icon

Je správne nechávať dieťa samé na dvore?

2. mar 2026

Máme 5 ročný dcéru. Žijeme v dome s pozemkom kde máme psa (BK) malé hospodárstvo. Dcére tam manžel spravil kútik na hranie. Svokra si myslí,že nieje správne aby som ju nechávala tam bez dozoru. Brány sú zamknuté na cestu nebude. Pes jej neublíži je kľudnej povahy a na povel zaleziem skôr dcéru stráži a do častice kde máme zvieratá sa nedostane brána je zabezpečená. Dcéru mám na dohľad a občas na ňu nazrieme. Podľa mňa je lepšie keď sa vonku hra akoby sedela pred tv. Svokra ma kvôli tomu však atakuje,že som krkavcia mater

oskvarka
3. mar 2026
@ria_sprout

@oskvarka keď mal môj najstarší 5rokov, mal už 3surodencov. Jasné že bábätko som samé von nedávala, ale keď mal najstarší 5, jeho sestry mali 3r. V pohode sa prehrali, mala som vždy otvorené dvere a počula som ich. Každu chvíľu som vyzerala von. Cez leto keď sme mali postavený bazén, som ich samozrejme samých nenechala. Ale pokiaľ tam nebol, máme tam stromy, trávu, šmykľavku a plot a ano aj psov- fakt si neviem predstaviť co také strašné na nich ciha, keď pri nich dokážem byť doslova do sekundy z kuchyne.

Samozrejme že každý koná podľa toho ako si pozná dieťa - veď ale autorka si ho práveže pozná, tu ju chcú presvedčiť aby sa bála, hoci nemá riziká ktoré by dieťa ohrozovali. Ako som povedala - riziko číha všade keď to preženieme s predstavami. Ak by sme mali všetko eliminovať, tak dieťa necháme pripútané v posteli. Pretože aj keď mama ide na wc, dieťa môže vyliezť na skriňu a spadnúť. Mňa včera inak napadlo, že sa mi tu vysmievali minule ženy keď som napísala že deti majú family link a vidím kde sa nachádzajú, keď idu ráno do školy, ale hlavne že dieťa pod dozorom na vlastnej zabezpečenej záhrade je najväčšie riziko.

@ria_sprout jasné ja som sa len zamýšľala či by som aj prvého nechala lebo mladších súrodencov so staršími som aj ja v pohode nechala aj keď mali menej ako 5 aj teraz má najmladší 5.5a nechám ho aj z krúžku ust len z 10 ročným bratom kilometer cez malé mesto do knižnice a tak... Aj sami h ich doma nechám keď potrebujem ale keď bol najstarší mali tak som to neriešila lebo on nechcel bezo mňa ani na krok... A ešte neviem ako by som sa cítila ak by bol proste sám tam vonku. Alebo len so psom ... Keď sú viacerí tak predsa len navzájom sa vidia.
Ale určite to najviac závisí od rodiča on si najlepšie pozná svoje dieťa čo mu môže zveriť a čo nie. My sme mali areál škôlky pred bytovkou ako dieťa som bežné mamu čakala už pred dverami bytovky, tak dobre na mňa v škôlke dávali pozor. Ako ja tiež mám tak doma že z kuchyne mám dve okná na rôzne strany a vidím celú záhradu takže môžem nazerať na deti.

oskvarka
3. mar 2026
@ria_sprout

@oskvarka keď mal môj najstarší 5rokov, mal už 3surodencov. Jasné že bábätko som samé von nedávala, ale keď mal najstarší 5, jeho sestry mali 3r. V pohode sa prehrali, mala som vždy otvorené dvere a počula som ich. Každu chvíľu som vyzerala von. Cez leto keď sme mali postavený bazén, som ich samozrejme samých nenechala. Ale pokiaľ tam nebol, máme tam stromy, trávu, šmykľavku a plot a ano aj psov- fakt si neviem predstaviť co také strašné na nich ciha, keď pri nich dokážem byť doslova do sekundy z kuchyne.

