenky?

@kvietok1233 lebo je to tak dané, v škole je to už na šiesty deň.

zuzana2910
17. jún 2026
@arasidka123

@kvietok1233 lebo je to tak dané, v škole je to už na šiesty deň.

@arasidka123 blbost...5 dni po sebe ospravedlní rodič a ak nepôjde až 6ty deň, už potrebuje dieťa ospravedlnenku od lekára. Matka škôlkárky postupuje správne, ospravedlnila ona tých 7 dní, teraz keď nepôjde ide peciatka lekár.

natalka13
17. jún 2026
@arasidka123

@arasidka123 nemusi a hlavne NEMOZE.

elanor
17. jún 2026

ale nieje tych 7 dni iba v pripade choroby, ze moze rodic?
tak ako je to v skole. Rodic, ak chyba dieta z dovodu choroby do 5 dni, vratane, nemusi mat potvrdenie od lekara, staci, ze ospravedlni on. Ak chorba a chybanie presiahne 5 dni, tak treba na cely cas chybania potvrdenie od lekara.
To, ze to rodicia vyuzivaju a zneuzivaju na ospravedlnenie 5/7 dni po svojom, nie pre chorobu to je uz ina vec.
Podla mna riaditelka chce pocut pravdu a ma nato plne pravo.

ukulela
17. jún 2026
@anonym_5b19b2

@ukulela Stačí zavolať alebo v dnešnej dobe sa s lekárom dá spojiť aj online (email, messenger, whatsapp), vysvetliť situáciu, nech vystaví potvrdenie, že vtedy a vtedy sa zastavíš. Nikoho neoberieš o čas neboj.

@anonym_5b19b2 o čas pripravím v prvom rade seba. Lekár ordinuje v pracovnom čase, keď pracujem aj ja. A tu chce riaditeľka ospravedlnenie od lekára na prvých 7 dní, keď dieťa nebolo choré a za normálnych okolností by stačilo ospravedlnenie od rodiča. Sú lekári, ktorí toto neurobia. Prečo by mali ospravedlňovať zdravé dieťa? Zakladatelia má ospravedlnenie na čas úrazu a to musí stačiť. Toto je len a len premotivovanu riaditeľka.

arasidka123
17. jún 2026
@zuzana2910

@arasidka123 blbost...5 dni po sebe ospravedlní rodič a ak nepôjde až 6ty deň, už potrebuje dieťa ospravedlnenku od lekára. Matka škôlkárky postupuje správne, ospravedlnila ona tých 7 dní, teraz keď nepôjde ide peciatka lekár.

@zuzana2910 a co som jej povedala? Presne to iste...

ukulela
17. jún 2026
@arasidka123

@zuzana2910 a co som jej povedala? Presne to iste...

@arasidka123 mám vážny rodinný dôvod, napr pohreb v inej krajine. Presun tam, pohreb, presun naspäť. V pohode to môže trvať 5 dni, ktoré ako rodič ospravedlním z rodinných dôvodov od pondelka do piatku. Školu som informovala. A v pondelok ráno si dieťa zlomí nohu. Už je to šiesty deň chybania za sebou. Podľa tvojej logiky mi má lekár ospravedlniť aj predchádzajúcich 5 dni? Už vnímaš tu nelogickost? Lekár mi nemôže ospravedlniť chybanie kvôli pohrebu. Pixovina ako voda v prírodnom koši.... Riaditelka autorku buď šikanuje, alebo je premotivovanu, alebo nerozumie pisanemu textu.

natalka13
18. jún 2026
@elanor

ale nieje tych 7 dni iba v pripade choroby, ze moze rodic?
tak ako je to v skole. Rodic, ak chyba dieta z dovodu choroby do 5 dni, vratane, nemusi mat potvrdenie od lekara, staci, ze ospravedlni on. Ak chorba a chybanie presiahne 5 dni, tak treba na cely cas chybania potvrdenie od lekara.
To, ze to rodicia vyuzivaju a zneuzivaju na ospravedlnenie 5/7 dni po svojom, nie pre chorobu to je uz ina vec.
Podla mna riaditelka chce pocut pravdu a ma nato plne pravo.

@elanor ved riaditelka pravdu pozna.
A chce po nej aby lekarka klamala.
To je take "slovenske"
V inom pripade ak by ucitelia v skolke klamali bolo to nevychovne, ale tento pripad je pre mnohe z vas v pohode.

elanor
18. jún 2026
@natalka13

@elanor ved riaditelka pravdu pozna.
A chce po nej aby lekarka klamala.
To je take "slovenske"
V inom pripade ak by ucitelia v skolke klamali bolo to nevychovne, ale tento pripad je pre mnohe z vas v pohode.

@natalka13 lenze tych 5/7 dni od rodica je iba v pripade choroby. Nie osobnych zalezitosti.
Na osobne veci treba dopredu davat ziadost a pockat na schavalenie od raditelky.
Takze teraz jej riadotelka robi problemy. Lebo nato ma pravo. A moze sa autorka aj poskladat.
Nemala vymyslat, ako vsetci, ktori si myslia, ze 5/7 dni si mozu robit co sa im zachce. Mala postupovat podla pravidiel.
Z osobnych dovodov je den, dva. Nie 7 dni.

natalka13
18. jún 2026
@elanor

@natalka13 lenze tych 5/7 dni od rodica je iba v pripade choroby. Nie osobnych zalezitosti.
Na osobne veci treba dopredu davat ziadost a pockat na schavalenie od raditelky.
Takze teraz jej riadotelka robi problemy. Lebo nato ma pravo. A moze sa autorka aj poskladat.
Nemala vymyslat, ako vsetci, ktori si myslia, ze 5/7 dni si mozu robit co sa im zachce. Mala postupovat podla pravidiel.
Z osobnych dovodov je den, dva. Nie 7 dni.

@elanor neviem ako v skolke, v skole aj osobne dovody mozu ospravedlnit.
A ak to riaditelka vedela nemala jej to povolit.

Strana
z2