Samozrejme že každý koná podľa toho ako si pozná dieťa - veď ale autorka si ho práveže pozná, tu ju chcú presvedčiť aby sa bála, hoci nemá riziká ktoré by dieťa ohrozovali. Ako som povedala - riziko číha všade keď to preženieme s predstavami. Ak by sme mali všetko eliminovať, tak dieťa necháme pripútané v posteli. Pretože aj keď mama ide na wc, dieťa môže vyliezť na skriňu a spadnúť. Mňa včera inak napadlo, že sa mi tu vysmievali minule ženy keď som napísala že deti majú family link a vidím kde sa nachádzajú, keď idu ráno do školy, ale hlavne že dieťa pod dozorom na vlastnej zabezpečenej záhrade je najväčšie riziko.

@ria_sprout tak na jednej strane 100 percent s tebou súhlasím na druhej rozmýšľam že autorka to tu asi napísala pre to že má pochybnosti . Ale možno je len neistý človek s priveľmi agresívnou svokrou. Ale úplny súhlas že ona najlepšie pozná svoje deti. Ja tiež dávam deťom veľa slobody. Bývame pri malom meste a dve deti so 4 ani nemajú vlastnú telefón zatiaľ a okrem najmladšieho každé z nich dokáže zájsť na krúžok aj samé. Samozrejme primerane veku a chodia veľa spolu pomáhajú si. A to ja ani tu polohu nekontrolujem lebo deti nemajú dáta tak nevidím ich polohu keď su v meste ale zase obetujem si či došli tam kam mali.

dadaa1234
3. mar 2026

5 ročného som ešte samého vonku nenechala. Maximálne pre vodu, pre bundu atď. Nie je to tak dávno, čo sa zrovna 5 ročné dievčatko obesilo na vodítku, doma na dvore, hralo sa…Stalo sa to myslim, že niekde v okolí NR. Ono nešťastie sa stane aj starším deťom, aj dospelým, ale predsalen tie staršie si viac uvedomujú nebezpečenstvo a následky.

tomcimka
3. mar 2026

Nečítala som všetky komentáre. Neštastie sa môže stať aj, keď sme pri deťoch, ale vtedy vieme rýchlo zasiahnuť. Môj muž skoro vždy berie deti vonku,keď pracuje na záhrade no ja aj tak z okna sledujem, čo robia deti. S mužom sme boli vonku na záhrade a syn spadol na motyku,ktorá bola zapichnutá v zemi- skoro si oko vypichol. Syn mal 2,5 r.,keď vyliezol na strom no dole nevedel zísť. Jemu to zjane nevadilo,ale šťastie bolo,že sme boli pri ňom. Poznám prípad, keď chlapček na záhrade išiel po zakotulanu loptu. Zohol sa popod domácky vyrobený stôl a ako cuval, tak si o ostrú hranu odsekol kúsok hlavy- následky na celý život.
Ja by som bez dohľadu 5 ročne dieťa nenechala samé. Lebo, aj keď človek zahliada z okna, ale keď sa niečo stane, kým vybehne vonku, tak čas uteká.

nela82
3. mar 2026
@mamaaja82

Ked vychovas tolko deti ako ja potom sa mozeme rozpravat.Ty si si vychovavala po svojom,ja som davala pozor.Ked buds mat dieta,ktore za 20rokov neprehovorilo,bola by som zvedava ako by si ho nechala same.A nenechavam ani svoje zdrave deti same,radsej budem pri nich ako si nieco vycitat.

@mamaaja82 pocuvaj-ja tu nepíšem o chorých deťoch.
Zdrave deti potrebujú zdravú vychovu-volnost...to patrí k životu.Inak sa v zivote stratí.A to nemyslím vôbec v zlom.
Keby som bola celé dni pri detoch-nenavarim,nepopratam,jednoducho nič.O tom nie je rodičovstvo.

tora23
3. mar 2026
@bluka2

@tora23 Ak by to bolo na svete take zle, pre co teda do neho vobec prinasat deti? Nie, ja vidim aj vela dobreho, solidarity a aj ako hovoris, potrebu ich chranit, je to vsak balans a sloboda nie je o nic menej dolezita.
Vidim nasledky prehnanej ochrany, moja dcera ma spoluziacku, ktora sa v 10. rokoch bala ist na ulicu bez mobilu. Toto je negativny vysledok toho, co ty povazujes za spravne. Strach. Moja dcera nechape preco, ona bez mobilu chodi stale, lebo ziadny nema. Raz budu tieto obe deti chodit same. Ak sa im strati mobil, povedz mi, ktore dieta sa lahsie vynajde v necakanej situacii. V podstate toto je tiez vec bezpecnosti, ucit sa schopnosti reagovat. Lebo zivot ani s extra ochranou nejde vzdy podla planu a tvoja ochrana nepojde vecne.

@bluka2 preco by malo byt ochranovanie maleho dietata prehnane. ja nehovorim, ze moj syn nema nic dovolene. je samostatny a vzdy bol k tomu vedeny. ides zbytocne do extremu. asi som zatala do ziveho. pises o autorke ze uci dieta nieco v chranenom prostredi. pritom ty si poslala 5 rocneho do ulic sameho . do premavky na bicykli. to je chranene prostredie? mozes byt rada,ze sa mu nic vazne nestalo, inak by si bola zanho v base a nie tu vypisovala mamickam aby svoje deti nechali napospas.

mamaaja82
3. mar 2026
@nela82

@mamaaja82 pocuvaj-ja tu nepíšem o chorých deťoch.
Zdrave deti potrebujú zdravú vychovu-volnost...to patrí k životu.Inak sa v zivote stratí.A to nemyslím vôbec v zlom.
Keby som bola celé dni pri detoch-nenavarim,nepopratam,jednoducho nič.O tom nie je rodičovstvo.

@nela82 ty si nechavaj kludne 5rocne same,ja som nenechavala ani nenecham.

bluka2
3. mar 2026
@tora23

@bluka2 preco by malo byt ochranovanie maleho dietata prehnane. ja nehovorim, ze moj syn nema nic dovolene. je samostatny a vzdy bol k tomu vedeny. ides zbytocne do extremu. asi som zatala do ziveho. pises o autorke ze uci dieta nieco v chranenom prostredi. pritom ty si poslala 5 rocneho do ulic sameho . do premavky na bicykli. to je chranene prostredie? mozes byt rada,ze sa mu nic vazne nestalo, inak by si bola zanho v base a nie tu vypisovala mamickam aby svoje deti nechali napospas.

@tora23 Prosim ta, aky extrem. Vsetko cele oficialne, aj z druziny ho pustali sami domov, takze ak by to bolo prehnane, mozno by mi z tych x pedagogov niekto k tomu nieco povedal. Avsak, ani som nebola sama a este aj v skole prvakov k tomu vedu, ako chodit cez cestu a pod. Bola som tam totiz ako rodic dobrovolnik 😀

lucia147852
3. mar 2026

Tvoje dieťa, tvoje rozhodnutie. Ja by som nenechala. Mas tam rizikové veci. Pes- nikdy, naozaj nikdy nevieš čo môže spraviť a ako mu prepnúť a to ja zvieratá milujem. Bazén - vie že tam nesmie? Ozaj si myslis, ze 5 ročne nemusí niečí také pokúšať? Moja 9 ročná vie čo nesmie a predsa hľadá cestičky ako to urobiť, preliezky - nebezpečenstvo škaredého pádu. Pred par rokmi bol na SVK prípad, kedy sa 8 ročný chalan obesil nechtiac o hojdacku na ihrisku. Tiež bol sám. Zomrel. Za mna ma svokra pravdu.

anonym_396b3b
3. mar 2026
@bluka2

@tora23 Prosim ta, aky extrem. Vsetko cele oficialne, aj z druziny ho pustali sami domov, takze ak by to bolo prehnane, mozno by mi z tych x pedagogov niekto k tomu nieco povedal. Avsak, ani som nebola sama a este aj v skole prvakov k tomu vedu, ako chodit cez cestu a pod. Bola som tam totiz ako rodic dobrovolnik 😀

@bluka2 nejdem plytvat cas presviedcanim. len je mi tvojich deti trochu luto. blbe ked cudzim na ich bezpeci zalezi viac ako ich mame.

conquestor
3. mar 2026
@anonym_autor

@a0 presne to som povedala aj svokre ale už chce otočiť proti mne aj manžela že čo keď sa jej tam niečo stane

@anonym_autor stat sa jej moze aj ked bude mať 15
Moja ma 7 a chodia s detmi po celej dedine same....

pralinka25
3. mar 2026

ja stale rozmyslam nad tym psom. nie som psickar ale tisice ludi maju v domoch a bytoch psov. v bytoch aj velkych a nie jedneho. ak maju aj dieta neexistuje aby nebolo s tym psom chvilu aj same. kym je matka v sprache, na vecku, zadrieme, vari v kuchyni, vesa pradlo na balkone... je x situacii kedy byvaju deti same so zvieratom mozno dlhsie nez dozoru pro beznych cinnostiach ako autorkine dieta na zahrade. pisala ze na nu obcas pozrie. tak to ako potom?

colsami
3. mar 2026
@pralinka25

ja stale rozmyslam nad tym psom. nie som psickar ale tisice ludi maju v domoch a bytoch psov. v bytoch aj velkych a nie jedneho. ak maju aj dieta neexistuje aby nebolo s tym psom chvilu aj same. kym je matka v sprache, na vecku, zadrieme, vari v kuchyni, vesa pradlo na balkone... je x situacii kedy byvaju deti same so zvieratom mozno dlhsie nez dozoru pro beznych cinnostiach ako autorkine dieta na zahrade. pisala ze na nu obcas pozrie. tak to ako potom?

@pralinka25 ja tiez casto rozmyslam nad tymi psami, ako som hovorila, psy su sucast mojho zivota aj rodiny cely zivot a som veterinarka. Kazdorocne mame na vet.pracovisku rodiny a mamicky, desiatky (!) rocne, ktore prichadzaju kvoli pohryzeniu (zo zakona musia prist po potvrdenie o zdravotnom stave psa k veterinarovi, ked pohryzenie bolo vazne a dieta/clovek skoncil na lekarskom osetreni. Od lekara dostanu ziadanku a s nou smer veterinar. Len vysvetlenie, preco a ako sa s tym realne stretavam). A takto sa chodi na kazde veterinarne pracovisko, rocne xy ludi v xyz veterinach.

Nie su to ziadne dedinske psy z retazi. Su to tie psiky, vychovane, vycvicene, doma byvajuce, v bytoch, na gauci a v posteli spiace, s detmi cely zivot zijuce. A cely cas horekuju "ved on nikdy nekomu neublizil, nechapeme co to do neho voslo".

Fakt si ludkovia myslite, ze ti majitelia sa tym potom chvalia na internete alebo pred navstevou? Nie. Mam dokonca znamu, je cvicitelka psov a ma doma canisterapeutickeho psa, absolutne spolahliveho, ktory cely zivot vyrasta s jej dietatom (dieta tiez spravne voci psom vedene) a i tak ho v blbom momente z blbeho dovodu pes pohryzol. 4 rocny chlapec 3 dni v nemocnici, zasivali sram centimeter od oka. Mimochodom, znama isla pre potvrdenie schvalne na ine pracovisko, tam kde ju vobec nepoznaju, z prosteho dovodu. Aby sa o tom nehovorilo a aby sa to nevedelo. Logicky, neprijemne.

Takze ja nepotrebujem hypotezy, mne staci vidiet prax. A nepresvedci ma nikto, kto si bude tvrdit nieco ine aky je jeho psik najuzasnejsi a najbezpecnejsi a ako sa mu nikdy nic take nestalo, ze by pes pohryzol. A to opakujem, mam doma psy pri malych detoch, pokojne, vychovane, vycvicene, navyknute odmalicka. Ale slovne spojenie "pes a dieta same bez dozoru" je absolutne zbytocne riziko. Ano, stat sa moze aj s dozorom. Ale clovek dokaze zareagovat ovela skor, nez kym si niekde na dvore po case vsimne, ze sa nieco stalo a nasledne zacnem zhanat a hladat a riesit to dieta. A ak naozaj nikoho realne pripady, uplne polopate napisane, nepresvedcia ze pes a dieta same bez dozoru JE UPLNE ZBYTOCNE A REALNE RIZIKO (aj ked mnohi chvalabohu zlu skusenost nemaju), taky clovek si proste asi koleduje o problem.

pralinka25
3. mar 2026
@colsami

@pralinka25 ja tiez casto rozmyslam nad tymi psami, ako som hovorila, psy su sucast mojho zivota aj rodiny cely zivot a som veterinarka. Kazdorocne mame na vet.pracovisku rodiny a mamicky, desiatky (!) rocne, ktore prichadzaju kvoli pohryzeniu (zo zakona musia prist po potvrdenie o zdravotnom stave psa k veterinarovi, ked pohryzenie bolo vazne a dieta/clovek skoncil na lekarskom osetreni. Od lekara dostanu ziadanku a s nou smer veterinar. Len vysvetlenie, preco a ako sa s tym realne stretavam). A takto sa chodi na kazde veterinarne pracovisko, rocne xy ludi v xyz veterinach.

Nie su to ziadne dedinske psy z retazi. Su to tie psiky, vychovane, vycvicene, doma byvajuce, v bytoch, na gauci a v posteli spiace, s detmi cely zivot zijuce. A cely cas horekuju "ved on nikdy nekomu neublizil, nechapeme co to do neho voslo".

Fakt si ludkovia myslite, ze ti majitelia sa tym potom chvalia na internete alebo pred navstevou? Nie. Mam dokonca znamu, je cvicitelka psov a ma doma canisterapeutickeho psa, absolutne spolahliveho, ktory cely zivot vyrasta s jej dietatom (dieta tiez spravne voci psom vedene) a i tak ho v blbom momente z blbeho dovodu pes pohryzol. 4 rocny chlapec 3 dni v nemocnici, zasivali sram centimeter od oka. Mimochodom, znama isla pre potvrdenie schvalne na ine pracovisko, tam kde ju vobec nepoznaju, z prosteho dovodu. Aby sa o tom nehovorilo a aby sa to nevedelo. Logicky, neprijemne.

Takze ja nepotrebujem hypotezy, mne staci vidiet prax. A nepresvedci ma nikto, kto si bude tvrdit nieco ine aky je jeho psik najuzasnejsi a najbezpecnejsi a ako sa mu nikdy nic take nestalo, ze by pes pohryzol. A to opakujem, mam doma psy pri malych detoch, pokojne, vychovane, vycvicene, navyknute odmalicka. Ale slovne spojenie "pes a dieta same bez dozoru" je absolutne zbytocne riziko. Ano, stat sa moze aj s dozorom. Ale clovek dokaze zareagovat ovela skor, nez kym si niekde na dvore po case vsimne, ze sa nieco stalo a nasledne zacnem zhanat a hladat a riesit to dieta. A ak naozaj nikoho realne pripady, uplne polopate napisane, nepresvedcia ze pes a dieta same bez dozoru JE UPLNE ZBYTOCNE A REALNE RIZIKO (aj ked mnohi chvalabohu zlu skusenost nemaju), taky clovek si proste asi koleduje o problem.

@colsami no ja skusenosti so psami prave nemam ziadne takze moja otazka alebo zamyslenie bolo vazne so zaujmom. lebo som fakt nad tym premyslala uz viac krat. chodime do rodin (pracovne) a velakrat, povedala by som dokonca ze vacsina ma doma psov a nie len tych malych ale aj velkych v bytoch s malymi detmi. ano za mna je to skratka zviera s instinktami. ved aj clovek ich ma. sice potlacene ale tiez vo vyhrotenych situaciach aj clovek ide na autopilota o to skor zviera. ja mam voci zvieratam respekt vzdy. ale tak asi by som bola nachylna verit ze zvyknuty pes neublizi. ale verim ze asi teda ano ako pises. beriem to. dik

iwka1984
4. mar 2026

@anonym_autor ja mám síce už 7 ročného syna a tiež býva sám na dvore so psami už od cca 3 rokov, vie čo môže a čo nie, je rozumný a nikdy sa nič hrozné nestalo. A ja si v kľude navarím keď som s ním sama doma 😁

cecilia29
4. mar 2026
@pralinka25

@colsami no ja skusenosti so psami prave nemam ziadne takze moja otazka alebo zamyslenie bolo vazne so zaujmom. lebo som fakt nad tym premyslala uz viac krat. chodime do rodin (pracovne) a velakrat, povedala by som dokonca ze vacsina ma doma psov a nie len tych malych ale aj velkych v bytoch s malymi detmi. ano za mna je to skratka zviera s instinktami. ved aj clovek ich ma. sice potlacene ale tiez vo vyhrotenych situaciach aj clovek ide na autopilota o to skor zviera. ja mam voci zvieratam respekt vzdy. ale tak asi by som bola nachylna verit ze zvyknuty pes neublizi. ale verim ze asi teda ano ako pises. beriem to. dik

@pralinka25 skôr tu ide o plemeno, aké u neho inštinkty môžeš očakávať. A môže to byt napríklad obrovský pastiersky pes, ale má inštinkty ochranárske.

oskvarka
4. mar 2026
@colsami

@dadaa1234 u nás sa dieťa skoro obesilo.na ihrisku kde bolo kopec rodičov lebo mala "kabelku" a spúšťala sa na šmýkale. A ledva ju zachránili. Stáva sa veľa veci.
@colsami hypotézy sú jedna vec a štatistika druhá. Poznám pediatricku ktorá ti povie že ležiace dieťa nemôžeš ani na tragické nechať liezt lebo ona už zažila že dieťa vzdychol travičku a museli mu polku pľúca odoperovat ale otázka je skôr aké sú štatistiky. Zle sa ti stane aj keď tam si aj keď tam nie som jasné že keď tam som mám šancu zasiahnut. Mňa pohrýzol pes a dospelý tam boli. Potom ten istý pes o rok pohrýzol sestru. (Normálny pez z bytovky ktorý len vybehol s dverí domu) hrali sme sa pred bytovkou u babky. S ostatnými deťmi a boli sme už školáci tichá slepá ulica kde sa nikdy nič nedialo. Ako vážne zranenie to nebolo ale ja mám doteraz rešpekt pred psami aj keď ich mám rada. Ale nikdy by ma nenapadlo rozmýšľať že rodičia urobili chybu že som sama bola vonku (to skôr majitelia toho sibnuteho psa). Bežne sme chodili von so sestrou mladšou ako 5 rokov a jediné čo mi na tom vadilo že keď sa jej niečo stalo tak sme dostali vyčistený žalúdok za rozbité koleno ak sa sestra posťažovala. To mi vadilo. Ja som to riešila tak že vždy sa starších pýtam či si na mladšieho trúfajú a tiež si uvedomujem svoju zodpovednosť a schopnosti tých starších súrodencov a tiež limity a možnosť zlyhania a teda zlyhá aj dospelý. Ak by som všeobecne sa riadila tým že sa chcem vyhnúť všetkému zlému čo sa deťom môže stať tak ich zavriem doma do klietky a pustím keď budú mať 18.

dankanka
4. mar 2026

@anonym_autor akože ja tak deti nachvilku ak musím púšťam ale som ako na ihlách..môže sa všeličo stať..neviem načo si spomínala psíka, tu majú ženy čudný názor, že so psom by sa báli..neviem, veď pes je člen rodiny, ktorú bráni, vychovaný pes nemôže dieťaťu ublížiť..ja v tom veku som behala sama po vonku bežne.. ale tiež si poznám deti a samých ich vonku dlhšie nenechám, iba kým pripravím čaj a podobne..aj to trpnem a jedným okom pozerám von

mon8060
4. mar 2026

Také malé dieťa by som ani na sekundu nenechávala bez dozoru. Ale samozrejme je to tvoja vec.

lenka_vi1
4. mar 2026
@pralinka25

Ja neviem ale ked si spomeniem my sme ako deti 5 rocne byvali same vonku na sidlisku. Pred domom za domom ale matky s nami nesedavali hodiny vonku. Ziadna.

@pralinka25 to je pravda a doteraz nerozumiem ako to bolo možné. 8 ročný v 90 tych rokoch bol úplne iný level ako 8 ročný dnes. My sme chodili sami do školy, aj cez hlavnú cestu a nikdy sa nič nestalo. Sama mám 8 ročného chlapca ale bez dozoru ho nenechám vonku ani na dvore, lebo hocičo vymyslí.

babls5
4. mar 2026
@mamaaja82

Nenechavala by som dieta same ani na 5minut.Nikdy som to nerobila staci sekunda a zle je na svete.

@mamaaja82 mne sa syn zabil skoro a bol somnou spadol nešťastne z kolobezky.... Takze fakt toto neplati ze s dozorom sa nestane nič..... A ja som dceru uz pustila do obchodu ked bola pred školáčka.... A proste vidno ze je samostatna ked porovnam deti v jej veku ako všetko zanich robi maminka...

majka2
4. mar 2026

@anonym_autor tak ako čo sa týka psa strach nemám ale čo sa týka bazena a preliezky no si odvážna 5 ročné decko . Ja mám najmladších 5 a 6 ročne a samých by som ich teda nenechala a už vôbec nie keby tam bol bazén. Ale tak nech si každý robí ako vie.

memma
4. mar 2026

@anonym_autor v piatich rokoch sa už hrali aj naše deti same na dvore. Väčšinou som ich videla z okna. Ja som zatiaľ varila a upratala kuchynu

mamaaja82
4. mar 2026
@babls5

@mamaaja82 mne sa syn zabil skoro a bol somnou spadol nešťastne z kolobezky.... Takze fakt toto neplati ze s dozorom sa nestane nič..... A ja som dceru uz pustila do obchodu ked bola pred školáčka.... A proste vidno ze je samostatna ked porovnam deti v jej veku ako všetko zanich robi maminka...

@babls5 moja najstarsia pobehala uz hodny kus sveta,sama zije ako sla na vysoku ma vlastny byt,nemam pocit,ze som vychovala nesamostneho jedinca.Tak ako som vychovavala ju,vychovavam aj malych.Kazdy ako mu vyhovuje.

haley7897
4. mar 2026

Ked to tu čítam, nerozumiem prečo niektoré zamienate dozor nad deťmi a nevystavovanie ich určitým situáciám prv nez su na ne zrelé za to, ze všetko robíme za ne a vychovavame neschopných, nesamostatnych jedincov. Moje deti odmalička robia všetko samé, jediný rozdiel je, ze ak je tam potenciálne riziko, niekto je poblíž ak by sa niečo stalo. Rovnako to, ze ja viem o všetkých možných rizikách, to neznamená, ze im všetko vesiam na nos. Nie, nevyrastaju v strachu, pochybnostiach a obavach.
Samostatnosť by mala vzísť so zdravého sebavedomia , podporeného vedomosťami a zručnosťami, nie z nevyhnutnosti.

livuska124
4. mar 2026
@colsami

@colsami Aj u našich známych to dopadlo nešťastne.... Pes, vycvičený, nikdy nikomu nič neurobil, dali by ruku za neho do ohňa. Dieťa s ním bolo samé na dvore, malo cca 6 rokov, nešťastne mu asi hodilo piesok do očí a pes zaútočil. Keďže to bol veľký pes, odhryzol dieťaťu časť tváre - líce, ústa, časť nosa. Trauma veľká, množstvo plastických operácií, týždne strávené v nemocnici....

haley7897
4. mar 2026
@livuska124

@colsami Aj u našich známych to dopadlo nešťastne.... Pes, vycvičený, nikdy nikomu nič neurobil, dali by ruku za neho do ohňa. Dieťa s ním bolo samé na dvore, malo cca 6 rokov, nešťastne mu asi hodilo piesok do očí a pes zaútočil. Keďže to bol veľký pes, odhryzol dieťaťu časť tváre - líce, ústa, časť nosa. Trauma veľká, množstvo plastických operácií, týždne strávené v nemocnici....

@livuska124 to je strašné nešťastie. Ľudia niekedy zabúdajú, ze pes akokoľvek milujúci a vychovaný je stále zviera s reflexami...

michaelam2
4. mar 2026
@babls5

@babls5 nejde o to ze sa dietatu nic nestane ked tam bude rodic. Ale o to, ze ak sa daco stane tak rodic vie hned reagovat. Ak tam nie je tak zareagovat nemoze.
To ze je dieta pod dozorom neznamena predsa ze za neho vsetko robi maminka 🙄

colsami
4. mar 2026
@oskvarka

@dadaa1234 u nás sa dieťa skoro obesilo.na ihrisku kde bolo kopec rodičov lebo mala "kabelku" a spúšťala sa na šmýkale. A ledva ju zachránili. Stáva sa veľa veci.
@colsami hypotézy sú jedna vec a štatistika druhá. Poznám pediatricku ktorá ti povie že ležiace dieťa nemôžeš ani na tragické nechať liezt lebo ona už zažila že dieťa vzdychol travičku a museli mu polku pľúca odoperovat ale otázka je skôr aké sú štatistiky. Zle sa ti stane aj keď tam si aj keď tam nie som jasné že keď tam som mám šancu zasiahnut. Mňa pohrýzol pes a dospelý tam boli. Potom ten istý pes o rok pohrýzol sestru. (Normálny pez z bytovky ktorý len vybehol s dverí domu) hrali sme sa pred bytovkou u babky. S ostatnými deťmi a boli sme už školáci tichá slepá ulica kde sa nikdy nič nedialo. Ako vážne zranenie to nebolo ale ja mám doteraz rešpekt pred psami aj keď ich mám rada. Ale nikdy by ma nenapadlo rozmýšľať že rodičia urobili chybu že som sama bola vonku (to skôr majitelia toho sibnuteho psa). Bežne sme chodili von so sestrou mladšou ako 5 rokov a jediné čo mi na tom vadilo že keď sa jej niečo stalo tak sme dostali vyčistený žalúdok za rozbité koleno ak sa sestra posťažovala. To mi vadilo. Ja som to riešila tak že vždy sa starších pýtam či si na mladšieho trúfajú a tiež si uvedomujem svoju zodpovednosť a schopnosti tých starších súrodencov a tiež limity a možnosť zlyhania a teda zlyhá aj dospelý. Ak by som všeobecne sa riadila tým že sa chcem vyhnúť všetkému zlému čo sa deťom môže stať tak ich zavriem doma do klietky a pustím keď budú mať 18.

@oskvarka velmi sa potom cudujem, ze ked mas skusenost s pohryznutim od psa pod dozorom dospeleho, ze o to viac Ti neprekaza ze pes a decko ma byt same. Ked vies ze riziko je AJ pod dozorom, o co vacsie riziko je ked je pes s deckom uplne sam - a o co horsie sa potom riesia nasledky, kym to zistis, dieta najdes, riesis ... 🙂

majlo1234
4. mar 2026
@haley7897

Ked to tu čítam, nerozumiem prečo niektoré zamienate dozor nad deťmi a nevystavovanie ich určitým situáciám prv nez su na ne zrelé za to, ze všetko robíme za ne a vychovavame neschopných, nesamostatnych jedincov. Moje deti odmalička robia všetko samé, jediný rozdiel je, ze ak je tam potenciálne riziko, niekto je poblíž ak by sa niečo stalo. Rovnako to, ze ja viem o všetkých možných rizikách, to neznamená, ze im všetko vesiam na nos. Nie, nevyrastaju v strachu, pochybnostiach a obavach.
Samostatnosť by mala vzísť so zdravého sebavedomia , podporeného vedomosťami a zručnosťami, nie z nevyhnutnosti.

@haley7897 pretoze 5 rocne dieta je zrele na to, aby sa samo hralo na dvore. Naopak, z mam, co deti nechavaju same hrat sa, sa tu spravili harpie, co im netalezi na zdravi a bezpeci vlastnych deti. Robite tu z Bardejova Baltimore, kde ti za bieleho dna ukradne bubak decko z dvora. Naozaj neviem, ake nwbezpecenstva vidite.